KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava13. 6. 2013plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Sd/24/2013 z 13. 6. 2013

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 13. júna 2013, sp. zn. 10Sd/24/2013, ECLI:SK:KSBA:2013:1013201033.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 10Sd/24/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1013201033
Dátum vydania rozhodnutia: 14. 06. 2013
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr Janka Richterová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2013:1013201033.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave, sudca JUDr. Janka Richterová, v právnej veci navrhovateľa: O. H., nar.
XX.X.XXXX, bytom G., E. W..Č.. XX, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa, ústredie, so sídlom Ul. 29.
augusta č. 8, 813 63 Bratislava, o invalidný dôchodok, takto

r o z h o d o l :

Súd rozhodnutie odporkyne zo dňa 30. januára 2013 č. XXX XXX XXXX z r u š u j e podľa § 250j, ods.
2, písm. d/ O.s.p. a vec v r a c i a na ďalšie konanie.

Navrhovateľke sa náhrada trov konania n e p r i z n á v a.

o d ô v o d n e n i e :

Odporkyňa rozhodnutím zo dňa 30. januára 2013 č. XXX XXX XXXX podľa § 70 ods. 1, 82 a 293ce
zák.č. 461/2003 o sociálnom poistení v platnom znení navrhovateľke priznala invalidný dôchodok v sume
200,30 EUR mesačne od 18. januára 2013. Svoje rozhodnutie odôvodnila preukázanou mierou poklesu
schopnosti navrhovateľky vykonávať zárobkovú činnosť o 41% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou
i splnením ďalších zákonných predpokladov pre priznanie invalidného dôchodku.

Proti tomuto rozhodnutiu podala navrhovateľka včas opravný prostriedok. Domáhala sa zrušenia
napadnutého rozhodnutia a vrátenia veci odporkyni na ďalšie konanie z dôvodu nesprávneho ustálenia
dátumu vzniku invalidity až od 18. januára 2013. Zastávala názor, že jej dlhodobo nepriaznivý zdravotný
stav umožňuje priznať invaliditu už od decembra 2011, kedy jej lekárka vystavila prvú lekársku správu
pre odporkyňu.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť, pretože invalidný dôchodok bol
navrhovateľke priznaný v zmysle jej písomnej žiadosti od 18. januára 2013.

Krajský súd po zistení, že nie sú dané zákonné predpoklady pre odmietnutie opravného prostriedku
navrhovateľky (§ 250p O.s.p.) preskúmal napadnuté rozhodnutie ako i konanie, ktoré jeho vydaniu
predchádzalo (§ 250l v spojení s § 244, ods. 2 O.s.p.), a po doplnení dokazovania výsluchom
navrhovateľky dospel k záveru, že opravný prostriedok bol podaný opodstatnene.

Z výsluchu navrhovateľky vyplýva, že pred posudzovaním jej zdravotného stavu posudkovou lekárkou
MUDr. Soňou Bacharovou dňa 18. januára 2013 a pred podpísaním písomnej žiadosti o invalidný
dôchodok (vyhotovenej odporkyňou) v ten istý deň, komunikovala navrhovateľka s odporkyňou ústne a
poskytovala súčinnosť pri zabezpečovaní podkladov pre rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku.



V priebehu konania pred 18. januárom 2013 po poučení zo strany zamestnanca odporkyne prejavila
vôľu uplatňovať invalidný dôchodok nie tri roky spätne, ale od decembra r. 2011, kedy bola vypracovaná
prvá lekárska správa jej lekárkou MUDr. Oľgou Paulovičovou. Posudková lekárka sa bez bližšieho
odôvodnenia vyjadrila, že invaliditu priznáva odo dňa posudzovania zdravotného stavu, teda od 18.
januára 2013.

Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Zúz. o sociálnom poistení poistenec má nárok na invalidný
dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu
vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný
starobný dôchodok.

Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení poistenec má nárok na invalidný
dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu
vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný
starobný dôchodok.

Podľa § 209 ods. 1 veta druhá zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení (ďalej len ZSP) rozhodnutie
musí byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného
skutočného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti.

