KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava18. 11. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Sd/182/2013 z 18. 11. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 18. novembra 2014, sp. zn. 10Sd/182/2013, ECLI:SK:KSBA:2014:1013201996.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 10Sd/182/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1013201996
Dátum vydania rozhodnutia: 19. 11. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr Janka Richterová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2014:1013201996.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave, sudca JUDr. Janka Richterová, v právnej veci navrhovateľa: J.. K. V., N..
X.X.XXXX, A. A., N. R. Č.. XX, zastúpený JUDr Evou Matiskovou, advokátkou so sídlom v Bratislave,
Ružová dolina č.8, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa, ústredie, so sídlom v Bratislave, Ul. 29. augusta
č. 10, o starobný dôchodok, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporkyne zo dňa 25. septembra
2013 a 14. apríla 2014, Y. B.. D.. XXX XXX XXXX X, takto

r o z h o d o l :

Súd rozhodnutia odporkyne zo dňa 25. septembra 2013 a 14. apríla 2014, oA. B.. D.. XXX XXX XXXX
X z r u š u j e podľa § 250j ods.2 písm. a/ O.s.p. a vec v r a c i a odporcovi na ďalšie konanie.

Odporkyňa je povinná z a p l a t i ť navrhovateľovi trovy konania vo výške 139,82 € na účet jeho advokáta,
vedený vo M. P..B.. W. Č.: XXXXXXXXX/XXXX (A.:B., Č.. B.), do 15 dní od právoplatnosti rozsudku.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutými rozhodnutiami odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľa zo dňa 13.8.2013 o zvýšenie
starobného dôchodku.

V poradí prvým rozhodnutím žiadosť zamietla aplikujúc ustanovenie § 273 ods. 5 a § 259 ods.1 Zák.
č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení ( ďalej len ZSP ). V odôvodnení poukázala na skutočnosť, že
navrhovateľovi bol priznaný výsluhový príspevok od 1.4.1995 podľa Zák. č. 114/1998 o sociálnom
zabezpečení vojakov, ktorý sa považuje za výsluhový dôchodok. Na vznik nároku bola zhodnotená doba
od 1.9.1961 do 14.8.1979 a od 1.1.1993 do 31.3.1995 v I. kategórii funkcií a od 15.8.1979 do 31.12.1992
v II. kategórii funkcií. Navrhovateľovi podľa § 26a Zák. č. 100/1988 Zb. nevznikol nárok na pomerný
starobný dôchodok. Starobný dôchodok bol priznaný podľa § 273 ods. 5 ZSP, preto nárok na ďalší
starobný dôchodok nevznikol.

V poradí druhým rozhodnutím doplnila odôvodnenie rozhodnutia v tom zmysle, že priznanie starobného
dôchodku podľa § 273 ods. 5 ZSP neumožňuje zhodnotenie doby služby v I. a II. kategórii funkcií a ani
posúdenie nároku podľa § 274 ZSP.

Proti týmto rozhodnutiam podal navrhovateľ včas opravný prostriedok. Domáhal sa ich zrušenia
a vrátenia veci odporkyni na ďalšie konanie z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia veci. Mal
za to, že mu patrí zvýšenie starobného dôchodku v zmysle § 132 Zák. č. 100/1988 Zb., keďže ku
dovŕšeniu 55 rokov veku, t.j. ku 1.9.1998 získal v zamestnaní 25 rokov. Súčasne v služobnom pomere
vojaka z povolania v I. kategórii funkcií odpracoval 20 rokov a 13 rokov v II. kategórii funkcií. V
rozhodnutí o starobnom dôchodku zo dňa 3.10.2005 preto odporkyňa nesprávne nezohľadnila obdobie
dôchodkového poistenia, rozhodujúce pre nárok na výsluhový príspevok a pri ustálení sumy tejto
dôchodkovej dávky nesprávne neprihliadla na zvýhodnené kategórie. Zdôraznil, že od ukončenia



služobného pomeru vojaka z povolania ( 31.3.1995) bol nepretržite zamestnaný až do roku 2009.
Poukázal tiež na judikatúru Najvyššieho súdu SR, týkajúcu sa nárokov poberateľov dôchodkových dávok
z osobitného systému.

