KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Bratislava24. 2. 2020plný text

Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Co/39/2019 z 24. 2. 2020

CitáciaRozsudok Krajského súdu Bratislava z 24. februára 2020, sp. zn. 8Co/39/2019, ECLI:SK:KSBA:2020:1111227192.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Bratislava
Spisová značka: 8Co/39/2019
Identifikačné číslo súdneho spisu: 1111227192
Dátum vydania rozhodnutia: 25. 02. 2020
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ondrej Krajčo
ECLI: ECLI:SK:KSBA:2020:1111227192.3

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Ondreja Krajča a členiek senátu
JUDr. Jany Vlčkovej a JUDr. Moniky Holickej v právnej veci žalobcu: E. Q., B. U. Č.. XX/XX, F., proti
žalovanému: Slovenská republika - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, so
sídlom Špitálska 4, Bratislava, IČO: 00 681 156, o náhradu škody v sume 75.318,46 eur, na odvolanie
žalobcu proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I zo dňa 23. marca 2018, č.k. 15C/135/2011-231,
takto

r o z h o d o l :

Odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie p o t v r d z u j e .
Žalovanému náhradu trov odvolacieho konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

1. Napadnutým rozsudkom súd prvej inštancie zamietol žalobu, ktorou sa žalobca domáhal proti
žalovanému zaplatenia sumy 75 318,46 eur spolu s úrokom z omeškania 0,05 % ročne za každý
deň omeškania od 06.07.2011 do zaplatenia titulom náhrady škody spôsobenej mu nezákonným
rozhodnutím. Uviedol, že žalobca odôvodnil žalobu tým, že žalovaný mu dňa 05.08.2003 svojím
rozhodnutím č. XXXXXXXXXXX nezákonne odňal starobný dôchodok od 22.09.2003 v sume 9 219
SK, ktoré rozhodnutie považuje za nezákonné a v príčinnej súvislosti s týmto rozhodnutím mu vznikla
škoda v žalovanej výške. Na pojednávaní dňa 26.05.2016 žalobca svoj nárok špecifikoval tak, že tento
si uplatňuje v zmysle zákona č. 514/2003 Z. z., pričom o vzniknutej škode sa dozvedel z nezákonného
rozhodnutia sociálnej poisťovne dňa 05.08.2003. Žalobca výslovne žiadal, aby orgánom, ktorý bude
konať za štát, bolo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, takto upravil aj žalobu v časti
označenia žalovaného, podal návrh na predbežné prerokovanie svojho nároku, pričom Ministerstvo
práce, sociálnych vecí a rodiny SR žiadosť žalobcu aj predbežne prerokovalo bez toho, aby postúpilo
žiadosť na vybavenie inému orgánu. Súd opakovane posúdil nárok žalobcu po obsahovej stránke, keď
už zo žaloby vyplývalo, že žalobca odvodzuje svoj nárok z nezákonného rozhodnutia Sociálnej poisťovne
a na pojednávaní dňa 17.01.2017 ustálil, že za štát bude konať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a
rodiny SR a s označenou Sociálnou poisťovňou už konať vo veci nebude. Vykonaným dokazovaním
zistil, že rozhodnutím zo dňa 05. augusta 2003 v spojení s rozhodnutím zo dňa 16. októbra 2003 bol
podľa § 21 ods. 3, § 173i ods. 1 a § 96 ods. 4 Zákona o sociálnom zabezpečení v znení neskorších
predpisov odňatý žalobcovi starobný dôchodok od 22. septembra 2003 z dôvodu posúdenia nároku
na starobný dôchodok v súlade s § 173i ods. 1 Zákona o sociálnom zabezpečení v znení zákona č.
222/2003 Z. z. podľa právnych predpisov účinných po 30. júni 2003. Rozhodnutie zo dňa 05. augusta
2003 v spojení s rozhodnutím Sociálnej poisťovne zo dňa 16. októbra 2003 bolo rozsudkom Krajského
súdu v Žiline č. k. 12Sd/303/03 - 24 zo dňa 04. decembra 2003 v spojení s rozsudkom Najvyššieho súdu
SR č. k. 3So/49/2004 zo dňa 26. augusta 2004 potvrdené ako zákonné a nadobudlo právoplatnosť dňa
12. októbra 2004. Dňa 09.06.2015 oznámilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR žalobcovi
výsledok predbežného prerokovania jeho nároku s tým, že odškodnený nebude. Zistený skutkový stav



