KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava3. 10. 2011plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 2Cob/65/2011 z 3. 10. 2011

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 3. októbra 2011, sp. zn. 2Cob/65/2011, ECLI:SK:KSBA:2011:1105233274.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 2Cob/65/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1105233274
Dátum vydania rozhodnutia: 04. 10. 2011
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Lenka Praženková
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2011:1105233274.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Lenky Praženkovej, členiek
senátu JUDr. Zity Ilčíkovej a JUDr. Oľgy Bahníkovej v právnej veci žalobcu: W. D. Q., I. XXX/XXX,
XXX XX D., X.: XX XXX XXX, zast.: Mgr. Ľubomír Hagara, advokát, Daniela Dlabača 35, Žilina, proti
žalovanému: Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., Dostojevského rad 4, 815 74 Bratislava, o zaplatenie
3.508,48 eura (39.002,- Sk), na odvolanie žalobcu proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I č. k.
32Cb/375/2005-399 zo dňa 16.11.2010 takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozsudok Okresného súdu Bratislava I č. k. 32Cb/375/2005-399 zo dňa
16.11.2010 potvrdzuje.

Žalovanému sa náhrada trov odvolacieho konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Súd prvého stupňa napadnutým rozsudkom žalobu v celom rozsahu zamietol. Svoje rozhodnutie
odôvodnil tým, že v danom prípade neboli splnené podmienky na vyplatenie poistného plnenia podľa
poistnej zmluvy č. XXX-XXXXXXX a Všeobecných obchodných podmienok pre poistenie majetku,
žalobca nepreukázal právny základ ním uplatneného nároku na vyplatenie poistného plnenia a postup
žalovaného voči žalobcovi vyhodnotil ako správny.

Na základe vykonaného dokazovania mal súd prvého stupňa preukázané, poistený - obchodná
spoločnosť DRUKOS, a. s., (leasingový prenajímateľ) a leasingový nájomca - W. D. Q. (žalobca), si vo
všeobecných leasingových podmienkach dojednali, že poistné udalosti vybavuje leasingový nájomca v
mene leasingového prenajímateľa s tým, že následné plnenie je na základe plnej moci od prenajímateľa
uhrádzané poisťovňou priamo leasingovému nájomcovi, pokiaľ nemá voči leasingovému prenajímateľovi
žiadne záväzky. Žalobca v konaní nepreukázal, že by mal od poisteného - spoločnosti DRUKOS, a.
s., udelenú plnú moc na vyplatenie poistného plnenia. Žalobca uviedol, že uvedené motorové vozidlo
mal vo finančnom nájme od leasingového prenajímateľa asi od septembra 2002, kedy od neho predmet
leasingu odkúpil a ďalej následne odpredal ďalšiemu subjektu. Súd mal ukončenie leasingovej zmluvy č.
LZ 56024/01 preukázané z dokladu ČVS: V.-M./ZV-ZA-XXXX - str. XX, kde je uvedené na kópii záznamu
z N. - číslo Q.: XXXXX, že Q. č. XXXXX bola ukončená 20.09.2002. Na základe uvedeného súd dospel
k záveru, že žalobca nie je aktívne legitimovaný.

Podľa súdu prvého stupňa žalobca v konaní nepreukázal, že došlo k škodovej udalosti a tým aj ku vzniku
škody. Žalobca porušil všeobecné leasingové podmienky zmluvy o nájme s právom kúpy prenajatej veci
- článok IV. POISTENIE bod 5, a to povinnosť nahlásiť poistnú udalosť polícii, čím sa dostal do dôkaznej