Odporkyňa navrhla preskúmavané rozhodnutia ako vecne správne potvrdiť. Zotrvala na argumentácii,
uvedenej v odôvodnení preskúmavaných rozhodnutí. Zastávala názor, že priznanie starobného
dôchodku podľa § 273 ods. 5 ZSP neumožňuje posúdenie nároku na starobný dôchodok podľa § 274
ZSP. Ďalej poukázala na spojitosť ustanovenia §273 ods. 5 s pomerným starobným dôchodkom.

Krajský súd po zistení, že nie sú dané zákonné predpoklady pre odmietnutie opravného prostriedku
navrhovateľa (§ 250p O.s.p.), preskúmal napadnuté rozhodnutie ako i konanie, ktoré jeho vydaniu
predchádzalo (§ 250l v spojení s § 244, ods. 2. O.s.p.), a dospel k záveru, že opravný prostriedok bol
podaný opodstatnene.

S ohľadom na podanú žiadosť navrhovateľa o prehodnotenie sumy priznaného starobného dôchodku
predmetom súdneho prieskumu bolo predovšetkým posúdenie otázky, či priznanie starobného dôchodku
podľa § 273 ods. 5 ZSP vylučuje aplikáciu § 274 ZSP.

Z administratívneho spisu odporkyne vyplýva, že navrhovateľ je od 1.4.1995 poberateľom výsluhového
príspevku. Ako vojak z povolania v I. kategórii funkcií získal 20 rokov a v II. kategórii 13 rokov služby.
Dôchodkový vek dovŕšil dňa 1.9.1998 vo veku 55 rokov podľa § 132 zákona o sociálnom zabezpečení,
keďže k tomuto dňu získal najmenej 25 rokov zamestnania a 20 rokov služby v I. kategórii funkcií.

Od vzniku nároku na starobný dôchodok až do 31.12.2003 a ďalej navrhovateľ bol nepretržite
zamestnaný.

Starobný dôchodok bol navrhovateľovi priznaný výlučne odporkyňou od 1.9.2005 podľa § 273 ods. 5
ZSP.

Vychádzajúc z uvedených skutočností súd dospel k záveru, že odporkyňa dospela k nesprávnym
právnym záverom o tom, že už priznaný starobný dôchodok nemožno zvýšiť podľa § 274 ZSP ako aj
s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia, ktoré bolo zohľadnené pri nároku na výsluhový
príspevok.

Pre rozhodovanie o dôchodkových dávkach poberateľov dávok z osobitného systému dôchodkového
zabazpečenia je so zreteľom na legislatívne zmeny v oblasti dôchodkového práva v období posledných
rokov významné posúdenie otázky, ktorý právny predpis sa má na prípad žiadateľa o dôchodkovú dávku,
resp. jej zmenu, aplikovať. Do úvahy prichádza aplikácia skoršieho právneho predpisu, t.j. predovšetkým
Zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, ak nárok na dávku vznikol do 31.12.2003, alebo
osobitná právna úprava, t.j. od 1.7.2002 účinný Zák. č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov
a policajtov alebo napokon Zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, týkajúci sa dôchodkových dávok
vo všeobecnom systéme dôchodkového zabezpečenia/ poistenia.

Podľa Zák. č. 100/1988 Zb., účinného do 31.12.2003, navrhovateľ splnil podmienky pre vznik nároku
na starobný dôchodok ku 1.9.1998. Na rozhodovanie o starobnom dôchodku bol príslušný osobitný
orgán sociálneho zabezpečenia. Avšak vzhľadom na to, že navrhovateľ bol nepretržite zamestnaný od
ukončenia služby vojaka z povolania, t.j. od 1.4.1995 až do 31.12.1993, na rozhodnutie o starobnom
dôchodku navrhovateľa bola podľa novej právnej úpravy, t.j. podľa § 261 ZSP oprávnená odporkyňa,
ktorá napokon starobný dôchodok navrhovateľovi aj priznala.