posúdil podľa § 27 ods. 1, § 3 ods. 1, 2, § 5 ods. 1, § 6 ods. 1, 2, 3, § 19 ods. 1 zákona č. 514/2003 Z. z. o
zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov a dospel k
záveru, že žalobca nepreukázal existenciu prvotného predpokladu zodpovednosti žalovaného za škodu
podľa citovaného zákona, a to existenciu nezákonného rozhodnutia, keď vznik škody odvodzoval od
rozhodnutia Sociálnej poisťovne zo dňa 05. augusta 2003 v spojení s rozhodnutím sociálnej poisťovne
zo dňa 16. októbra 2003, ktorým mu bol odňatý starobný dôchodok, ktoré rozhodnutie považoval za
nezákonné z dôvodu, že porušuje Ústavu SR i Listinu základných práv a slobôd, avšak v konaní
nespochybňoval, že ide o právoplatné rozhodnutie, ktoré nebolo zrušené. Bolo nesporné, že predmetné
rozhodnutie bolo rozsudkom Krajského súdu v Žiline č. k. 12Sd/303/03 - 24 zo dňa 04. decembra 2003
v spojení s rozsudkom Najvyššieho súdu SR č. k. 3So49/2004 zo dňa 26. augusta 2004 potvrdené
ako zákonné a nadobudlo právoplatnosť dňa 12. októbra 2004, nebolo teda zrušené ani zmenené
pre nezákonnosť príslušným orgánom a nespĺňa preto predpoklady rozhodnutia podľa § 6 ods. 1
citovaného zákona, ani iného nezákonného rozhodnutia, keď nie je v právomoci súdu preskúmavať
zákonnosť rozhodnutí iných súdov, či orgánov, nakoľko súd rozhodujúci o náhrade škody je viazaný
rozhodnutím orgánu, ktorý by právoplatné rozhodnutie zrušil, resp. zmenil pre nezákonnosť, čo sa
však v prejednávanej veci nestalo. Posúdil ako dôvodnú aj námietku premlčania vznesenú žalovaným,
keď nebolo sporné, že žalobca sa o škode dozvedel dňa 05.08.2003, sám túto skutočnosť tvrdil na
pojednávaní dňa 26.05.2016 a vyplývala aj z jeho písomných podaní, v ktorých tvrdil, že škoda mu
vznikla rozhodnutím zo dňa 05.08.2003 a žaloba bola súdu doručená dňa 06.07.2011, teda po uplynutí
premlčacej trojročnej doby. O náhrade trov konania rozhodol podľa § 255 ods. 1 a 2 C.s.p. tak, že
žalovanému nárok na náhradu trov konania nepriznal s odôvodnením, že mu v konaní trovy nevznikli
a ani ich náhradu nežiadal.
2. Proti tomuto rozsudku podal odvolanie v zákonom stanovenej lehote žalobca, žiadal napadnuté
rozhodnutie súdu prvej inštancie zrušiť a vec mu vrátiť na ďalšie konanie a nové rozhodnutie. Namietal,
že z čl. 46 ods. 3 a 4 Ústavy SR a § 3 ods. 2 a § 16 ods. 4 zákona č. 514/2003 Z. z.
vyplýva nárok na náhradu škody a že ak príslušný orgán do 6-tich mesiacov od podania žiadosti o
náhradu spôsobenej škody neuspokojí jeho nárok na náhradu spôsobenej škody, môže sa poškodený
domáhať uspokojenia nároku na súde. Namietal, že nárok na starobný dôchodok patrí medzi základné
ľudské práva, a preto sa tento nárok nemôže premlčať. Podľa čl. 30 Dohovoru č. 128 (ktorý má
prednosť aj pred zákonom č. 100/1988, ako aj pred zákonom č. 514/2003) vnútroštátne zákonodarstvo
zabezpečí za predpísaných podmienok zachovanie nadobudnutých práv na starobné dôchodky. Podľa
čl. 19 Dohovoru č. 128 aplikovaného do nášho právneho systému zákonom č. 416/1991 starobný
dôchodok musí byť poskytovaný po celú dobu sociálnej udalosti, čo v zákonnej a ústavnej rovine
znamená, že ak niekto splnil zákonné podmienky na priznanie starobného dôchodku, tak starobný
dôchodok sa mu musí vyplácať odo dňa, odkedy o jeho výplatu požiadal, až do konca života. Tieto
práva boli porušené rozhodnutím sociálnej poisťovne zo dňa 05.08.2003, ktorým mu sociálna poisťovňa
prestala vyplácať starobný dôchodok od 22.09.2003, hoci nárok naň mu vznikol dňom 14.10.1999 a
žiaden súd mu toto právo neodňal. Na tejto skutočnosti a porušení nič nemení, že súd toto rozhodnutie
Sociálnej poisťovne potvrdil. Podľa čl. 12 ods. 1 Ústavy SR druhá veta základné práva a slobody
sú nezrušiteľné, neodňateľné a nepremlčateľné. Nezákonné je preto tvrdenie súdu, že vychádzajúc
z ust. § 19 ods. 1 zákona č. 514/2003 právo na náhradu škody sa premlčí za tri roky odo dňa, keď
sa poškodený dozvedel o škode. To, že právo na starobný dôchodok sa nedá premlčať, potvrdzujú
aj rozsudky Najvyššieho súdu SR v danej veci zo dňa 31.10.2012 a zo dňa 30.04.2014, z ktorého
pre sociálnu poisťovňu vyplynula povinnosť, že v konaní o vzniknutom nároku žalobcu na starobný
dôchodok je potrebné postupovať podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003, teda podľa zákona
č. 100/1988. Rozhodnutím sociálnej poisťovne zo dňa 05.08.2003 došlo aj k porušeniu všeobecného
zákazu retroaktivity a princípu právnej istoty, ktoré sú hlavnými piliermi právneho a demokratického štátu
a k porušeniu aj čl. 14 Európskeho dohovoru na ochranu základných ľudských práv a slobôd a Listiny
základných ľudských práv a slobôd aplikovaných do nášho právneho systému ústavným zákonom č.
23/1991, v zmysle ktorých platí všeobecný zákaz diskriminácie z akéhokoľvek dôvodu a na uvedenom
nemení nič ani to, že súd potvrdil rozhodnutie Sociálnej poisťovne zo dňa 05.08.2003. Vada konania súdu
v danej veci spočíva v tom, že súd prvej inštancie zamietnutie žaloby nezdôvodnil žiadnym ustanovením
zákona č. 514/2003, hoci právo na riadne odôvodnenie
rozhodnutia je procesným právom účastníka, a aj z judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva vyplýva
potreba riadneho odôvodnenia súdneho rozhodnutia, ktoré musia obsahovať odpovede súdu na všetky
argumenty prednesené stranami, ktoré viedli k jeho rozhodnutiu. Dá sa len usudzovať, že súd prvej
inštancie žalobu zamietol z dôvodu, že žalobca nepreukázal existenciu nezákonného rozhodnutia; súd
vo veci samej nekonštatoval v žiadnom svojom rozsudku, že rozhodnutie sociálnej poisťovne zo dňa



