KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica15. 1. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/149/2012 z 15. 1. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 15. januára 2014, sp. zn. 26Sd/149/2012, ECLI:SK:KSBB:2014:6012200673.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/149/2012
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6012200673
Dátum vydania rozhodnutia: 16. 01. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6012200673.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky K. X.,
nar. X. Q. XXXX, bytom K. XXX B. B., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom v Bratislave
Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX
X-I. z 10. januára 2013 o priznaní invalidného dôchodku a rozhodnutia č. XXX XXX XXXX X-II. z 15.
januára 2013 o zrušení rozhodnutia z 8. júna 2012 takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X -D. z 10. januára 2013 zrušuje podľa § 250j ods. 2 písm.
b), c) a d) O.s.p. a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X -.D. z 15. januára 2013 potvrdzuje

Navrhovateľke náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím z 8.júna 2012 odporkyňa priznala navrhovateľke s poukazom na ust. § 70 ods. 1, 293ax a
§ 82 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení od 22.júna 2011 invalidný dôchodok vo výške 83,30
€ mesačne, zvýšený od 1.januára 2012 na 86,10 € mesačne. V odôvodnení rozhodnutia konštatovala,
že navrhovateľka bola dňom 22.júna 2011 uznaná posudkovým lekárom sociálneho poistenia invalidnou
so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Pred vznikom
invalidity získala 19 rokov a 235 dní obdobia dôchodkového poistenia a zároveň nesplnila podmienky
nároku na starobných dôchodok ani jej nebol priznaný predčasný starobný dôchodok, čím boli naplnené
zákonné predpoklady pre možnosť priznania invalidného dôchodku. Konkretizovala spôsob výpočtu
sumy priznanej dôchodkovej dávky s tým, že v rozhodujúcom období kalendárnych rokov 1984-2010
nezískala pre účely zistenia priemerného osobného mzdového bodu aspoň 22 kalendárnych rokov a
to ani po postupnom rozšírení rozhodujúceho obdobia pred 1.január 1984, preto bol priemerný osobný
mzdový bod vypočítaný z nižšieho počtu kalendárnych rokov a určených hodnotou 0,5956. Ku dňu vzniku
nároku na invalidný dôchodok, k 22.júnu 2011 získala 7 170 dní dôchodkového poistenia, ku ktorému
pripočítala do dosiahnutia dôchodkového veku 4 462 dní a pre účely určenia sumy invalidného dôchodku
tak započítala 31,8685 rokov dôchodkového poistenia navrhovateľky. Konštatovala, že dôchodkový
vek navrhovateľka dosiahne dovŕšením veku 62 rokov, 9.septembra 2023. Ku dňu vzniku nároku na
invalidný dôchodok vychádzala z aktuálnej dôchodkovej hodnoty vo výške 9,5756 € a sumu invalidného
dôchodku určila ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia
spolu s pripočítaným obdobím, aktuálnej dôchodkovej hodnoty a percentuálneho poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť vo výške 81,80 € mesačne. Na základe zákonnej valorizácie vyplývajúcej
z ust. § 82 zákona o sociálnom poistení sumu dôchodkovej dávky zvýšila od 1.januára 2012 na 86,10 €
mesačne. Súčasťou rozhodnutia bola lekárska správa posudkového lekára z 10.mája 2012.



Rozhodnutím z 15.januára 2013 (II.) odporkyňa v rámci autoremedúry zrušila vyššie označené
rozhodnutie, pretože po opätovnom posúdení zdravotného stavu navrhovateľky na základe podaného
opravného prostriedku došlo k zmene v priznanom percente jej zníženej pracovnej schopnosti tak, že
bola od 22.júna 2011 uznaná invalidnou s 50 % poklesom pracovnej schopnosti.

