KAUZIS.SKTestovacia prevádzka
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica14. 12. 2011plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/127/2011 z 14. 12. 2011

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 14. decembra 2011, sp. zn. 26Sd/127/2011, ECLI:SK:KSBB:2011:6011200512.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/127/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6011200512
Dátum vydania rozhodnutia: 15. 12. 2011
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2011:6011200512.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky I. B.
Y. B., K. XX. K. XXXX, O. P., P. - W., M.R. B. XXX/XX, proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so
sídlom v Bratislave ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č.
XXX XXX XXXX X z XX. Q. XXXX o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z XX. Q. XXXX potvrdzuje. Navrhovateľke náhradu trov
konania nepriznáva

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku,
pretože pri konštatovanej 40%-nej miere jej zníženej pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou
fyzickou osobou nebola uznaná za invalidnú, preto jej nárok na invalidný dôchodok nevznikol.

Navrhovateľka sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolala s poukazom na EMG nález z 29. marca 2011,
podľa ktorého sa jej zdravotný stav zhoršil.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrvala na podanom odvolaní. Konkretizovala, že po operačnom
riešení jej zdravotných ťažkostí už nemôže vykonávať svoju prácu predavačky, pretože nemôže nosiť
ťažké predmety a ľahké predmety jej vypadávajú z ruky. Pravá ruka sa jej trasie, ráno máva stŕpnuté
prsty. Rovnaké poškodenie ako bolo v minulosti operačne riešené, sa jej začalo prejavovať aj na ľavej
strane.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako zákonné a vecne správne bez potreby vykonania
ďalších dôkazov. Uviedla, že zdravotný stav navrhovateľky bol posúdený na základe odborných
lekárskych nálezov, ktoré boli v čase posudzovania k dispozícii a na ich základe bolo konštatované, že
jej pracovná schopnosť nie je znížená na úroveň invalidity. Vyslovený posudkový záver bol v posudku
náležite zdôvodnený.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v v
súlade s ust. § 250l ods.1 O.s.p, vypočul účastníkov, oboznámil sa so zdravotnou dokumentáciou
navrhovateľky, s lekárskymi správami posudkových lekárov pobočky i ústredia Sociálnej poisťovne, s
obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku
a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom, preto ho podľa
§ 250q ods.2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.



Podľa § 71 ods. l, 3, 6, 7 a 8 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení poistenec je invalidný,
ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má zníženú pracovnú schopnosť v porovnaní so zdravou
fyzickou osobou o viac ako o 40% , pričom pokles schopnosti zárobkovej činnosti sa posudzuje
porovnaním telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným
stavom) a telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby. Konkrétna miera poklesu
vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je
rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom na závažnosť aj
ostatných zdravotných postihnutí, pre ktoré je možné zvýšiť percentuálnu mieru poklesu pracovnej
schopnosti poistenca najviac o 10%. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť sa nesčítavajú.

Podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení možno pokles pracovnej schopnosti poistenca pre
ochorenie podporného a pohybového aparátu, postihnutie končatín, poškodenie hornej časti plexus
brachialis vyjadriť v zmysle kapitoly XV., odd. G, pol. 29.2 v rozpätí 40-50%.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že na základe žiadosti navrhovateľky o priznanie invalidného
dôchodku z 8. marca 2011 posudzoval jej zdravotný stav posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne
so sídlom vo G.. Okrem vlastného klinického vyšetrenia navrhovateľky vychádzal z prepúšťacej
správy z hospitalizácie na oddelení cievnej chirurgie, z neurologického a interného vyšetrenia ,
ktoré boli realizované v priebehu roka 2010 a za rozhodujúce zdravotné postihnutie navrhovateľky
označil hrudníkový Thoracis outlet syndrome a stav po operácii varikóznej pravej axilárnej vény
so zaradením pod kapitolu XV., odd. G, pol. 29.2 prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a
pokles pracovnej schopnosti navrhovateľky vyjadril na dolnej hranici možného percentuálneho rozpätia.
V posudku uviedol, že navrhovateľka bola v minulosti operovaná pre funkčnú kompresiu pravej
podkľúčkovej vény v dôsledku tlaku 1. rebra, ktoré jej bolo odstránené. Pre následné varikózne rozšírenie
pravej vény v axile bol vykonaný operačný zákrok odstránením tejto vény. Na ďalšie doporučené
chirurgické kontroly nechodila, neurológ vyhodnotil jej stav ako neurogénny Thoracis outlet syndróm, bez
vykonania príslušného EMG vyšetrenia. S ohľadom na uvedené nepovažoval toto zdravotné postihnutie
navrhovateľky za tak závažného stupňa, aby významným spôsobom ovplyvnilo jej pracovnú schopnosť.
Posudkové stanovisko nezmenil ani po podaní opravného prostriedku navrhovateľkou.