05.08.2003 je nezákonné a že nárok na náhradu spôsobenej škody je premlčaný. Hoci na pojednávaní
uviedol, že pri uplatnení práva na náhradu škody vychádzal z ust. § 6 ods. 2 zákona č. 514/2003 čl.
30 a 19 Dohovoru č. 128, z Európskeho dohovoru na ochrane základných ľudských práv a slobôd, z
Listiny základných ľudských práv a slobôd, súd tieto jeho navrhnuté dôkazy nepreveril. Uviedol, že proti
rozhodnutiu Sociálnej poisťovne zo dňa 05.08.2003 podal riadny, aj mimoriadny opravný prostriedok a
generálnemu prokurátorovi predložil návrh na podanie mimoriadneho opravného prostriedku. Podal vo
veci aj sťažnosť na ESĽP pre porušenie základných ľudských práv a slobôd garantovaných Európskym
dohovorom na ochranu základných ľudských práv a slobôd žalobcu v roku 2004, o ktorom rozhodol
súd až v roku 2008 a o jeho rozhodnutí sa dozvedel až v druhej polovici roka 2008. Súdy mu neodňali
zákonný nárok na starobný dôchodok, na ktorý mu vznikol nárok dňom 14.10.1999, toho dôkazom sú
rozhodnutia Najvyššieho súdu SR zo dňa 31.10.2012 a zo dňa 30.04.2014, a ak súd prvej inštancie v
rozsudku uviedol, že je viazaný právoplatným rozhodnutím Krajského súdu v Žiline zo dňa 26.08.2008,
ktorým mu taktiež súd neodňal nárok na starobný dôchodok, tak mal právne zdôvodniť aj to, prečo nie
je viazaný aj uvedenými právoplatnými rozsudkami Najvyššieho súdu SR. Napadnuté rozhodnutie súdu
prvej inštancie je nezákonné z dôvodu, že podľa žiadneho ustanovenia zákona č. 514/2003 sa nedá
zamietnuť žaloba za spôsobenú škodu orgánom štátnej moci. Podľa jeho názoru v danom prípade nie je
možné uplatniť ust. § 19 ods. 1 zákona č. 514/2003, pretože ide o základné právo, a to právo na starobný
dôchodok, ktorý sa nedá premlčať. Poukázal aj na ust. § 19 ods. 2 citovaného zákona, podľa ktorého
najneskôr sa právo na náhradu škody premlčí za 10 rokov odo dňa, keď bolo poškodenému doručené
(oznámené) rozhodnutie, ktorým mu bola spôsobená škoda, v danom prípade ide o termín doručenia
rozsudku Krajského súdu v Žiline zo dňa 26.08.2004, ako aj termín doručenia rozsudkov o zamietnutí
návrhov na obnovu konania, ako aj dovolania a tiež vyrozumenie z ESĽP.
3. Žalovaný vo svojom vyjadrení k odvolaniu žalobcu navrhol napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie
ako vecne správny potvrdiť. Uviedol, že žalobca opätovne vo svojom odvolaní označuje za nezákonné
rozhodnutie, ktorým mu mala byť spôsobená údajná škoda, rozhodnutie Sociálnej poisťovne zo dňa
05.08.2003 a s poukazom na ust. § 6, § 6 ods. 2 a § 5 ods. 1 zákona č. 514/2003 Z. z. namietal, že žalobca
nespĺňa prvú zo základných zákonných podmienok pre uplatnenie náhrady škody, ktorou je existencia
nezákonného rozhodnutia, resp. nesprávny úradný postup, keď nedošlo k zrušeniu rozhodnutia pre jeho
nezákonnosť, ale rozhodnutie, na ktoré sa žalobca odvoláva, bolo potvrdené ako zákonné a nadobudlo
právoplatnosť. Na základe žiadosti žalobcu zo dňa 14.07.2005 Sociálna poisťovňa rozhodnutím zo dňa
03. októbra 2005 podľa § 65 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov
priznala žalobcovi starobný dôchodok od 14. júla 2005. Žiadosťou zo dňa 15. decembra 2008 žalobca
požiadal o priznanie starobného dôchodku v súlade s § 174 Zákona o sociálnom zabezpečení z dôvodu
výkonu doby služby v kategórii funkcií a rozhodnutím zo dňa 19. januára 2009 bol nárok na starobný
dôchodok zamietnutý z dôvodu, že nároky vyplývajúce zo zaradenia výkonu služby v kategórii funkcií
nemajú vplyv na nárok na starobný dôchodok podľa Zákona o sociálnom poistení. Uvedené rozhodnutie
bolo potvrdené rozsudkom Krajského súdu v Žiline sp.zn. 24 Sd/26/2009 zo dňa 06. mája 2009, Najvyšší
súd SR rozsudkom sp.zn. 7So/125/2009 zo dňa 25. augusta 2010 zrušil a vec vrátil sociálnej poisťovni
na ďalšie konanie a nové rozhodnutie. Uvedené rozhodnutie Najvyššieho súdu SR Sociálna poisťovňa
realizovala rozhodnutím zo dňa 10. januára 2011, ktorým podľa § 65 a § 274 Zákona
o sociálnom poistení zamietla žiadosť žalobcu o priznanie dôchodku zo dňa 15. decembra 2008,
ktoré rozhodnutie bolo rozsudkom Krajského súdu v Žiline č. k. 24 Sd/26/2011 zo dňa 06. apríla 2011
zrušené a vec bola vrátená na ďalšie konanie; rozhodnutím Sociálnej poisťovne zo dňa 03. júna 2011
bola žiadosť o starobný dôchodok zamietnutá a toto rozhodnutie bolo potvrdené rozsudkom Krajského
súdu v Žiline č. k. 24 Sd/158/2011 zo dňa 15. augusta 2011 a následne rozsudkom Najvyššieho
súdu SR č. k. 9So/190/2011 zo dňa 31. októbra 2012 bolo rozhodnutie Sociálnej poisťovne zrušené a
vec jej bola vrátená na ďalšie konanie. Uvedený rozsudok Najvyššieho súdu SR Sociálna poisťovňa
realizovala rozhodnutím zo dňa 16. januára 2013, ktorým bol starobný dôchodok podľa § 112 ods. 2
a 6 Zákona o sociálnom poistení odňatý od 22. februára 2013. Sociálna poisťovňa pritom vychádzala
z právneho názoru Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého je vylúčené, aby žalobca bol poberateľom
ďalšieho starobného dôchodku, teda dávky rovnakého druhu z toho istého (všeobecného) systému
sociálneho zabezpečenia a zároveň vyslovil záver, že v konaní o nároku žalobcu je potrebné postupovať
podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003, teda podľa Zákona o sociálnom zabezpečení. S
odkazom na § 114 ods. 2 a § 142 ods. 4 písm. c/ Zákona o sociálnom zabezpečení Najvyšší súd
SR konštatoval, že o dávkach dôchodkového zabezpečenia rozhoduje, pokiaľ ide o príslušníkov zboru
nápravnej výchovy, orgán príslušného ministerstva spravodlivosti republiky, pričom v prípade žalobcu
je týmto orgánom Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže a z toho dôvodu Sociálna
poisťovňa postupovala nesprávne, keď sama rozhodovala o žiadosti o starobný dôchodok, pretože



