KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava6. 9. 2015plný textcitované 2×

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 6Co/478/2013 z 6. 9. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 6. septembra 2015, sp. zn. 6Co/478/2013, ECLI:SK:KSBA:2015:1108224729.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 6Co/478/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1108224729
Dátum vydania rozhodnutia: 07. 09. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Martin Murgaš
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2015:1108224729.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Martina Murgaša a sudcov
JUDr. Dariny Kuchtovej a Mgr. Barbory Bartekovej v právnej veci žalobkyne: Slovenská kancelária
poisťovateľov, Trnavská cesta č. 82, Bratislava, zast. advokátskou kanceláriou TOMÁŠ KUŠNÍR, s.r.o.,
Pajštúnska 5, Bratislava proti žalovaným: 1/ K.. X. O., 2/ T. O., obaja bytom N. G.. Č.. XX, F., o 2.790,91
eur s prísl., na odvolanie žalovaných proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I z 13. mája 2013, č. k.
11C/113/2008- 283, pomerom hlasov 3:0, takto

r o z h o d o l :

Napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa sa p o t v r d z u j e .
Žalovaní 1/, 2/ sú povinní spoločne a nerozdielne nahradiť žalobkyni k rukám advokátskej kancelárie
TOMÁŠ KUŠNÍR, s.r.o. trovy odvolacieho konania 142,82 eur do 3 dní.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozsudkom súd prvého stupňa uložil žalovaným povinnosť spoločne a nerozdielne zaplatiť
žalobkyni 2.790,91 eur s 9 % úrokmi z omeškania od 31.07.2006 do zaplatenia, do 3 dní od
právoplatnosti rozsudku. Ďalej súd prvého stupňa uložil žalovaným povinnosť spoločne a nerozdielne
nahradiť žalobkyni na účet jej právneho zástupcu trovy konania 2.140,18 eur do 3 dní od právoplatnosti
rozsudku.
Súd prvého stupňa vykonaným dokazovaním zistil, že žalovaná 1/ je držiteľkou motorového vozidla zn.
S. X., X.: F.-XXX J.. Žalovaný 2/ dňa 26.09.2005 pri jazde s týmto vozidlom zavinil dopravnú nehodu, pri
ktorej bol poškodený motocykel zn. L., X.: F.-XXX E., držiteľkou ktorého v čase nehody bola X. H.. V čase
nehody k predmetnému vozidlu zn. S. nebolo uzavreté povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za
škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Žalobkyni preto vznikla povinnosť poskytnúť poistné
plnenie za škodu (nahradiť škodu) z poistného garančného fondu v zmysle § 24 ods. 2 písm. b/ zák. č.
381/2001 Z.z.. Žalobkyňa dňa 07.04.2006 zaplatila z tohto titulu poškodenej sumu 84.079,- Sk = 2.790,91
eur. Žalovaná 1/ dňa 21.05.2002 uzavrela s Allianz - Slovenskou poisťovňou, a. s. poistnú zmluvu č.
XXX XXX XXXX na dobu neurčitú, pričom išlo o povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu
spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Žalovaná 1/ uzavrela s Allianz - Slovenskou poisťovňou,
a.s. poistnú zmluvu č. XXXXXXXXXX, pričom išlo o povinné zmluvné poistenie so začiatkom poistenia
21.02.2002. Poistené bolo vyššie uvedené vozidlo zn. S. X.. Poistné malo byť platené v polročných
splátkach. Žalovaná 1/ nezaplatila poistné v plnej výške za obdobie od 21.11.2004 do 20.05.2005, ktoré
bolo splatné dňa 21.11.2004. Za obdobie od 21.05.2005 do 20.11.2005 bolo poistné stanovené sumou
5.220,- Sk (173,27 eur). Žalovaná 1/ dňa 03.06.2005 zaplatila 3.393,- Sk (112,63 eur). Keďže za obdobie
od 21.11.2004 do 20.05.2005 mala nedoplatok na poistnom vo výške 753,- Sk, zo sumy 3.393,- Sk bola
suma 753,- Sk použitá na úhradu uvedeného nedoplatku a zvyšok, t. j. suma 2.640,- Sk, bol poukázaný
na úhradu poistného za obdobie od 21.05.2005 do 20.11.2005. Zaplatené poistné však bolo nižšie ako
stanovený predpis poistného a preto podľa žalobkyne poistná zmluva zanikla pre nezaplatenie poistného
dňa 22.06.2005 (§ 9 ods. 4 zák. č. 381/2001 Z.z.). Zánik poistenia pre nezaplatenie poistného poisťovňa



oznámila žalovanej 1/ listom z 19.10.2005 a vrátila jej preplatok na poistnom vo výške 1.704,- Sk.
