KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava19. 1. 2012plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 4S/165/2011 z 19. 1. 2012

Stav rozhodnutia: potvrdené

Toto rozhodnutie bolo potvrdené – rozsudok Najvyššieho súdu SR z 26. marca 2013, sp. zn. 10Sžso/5/2012, ECLI:SK:NSSR:2013:1011201476.1 (26. 03. 2013). Zistené automaticky z výroku rozhodnutia vyššieho súdu; overte v jeho texte.

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 19. januára 2012, sp. zn. 4S/165/2011, ECLI:SK:KSBA:2012:1011201476.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 4S/165/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1011201476
Dátum vydania rozhodnutia: 20. 01. 2012
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Soňa Langová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2012:1011201476.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Soni Langovej a členov senátu
JUDr. Judity Kokolevskej a JUDr. Miloty Tóthovej, v právnej veci žalobcu: U. L. - L., D. X, XXX XX I.,
proti žalovanému Sociálna poisťovňa, ústredie, ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava, preskúmanie
zákonnosti rozhodnutí č. 36076-2/2011-BA zo dňa 23.6.2011 a 36099-2/2011-BA zo dňa 23.6.2011, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave žalobu z a m i e t a.

Účastníkom náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Žalobou doručenou súdu dňa 7.9.2011 sa žalobca domáhal preskúmania postupu správnych orgánov
a rozhodnutí žalovaného č. 36076-2/2011-BA zo dňa 23.6.2011 a 36099-2/2011-BA zo dňa 23.6.2011,
ktorým žalovaný na základe odvolaní žalobcu voči rozhodnutiam Sociálnej poisťovne, pobočka
Bratislava č. 200-036175-CA 02/2011, NP 201-790/2011 zo dňa 9.3.2011 a 200-036190-CA02/2011,
NP 790A/2011 zo dňa 9.3.2011 odvolania žalobcu zamietol a napadnuté prvostupňové rozhodnutia
potvrdil. V žalobe žalobca uviedol, že predmetnými rozhodnutiami mu bolo k 14.2.2011 predčasne
ukončené vyplácanie dávok nemocenského poistenia napriek práceneschopnosti žalobcu, ktorá bola
ukončená dňa 9.8.2011. Poukázal na omyl zo strany obvodného lekára v dôsledku ktorého medzi
ukončením práceneschopnosti dňa 17.2.2010 a vznikom ďalšej práceneschopnosti dňom 18.8.2010
neuplynula zákonná lehota 26 týždňov, t.j. 182 dní, ale len 180 dní. Od septembra 1998 je onkologickým
pacientom, a podstúpil mnoho liečebných procedúr. Ukončenie práceneschopnosti zo strany lekára je
len formálnym úkonom za účelom zachovania nároku na vyplácanie nemocenských dávok. V prípade,
ak by bol on alebo jeho lekár upozornený na skutočnosť, že ďalšia práceneschopnosť bola určená o 2
dni skôr, bol by sa tento omyl odstránil. Poukázal na list zo dňa 7.9.2010, č. 200-095205-CA 02/2010,
ktorým žalobca obdržal rozhodnutie sociálnej poisťovne o vyplácaní dávok nemocenského poistenia
od 18.8.2010 do zániku práceneschopnosti, ukončenej 9.8.2011. Pretože si žalobca nie je vedomý
žiadneho pochybenia, považoval rozhodnutie o pozastavení vyplácania dávok nemocenského poistenia
od 14.2.2010 za nespravodlivé. Vzhľadom na finančnú náročnosť liečby a príjem pozostávajúci len z
dôchodku vo výške 385,20 eur je odňatie dávok neúnosné.

Na základe uvedených dôvodov žiadal napadnuté rozhodnutia žalovaného zrušiť a uložiť žalovanému
povinnosť zaplatiť žalobcovi dávky nemocenského poistenia za obdobie od 14.2.2010 do 9.8.2011.