Podľa § 209 ods. 4 cit. zák. v odôvodnení rozhodnutia organizačná zložka Sociálnej poisťovne uvedie,
ktoré skutočnosti boli podkladom pre rozhodnutie, akými úvahami bola vedená pri hodnotení dôkazov a
pri použití právnych predpisov, na ktorých základe rozhodovala.

Predmetom preskúmania zákonnosti napadnutého rozhodnutia odporkyne je v zmysle podaného
opravného prostriedku dátum vzniku invalidity.

Z výsluchu navrhovateľky je nesporné, že odporkyňa mala vedomosť o tom, že navrhovateľka invaliditu
neuplatňuje až odo dňa posudzovania zdravotného stavu posudkovou lekárkou dňa 18.1.2013, ale už
skôr, odo dňa vystavenia prvej lekárskej správy jej lekárkou MUDr. Oľgou Paulovičovou, teda odo dňa
12.12.2011. Na tomto závere súdu nemôže nič meniť skutočnosť, že v písomnej žiadosti o dôchodok,
vyhotovenej zamestnancom odporkyne až dňa 18.1.2013 sa uvádza, že navrhovateľka invaliditu
uplatňuje až odo dňa, ktorý za začiatok invalidity ustálila posudková lekárka. Zo strany odporkyne
je neprípustné, aby účastníkovi konania predkladala na podpis listiny-žiadosti účastníka, ktoré
nezodpovedajú jeho vôli, ale korešpondujú stanovisku odporkyne (posudkového lekára). Súd považoval
výpoveď navrhovateľky za hodnovernú, keď v priebehu jej výsluchu nezistil žiadne skutočnosti, ktoré by
tvrdenia navrhovateľky spochybňovali, ktoré napokon nespochybňovala ani odporkyňa.

Preskúmavané rozhodnutie odporkyne, vrátane odborného posudku o invalidite zo dňa 18.1.2013,
tvoriaceho neoddeliteľnú súčasť napadnutého rozhodnutia, napriek týmto zisteniam súdu neuvádza
žiadne dôvody, prečo sa invalidita určuje od 18. januára 2013 a nie už skôr, v zmysle požiadavky
navrhovateľky.

Nemožno sa stotožniť ani so záverom posudkovej lekárky MUDr. Daniely Kollárikovej, ktorá po podaní
opravného prostriedku v odbornom lekárskom posudku zo dňa 23. mája 2013 konštatuje, že spätné
uznanie invalidity považuje za bezpredmetné pre nepreukázanie zdravotného stavu navrhovateľky v
požadovanom období. Z odborného posudku, tvoriaceho súčasť napadnutého rozhodnutia totiž vyplýva,
že posudková lekárka MUDr. Soňa Bacharová vychádzala i zo správy lekárky MUDr. Paulovičovej zo
dňa 12.12.2011, na ktorú sa navrhovateľka odvoláva.

Správnemu súdu potom nezostávalo iné ako napadnuté rozhodnutie pre neuvedenie žiadnych dôvodov
v spornej otázke vzniku invalidity zrušiť a vec vrátiť odporkyni na ďalšie konanie v zmysle § 250j, ods.
2, písm. d/ O.s.p.



Úlohou odporkyne v ďalšom konaní preto bude vo veci náležite zistiť skutkový stav v otázke vzniku
invalidity u navrhovateľky od decembra 2011. Pokiaľ odporkyňa opätovne dospeje k záveru, že invaliditu
nemožno priznať skôr ako od 18.1.2013, svoje rozhodnutie v tejto spornej otázke náležite odôvodní tak,
aby zodpovedalo požiadavkám podľa § 209, ods. 1 a 4 ZSP a aby bolo preskúmateľné správnym súdom
pre prípad podania ďalšieho opravného prostriedku.

O trovách konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 v spojení s § 250l ods. 2 O.s.p. tak, že úspešnej
navrhovateľke náhradu trov konania nepriznal, keďže ich náhradu neuplatnila.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.