KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica18. 1. 2012plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/102/2011 z 18. 1. 2012

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 18. januára 2012, sp. zn. 26Sd/102/2011, ECLI:SK:KSBB:2012:6011200401.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/102/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6011200401
Dátum vydania rozhodnutia: 19. 01. 2012
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2012:6011200401.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky Y. F.
C.. A., W.. XX. H. XXXX, F. U., Y. S.. XXX/XX proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom
v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX
XXX XXXX X z XX. L. XXXX o odňatí invalidného dôchodku, rozhodnutia totožného čísla o priznaní
invalidného dôchodku z XX. W. XXXX a jeho zvýšení rozhodnutím z X. H. XXXX a rozhodnutia č. XXX
XXX XXXX X z X. H. XXXX o zániku nároku na nižší invalidný dôchodok z X. H. XXXX takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z XX. L. XXXX o odňatí invalidného dôchodku potvrdzuje.

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX z XX. W. XXXX o priznaní invalidného dôchodku, v spojení
s rozhodnutím totožného čísla z X. H. XXXX o zvýšení invalidného dôchodku potvrdzuje.

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z X. H. XXXX potvrdzuje.

Navrhovateľke náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím z XX. L. XXXX odporkyňa odňala navrhovateľke od 16. novembra 2010 vyplácaný
invalidný dôchodok, pretože pri kontrolnej lekárskej prehliadke bolo posudkovou komisiou sociálneho
zabezpečenia konštatované, že už nie je invalidná podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení, ale je čiastočne invalidná podľa § 37 ods. 3 písm. b) tohto zákona.

Rozhodnutím z XX. W. XXXX v spojení s rozhodnutím z X. H. XXXX priznala navrhovateľke od 16.
novembra 2010 invalidný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení s ohľadom na 60%-ný pokles jej
pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou fyzickou osobou vo výške XXX,XX € mesačne, zvýšený
od 1. januára 2011 na XXX, XX € mesačne a od 1. januára 2012 na XXX,XX € mesačne.

Ďalším rozhodnutím z X. H. XXXX rozhodla o zániku nároku na invalidný dôchodok podľa zákona o
sociálnom zabezpečení od 16. novembra 2010, pretože bol nižší, než invalidný dôchodok podľa zákona
o sociálnom poistení, priznaný od uvedeného dňa.

Navrhovateľka sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolala s poukazom na prekonané závažné ochorenie,
u ktorého nie je vylúčený jeho návrat. Poukázala aj na ďalšie zdravotné ťažkosti, ktorými trpí.



Na pojednávaní pred krajským súdom zotrvala na podanom odvolaní s tým, že nesúhlasila so zmenou
jej plnej invalidity na invaliditu čiastočnú. Nesúhlasila ani s vyjadreným percentom jej zníženej pracovnej
schopnosti podľa zákona o sociálnom poistení. Uviedla, že sa cíti zle, pre duševné ťažkosti bola aj
hospitalizovaná a tieto považovala aktuálne za rozhodujúce. Uviedla, že sa jej zhoršil zrak, v niektorých
uhloch vôbec nevidí. Predložila odborné lekárske nálezy, ktoré neboli zohľadnené v čase posudzovania
jej zdravotného stavu.

Odporkyňa navrhla napadnuté i súvisiace rozhodnutia potvrdiť ako zákonné a vecne správne s
poukazom na lekárske správy posudkovej komisie sociálneho zabezpečenia aj posudkového lekára
sociálneho poistenia. V podrobnostiach z nich vyplynulo, na základe akých odborných lekárskych
nálezov bol posúdený zdravotný stav navrhovateľky i jeho výsledok v tom zmysle, že jej zdravotné
ťažkosti nepodmieňujú trvanie plnej invalidity ale len invalidity čiastočnej podľa zákona o sociálnom
zabezpečení. Podľa zákona o sociálnom poistení bol konštatovaný 60%-ný pokles jej pracovnej
schopnosti.