Žalovaný vo svojom vyjadrení k žalobe uviedol, že rozhodnutím č. 36076-2/2011-BA zo dňa 23.6.2011
na základe odvolania žalobcu potvrdil prvostupňové rozhodnutie správneho orgánu č. 200-036175-



CA02/2011, NP 201-790/2011 zo dňa 9.3.2011, ktorým podľa § 34 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z.
o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon), zanikol žalobcovi nárok na
nemocenské, ktorý si uplatnil z poistného vzťahu povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo
činnej osoby pri dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej 18.8.2010. Zároveň rozhodnutím č.
36099-2/2011-BA zo dňa 23.6.2011 potvrdil prvostupňové rozhodnutie č. 200-036190-CA02/2011,
NP 790A/2011 zo dňa 9.3.2011, ktorým na základe rovnakého ustanovenia zákona, uplynutím dňa
14.2.2011 zanikol žalobcovi nárok na nemocenské ktorý si uplatnil z poistného vzťahu dobrovoľne
nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby pri dočasnej pracovnej neschopnosti
vzniknutej 18.8.2010.

Žalobca bol uznaný za dočasne práceneschopného od 18.8.2010 a nárok na nemocenské si uplatnil
príslušným potvrdením č. K 490935 z poistného vzťahu povinne nemocensky poistenej samostatne
zárobkovo činnej osoby. Zároveň si predložením potvrdenia č. K 490936 uplatnil aj nárok na
nemocenské z poistného vzťahu dobrovoľne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.
V informačnom systéme Sociálnej poisťovne je žalobca evidovaný ako samostatne zárobkovo činná
osoba od 1.1.1993 do 23.5.2000 a v období od 25.10.2000 do 30.6.2011. Dobrovoľne nemocensky
poistenou osobou bol od 16.10.2006 do 31.12.2010. Dňom 1.1.2011 sa zúžil okruh osôb, ktoré sa
môžu dobrovoľne nemocensky poistiť o osoby, ktorým bol priznaný starobný dôchodok, predčasný
dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o
viac ako 70 %. Z tohto dôvodu žalobcovi zaniklo ku dňu 31.12.2010 jeho dobrovoľné nemocenské
poistenie. Nárok na nemocenské bol posudzovaný podľa znenia zákona účinného do 31.12.2010.
Z dôvodu, že žalobca splnil podmienky nároku na nemocenské z oboch poistných vzťahov, bolo
mu rozhodnutím č. 200-095205-CA02/2010 priznané nemocenské podľa § 58 ods. 2 a § 58 ods. 3
zákona z úhrnu denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenských dávok z oboch jeho
nemocenských poistení za obdobie od 18.8.2010 do zániku tohto nároku a nemocenské mu bolo od
tohto termínu vyplácané. Žalovaný poukázal na odôvodnenie napadnutých rozhodnutí, ust. § 34 ods. 1,
4, 5 zákona a uviedol, že do podporného obdobia sa započítavajú aj predchádzajúce obdobia dočasnej
práceneschopnosti, ak patria do obdobia 52 týždňov pred jej vznikom. Dočasná práceneschopnosť
žalobcu vznikla 18.8.2010 a obdobím 52 týždňov pre jej vznikom je obdobie od 19.8.2009 do 17.8.2010.
V predchádzajúcom období bol žalobca práceneschopný od 19.2.2009 do 17.2.2010. Do obdobia 52
týždňov pred vznikom práceneschopnosti teda spadá časť predchádzajúcej práceneschopnosti, a to
od 19.8.2009 do 17.2.2010. Predchádzajúca dočasná práceneschopnosť žalobcovi skončila 17.2.2010
a nová vznikla 18.8.2010. Nemocenské poistenie teda netrvalo aspoň 26 týždňov od skončenia
poslednej pracovnej neschopnosti, trvalo 25 týždňov a 6 dní. Z ustanovení § 34 ods. 4 a 5 zákona
vyplýva, že ak nemocenské poistenie netrvalo dlhšie ako 26 týždňov bez toho aby vznikla dočasná
práceneschopnosť, do podporného obdobia sa započítavajú aj predchádzajúce obdobia dočasnej
pracovnej neschopnosti patriace do obdobia 52 týždňov pred jej vznikom. V danom období 52 týždňov
pred vznikom posudzovanej práceneschopnosti bol žalobca uznaný za práceneschopného po dobu 183
dní. U žalobcu netrvalo podporné obdobie 52 týždňov, t.j. 354 dní ale len 181 dní (t.j. 354 - 183 = 181).
Posledným dňom podporného obdobia bol 14.2.2011 napriek tomu, že dočasná pracovná neschopnosť
žalobcu aj naďalej trvala. Posudzujúca ošetrujúca lekárka uznala žalobcu za práceneschopného od
18.8.2010 o čom vydala potvrdenie na predpísanom tlačive na základe ktorého začalo konanie vo veci
nároku na nemocenské. Na základe uvedených dôvodov uplynutím dňa 14.2.2011 zanikol žalobcovi
nárok na nemocenské uplatnené od 18.8.2010 napriek tomu, že jeho pracovná neschopnosť trvala až
do 9.8.2011. Žalovaný postupoval v danej veci v zmysle platného právneho predpisu a nemohol mu
priznať a vyplatiť nárok na nemocenské do 9.8.2011.

