KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava26. 1. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Co/327/2013 z 26. 1. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 26. januára 2015, sp. zn. 8Co/327/2013, ECLI:SK:KSBA:2015:1106210367.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 8Co/327/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1106210367
Dátum vydania rozhodnutia: 27. 01. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Janka Gažovičová
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2015:1106210367.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Janky Gažovičovej a členov
senátu JUDr. Moniky Holickej a JUDr. Ondreja Krajča v právnej veci navrhovateľa: F. B., B. H.
XX, B., zastúpeného JUDr. Jurajom Hadrbulcom, advokátom so sídlom Riečna 2, Bratislava, proti
odporcovi: Amslico poisťovňa - Alico, a.s., so sídlom Pribinova 10, Bratislava, IČO: 31 402 071,
zastúpeného advokátskou kanceláriou Ružička Csekes s.r.o., so sídlom Vysoká 2/B, Bratislava, o
zaplatenie 10.012,95 Eur, na odvolanie navrhovateľa proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I, zo
dňa 24. januára 2013 č.k. 17C 8/2007-140, jednohlasne takto

r o z h o d o l :

Odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa - vo veci samej p o t v r d z u j e .

V časti náhrady trov prvostupňového konania rozsudok súdu prvého stupňa z r u š u j e a vec
mu v tejto časti v r a c i a na ďalšie konanie.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozsudkom zo dňa 24. januára 2013 č.k. 17C 8/2007-140 zamietol súd prvého stupňa návrh
navrhovateľa; ktorým sa domáhal proti odporcovi zaplatenia sumy 10.012,95 Eur, ako aj náhrady trov
konania, a to titulom zaplatenia poistného plnenia; a navrhovateľovi uložil povinnosť zaplatiť
odporcovi náhradu trov konania vo výške 2.405,41 Eur, do troch dní od právoplatnosti rozsudku, keď
vykonaným dokazovaním zistil, že matka navrhovateľa uzavrela s odporcom poistnú zmluvu na životné
poistenie zo dňa 27.07.1999, a to v prospech navrhovateľa (v tom čase neplnoletého) ako poisteného
na dožitie, ako aj pripoistenie pre prípad trvalej invalidity úrazom s poistnou sumou 233.533,- Sk, po
indexácii na dobu určitú od 01.08.1999 do 01.08.2009, a pripoistenie pre prípad chirurgického zákroku a
hospitalizácie z dôvodu úrazu s dojednanou poistnou sumou 22.119,-Sk po indexácii s denným poistným
plnením 110,- Sk. V dôsledku úrazu ako poistnej udalosti; pri ktorej došlo dňa 04.08.2002 k poškodeniu
zdravia navrhovateľa; bolo navrhovateľovi dňa 04.08.2002 zo strany odporcu vyplatené poistné plnenie
za ošetrenie vo výške 5% poistnej sumy a za operácie sietnice pravého oka poistné plnenie vo výške
100% poistnej sumy spolu s denným odškodným za 5 dní hospitalizácie. V súvislosti s uvedeným úrazom
navrhovateľ podstúpil ďalšie operácie dňa 02.06., 07.06. a 30.11.2004, za ktoré operácie odporca priznal
navrhovateľovi poistné plnenie vo výške 50% poistnej sumy za operáciu zo dňa 02.06.2004 a vo výške
70% poistnej sumy za operácie zo dňa 07.06. a 30.11.2004. Odporca ďalej priznal navrhovateľovi
poistné plnenie vo výške 40% poistnej sumy za trvalé následky - stratu zraku na pravom oku a denné
odškodnenie 110,- Sk za 16 dní hospitalizácie počas troch posledných chirurgických zákrokov, spolu teda
odporca vyplatil navrhovateľovi sumu 137.199,- Sk, ktorú sumu navrhovateľ prevzal dňa 10.04.2007.
Ďalej zistil, že výška poistného plnenia sa v prípade trvalej invalidity (ktorá nie je uvedená v
Tabuľke strát) stanovuje podľa závažnosti, a to porovnaním so stratami uvedenými v tabuľke
a plnenie v prípade chirurgického zákroku (ktorý nie je uvedený v Tabuľke oceňovania chirurgických
zákrokov z dôvodu úrazu) sa stanovuje porovnaním so zákrokom uvedeným v tejto tabuľke, ktorý je



