KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava5. 5. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 12Sp/23/2014 z 5. 5. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 5. mája 2014, sp. zn. 12Sp/23/2014, ECLI:SK:KSBA:2014:1014200372.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 12Sp/23/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1014200372
Dátum vydania rozhodnutia: 06. 05. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Marián Degma
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2014:1014200372.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v konaní pred samosudcom Mgr. Mariánom Degmom v právnej veci
navrhovateľa X. Š., nar. XX.X.XXXX, bytom X. XX, U., proti odporcovi Sociálna poisťovňa - ústredie,
ul. 29. augusta 8, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporcu číslo 3183 - 20/2013 - BA
zo dňa 18.12.2013 takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozhodnutie odporcu číslo 3183-20/2013-BA zo dňa 18.12.2013 p o t v r d
z u j e .

Súd účastníkom právo na náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Dňa 11.03.2014 bolo odporcom na Krajský súd v Bratislave postúpené odvolanie navrhovateľa zo dňa
06.01.2014 podané voči jeho rozhodnutiu číslo 3183 - 20/2013 - BA vydaného dňa 18.12.2013 spolu s
jeho vyjadrením k podanému opravnému prostriedku navrhovateľa. Zároveň odporca predložil súdu
svoj kompletný administratívny spis na vec sa vzťahujúci.

Preskúmavaným vyššie uvedeným rozhodnutím odporca v súlade s § 293o zákona číslo 461/2003
Z.z. rozhodol o tom, že navrhovateľ nemá nárok na úrazovú rentu. Svoje rozhodnutie odôvodnil
tým, že navrhovateľovi ako poškodenému nevznikol podľa právnych predpisov účinných v Slovenskej
republike nárok na náhradu za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti dňom 31.12.2003.
Pri svojom rozhodnutí odporca vychádzal z v spise založených podkladov - žiadosti navrhovateľa
zo dňa 13.02.2013, záznamu o pracovnom úraze spísanom dňa 10.05.1973, rozsudku Okresného
súdu v Českej Lípe sp. zn. 7C /49/2006 - 55 zo dňa 20.02.2007, listu zamestnávateľa navrhovateľa
DIAMO, štátny podnik zo dňa 17.06.2008 a ústnym pojednávaním zo dňa 06.12.2013. V
odôvodnení rozhodnutia odporca ďalej uvádza, že rozhodol dňa 20.07.2009 svojím rozhodnutím
číslo 222 - 3225/2009 o žiadosti navrhovateľa (poškodeného) o priznanie úrazovej renty zo dňa
25.03.2009 a to tak, že mu nárok na úrazovú rentu nepriznal a to v súlade s § 88 zákona o sociálnom
poistení z dôvodu, že pracovný úraz poškodeného sa stal v Českej republike a zodpovedným je
český zamestnávateľ a preto sa na nároky poškodeného nevzťahujú právne predpisy Slovenskej
republiky. Správnosť tohto rozhodnutia bola potvrdená rozsudkami Krajského súdu v Bratislave sp. zn.
5Sp /13 /2009 - 34 a rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republike sp. zn. 9So /213/2011 - 44.
Nakoľko navrhovateľ utrpel pracovný úraz u českého zamestnávateľa, zodpovednosť za škodu vzniknutú
týmto pracovným úrazom, ako aj nárok na náhradu škody sa posudzuje výlučne podľa právnych
predpisov účinných v Českej republike a nie je možné navrhovateľovi priznať úrazové dávky podľa
právnych predpisov Slovenskej republiky (zákona o sociálnom poistení). Takýto právny záver vyplýva
aj z rozsudku Okresného súdu v Českej Lípe. V závere rozhodnutia poukázal na to, že zodpovedný
zamestnávateľ navrhovateľa v liste zo dňa 17.06.2008 potvrdzuje, že podľa právnych predpisov platných
v Českej republike bola náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti vyplácaná



navrhovateľovi až do dosiahnutia veku 65 rokov a dosiahnutím tohto veku nárok na túto dávku končí.
Preto nevznikol žiadny právny dôvod na to, aby boli navrhovateľovi s jeho pracovným úrazom priznané
nároky podľa právnych predpisov účinných v Slovenskej republike.