Žalovaná 1/ uvádzala, že na základe zmluvy o obchodnom zastúpení pre sprostredkovanie poistenia
z 26.09.2001 bola obchodným zástupcom Allianz - Slovenskej poisťovne, a. s. a ako taká mala nárok
na zníženú sadzbu poistného. K tomu súd prvého stupňa uviedol, že z podania Allianz - Slovenskej
poisťovne, a.s. z 19.06.2007 zistil, že v zmysle uznesenia predstavenstva Allianz - Slovenskej poisťovne,
a.s. zvýhodnené (zamestnanecké) sadzby poistného v prípade povinného zmluvného poistenia pre
zamestnancov a obchodných zástupcov mohli byť uplatnené najskôr od 01.01.2005. V prípade poistnej
zmluvy uzavretej so žalovanou 1/ mohla byť zvýhodnená sadzba priznaná od 21.05.2005. Allianz -
Slovenská poisťovňa, a. s. však žiadosť žalovanej 1/ o priznanie zamestnaneckej zľavy neeviduje.
Z interného oznámenia spoločnosti Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. zo 04.11.2004, č. 71/2004
vyplynulo, že pri poistných zmluvách zamestnancov a obchodných zástupcov uzavretých pred vydaním
tohto interného oznámenia (čo sa vzťahuje aj na poistnú zmluvu žalovanej 1/) bude zvýhodnená sadzba
uplatnená najskôr od 01.01.2005 a zmena bude vykonaná na základe žiadosti zamestnanca alebo
obchodného zástupcu. Formulár tejto žiadosti bol súčasťou uvedeného interného oznámenia. Žalovaní
v konaní takúto žiadosť nepredložili. Táto žiadosť sa nenachádza ani v poistnom spise vzťahujúcom sa k
predmetnej poistnej zmluve a ani v personálnom spise žalovanej 1/. Keďže v konaní nebolo preukázané,
že by žalovaná 1/ podala žiadosť o priznanie zamestnaneckej zľavy, žalovaná 1/ bola povinná platiť
predpísané poistné, čo však neurobila a naďalej platila iba zvýhodnené - znížené poistné. V dôsledku
toho jej vznikol dlh na poistnom, ktorý napokon viedol k zániku poistenia ku dňu 22.06.2005. Z tohto
skutkového stavu súd prvého stupňa vyvodil záver, že žaloba je dôvodná. V konaní bolo podľa súdu
prvého stupňa preukázané, že v čase dopravnej nehody žalovaná 1/ nemala uzavreté povinné zmluvné
poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla zn. S. X., pretože toto
poistenie zaniklo ku dňu 22.06.2005, teda ešte pred predmetnou dopravnou nehodou. Žalobkyňa
uhradila poškodenej X. H. škodu z poistného garančného fondu a v dôsledku toho jej proti žalovaným
vznikol nárok na postih v zmysle § 24 ods. 7 zák. č. 381/2001 Z.z.. Žalovaná 1/ za škodu zodpovedá
v zmysle § 427 Obč. zák. a žalovaný 2/ v zmysle § 420 ods. 1 Obč. zák. S poukazom na tieto závery
súd prvého stupňa žalobe vyhovel a žalovaným uložil povinnosť zaplatiť žalobkyni 2.790,91 eur. Keďže
žalovaní sa dostali s plnením do omeškania, súd prvého stupňa im uložil aj povinnosť zaplatiť žalobkyni
úroky z omeškania. Do omeškania sa žalovaní dostali dňa 31.07.2006, teda dňom nasledujúcim po
uplynutí lehoty na plnenie, ktorú im žalobkyňa určila vo výzve z 30.06.2006. O trovách konania súd
prvého stupňa rozhodol podľa § 124 ods. 1 O.s.p..
