KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava6. 3. 2012plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 3Cob/277/2011 z 6. 3. 2012

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 6. marca 2012, sp. zn. 3Cob/277/2011, ECLI:SK:KSBA:2012:1106214355.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 3Cob/277/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1106214355
Dátum vydania rozhodnutia: 07. 03. 2012
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Helena Škrinárová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2012:1106214355.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Heleny Škrinárovej a sudkýň
JUDr. Eleny Ondrišovej a JUDr. Miroslavy Janečkovej v právnej veci žalobcu AGS Servis.com, s.r.o.,
Hlavní 10, Opava, Kylešovice, ČR, IČO 25320866, práv. zást. JUDr. Klára Kořínková advokátka,
Bolzanova 1, Praha 1, PSČ: 110 00, Česká republika proti žalovanému KOOPERATIVA poisťovňa a.s.
Vienna Insurance Group, Štefanovičova 4, Bratislava 1, IČO: 00585411, o zaplatenie 132.878,-Kč s
príslušenstvom a o odvolaní žalobcu proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I. v Bratislave č.k.
29Cb24/2006-81 zo 7.9. 2010 takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozsudok Okresného súdu Bratislava I. v Bratislave č.k. 29Cb24/2006-81 zo
7.9. 2010 p o t v r d z u j e .

Žalovanému náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozsudkom súd prvého stupňa zamietol žalobu a žalovanému nepriznal právo na náhradu
trov konania. Na odôvodnenie rozhodnutia uviedol, že žalobca sa domáhal zaplatenie vymáhanej
istiny zo 7% úroku z omeškania odo dňa podania žaloby do zaplatenia z titulu regresného nároku na
náhradu škody, ktorá žalobcovi vznikla pri dopravnej nehode spôsobenej motorovým vozidlom poistenca
žalovaného. Zo záznamu o dopravnej nehode zo dňa 15.8.2003 súd zistil, že v uvedený deň došlo
k dopravnej nehode kedy vodička (poistenec žalovaného) narazila do vozidla žalobcu. Za vinného
dopravnej nehody bola označená X.. N., poistenec žalovaného. Táto mala motorové vozidlo povinne
zmluvne poistené u žalovaného. Žalobca faktúrou č. 2004361 z 11.7.2004 vyúčtoval sám sebe za
opravu poškodeného motorového vozidla sumu 270.629,-Kč a tak isto za odťah vozidla sumu 6.510,-
Sk. Žalobca si nárok na náhradu škody uplatnil u svojho KASKO poisťovateľa Generali Poisťovňa a.s.
ČR, ktorý ako vyplýva z likvidačnej správy z 12.8.2004 z nákladov na opravu vozidla vylúčil položky v
sume 110.339,-Kč a po odpočítaní od sumy 270.629,-Kč odpočítal spoluúčasť 16.029,-Kč t.j. žalobcovi
vyplatil sumu 144.261,-Kč. Dôvodom vylúčenia časti uplatnených nákladov bolo, že vylúčené položky
neboli uvedené v zápise technika prípadne nesúviseli so škodovou udalosťou. Súd zistil, že žalovaný na
základe regresného nároku uplatneného KASKO poisťovateľom žalobcom zaplatil sumu 144.261,-Kč a
priamo žalobcovi sumu 16.029,-Kč z dôvodu spoluúčasti, 2.710,-Kč sa odťah a 6.300,-Kč za náhradné
vozidlo.

Žalobca v konaní predložil znalecký posudok, kde znalec výšku majetkovej ujmy (18.3.2003) spôsobenej
haváriou stanovil na sumu 284.572,-Kč bez DPH. Žalobca svoj nárok odôvodnil ako rozdiel medzi



majetkovou ujmou stanovenou znaleckým posudkom zvýšenou o náklady odťahu a uhradeným priamym
regresným nárokom KASKO poisťovateľovi žalobcu.