čo do stupňa náročnosti najbližšie danému zákroku, pričom stupeň náročnosti určí kvalifikovaný lekár
podľa výberu poistiteľa (odporcu). Takto zistený skutkový stav posúdil podľa ust. § 788 ods.1, § 797
ods. 1, 2 a § 816 Občianskeho zákonníka (ďalej len „Obč. zák.“) a dospel k záveru; keď neuznal
námietky navrhovateľa ohľadom nejasnosti, neurčitosti podmienok ohodnotenia predmetných zákrokov
a navrhovateľ nemal žiadne ďalšie návrhy na doplnenie dokazovania, a k doplneniu dokazovaniu sa ani
nevyjadril; že odporca postupoval pri likvidácii poistnej udalosti v súlade s poistnými podmienkami, keď
tento ohodnotil chirurgické zákroky vykonané operáciami dňa 02.06.2004, 07.06.2004 a 30.11.2004 na
50% a 2 x 70% poistnej sumy a trvalé následky - stratu zraku na 40% poistnej sumy. V tejto súvislosti
považoval dokazovanie; nariadené a vykonané v súlade so závermi predchádzajúceho zrušujúceho
rozhodnutia odvolacieho súdu; za postačujúce nemajúc žiadne pochybnosti o jeho objektívnosti. O
trovách konania rozhodol podľa ust. § 142 ods. 1 O.s.p. a v konaní plne úspešnému odporcovi
priznal právo na ich náhradu vo výške 2.405,41 Eur.

Proti tomuto rozsudku podal v zákonom stanovenej lehote odvolanie navrhovateľ domáhajúc sa jeho
zmeny tak, aby bolo jeho návrhu v celom rozsahu vyhovené. Namietal, že súd prvého stupňa neúplne
zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy potrebné na zistenie rozhodujúcich
skutočností (§ 205 ods. 1 písm. c/ O.s.p.) a v neposlednom rade jeho rozhodnutie spočíva i na
nesprávnom právnom posúdení veci (§ 205 ods. 2 písm. f/ O.s.p.). Dôvodil, že odporca u neho neurčil
trvalé následky za stratu na pravom oku v súlade s poistnými podmienkami; keď znížil jeho ohodnotenie
z 50% na 40% poistnej sumy z dôvodu, že toto bolo už pred úrazom poškodené; nakoľko v čase
uzatvorenia poistnej zmluvy mal očnú vadu - krátkozrakosť, ktorá; pokiaľ by nedošlo k poistnej udalosti;
mohla byť úplne odstránená, a teda by mal 100%-ný zrak. V tejto súvislosti poukázal na Osobitné
podmienky pre úrazové poistenie uzavreté u odporcu; podľa ktorých sú v prípade predchádzajúceho
telesného poškodenia poisteného základom poistného plnenia iba skutočné náklady daného úrazu, a
to bez ohľadu na predchádzajúci zdravotný stav poisteného; ako aj skutočnosť, že v dôsledku úrazu a
straty zraku na pravom oku má v dôsledku nadmerného namáhania poškodené i druhé oko. Namietal,
že súd prvého stupňa zamietol jeho návrh na doplnenie dokazovania - výsluchom jeho matky; ktorá
sa mohla vyjadriť k jeho zdravotnému stavu, k poistnej zmluve a komunikácii s odporcom; a vypočul
iba svedkyňu F.. A., ktorá je zamestnankyňou odporcu, a preto považuje jej výpoveď za jednostrannú
a účelovú, pričom táto sa vo svojej výpovedi vyjadrovala k vlastnému odbornému lekárskemu posudku,
ktorý v čase krátenia poistných plnení odporcom ani nebol vypracovaný a navyše mu ani nebol zo strany
odporcu predložený. Pokiaľ ide o dohodu o vyporiadaní nárokov uviedol, že túto podpísal pod nátlakom
a nevyjadruje jeho skutočnú vôľu, keď navyše je neplatná z dôvodu, že nikto sa nemôže dopredu vzdať
práv, ktoré v tom čase nemal. Ďalej uviedol, že prieťahy v konaní a neprimeraná dĺžka konania nebola
spôsobená jeho správaním, ale najmä správaním odporcu a predkladaním jednotlivých dôkazov z jeho
strany. Vzhľadom na uvedené a skutočnosť, že sa v danej veci jedná o prípad hodný osobitného zreteľa,
mal za to, že mu nemala byť uložená povinnosť nahradiť odporcovi trovy konania, keď navyše jeho
právne zastúpenie v konaní považuje za účelové, nakoľko sa môže v konaní zastupovať i sám. Záverom
si uplatnil trovy odvolacieho konania.