Proti tomuto rozhodnutiu podali odvolanie žalovaní. Navrhli, aby odvolací súd napadnutý rozsudok
zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa na ďalšie konanie. Namietli, že žalovaná 1/ písomne požiadala
o priznanie zvýhodnenej sadzby poistného. Svedčí o tom aj skutočnosť, že žalovaná 1/ súčasne so
žiadosťou o zníženú sadzbu poistného na poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou
motorového vozidla požiadala aj o zníženú sadzbu poistného na poistenie domácnosti a na poistenie
bytu a Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. jej doteraz doručuje poštové poukážky na úhradu poistného
za tieto poistné produkty v znížených sadzbách. Interné oznámenie Allianz - Slovenskej poisťovne,
a. s. zo 04.11.2004 nebolo súčasťou zmluvy o obchodnom zastúpení a nepredstavovalo ani pokyn
zastúpeného podľa § 655 ods. 1 Obch. zák. Preto nemalo pre obchodných zástupcov záväzný charakter.
Predstavovalo iba jednostranný akt - vnútornú smernicu Allianz - Slovenskej poisťovne, a. s., ktorá vo
vzťahu k jej zamestnancom (nie obchodným zástupcom) určovala postup pri poskytovaní zvýhodnených
sadzieb poistného. Žalovaná 1/ zvýhodnenú sadzbu poistného vo výške 112,63 eur zaplatila dňa
03.06.2005, čím bolo poistné za obdobie od 21.05.2005 do 20.11.2005 zaplatené. Preto podľa
žalovaných poistná zmluva v čase predmetnej dopravnej nehody existovala a nemohla zaniknúť pre
neplatenie poistného. Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. zníženú sadzbu poistného akceptovala a na
prípadný nedoplatok žalovanú 1/ neupozornila. Z toho je zrejmé, že žiadny nedoplatok voči žalovanej 1/
neevidovala. Ďalej žalovaní v odvolaní namietli, že súd prvého stupňa im nevytvoril priestor na vyjadrenie
k jednotlivým vykonaným dôkazom, čím porušil ich právo na spravodlivý proces. Súd prvého stupňa si
nevykonal dokazovanie obsahom osobného spisu žalovanej 1/ v Allianz - Slovenskej poisťovni, a. s.
Súd prvého stupňa na pojednávaní dňa 05.12.2012 oboznámil účastníkov konania s obsahom poistného
spisu, ale v zápisnici z tohto pojednávania nie sú uvedené konkrétne listinné dôkazy tvoriace obsah
poistného spisu.
Žalobkyňa vo vyjadrení k odvolaniu navrhla, aby odvolací súd napadnutý rozsudok potvrdil.
Odvolací súd, ktorý bol viazaný rozsahom a dôvodmi odvolania (§ 212 ods. 1 O.s.p.), preskúmal
napadnutý rozsudok, prejednal odvolanie bez nariadenia pojednávania a dospel k záveru, že odvolanie
nie je dôvodné.



Dokazovaním, ktoré vykonal súd prvého stupňa, bolo preukázané, že žalovaná 1/ je vlastníčkou
motorového vozidla zn. S. X., X.U.: F. XXX J., že týmto vozidlom spôsobil žalovaný 2/ dňa 26.09.2005
dopravnú nehodu, pri ktorej došlo k poškodeniu motocykla zn. L., vlastníčkou ktorého bola X. H., ktorej
žalobkyňa vyplatila z poistného garančného fondu v zmysle § 24 ods. 2 písm. b/ zák. č. 381/2001 Z.z.
sumu 2.790,91 eur z titulu poistného plnenia. Tieto skutočnosti ani neboli medzi účastníkmi konania
sporné.
Medzi účastníkmi zostalo sporné, či Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., pre ktorú žalovaná 1/ pracovala
ako obchodný zástupca, priznala žalovanej 1/ zvýhodnenú (zníženú) sadzbu poistného. Za poistné
obdobie od 21.05.2005 do 20.11.2005, do ktorého spadá predmetná poistná udalosť, bol totiž predpis
poistného vo výške 5.220,- Sk (173,27 eur), pričom za toto poistné obdobie žalovaná 1/ dňa 03.06.2005
zaplatila poistné vo výške 112,63 eur, teda vo zvýhodnenej sadzbe.
Za škodu spôsobenú dopravnou nehodou zodpovedá žalovaná 1/ ako prevádzkovateľ vozidla podľa §
427 ods. 2 Obč. zák. a žalovaný 2/ ako vodič, ktorý nehodu spôsobil podľa § 420 ods. 1 Obč. zák.. Ak
predmetné vozidlo nebolo v čase dopravnej nehody poistené a žalobkyňa v zmysle § 24 ods. 2 písm.
b/ zák. č. 381/2001 Z. z. poskytla poškodenej poistné plnenie z poistného garančného fondu, vznikol
jej podľa § 24 ods. 7 tohto zákona proti žalovaným nárok na náhradu poistného plnenia (tzv. postih).