Krajský súd preskúmal napadnuté i súvisiace rozhodnutia odporkyne i konanie, ktoré im predchádzalo
v súlade s ust. § 250l ods. 1 O.s.p. vypočul účastníkov, oboznámil sa s lekárskymi správami
posudkových lekárov sociálneho poistenia aj posudkových komisií sociálneho zabezpečenia, so
zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky, s evidenčnými podkladmi pre výpočet dôchodkovej dávky, s
obsahom administratívneho spisu odporkyne a dospel k presvedčeniu, že označené rozhodnutia boli
vydané v súlade so zákonom, preto ich podľa § 250q ods. 2 O.s.p. potvrdil.

Podľa § 263a ods. 1 písm. c) zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení poistencovi, ktorému
bolo preskúmané trvanie invalidity podľa § 263 ods. 2 účinného do 18. júla 2006 Sociálna poisťovňa
preskúma trvanie invalidity alebo čiastočnej invalidity podľa zákona účinného do 31. decembra 2003,
ak tento zákon neustanovuje inak a rozhodne o trvaní nároku na výplatu invalidného dôchodku alebo
čiastočného invalidného dôchodku v sume určenej podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003
vrátane zvýšenia dôchodku prislúchajúceho podľa zákona účinného od 1. januára 2004, ak sa v takto
určenej sume vypláca po preskúmaní trvania invalidity podľa § 263 ods. 2 účinného do 18. júla 2006
a trvá nárok na invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa zákona účinného do 31.
decembra 2003.

Podľa § 112 ods. 4 a 6 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení výplata dávky sa zastaví, uvoľní
alebo sa dávka vypláca v nižšej sume alebo vo vyššej sume, ak sa zmenia skutočnosti rozhodujúce na
nárok na výplatu dávku. Dávka sa odníme, zníži alebo jej výplata sa zastaví odo dňa nasledujúceho po
dni, ktorým uplynulo obdobie, za ktoré sa dávka už vyplatila.

Podľa § 29 ods. 3 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení občan je invalidný, ak pre dlhodobo
nepriaznivý zdravotný stav a) je neschopný vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie, b) je schopný
vykonávať sústavné zamestnanie iba za celkom mimoriadnych podmienok.

Podľa § 37 ods. 3 cit. zákona občan je čiastočne invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a)
jeho telesné alebo duševné schopnosti dosahujú polovicu schopnosti na výkon sústavného zamestnania
u zdravých občanov, alebo b) je schopný vykonávať doterajšie alebo iné sústavné zamestnanie len za
osobitne uľahčených pracovných podmienok, c) má značne sťažené všeobecné životné podmienky.

Podľa § 37 ods. 5 cit. zákona je čiastočný invalidný dôchodok polovica invalidného dôchodku.

Nárok na invalidný dôchodok (§ 70 ods. 1 zákona o sociálnom poistení) je podmienený predovšetkým
invaliditou poistenca, teda tým, že poistenec má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav zníženú
pracovnú schopnosť v porovnaní so zdravou fyzickou osobou o viac ako o 40% (§ 71 ods. 1 zákona
o sociálnom poistení).



Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného
postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom
na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú (§ 71 ods. 6-7 cit. zákona).

Podľa prílohy č. 4 k zákonu č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení kapitoly XIII., pol. 2, písm. e) možno
pokles pracovnej schopnosti poistenca pre zhubný nádor prsníka po stabilizácii zdravotného stavu
(spravidla po 2 rokoch) vyjadriť v rozpätí 30-50%.

Pre stredne ťažké formy neurotických, stresových a somatoformných porúch možno v zmysle kapitoly V.,
pol. 4, písm. a) prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení vyjadriť pokles pracovnej schopnosti poistenca
v rozpätí 15-20%.