núdze. Žalobca nepreukázal súdu, že poškodenia na motorovom vozidle Seat Alhambra č. karosérie
VSSZZZ7MZXV505881, č. motora 214253, E.: D.-XXXAR, resp. U.-XXXBJ, pri poistných udalostiach -
č. 931/21/00771/27 zo dňa 20.03.2002 a č. 931/21/01067/27 zo dňa 20.03.2002, nie sú identické. Súd vo
veci posúdenia uvedeného motorového vozidla vychádzal z odborného vyjadrenia zo dňa 25.10.2004 A..
X.. X. H., znalca z odboru Doprava cestná, Strojárstvo, podľa ktorého je z technického hľadiska možné
vysloviť názor, že poškodenia predného nárazníka motorového vozidla Seat Alhambra sú identické. Aj
napriek neúčasti K. P. na pojednávaní, súd prvého stupňa považoval jeho tvrdenie a listinné dôkazy
(čestné prehlásenie a výpoveď svedka) založené vo vyšetrovacom spise, za dostačujúce na preukázanie
skutočnosti, že poškodenia motorového vozidla Seat Alhambra sú identické.

Súd prvého stupňa dospel k záveru, že motorové vozidlo Seat Alhambra, č. karosérie
VSSZZZ7MZXV505881/1998, č. motora 214253, nebolo v skutočnosti opravené pri jeho prevzatí dňa
28.03.2002 predchádzajúcim leasingovým nájomcom - E. P., hoci to nie je uvedené písomne v dohode
o postúpení práv a povinností k leasingovej zmluve č. 56024 uzatvorenej dňa 28.03.2002.

Prvostupňový súd zamietol návrh žalovaného na vykonanie dôkazu - vypracovanie znaleckého posudku,
za účelom zistenia, či sa jednalo, alebo sa nejednalo o identické poškodenia motorového vozidla,
nakoľko vykonanie tohto dôkazu by už nebolo možné vzhľadom na to, že žalovaný už nie je vlastníkom
motorového vozidla a znalec by mohol vychádzať len z listinných podkladov založených v súdnom spise.

O náhrade trov konania súd prvého stupňa rozhodol podľa § 142 ods. 1 O.s.p. tak, že žalovanému
nepriznal ich náhradu z dôvodu, že si trovy neuplatnil.

Proti tomuto rozsudku súdu prvého stupňa podal včas odvolanie žalobca, a to v celom rozsahu a navrhol,
aby odvolací súd napadnuté rozhodnutie súdu prvého stupňa zmenil tak, že žalobnému návrhu v celom
rozsahu vyhovie a žalovaného zaviaže k uplatnenému plneniu, k náhrade trov konania a trov právneho
zastúpenia.

Podľa názoru žalobcu, súd prvého stupňa prisúdil vyjadreniu K. P. - splnomocnenca predchádzajúceho
leasingového nájomcu E. P. väčšiu relevanciu, ako si toto tvrdenie v skutočnosti zaslúžilo. Súd prvého
stupňa nevzal do úvahy fakt, že obsahom dohody o postúpení práv a povinností k leasingovej zmluve
56024 z 28.03.2002 je ustanovenie, podľa ktorého prevádzajúci vyhlasuje, že v čase podpísania
uvedenej dohody odovzdal predmet nájmu nadobúdateľovi a nadobúdateľ prehlasuje, že predmet nájmu
prevzal v stave zodpovedajúcom jeho obvyklému opotrebeniu a žiadne jeho vady nenamieta. Dohodu
uzavrela a podpísala samotná E. P. z uvedeného dôvodu nie je možné považovať prehlásenie jej
splnomocnenca za relevantnejšie ako jej samej. Z ustanovenia dohody vyplýva, že vozidlo bolo žalobcovi
aj za prítomnosti prenajímateľa odovzdané neporušené, teda zrejme už opravené a bez ďalších jeho
súčastí alebo príslušenstva. Žalobca popiera, že by od p. P. prevzal náhradné dielce, poukázal na to, že
mu stále nebola dodaná zadná lavica na sedenie, ktorá bola príslušenstvom vozidla, a ktorej dodatočné
dodanie p. P. prisľúbila. Tvrdeniu žalobcu zodpovedá aj preukázaná skutočnosť, že p. P. alebo jej manžel
zakúpili náhradné dielce až v čase po odovzdaní vozidla žalobcovi a je teda vylúčené, aby došlo k oprave
vozidla zo strany p. P. v čase po jeho odovzdaní žalobcovi. Uvedeným dôkazom žalobca preukázal, že
tvrdenia p. P. nemôžu byť pravdivé, nakoľko chronológia jeho úkonov tomu odporuje. Ďalej v odvolaní
uviedol, že p. P. sa vyhýbal účasti na pojednávaní a konfrontácie so žalobcom, a to aj napriek tomu, že
vo veci bol niekoľkokrát predvolaný.

