KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica26. 9. 2012plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 16CoP/82/2012 z 26. 9. 2012

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 26. septembra 2012, sp. zn. 16CoP/82/2012, ECLI:SK:KSBB:2012:6711214888.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 16CoP/82/2012
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6711214888
Dátum vydania rozhodnutia: 27. 09. 2012
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ivica Hanusková
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2012:6711214888.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Ivice Hanuskovej a
členov senátu Mgr. Štefana Baláža a JUDr. Alexandra Mojša , v právnej veci starostlivosti o maloletú Q.
V., nar. XX. X. XXXX a maloletú X. V., nar. X. X.. XXXX, obe deti bytom u matky, maloleté deti zastúpené
kolíznym opatrovníkom Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Zvolen, úsekom sociálnych vecí a rodiny
Detva, deti rodičov matky L. V., nar. XX. X. XXXX, trvale bytom U., M. R. W. XX a otca W. V., nar. XX. XX.
XXXX, bytom U. S., V. č. XXX/XX., o návrhu matky na zvýšenie výživného, o odvolaní matky maloletých
detí proti rozsudku Okresného súdu Zvolen č. k. 7P/95/2011-742 zo dňa 25. 06. 2010, takto

r o z h o d o l :

Rozsudok okresného súdu p o t v r d z u j e .

o d ô v o d n e n i e :

Okresný súd napadnutým rozsudkom zamietol návrh matky maloletých detí, ktorým sa domáhala
zvýšenia vyživovacej povinnosti otca voči deťom, a to na sumu 100 EUR mesačne na každé dieťa zvlášť
počnúc dňom 01. 10. 2011.

V odôvodnení rozhodnutia okresný súd poukázal na to, že na základe vykonaného dokazovania a
právneho posúdenia veci dospel k záveru, že návrh matky na zvýšenie výživného z dôvodu zmeny
pomerov nie je odôvodnený. Pri posudzovaní zmenených pomerov prihliadal na všetky okolnosti, ktoré
by mohli odôvodniť zmenu výživného. Nestačí len úvaha o tom, že doterajšie výživné nie je primerané,
inak by išlo o neprípustnú reparáciu právoplatného súdneho rozhodnutia. Keďže naposledy bolo určené
výživné pre maloleté deti dohodou rodičov, ktorú súd schválil rozsudkom zo dňa 20. 4. 2011, ktorý
nadobudol právoplatnosť 2. 5. 2011, od uvedenej doby, podľa okresného súdu, nedošlo k takej podstatnej
zmene pomerov na strane mal. detí, resp. ich rodičov, na základe ktorej by mohlo dôjsť k zvýšeniu
výživného. Maloleté deti nezmenili školu, ktorú navštevujú, len nastúpili do vyššieho ročníka, s čím
síce sú spojené vyššie výdavky, ale nie v takom rozsahu, aby odôvodňovali zmenu predchádzajúcej
úpravy výživného. Poukázal na to, že maloleté deti chodia do školy priamo v Detve, kde bývajú, čím sa
naopak znížili výdavky spojené s dochádzkou do školy. Na základe takto zistených skutočností, najmä
s prihliadnutím na odôvodnenie samotného návrhu matkou maloletých detí tým, že: „sa zvýšili výdavky
z ich nástupom do školy v mesiaci september 2012 a výška výživného od otca nestačí na pokrytie ich
potrieb", návrh matky v celom rozsahu zamietol.

O trovách konania rozhodol podľa § 146 ods. 1 písm. a) O. s. p..

Proti tomuto rozsudku podala v zákonnej 15 dňovej lehote ( § 204 ods. 1, veta prvá, O. s. p.) odvolanie
matka maloletých detí. Namietala, že okresný súd neskúmal príjem otca maloletých detí, ktorý pozastavil



živnosť účelovo, pretože deň po tom, ako sa dozvedel o návrhu matky na zvýšenie výživného, túto
činnosť pozastavil. I napriek pozastaveniu tejto živnosti však naďalej podniká. Poprela, že by maloleté
deti dostávali príspevok 15 EUR na školské pomôcky a príspevok na obed - tieto dávky nedostávajú.
Zotrvala preto na podanom návrhu, aby súd zvýšil výživné na maloleté deti na sumu 100 EUR mesačne
na každé dieťa zvlášť od právoplatnosti rozsudku. Žiadala tiež, aby došlo k zmene v splatnosti výživného,
a to k prvému dňu v mesiaci, pretože 15 dní, ktoré potom nasledujú, žije matka spolu s maloletými deťmi
v núdzi a musí si finančné prostriedky požičiavať od známych.