Voči tomuto rozhodnutiu odporcu v zákonnej lehote podal navrhovateľ odvolanie dňa 06.01.2014,
následne doplnené podaním zo dňa 27.03.2014 a žiadal napadnuté rozhodnutie zrušiť, nakoľko ho
pokladá za nezákonné z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia jeho žiadosti z decembra 2013 o
priznanie úrazovej renty. Žiadosť o úrazovú rentu zaslal odporcovi z dôvodu, že takto bol usmernený
pracovníčkou odporcu, keďže nemá nárok na doplatok dôchodku, ale má nárok na úrazovú rentu.
Odporca ho od začiatku uviedol do omylu a zle informoval a zároveň ho poškodil a to tým, že ho preradil
do starobného dôchodku od 01.07.2005 zákonom.

K podanému odvolaniu sa odporca vyjadril písomným podaním zo dňa 04.03.2014, v ktorom uviedol, že
dňa 20.07.2009 vydal rozhodnutie číslo 222 - 3225/2009, ktorým nepriznal navrhovateľovi úrazovú rentu
(v dôsledku pracovného úrazu z 21. 6. 1971) podľa § 88 zákona o sociálnom poistení (v zmysle jeho
žiadosti zo dňa 25.03.2009 ). V dôsledku podaného opravného prostriedku navrhovateľa voči tomuto
rozhodnutiu vo veci rozhodol Krajský súd v Bratislave a to rozsudkom sp. zn. 5Sp/13/2009 - 34 zo
dňa 07.09. 2011, ktorým napadnuté rozhodnutie potvrdil a tento rozsudok Krajského súdu v Bratislave
bol potvrdený aj rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp. zn. 9So /213/2011 - 40 zo dňa
12.12.2012.

K žiadosti navrhovateľa podanej dňa 13.02.2013 o priznanie úrazovej renty podľa § 293o zákona
o sociálnom poistení odporca uviedol, že nie je možné posudzovať nárok navrhovateľa podľa § 293o
podľa zákona o sociálnom poistení, nakoľko u neho nemohlo dôjsť a ani nedošlo k transformácii náhrady
za stratu na zárobku podľa § 272 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, keďže sa na výplatu náhrady
za stratu na zárobku v prípade navrhovateľa aplikovala legislatíva Českej republiky a to z dôvodu,
že jeho zamestnávateľ mal sídlo a výkon činnosti na území Českej republiky. Preto navrhovateľovi
nevznikol nárok na náhradu za stratu na zárobku po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti v
dôsledku pracovného úrazu, ktorý utrpel 21.07.1971, podľa zákonníka práce platného a účinného na
území Slovenskej republiky, čím nemohlo zo zákona dôjsť k jej transformácii podľa § 272 ods. 3
zákona o sociálnom poistení. Navrhovateľovi nevznikol nárok na úrazovú rentu podľa § 293o ods. 1
zákona o sociálnom poistení z dôvodu, že mu bol priznaný od 01.12.1990 invalidný dôchodok, ktorý
sa po dovŕšení dôchodkového veku považuje za starobný dôchodok. Paragraf 293o ods. 1 zákona
o sociálnom poistení vyžaduje kumulatívne splnenie viacerých podmienok pre priznanie nároku na
úrazovú rentu, pričom jednou z podmienok je aj trvanie nároku na výplatu prekvalifikovanej náhrady za
stratu na zárobku k 31.07.2006 a táto podmienka v prípade navrhovateľa nebola a ani ním nemôže byť
splnená. Záverom odporca uviedol, že nároky navrhovateľa na odškodnenie jeho pracovného úrazu mu
boli vyplatené zamestnávateľom v súlade s právnymi predpismi platnými na území Českej republiky.