Rozhodnutím z 10.januára 2013 (I.) bol navrhovateľke od 22.júna 2011 priznaný invalidný dôchodok vo
výške 95,10 € mesačne, zvýšený od 1.januára 2013 na 104,20 € mesačne, pričom táto suma invalidného
dôchodku bola odvodená aj z priznanej 50 % miery jej zníženej pracovnej schopnosti v porovnaní so
zdravou fyzickou osobou, ktorá bola pri vzniku jej invalidity dňom 22.júna 2011 konštatovaná v lekárskej
správe posudkového lekára z 18.decembra 2012. V odôvodnení rozhodnutia bolo s poukazom na
aplikovanú právnu úpravu, zistené obdobie dôchodkového poistenia a zistený úhrn osobných mzdových
bodov za jednotlivé kalendárne roky rozhodujúceho obdobia, aktuálnu dôchodkovú hodnotu, platnú
ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok a vyjadrenú percentuálnu mieru jej zníženej pracovnej
schopnosti konkretizovaný spôsob výpočtu invalidného dôchodku. V porovnaní s rozhodnutím z 8.júna
2012 bola rozdielne uvedená hodnota priemerného osobného mzdového bodu navrhovateľky, keď táto
bola v prvom rozhodnutí určená hodnotou 0,5956 a rozhodnutím z 10.januára 2013 (I.) hodnotou 0,6121.
Ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, k 22.júnu 2011 bola jeho suma vypočítaná na 93,40 €
mesačne a následne bola od 1.januára 2013 valorizovaná, podľa v rozhodnutí uvedených valorizačných
úprav na 104,20 € mesačne.

Navrhovateľka sa odvolala voči rozhodnutiu z 8.júna 2012 a namietala nesprávne určenie jej
rozhodujúceho zdravotného postihnutia, nedostatočné percentuálne vyjadrenie jej zníženej pracovnej
schopnosti pri vzniku jej invalidity a nezapočítanie 5 rokov do obdobia dôchodkového poistenia.

Odvolala sa aj voči rozhodnutiu z 10.januára 2013 (I.) a žiadala, aby popri rozhodujúcom zdravotnom
postihnutí, ťažkej depresívnej poruche s vyjadreným 50 % poklesom jej zníženej pracovnej schopnosti
boli posudkovo zohľadnené aj ďalšie jej ochorenia a to ochorenie chrbtice a reumatologické ochorenie
a aby pre uvedené bolo percento jej zníženej pracovnej schopnosti zvýšené o ďalších 20 %. Žiadala
priznanie invalidity od 1.januára 2010 so 70 % poklesom jej pracovnej schopnosti.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrvala na podanom odvolaní i jeho dôvodoch. Uviedla, že za
invalidnú bola uznaná už v roku 2005 a podľa jej presvedčenia jej invalidita bez prerušenia trvala aj v čase
posledného posudzovania jej zdravotných ťažkostí posudkovým lekárom. Poukázala na psychologické
vyšetrenie z roku 2002, pretože už ním bola u nej diagnostikovaná ťažká depresia, ktorá bola naposledy
posudkovým lekárom sociálneho poistenia označená za jej rozhodujúce zdravotné postihnutie. Vytýkala,
že posudkovo nebol nijakým spôsobom zohľadnený a vyhodnotený únavový syndróm, ktorý sa v
lekárskych nálezoch opakovane opakuje, panická porucha a ani jej neurologické ťažkosti, napriek tomu,
že už v roku 2002 bolo z neurologického hľadiska konštatované, že jej pracovný potenciál je znížený.
Uviedla, že len pre neurologickú diagnózu jej bola priznaná miera funkčnej poruchy v rozsahu 50 %
a bol jej vydaný preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím 11.mája 2012. Zdôraznila, že jej
zdravotné ťažkosti sú chronifikované, dlhotrvajúce a dochádza k ich zhoršovaniu, najmä pokiaľ ide o
neurologické a duševné ťažkosti. V tejto súvislosti zdôraznila, že psychiatrickú liečbu formou denného
stacionára absolvovala a plánovaná hospitalizácia v psychiatrickej liečebni zrealizovaná nebola, pretože
pri svojom základnom ochorení nebola schopná vycestovať do cudzieho mesta a tiež sa v tom čase
starala o svoju mamu, trpiacu Parkinsonovým syndrómom. V súvislosti s v minulosti diagnostikovanou
osteporózou uviedla, že táto sa nezlepšila, čo vyvodila z opakujúcich sa zlomením v súvislosti s
vitiligom, ktorým trpí a v dôsledku ktorého odpadáva. Uviedla, že toto ochorenie prešlo do artrózy. Pre
ťažkosti súvisiace s pohybovo-oporným aparátom opakovane podstupuje infúznu a rehabilitačnú liečbu.
Ohľadom vykázaného obdobia dôchodkového poistenia namietala, že jej nebolo započítané obdobie
starostlivosti o dieťa a obdobie jej evidovanej nezamestnanosti. Vyjadrila predpoklad, že na dôchodkové
poistenie z titulu starostlivosti o inú fyzickú osobu sa prihlásila už v roku 2006, kedy sa začala o svoju
mamu starať.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie z 10.januára 2013 (I.) potvrdiť ako zákonné a vecne
správne. Poukázala na obsah lekárskych správ posudkových lekárov pobočky aj ústredia Sociálnej