Skutočnosť, že vozidlo bolo poškodené žalobca nepochybne preukázal, a to i tým, že vozidlo obhliadol
pracovník žalovaného, ktorý realizoval likvidáciu nahlásenej poistnej udalosti, ktorý sám konštatoval
vo svojom zápise, že vozidlo je poškodené. Podľa názoru žalobcu je i laickým skúmaním viditeľné z
fotografií založených v spise, že poškodenia prednej časti vozidla pri poistných udalostiach z 20.03.2002
a 10.04.2002 nie sú identické, nakoľko „prasklina“ plastového nárazníka je pri zväčšení fotografie
viditeľne rozdielna. Úvahy a odôvodnenie súdu uvedené v rozsudku sú podľa žalobcu nesprávne,
pretože skutočnosť, že poistná udalosť p. P. bola zlikvidovaná 18.06.2002 je irelevantná vo vzťahu



ku preukázaným skutočnostiam, že vozidlo bolo žalobcovi 28.03.2002 odovzdané neporušené a bez
náhradných dielcov a iného príslušenstva.

Žalobca v odvolaní konštatuje, že súd prvého stupňa bez akejkoľvek relevantnej argumentácie dospel
k záveru, že vozidlo Seat Alhambra nebolo v skutočnosti opravené pri jeho prevzatí dňa 28.03.2002
predchádzajúcim leasingovým nájomcom, hoci to nie je uvedené písomne v dohode o postúpení práv
a povinností k leasingovej zmluve č. 56024 zo dňa 28.03.2002. Z akých priamych alebo nepriamych
dôkazov súd pri tejto úvahe vychádzal už v uvedenom odôvodnení nie je uvedené a z tohto dôvodu je
rozhodnutie podľa názoru žalobcu nepreskúmateľné.

Argumentácia žalovaného vzťahujúca sa k neexistencii splnomocnenia žalobcu od leasingového
prenajímateľa k uplatňovaniu práv z poistnej zmluvy neobstojí, nakoľko absenciu plnej moci žalovaný
poukázal až v rámci súdneho konania a v celom štádiu likvidácie poistnej udalosti mu plná moc
neabsentovala, a ani si ju nevyžiadal od žalobcu alebo od spoločnosti DRUKOS, a. s. Pri likvidácii
poistnej udalosti p. P., bol u žalovaného založený spisový materiál, ktorý neobsahuje splnomocnenie
spoločnosti DRUKOS, a. s., pre túto osobu, a napriek tomu žalovaný p. P. poistné plnenie poskytol.

