KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava14. 6. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 6Co/236/2015 z 14. 6. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 14. júna 2015, sp. zn. 6Co/236/2015, ECLI:SK:KSBA:2015:1413205668.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 6Co/236/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1413205668
Dátum vydania rozhodnutia: 15. 06. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Martin Murgaš
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2015:1413205668.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Martina Murgaša a sudcov JUDr.
Branislava Krála a JUDr. Dariny Kuchtovej v právnej veci žalobkyne: Sociálna poisťovňa, ul. 29. augusta
č. 8, Bratislava, proti žalovanému: Y. V., bytom W. N. Č.. XX, F., o 484,43 eur s prísl., na odvolanie
žalobkyne proti rozsudku Okresného súdu Bratislava IV z 13. februára 2015, č. k. 8C/154/2013-72,
pomerom hlasov 3:0, takto

r o z h o d o l :

Napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa sa p o t v r d z u j e .

Žalovanému sa nepriznáva náhrada trov odvolacieho konania.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozsudkom súd prvého stupňa zamietol žalobu, ktorou sa žalobkyňa proti žalovanému
domáhala zaplatenia 484,43 eur s prísl. z titulu náhrady škody v zmysle § 238 zák. č. 461/2003 Z.z..
Žalovanému súd prvého stupňa nepriznal právo na náhradu trov konania.

Súd prvého stupňa vykonaným dokazovaním zistil, že Krajský súd v Nitre rozsudkom z 13.09.2005, č. k.
5To/21/2005 uznal žalovaného vinným zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví podľa § 224 ods.
1, 2 Tr. zák. na tom skutkovom základe, že žalovaný dňa 24.10.2002 viedol osobné motorové vozidlo
po ceste II. triedy medzi obcami N. E. W., pričom neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam
a iným okolnostiam, ktoré mohol predvídať, v dôsledku čoho v ľavotočivej zákrute nezvládol riadenie
vozidla, vyšiel mimo vozovku vpravo, kde narazil do betónového mostíka, následkom čoho spolujazdec
vo vozidle R. Q. utrpel závažné zranenia, ktoré si vyžadovali liečbu a práceneschopnosť v trvaní
najmenej 10 týždňov. V dôsledku komplikácií pri operácii R. Q. zraneniam podľahol. Za to Krajský súd v
Nitre žalovaného odsúdil k podmienečnému trestu odňatia slobody a k trestu zákazu činnosti. Manželke
R. Q. V. Q. vznikol nárok na vdovský a sirotský dôchodok a žalobkyňa jej za obdobie od 02.10.2011
do 01.10.2012 z tohto titulu vyplatila sumu 4.844,31 eur. Žalobkyňa vyzvala žalovaného na úhradu tejto
sumy v zmysle § 238 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z.. Následne Kooperatíva poisťovňa, a. s. poukázala
žalobkyni z titulu poistného plnenia z povinného zmluvného poistenia sumu 4.359,88 eur. Rozdiel medzi
sumou 4.844,31 eur a 4.359,88 eur predstavujúci žalovanú sumu 484,43 eur vznikol v dôsledku toho, že
Kooperatíva poisťovňa, a. s. poistné plnenie krátila o 10 % z dôvodu spoluviny poškodeného. Spoluvina
poškodeného spočívala v tom, že sa vo vozidle nepripútal bezpečnostným pásom. Z tohto skutkového
stavu súd prvého stupňa vyvodil záver, že žaloba nie je dôvodná. Podľa súdu prvého stupňa neexistuje
príčinná súvislosť medzi porušením právnej povinnosti zo strany žalovaného a škodou, náhrada ktorej
je predmetom konania. Tým, že si poisťovateľ ustálil, že zodpovednosť za vznik škody v rozsahu 10
% nesie samotný poškodený v zmysle § 441 Obč. zák., nemožno za zodpovedného za škodu v tomto
rozsahu označiť žalovaného. Inými slovami, ak poškodený za škodu zodpovedá v rozsahu 10 %, nemôže
za škodu v tomto rozsahu niesť žalovaný. S poukazom na tieto závery súd prvého stupňa žalobu zamietol
a o trovách konania rozhodol podľa § 142 ods. 1 O.s.p..



Proti tomuto rozhodnutiu podala odvolanie žalobkyňa. Navrhla, aby odvolací súd napadnutý rozsudok
zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa na ďalšie konanie. Poukázala na to, že povinnosť žalovaného
nahradiť jej škodu, ktorá jej vznikla v dôsledku predmetnej dopravnej nehody a ktorá pozostáva z
vyplatených dávok vdovského a sirotského dôchodku, vyplýva z § 238 zák. č. 461/2003 Z.z. a nie z
Občianskeho zákonníka. Toto ustanovenie zák. č. 461/2003 Z.z. neobsahuje žiadne liberačné dôvody,
ktoré by tretej osobe umožnili zbaviť sa aspoň sčasti povinnosti nahradiť žalobkyni vzniknutú škodu.
Napokon žalobkyňa v odvolaní uviedla, že neexistuje žiadny relevantný dôkaz o tom, že by R. Q.
spoluzavinil vznik škody v rozsahu 10 % a túto skutočnosť nekonštatoval v trestnom rozsudku ani Krajský
súd v Nitre.

Odvolací súd, ktorý bol viazaný rozsahom a dôvodmi odvolania (§ 212 ods.1 O.s.p.), preskúmal
napadnutý rozsudok, prejednal odvolanie bez nariadenia pojednávania a dospel k záveru, že odvolanie
nie je dôvodné.

Podľa § 238 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z. sociálna poisťovňa má právo voči tretím osobám na náhradu
škody, ktorá jej vznikla výplatou dávok v dôsledku ich zavineného protiprávneho konania; výšku škody
preukazuje Sociálna poisťovňa potvrdením príslušnej organizačnej zložky Sociálnej poisťovne o výške
vyplatených dávok.

Odvolací súd súhlasí so žalobkyňou v tom, že jej nárok na náhradu škody, ktorý je predmetom konania,
vyplýva z cit. ust. § 238 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z.. Z tohto ustanovenia však zároveň vyplýva, že
predpokladom vzniku nároku Sociálnej poisťovne na náhradu škody je zavinené protiprávne konanie
tretej osoby, v tomto prípade žalovaného. Ak teda škoda vznikla sčasti zavineným protiprávnym konaním
inej osoby ako tretej osoby (poškodeným je v predmetnom právnom vzťahu V. Q., ktorej boli vyplatené
sociálne dávky), Sociálnej poisťovni vznikne právo na náhradu škody v zmysle § 238 ods. 1 zák. č.
461/2003 Z.z. iba v rozsahu, v akom tretia osoba za škodu zodpovedá.

V prejednávanej veci Kooperatíva poisťovňa, a. s. ustálila spoluzavinenie R. Q. na vzniku škody
v rozsahu 10 % z dôvodu, že v čase predmetnej dopravnej nehody nebol vo vozidle pripútaný
bezpečnostným pásom. Vzhľadom na to táto poisťovňa vyplatila žalobkyni z titulu poistného plnenia
sumu 4.359,88 eur, čo je suma 4.844,31 eur krátená o 10 %. Škoda, ktorá vznikla žalobkyni
pozostávajúca z vyplateného vdovského a sirotského dôchodku vdove po R.A. Q., teda žalobkyni,
nebola nahradená iba v rozsahu 10 %, čo predstavuje 484,43 eur (4.844,31 - 4.359,88 = 484,43 eur).
Odvolací súd sa stotožňuje s názorom súdu prvého stupňa, že za škodu v rozsahu 10 % žalovaný
nemôže zodpovedať, keďže v tomto rozsahu za škodu zodpovedá samotný R. Q.. Ak podľa žalobkyne
žalovaný zodpovedá za škodu v celom rozsahu bez, čo i len čiastočného spoluzavinenia R. Q., nič jej
nebránilo, aby si proti Kooperatíve poisťovni, a. s. uplatnila nárok na doplatenie poistného plnenia. Tým,
že si tento nárok proti uvedenej poisťovni neuplatnila, v podstate akceptovala jej záver o spoluzavinení
R. Q. na vzniku škody v rozsahu 10 %. Aj z tohto dôvodu nie je možné akceptovať tvrdenie žalobkyne,
že spoluzavinenie R. Q. nebolo preukázané relevantnými dôkazmi.

Odvolací súd súhlasí s názorom žalobkyne, že jej nárok má základ v ust. § 238 zák. č. 461/2003 Z.z..
Na druhej strane však z tohto zákonného ustanovenia aj bez použitia ust. § 441 Obč. zák. upravujúceho
zavinenie poškodeného vyplýva, že Sociálna poisťovňa má proti tretej osobe nárok na náhradu škody
iba v rozsahu, v akom táto tretia osoba zavineným protiprávnym konaním spôsobila vznik škody.

Z toho vyplýva, že napadnutý rozsudok je vecne správny a preto ho odvolací súd potvrdil podľa § 219
ods. 1 O.s.p..

O trovách odvolacieho konania odvolací súd rozhodol podľa § 142 ods. 1, v spojení s § 224 ods. 1 O.s.p.
a ich náhradu úspešnému žalovanému nepriznal, pretože mu v odvolacom konaní žiadne trovy nevznikli.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 8C/154/2013

    potvrdené