Odporca vo svojom vyjadrení na odvolanie navrhovateľa navrhol napadnutý rozsudok súdu prvého
stupňa ako vecne správny potvrdiť dôvodiac, že nie je pravdivé tvrdenie navrhovateľa v jeho odvolaní,
že F.. A. je jeho zamestnankyňou, keď spolupráca s ňou ako odborným lekárom - oftalmológom
pri posudzovaní poistných udalostí je ojedinelá a vykonávaná na individuálnom zmluvnom základe.
Rovnako nie je pravdivé ani tvrdenie navrhovateľa, že v čase určenia výšky poistného plnenia nemal
k dispozícií odborný lekársky posudok vypracovaný F.. A., keď listom zo dňa 05.04.2005 bola matka
navrhovateľa informovaná, že došlo k prehodnoteniu ocenenia chirurgických zákrokov na základe
odborného lekárskeho posudku, ktorý posudok bol i priložený k predmetnému listu adresovanému matke
navrhovateľa. Z výpovede F.. A. vyplynulo, že strata zraku na jednom oku sa hodnotí na 40% poistnej
sumy aj v prípade poistencov, ktorí predtým nemali žiadne problémy so zrakom, čo napokon vyplýva
i zo Všeobecných poistných podmienok, a preto považuje za dostatočne odôvodnené ohodnotenie
trvalých následkov - straty zraku na jednom oku u navrhovateľa vo výške 40% poistnej sumy. Mal za to;
keď zdravotný stav navrhovateľa je relevantný len z pohľadu vykonaných chirurgických zákrokov, resp.
trvalých následkov a vyžaduje odborné znalosti a lekárske vzdelanie; že výpoveď matky navrhovateľa;
ktorú tento navrhol v konaní vypočuť; nemôže v žiadnom smere pomôcť úplnému zisteniu skutkového
stavu veci, keďže táto nedisponuje potrebnými odbornými znalosťami a lekárskym vzdelaním. Zdôraznil,
že navrhovateľ spočiatku odmietal prijať poistné plnenie poskytnuté v nimi určenej výške, neskôr sa
však osobne dostavil do jeho sídla za účelom prijatia poistného plnenia, a preto mu bolo toto plnenie



dňa 10.04.2007 vyplatené vo výške 4.554,17 Eur (137.199,- Sk), a to v súlade s jeho žiadosťou na ním
uvedené číslo účtu, o čom si vyžiadal i potvrdenie zo dňa 04.04.2007, na ktorom zároveň potvrdil, že
vyplatená finančná čiastka predstavuje úplné vyrovnanie nárokov vyplývajúcich z predmetnej poistnej
zmluvy. Vzhľadom na uvedené považuje tvrdenie navrhovateľa; že Dohodu o vyporiadaní nárokov
podpísal pod nátlakom; za účelové a rovnako nemôže obstáť ani argument navrhovateľa; že táto dohoda
je neplatná z dôvodu, že nikto sa nemôže dopredu vzdať práv, ktoré v tom čase nemal; keď nároky z
predmetnej poistnej zmluvy v súvislosti s poistnou udalosťou zo dňa 02.04.2002 vznikli navrhovateľovi
predtým, ako došlo k podpísaniu tejto dohody. Pokiaľ ide o námietku navrhovateľa ohľadne
neprimeranej dĺžky konania uviedol, že to bol práve navrhovateľ, resp. jeho právny zástupca, ktorý svojou
nečinnosťou spôsobovali prieťahy v konaní, keď sa nedostavili na pojednávanie dňa 12.11.2012 a svoju
neúčasť ani neospravedlnili. Záverom si uplatnil trovy odvolacieho konania.