žalobca bol dôchodkovo poistený len do 31. októbra 1999 a za daných okolností Sociálna poisťovňa
nie je oprávnená o žiadosti o starobný dôchodok rozhodnúť. Rozhodnutie zo dňa 16. januára 2013,
ktorým bol žalobcovi odňatý starobný dôchodok od 22. februára 2003, bolo potvrdené
rozsudkom Krajského súdu v Žiline č. k. 24 Sd/14/2013 zo dňa 01. júla 2013, ktorý bol
potvrdený uznesením Najvyššieho súdu SR sp.zn. 10So/70/2013 zo dňa 30. apríla 2014. O žiadosti o
priznanie starobného dôchodku rozhodovalo Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže
rozhodnutím č. GR ZVJS - 12379/33 - 13 zo dňa 05. apríla 2013, ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa
28. apríla 2013, pričom podľa § 1 písm. a/ v spojení s § 4 ods. 1 písmeno i/ zákona č. 514/2003 Z. z. by
orgánom konajúcim v mene štátu malo byť Ministerstvo spravodlivosti SR. Vzhľadom na to, že žalobca
odvodzuje svoj nárok na náhradu škody od rozhodnutia Sociálnej poisťovne zo dňa 05. augusta 2003
v spojení s rozhodnutím zo dňa 16. októbra 2003, uplynula podľa jeho názoru subjektívna premlčacia
lehota v zmysle § 19 ods. 1 zákona č. 514/2003 Z. z. Poukázal aj na § 114 ods. 1 Zákona o sociálnom
poistení, podľa ktorého nárok na výplatu starobného dôchodku alebo jeho časti sa premlčí uplynutím
troch rokov odo dňa, za ktorý starobný dôchodok alebo jeho časť patrili.
4. Žalobca vo svojom vyjadrení k vyjadreniu žalovaného zotrval na svojom odvolaní a námietkach v
ňom uvedených a uviedol, že vyjadrenie žalovaného je len popisné, nepreskúmateľné a dôvodov jeho
odvolania sa dotýka len okrajovo a tvrdenia žalovaného nie sú podložené žiadnymi ustanoveniami či už
Dohovoru č. 128, Ústavy SR, Listiny základných ľudských práv a slobôd, ale len názorom žalovaného.
5. Odvolací súd preskúmal napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie v celom rozsahu a v medziach
odvolacích dôvodov, ktorými je viazaný (§ 379 a § 380 ods. 1 CSP), bez nariadenia odvolacieho
pojednávania (§ 385 ods. 1 C.s.p. a contrario v spojení s § 219 ods. 3 C.s.p.) a viazaný skutkovým
stavom tak, ako ho zistil súd prvej inštancie (§ 383 C.s.p.), dospel k záveru, že odvolanie žalobcu nie
je dôvodné.
6. Súd prvej inštancie v prejednávanej veci vykonal dokazovanie v dostatočnom rozsahu potrebnom
na zistenie skutočností rozhodujúcich pre posúdenie dôvodnosti žaloby žalobcu, ktorou sa domáhal
proti žalovanému zaplatenia náhrady škody, ktorá mu mala vzniknúť nezákonným rozhodnutím, a to
rozhodnutím Sociálnej poisťovne zo dňa 05.08.2003, ktorým mu bol odňatý starobný dôchodok od
22. septembra 2003; zhodnotením výsledkov vykonaného dokazovania v súlade so zásadou voľného
hodnotenia dôkazov dospel k správnym skutkovým záverom, a na ich základe vyvodil aj správny právny
záver, že žalobca nepreukázal existenciu prvotného predpokladu pre vznik zodpovednosti žalovaného
za škodu, a to existenciu nezákonného rozhodnutia a taktiež, že žalobca si uplatnil svoj nárok po
uplynutí trojročnej premlčacej doby. Vec posúdil správne po právnej stránke, keď na zistený skutkový
stav aplikoval príslušné ustanovenia zákona č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu pri výkone
verejnej moci, a svoje zistenia a závery, pre ktoré žalobe nevyhovel aj riadne odôvodnil a vysporiadal sa
so všetkými rozhodujúcimi skutočnosťami podstatnými pre právne posúdenie veci, ako aj so všetkými
relevantnými argumentmi sporových strán súvisiacimi s predmetnom konania.
7. Predmetom konania bol žalobcom uplatnený nárok na náhradu škody, ktorá mu mala vzniknúť
nezákonným rozhodnutím, za ktoré žalobca považuje rozhodnutie Sociálnej poisťovne zo dňa
05.08.2003 č. 44101474500, ktorým mu bol odňatý starobný dôchodok od 22.09.2003 v sume 9 219 SK.
8. Základnými zákonom stanovenými predpokladmi vzniku zodpovednosti za škodu spôsobenú pri
výkone verejnej moci v zmysle zákona č. 514/2003 Z. z. je existencia nesprávneho úradného postupu
alebo nezákonného rozhodnutia, vznik škody a existencia príčinnej súvislosti medzi nesprávnym
úradným postupom alebo nezákonným rozhodnutím a škodou. Tieto predpoklady zodpovednosti štátu
za škodu musia byť splnené súčasne. Za škodu sa považuje ujma, ktorá nastala v majetkovej sfére
poškodeného a ktorá je objektívne vyjadriteľná v peniazoch. V zásade sa nahrádza skutočná škoda,
ktorá predstavuje zmenšenie majetku poškodeného a ušlý zisk, pod ktorým sa rozumie to, čo by
poškodený mohol získať nebyť vzniku škody. Podmienkou pre uplatnenie práva na náhradu škody
spôsobenej nezákonným rozhodnutím je, že právoplatné rozhodnutie, ktorým bola škoda spôsobená,
bolo zrušené alebo zmenené pre nezákonnosť príslušným orgánom, pričom súd, ktorý rozhoduje o
náhrade škody, je viazaný rozhodnutím tohto orgánu.
9. Vzťahom príčinnej súvislosti sa v právnej teórii označuje priama väzba vzťahov (objektívnych
súvislostí), v rámci ktorého jeden jav (príčina) vyvoláva druhý jav (následok). O vzťah príčinnej súvislosti
ide, ak je medzi protiprávnym konaním a škodou vzťah príčiny a následku; ak bola príčinou škody iná
skutočnosť, zodpovednosť za škodu nenastáva. Otázka príčinnej súvislosti nie je otázkou právnou, ale
ide o jej skutkové posúdenie vo všetkých konkrétnych súvislostiach, pritom nie je rozhodujúce časové
hľadisko, ale vecná súvislosť príčiny a následku, časová súvislosť ale napomáha pri posudzovaní vecnej
súvislosti (R21/1992); príčinou vzniku škody nie je skutočnosť, ktorá je už sama následkom (R7/1979).
V postupnom slede javov je každá príčina niečím vyvolaná (sama je následkom niečoho) a každý s