Podľa § 263a ods. 5 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení ak poistenec, ktorému bolo
preskúmané trvanie invalidity podľa § 263 ods. 2 účinného do 18. júla 2006, má nárok na invalidný
dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa zákona účinného do 31. decembra 2003 a súčasne
má nárok na výplatu invalidného dôchodku podľa zákona účinného od 1. januára 2004, vypláca sa
invalidný dôchodok, ktorý je vyšší alebo najvyšší. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov vypláca sa
dôchodok, ktorý si poistenec zvolil. Dňom úpravy výplaty invalidných dôchodkov pre súbeh nárokov na
ich výplatu zaniká nárok na invalidný dôchodok, ktorý sa nevypláca.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka bola na základe jej žiadosti z 20. marca 2003
uznaná za invalidnú podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, pretože
pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav bola neschopná vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie
od 6. februára 2003. Jej invalidita bola uznaná pre opakované onkologické ochorenie pri plánovaných
ďalších 2 cykloch chemoterapie. Lehota kontrolnej lekárskej prehliadky bola stanovená na marec 2004.
10. marca 2004 posudzoval jej zdravotný stav posudkový lekár sociálneho poistenia podľa kritérií
daných zákonom č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ktorý vstúpil do účinnosti 1. januára 2004 s
výsledkom, že jej invalidita trvá a pokles jej pracovnej schopnosti vyjadril 50%-tami. V rámci odvolacieho
konania pred správnym orgánom bol konštatovaný 80%-ný pokles jej pracovnej schopnosti pri trvajúcej
invalidite. Po rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky zverejneného v Zbierke zákonov pod č.
460/2006 posudzovala odporkyňa zdravotný stav navrhovateľky 18. októbra 2006 posudkovou komisiou
sociálneho zabezpečenia opäť podľa kritérií daných zákonom o sociálnom zabezpečení, pretože podľa
týchto zákonných kritérií jej invalidita vznikla. Bolo konštatované, že pre onkologické ochorenie je naďalej
invalidná podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení. Kontrolná
lekárska prehliadka bola určená na október 2009. V rámci riadne určenej kontrolnej lekárskej prehliadky
konštatovala posudková komisia sociálneho zabezpečenia pobočky Sociálnej poisťovne so sídlom v F. F.
v posudku z 5. mája 2010 zmenu invalidity navrhovateľky na invaliditu čiastočnú v zmysle kritérií daných
zákonom o sociálnom zabezpečení s tým, že navrhovateľka je pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav
schopná vykonávať doterajšie alebo iné sústavné zamestnanie len za osobitne uľahčených pracovných
podmienok. V posudku konštatovala, že navrhovateľka bola v minulosti uznaná za invalidnú pre zhubný
nádor prsníka, podrobila sa príslušnej liečbe s pretrvávajúcou remisiou ochorenia. Jej hormonálna liečba
pokračovala do roku 2008. Aktuálnymi odbornými vyšetreniami z priebehu roka 2010 bola konštatovaná
pretrvávajúca remisia ochorenia a to jednak klinickými aj zobrazovacími vyšetreniami. Z uvedeného
vyvodila zlepšenie zdravotného stavu navrhovateľky. Jej pridružené ochorenie, a to úzkostne depresívnu
poruchu, s kolísavým priebehom pre ktorú je v ambulantnej starostlivosti nepovažoval za posudkovo
významné. Prvé onkohematologické ochorenie je od roku 1987 v remisii, nevyžaduje žiadnu liečbu.

Posúdiac uvedené komplexne konštatoval, že týmto zdravotným ťažkostiam zodpovedá pokles
pracovného potenciálu navrhovateľky na úroveň čiastočnej invalidity. Výsledkom bolo rozhodnutie
odporkyne o odňatí invalidného dôchodku, ktoré je preskúmavané v tomto konaní.