Žalovaný sa k odvolaniu žalobcu vyjadril tak, že odvolanie žalobcu považuje za nedôvodné a účelové.
Napadnutý rozsudok považuje za vecne aj právne správny. Podľa názoru žalovaného súd prvého stupňa
vykonal všetky dostupné a pre konanie nevyhnutné dôkazy a tieto následne správne interpretoval. Na
základe vykonaných dôkazov dospel k správnemu skutkovému stavu a tento stav aj správne právne
posúdil a odôvodil. Žalovaný zdôrazňoval ako je nevyhnuté posúdiť aktívnu legitimáciu žalobcu pre
samotné meritórne rozhodnutie. Právo na poistné plnenie z poistnej zmluvy vzniká vlastníkovi vozidla.
V čase poistnej udalosti bola vlastníkom motorového vozidla E.: U.-XXXBJ spoločnosť DRUKOS, a. s.,
ktorá uzatvorila so žalovaným poistnú zmluvu a platila poistné. Z dôvodu, že sa súd v konaní správne
vysporiadal s otázkou aktívnej legitimácie žalobcu, javí sa žalovanému právne irelevantné a zbytočné
vyjadrovať sa k namietanému postupu súdu pri preukazovaní spôsobu poškodenia motorového vozidla
a prípadnej výšky škody. Na základe uvedeného žalovaný žiada odvolací súd, aby napadnutý rozsudok
v plnom rozsahu ako vecne správny potvrdil a žalobcu zaviazal na úhradu trov konania.

Odvolací súd preskúmal napadnutý rozsudok podľa § 212 ods. 1 O.s.p., prejednal odvolanie žalobcu
podľa § 214 ods. 2 O.s.p. bez nariadenia pojednávania a dospel k záveru, že odvolanie nie je dôvodné.

Odvolací súd sa podľa § 219 ods. 2 O.s.p. v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením napadnutého
rozhodnutia súdu prvého stupňa, pričom konštatuje správnosť dôvodov tohto rozhodnutia. Súd prvého
stupňa riadne vyhodnotil vykonané dôkazy a svoje rozhodnutie aj správne právne posúdil. Závery súdu
prvého stupňa o tom, že žalobca nepreukázal vznik práva na požadované poistné plnenie sú správne
a vyplývajú z vykonaného dokazovania.

Na doplnenie správnosti dôvodov a k odvolacím námietkam žalobcu odvolací súd uvádza, že súd prvého
stupňa sa správne v prvom rade zaoberal otázkou aktívnej legitimácie žalobcu. Na to, aby mohol žalobca
prevziať poistné plnenie musí byť poistený, prípadne, musí spadať pod ust. § 815 ods. 1 Obč. zákonníka,
teda, aby bol by poistený jeho majetok ako majetok tretej osoby vo vzťahu k účastníkom poistnej zmluvy.

Ako vyplýva z vykonaných dôkazov pred súdom prvého stupňa žalobca bol v čase udalosti zo dňa
10.04.2002, na základe ktorej si uplatnil právo na poistné plnenie, leasingovým nájomcom predmetného
motorového vozidla, a to na základe Leasingovej zmluvy č. 56024/01 zo dňa 19.02.2001. Táto
leasingová zmluva bola ukončená dňa 20.09.2002, kedy od leasingového prenajímateľa - spoločnosti
DRUKOS, a. s. kúpil predmet leasingu - osobné motorové vozidlo SEAT ALHAMBRA - VAN7M/ADI
do vlastníctva. Do práv leasingového nájomcu z leasingovej zmluvy č. 56004/01 žalobca vstúpil dňa
28.03.2002, a to na základe Dohody o postúpení práv a povinností k LZ 56024 zo dňa 28.03.2002.
Právnym predchodcom žalobcu v leasingovom nájme bola E. P.. Poistnú zmluvu č. 931-1070870 (na
základe ktorej sa domáha žalobca poistného plnenia) na poistenie súboru motorových vozidiel uzavrel