Krajský súd v Bratislave ako súd miestne a vecne príslušný prejednal predmetnú vec, a to na nariadenom
pojednávaní, preskúmal napadnuté rozhodnutie ako aj postup, ktorý jeho vydaniu predchádzal a to v
rozsahu a dôvodov uvedených v odvolaní navrhovateľa a dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie
odporcu je v súlade so zákonom a odvolanie navrhovateľa voči nemu nie je dôvodné.

Z pripojeného administratívneho spisu odporcu súd zistil nasledovné skutočnosti:

Dňa 13.02.2013 doručil navrhovateľ Sociálnej poisťovni pobočka Bratislava žiadosť o opätovné
priznanie úrazovej renty podľa § 293o zákona o sociálnom poistení s tým, že žiada úrazovú rentu
priznať od 30.06.2008. Administratívny spis obsahuje listinné, na vec sa vzťahujúce dôkazy: hlásenie
pracovného úrazu navrhovateľa, list DIAMO , štátny podnik zo dňa 17.06.2008 o vyplatení dlžnej
čiastky navrhovateľovi za stratu na zárobku po skončení jeho pracovnej neschopnosti od 01.07.2005
do 29.02.2008 s tým, že mu bude vyplácaná náhrada do 65. roku veku, rozsudok Okresného súdu
v Českej Lípe sp. zn. 7C 49/2006, doklad o zaslaní písomnej dokumentácie Kancelárii verejného
ochrancu práv na základe jej žiadosti v dôsledku podnetu navrhovateľa spolu so stanoviskom odporcu,
zápisnicou z ústneho pojednávania zo dňa 04.12.2013 vo veci žiadosti o úrazovú rentu navrhovateľa,
preskúmavané rozhodnutie a odvolanie navrhovateľa voči nemu. Administratívny spis odporcu zároveň
obsahuje aj listinné dôkazy týkajúce sa žiadostí navrhovateľa o priznanie úrazovej renty podľa § 88
zákona o sociálnom poistení (rozhodnutie odporcu číslo 222 - 3225/2009 z 20.07.2009 ), rozsudok



Krajského súdu v Bratislave sp. zn. 5Sp /13/2009 - 34, rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky
sp. zn. 9So /213 /2001 - 44.

Na nariadenom súdnom pojednávaní navrhovateľ uviedol, že trvá na zrušení napadnutého rozhodnutia
odporcu, ktoré pokladá za nezákonné z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia jeho žiadosti z
decembra 2013 o priznanie úrazovej renty podľa § 293o ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Svoju
žiadosť adresoval odporcovi a to z dôvodu, že poberal úrazovú rentu a žiadal o jej zápočet - doplatok
dôchodku, pričom pracovníčka odporcu ho usmernila s tým, že doplatok dôchodku nemôže dostať, ale
má nárok na úrazovú rentu. Od roku 1990 bol uznaný ako dôchodca a znenie § 88 zákona číslo 461/2003
Z.z. pokladá za diskriminačné.

Prítomný zástupca odporcu zotrval na dôvodoch svojho napadnutého rozhodnutia ako aj písomného
vyjadrenia k podanému opravnému prostriedku navrhovateľa s tým, že navrhovateľ bol za pracovný
úraz odškodnený podľa práva Českej republiky zamestnávateľom z Českej republiky. Priznanie nároku
na úrazovú rentu podľa § 293o zákona číslo 461/2003 Z.z. predpokladá splnenie dvoch podmienok
- dovŕšenie dôchodkového veku, čo navrhovateľ splnil, a trvanie nároku na výplatu straty na zárobku
k 31.06.2006, čo navrhovateľ nesplnil, nakoľko k 31.12.2003 sa mu náhrada za stratu na zárobku
zamestnávateľom nevyplácala a preto sociálna poisťovňa od 01.01.2004 ani nemohla prevziať takúto
výplatu straty na zárobku (úrazovú rentu) a preto podľa tohto ustanovenia navrhovateľovi nemôže
vzniknúť nárok na vyplácanie úrazovej renty. Zamestnávateľ navrhovateľa, ktorý mu zasielal náhradu
za stratu na zárobku bol z Českej republiky.