ňou spojený následok sa stáva príčinou ďalšieho javu. Zodpovednosť však nemožno robiť závislou na
neobmedzenej kauzalite. Atribútom príčinnej súvislosti je totiž priamosť pôsobenia príčiny na následok,
pri ktorej príčina priamo, bezprostredne predchádza následku a vyvoláva ho. Vzťah príčiny a následku
musí byť preto priamy, bezprostredný, neprerušený, nestačí, ak je iba sprostredkovaný.
10. V prejednávanej veci súd prvej inštancie správne postupoval, keď skúmal splnenie vyššie uvedených
zákonných predpokladov vzniku zodpovednosti štátu za škodu a správne dospel k záveru, že žalobca
nepreukázal existenciu nezákonného rozhodnutia, keď v konaní bolo nesporné, že rozhodnutie Sociálnej
poisťovne zo dňa 05. augusta 2003 v spojení s rozhodnutím zo dňa 16. októbra 2003 bolo rozsudkom
Krajského súdu v Žiline č. k. 12Sd/303/03 - 24 zo dňa 04. decembra 2003 v spojení s rozsudkom
Najvyššieho súdu SR sp.zn. 3So 49/2004 zo dňa 26. augusta 2004 potvrdené ako zákonné a
nadobudlo právoplatnosť dňa 12. októbra 2004. Predmetné rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ktoré
žalobca považuje za nezákonné, nebolo zrušené ani zmenené pre nezákonnosť príslušným orgánom, a
preto správne súd prvej inštancie dospel k záveru, že toto rozhodnutie nespĺňa predpoklady rozhodnutia
nezákonného podľa § 6 ods. 1 zákona č. 514/2003 Z. z., z ktorého ustanovenia súd musí vychádzať
pri posudzovaní zákonnosti, resp. nezákonnosti rozhodnutia, v rámci skúmania vzniku zodpovednosti
štátu za škodu spôsobenú nezákonným rozhodnutím, keď súd nie je oprávnený v konaní o náhradu
škody preskúmavať vecnú správnosť rozhodnutia iného orgánu alebo súdu, vecnú správnosť týchto
rozhodnutí možno preskúmavať len v rámci riadnych alebo mimoriadnych zákonom prípustných
opravných prostriedkov. Nedôvodne žalobca v odvolaní s poukazom na čl. 46 ods. 3, 4, § 3 ods. 2, §
16 ods. 4 zákona č. 514/2003 Z. z. namieta, že z týchto ustanovení vyplýva jeho nárok na náhradu
škody a jeho uspokojenia sa môže domáhať na súde a že štát sa svojej zodpovednosti nemôže zbaviť.
Právo na náhradu škody, ako aj zodpovednosť štátu za škodu spôsobenú nezákonným rozhodnutím
v zmysle citovaného zákona vznikne len, ak sú splnené súčasne všetky vyššie uvedené zákonom
stanovené podmienky, to znamená, že ak sú tieto podmienky splnené, vznikne zodpovednosť štátu za
škodu, ktorej sa nemôže zbaviť, avšak v danom prípade vzhľadom na nesplnenie týchto podmienok, keď
žalobca nepreukázal existenciu nezákonného rozhodnutia, (t. j. právoplatného rozhodnutia, ktoré by
bolo zrušené alebo zmeneného pre nezákonnosť príslušným orgánom), zodpovednosť štátu za škodu
nevznikla, z ktorého dôvodu správne súd prvej inštancie žalobu zamietol.
11. Odvolací súd ďalej dospel k záveru, že žalobca nepreukázal ani vznik škody, keď z tvrdení žalobcu
