KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica22. 2. 2012plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/189/2011 z 22. 2. 2012

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 22. februára 2012, sp. zn. 26Sd/189/2011, ECLI:SK:KSBB:2012:6011200772.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/189/2011
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6011200772
Dátum vydania rozhodnutia: 23. 02. 2012
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2012:6011200772.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky F. A.,
U.. XX. E. XXXX , R. T... XX, T., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom v Bratislave ul.
29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X z
XX. K. XXXX o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z XX. K. XXXX potvrdzuje. Navrhovateľke náhradu trov
konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku,
pretože posudkovým lekárom sociálneho poistenia nebola pri konštatovanej 25%-nej miere jej zníženej
pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou fyzickou osobou uznaná za invalidnú, preto jej nárok na
invalidný dôchodok nevznikol.

Navrhovateľka podala návrh na preskúmanie rozhodnutia odporkyne súdom, pretože jej zdravotné
postihnutie ju obmedzuje nielen v možnosti zamestnať sa ale i v osobnom živote.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrvala na podanom odvolaní. Uviedla, že sa uchádzala o prácu,
ktorá v jej bydlisku bola k dispozícii ale z dôvodu poškodenia jej sluchu nebola do zamestnania prijatá.
Aj v bežnom živote potrebuje doprovod.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako zákonné a vecne správne s poukazom
na zhodné závery posudkových lekárov pobočky a ústredia Sociálnej poisťovne. Tí podrobne
vyargumentovali svoj záver o tom, že pokles pracovnej schopnosti navrhovateľky nezodpovedá
invalidite.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie ktoré mu predchádzalo v súlade s
ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky,
s lekárskymi správami posudkových lekárov pobočky i ústredia Sociálnej poisťovne, s jej žiadosťou
o priznanie invalidného dôchodku, s ostatným relevantným obsahom dávkového spisu a dospel k
presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom, preto ho podľa § 250q ods.
2 O.s.p. ako zákonné a vecne správne potvrdil.



Nárok na invalidný dôchodok (§ 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení) je podmienený
predovšetkým invaliditou poistenca, teda tým, že poistenec má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav
zníženú pracovnú schopnosť v porovnaní so zdravou fyzickou osobou o viac ako o 40% (§ 71 ods. 1
zákona o sociálnom poistení).

Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného
postihnutia, ktoré jej rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom
na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú (§ 71 ods. 6,7 cit. zákona).

Podľa prílohy č. 4 k zákonu č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, kapitoly VII., odd. B, pol. 5, možno
pokles pracovnej schopnosti poistenca pre obojstrannú stredne ťažkú nedoslýchavosť (55% podľa
Fowlera, 40-45 dB) vyjadriť v rozpätí 20-25%. Konkrétne percento sa určí podľa miery zníženia sluchu
pre reč, prítomnosti ušných šelestov, bolestí, porúch rovnováhy, závratov alebo porúch reči.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že na základe žiadosti navrhovateľky o priznanie invalidného
dôchodku z 29. marca 2011 posudzoval jej zdravotný stav posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne
so sídlom v A. E.. V posudku z 5. apríla 2011 vychádzal okrem vlastného klinického vyšetrenia
z ORL vyšetrenia z februára a marca 2011 a za rozhodujúce zdravotné postihnutie navrhovateľky
označil obojstrannú kombinovanú nedočujnosť (celková strata sluchu podľa Fowlera 65%) so zaradením
pod kapitolu VII., odd. B, pol. 5 v rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení. Pokles jej
pracovnej schopnosti vyjadril na hornej hranici možného percentuálneho rozpätia. V posudku uviedol,
že navrhovateľka, s dosiahnutým základným vzdelaním ktorá dosiaľ nepracovala, trpí viacročnými
opakovanými zápalmi stredného ucha s následnou obojstrannou kombinovanou nedoslýchavosťou na
stredne ťažkej úrovni, s celkovou stratou sluchu 65% podľa Fowlera. Pridružené zdravotné ťažkosti a to
chronický zápal stredného ucha, či chronický zápal tonzíl považoval za posudkovo nevýznamné. Hornú
hranicu možného percentuálneho rozpätia určil vzhľadom k recidívam chronického zápalu.

Uvedené posúdenie zdravotného stavu bolo podkladom pre vydanie napadnutého rozhodnutia.