Súd po vykonanom dokazovaní zistil, že podstatnou súčasťou žalovaného nároku sú položky, ktoré
pri likvidácii škodovej udalosti vylúčil KASKO poisťovateľ žalobcu, ktorý bol priamo zainteresovaný pri
oprave poškodeného motorového vozidla a likvidácii škody, keďže žalobca prizval jeho likvidátora k
obhliadke poškodeného vozidla. Žalobca spôsob likvidácie škodovej udalosti plne akceptoval. Žalobca
navrhol vykonať znalecké dokazovanie za účelom stanovenia výšky škody, ale súd zistil, že žiaden z
účastníkov už nedisponuje relevantnými dôkazmi. KASKO poisťovateľ po vyplatení škody spis skartoval
v súlade so skartačným poriadkom a motorové vozidlo žalobcu bolo opravené už rok pred podaním
žaloby.

Súd preskúmal znalecký posudok predložený žalobcom, ktorý však podľa názoru súdu nemohol
preukázať oprávnenosť konania KASKO poisťovateľa pri vylúčení položiek z dôvodu, že žalobca
likvidátora neprizval a niektoré položky uvedené v tomto listinnom dôkaze neboli zistené pri prvej
obhliadke poškodeného vozidla. Súd prvého stupňa preto vyhodnotil konanie žalobcu ako účelové lebo
tento si uplatnil náhradu škody u svojho poisťovateľa uznal spôsob likvidácie a neuplatnil si u neho rozdiel
medzi uplatnenými a uznanými nákladmi. Uplatnením škody u KASKO poistiteľa zo strany žalobcu došlo
na strane žalobcu ku konzumácii práva uplatniť škodu u žalovaného. Žalobca v celom rozsahu delegoval
regresný nárok na KASKO poisťovateľa a stratil možnosť uplatniť nárok na náhradu škody u žalovaného.
Súd dospel k záveru, že žalobca v konaní neuniesol dôkazné bremeno.

Právne vec posúdil podľa § 797 ods. 2 Obč. zák., § 4 ods. 3 zák. č. 381/2001 Z.z. O trovách konania
rozhodol podľa § 142 O.s.p.. Úspešnému žalovanému v konaní trovy nevznikli a preto súd mu ich
náhradu nepriznal.

S týmto rozhodnutím sa neuspokojil žalobca a v odvolaní, ktoré podal v zákonnej lehote navrhol
napadnutý rozsudok, zmeniť tak, že súd uloží žalovanému zaplatiť žalobcovi vymáhanú istinu s
príslušenstvom a nahradiť mu trovy konania.

Vytýkal súdu prvého stupňa, že na základe vykonaných dôkazov dospel k nesprávnym skutkovým
zisteniam a nesprávne právne vec posúdil. Uviedol, že podanou žalobou sa domáhal zaplateniu sumy
132.878,-Kč z titulu, poistnej udalosti - dopravnej nehody pri ktorej, bolo poškodené jeho vozidlo. Škoda
na vozidle bola vyčíslená na 270.629,-Kč. U poisťovne Generali a.s. si žalobca uplatnil nárok na plnenie z
titulu havarijného poistenia a dostal zaplatené 144.261,-Kč. Žalobca sa u žalovaného domáha zaplatenia
rozdielu 132.878,-Kč, ktorá suma sa skladá z nákladov za opravu 110.339,-Kč, spoluúčasti 16.029,-Kč
a nákladov na odťah vozidla 6.510,-Kč.

Poukázal na zákon č. 381/2001 Z.z. účinnom v dobe dopravnej nehody podľa ktorého poistený má právo,
aby poistiteľ za neho poskytol poškodenému poistné plnenie(§ 15 ods.1). Súd prvého stupňa svoj záver,
že žalovaný nie je pasívne legitimovaný v spore bližšie nezdôvodnil a záver súdu, že žalobca stratil
aktívnu legitimáciu tým, že uplatnením nároku u havarijného poistiteľa previedol práva na náhradu škody
na tohoto poistiteľa a tým pádom stratil aktívnu legitimáciu, je celkom nepodložený.