Keďže podľa § 274 ZSP sú naďalej zachované nároky, vyplývajúce zo zaradenia do zvýhodnených
pracovných kategórií, odporkyňa už pri prvom rozhodovaní o starobnom dôchodku v r. 2005 mala
na tieto nároky prihliadnuť. Podobne mala za obdobie dôchodkového poistenia považovať i obdobie,
rozhodujúce pre vznik nároku na výsluhový príspevok.

Pokiaľ na obdobie dôchodkového poistenia, získané v rozsahu 33 rokov, neprihliadla a pri určení
dávky nezohľadnila ani zaradenie v preferovaných kategóriách, starobný dôchodok v r. 2005 priznala



v nesprávnej výške, v rozpore so zák. č. 100/1988 Zb. i zákonom o sociálnom poistení, a navrhovateľ
sa dôvodne domáha jeho zvýšenia.

Odporkyňa preto nesprávne žiadosť zamietla a jej povinnosťou je opraviť si rozhodnutie o dôchodkovej
dávke, priznanej v nesprávnej výške. Nesprávne dospela k záveru, že navrhovateľovi nárok na ďalší
starobný dôchodok nevznikol. Žiaden ďalší starobný dôchodok navrhovateľ nepožadoval.

Ak výsluhový príspevok je naďalej vyplácaný navrhovateľovi i po dovŕšení 60 roku veku ako výsluhový
dôchodok, je potrebné pri ustálení sumy starobného dôchodku na túto skutočnosť prihliadnuť a vykonať
jeho krátenie v zmysle čl. 33 Dohovoru č. 128. Inak by dôchodková dávka z osobitného systému a zo
všeobecného systému dôchodkového poistenia boli vyplácané duplicitne na základe tej istej sociálnej
udalosti- staroby.

Podľa názoru súdu sa na prípad navrhovateľa nevzťahuje ustanovenie § 26a Zák.č. 100/1988 Zb. ani §
273 ods. 5 ZSP, keďže navrhovateľovi už pred účinnosťou týchto ustanovení ( ku dňu 1.9.1998 ) vznikol
nárok na starobný dôchodok podľa § 132 zákona o sociálnom zabezpečení ( § 259 ods. 1 ZSP ).

Z týchto dôvodov súd preskúmavané rozhodnutia zrušil podľa § 250j ods. 2 písm.a/ O.s.p. a vec vrátil
odporkyni na ďalšie konanie.

Úlohou odporkyne v ďalšom konaní bude opätovne rozhodnúť o žiadosti navrhovateľa o zvýšenie
starobného dôchodku, pričom prihliadne i na dobu výkonu služby, za ktorú vznikol nárok na príspevok
za službu ( 33 rokov ) i na zaradenie v preferovaných kategóriách.

Súd úspešnému navrhovateľovi podľa § 250k ods. 1 v spojení s § 250l ods. 2O.s.p. priznal náhradu trov
konania, predstavujúcich trovy právneho zastúpenia v sume 139, 82 €.

Odmena advokáta bola priznaná podľa § 11ods. 4 a § 13a ods.1 Vyhl. č. 655/2004 Z.z. o odmenách
a náhradách advokátov vo výške jednej trinástiny výpočtového základu za 2 úkony právnej služby:
prevzatie a príprava zastúpenia a účasť na pojednávaní dňa 19.11.2014 á 61,87 €, spolu 123,74 € + 2
x réžijný paušál á 8,04 €, spolu 16, 08 €.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku možno podať odvolanie do pätnástich dní od jeho
doručenia, prostredníctvom procesného súdu na Najvyšší súd SR, v dvoch písomných vyhotoveniach.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach /§ 42 ods. 3/ uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha. /§ 205 ods.1 O.s.p./

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam