KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava16. 2. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 3CoKR/60/2015 z 16. 2. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 16. februára 2016, sp. zn. 3CoKR/60/2015, ECLI:SK:KSBA:2016:1112209658.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 3CoKR/60/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1112209658
Dátum vydania rozhodnutia: 17. 02. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Beata Trandžíková
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2016:1112209658.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Beaty Trandžíkovej a členov
senátu JUDr. Lýdie Noskovičovej a JUDr. Borisa Tótha, v právnej veci žalobcu: Slovenská konsolidačná,
a.s., Cintorínska 21, 814 99 Bratislava, IČO: 35 776 005, proti žalovanému: JUDr. PaedDr. Jozef Malich,
Mlynské Nivy 61, 821 05 Bratislava, správcovi konkurznej podstaty úpadcu: Telemont, a.s. „v konkurze",
Trnavská cesta 102, P.O.BOX 88, 820 09 Bratislava 29, IČO: 35 824 620, zast.: Mgr. Ľuboš Jurčo,
advokát, Pribinova 25, 811 09 Bratislava, o určenie pohľadávky v sume 2.169,10 Eur za pohľadávku
proti podstate, o odvolaní žalovaného proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I č.k. 8Cbi/8/2012-75
zo dňa 30.03.2015, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd v Bratislave rozsudok Okresného súdu Bratislava I č.k. 8Cbi/8/2012-75 zo dňa 30.03.2015
potvrdzuje.

Navrhovateľovi sa náhrada trov odvolacieho konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozsudkom sp. zn. 8Cbi/8/2012 zo dňa 30.03.2015 súd prvého stupňa určil podľa § 87 ods. 1, 2 zákona
NR SR č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len
„ZKR“), že pohľadávka žalobcu v sume 2.169,10 Eur je v konkurznom konaní č.k. 4K/36/2010 vedenom
na Okresnom súde Bratislava I úpadcu Telemont, a,s., Trnavská cesta 102, P. O. BOX 88, Bratislava
29, IČO: 35 824 620 (ďalej len „úpadcu“) pohľadávkou proti podstate a bude uspokojená z konkurznej
podstaty úpadcu. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že v ustanovení § 87 ods. 2 ZKR, v kontexte § 206a
ods. 1 tohto zákona, je uvedená po texte: „Pohľadávky proti podstate sú tiež pohľadávky, ktoré vznikli
po vyhlásení konkurzu“ s tým, že spojka “ako“ uvádza, ktoré pohľadávky môžu vzniknúť po vyhlásení
konkurzu. V tomto znení sa nejedná o konečný výpočet pohľadávok, ktoré vznikli po vyhlásení konkurzu,
ale o výpočet demonštratívny, a preto považoval pohľadávku Sociálnej poisťovne (právneho predchodcu
žalobcu) z titulu vyplatenej dávky garančného poistenia v zmysle zákona NR SR č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení (ďalej len „ZSP“), po vyhlásení konkurzu za pohľadávku proti podstate. V odôvodnení
vydaného rozhodnutia súd prvého stupňa taktiež poukázal na rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sp. zn.
5Obdo 2/2010 a 4Obdo 26/2011, v zmysle ktorých konštrukciou znenia textu § 87 ods. 2 ZKR tento zákon
nevylúčil možnosť považovať aj iné pohľadávky, ktoré vznikli po vyhlásení konkurzu za pohľadávky proti
podstate. V druhom výroku vydaného rozhodnutia podľa § 142 ods. 1 zákona NZ ČSR č. 99/1963 Zb.
Občiansky súdny poriadok (ďalej len „O.s.p.“) žalobcovi súd náhradu trov konania nepriznal, pretože si
ich neuplatnil a v konaní mu žiadne trovy nevznikli.

Voči tomuto rozhodnutiu podal odvolanie žalovaný, ktorý sa nestotožnil s vydaným rozhodnutím, nakoľko
súd prvého stupňa vychádzal z nesprávneho právneho posúdenia veci. Uviedol, že žalobca, podľa §
148 ods. 3 ZSP, sa vyplatením dávky garančného poistenia zamestnancom žalovaného po vyhlásení



konkurzu stal veriteľom žalovaného. Táto pohľadávka žalobcovi, ako veriteľovi, vznikla až po vyhlásení
konkurzu a netýka sa správy, ani speňažovania majetku, ktorý podlieha konkurzu, rovnako nepatrí
medzi pohľadávky proti podstate, ktoré sú uvedené v § 87 ods. 1 a 2 ZKR, ktorého výpočet považuje
za taxatívny a nejde ani o ďalšie nároky zamestnancov úpadcu z pracovných zmlúv alebo dohôd
o prácach uzatvorených mimo pracovného pomeru. Pohľadávku žalobcu z titulu vyplatenia dávky
garančného poistenia ZKR neprehlasuje ani v inom ustanovení za pohľadávku proti podstate, a preto
nie je možné uvedenú pohľadávku považovať za pohľadávku proti podstate. Žalovaný konštatoval,
že ide o podmienenú budúcu pohľadávku (§ 28 ods. 4 ZKR) o ktorej žalobca vedel, že vznikne po
vyhlásení konkurzu, keďže bude plniť záväzok za úpadcu a túto si mal uplatniť v lehote 45 dní od
vyhlásenia konkurzu prihláškou na súde a u správcu. Žalovaný argumentoval tiež porovnaním pôvodnej
úpravy pohľadávok proti podstate v § 31 ods. 6 písm. i/ Zákona FZ ČSFR č. 328/1991 Zb. o konkurze
a vyrovnaní, kde výslovne „peňažné náhrady vyplatené zamestnancom z garančného fondu“ zákon
zaraďoval medzi pohľadávky proti podstate, čo zákonná úprava ZKR prehliada, a preto pre zachovanie
právnej istoty je nevyhnutné považovať pohľadávku žalobcu, ktorý plnil záväzok za žalovaného, za
podmienenú pohľadávku, ktorú si žalobca mal a mohol riadne prihlásiť prihláškou, nakoľko disponuje
robustným informačným systémom, z ktorého je možné získať všetky rozhodujúce údaje k včasnému
prihláseniu podmienenej pohľadávky. Preto žiadal aby odvolací súd rozhodnutie súdu prvého stupňa
zmenil tak, že žalobu zamietne a súčasne zaviaže žalobcu k náhrade trov konania žalovaného.

K odvolaniu žalovaného sa žalobca vyjadril podaním zo dňa 23.06.2015 a uviedol, že uplatňovaná
pohľadávka vznikla po vyhlásení konkurzu a v súlade s ustanovením § 87 ods. 2 ZKR a je teda
pohľadávkou proti podstate. Obdobné stanovisko aké zaujal prvostupňový súd vyslovil aj Najvyšší súd
SR v rozhodnutiach sp. zn. 4 Obdo 3/2010 zo dňa 31.08.2010, č.k.
5 MObdo 6/2008 zo dňa 30.11.2010 a 5 Obdo 2/2010 zo dňa 27.05.2010. Konštatoval že k plneniu
dávok garančného poistenia je zo zákona oprávnená výlučne Sociálna poisťovňa a k takémuto plneniu
môže dôjsť len po splnení dôvodov a podmienok, ktoré stanovuje zákon. Jedine Sociálna poisťovňa
je zmocnená priamo zákonom k výplate dávok garančného poistenia, ktoré však nevypláca namiesto
úpadcu, ale preto, lebo jej to ukladá zákon. Pohľadávka žalobcu vzniká na základe predpisov verejného
práva a nemôže byť preto stotožňovaná alebo zamieňaná s plnením záväzkov z pracovnoprávnych
vzťahov. Pri tej príležitosti poukázal na § 2 písm. d/ ZSP v znení účinnom ku dňu vyhlásenia konkurzu
na majetok úpadcu, v zmysle ktorého sociálne poistenie zahŕňa aj garančné poistenie ako poistenie pre
prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu
príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu
príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, čím je zrejmé, že garančné poistenie ako sociálne
poistenie aj priamo spadá do režimu pohľadávok proti podstate.