Odvolací súd prejednal vec v medziach a z dôvodov podaného odvolania (§ 212 ods. 1 O.s.p.), bez
nariadenia pojednávania (§ 214 ods. 2 O.s.p.) a dospel k záveru, že odvolanie navrhovateľa je smerujúce
do veci samej, je nedôvodné.

V prejednávanej veci súd prvého stupňa riadne zistil skutkový stav, keď vykonal dostatočné dokazovanie
v rozsahu potrebnom na zistenie rozhodujúcich skutočností dôležitých pre posúdenie dôvodnosti návrhu
(§ 120 ods. 1, 4 O.s.p.); a to v intenciách predchádzajúceho zrušujúceho rozhodnutia odvolacieho súdu;
a následným zhodnotením výsledkov dokazovania v súlade s § 132 O.s.p. dospel k správnym skutkovým
záverom, na základe ktorých vyvodil aj správne právne závery o nedôvodnosti návrhu navrhovateľa,
keď na vec aplikoval i zodpovedajúce ustanovenia § 788 ods.1, § 797 ods. 1, 2 a § 816 Obč. zák. v
spojení so Všeobecnými a Osobitnými poistnými podmienkami, ktoré aj správne vyložil a svoje
dôvody vedúce k zamietnutiu návrhu navrhovateľa na zaplatenie poistného plnenia aj riadne v súlade s
§ 157 ods. 2 O.s.p. odôvodnil, pričom sa dôsledne vyporiadal so všetkými rozhodujúcimi skutočnosťami
podstatnými pre právne posúdenie veci, ako aj so všetkými relevantnými argumentmi a dôkaznými
návrhmi sporových strán a posúdil opodstatnenosť všetkých právne a skutkovo relevantných námietok
účastníkov súvisiacich s predmetom konania.

V podanom odvolaní navrhovateľ len zopakoval svoje námietky prednesené už pred súdom prvého
stupňa, ktorý sa s nimi v odôvodnení svojho rozsudku vyporiadal a v dostatočne primeranom
rozsahu poukázal na všetky podstatné skutočnosti vyplývajúce z vykonaného dokazovania
objasňujúce skutkový a právny základ rozsudku, a preto jeho rozsudok možno považovať v tomto ohľade
za presvedčivý. So zreteľom na uvedené odvolací súd považuje skutkové a právne závery súdu prvého
stupňa za správne a v celom rozsahu sa stotožňuje s dôvodmi uvedenými v odôvodnení napadnutého
rozsudku. Obsah odvolania navrhovateľa nie je spôsobilý spochybniť správnosť záverov rozsudku súdu
prvého stupňa, na ktorých založil svoje rozhodnutie, z hľadiska ním uplatnených odvolacích dôvodov,
keď ani v odvolacom konaní neboli zistené také nové rozhodujúce skutočnosti alebo dôkazy, ktoré
by mali za následok zmenu skutkového stavu oproti tomu, ako bol tento ustálený súdom prvého stupňa,
z ktorého potom vychádzalo aj jeho právne posúdenie veci.

V odvolacom konaní nevyšlo tiež najavo, že by konanie, ktoré predchádzalo vydaniu napadnutého
rozhodnutia, trpelo takou vadou, ktorá by mala za následok vecnú nesprávnosť rozhodnutia (§ 212 ods.
3 O.s.p.).

Právnym posúdením je činnosť súdu, pri ktorej zo skutkových zistení vyvodzuje právne závery a aplikuje
konkrétnu právnu normu na zistený skutkový stav. Nesprávne právne posúdenie je chybnou aplikáciou
práva na zistený skutkový stav; dochádza k nej vtedy, ak súd nepoužil správny právny predpis, alebo
ak síce aplikoval správny právny predpis, nesprávne ho však interpretoval, alebo ak zo správnych
skutkových záverov vyvodil nesprávne právne závery.

Neúplnosť zistenia skutkového stavu je v sporovom konaní odvolacím dôvodom podľa ust. § 205 ods.
2 písm. c/ O.s.p. len za predpokladu, že príčinou neúplných skutkových zistení bola okolnosť, že súd
prvého stupňa nevykonal účastníkmi navrhnutý dôkaz spôsobilý preukázať spornú právne významnú
skutočnosť; avšak iba skutočnosť, že nevykonal dôkazy účastníkmi navrhnuté, nemôže byť v sporovom
konaní spôsobilým odvolacím dôvodom. Z povahy veci vyplýva, že účastník, ktorý v odvolaní uplatnil
tento odvolací dôvod, musí súčasne označiť dôkaz, ktorý hoci bol navrhovaný, nebol vykonaný a uviesť
právne významné skutočnosti, ktoré hoci boli tvrdené, súd prvého stupňa nezisťoval, najmä preto, že



ich nepovažoval za právne významné a ďalej, že vždy musí ísť len o skutočnosti a dôkazy uplatnené
už v konaní pred súdom prvého stupňa.

V preskúmavanej veci je predmetom konania návrh navrhovateľa; ktorým sa domáha proti odporcovi
zaplatenia sumy 10.012,95 Eur, ako aj náhrady trov konania, a to titulom vyplatenia poistného plnenia zo
životného poistenia (poistná zmluva zo dňa 27.07.1999), ako aj pripoistenia pre prípad trvalej invalidity
úrazom a pripoistenia pre prípad chirurgického zákroku a hospitalizácie z dôvodu úrazu.

V danej veci vychádzajúc zo skutkových a právnych záverov súdu prvého stupňa je nesporným, že
matka navrhovateľa uzavrela s odporcom poistnú zmluvu na životné poistenie zo dňa 27.07.1999, a to v
prospech navrhovateľa ako poisteného na dožitie, ako aj pripoistenie pre prípad trvalej invalidity úrazom
a pripoistenie pre prípad chirurgického zákroku a hospitalizácie z dôvodu úrazu. V dôsledku poistnej
udalosti zo dňa 04.08.2002; pri ktorej došlo k poškodeniu zdravia navrhovateľa; bolo navrhovateľovi dňa
04.08.2002 zo strany odporcu vyplatené poistné plnenie za ošetrenie vo výške 5% poistnej sumy a za
operácie sietnice pravého oka poistné plnenie vo výške 100% poistnej sumy spolu s denným odškodným
za 5 dní hospitalizácie. Ďalej bolo nesporné, že navrhovateľ podstúpil i ďalšie operácie dňa 02.06.,
07.06. a 30.11.2004, za ktoré zákroky odporca priznal navrhovateľovi poistné plnenie vo výške 50%
poistnej sumy za operáciu zo dňa 02.06.2004 a vo výške 70% poistnej sumy za operácie zo dňa 07.06. a
30.11.2004. Odporca ďalej priznal navrhovateľovi poistné plnenie vo výške 40% poistnej sumy za trvalé
následky - stratu zraku na pravom oku a denné odškodnenie 110,- Sk za 16 dní hospitalizácie počas
troch posledných chirurgických zákrokov, spolu teda odporca vyplatil navrhovateľovi sumu 137.199,-
Sk, ktorú sumu navrhovateľ prevzal dňa 10.04.2007. Spornou teda zostala skutočnosť, či odporca pri
určení rozsahu poistného plnenia postupoval v súlade s dohodnutými poistnými podmienkami, resp. či
navrhovateľom namietaný rozsah poistného plnenia zodpovedá dohodnutým podmienkam.