Posudkový lekár na pobočke nezmenil svoje posudkové stanovisko ani po podaní opravného prostriedku
navrhovateľkou, pretože nepredložila žiadne nové lekárske nálezy, ktoré by mohli ovplyvniť vysloviť
posudkový záver. Pretože nebolo navrhovateľke na pobočke Sociálnej poisťovne vyhovené v zmysle
uznania jej invalidity posudzoval jej zdravotný stav aj posudkový lekár ústredia Sociálnej poisťovne.
V posudku z 2. augusta 2011 vychádzal okrem vlastného klinického vyšetrenia navrhovateľky
v ktorom konštatoval, že jej reč je artikulovaná, odpovede primerané a aj bez načúvacieho
aparátu je kontakt bezproblémový, z totožných odborných lekárskych nálezov ako prvoposudzovateľ
a doplneného alergologického vyšetrenia z februára 2011. Dospel k rovnakému posudkovému
záveru ako prvoposudzovateľ v označení rozhodujúceho zdravotného postihnutia, jeho zaradení pod
príslušnú položku v rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení i vo vyjadrenom percente
jej zníženej pracovnej schopnosti. Jeho posudkové stanovisko bolo v zásade totožné s posudkom
prvoposudzovateľa.

Po oboznámení sa so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky a lekárskymi správami posudkových
lekárov pobočky i ústredia Sociálnej poisťovne dospel krajský súd k presvedčeniu, že záver o
poklese pracovnej schopnosti navrhovateľky prijali posudkoví lekári na podklade potrebných odborných
lekárskych nálezov, ktoré zobrali do úvahy komplexne a bez rozporov. Ich posudkové stanovisko bolo
podrobne, vecne a logicky zdôvodnené v súlade s objektívnymi vyšetreniami preukázanými zdravotnými
ťažkosťami navrhovateľky a v rámci možností daných platnou právnou úpravou. Krajský súd nezistil
žiadnu takú skutočnosť, ktorá by závery posudkových lekárov spochybnila, preto si ich osvojil a pri
posudzovaní vecnej správnosti napadnutého rozhodnutia vychádzal z ich záverov.



S ohľadom na vyššie uvedené konštatoval, že konanie odporkyne, ktoré predchádzalo vydaniu
napadnutého rozhodnutia bolo realizované v súlade so zákonom a zákonné a vecne správne bolo i
napadnuté rozhodnutie. Správny orgán postupoval správne, keď pre posúdenie žiadosti navrhovateľky
o priznanie invalidného dôchodku posudzoval mieru poklesu jej schopnosti vykonávať zárobkovú
činnosť. Správne vychádzal z posudku posudkového lekára pobočky Sociálnej poisťovne, ktorý bol
vo svojom obsahu potvrdený aj posudkovým lekárom ústredia, pretože on je podľa platnej právnej
úpravy výlučným kompetentným subjektom na posudzovanie zdravotného stavu poistencov pre účely ich
prípadnej invalidizácie. Správne považoval za jej rozhodujúce zdravotné postihnutie obojstrannú stredne
ťažkú nedoslýchavosť, ktorú s ohľadom na stupeň celkovej straty sluchu zaradil pod zodpovedajúcu
položku v rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení. S ohľadom na stupeň poškodenia sluchu a
recidivujúce zápalové stavy vyjadril správne pokles jej pracovnej schopnosti na hornej hranici možného
percentuálneho rozpätia. Krajský súd sa stotožnil s jeho záverom, že pridružené zdravotné ťažkosti
neodôvodňovali navýšenie priznaného percenta jej zníženej pracovnej schopnosti, pretože nedosahovali
taký stupeň závažnosti, ktorý by ovplyvňoval v zákonnom predpokladanom rozsahu jej pracovnú
schopnosť.

Jedným zo zákonných predpokladov pre priznanie invalidného dôchodku je invalidita poistenca,
tzn. zníženie jeho pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou fyzickou osobou o viac ako o 40%.
Pri zistených zdravotných ťažkostiach navrhovateľky bola posudkovým lekárom sociálneho poistenia
konštatovaná 25%-ná miera jej zníženej pracovnej schopnosti, tzn., že jej invalidita nevznikla. S ohľadom
na uvedené rozhodla odporkyňa správne, keď jej nepriznala invalidný dôchodok, pretože táto dávka
dôchodkového poistenia sa odvíja od invalidity poistenca.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s použitím ustanovenia §
250l ods. 2 O.s.p. a navrhovateľke nepriznal právo na náhradu trov konania, pretože v konaní nebola
úspešná.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach

prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.