vyplýva, že žalovaná istina predstavuje nedoplatok na dôchodku, ktorý mu podľa jeho názoru mal byť
vyplatený, avšak dôchodok, resp. nedoplatok na dôchodku nemožno považovať za škodu. Žalobca
v konaní, ako aj v odvolaní poukazoval na čl. 30 a čl. 19 Dohovoru č. 128 a čl. 12 ods. 1 Ústavy
SR a namietal, že z nich vyplýva povinnosť vnútroštátneho zákonodarstva zabezpečiť zachovanie
nadobudnutých práv na starobné dôchodky, že tieto sa musia vyplácať odo dňa, odkedy o jeho výplatu
požiadal, až do konca života a že právo na starobný dôchodok, ktoré patrí medzi základné práva, je
nezrušiteľné, neodňateľné a nepremlčateľné, z čoho je zrejmé, že uvedené články sa vzťahujú na právo
na starobný dôchodok, a nie na právo na náhradu škody, a teda žalobcom uplatnený nárok predstavuje
nedoplatok na dôchodku, o ktorom súd nie je oprávnený rozhodovať v konaní o náhradu škody podľa
zákona č. 514/2003 Z. z. Z vyjadrení žalovaného, ako aj z predložených listinných dôkazov vyplýva,
že na základe žiadosti žalobcu zo dňa 28. októbra 2002 o priznanie starobného dôchodku podľa § 21
zákona č. 100/1988 Zb. bol žalobcovi rozhodnutím zo dňa 16. januára 2003 priznaný starobný dôchodok
od 01. júla 2002, následne mu bol starobný dôchodok odňatý od 22. septembra 2003 rozhodnutím
Sociálnej poisťovne zo dňa 05. augusta 2003 v spojení s rozhodnutím zo dňa 16. októbra 2003, a to
z dôvodu zmeny právnej úpravy v oblasti dôchodkového zabezpečenia zákonom č. 222/2003 Z. z. Na
základe žiadosti zo dňa 14. júla 2005 Sociálna poisťovňa žalobcovi rozhodnutím zo dňa 03. októbra
2005 priznala starobný dôchodok od 14. júla 2005 a o žiadosti žalobcu zo dňa 15. decembra 2008,
ktorou požiadal o priznanie starobného dôchodku od 24. septembra 2005 podľa § 174 a § 175 Zákona
o sociálnom zabezpečení bolo rozhodované viacerými rozhodnutiami Sociálnej poisťovne, Krajského
súdu v Žiline a aj rozhodnutiami Najvyššieho súdu SR zo dňa 31.10.2012 a zo dňa 30.04.2014, na
ktoré poukázal aj žalobca vo svojom odvolaní, pričom na základe rozsudku Najvyššieho súdu SR sp.
zn. 9So/190/2011 zo dňa 31. októbra 2012 bolo vydané rozhodnutie sociálnej poisťovne zo dňa 16.
januára 2013, ktorým bol žalobcovi od 22. februára 2013 odňatý starobný dôchodok priznaný podľa §
65 zákona č. 461/2003 Z. z., ktoré rozhodnutie bolo potvrdené rozsudkom Krajského súdu v Žiline zo
dňa 01.07.2013 č.k. 24Sd 14/2013-41 a rozhodnutím Najvyššieho súdu SR zo dňa 30. apríla 2014 sp.
zn. 10So/70/2013. V zmysle právneho názoru Najvyššieho súdu SR vysloveného v rozsudku sp. zn.
9So/190/2011 zo dňa 31. októbra 2012 rozhodlo o žiadosti žalobcu o starobný dôchodok
Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže rozhodnutím zo dňa 05.04.2013, ktorým bola
žiadosť o starobný dôchodok zamietnutá, a to z dôvodu rešpektovania práva voľby žalobcu pri súbehu