V závere žalovaný poukázal na úpravu zákona ohľadom plynutia lehôt na uplatnenie si nároku podľa
piatej časti, druhej hlavy O.s.p. z čoho usúdil, že žaloba bola žalobcom podaná po zákonom stanovenej
lehote a žiadal konanie z tohto dôvodu zastaviť.

Krajský súd v Bratislave ako súd vecne a miestne príslušný ( § 246 ods. 1, § 246a ods. 1 O.s.p.),
preskúmal napadnuté rozhodnutie, ako aj konanie, ktoré mu predchádzalo na nariadenom pojednávaní
podľa § 247 ods. 1 a nasl. O.s.p.



Z doručenej dokumentácie vyplýva, že žalobca prevzal napadnuté rozhodnutie žalovaného dňa
1.7.2011.

Lehota na podanie žaloby (t.j. nie doručenie príslušnému súdu) podľa piatej časti, druhej hlavy O.s.p.
je upravená v ust. § 250b ods. 1 O.s.p. a je určená na obdobie do 2 mesiacov od doručenia
druhostupňového rozhodnutia a lehota na podanie žaloby by teda v danom prípade uplynula dňom
1.9.2011.

Z pečiatky podacej pošty súd zistil, že žalobca podal žalobu na prepravu dňa 28.8.2011, t.j. bola podaná
včas.

Podľa ust. § 244 ods. 1 O.s.p., v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo
opravných prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.

Pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia súd skúma, či žalobou napadnuté rozhodnutie je v súlade
s právnym poriadkom Slovenskej republiky, t.j., najmä s hmotnými a procesnými administratívnymi
predpismi.

Podľa § 250i ods. 1 O.s.p. pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia je pre súd rozhodujúci skutkový
stav, ktorý tu bol v čase vydania napadnutého rozhodnutia. Súd môže vykonať dôkazy nevyhnutné na
preskúmanie napadnutého rozhodnutia.

Podľa § 250i ods. 3 O.s.p. pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia a postupu správneho orgánu
súd prihliadne len na tie vady konania pred správnym orgánom, ktoré mohli mať vplyv na zákonnosť
napadnutého rozhodnutia.

Úlohou súdu v danej veci bolo posúdenie zákonnosti a správnosti rozhodnutia oboch správnych
orgánov, t.j. žalovaného a prvostupňového správneho orgánu ako i posúdenie zákonnosti postupu, ktorý
predchádzal vydaniu ich rozhodnutí.

Pri preskúmavaní zákonnosti rozhodnutia správneho orgánu posúdi súd i zákonnosť prv urobeného
správneho rozhodnutia, o ktoré sa preskúmavané rozhodnutie opiera, ak bolo preň prv urobené
rozhodnutie záväzné a ak nie je na jeho preskúmanie určený osobitný postup ( § 245 ods. 1 O.s.p.).

Podľa ust. § 172 ods. 1 zákona, na konanie vo veciach sociálneho poistenia sa nevzťahuje všeobecný
predpis o správnom konaní. Všeobecný predpis o správnom konaní sa nevzťahuje ani na konanie vo
veciach starobného dôchodkového sporenia v rozsahu upravenom týmto zákonom.