Po podaní odvolania posudková komisia na pobočke Sociálnej poisťovne svoje posudkové stanovisko
nezmenila, preto posudzovala jej zdravotný stav aj posudková komisia sociálneho zabezpečenia



ústredia Sociálnej poisťovne so sídlom v F. F., ktorá v posudku zo 4. apríla 2011 dospela k
rovnakému posudkovému záveru ako prvoposudzovateľ a konštatovala, že došlo k zániku invalidity
navrhovateľky, pričom naďalej trvá jej čiastočná invalidita podľa § 37 ods. 3 písm. b) zákona o
sociálnom zabezpečení. V posudku uviedla, že navrhovateľka bola uznaná za invalidnú pre duplicitné
onkologické ochorenie. Absolvovala príslušnú liečbu a obidve onkologické ochorenia sú dlhodobo v
remisii bez potreby akejkoľvek liečby, len so sledovaním na odborných ambulanciách. Z uvedeného
vyvodil zlepšenie zdravotného stavu navrhovateľky oproti času, keď bola uznaná za invalidnú. Od
roku 1997 je navrhovateľka liečená psychiatrom pre úzkostne depresívnu poruchu, ktorá má kolísavý
priebeh a je podmienená situáciou v rodine. Počas krátkodobej hospitalizácie jej bola upravená
psychofarmakoterapia, absolvovala psychoterapiu a odbornými nálezmi bolo konštatované zlepšenie
jej stavu.

V rámci preskúmavacieho konania krajského súdu odporkyňa posúdila zdravotný stav navrhovateľky
aj podľa zákona o sociálnom poistení, pretože podľa kritérií daných týmto zákonom bol posúdený
aj v rámci riadnej kontrolnej lekárskej prehliadky určenej pred 31. decembrom 2003 s lehotou jej
uskutočnenia po 1. januári 2004. Výsledkom tohto posúdenia zdravotného stavu bola lekárska správa
posudkového lekára ústredia Sociálnej poisťovne so sídlom v F. F. z 13. októbra 2011, v ktorej bol
konštatovaný vznik invalidity navrhovateľky podľa kritérií daných týmto zákonom od 5. mája 2010 so
60%-ným poklesom jej pracovnej schopnosti. 50%-ný pokles jej pracovnej schopnosti jej bol priznaný
pre rozhodujúce zdravotné postihnutie, za ktoré bolo označené ochorenie ženských pohlavných orgánov
v zmysle kapitoly XII., pol. 2, písm. e) v rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a toto percento
bolo navýšené o ďalších maximálne možných 10% pre pridružené duševné ťažkosti v zmysle kapitoly
V., pol. 4, písm. a) prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení.

Na základe uvedených zistení, s poukazom na cit. zákonné ustanovenia dospel krajský súd k záveru, že
postup správneho orgánu i napadnuté rozhodnutia boli v súlade so zákonom. Správny orgán postupoval
správne, keď posudzoval zdravotný stav navrhovateľky pre účely posúdenia trvania zákonných kritérií
jej invalidity podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a podľa kritérií daných zákonom o
sociálnom poistení, pretože trvanie jej invalidity bolo i v predchádzajúcom období posudzované podľa
oboch právnych noriem. Predpokladom zmeny vo výplate priznanej dôchodkovej dávky (invalidný
dôchodok podľa zákona o sociálnom zabezpečení) je v zmysle vyššie citovaných zákonných ustanovení
zmena skutočností rozhodných pre výplatu tejto dávky. V prípade invalidnej dávky je pre posúdenie
správnosti a zákonnosti napadnutého rozhodnutia odporkyne podstatné zistenie, akým spôsobom bol z
hľadiska medicínskeho s ohľadom na zákonné kritériá invalidity, resp. jej zmenu, posúdený zdravotný
stav poistenca. Zmena stupňa invalidity je viazaná výlučne na zmenu v zdravotnom stave poistenca
v zmysle jeho objektívne preukázaného zlepšenia či zhoršenia oproti predchádzajúcemu zhodnoteniu
jeho zdravotného stavu posudzovaného pre účely jeho invalidizácie.

