KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava22. 9. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 5Sd/71/2014 z 22. 9. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 22. septembra 2015, sp. zn. 5Sd/71/2014, ECLI:SK:KSBA:2015:1014200733.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 5Sd/71/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1014200733
Dátum vydania rozhodnutia: 23. 09. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Milota Tóthová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2015:1014200733.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave samosudkyňou JUDr. Milotou Tóthovou v právnej veci navrhovateľa P.. A. E., C.
E.. Q. X, C., proti odporkyni Sociálnej poisťovni ústredie, Ul. 29. augusta č. 8-10, Bratislava, o starobný
dôchodok, takto

r o z h o d o l :

Súd rozhodnutie odporkyne číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 v spojení so zmenovým
rozhodnutím zo dňa 22. apríla 2014 p o t v r d z u j e .

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 odporkyňa podľa § 142 ods. 4 písm. c)
zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení zákona č. 306/1998 Z.z. a § 259 ods. 1 zákona
č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa o
priznanie starobného dôchodku od 12. augusta 2010.
Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 22. apríla 2014 odporkyňa podľa § 26a zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení v znení zákona č. 306/1998 Z.z. a § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa z 12. augusta 2013.
Uviedla, že týmto rozhodnutím mení rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014.
Navrhovateľ návrhom zo dňa 26.3.2014 žiadal preskúmať rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa
26. februára 2014 a poukazoval na to, že odporkyňa nesprávne posúdila jeho žiadosť, nakoľko pri
zamietavom rozhodnutí vychádzala z toho, že nárok na starobný dôchodok mu vznikol podľa zákona č.
100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov a podľa § 259 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ďalej že nie je príslušná na rozhodnutie o jeho starobnom dôchodku
a že nárok na starobný dôchodok mu nevznikol podľa zákona č. 460/2003 Z.z. o sociálnom poistení v
znení neskorších predpisov, pretože nespĺňa podmienku nepretržitého zamestnania od vzniku nároku
na starobný dôchodok do 31.12.2003. Namietal, že odôvodnenie rozhodnutia je v rozpore so všeobecne
záväznými právnymi predpismi, s rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky č. 9So/156/2008
ako aj s prijatým rozhodnutím odporkyne číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 4. septembra 2009. Poukazoval
na to, že v rozsudku Najvyššieho súdu
Slovenskej republiky je uvedené, že splnil podmienku nepretržitosti zamestnania stanovenú
podľa § 262 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. pre vznik nároku na starobný dôchodok podľa zákona č.
461/2003 Z.z. a v rozhodnutí odporkyne zo dňa 4. septembra 2009 je uvedené, že starobný dôchodok mu
bol priznaný podľa zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov a súčasne je ďalej uvedené,
že odporkyňa týmto realizuje rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Poukazoval na to, že
odporkyňa pri rozhodovaní o jeho starobnom dôchodku nezohľadnila zaradenie jeho doby služobného
pomeru v I. a II. kategórii funkcií, resp. v III. pracovnej kategórii, čo považoval za diskrimináciu.
Navrhovateľ návrhom zo dňa 26.5.2014 žiadal preskúmať rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo
dňa 22. apríla 2014 a namietal, že odporkyňa v tomto rozhodnutí neoprávnene zmenila odôvodnenie
rozhodnutia, pričom od termínu pôvodného rozhodnutia nedošlo k žiadnej zmene skutkového ani