poisťovne, najmä na posudok posudkového lekára ústredia Sociálnej poisťovne z 18.apríla 2013,
v ktorom bol vyslovený posudkový záver náležite vecne zdôvodnený aj vo vzťahu k označenému
dátumu vzniku invalidity navrhovateľky v súvislosti s jej predchádzajúcim ochorením a predchádzajúcou
invaliditou. Dátum vzniku invalidity bol konštatovaný 22.júna 2011, dňom psychologického vyšetrenia,
ktorým bola u navrhovateľky diagnostikovaná ťažká depresia. V súvislosti s námietkou navrhovateľky
ohľadom vykázaného obdobia dôchodkového poistenia uviedla, že jej bolo započítané celé obdobie
dôchodkového poistenia tak, ako ho uviedla vo svojej žiadosti o priznanie invalidného dôchodku s
tým, že neevidovaná nezamestnanosť navrhovateľky, prípadne evidovaná nezamestnanosť, avšak bez
poberania podpory v nezamestnanosti nie je obdobím dôchodkového poistenia. V celosti, tj. ku dňu
vzniku invalidity s pripočítaním obdobia dôchodkového poistenia od vzniku invalidity do dovŕšenia
dôchodkového veku bolo navrhovateľke započítaných 31 rokov a 317 dní dôchodkového poistenia, s
čím sa navrhovateľka stotožnila.

Krajský súd preskúmal označené rozhodnutia odporkyne i konanie, ktoré im predchádzalo v súlade s
ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s obsahom administratívneho spisu, najmä
so žiadosťou navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku, s lekárskymi správami posudkových
lekárov pobočky aj ústredia Sociálnej poisťovne v čase predchádzajúceho posudzovania jej zdravotných
ťažkostí i na základe aktuálne podanej žiadosti o priznanie invalidného dôchodku, s predchádzajúcimi
žiadosťami o priznanie invalidného dôchodku, so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky, s
písomnými podaniami účastníkov, s lekárskymi správami predloženými na pojednávaní pred krajským
súdom, s prvotným podkladmi relevantnými pre určenie obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľky,
s potvrdeniami o evidovanej nezamestnanosti navrhovateľky, s rozhodnutím o poberaní príspevku za
opatrovanie inej fyzickej osoby, s ostatným relevantným obsahom spisu a dospel k presvedčeniu, že
rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku (I.) je potrebné zrušiť podľa § 250j ods. 2, písm. b), c) a d)
O.s.p., pretože zistený skutkový stav veci, z ktorého vychádzalo bolo v rozpore s obsahom spisu, zistenie
skutkového stavu veci bolo nedostatočné pre posúdenie jeho vecnej správnosti a bolo nepreskúmateľné
pre nedostatok dôvodov. Podľa ods.3 cit. zákonného ustanovenia vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie.
Rozhodnutie (II.), ktorým odporkyňa v rámci autoremedúry zrušila skôr vydané rozhodnutie o priznaní
invalidného dôchodku z 8.júna 2012 potvrdil ako vecne správne podľa § 250q ods. 2 O.s.p.

Z ust. § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení vyplýva, že nárok na invalidný dôchodok
poistenca je podmienený predovšetkým jeho invaliditou, teda tým, že má pre dlhodobo nepriaznivý
zdravotný stav zníženú pracovnú schopnosť v porovnaní so zdravou fyzickou osobou o viac ako o 40
%. Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje na základe lekárskych správ a údajov
zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia a zhodnotenia liečby s určením diagnostického
záveru, stabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby a na základe komplexných funkčných
vyšetrení a ich záverov, pričom sa prihliada na zostávajúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť,
možnosti poskytnutia pracovnej rehabilitácie alebo rekvalifikácie. Jednotlivé percentuálne miery
poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú. Miera poklesu schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou
príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom na závažnosť ostatných zdravotných
postihnutí, pre ktoré je možné pokles pracovnej schopnosti zvýšiť, najviac o 10 %, ak závažnosť
ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, alebo je
tento dôsledkom viacerých zdravotných postihnutí, podmieňujúcich dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav
(§ 71 ods. 4,6,7,8 cit. zákona).