Preto podstatný význam pre rozhodnutie prejednávanej veci má zistenie, či predmetné vozidlo bolo
v čase dopravnej nehody poistené. Ak žalovaná 1/ za poistné obdobie od 21.05.2005 do 20.11.2005
zaplatila poistné iba sčasti (teda nie v plnej výške), treba zrejme vychádzať z toho, že ho nezaplatila
vôbec. Poistenie zaniká uplynutím jedného mesiaca od jeho splatnosti bez toho, aby poisťovateľ musel
poisteného vyzývať na jeho zaplatenie (§ 9 ods. 4 zák. č. 381/2001 Z.z.). Ust. § 801 ods. 2 Obč. zák. sa
neuplatní, pretože zák. č. 381/2001 Z. z. je v pomere k Občianskemu zákonníku lex specialis. Tomuto
záveru nasvedčuje aj poznámka 12 k § 9 zák. č. 381/2001 Z. z., ktorá odkazuje na § 800 a § 802 Obč.
zák., nie však na § 801 Obč. zák.. Podľa interného oznámenia č. 71/2004 zo 04.11.2004 (č. l. 92) bolo
možné zvýhodnenú sadzbu poistného (zamestnaneckú zľavu) priznať na základe žiadosti zamestnanca
alebo obchodného zástupcu.
Z interného oznámenia Allianz - Slovenskej poisťovne, a. s. zo 04.11.2004 č. 71/2004 (č. l. 92) vyplýva, že
pri poistných zmluvách zamestnancov a obchodných zástupcov uzavretých pred dátumom vydania tohto
interného oznámenia bude zvýhodnená sadzba poistného uplatnená najskôr od 01.01.2005 a zmena
bude vykonaná na základe žiadosti zamestnanca alebo obchodného zástupcu. Táto žiadosť sa podáva
na prílohe k návrhu na uzavretie poistnej zmluvy. Ak poistná zmluva zamestnanca alebo obchodného
zástupcu nemá výročný deň pripadajúci na deň 01.01.2005 a chce si uplatniť zvýhodnenú sadzbu ešte
pred výročným dňom poistnej zmluvy, uzavrie novú poistnú zmluvu podľa vyššie uvedeného postupu.
Žalovaná 1/ uzavrela s Allianz - Slovenskou poisťovňou, a. s. poistnú zmluvu č. XXX XXX XXXX
dňa 21.05.2002. Výročným dňom tejto poistnej zmluvy bol deň 21.05.2005. V zmysle uvedeného
interného oznámenia teda Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. mohla žalovanej 1/ priznať zvýhodnenú
sadzbu poistného iba v rámci uzavretia novej poistnej zmluvy na základe žiadosti o priznanie
zvýhodnenej sadzby poistného podanej v prílohe návrhu na uzavretie poistnej zmluvy. Svedkyňa V. L.
- zamestnankyňa E. - L. T., E.. L.. vypovedala, že spomenutá žiadosť žalovanej 1/ nie je v archívnych
dokladoch na správe poistenia E. - L. T.I., E.. L.. evidovaná a preto jej nemohla byť zvýhodnená sadzba
poistného priznaná. Ďalej táto svedkyňa vypovedala, že ak by žalovaná 1/ podala žiadosť o priznanie
zvýhodnenej tarify, musel by o tom byť doklad na správe neživotného poistenia. Žiadosť sa totiž podávala
dvojmo, pričom jeden exemplár zostal na správe a druhý zostal podávateľovi žiadosti. Ani v osobnom
spise žalovanej 1/ (č. l. 264 - 276) sa uvedená žiadosť nenachádza. Svedok T. E. vypovedal, že z
informačného systému sa dá vyčítať iba to, že žalovaná 1/ platila zvýhodnené poistné.
Odvolací súd sa stotožňuje so záverom súdu prvého stupňa, že žalovaná 1/ nepreukázala, že by
si v Allianz - Slovenskej poisťovni, a. s. písomnou žiadosťou uplatnila priznanie zamestnaneckej
(zníženej) sadzby poistného. Preto bola žalovaná 1/ povinná platiť poistné v plnej výške. Tým, že
za obdobie od 21.05.2005 do 20.11.2005 zaplatila iba znížené poistné, poistný vzťah zanikol dňom
22.06.2005 pre neplatenie poistného a ku dňu predmetnej dopravnej nehody (26.09.2005) vozidlo
nebolo poistené. Inými slovami, ku dňu 26.09.2005 žalovaná 1/ nemala uzavreté povinné zmluvné
poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Preto žalobkyni vznikla
povinnosť nahradiť poškodenej škodu z poistného garančného fondu v zmysle § 24 ods.2 písm. b/ zák.