nároku na výsluhový príspevok s nárokom na starobný dôchodok s prídavkom k starobnému dôchodku,
s prihliadnutím na výšku starobného dôchodku s prídavkom k starobnému dôchodku ku dňu 15.12.2008,
ktorá je nižšia ako vyplácaná suma výsluhového dôchodku k uvedenému dátumu s tým, že žalobcovi
bude naďalej poukazovaný výsluhový dôchodok v nezmenenej výške. Z odôvodnenia tohto rozhodnutia
ďalej vyplýva, že výsluhový príspevok bol na základe voľby žalobcu priznaný žalobcovi rozhodnutím č.
GR ZVJS 12379/30 - 99 zo dňa 11. novembra 1999 a od 01. júla 2002 bol pretransformovaný
na výsluhový dôchodok. Z uvedeného podľa názoru odvolacieho súdu vyplýva, že rozhodnutie Sociálnej
poisťovne zo dňa 05. augusta 2013 nebolo zrušené pre nezákonnosť príslušným orgánom, ale ako
správne bolo potvrdené rozhodnutím Krajského súdu v Žiline v spojení s rozsudkom Najvyššieho súdu
SR a nadobudlo právoplatnosť dňa 12. októbra 2004 a týmto rozhodnutím neboli porušené
základné práva žalobcu, na ktoré poukázal vo svojom odvolaní, keď v súlade s platnou právnou úpravou
bol žalobcovi priznaný a je žalobcovi vyplácaný výsluhový dôchodok, pričom v tomto konaní sa domáha
zaplatenia ním vyčísleného nedoplatku na dôchodku, o ktorom bolo rozhodované vyššie uvedenými
rozhodnutiami Sociálnej poisťovne, Krajského súdu v Žiline a Najvyššieho súdu SR, ako aj Generálnym
riaditeľstvom ZVJS, a ktorý nemožno považovať za škodu v zmysle zákona č. 514/2003 Z. z.
12. Z uvedených dôvodov odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie podľa § 387 ods. 1
C.s.p. ako vecne správny potvrdil.
13. O náhrade trov odvolacieho konania rozhodol odvolací súd podľa § 396 ods. 1 C.s.p. v spojení s
§ 255 ods. 1 C.s.p. a žalovanému, ktorý mal úspech v odvolacom konaní, náhradu trov odvolacieho
konania nepriznal, pretože mu trovy v odvolacom konaní nevznikli.
14. Toto rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov 3:0.