Pretože navrhovateľke nebolo na pobočke Sociálnej poisťovne vyhovené v zmysle uznania jej invalidity,
posudzoval jej zdravotný stav aj posudkový lekár ústredia Sociálnej poisťovne so sídlom v O.
O.. V posudku z 10. júna 2011 vychádzal okrem vlastného klinického vyšetrenia navrhovateľky z
neurologických, denzitometrických, ortopedických, interných vyšetrení, z CT C chrbtice, z opakovaného
EMG vyšetrenia a prepúšťacej správy z hospitalizácie na oddelení cievnej chirurgie z priebehu
rokov 2010 a 2011 a dospel k rovnakému posudkovému záveru ako prvoposudzovateľ v označení
rozhodujúceho zdravotného postihnutia navrhovateľky, jeho zaradení pod príslušnú položku v rámci
prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení i vo vyjadrenom percente jej zníženej pracovnej schopnosti.
V posudku uviedol, že u navrhovateľky sa v roku 2008 bez závažnejšieho predchorobia objavili
bolesti na hrudníku, preto mala vykonané CT medzihrudia a žíl, ktoré bolo negatívne. Za účelom
odstránenia bolestí jej bolo odstránené 1. rebro vpravo. Bolesti na hrudníku sa zmiernili a objavujú sa
len intermitentne. Dominujú u nej bolesti a pocit tŕpnutia horných končatín, pre ktoré bola opakovane
vyšetrená neurológom. Klinické vyšetrenia nedokumentovali významnejšie zmeny v oblasti krčnej
chrbtice, jej bez prejavov klinickej myelopatie. MR vyšetrením a CT vyšetrením krčnej chrbtice neboli
potvrdené významnejšie degeneratívne zmeny, čo bolo v súlade s klinickým nálezom. Vykonané
EMG vyšetrenie pri uvádzanom poškodení pravého horného brachiálneho plexu bolo realizované v
roku 2009 aj v marci 2011, nepreukázalo však významný úžinový syndróm karpálneho kanála, boli
zistené len ľahké abnormality bez signifikantných zmien v porovnaní s predchádzajúcim vyšetrením.
Denzitometrické vyšetrenie bolo v norme. Na základe uvedeného konštatoval, že klinicky uvádzané
poškodenie hornej časti brachiálneho plexu je ľahkého typu, pretože pri rozvinutí tohto poškodenia
nie je možné vykonať upaženie v ramennom a ohnutie v lakťovom kĺbe, pričom u navrhovateľky
viazne upaženie len minimálne, preto priznané percento jej zníženej pracovnej schopnosti považoval
za maximálne.



Po oboznámení sa so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky a lekárskymi správami posudkových
lekárov pobočky i ústredia Sociálnej poisťovne dospel krajský súd k presvedčeniu, že záver o poklese
jej pracovnej schopnosti prijali posudkoví lekári na podklade potrebných odborných lekárskych nálezov,
ktoré zobrali do úvahy komplexne a bez rozporov. Ich posudkové stanovisko bolo podrobne, vecne
a logicky zdôvodnené v súlade s objektívnymi vyšetreniami preukázanými zdravotnými ťažkosťami
navrhovateľky a v rámci možností daných platnou právnou úpravou. Krajský súd nezistil žiadnu takú
okolnosť, ktorá by závery posudkových lekárov spochybnila, preto si ich osvojil a pri posudzovaní vecnej
správnosti napadnutého rozhodnutia z nich vychádzal.

S ohľadom na vyššie uvedené konštatoval, že konanie odporkyne, ktoré predchádzalo vydaniu
napadnutého rozhodnutia bolo realizované v súlade so zákonom a zákonné a vecne správne bolo i
napadnuté rozhodnutie. Správny orgán postupoval správne, keď pre posúdenie žiadosti navrhovateľky o
priznanie invalidného dôchodku posudzoval mieru poklesu jej schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.
Správne vychádzal z posudku posudkového lekára pobočky Sociálnej poisťovne, ktorý bol vo svojom
obsahu potvrdený aj posudkovým lekárom ústredia, pretože podľa platnej právnej úpravy je posudkový
lekár výlučným kompetentným subjektom na posudzovanie zdravotného stavu poistencov pre účely ich
prípadnej invalidizácie. Pri preukázaných zdravotných ťažkostiach navrhovateľky považoval správne
za jej rozhodujúce zdravotné postihnutie ochorenie podporného a pohybového aparátu, postihnutie
končatín v zmysle nervového poškodenia hornej časti plexus brachialis, ktoré správne zaradil pod
príslušnú položku v rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a s ohľadom na stupeň poškodenia
správne vyjadril pokles pracovnej schopnosti navrhovateľky na dolnej hranici možného percentuálneho
rozpätia. Pretože u navrhovateľky neboli objektívne preukázané ďalšie posudkovo významné zdravotné
ťažkosti, ktoré by obmedzovali jej pracovný potenciál v zákonom predpokladanom rozsahu, správne
nepristúpil k navýšeniu priznaného percenta jej zníženej pracovnej schopnosti.

Základným predpokladom pre priznanie invalidného dôchodku je invalidita poistenca, tzn. zníženie jeho
pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou fyzickou osobou o viac ako o 40%. U navrhovateľky bol
konštatovaný 40%-ný pokles jej pracovnej schopnosti, tzn., že nebola uznaná za invalidnú. Vzhľadom
na túto skutkovú okolnosť rozhodla odporkyňa napadnutým rozhodnutím správne, keď jej žiadosť o
priznanie invalidného dôchodku zamietla, pretože jej nárok naň nevznikol.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s použitím ustanovenia §
250l ods. 2 O.s.p. a navrhovateľke nepriznal právo na náhradu trov konania, pretože v konaní nebola
úspešná.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach

prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.