ako poistený spoločnosť DRUKOS spol. s r. o., pričom v zmysle poistnej zmluvy, Všeobecných poistných
podmienok a Všeobecných poistných podmienok pre poistenie majetku, má nárok na poistné plnenie
pri vzniku poistnej udalosti poistený. Podľa čl. 10 bo 4 písm. a/ Všeobecných podmienok pre poistenie
majetku, pri zmene majiteľa poistenej veci z leasingovej spoločnosti na nájomcu poistenie nezaniká a
trvá aj po skončení leasingu. Ako vyplynulo i súdu prvého stupňa z Leasingovej zmluvy č. 56024/01 zo
dňa 19.02.2001 uzavretej medzi DRUKOS, a. s. (vzniknutej premenou obchodnej spoločnosti DRUKOS,
spol. s r. o.) ako leasingovým prenajímateľom a E. P. ako leasingovou nájomníčkou k predmetu
leasingu - SEAT ALHAMBRA vyplýva, že tento predmet leasingu je poistený v rámci poistnej zmluvy
č. 931-1070870. Z predmetnej leasingovej zmluvy tak ako uviedol aj súd prvého stupňa vyplýva, že
v prípade vzniku poistnej udalosti vybavuje poistné plnenie nájomca v mene prenajímateľa s tým, že
následné poistné plnenie môže byť na základe plnej moci od prenajímateľa uhrádzané poisťovňou
priamo nájomcovi. Súd prvého stupňa preto správne zisťoval, či má žalobca splnomocnenie od
spoločnosti DRUKOS, a. s. na prevzatie prípadného poistného plnenia, o ktorej skutočnosti žalobca
pred súdom prvého stupňa neuniesol dôkazné bremeno a požadované splnomocnenie nepredložil
ani v rámci podaného odvolania. Žalobca musí hodnoverne preukázať tvrdenia uvedené v žalobe,
inak mu nie je možné uplatnený nárok priznať. Taktiež žalovaný nesie dôkazné bremeno o svojich
tvrdeniach uvedených v rámci obrany proti žalobe. Zmysel uplatňovania dôkazného bremena spočíva
v zabezpečení reálneho uplatnenia základného práva na súdnu ochranu aj v prípadoch, v ktorých sa
vykonajú všetky navrhnuté dôkazy, prípadne výnimočne aj iné než navrhnuté dôkazy, a súd napriek tomu
nemá jednoznačný skutkový základ pre svoje rozhodnutie. V takom prípade musí rozhodnúť v situácii
dôkaznej núdze, ktorej dopad (neúspech v konaní) pričíta tomu účastníkovi, na ktorom predovšetkým
podľa predpisov hmotného práva leží dôkazné bremeno, t. j. zodpovednosť za preukázanie skutočností
významných z hľadiska hmotného práva. Súd prvého stupňa správne v napadnutom rozsudku pričítal
žalobcovi neúspech v konaní, pretože žalobca nepreukázal, že mu vzniklo právo na poistné plnenie. K
udalosti na základe, ktorej sa žalobca domáha poistného plnenia malo dôjsť v čase, kedy vlastníkom
predmetného motorového vozidla bola spoločnosť DRUKOS, a. s., ktorá bola aj poisteným na základe
poistnej zmluvy č. 931-1070870. V čase udalosti dňa 10.04.2004 bol žalobca v pozícii leasingového
nájomcu, nebol teda poisteným v zmysle poistnej zmluvy č. 931-1070870, preto podľa Leasingovej
zmluvy č. 56024/01 zo dňa 19.02.2001 pre prijatie poistného plnenia potreboval splnomocnenie od
leasingového prenajímateľa. To, že neexistenciu splnomocnenia namietol žalovaný až počas súdneho
konania, nie je pre vyhodnotenie dôsledkov nepredloženia splnomocnenia súdom relevantné.