Ďalej poukázal na ust. § 797 a nasl. Obč. zák. a to, že nárok na plnenie od poisťovne Generali a.s. mu
vznikol k titulu poistnej zmluvy medzi nimi a nárok vyplývajúci zo zákona č. 381/2001 Z.z. je nárokom
podľa ktorého poškodenému (žalobcovi) z poistnej zmluvy uzavretej medzi žalovaným a škodcom



patrí náhrada škody, ktorá mu vznikla v dôsledku zavineného konania zo strany škodcu. Oba nároky
sú samostatnými nárokmi bez akejkoľvek väzby a je na vôli žalobcu(poškodeného) voči tomu bude
uplatňovať nárok na plnenie.

V ďalšej časti uviedol, že sporná je len otázka či žalobca má nárok na ďalšie plnenie z titulu náhrady
škody. Uviedol, že si dal vypracovať znalecký posudok a predložil ho v konaní ako dôkaz o výške škody
a navrhol, aby v konaní bol ustanovený znalec súdom, čo však súd zamietol a postupoval v rozpore s
§ 132 O.s.p.. Zaoberal sa ďalšími skutkovými okolnosťami (skartáciou spisu v poisťovni Generali a.s.)
a zdôraznil, že žalovaný mal preukázať, že škoda žalobcu je iná než ktorá bola uplatnená žalobcom a
práve k tomuto účelu mal slúžiť skartovaný škodový spis poisťovne Generali a.s. a následne posudok
nezávislého znalca. Nie je možné pripočítať na ťarchu žalobcu to, že jeho spis bol skartovaný.

Krajský súd v Bratislave prejednal vec podľa § 212 ods. 1 a 214 ods. 1 O.s.p. nariadením pojednávania
a z obsahu predloženého spisu zistil zhodne so súdom prvého stupňa, že žalobca sa voči žalovanému
domáha zaplatenia poistného plnenia podľa § 427 a násl. Obč. zák. z titulu zodpovednosti za škodu
spôsobenú prevádzkou motorového vozidla s poukazom na § 15 ods. 1 zák. č. 381/2001 Z.z. o povinnom
zmluvnom poistení.

Svoj nárok žalobca odvodil z toho, že dopravnú nehodu dňa 15.8. 2003 (poistná udalosť) spôsobila
vodička (škodca), ktorá bola poistencom žalovaného.

Žalobca bol poistencom poisťovne Generali a.s. v ČR a poistnú udalosť likvidoval u svojej poisťovne
z titulu havarijnej poistky. Vozidlo bolo opravované v autoservise žalobcom a cena za opravu bola
vyčíslená na sumu 270.629,-Kč. Generali poisťovňa a.s. zaplatila žalobcovi 144.261,-Kč po odpočítaní
spoluúčasti 16.029,-Kč. Žalobca v konaní podložil na podporu svojho tvrdenia listinný dôkaz - znalecký
posudok súdneho znalca, ktorý si dal spracovať za účelom stanovenia majetkovej ujmy a podľa neho
celková škoda na vozidle bola 284.572,-Kč.

Pri likvidácií poistnej udalosti poisťovňa žalobcu vylúčila zo sumy za opravu vozidla položky, ktoré neboli
uvedené v zápise jej technika po obhliadke vozidlo resp. nesúviseli s poistnou udalosťou. Žalobca sa
voči žalovanému domáha zaplatenia rozdielu medzi sumou 270.629,-Kč a vyplatenou sumou 144.261,-
Kč (ktoré sumou žalovaný refundoval poisťovni žalobcu) a priamo žalobcovi za spoluúčasť, za odťah
vozidla a náhradné vozidlo.

Podstatnou otázkou pre posúdenie dôvodnosti odvolania bolo či žalobcovi vzniklo voči žalovanému
právo na náhradu škody.

Odvolací súd predovšetkým uvádza, že medzi účastníkmi konania nie je vzťah z poistnej zmluvy t.j.
poistenca a poisťovateľa, preto žalobca sa voči žalovanému nemôže domáhať poistného plnenia ako
nesprávne uviedol vo svojom návrhu na začatie konania.