Poučenie:

Proti rozhodnutiu odvolacieho súdu je prípustné dovolanie, ak to zákon pripúšťa (§ 419 C.s.p.).

Dovolanie je prípustné proti každému rozhodnutiu odvolacieho súdu vo veci samej alebo ktorým sa
konanie končí, ak sa rozhodlo vo veci, ktorá nepatrí do právomoci súdov, ten, kto v konaní vystupoval
ako strana, nemal procesnú subjektivitu, strana nemala spôsobilosť samostatne konať pred súdom v
plnom rozsahu a nekonal za ňu zákonný zástupca alebo procesný opatrovník, v tej istej veci sa už
prv právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už prv začalo konanie, rozhodoval vylúčený sudca
alebo nesprávne obsadený súd, alebo súd nesprávnym procesným postupom znemožnil strane, aby
uskutočňovala jej patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý
proces (§ 420 C.s.p.).

Dovolanie je prípustné proti rozhodnutiu odvolacieho súdu, ktorým sa potvrdilo alebo zmenilo
rozhodnutie súdu prvej inštancie, ak rozhodnutie odvolacieho súdu záviselo od vyriešenia právnej
otázky, pri ktorej riešení sa odvolací súd odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe dovolacieho
súdu, ktorá v rozhodovacej praxi dovolacieho súdu ešte nebola vyriešená alebo je dovolacím súdom
rozhodovaná rozdielne (§ 421 ods. 1 C.s.p.). Dovolanie v prípadoch uvedených v odseku 1 nie je
prípustné, ak odvolací súd rozhodol o odvolaní proti uzneseniu podľa § 357 písm. a) až n) (§ 421 ods.
2 C.s.p.).

Dovolanie podľa § 421 ods. 1 nie je prípustné, ak napadnutý výrok odvolacieho súdu o peňažnom
plnení neprevyšuje desaťnásobok minimálnej mzdy; na príslušenstvo sa neprihliada, napadnutý výrok
odvolacieho súdu o peňažnom plnení v sporoch s ochranou slabšej strany neprevyšuje dvojnásobok
minimálnej mzdy; na príslušenstvo sa neprihliada, je predmetom dovolacieho konania len príslušenstvo
pohľadávky a výška príslušenstva v čase začatia dovolacieho konania neprevyšuje sumu podľa písmen
a) a b). Na určenie výšky minimálnej mzdy v prípadoch uvedených v odseku 1 je rozhodujúci deň podania
žaloby na súde prvej inštancie (§ 422 ods. 1,2 C.s.p.).

Dovolanie len proti dôvodom rozhodnutia nie je prípustné (§ 423 C.s.p.).

Dovolanie sa podáva v lehote dvoch mesiacov od doručenia rozhodnutia odvolacieho súdu
oprávnenému subjektu na súde, ktorý rozhodoval v prvej inštancii. Ak bolo vydané opravné uznesenie,
lehota plynie znovu od doručenia opravného uznesenia len v rozsahu vykonanej opravy. Dovolanie je



podané včas aj vtedy, ak bolo v lehote podané na príslušnom odvolacom alebo dovolacom súde (§ 427
ods. 1,2 C.s.p.).
V dovolaní sa popri všeobecných náležitostiach podania uvedie, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v
akom rozsahu sa toto rozhodnutie napáda, z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne
(dovolacie dôvody) a čoho sa dovolateľ domáha (dovolací návrh) (§ 428 C.s.p.).

Dovolateľ musí byť v dovolacom konaní zastúpený advokátom. Dovolanie a iné podania dovolateľa
musia byť spísané advokátom (§ 429 ods. 1 C.s.p.). Povinnosť podľa odseku 1 neplatí, ak je dovolateľom
fyzická osoba, ktorá má vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa, dovolateľom právnická
osoba a jej zamestnanec alebo člen, ktorý za ňu koná má vysokoškolské právnické vzdelanie druhého
stupňa, alebo ak je dovolateľ v sporoch s ochranou slabšej strany podľa druhej hlavy tretej časti tohto
zákona zastúpený osobou založenou alebo zriadenou na ochranu spotrebiteľa, osobou oprávnenou
na zastupovanie podľa predpisov o rovnakom zaobchádzaní a o ochrane pred diskrimináciou alebo
odborovou organizáciou a ak ich zamestnanec alebo člen, ktorý za ne koná, má vysokoškolské právnické
vzdelanie druhého stupňa (§ 429 ods. 2 C.s.p.).

Rozsah, v akom sa rozhodnutie napáda, môže dovolateľ rozšíriť len do uplynutia lehoty na podanie
dovolania (§ 430 C.s.p.).

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 1111227192)