právneho stavu, čím odporkyňa ignorovala prezumpciu správnosti rozhodnutia zo dňa 26. februára 2014,
a preto rozhodnutie zo dňa 22. apríla 2014 považoval za irelevantné, resp. za nulitné. K napadnutému
rozhodnutiu zo dňa 22. apríla 2014 uviedol, že dňom doručenia 17.3.2014 sa rozhodnutie odporkyne zo
dňa 26. februára 2014 stalo platným a z iniciatívy odporkyne toto nemožno zmeniť ani zrušiť bez využitia
opravného prostriedku s poukazom na ustanovenie § 219 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
a zastával názor, že odporkyňa môže zmeniť svoje pôvodné rozhodnutie iba v prípade autoremedúry
podľa § 217 ods. 1 zákona, ak odvolaniu v plnom rozsahu vyhovie. Ďalej namietal, že odporkyňa sa
snaží účelovo dokázať, že mal priznaný pomerný starobný dôchodok podľa zákona č. 100/1988 Zb.
o sociálnom zabezpečení, pričom v rozsudku Najvyššieho súdu číslo 9 So/156/2008 ako aj prijatom
rozhodnutí odporkyne číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 4. septembra 2009 je jednoznačne preukázané,
že mal priznaný starobný dôchodok podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Opätovne
poukazoval na to, že nežiadal o ďalší starobný dôchodok ale o prepočet priznaného starobného
dôchodku v súlade s právnym názorom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vo veci dôchodkového
poistenia poistencov, ktorí vykonávali zamestnanie v služobnom pomere zaradenom do I. a II. kategórie
funkcií a žiadal o prehodnotenie jeho nároku na starobný dôchodok priznaného rozhodnutím odporkyne
číslo XXX XXX XXXX X T.o dňa 4. septembra 2009 pri zohľadnení jeho doby služobného pomeru v I.
a II. kategórii funkcií, resp. v III. pracovnej kategórii.
Navrhovateľ v písomnom vyjadrení zo dňa 26.5.2014 a 26.10.2014 zotrval v celom rozsahu na
námietkach uvedených v jeho návrhoch a zároveň v súlade s ustanovením § 3 nariadenia vlády
Slovenskej republiky č. 97/1995 si voči odporkyni uplatnil úroky z omeškania z dlžnej sumy starobného
dôchodku.
Odporkyňa vo svojom písomných vyjadreniach zo dňa 7.5.2014, 12.9.2014 a 22.12.2014 uviedla, že
navrhovateľ neformálnou žiadosťou doručenou ústrediu Sociálnej poisťovne dňa 13.8.2013 si uplatnil
nárok na starobný dôchodok so zohľadnením služobného pomeru zaradeného do I. a II. kategórie
funkcií. Poukázala na to, že z potvrdenia generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže
č. 11302/33-2013 zo dňa 16.7.2013 vyplýva, že navrhovateľovi bol podľa § 38 zákona č. 328/2002
Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonom priznaný
výsluhový dôchodok od 1. januára 2004. Pre nárok na výsluhový dôchodok a jeho výšku bola zhodnotená
doba základnej vojenskej služby od 4. decembra 1967 do 3. decembra 1968 v II. kategórii funkcií, doba
príslušníka Ministerstva vnútra od 16. apríla 1969 do 31. augusta 1971 v II. kategórii funkcií a do 1.
septembra 1971 do 31. januára 1973 v I. kategórii funkcií, doba služobného pomeru príslušníka ZVJS
od 1. februára 1973 do 29. februára 1992 v I. kategórii funkcií, od 1. marca 1992 do 31. augusta 1992
v II. kategórii funkcií, od 1. septembra 1992 do 30. júna 1993 v I. kategórii funkcií, od 1. februára 1999
do 31. decembra 1999 v I. kategórii funkcií a od 1. januára 2000 do 31. decembra 2003 v III. pracovnej
kategórii. Služobný pomer navrhovateľa skončil dňa 31. decembra 2003. Uviedla, že na základe žiadosti
navrhovateľa zo dňa 29.6.2005 o starobný dôchodok od 1. februára 2005 bol v súlade s právnym
stavom platným v čase podania žiadosti navrhovateľovi priznaný pomerný starobný dôchodok podľa
§ 26a zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov od 1. februára
2005 právoplatným rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX zo dňa 4. septembra 2009. Navrhovateľovi
bol priznaný výsluhový dôchodok a vek 60 rokov dovŕšil XX. K. XXXX. Poukázala na ustanovenie
§ 262 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ktoré je prechodným ustanovením a
vzťahuje sa na tých poistencov, ktorom vznikol nárok na pomerný starobný dôchodok podľa právnych
predpisov účinných do 31. decembra 2003 a ktorí boli k 31. decembru 2003 nepretržite zamestnaní a v
takomto prípade majú nárok na výpočet starobného dôchodku, nakoľko zákon účinný od 1. januára 2004
nepozná pojem starobný pomerný dôchodok, ale len za dobu poistenia získanú vo všeobecnom systéme
poistenia. Zdôraznila, že uvedené je aj v súlade s názorom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky
v rozsudku, na ktorý navrhovateľ poukazuje, pričom v citovanom rozsudku Najvyšší súd Slovenskej
republiky uvádza, že navrhovateľ má nárok na starobný dôchodok, pretože splnil podmienky nároku na
starobný pomerný dôchodok a bol nepretržite zamestnaný po splnení podmienky nároku na starobný
pomerný dôchodok. Z uvedeného vyplýva že starobný dôchodok podľa § 262 ods. 1 zákona sa vypočíta
len za dobu poistenia získanú vo všeobecnom systéme poistenia. Poukázala na to, že na určenie sumy
dôchodku bola započítaná celá doba poistenia, ktorú je možné pre nárok na pomerný starobný dôchodok
zhodnotiť. Taktiež nie je možné navrhovateľovi priznať ďalší starobný dôchodok podľa všeobecných
predpisov o sociálnom zabezpečení, pretože dôchodok za civilné doby mu bol priznaný a naďalej
je mu vyplácaný a zdôraznila, že nárok za tie isté doby zamestnania poistencovi vzniknúť nemôže,
pričom poukázala na právny názor uvedený v rozhodnutiach Najvyššieho súdu Slovenskej republiky
č. 9So/41/2008 z 29. septembra 2008 č. 9So/129/2010 zo dňa 24. novembra 2011. Poukázala ďalej
na to, že nakoľko navrhovateľovi bola započítaná celá doba zamestnania, resp. poistenia na nárok na