V písomnom vyjadrení k odvolaniu matky otec maloletých detí uviedol, že považuje rozhodnutie
prvostupňového súdu za vecne správne. Poukázal na predchádzajúce konanie, keď sa matka nielen
formou súdov, ale aj prostredníctvom sťažností na úrade práce, soc. vecí a rodiny, ako aj podávaním
trestných oznámení na polícii domáhala, aby jej deti boli zverené. Hneď po tom, ako boli maloleté deti
zverené do jej osobnej starostlivosti (po 5. mesiacoch) hneď podala návrh na zvýšenie výživného, pričom
v čase poslednej úpravy došlo ohľadne výšky výživného k ich dohode ako rodičov. Matka maloletých
detí neuviedla, že je spoluvlastníčkou rodinného domu v Z., majiteľkou osobného motorového vozidla
Škoda Octávia, a že po dobu bývania v Z. svoj byt v Detve prenajímala, z čoho mala príjem. Poprel, že
by v súčasnej dobe podnikal, jeho živnosť bola pozastavená. Zdôraznil, že živnosť bola pozastavená
už začiatkom augusta roku 2011, pričom navrhovateľka návrh na zvýšenie výživného podala začiatkom
októbra roku 2011.

Krajský súd, ako súd odvolací (§ 10 ods. 1 O. s. p. ), vec prejednal v rozsahu určenom ustanovením §
212 ods. 2 písm. a) O. s. p. , bez nariadenia odvolacieho pojednávania podľa § 214 ods. 1, 2 O. s. p. a
rozsudok okresného súdu podľa § 219 ods. 1 O. s. p. potvrdil ako vecne správny.

Podľa § 219 ods. 1, 2 O. s. p. odvolací súd rozhodnutie potvrdí, ak je vo výroku vecne správne. Ak
sa odvolací súd v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením napadnutého rozhodnutia, môže sa v
odôvodnení obmedziť len na skonštatovanie správnosti dôvodov napadnutého rozhodnutia, prípadne
doplniť na zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia ďalšie dôvody.

Odvolací súd konštatuje, že okresný súd vykonal dokazovanie vo veci v dostatočnom rozsahu, vykonané
dôkazy správne vyhodnotil podľa § 132 O. s. p. a svoje rozhodnutie aj náležite odôvodnil podľa §
157 ods. 2 O. s. p.. Odvolací súd sa stotožňuje s dôvodmi rozhodnutia okresného súdu a na tieto
v podrobnostiach odkazuje. Na zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia a k najzásadnejším
argumentom matky maloletých detí uvádzaných v odvolaní uvádza nasledovné:

V ust. § 78 ods. 1 Zákona o rodine, ako aj v ust. § 163 ods. 2 O. s. p. je zakotvená zásada,
podľa ktorej už stanovené (určené) výživné je možné zmeniť, ak dôjde k zmene pomerov. Z týchto
ustanovení tiež vyplýva, že pre povinnosť platiť stanovené výživné sa uplatňuje zásada, že stanovené
výživné má zodpovedať pomerom, za ktorých bolo stanovené. Ak dôjde k zmene pomerov, musí sa
to odraziť aj v úprave vyživovacej povinnosti. Vzhľadom k povahe výživného však nedochádza pri
zmene pomerov automaticky aj k zmene vyživovacej povinnosti, ale zmena pomerov je iba dôvodom
na začatie nového súdneho konania, ktoré sa môže skončiť novou úpravou výživného. Táto zásada
je plne odôvodnená hmotnoprávnou úpravou výživného, ktorého rozsah musí zodpovedať existujúcim
pomerom. Preto aj dokazovanie súdu sa musí starostlivo orientovať na to, či došlo k zmene pomerov,
t. j. musia byť spoľahlivo zistené okolnosti rozhodujúce pre pôvodne stanovené výživné a okolnosti
rozhodujúce pre stanovenie výživného v čase, keď sa rozhoduje o novej úprave. Pokiaľ ide o zmenu
pomerov, ktorá odôvodňuje zmenu výživného stanoveného súdom, musí byť takej povahy, aby tu bol
reálny dôvod meniť už vydané súdne rozhodnutie. Touto zmenou pomerov nie je akákoľvek zmena v
hľadiskách, ktoré sú rozhodujúce pre určenie výživného, ale musí ísť o zmenu pomerov závažnejšieho
(podstatného) charakteru v tých okolnostiach, ktoré tvorili podklad pre vydanie pôvodného rozhodnutia
o výživnom, teda, musí ísť o zmenu, ktorá sa výraznejším spôsobom prejaví v pomeroch účastníkov. Z
podstatných okolností, ktoré odôvodňujú zmenu výživného možno uviesť pribudnutie alebo odpadnutie
vyživovacej povinnosti povinnému, podstatný pokles alebo podstatný nárast príjmov, vyššie odôvodnené
potreby oprávnenej osoby, ku ktorým môže dôjsť, napr. dôsledkom nástupu na vysokú školu alebo
tiež vyšší vek oprávneného, s čím súvisí aj nárast odôvodnených potrieb v dôsledku plynutia dlhšej