Z obsahu predloženého administratívneho spisu súd zistil, že dňa 17.8.2010 vystavila ošetrujúca
lekárka žalobcu potvrdenie o dočasnej práceneschopnosti žalobcu od 18.8.2010 (schopný práce bol
od 10.8.2011), na základe ktorého si žalobca uplatnil dávky nemocenského poistenia. Z evidencie
žalobcu, ktorá nebola v konaní spochybnená vyplýva, že žalobca bol v posudzovanom čase evidovaný
ako samostatne zárobkovo činná osoba a do 31.12.2010 bol popri starobnom dôchodku aj dobrovoľne
nemocensky poistenou osobou.

Podľa § 23 zákona v znení účinnom od 1.1.2011, dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, dobrovoľne
dôchodkovo poistenej osobe a dobrovoľne poistenej osobe v nezamestnanosti vzniká nemocenské
poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti odo dňa prihlásenia sa na tieto poistenia,
najskôr odo dňa podania prihlášky, a zaniká dňom odhlásenia sa z týchto poistení, najskôr odo dňa
podania odhlášky. Dobrovoľne nemocensky poistenej osobe zaniká nemocenské poistenie tejto osoby
dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku



z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%. Dobrovoľne dôchodkovo
poistenej osobe zaniká dôchodkové poistenie tejto osoby dňom priznania predčasného starobného
dôchodku.

Z uvedeného dôvodu žalobcovi dňom účinnosti novely zákona účinnej od 1.1.2011 zaniklo nemocenské
poistenie titulom dobrovoľne nemocensky poistenej osoby z dôvodu poberania starobného dôchodku
dňom 31.12.2010. Uplatnený nárok na nemocenské bolo posudzované podľa právnej úprave účinnej v
čase vzniku nároku, t.j. do 31.12.2010.

Z dôvodu, že žalobca nenamietal v žalobe určenie výšky nemocenských dávok v zmysle rozhodnutia
č. 200-095205-CA 02/2010 zo dňa 7.9.2010, súd neskúmal určenie výšky nemocenských dávok. V
predmetnom rozhodnutí sociálna poisťovňa rozhodla o priznaní nemocenských dávok od 18.8.2010
do zániku nároku na nemocenské, ktoré nebolo v predmetnom rozhodnutí časovo určené. Výška
nemocenských dávok bola určená úhrnom dávok z vymeriavacích základov z nemocenského poistenia
povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne nemocensky poistenej
osoby.

Dňom 18.8.2010 žalobcovi ako dobrovoľne nemocensky poistenej osobe a zároveň povinne poistenej
samostatne zárobkovo činnej osobe z týchto jednotlivých poistení vznikol nárok na nemocenské dávky.

Podľa ust. § 34 ods. 1 až 5 zákona, zamestnancovi vzniká nárok na nemocenské od 11. dňa
dočasnej pracovnej neschopnosti. Povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe
a dobrovoľne nemocensky poistenej osobe vzniká nárok na nemocenské od prvého dňa dočasnej
pracovnej neschopnosti. Nárok na nemocenské zaniká dňom nasledujúcim po skončení dočasnej
pracovnej neschopnosti, najneskôr uplynutím 52. týždňa od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti
(ďalej len "podporné obdobie"), ak tento zákon neustanovuje inak.

Zamestnancovi vzniká nárok na nemocenské od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, ak
dočasná pracovná neschopnosť vznikla v ochrannej lehote.

Ak zamestnancovi zaniklo nemocenské poistenie v období dočasnej pracovnej neschopnosti, v ktorom
má nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti podľa osobitného predpisu, má nárok
na nemocenské odo dňa nasledujúceho po dni zániku nemocenského poistenia.

Do podporného obdobia sa započítavajú aj predchádzajúce obdobia dočasnej pracovnej neschopnosti,
ak patria do obdobia 52 týždňov pred jej vznikom.

Predchádzajúce obdobia dočasnej pracovnej neschopnosti sa nezapočítavajú do podporného obdobia,
ak nemocenské poistenie trvalo aspoň 26 týždňov od skončenia poslednej dočasnej pracovnej
neschopnosti a poistencovi počas tohto obdobia nemocenského poistenia nevznikla dočasná pracovná
neschopnosť. Do podporného obdobia sa nezapočítava obdobie nariadeného karanténneho opatrenia.