pomerný starobný dôchodok, nie je preto možné zvýšiť pomerný starobný dôchodok. Zdôraznila, že
rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý poukazuje na krátenie v zmysle Dohovoru č.
128 sa na navrhovateľa nevzťahuje, nakoľko ide o iný skutkový stav veci. Taktiež uviedla, že z dôvodu,
že rozhodnutím zo dňa zo dňa 28. februára 2014 bolo o žiadosti navrhovateľa nesprávne rozhodnuté,
rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 22. apríla 2014 bolo rozhodnutie zo dňa 28. februára
2014 zmenené. Napadnuté rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 v spojení so
zmenovým rozhodnutím zo dňa 22. apríla 2014 žiadala ako vecne správne potvrdiť.
Súd preskúmal napadnuté rozhodnutie podľa § 250l a nasl. O.s.p., prejednal návrhy navrhovateľa a
dospel k záveru, že návrhy nie sú dôvodné.

Súd vykonal dokazovanie výsluchom účastníkov, oboznámil sa s dávkovým spisom odporkyne číslo
XXX XXX XXXX X, dôchodkovým spisom navrhovateľa vedeným na Generálnom riaditeľstve Zboru
väzenskej a justičnej stráže, útvar sociálneho zabezpečenia zboru, Bratislava a spisovým materiálom
a zistil tento skutkový stav.

Navrhovateľ žiadosťou zo dňa 12.8.2013 požiadal odporkyňu o prepočet starobného dôchodku v súlade
s právnym názorom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vo veci dôchodkového poistenia poistencov,
ktorí vykonávali zamestnania v služobnom pomere zaradenom do I. a II. kategórií funkcií. Rozhodnutím
číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 odporkyňa podľa § 142 ods. 4 písm. c) zákona
č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení zákona č. 306/1998 Z.z. a § 259 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa o
priznanie starobného dôchodku od 12. augusta 2010. Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 22.
apríla 2014 odporkyňa podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení zákona č.
306/1998 Z.z. a § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004
Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa z 12. augusta 2013. Uviedla, že týmto rozhodnutím mení rozhodnutie
číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014.
Navrhovateľ pri výsluchu v súdnom konaní zotrval na podaných návrhoch z dôvodov tam uvedených.
Zdôraznil, že chce, aby odporkyňa prepočítala jeho priznaný a vyplácaný starobný dôchodok, pričom
odporkyňa zohľadní nielen obdobie dôchodkového poistenia v civilnom zamestnaní ale aj obdobie
služby v I. a II. kategórii funkcií a III. pracovnej kategórii a po zistení tzv. teoretickej výšky starobného
dôchodku so započítaním celej doby výkonu služby príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže
vrátane základnej vojenskej služby, starobný dôchodok kráti v súlade s článkom 33 Dohovoru č. 128.
Zástupkyňa odporkyne sa v plnom rozsahu pridŕžala písomného vyjadrenia zo dňa 7.5.2014, 12.9.2014
a 22.12.2014 a uviedla, že navrhovateľovi bol priznaný pomerný starobný dôchodok od 1. februára 2005,
pričom pri tomto stanovení dôchodku bola navrhovateľovi zohľadnená celá doba civilného zamestnania
ako aj doba, ktorá bola zhodnotená pre výsluhový dôchodok, a preto z tohto dôvodu nie možné ani
zvýšenie už priznaného starobného dôchodku. Poukázala na to, že článok 33 Dohovoru č. 128 je
možné použiť pre iný skutkový stav a ako už bolo uvedené v prípade navrhovateľa ho nie je možné
použiť, nakoľko má zhodnotenú celú dobu civilného zamestnania ako aj dobu výsluhového dôchodku.
Napadnuté rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 v spojení s rozhodnutím zo
dňa 22. apríla 2014 žiadala ako vecne správne potvrdiť.

Podľa § 26a ods. 1 cit. zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších prepisov
policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby má nárok na pomerný starobný dôchodok, ak bol
zamestnaný najmenej 10 rokov a dosiahol vek aspoň 60 rokov.
Podľa § 26a ods. 2 cit. zákona policajtovi, profesionálnemu vojakovi a vojakovi prípravnej služby sa
do doby zamestnania potrebnej na nárok na pomerný starobný dôchodok nezapočítava profesionálna
služba, ak túto službu vykonával v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok alebo ak
policajtovi, profesionálnemu vojakovi a vojakovi prípravnej služby bol priznaný invalidný výsluhový
dôchodok.

Podľa § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov v konaniach o nárokoch
na dávky a ich výplatu z nemocenského poistenia, dôchodkového zabezpečenia, o nároku na úpravu
dôchodku z dôvodu jediného zdroja príjmu, o nárokoch na náhradu škody, spôsobenú pracovným
úrazom alebo chorobou z povolania, o nároku zamestnanca z pracovného pomeru, ktoré sa uspokojovali
z garančného fondu (ďalej len peňažná náhrada) a o nároku na podporu v nezamestnanosti, ktoré vznikli
pred 1. januárom 2004, o ktorých nebolo do tohto dňa právoplatne rozhodnuté, a o priznaní, odňatí alebo
zmene sumy dávky, náhrady škody spôsobenej pracovným úrazom alebo chorobou z povolania alebo



podpory v nezamestnanosti za obdobie pred 1. januárom 2004, aj keď o uvedenej dávke, náhrade škody,
peňažnej náhrade alebo podpore v nezamestnanosti už bolo právoplatne rozhodnuté, sa rozhodne podľa
predpisov účinných do 31. decembra 2003 s odchýlkami ďalej uvedenými.

Podľa § 261 ods. 1 cit. zákona suma starobného dôchodku poistenca, ktorý splnil podmienky nároku
na tento dôchodok pred 1. januárom 2004, je po vzniku nároku na starobný dôchodok nepretržite
zamestnaný k 31. decembru 2003 a nepoberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo ich časť, sa
určí podľa tohto zákona. Náhradné doby získané po vzniku nároku na starobný dôchodok sa posudzujú
podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003. Táto suma nesmie byť nižšia ako suma určená podľa
predpisov účinných do 31. decembra 2003, a to vrátane úpravy dôchodkov a zvýšenia dôchodkov
prislúchajúcich podľa osobitného predpisu. Ak rozhodujúce obdobie na určenie priemerného osobného
mzdového bodu je kratšie ako desať rokov, predlžuje sa toto rozhodujúce obdobie pred 1. januárom
1994 tak, aby bolo desať rokov. Ustanovenia § 63 ods. 1 až 8 platia rovnako.

Podľa Čl. 33 ods. 2 cit. Dohovoru č. 128 ak má alebo ak by mala inak chránená osoba nárok na dávku
ustanovenú v tomto Dohovore a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú
sociálnu udalosť, s výnimkou rodinných prídavkov, môžu sa dávky podľa tohto Dohovoru krátiť alebo
zastaviť za určených podmienok a v určenom rozsahu za podmienky, že časť dávok, ktorá sa kráti alebo
je zastavená, nepresahuje druhú dávku.

V preskúmavanej veci súd zistil, že navrhovateľ žiadosťou spísanou dňa 29.6.2005 požiadal o priznanie
starobného dôchodku od 1.2.2005. Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX zo dňa 30. januára 2006
odporkyňa podľa § 273 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa o starobný
dôchodok. Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX zo dňa 11. októbra 2006 odporkyňa podľa § 112 ods.
1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení zrušila rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX zo dňa
30. januára 2006 o zamietnutí žiadosti o priznanie starobného dôchodku s tým, že súčasne vyhovela
opravnému prostriedku navrhovateľa v plnom rozsahu. Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX č. 1 zo dňa
9. augusta 2006 v spojení so zmenovým rozhodnutím zo dňa 1. februára 2008 odporkyňa podľa § 26a
zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a podľa § 259 ods. 1 zákona
č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. priznala navrhovateľovi od 1.
februára 2005 starobný dôchodok v sume 4 459,- Sk mesačne. V uvedenej sume je zahrnutá úprava
podľa zákona č. 306/2002 Z.z. v znení zákona č. 639/2002 Z.z. a zvýšenie podľa zákona č. 222/2003
Z.z. Krajský súd v Bratislave po vykonanom dokazovaní rozhodnutie v časti o preskúmanie rozhodnutia
odporkyne číslo XXX XXX XXXX zo dňa 30. januára 2006 zastavil a rozhodnutie odporkyne číslo XXX
XXX XXXX zo dňa 9. augusta 2006 v spojení so zmenovým rozhodnutím zo dňa 1. februára 2008 potvrdil.
Navrhovateľ podal odvolanie proti rozsudku prvostupňového súdu. Najvyšší súd Slovenskej republiky
rozsudkom č.k. 9So/156/2008 - 77 zo dňa 29. apríla 2009 rozsudok prvostupňového súdu v napadnutej
potvrdzujúcej časti zmenil tak, že rozhodnutie odporkyne číslo XXX XXX XXXX X z 9. augusta 2006 v
spojení s rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X z 1. februára 2008 zrušil a vec vrátil odporkyni na ďalšie
konanie. Vyslovil právny názor, že navrhovateľ vykonával službu policajta v rozsahu zakladajúcom
nárok na výsluhový dôchodok a dobu od 1. januára 1999 do 31. decembra 2003 ktorú podľa § 6 ods.
1 písm. b) zákona č. 100/1988 Zb. nie je možné hodnotiť ako dobu účasti na dôchodkovom poistení.
Činnosť navrhovateľa v služobnom pomere policajta v tomto období je však potrebné považovať za
zamestnanie v zmysle § 8 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb., ktoré trvalo nepretržite od vzniku nároku
na pomerný starobný dôchodok podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb., t.j. od 11.9.2003 do 31.12.2003
a navrhovateľ teda splnil podmienku nepretržitosti zamestnania stanovenú v § 262 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z.z. pre vznik nároku na starobný dôchodok podľa zákona č. 461/2003 Z.z., pričom v ďalšom
konaní odporkyňa opätovne mala rozhodnúť o nároku navrhovateľa na starobný dôchodok podľa § 262
ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z.. Odporkyňa rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 4. septembra
2009 podľa § 26a zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a podľa § 259 ods. 1 a § 262 ods.
1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. navrhovateľovi od 1.
februára 2005 priznala starobný dôchodok v sume 5 881 Sk mesačne, zvýšený od výplatného termínu
v júli na sumu 6 402 k mesačne, od 1. júla 2006 zvýšený na sumu 6 783 Sk mesačne, od 1. júla 2007 na
sumu 7 207 Sk mesačne, od 1. júla 2008 na sumu 7 568 Sk mesačne, podľa § 293ar ods. 1 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 659/2007 Z.z. navrhovateľovi k 1. januáru 2009
patrí starobný dôchodok v sume 251,30 eur mesačne, zvýšený od 1. januára 2009 na sumu 268,80
eur mesačne. Zároveň uviedla, že týmto rozhodnutím realizuje rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky č. 9So 156/2008 z 29. apríla 2009 a nárok na starobný dôchodok priznala v súlade s § 262



ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, nakoľko činnosť v služobnom pomere policajta
považovala za zamestnanie v zmysle § 8 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v
znení neskorších predpisov, ktoré trvalo nepretržite od vzniku nároku na pomerný starobný dôchodok
od 11. septembra 2003 do 31. decembra 2003. Navrhovateľ proti tomu rozhodnutiu nepodal opravný
prostriedok v dôsledku čoho toto rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť.
Navrhovateľ neformálnou žiadosťou zo dňa 12.8.2013 požiadal o prepočet starobného dôchodku v
súlade s právnym názorom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vo veci dôchodkového poistenia
poistencov, ktorí vykonávali zamestnania v služobnom pomere zaradenom do I. a II. kategórií funkcií.
Rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 odporkyňa v spojení so zmenovým
rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 22. apríla 2014 podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení v znení zákona č. 306/1998 Z.z. a § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa z 12. augusta 2013
s odôvodnením, že navrhovateľovi bol podľa § 38 zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení
policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov priznaný výsluhový dôchodok od 1.
januára 2004, pre nárok na výsluhový dôchodok a jeho výšku bola zhodnotená doba základnej vojenskej
služby od 4. decembra 1967 do 3. decembra 1968 v II. kategórii funkcií, doba príslušníka Ministerstva
vnútra od 16. apríla 1969 do 31. augusta 1971 v II. kategórii funkcií a od 1. septembra 1971 do 31.
januára 1973 v I. kategórii funkcií, doba služobného pomeru príslušníka ZVJS od 1. februára 1973 do
29. februára 1992 v I. kategórii funkcií, od 1. marca 1992 do 31. augusta 1992 v II. kategórii funkcií, od
1. septembra 1992 do 30. júna 1993 v I. kategórii funkcií, od 1. februára 1999 do 31. decembra 1999
v I. kategórii funkcií a od 1. januára 2000 do 31. decembra 2003 v III. pracovnej kategórii. Služobný
pomer navrhovateľa skončil dňa 31. decembra 2003. Právoplatným rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX
X zo dňa 4. septembra 2009 podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení
neskorších predpisov bol navrhovateľovi priznaný pomerný starobný dôchodok, pričom na nárok na
pomerný starobný dôchodok bola započítaná celá doba zamestnania (resp. poistenia) ktorú navrhovateľ
získal, a preto nie je možné zvýšenie pomerného starobného dôchodku a zároveň nie je možné priznať
ďalší starobný dôchodok podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení, pretože dôchodok za
civilné doby zamestnania bol priznaný a naďalej je vyplácaný.
Z dávkového spisu navrhovateľa vedeného na Generálnom riaditeľstve Zboru väzenskej a justične
stráže, Útvar sociálneho zabezpečenia zboru v Bratislave súd zistil, že navrhovateľovi bol rozhodnutím
Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže - Útvar sociálneho zabezpečenia zboru v
Bratislave číslo: GR ZVJS-11302/33-06 zo dňa 13.4.2006 podľa ustanovenia § 38 a nasl. zákona č.
328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov
priznaný od 1. januára 2004 výsluhový dôchodok v sume 26 220 Sk mesačne, zvýšený od 1.7.2004 na
sumu 26 876 Sk mesačne a od 1.7.2005 na sumu 29 255 Sk mesačne. Pre výšku a nárok na výsluhový
dôchodok bola zhodnotená doba základnej vojenskej služby od 4. decembra 1967 do 3. decembra 1968
v II. kategórii funkcií, doba príslušníka Ministerstva vnútra od 16. apríla 1969 do 31. augusta 1971 v II.
kategórii funkcií a od 1. septembra 1971 do 31. januára 1973 v I. kategórii funkcií, doba služobného
pomeru príslušníka ZVJS od 1. februára 1973 do 29. februára 1992 v I. kategórii funkcií, od 1. marca
1992 do 31. augusta 1992 v II. kategórii funkcií, od 1. septembra 1992 do 30. júna 1993 v I. kategórii
funkcií, od 1. februára 1999 do 31. decembra 1999 v I. kategórii funkcií a od 1. januára 2000 do 31.
decembra 2003 v III. pracovnej kategórii. Služobný pomer navrhovateľa skončil dňa 31. decembra 2003.

V preskúmavanej veci súd mal za preukázané, že navrhovateľovi bol právoplatným rozhodnutím číslo
XXX XXX XXXX X zo dňa 4. septembra 2009 podľa § 26a zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom
poistení a podľa § 259 ods. 1 a § 262 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení
zákona č. 721/2004 Z.z. od 1. februára 2005 priznaný starobný dôchodok v sume 5 881 Sk mesačne,
zvýšený od výplatného termínu v júli na sumu 6 402 k mesačne, od 1. júla 2006 zvýšený na sumu
6 783 Sk mesačne, od 1. júla 2007 na sumu 7 207 Sk mesačne, od 1. júla 2008 na sumu 7 568
Sk mesačne, podľa § 293ar ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č.
659/2007 Z.z. navrhovateľovi k 1. januáru 2009 patrí starobný dôchodok v sume 251,30 eur mesačne,
zvýšený od 1. januára 2009 na sumu 268,80 eur mesačne. Je nesporné, že navrhovateľ splnil podmienky
nároku na pomerný starobný dôchodok podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení
v znení neskorších predpisov dňom XX. K. XXXX, kedy dovŕšil 60 rokov veku a bol mu priznaný
výsluhový dôchodok. Nakoľko navrhovateľ splnil podmienky na nárok na pomerný starobný dôchodok
a bol nepretržite zamestnaný po splnení podmienky nároku na pomerný starobný dôchodok k 31.
decembru 2003, vznikol mu nárok na výpočet starobného dôchodku podľa ustanovenia § 262 ods. 1
zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, a nie pomerného starobného



dôchodku, nakoľko zákon o sociálnom poistení účinný od 1. januára neprevzal do svojich ustanovení
pojem pomerný starobný dôchodok. V tejto súvislosti je však potrebné poukázať na to, že sa stále jedná
o priznanie pomerného starobného dôchodku podľa § 259 ods. 1 v spojení s § 26a zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov, ktorý sa podľa § 262 ods. 2 a 5 zákona č.
461/2003 Z.z. od 1. januára 2004 iba považuje za starobný dôchodok. Navrhovateľovi bola na určenie
sumy pomerného starobného dôchodku zhodnotená celá doba poistenia, a preto ďalšie zvýšenie sumy
pomerného starobného dôchodku už nie je možné.

Skutočnosť, že navrhovateľovi bol už dôchodok priznaný podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov a podľa § 259 ods. 1 a § 262 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov zároveň vylučuje vznik nároku na
priznanie starobného dôchodku podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších
predpisov. Súd v tejto súvislosti poukazuje na rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky č.
9So/41/2008, 9So/129/2010 a 9So/134/2010.

Súd poukazuje na už ustálenú judikatúru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, z ktorej vyplýva, že
je pri stanovení starobného dôchodku je potrebné aplikovať ustanovenia čl. 19 a 33 ods. 2 Dohovoru
o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach a teda je nutné pri stanovení výšky starobného
dôchodku sumu starobného dôchodku krátiť o sumu napr. príspevku za službu, považovaného za
výsluhový dôchodok, resp. výsluhového dôchodku. V danom prípade mal však navrhovateľ už priznaný
pomerný starobný dôchodok od roku 2005, teda nejednalo sa o situáciu, kedy sa rozhoduje o priznaní
starobného dôchodku, kedy v takom prípade priznaný výsluhový dôchodok je potrebné považovať od
dovŕšenia dôchodkového veku za starobný dôchodok z osobitného systému sociálneho zabezpečenia,
teda ako peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú sociálnu situáciu, za ktorú sa poskytuje
starobný dôchodok zo všeobecného sociálneho systému. Súd preto vzhľadom na túto odlišnú situáciu
u navrhovateľa konštatuje, že prepočet už priznaného dôchodku navrhovateľa podľa ustanovenia čl.
19 a 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach sa v tomto prípade na
navrhovateľa nevzťahuje, nakoľko sa jedná o iný skutkový stav veci a odporkyňa správne postupovala,
keď žiadosť navrhovateľa o prepočet starobného dôchodku zamietla.