Po oboznámení sa so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky a lekárskymi správami posudkových
komisií sociálneho zabezpečenia, ktoré posudzovali zdravotný stav navrhovateľky podľa kritérií daných
Zákonom o sociálnom zabezpečení, dospel krajský súd k záveru, že ich posudky boli vypracované po
komplexnom zhodnotení jej zdravotného stavu a po zohľadnení predložených odborných lekárskych
nálezov v celosti a bez rozporov. Ich posudkové stanovisko bolo podrobne, vecne a logicky zdôvodnené
v súlade s objektívnymi vyšetreniami preukázanými zdravotnými ťažkosťami navrhovateľky a v súlade
so správne aplikovanou právnou úpravou. Krajský súd nezistil žiadne skutočnosti, ktoré by závery
posudkových komisií spochybnili, preto ich považoval za dostatočné, jednoznačné a pri posudzovaní
správnosti a zákonnosti napadnutého rozhodnutia o odňatí invalidného dôchodku priznaného podľa
Zákona o sociálnom zabezpečení vychádzal z ich záverov. Posudkové závery o zlepšení zdravotného
stavu navrhovateľky na úroveň, ktorá naďalej napĺňa len zákonné kritériá pre trvanie čiastočnej
invalidity považoval krajský súd za presvedčivé a správne, pretože odbornými lekárskymi nálezmi bola
nepochybne preukázaná dlhotrvajúca remisia jej opakovaných onkologických ochorení. Jej pridružené
zdravotné ťažkosti nie sú takého charakteru, aby zodpovedali zákonným kritériám invalidity podľa
zákona o sociálnom zabezpečení, pretože jednotlivo a ani v súhrne neznižujú jej pracovný potenciál
pod úroveň 20% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Posudková komisia sociálneho zabezpečenia
ústredia Sociálnej poisťovne nedospela k zmene posudkového záveru ani v rámci preskúmavacieho
konania krajského súdu, ktorý ju požiadal o dodatočné zhodnotenie ďalších odborných lekárskych



nálezov, ktoré navrhovateľka predložila na pojednávaní. Konštatovala, že z predložených neurologických
nálezov nevyplýva žiadna funkčná porucha chrbtice, čo v posudku z 24. novembra 2011 konkretizovala a
tvrdená porucha videnia ľavého oka nebola objektivizovaná odborným očným nálezom a ani neskorším
vyšetrením nebola diagnosticky doriešená.

Keďže bola v konaní nepochybne preukázaná pozitívna zmena vo vývoji zdravotných ťažkostí
navrhovateľky, tzn. zmena rozhodujúcich skutočností pre trvanie nároku na výplatu pôvodne priznanej
dôchodkovej dávky v tom zmysle, že jej zdravotné ťažkosti naďalej podmieňujú trvanie čiastočnej
invalidity avšak nie invalidity podľa kritérií daných zákonom o sociálnom zabezpečení, rozhodla
odporkyňa napadnutým rozhodnutím správne, keď navrhovateľke invalidný dôchodok odňala. Nárok naň
jej po zmene stupňa invalidity zanikol. Správne rozhodla o odňatí tejto dávky odo dňa nasledujúceho po
dni, ktorým uplynulo obdobie, za ktoré sa dávka už vyplatila. Krajský súd preto jej rozhodnutie z XX. L.
XXXX. ako zákonné a vecne správne potvrdil.