Podľa § 244 ods. 1, 2 O.s.p. v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných
prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.

V správnom súdnictve preskúmavajú súdy zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov štátnej správy,
orgánov územnej samosprávy, ako aj orgánov záujmovej samosprávy a ďalších právnických osôb ,
ako aj fyzických osôb , pokiaľ im zákon zveruje rozhodovanie o právach a povinnostiach fyzických a
právnických osôb v oblasti verejnej správy.

Podľa § 272 ods.1, 3 zákona o sociálnom poistení Sociálna poisťovňa od 1. januára 2004 preberá od
zamestnávateľa výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom
úraze a chorobe z povolania, ktoré vznikli pred 26. novembrom 1993 a od zamestnávateľa,
ktorý mal podľa osobitného predpisu postavenie štátneho orgánu, nároky vzniknuté pred 1. aprílom 2002
vyplývajúce zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a choroby z povolania.

Náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo
čiastočnej invalidity a náhrada za stratu na dôchodku, ktoré sa vyplácali k 31. decembru 2003, a
nárok na ich výplatu trvá aj po tomto dni, sa považujú od 1. januára 2004 za úrazovú rentu, a to v sume,
v akej patrili od 31. decembra 2003.

Podľa § 294 ods. 1 zákona o sociálnom poistení ak nárok na výplatu úrazovej renty, na ktorú bola
prekvalifikovaná náhrada za stratu na zárobku skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní
invalidity alebo čiastočnej invalidity podľa § 272 ods. 3, trvá k 31. júlu 2006, úrazová renta sa vypláca po
tomto dni aj po priznaní starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo po dovŕšení
65 rokoch veku poberateľa, a to vo výške 50 % sumy úrazovej renty vyplácanej ku dňu priznania
starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo ku dňu dovŕšenia 65 rokov veku
poberateľa po zvýšení podľa tohto zákona.

Podľa § 7 ods. 1 písm. b) zákona o sociálnom poistení zamestnávateľ podľa tohto zákona je právnickou
osobou, ktorá je povinná poskytovať zamestnancovi príjem uvedený v paragrafe 3 ods. 1 písm. a), ods.
2, ods. 4 a jej sídlo alebo sídlo jej organizačnej zložky je na území Slovenskej republiky.

Predmetom súdneho prieskumu postupom podľa ustanovení tretej hlavy ( § 250l O.s.p. a nasl. ) piatej
časti O.s.p. je preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporcu, ktorým nepriznal navrhovateľovi
nárok na úrazovú rentu podľa § 293o zákona o sociálnom poistení, na základe jeho žiadosti z
04.12.2013.

V prejednávanej veci súd považuje za potrebné uviesť, že k vydaniu preskúmavaného rozhodnutia na
základe podanej žiadosti navrhovateľa (podľa § 293o zákona o sociálnom poistení) zo dňa 13.02.2013



predchádzalo konanie odporcu o posúdenie žiadosti navrhovateľa o priznanie úrazovej renty podľa §
88 zákona o sociálnom poistení podanej 25.03.2009. O tejto žiadosti odporca rozhodol rozhodnutím
číslo 222 - 3225/2009 zo dňa 20.07. 2009 a to tak, že navrhovateľovi nárok na úrazovú rentu nepriznal
dôvodiac tým, že zodpovednosť za škodu vzniknutú pracovným úrazom navrhovateľa (z roku 1971)
ako aj nárok na náhradu škody z neho sa posudzuje výlučne podľa právnych predpisov účinných
v Českej republike a nie je možné mu priznať úrazové dávky podľa zákona o sociálnom poistení
Slovenskej republiky. V dôsledku navrhovateľom podaného odvolania vec prejednal Krajský súd v
Bratislave (rozhodol rozsudkom sp. zn. 5Sp/13/2009) a preskúmavané rozhodnutie potvrdil, nakoľko
navrhovateľ nesplnil jednu z dvoch kumulatívnych podmienok stanovených v zmysle § 88 ods. 1 zákona
o sociálnom poistení, a to nedovŕšenie dôchodkového veku, alebo nepriznanie predčasného starobného
dôchodku. Vyššie uvedený rozsudok Krajského súdu v Bratislave bol v dôsledku podaného odvolania
navrhovateľa potvrdený rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (sp. zn. 9So/213/2001 -
44), nakoľko navrhovateľ dovŕšil dôchodkový vek 60 rokov dňa 29.06.2003 a preto nesplnil jednu zo
zákonom stanovených podmienok na priznanie nároku na vznik nároku na úrazovú rentu podľa § 88
ods. 1 zákona o sociálnom poistení.