Po uzavretí nedostatku aktívnej legitimácie na strane žalobcu nebolo potrebné sa ďalej zaoberať pred
súdom prvého stupňa okolnosťami samotnej nahlásenej poistnej udalosti a identitou, či rozdielnosťou
poškodení predmetného motorového vozidla pri udalosti nahlásenej p. P. zo dňa 20.03.2002 (za ktorú
bolo aj vyplatené poistné plnenie) a udalosti nahlásenej žalobcom zo dňa 10.04.2002. Vzhľadom
na obsah spisu a vykonané dôkazy však odvolací súd má za to, že závery súdu prvého stupňa
k týmto skutočnostiam sú správne. Odvolacie námietky žalobcu k záverom sú nedôvodné a súd
prvého stupňa sa riadne so všetkými námietkami žalobcu proti obrane žalovaného vysporiadal v
odôvodnení napadnutého rozsudku. Záver súdu prvého stupňa, že predmetné vozidlo bolo dňa
28.03.2002 odovzdané ako neopravené vyplýva z odborného vyjadrenia A.. X.. H. (že poškodenia
predného nárazníka z udalosti 10.04.2002 sú identické s poškodeniami predného nárazníka pri udalosti
dňa 20.03.2002), v spojení s listinnými dôkazmi: výdajky za hotové zo dňa 09.04.2002 (čo je deň
pred udalosťou žalobcu a niekoľko dní po prevode práv z leasingovej zmluvy na žalobcu- 28.03.2002)
- materiálu - hmlovka, nárazník a spojler, predloženej k likvidácii poistnej udalosti nahlásenej p. P.,
preplatenej žalovaným dňa 26.03.2002 v rámci poistného plnenia za poistnú udalosť zo dňa 20.03.2002,
z čestného vyhlásenia p. P., zo zápisu poškodenia motorového vozidla zo dňa 16.04.2002 (žalobca) v
porovnaní so zápisom o poškodení motorového vozidla zo dňa 25.03.2002 (p. P.), z ktorých vyplýva
identické poškodenie motorového vozidla pri rôznych udalostiach (čo síce priamo neznamená, že k
rovnakému poškodeniu nárazníka nemohlo pri rôznych udalostiach dôjsť, ale skutočnosť, že v deň
odovzdania vozidla nemohlo byť poškodenie nárazníka odstránené jednoznačne vyplýva z časového
okamihu vystavenia dokladu k náhradným dielom - 09.04.2002, pričom k udalosti nahlásenej žalobcom
malo dôjsť dňa 10.04.2010). Zhodné poškodenie možno interpretovať vzhľadom na ďalšie dôkazy tak,
že pôvodné poškodenie z poistnej udalosti dňa 20.03.2002 nebolo vôbec odstránené. Tieto dôkazy súd
prvého stupňa správne vyhodnotil jednotlivo i vo vzájomných súvislostiach.



V rovine nepreukázanej, ako správne konštatoval súd prvého stupňa, zostala skutočnosť, že došlo k
poistnej udalosti dňa 10.04.2002, pričom sám žalobca sa dostal do dôkaznej núdze, keď poistnú udalosť
v rozpore s poistnými podmienkami v tomto prípade nenahlásil polícii. Znalecké dokazovanie už pre
odstup času a charakter podkladov nie je dobre možné vykonať, preto žalobca sa dostal do dôkaznej
núdze pri preukazovaní svojich tvrdení o nastaní poistnej udalosti i charaktere poškodenia. Taktiež sám
žalobca na pojednávaní dňa 02.06.2009 uviedol, že nemá vedomosť o tom, kde sa predmetné motorové
vozidlo t. č. nachádza, a či sú na ňom poškodenia. Dôkaznú núdzu súd prvého stupňa v tomto prípade
správne pričítal na úkor žalobcu, ktorý mal z tohto dôvodu neúspech v súdnom konaní.

O náhrade trov odvolacieho konania žalovaného odvolací súd rozhodoval podľa § 224 ods. 1 O.s.p.
v spojení s § 142 ods. 1 O.s.p.. Žalovaný mal totiž v odvolacom konaní plný úspech, preto mu voči
žalobcovi vzniklo právo na náhradu trov odvolacieho konania. Vzhľadom k tomu však, že žalovanému
v odvolacom konaní trovy nevznikli, odvolací súd mu náhradu trov odvolacieho konania proti žalobcovi
nepriznal.

Toto rozhodnutie je výsledkom hlasovania odvolacieho senátu v pomere hlasov: za 3 : 0 proti.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 32Cb/375/2005

    potvrdené