Podľa ust. § 122 ods. 2 Občianskeho zákonníka koniec lehoty určenej podľa týždňov, mesiacov alebo
rokov pripadá na deň, ktorý sa pomenovaním alebo číslom zhoduje s dňom, na ktorý pripadá udalosť,
od ktorej sa lehota začína. Ak nie je takýto deň v poslednom mesiaci, pripadne koniec lehoty na jeho
posledný deň.

V danom prípade žalobcovi skončila dňa 17.2.2010 predchádzajúca pracovná neschopnosť trvajúca
od 19.8.2009. Deň 17.2.2010 (streda) je dňom od ktorého sa začína počítať 26 - týždňová lehota od
skončenia poslednej práceneschopnosti. Koniec tejto lehoty pripadol na deň 18.8.2010 (streda) a až po
jeho uplynutí (t.j. od 18.8.2010) by boli splnené podmienky na trvanie nemocenského poistenia, t.j. 26



týždňov od poslednej pracovnej neschopnosti pre trvanie nároku na nemocenské dávky. Z uvedeného
dôvodu bolo potrebné od podporného obdobia - 52 týždňov odpočítať obdobie predchádzajúcej
pracovnej neschopnosti v rozsahu 183 dní. Z uvedeného teda vyplýva, že v posudzovanom prípade
netrvalo podporné obdobie žalobcu zákonom určených 52 týždňov (t.j. 364 dní), ale len 181 dní a
preto posledný deň podporného obdobia pripadol na deň 14.2.2011. Rozhodnutia správnych orgánov v
danom prípade boli preto podľa názoru súdu vecne správne a boli dostačujúcim spôsobom odôvodnené.
Sám žalobca si bol zrejme vedomý nedodržania zákonom určených lehôt pre trvanie nároku na
nemocenské, keď uviedol, že ošetrujúci lekár omylom označil vo vydanom potvrdení, deň 18.8.2010 za
deň začiatku práceneschopnosti, čím nedošlo k dodržaniu zákonom určených lehôt pre trvanie nároku
na nemocenské do doby skončenia práceneschopnosti..

Súd v danom prípade nemôže prihliadnuť na tvrdenie žalobcu, že ošetrujúci lekár žalobcu omylom
určil za deň začiatku dočasnej práceneschopnosti deň 18.8.2010. Z predloženého dokladu je zrejmé,
že doklady o dočasnej pracovnej neschopnosti (č. K 490935 a 490936) boli vystavené lekárom dňa
17.8.2010 s tým, že počiatok práceneschopnosti bol určený od nasledujúceho dňa, t.j. od 18.8.2010.
Údaje na predmetných dokladoch sú nepochybné a zreteľne označené. Za nesprávnosť údajov v
potvrdení zodpovedá vystavujúci lekár a nie je v právomoci sociálnej poisťovne vykonávať v ňom
akékoľvek zásahy, prípadne ho pozmeňovať. Na tieto doklady bol žalovaný povinný prihliadať pri určení
dávok nemocenského z nemocenského poistenia povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo
činnej osoby ako aj pri určení dávok nemocenského z nemocenského poistenia dobrovoľne nemocensky
poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.

Na základe uvedených dôvodov súd dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutia žalovaného boli vydané
v súlade so zákonom, v konaní nebola zistená taká vada, ktorá by spôsobila ich nezákonnosť, a preto
žalobu podľa ust. § 250j ods. 1 O.s.p. zamietol.

O trovách konania súd rozhodol s prihliadnutím na ust. § 250k ods. 1 O.s.p. tak, že žalobcovi, ktorý
nemal úspech v konaní ich náhradu nepriznal a žalobca zo zákona nemá nárok na náhradu trov konania.

Rozhodnutie bolo jednomyseľne odhlasované všetkými členmi senátu v pomere hlasov 3:0.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku možno podať odvolanie do 15 dní odo dňa jeho

doručenia, písomne, dvojmo, na Krajský súd v Bratislave.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 O.s.p.) uviesť,

proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto

rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ

domáha.

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1011201476)

  1. 19. 1. 2012Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 4S/165/2011 z 19. 1. 2012 (toto rozhodnutie)potvrdené
  2. 26. 3. 2013Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10Sžso/5/2012 z 26. 3. 2013