Krajský súd v Bratislave, ako súd odvolací (§ 10 ods. 1), prejednal vec podľa § 212 ods. 1 O.s.p., bez
nariadenia pojednávania podľa § 214 ods. 2 O.s.p. a dospel k záveru, že rozhodnutie súdu prvého stupňa
je vecne správne.

Z predloženého spisového materiálu vyplýva, že Okresný súd Bratislava I uznesením sp. zn. 4K/36/2010
zo dňa 28.06.2010 vyhlásil konkurz na majetok úpadcu a za správcu konkurznej podstaty ustanovil JUDr.
PaedDr. Jozefa Malicha. Toto uznesenie bolo zverejnené v Obchodnom vestníku č. OV 2010/130 dňa
08.07.2010, čím účinky vyhlásenia konkurzu nastali dňom 09.07.2010.

Odvolací súd mal z predloženého spisu zistené, že Sociálna poisťovňa, pobočka Bratislava, ako
predchodca žalobcu si v konkurznom konaní uplatnila pohľadávku voči odporcovi v súlade s § 87 ods.2
ZKR v sume 2.169,10 Eur ako pohľadávku voči podstate, ktorá vznikla vyplatením dávok z garančného
poistenia zamestnancovi úpadcu S. G., G. XX, G., ku dňu 12.03.2012 na účet zamestnanca po vyhlásení
konkurzu v zmysle §102 a nasl. v spojení s § 148 ods.3 zákona č. 461/2003 Z.z.

Listom zo dňa 23.03.2012, doručeným Sociálnej poisťovni pobočka Bratislava dňa 28.03.2012, oznámil
správca konkurznej podstaty Sociálnej poisťovni pobočka Bratislava, ako konkurznému veriteľovi, že
pohľadávku uplatnenú z titulu výplaty dávok garančného poistenia, ako pohľadávku proti podstate
neuznáva z dôvodu, že zákonodarca v aktuálnej právnej úprave nepovažuje tento druh pohľadávky za
pohľadávku proti podstate.



Sociálna poisťovňa pobočka Bratislava, ako žalobca následne podal žalobu o určenie pohľadávky v
sume 2.169,10 Eur ako pohľadávku proti podstate.

V konaní nebolo sporným, že by žalobca vyplatil zamestnancovi úpadcu titulom dávky garančného
poistenia sumu 2.169,10 Eur, ani to, že si u správcu uplatnil vyplatenú sumu ako pohľadávku proti
podstate a že po popretí správcom v lehote podal predmetnú incidenčnú žalobu. Spornou otázkou z
hľadiska odvolateľa bola otázka, či vyplatená dávka garančného poistenia predstavuje pohľadávku proti
podstate.

Podľa § 2 písm. d/ ZSP, sociálne poistenie podľa tohto zákona je garančné poistenie ako poistenie pre
prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca.

Podľa § 102 ods. 1. písm. a/ ZSP, zamestnanec uvedený v § 4 ods. 1 písm. a/ (zamestnanec podľa
tohto zákona je fyzická osoba v pracovnom pomere) má nárok na dávku garančného poistenia, ak jeho
zamestnávateľ sa stal platobne neschopný (zamestnávateľ je platobne neschopný, ak súd rozhodol
o vyhlásení konkurzu) a nemôže uspokojiť nároky tohto zamestnanca, ktorými sú nárok na mzdu a
náhradu za čas pracovnej pohotovosti.

Podľa § 109 ods. 1 veta prvá a ods. 2 ZSP, nárok na nemocenskú dávku, dôchodkovú dávku, úrazovú
dávku, dávku garančného poistenia a dávku v nezamestnanosti (ďalej len „dávka“) vzniká odo dňa
splnenia podmienok ustanovených týmto zákonom.

Nárok na výplatu dávky vzniká splnením podmienok ustanovených týmto zákonom na vznik nároku na
dávku, splnením podmienok nároku na jej výplatu a podaním žiadosti o priznanie alebo vyplácanie dávky.