Súd posudzujúc preskúmavané rozhodnutie odporcu musí uviesť, že priznanie nároku na úrazovú
rentu v zmysle § 293o zákona o sociálnom poistení (ako si svojou žiadosť uplatnil navrhovateľ)
predpokladá súčasné splnenie dvoch podmienok, a to priznanie starobného dôchodku, predčasného
starobného dôchodku, alebo dovŕšenie 65 rokov veku, čo navrhovateľ splnil a zároveň trvanie nároku
na výplatu úrazovej renty (prekvalifikovanej náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej
neschopnosti) k 31.06.2006. Túto druhú podmienku však navrhovateľ nesplnil, keďže k 31.12.2003
sa mu náhrada na stratu na zárobku zamestnávateľom (majúceho sídlo alebo sídlo organizačnej
zložky na území Slovenskej republiky) nevyplácala, a preto Sociálna poisťovňa nemohla od 01.01.2004
prevziať takúto výplatu straty na zárobku - úrazovú rentu. Sociálna poisťovňa prevzala od 01.01.2004
výplatu plnení od zamestnávateľov, ktorí mali sídlo na území Slovenskej republiky. Navrhovateľov
zamestnávateľ, ktorý mu vyplácal náhradu za stratu na zárobku je český subjekt, majúci sídlo v
Českej republike a odporca nemal povinnosť prevziať výplatu plnenia náhrady za stratu na zárobku
vyplácanú navrhovateľovým zahraničným zamestnávateľom. Navrhovateľovi bola náhrada straty na
zárobku vyplácaná podľa právnych predpisov platných v Českej republike. Preto aj podľa názoru
súdu odporca nemohol navrhovateľovi priznať nárok na úrazovú rentu a odporca žiadosť navrhovateľa
správne právne posúdil.

Súd záverom musí konštatovať, že odvolaním navrhovateľa napadnuté rozhodnutie odporcu, ktoré
bolo predmetom súdneho prieskumu považuje za vecne správne, vychádzajúce z riadne zisteného
skutkového stavu, náležite odôvodnené a vydané v súlade so zákonom a preto ho podľa § 250q ods.
2 O.s.p. potvrdil.

O náhrade trov konania rozhodol súd § 250k ods. 1 O.s.p. v súlade s § 250l ods. 2 O.s.p. a vo veci
neúspešnému navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznal, odporcovi v

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku možno podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd
Slovenskej republiky prostredníctvom Krajského súdu v Bratislave, písomne, vo dvoch vyhotoveniach.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (z odvolania musí byť zjavné, ktorému súdu je
určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka a čo sleduje, a musí byť podpísané a datované; odvolanie
treba predložiť s potrebným počtom rovnopisov a s prílohami tak, aby jeden rovnopis zostal na súde
a aby každý účastník dostal jeden rovnopis, ak je to potrebné; ak účastník nepredloží potrebný počet
rovnopisov a príloh, súd vyhotoví kópie na jeho trovy) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom
rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa
odvolateľ domáha. (§ 205 ods. 1 O.s.p).

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporuIdentifikačné číslo spisu 1014200372

  1. 5. 5. 2014Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 12Sp/23/2014 z 5. 5. 2014 (toto rozhodnutie)
  2. 28. 7. 2015Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/100/2014 z 28. 7. 2015