doby. K zmene pomerov závažnejšieho (podstatného ) charakteru tak, ako je to uvedené vyššie však
na strane maloletých detí nedošlo, nakoľko už v čase posledného rozhodovania boli maloleté deti
žiačkami základnej školy. Tento školský rok len nastúpili do vyššieho ročníka, s čím sú síce spojené
aj vyššie výdavky, ale nie v takom rozsahu, aby same o sebe odôvodňovali zmenu predchádzajúcej
úpravy výživného. Matka maloletých detí žiada zvýšiť vyživovaciu povinnosť od 01. 10. 2011, pričom
predchádzajúce rozhodnutie o výživnom nadobudlo právoplatnosť dňa 02. 05. 2011. Matka detí tak
požiadala o zvýšenie výživného zhruba 5 mesiacov po predchádzajúcom právoplatnom rozhodnutí o
výživnom, a preto nemožno prihliadať ani na dlhšiu dobu v súvislosti s fyziologickým vývojom detí a tomu
zodpovedajúcim potrebám. Pokiaľ maloleté deti v septembri roku 2012 nastúpili do školy, nastúpili len
do vyššieho ročníka, nie však na vyšší stupeň školy, na ktorú okolnosť by súd musel prihliadať. Naopak,
znížili sa výdavky v súvislosti so starostlivosťou o maloleté deti, ktoré tohto času žijú spolu s matkou v U.,
a teda do školy nedochádzajú. Matka nemá výdavky súvisiace s dochádzkou maloletých detí do školy
tak, ako tomu bolo v čase poslednej úpravy o výživnom. Keďže k zastaveniu živnosti otca maloletých detí
došlo už v auguste roku 2011 a návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti matky bol podaný v mesiaci
október (17. 10. 2011) nemožno ani pozastavenie živnosti otca maloletých detí považovať za účelové.

Preskúmaním veci odvolací súd zistil, že okresný súd pri rozhodovaní o návrhu matky o zvýšení
výživného rozhodol vecne správne, ak tento návrh zamietol, pretože zohľadnil všetky vyššie uvedené
zákonné aspekty.

K žiadosti matky maloletých detí o zmenu splatnosti výživného k prvému dňu v mesiaci vopred,
odvolací súd poukazuje na ust. § 76 ods. 1 Zákona o rodine, podľa ktorého sa výživné platí v
pravidelných opakujúcich sa sumách, ktoré sú zročné vždy na mesiac dopredu. Preto aj s poukazom
na predchádzajúce právoplatné rozhodnutie, podľa ktorého je otec maloletých detí povinný zasielať
výživné k rukám matky vždy do 15. dňa v mesiaci vopred, spĺňa rozhodnutie zákonné podmienky tohto
ustanovenia. Okolnosť, či ide o hradenie výživného k prvému dňu alebo k 15.-temu dňu v mesiaci je
právne nevýznamná z hľadiska tej skutočnosti, že ide o výživné, ktoré je splatné vždy na mesiac dopredu,
a ktoré zohľadňuje obvyklú periodicitu príjmov ľudí, ako aj pravidelnosť vo výdavkoch a súčasne súvisí
so spotrebných charakterom výživného. Už tým, že výživné je splatné mesiac vopred, je zabezpečené,
že v čase vzniku výdavkov má oprávnený, t. j. maloleté deti k dispozícii prostriedky na ich úhradu. Súd
sa teda musí pridržiavať kogentného ustanovenia zákona o mesačnej periodicite opakujúcich sa dávok,
ktorá povinnosť bola okresným súdom splnená, pričom je nevyhnutné prihliadať i na tú okolnosť, že v
súčasnej dobe má otec maloletých detí živnosť pozastavenú a v prípade, ak by došlo k zmene v týchto
pomeroch, opätovne by došlo k prehodnoteniu určenia konkrétneho dňa v mesiaci, ku ktorému by malo
byť výživné splatné. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti preto odvolací súd nepovažoval námietku
matky maloletých detí na zmenu určenia konkrétneho dňa v mesiaci, ku ktorému má byť výživné splatné,
za dôvodnú.

Vzhľadom na tieto dôvody, ako aj dôvody, ktoré vo svojom rozhodnutí uviedol súd prvého stupňa, a
ktoré nebolo pre svoju presvedčivosť opätovne uvádzať v tomto odôvodnení rozhodnutia, odvolací súd
rozsudok okresného súdu podľa § 219 ods. 1, 2 O. s. p. ako vecne správny potvrdil.

Rozhodnutie odvolacieho senátu bolo prijaté pomerom hlasov 3: 0.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 7P/95/2011

    potvrdené

Priebeh sporuIdentifikačné číslo spisu 6711214888

  1. 25. 6. 2012Rozsudok Okresného súdu Zvolen sp. zn. 7P/95/2011 z 25. 6. 2012
  2. 26. 9. 2012Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 16CoP/82/2012 z 26. 9. 2012 (toto rozhodnutie)