Podľa § 293ax ods. 1-6 cit. zákona poistencovi, ktorému nevznikol nárok na invalidný dôchodok podľa
predpisov účinných pred 1.januárom 2010 z dôvodu nezískania potrebného počtu rokov dôchodkového
poistenia a ktorý nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný
starobný dôchodok, Sociálna poisťovňa na jeho žiadosť znovu posúdi dlhodobo nepriaznivý zdravotný
stav a rozhodne o nároku na invalidný dôchodok a o jeho sume podľa zákona účinného od 1.januára
2010. Vznik invalidity znovu určí najskôr od 1.januára 2010 a invalidný dôchodok prizná odo dňa vzniku
invalidity, najskôr od 1.januára 2010. Počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný
dôchodok sa zisťuje z obdobia predo dňom, od ktorého bol určený vznik invalidity po 31.decembri
2009. Rozhodujúcim obdobím na zistenie priemerného osobného mzdového bodu sú kalendárne roky
pred rokom, v ktorom boli splnené podmienky nároku na invalidný dôchodok podľa zákona účinného



od 1.januára 2010. Do obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný
dôchodok sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového
veku.

Podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení, kapitoly V., pol. 3, písm. b) možno pokles pracovnej
schopnosti poistenca pre depresívne poruchy nálad, ich ťažké formy vyjadriť v rozpätí 50-80 %. Prihliada
sa na vývoj osobnosti v afektívnej, emocionálnej oblasti, na schopnosti adaptácie, vplyvy prostredia a
možnosti pracovného a sociálneho zaradenia.

Z ust. § 195 ods. 1, 2 a 3 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že organizačná
zložka Sociálnej poisťovne má pred vydaním rozhodnutia postupovať tak, aby presne a úplne zistila
skutočný stav veci a na ten účel má obstarať potrebné podklady na rozhodnutie. Pri posudzovaní veci má
objasňovať rovnako dôkladne všetky rozhodujúce skutočnosti bez ohľadu na to, či svedčia v prospech
alebo v neprospech účastníka konania. Dôkazom je všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu
skutočného stavu veci (§ 196 ods. 1 cit. zákona).

Podľa § 209 ods. 1-4 cit. zákona musí byť rozhodnutie v súlade so všeobecne záväznými právnymi
predpismi a musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci. Odôvodnenie rozhodnutia
má obsahovať skutočnosti, ktoré boli podkladom pre vydanie rozhodnutia, akými úvahami bola
odporkyňa vedená pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na základe ktorých
rozhodovala.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka požiadala odporkyňu prvýkrát o priznanie
invalidného dôchodku žiadosťou z 27.novembra 2002. Jej žiadosť bola rozhodnutím odporkyne z
9.januára 2003 zamietnutá, pretože posudková komisia sociálneho zabezpečenia ju neuznala invalidnou
ani čiastočne invalidnou podľa kritérií daných zákonom o sociálnom zabezpečení. V tom čase bola
liečená pre polytopné dorzalgie v popredí C syndróm s tinitom auris, úzkostne depresívny syndróm
a panickú poruchu. Bolo konštatované, že má obmedzenie pre fyzicky namáhavú prácu spojenú
s dvíhaním a nosením ťažkých bremien a pre prácu psychicky náročnú, práce v administratíve
môže vykonávať. Rozhodnutie odporkyne bolo potvrdené v preskúmavacom konaní krajského súdu č.
21Sd/92/2003.

Ďalšiu žiadosť o priznanie invalidného dôchodku podala navrhovateľka 1.marca 2005. Bola uznaná
za invalidnú totožným dňom so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti pre stredne ťažkú formu
osteoporózy s podstatným poklesom výkonnosti a významným obmedzením pohyblivosti chrbtice v
zmysle kapitoly XV., odd. B, pol. 1, písm. b) prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení. Denzitometrickým
vyšetrením bolo v tom čase T - skóre na axiálnom skelete zistené -2,61. Rozhodnutím odporkyne z 2.júna
2005 bola jej žiadosť o priznanie invalidného dôchodku zamietnutá napriek vzniku invalidity, pretože
nezískala potrebných 5 rokov dôchodkového poistenia v období 10 rokov pred vznikom invalidity ale len
310 dní. Rozhodnutie odporkyne bolo potvrdené rozhodnutím krajského súdu v konaní 20Sd/61/2006.