Súd prvého stupňa teda zameral svoje dokazovanie na zistenie, v čom boli odlišné jednotlivé
navrhovateľom absolvované operácie z hľadiska ich povahy a náročnosti v porovnaní so zákrokmi
uvedenými v „Tabuľke oceňovania chirurgických zákrokov z dôvodu úrazu“ a v porovnaní s
ktorým zo zákrokov uvedených v tejto tabuľke určil stupeň náročnosti uvedených operácií, a rovnako
tak postupoval i v prípade trvalých následkov navrhovateľa - straty zraku na pravé oko. Po doplnení
dokazovania; vykonaného v intenciách predchádzajúceho zrušujúceho rozhodnutia odvolacieho súdu zo
dňa 31.05.2010 č.k. 8Co 18/2009-111 - výsluchom odbornej lekárky; dospel k správnym skutkovým
záverom, že operačné zákroky absolvované navrhovateľom bolo možné v tabuľke porovnať iba s dvomi
výkonmi, a to s odlúpnutím sietnice a s enukleáciou bulbu, pričom enukleácia bulbu je makrochirurgickým
zákrokom a odlúpnutie sietnice je mikrochirurgickým zákrokom; keď porovnávanie úkonov s úkonmi
uvedenými v tabuľke na inej časti tela, je vylúčené; a preto všetky zákroky vykonané u navrhovateľa
bolo možné porovnať iba s odlúpnutím sietnice a v prípade straty zraku na jedno oko; kedy druhé -
zdravé oko preberá určitú schopnosť a funkciu tohto oka, sa takéto trvalé následky hodnotia na 40%
z poistnej sumy, a to bez ohľadu na to, či bolo oko poškodené predchádzajúcou silnou krátkozrakosťou,
pričom na 100% z poistnej sumy sa hodnotí iba strata zraku pri oboch očiach; v dôsledku čoho potom
dospel k i správnemu právnemu záveru, že odporca postupoval pri likvidácii poistnej udalosti v súlade
s poistnými podmienkami, keď ohodnotil chirurgické zákroky vykonané operáciami dňa 02.06.2004,
07.06.2004 a 30.11.2004 na 50% a 2 x 70% poistnej sumy a trvalé následky - stratu zraku na 40%
poistnej zmluvy.

Navrhovateľ vo svojom odvolaní žiadnym spôsobom neuviedol a nepreukázal ani žiadne nové
skutočnosti, ktoré by odôvodňovali odlišné právne posúdenie otázky dôvodnosti ním uplatňovaného
nároku a závery súdu prvého stupňa sú v tomto smere dostatočne podložené výsledkami vykonaného
dokazovania.

Vzhľadom na vyčerpávajúce odôvodnenie súdu prvého stupňa by odvolací súd ďalším posudzovaním
odvolacích námietok navrhovateľa už len opakoval správnosť právnych záverov súdu prvého stupňa,
ktorý z ich hľadiska vo veci rozhodol spravodlivo a v súlade so zákonnou úpravou.

Po právnom zhodnotení tých rozhodujúcich skutkových zistení, ktoré boli preukázané výsledkami
dokazovania vykonaným pred súdom prvého stupňa, dospel odvolací súd k záveru, že
navrhovateľ nedôvodne vytýka súdu prvého stupňa, že neúplne zistil skutkový stav veci, resp. že na
základe vykonaných dôkazov dospel k nesprávnym skutkovým zisteniam a jeho rozhodnutie vychádza



i z nesprávneho právneho posúdenia veci, a preto napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa; v časti -
týkajúcej sa veci samej; stotožňujúc sa s vykonaným dokazovaním, so zisteným skutkovým
stavom a právnym posúdením veci súdom prvého stupňa, ako aj s odôvodnením rozsudku súdu prvého
stupňa majúcim všetky zákonom stanovené náležitosti § 157 ods. 2 O.s.p., ako vecne správny potvrdil
(§ 219 ods. 1, 2 O.s.p.).

Podľa § 150 ods. 1 O.s.p. ak sú to dôvody hodné osobitného zreteľa, nemusí súd výnimočne náhradu
trov konania celkom alebo sčasti priznať. Súd prihliadne najmä na okolnosti, či účastník, ktorému sa
priznáva náhrada trov konania, uviedol skutočnosti a dôkazy pri prvom úkone, ktorý mu patril; to neplatí,
ak účastník konania nemohol tieto skutočnosti a dôkazy uplatniť.