Žalovaný taktiež v danej veci nebol a nie je prevádzateľom motorového vozidla, preto nie je daná
ani z tohto titulu jeho zodpovednosť za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Podľa
ustanovenia § 427 Obč. zák. túto zodpovednosť majú fyzické a právnické osoby vykonávajúce dopravu



a zodpovedajú za škodu vyvolanú osobitnou povahou tejto prevádzky. Rovnakú zodpovednosť majú aj
iný prevádzkovatelia motorového vozidla, motorového plavidla ako aj prevádzkovateľ lietadla.

Z uvedeného vyplýva, že subjektom zodpovedným za škodu spôsobenú prevádzkou dopravného
prostriedku je vo všetkých prípadoch prevádzkovateľ. Prevádzkovateľ je osoba (fyzická alebo právnická),
ktorá má právnu a faktickú možnosť disponovať s dopravným prostriedkom. Táto podmienka u
žalovaného nie je splnená, pretože vozidlom ktoré spôsobilo škodu žalobcovi, nedisponoval. Na
zodpovednosť za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla sa síce vzťahuje povinné zmluvné
poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, ktoré je upravené
zákonom č. 381/2001 Z.z., ale povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu má ten, kto je vlastník alebo
prevádzkovateľ motorového vozidla. Z tejto zmluvy uzavretej medzi vlastníčkou motorového vozidla
(škodcom) a žalovaným vznikne nárok na poistné plnenie poistenému. Náhradu škody v zmysle § 15
cit. zák. uhrádza poisťovateľ poškodenému za svojho poistenca. Poškodený je oprávnený uplatniť svoj
nárok na náhradu škody priamo proti poisťovateľom, čo žalobca uplatnením u svojej poisťovne vykonal.
Poisťovňa účastníka dopravnej nehody zodpovedného za škodu podľa § 427 Obč. zák. zo zákonného
poistenia škodcu plnila regresom poisťovni poškodeného.

Odvolací súd z dôvodu, že predmetom žaloby je nárok na peňažné plnenie, ktorý vychádza zo
skutkových tvrdení umožňujúcich posúdiť nárok po právnej stránke i podľa iného zákonného ustanovenia
než aké žalobca navrhol, posúdil nárok žalobcu i podľa § 420 Obč. zák, ktorý upravuje zodpovednosť za
škodu. Podľa ustanovenia § 420 ods. 1 každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej
povinnosti.

Zodpovednosť je daná ak sú splnené nasledovné predpoklady: porušenie právnej povinnosti, vznik
škody ako majetkovej ujmy, existencia príčinnej súvislosti medzi protiprávnym úkonom škodcu a
vzniknutou škodou a zavinenie toho, kto škodu svojim protiprávnym úkonom spôsobil. Zodpovednosti
sa zbaví ten, kto preukáže, že škodu nezavinil. V predmetnej veci je nesporné, že škodcom bola vodička
motorového vozidla a nie žalovaný. U žalovaného nebol preukázaný protiprávny úkon, pretože v súlade
so zákonom refundoval poisťovni žalobcu vyplatené poistné a preto nie je daná ani príčinná súvislosť
medzi vznikom prípadnej škody u žalobcu a teda súd prvého stupňa správne uzavrel, že žalovaný v
danom konaní nie je vecne (pasívne) legitimovaný.

Pre úplnosť odvolací súd uvádza, že ostatné dôvody odvolania ako napr.: nepripustenie dôkazu
znaleckým dokazovaním, skartácia likvidačného spisu v poisťovni žalobcu, nezohľadnenie listinného
dôkazu (znaleckého posudku) predloženého žalobcom, sú pre posúdenie nároku žalobcu právne
irelevantné a preto sa nimi nezaoberal. Naviac odvolací súd poukazuje na to, že znalecký posudok, ktorý
žalobca predložil ako listinný dôkaz v konaní mal predložiť svojej poisťovni, ktorá likvidovala poistnú
udalosť v prípade ak nesúhlasil s výškou priznaného poistného plnenia.

O trovách odvolacieho konania malo byť rozhodnuté podľa § 224 ods. 1 a 142 ods. 1 O.s.p. tak, že
súd ich prizná úspešnému žalovanému. Žalovanému v odvolacom konaní trovy nevznikli a preto súd
mu náhradu trov nepriznal.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 29Cb/24/2006

    potvrdené

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam