Rozsudok Mestského súdu Bratislava II sp. zn. 41P/25/2025 z 16. 7. 2025 Citácia: rozsudok Mestského súdu Bratislava II z 16. júla 2025, sp. zn. 41P/25/2025, ECLI:SK:MSBA2:2025:1225200545.4 Mestský súd Bratislava II | 41P/25/2025 | ECLI:SK:MSBA2:2025:1225200545.4 | 2025-07-16 | Rozsudok Oblasť práva: Rodinné právo – Rozvod Citované ustanovenia: CMP, § 2 ods. 1 CMP, CSP, § 221 CSP Zdroj: https://obcan.justice.sk/content/public/item/c8c99468-2323-4f2e-a965-a6097c260b6b Odkaz: https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:MSBA2:2025:1225200545.4 Súd: Spisová značka: Identifikačné číslo súdneho spisu: Dátum vydania rozhodnutia: Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: ECLI: Mestský súd Bratislava II 41P/25/2025 1225200545 16. 07. 2025 JUDr. Martina Mésarošová ECLI:SK:MSBA2:2025:1225200545.4 ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Mestský súd Bratislava II v konaní pred sudkyňou JUDr. Martinou Mésarošovou, v právnej veci manželky: Q. Š., rodená Š., narodená XX.XX.XXXX, trvale pobytom D.O. XX, R. a manžela: G.. G. Š., narodený XX.XX.XXXX, trvale pobytom R. - A., toho času bytom F. XXXA, R., v konaní na návrh manželky o rozvod manželstva a úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas po rozvode: K. Š., narodená XX.XX.XXXX, bytom ako matka, zastúpená kolíznym opatrovníkom: Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava so sídlom Vazovova 7/A, Bratislava, takto rozhodol: I. Súd manželstvo účastníkov: Q. Š., rodená Š., narodená XX.XX.XXXX a G.. G. Š., narodený XX.XX.XXXX, uzavreté XX.XX.XXXX H. R. - A., zapísané v knihe manželstiev matričného úradu R. - A., vo zväzku XX, ročník XXXX, na strane XXX pod poradovým číslom XX, r o z v á d z a. II. Súd s ch v a ľ u j e dohodu rodičov o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu: K. Š., narodená XX.XX.XXXX (ďalej len „maloletá K.“) čas po rozvode manželstva, v nasledovnom znení: Maloletá K. sa z v e r u j e do osobnej starostlivosti matky. Obaja rodičia sú oprávnení maloletú K. z a s t u p o v a ť a s p r a v o v a ť jej majetok. Otec sa zaväzuje p r i s p i e v a ť na výživu maloletej K. sumou 625,- eur mesačne, vždy do 20. dňa v mesiaci vopred k rukám matky od právoplatnosti výroku o rozvode manželstva. Styk otca s maloletou K. sa na žiadosť rodičov n e u p r a v u j e . III. Žiaden z účastníkov n e m á nárok na náhradu trov konania. odôvodnenie: 1. Podľa § 2 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku (ďalej len „CMP“), na konania podľa tohto zákona sa použijú ustanovenia Civilného sporového poriadku, ak tento zákon neustanovuje inak. 2. Podľa § 221 písm. a) Civilného sporového poriadku (ďalej len „CSP“), písomné vyhotovenie rozsudku nemusí obsahovať odôvodnenie, ak je na pojednávaní vyhlásený rozsudok za prítomnosti všetkých strán alebo ich zástupcov, ktorí sa vzdajú odvolania. Poučenie: Písomné vyhotovenie rozsudku neobsahuje odôvodnenie, nakoľko bol rozsudok vyhlásený na pojednávaní za prítomnosti všetkých účastníkov, ktorí sa vzdali odvolania (§ 221 písm. a) CSP). Proti výroku, ktorým bola schválená dohoda rodičov, rodičia nie sú oprávnení podať odvolanie (§ 122 CMP). Kolízny opatrovník sa vzdal práva podať odvolanie v celom rozsahu. Vzhľadom na skutočnosť, že účastníci sa po vyhlásení rozsudku vzdali práva podať odvolanie, odvolanie účastníkov bude právne neúčinné a rozsudok nadobudne právoplatnosť dňom doručenia poslednému z nich. Ak povinný dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie v časti, ktorým bola upravená peňažná povinnosť, oprávnený môže podať návrh na vykonanie exekúcie podľa Exekučného poriadku. Ak povinný dobrovoľne nesplní, čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie v časti, v ktorej bola upravená starostlivosť o maloletého, styk s maloletým alebo iná ako peňažná povinnosť vo vzťahu k maloletému, oprávnený môže podať návrh na nariadenie výkonu rozhodnutia podľa § 370 a nasl. CMP. Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko, môže do troch mesiacov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že prijíma opäť svoje predošlé priezvisko (§ 27 ods. 1 Zákona o rodine). Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko a zároveň si ponechal v poradí uvedené ako druhé priezvisko svoje predošlé priezvisko, môže do troch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že upúšťa od používania spoločného priezviska (§ 27 ods. 2 Zákona o rodine).