Citované ustanovenie predstavuje výnimku zo zásady zodpovednosti za výsledok (§ 142 O.s.p.), ako
aj zo zásady zodpovednosti za zavinenie a náhodu (§ 147 O.s.p.), podľa ktorého súd nemusí výnimočne
priznať náhradu trov konania celkom alebo sčasti, ak sú tu dôvody hodné zreteľa, tzn. že súd nemusí
zaviazať neúspešného účastníka nahradiť trovy konania úspešnému účastníkovi konania, resp. nemusí
zaviazať účastníka, ktorý spôsobil vznik trov svojím zavinením alebo náhodou, aby tieto trovy nahradil
druhému účastníkovi konania. Súd by mal podľa tohto ustanovenia rozhodovať iba vo výnimočných
prípadoch. Pri posudzovaní dôvodov hodných osobitného zreteľa musí súd prihliadať na majetkové,
sociálne, osobné, zárobkové a iné pomery všetkých účastníkov konania a vziať do úvahy aj okolnosti,
ktoré viedli účastníkov k uplatneniu práva na súde a ich postoj v konaní. Dôvodom spočívajúcim v
pomeroch účastníkov je napr. skutočnosť, že účastník, ktorý nemal úspech vo veci, sa ocitne v takej
závažnej sociálnej alebo majetkovej situácii, ktorá predstavuje dôvod hodný osobitného zreteľa. Je však
nutné prihliadnuť aj na pomery druhej strany sporu. Odvolací súd má za to, že v zmysle predloženého
tlačiva o dokladovaní pomerov účastníka - navrhovateľa, ako aj vzhľadom na jeho zdravotný stav a na
pomery druhej strany sporu, ide v danej veci o prípad hodný osobitného zreteľa.

Podľa názoru odvolacieho súdu je návrh navrhovateľa síce hmotnoprávne nedôvodný, keďže odporca
postupoval v danej veci pri likvidácii poistnej udalosti v súlade s poistnými podmienkami a poskytol
navrhovateľovi poistné plnenie spolu vo výške 4.554,17 Eur (137.199,- Sk), toto plnenie by však
malo slúžiť navrhovateľovi ako kompenzácia jeho zdravotných problémov a s tým spojených trvalých
následkov, a nie do značnej miery na zaplatenie náhrady trov konania odporcovi, keď napokon nemožno
na ťarchu navrhovateľa jednoznačne pričítať skutočnosť, že mu nebolo celkom zrejmé, prečo je každé
poistné plnenie za vykonané chirurgické zákroky ohodnotené v inej percentuálnej výške.

S poukazom na vyššie uvedené odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa; v časti - týkajúcej
sa náhrady trov prvostupňového konania; zrušil (§ 221 ods. 1 písm. h/ O.s.p.) a vec mu vrátil na
ďalšie konanie (§ 221 ods. 2 O.s.p.), keď rozhodnutie vo veci odvolacím súdom by v danom prípade
nahrádzalo prvostupňové rozhodnutie, čím by bolo účastníkom odoprené právo namietať správnosť
záverov na inštančne vyššom súde. Posúdenie správnosti výroku rozhodnutia na podklade jeho riadneho
odôvodnenia v rámci dvojinštančného súdneho konania je súčasťou práva na súdnu ochranu a
spravodlivý súdny proces. Požiadavke dôsledného rešpektovania ústavného princípu dvojinštančnosti
konania je možné učiniť zadosť iba kasačným rozhodnutím.

V novom rozhodnutí rozhodne súd prvého stupňa aj o náhrade trov tohto odvolacieho konania (§ 224
ods. 3 O.s.p.).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1106210367)

  1. 24. 1. 2013Rozsudok Okresného súdu Bratislava I sp. zn. 17C/8/2007 z 24. 1. 2013
  2. 26. 1. 2015Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Co/327/2013 z 26. 1. 2015 (toto rozhodnutie)