Za správne, náležite posúdené a vyhodnotené v rámci možností daných platnou úpravou považoval
krajský súd aj posúdenie zdravotného stavu navrhovateľky podľa zákonných kritérií daných Zákonom
o sociálnom poistení. Pri označenom rozhodujúcom zdravotnom postihnutí navrhovateľky bol pokles
jej pracovnej schopnosti v rámci možností daných platnou právnou úpravou zhodnotený maximálne,
50%-tami a toto percento bolo navýšené o ďalších maximálne možných 10% pre jej pridružené
zdravotné ťažkosti. Výsledkom posúdenia zdravotného stavu podľa zákonných kritérií vyplývajúcich
zo Zákona o sociálnom poistení bolo rozhodnutie odporkyne z XX. W. XXXX, ktorým navrhovateľke
od 16. novembra 2010 priznala invalidný dôchodok vo výške XXX,XX € mesačne s ohľadom aj
na 60%-ný pokles jej pracovnej schopnosti. Samotný výpočet priznanej dôchodkovej dávky podľa
tohto zákona navrhovateľka nenamietala, nenamietala vykázané obdobie dôchodkového poistenia ani
výpočet osobného mzdového bodu a ani krajský súd nezistil žiadne pochybenia pri výpočte takto
priznanej dôchodkovej dávky. Námietky navrhovateľky, týkajúce sa priznaného percenta jej zníženej
pracovnej schopnosti nepovažoval krajský súd za dôvodné, pretože pri objektívne preukázaných
zdravotných ťažkostiach navrhovateľky bol pokles jej pracovnej schopnosti vyjadrený v rámci zákonných
možností maximálne.

Z uvedených dôvodov krajský súd toto rozhodnutie ako súladné so zákonom potvrdil aj v spojení s
rozhodnutím o zvýšení invalidného dôchodku od 1. januára 2012 na XXX,XX € mesačne, rozhodnutím
odporkyne z X. H. XXXX. Posledne citované rozhodnutie realizovalo zákonnú valorizáciu dôchodkovej
dávky v zmysle § 82 zákona o sociálnom poistení a opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a
rodiny Slovenskej republiky č. 344/2011 Z.z.. Týmto opatrením sa určilo percento zvýšenia dôchodkovej
dávky v roku 2012 o 3,3% mesačnej sumy dôchodku. Keďže k 1. januáru 2012 mala navrhovateľka
nárok na invalidný dôchodok priznaný podľa zákona o sociálnom poistení vo výške XXX,XX € mesačne
3,3% z tejto sumy predstavovali X,XX €, preto bol jej invalidný dôchodok od 1. januára 2012 správne
zvýšený na XXX,XX € mesačne.

S poukazom na vyššie cit. zákonné ustanovenie § 263a ods. 5 zákona o sociálnom poistení potvrdil
krajský súd ako vecne správne aj rozhodnutie odporkyne z 2. decembra 2011, ktorým rozhodla o zániku
nároku navrhovateľky na invalidný dôchodok určený podľa Zákona o sociálnom zabezpečení dňom 16.
novembra 2010 s tým, že od uvedeného dňa má nárok na výplatu invalidného dôchodku určeného
postupom podľa Zákona o sociálnom poistení. Skutkovým predpokladom pre vydanie tohto rozhodnutia
bolo zistenie, že k 16. novembru 2010 predstavovala suma invalidného dôchodku navrhovateľky
určeného podľa Zákona o sociálnom zabezpečení XXX,XX € a suma invalidného dôchodku určeného
podľa Zákona o sociálnom poistení predstavovala k uvedenému dňu XXX,XX € mesačne. Vecná
správnosť tohto rozhodnutia bola podložená právnou úpravou vyplývajúcou z citovaného zákonného
ustanovenia, podľa ktorej pokiaľ má poistenec nárok na výplatu dôchodkovej dávky podľa Zákona o
sociálnom poistení aj podľa Zákona o sociálnom zabezpečení, odo dňa, keď sa nároky na výplatu týchto
dávok stretnú, má nárok na tú dôchodkovú dávku, ktorej suma je vyššia s tým, že nárok na výplatu tej
dôchodkovej dávky, ktorá je nižšia, uvedeným dňom zaniká.



O náhrade trov konania rozhodol podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s použitím ust. § 250l ods.2 O.s.p. a
navrhovateľke nepriznal právo na náhradu trov konania, pretože v konaní nebola úspešná.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach

prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)