č. 381/2001 Z.z. a následne jej proti žalovanej 1/ vznikol nárok na postih v zmysle § 24 ods.7 zák. č.
381/2001 Z.z.. K obrane žalovanej 1/ treba uviesť, že interné oznámenie Allianz - Slovenskej poisťovne,
a. s. zo 04.11.2004 (č. l. 92) je síce vnútornou smernicou tejto spoločnosti, čo ale neznamená, že by
žalovanú 1/ nezaväzovalo. Allianz - Slovenskej poisťovni, a. s. totiž žiadny právny predpis neukladal
povinnosť priznať zamestnancom a obchodným zástupcom zvýhodnenú sadzbu poistného. Bolo teda iba



na rozhodnutí tejto spoločnosti, či túto zvýhodnenú sadzbu poistného prizná. Vzhľadom na to nemožno
spoločnosti Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. uprieť právo stanoviť aj podmienky, za ktorých nárok na
priznanie zvýhodnenej sadzby poistného zamestnancom a obchodným zástupcom vznikne.
Pokiaľ ide o námietku žalovaných, že súd prvého stupňa im na pojednávaní dňa 13.04.2011 neposkytol
priestor na vyjadrenie k výpovedi svedkyne A. V., zo zápisnice o tomto pojednávaní (č. l. 109) vyplýva,
že táto svedkyňa sa k veci vôbec nevedela vyjadriť. Preto sa logicky žalovaní nemohli vyjadriť k jej
výpovedi, keďže sa vyjadriť nebolo k čomu. Naviac, zo zápisnice z uvedeného pojednávania nemožno
vyvodiť, že by súd prvého stupňa nedal žalovaným priestor vyjadriť sa k výpovedi uvedenej svedkyne.
Možno z nej vyvodiť iba to, že žalovaní sa k výpovedi svedkyne jednoducho nevyjadrili.
Žalovaní ďalej namietali, že súd prvého stupňa im na pojednávaní dňa 05.12.2013 neposkytol priestor
na vyjadrenie k výpovedi svedkyne V. L.. Zo spisu vyplýva, že súd prvého stupňa v roku 2013 vo veci
pojednával iba v dňoch 18.02. a 13.05. Svedkyňu V. L. súd prvého stupňa vypočul na pojednávaní dňa
18.02.2013. Zo zápisnice o tomto pojednávaní (č. l. 251) vyplýva, že žalovaný 2/ (žalovaná 1/ na tomto
pojednávaní nebola prítomná) položil svedkyni L. otázky, ktoré svedkyňa zodpovedala. Spomenutá
námietka žalovaných preto nemá opodstatnenie. Ani zo zápisnice o pojednávaní z 05.12.2012 (č. l.
248) nemožno vyvodiť, že by súd prvého stupňa neposkytol žalovaným priestor vyjadriť sa k obsahu
poistného spisu. Okrem toho, pre rozhodnutie predmetnej veci nebol obsah poistného spisu vzhľadom
na obranu žalovaných podstatný.
Z toho vyplýva, že napadnutý rozsudok je vecne správny a preto ho odvolací súd potvrdil podľa § 219
ods. 1 O.s.p..
O trovách odvolacieho konania odvolací súd rozhodol podľa § 142 ods. 1, v spojení s § 224 ods.
1 O.s.p. a priznal ich náhradu úspešnej žalobkyni. Trovy odvolacieho konania pozostávajú z trov
právneho zastúpenia žalobkyne. Jej právny zástupca v odvolacom konaní vykonal 1 úkon právnej služby
(vyjadrenie k odvolaniu) za 111,21 eur v zmysle § 10 ods. 1 vyhl. č. 655/2004 Z.z.. Trovy právneho
zastúpenia žalobkyne v odvolacom konaní predstavujú sumu 142,82 eur (111,21 + rež. paušál 1 x 7,81
eur = 119,02; 20 % DPH zo sumy 119,02 eur = 23,80 eur; 119,02 + 23,80 = 142,82 eur).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1108224729)

  1. 13. 5. 2013Rozsudok Mestského súdu Bratislava I sp. zn. 11C/113/2008 z 13. 5. 2013potvrdené
  2. 6. 9. 2015Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 6Co/478/2013 z 6. 9. 2015 (toto rozhodnutie)