V konaní o preskúmanie rozhodnutia správneho orgánu vo veci dôchodkového poistenia sa súd môže
zaoberať len posúdením zákonnosti toho rozhodnutia odporkyne, proti ktorému podal navrhovateľ v
zákonnej lehote opravný prostriedok a ktoré tak označil za predmet preskúmania. Inými nárokmi ako boli
riešené napadnutým rozhodnutím sa zaoberať nemôže. Súd sa preto v tomto konaní nemohol zaoberať
požiadavkou navrhovateľa na vyplatenie úrokov z omeškania, v tejto súvislosti je však nutné tiež uviesť,
že pojem úroky z omeškania ani zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších
predpisov a ani zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov nepozná.
Súd zároveň upozorňuje, že konanie o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia nároku na starobný
dôchodok je konaním o opravnom prostriedku proti neprávoplatnému rozhodnutiu správneho orgánu,
ktoré je upravené v tretej hlave piatej časti Občianskeho súdneho poriadku, pričom zákon o sociálnom
poistení upravuje možnosť vydať nové rozhodnutie o nároku na dôchodkovú dávku aj v priebehu
konania o preskúmanie skoršieho neprávoplatného rozhodnutia o takomto nároku. Pokiaľ by však novšie
rozhodnutie o tom istom nároku na dávku vydané v neprávoplatne skončenom správnom konaní o
tomto nároku nebolo preskúmané súdom prvého stupňa a tento súd o novom rozhodnutí nerozhodol, je
taká okolnosť dôvodom na zrušenie jeho rozsudku a vrátenie mu veci na ďalšie konanie, nakoľko iným
postupom by sa účastníkovi odňala možnosť konania pred súdom. Súd preto musí preskúmať tiež všetky
rozhodnutia, ktoré boli vydané po vydaní rozhodnutia, proti ktorému bol podaný opravný prostriedku
bez ohľadu na to, či aj proti nim bol podaný opravný prostriedok ako aj v prípade že nebol proti nim
nebol podaný opravný prostriedok. Pokiaľ odporkyňa vydala rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo
dňa 22. apríla 2014, ktorým zmenila rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára 2014 súd
konštatuje, že týmto postupom neporušila ustanovenia zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
v znení neskorších predpisov, ktorý jej takýto postup, nakoľko sa jedná o neprávoplatné rozhodnutia
umožňuje. Z tohto dôvodu súd námietky navrhovateľa, ktorý namietal postup odporkyne pri vydaní
rozhodnutia číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 22. apríla 2014 poukazom na ust. § 219 a § 217 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov neakceptoval.
Súd konštatuje, že navrhovateľ nepreukázal, že by voči ostatným žiadateľom o prepočet už priznanej
dôchodkovej dávky v rovnakých prípadoch sa postupovalo iným spôsobom ako v jeho prípade, a preto
na námietku navrhovateľa ohľadom jeho diskriminácie neprihliadol.



Vzhľadom na vyššie uvedené súd napadnuté rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 26. februára
2014 v spojení so zmenovým rozhodnutím zo dňa 22. apríla 2014 podľa § 250q ods. 2 O.s.p. ako vecne
správne potvrdil.

O trovách konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 v spojení s § 250l ods. 2 O.s.o. Navrhovateľ nebol
v konaní úspešný, a preto mu súd trovy konania nepriznal a odporkyni trovy konania neprislúchajú.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie do 15 dní odo dňa jeho
doručenia na Krajskom súde v Bratislave.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach /§ 42 ods. 3/ uviesť, proti
ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto
rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ
domáha. /§ 205 ods.1 O.s.p./

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1014200733)

  1. 22. 9. 2015Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 5Sd/71/2014 z 22. 9. 2015 (toto rozhodnutie)
  2. 29. 3. 2017Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/95/2015 z 29. 3. 2017

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)