Podľa § 148 ods. 3 prvá veta ZSP, po vyplatení dávky garančného poistenia sa zamestnávateľ stáva
dlžníkom Sociálnej poisťovne a Sociálna poisťovňa sa stáva veriteľom dlžníka.

Podľa § 87 ods. 2 ZKR, pohľadávky proti podstate sú tiež pohľadávky, ktoré vznikli po vyhlásení
konkurzu, ako dane, poplatky, clá, poistné na zdravotné poistenie, poistné na sociálne poistenie, mzdy
alebo platy zamestnancov úpadcu a ďalšie nároky zamestnancov úpadcu z pracovných zmlúv alebo
dohôd o prácach uzatvorených mimo pracovného pomeru. Ak správca prevádzkuje podnik úpadcu alebo
jeho časť, tieto pohľadávky sa považujú za pohľadávky z prevádzkovania podniku.

Odvolací súd pri svojom rozhodovaní o odvolaní voči vydanému rozsudku súdu prvého stupňa okrem
iného vychádzal z nie ojedinelých rozhodnutí Najvyššieho súdu SR kde je riešená otázka charakteru
výpočtu pohľadávok proti podstate uvedeného v § 87 ZKR (platná v čase vyhlásenia konkurzu na
majetok úpadcu) vyriešená tak, že tento výpočet pohľadávok, ktoré vznikli po vyhlásení konkurzu nie
je konečným, ale len demonštratívnym a z hľadísk výkladu gramatického, logického a historického
bolo zaujaté stanovisko, že pohľadávka žalobcu, ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu konkrétne dávka
garančného poistenia, je pohľadávkou proti podstate.

Výkladom hore uvedených zákonných ustanovení, ako aj vychádzajúc z prijatej judikatúry všeobecných
súdov SR, ako aj NS SR, odvolací súd dospel k záveru, že pohľadávky uvedené v §87 ods.2 ZoKR
za spojkou „ako„ sú vymedzené len demonštratívne s tým, že zákon jednoznačne nevylúčil možnosť
považovať aj iné pohľadávky (t.j. v tomto prípade pohľadávku vo výške 2.169,10 Eur vyplatenú z
garančného poistenia) vzniknutú po vyhlásení konkurzu za pohľadávku voči podstate. Jedná sa o
osobitnú pohľadávku, ktorá vznikla veriteľovi na základe plnenia dávok z garančného poistenia podľa
zákona o sociálnom poistení.

So zreteľom na uvedené, keďže prvostupňový súd správne vyhodnotil pohľadávku žalobcu vzniknutú
po vyhlásení konkurzu titulom vyplatenej dávky garančného poistenia, ako pohľadávkou proti podstate
a tento svoj výrok i riadne odôvodnil odvolací súd sa obmedzuje len na skonštatovanie správnosti
záverov napadnutého rozhodnutia, keďže dôvody vedúce k rozhodnutiu prvostupňového súdu považuje
za argumentačne správne.

Podľa § 219 ods. 1 O.s.p., odvolací súd rozhodnutie potvrdí, ak je vo výroku vecne správne.



Podľa § 219 ods. 2 O.s.p., ak sa odvolací súd v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením napadnutého
rozhodnutia, môže sa v odôvodnení obmedziť len na skonštatovanie správnosti dôvodov napadnutého
rozhodnutia, prípadne doplniť na zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia ďalšie dôvody.

O trovách odvolacieho konania súd rozhodol podľa ust. § 224 ods. 1 O.s.p. v spojení s ust. § 142
ods. 1 O.s.p. tak, ako je uvedené vo výroku tohto rozsudku s poukazom na skutočnosť, že úspešnému
účastníkovi takéto trovy odvolacieho konania nevznikli, uplatnené neboli.
Toto rozhodnutie bolo prijaté senátom Krajského súdu v Bratislave pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods. 9 zák.
č. 757/2004 Z.z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 8Cbi/8/2012

    potvrdené

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)