Poslednú, aktuálne preskúmavanú žiadosť o priznanie invalidného dôchodku podala navrhovateľka
10.mája 2012 a invalidný dôchodok žiadala priznať od 1.januára 2010. Za účelom rozhodnutia
o uvedenej žiadosti posudzoval zdravotný stav navrhovateľky posudkový lekár pobočky Sociálnej
poisťovne so sídlom v Banskej Bystrici. V posudku z 10.mája 2012 vychádzal okrem vlastného
klinického vyšetrenia navrhovateľky z prepúšťacej správy z algeziologickej kliniky z mája 2011, z
denzitometrických, reumatologických, neurologických, ortopedických, psychiatrických, psychologických
a očných vyšetrení z priebehu rokov 2008-2012 a za rozhodujúce zdravotné postihnutie navrhovateľky
označil depresívne epizódy, stredne ťažkú depresiu so zaradením pod kapitolu V., pol. 3, písm. a) v
rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a pokles jej pracovnej schopnosti vyjadril na hornej
hranici možného percentuálneho rozpätia pri tomto stupni ochorenia, 45 %. V posudku uviedol, že
navrhovateľka bola v roku 2005 uznaná invalidnou so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti pre
osteoporózu. V roku 2008 bolo denzitometrickým vyšetrením preukázané zlepšenie nálezu, kostná
denzita už bola znížená len do pásma osteopénie. Pri dlhoročných bolestiach chrbtice je prítomný



najviac stredne závažný funkčný deficit v oblasti krčnej chrbtice, bez poruchy dynamiky hrudnej a
driekovej časti chrbtice, bez úbytku svalovej hmoty. Chôdza u širšej báze je na podklade zmien v
bielej hmote mozgovej, prečo je sledovaná neurológom. Jednoznačná diagnóza nebola stanovená.
Po úraze štvrtého prsta ľavej ruky v roku 2009 a následnej operácii došlo k rozvoju Sudekovho
syndrómu, klinickým vyšetrením konštatoval zachovanie úchopovej schopnosti ruky bez úbytku svalovej
hmoty, s porušenou jemnou motorikou, so zachovanou svalovou silou. Tento nález považoval za
posudkovo nevýznamný. Od roku 2002 je navrhovateľka v liečbe psychiatra pre úzkostnú poruchu,
bez dokumentovaných ťažkých obsedantných myšlienok, preto bol nález posudkovo nevýznamný. Z
uvedeného dôvodu k 1.januáru 2010 jej zdravotné ťažkosti invaliditu nepodmieňovali. Aktuálne v
klinickom obraze dominovali psychické ťažkosti, neurologický deficit bol minimálny. Psychologickým
vyšetrením z 22.júna 2011 bolo u navrhovateľky preukázané depresívne prežívanie závažného stupňa
a s miernou poruchou pamäťových funkcií, bez prítomnosti bludných obsahov. Na základe uvedeného
vyšetrenia považoval jej duševné ťažkosti za jej rozhodujúce zdravotné postihnutie s konštatovaním
vzniku jej invalidity dňom psychologického vyšetrenia. Svoje posudkové stanovisko nezmenil ani po
podaní opravného prostriedku, pretože navrhovateľka nepredložila žiadne novšie odborné lekárske
nálezy, ktoré by menili vyslovený posudkový záver. Zopakovala, že k 1.januáru 2010 zdravotné
ťažkosti navrhovateľky jej invaliditu nepodmieňovali a táto vznikla až psychologickým vyšetrením
objektivizovanými duševnými ťažkosťami navrhovateľky v zmysle stredne ťažkej depresie. Na základe
uvedeného posúdenia zdravotných ťažkostí navrhovateľky vydala odporkyňa 8.júna 2012 rozhodnutie
o priznaní invalidného dôchodku.

Pretože navrhovateľke nebolo na pobočke Sociálnej poisťovne vyhovené v zmysle určenia skoršieho
dátumu vzniku jej invalidity ani zvýšenia percentuálnej miery jej zníženej pracovnej schopnosti,
posudzoval jej zdravotný stav aj posudkový lekár ústredia Sociálnej poisťovne, pracovisko v Banskej
Bystrici. V posudku z 18.decembra 2012 vychádzal okrem klinického vyšetrenia navrhovateľky z
totožných odborných lekárskych nálezov ako prvoposudzovateľ a z doplneného RTG vyšetrenia C
chrbtice a EMG vyšetrenia z októbra 2012 a na rozdiel od prvoposudzovateľa označil za rozhodujúce
zdravotné postihnutie navrhovateľky organickú depresívnu poruchu, jej ťažkú formu, so zaradením
pod kapitolu V., pol. 3, písm. b) v rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a pokles jej
pracovnej schopnosti vyjadril 50 %, na dolnej hranici možného percentuálneho rozpätia. Dátum vzniku
jej invalidity určil totožne, dňom 22.júna 2011. V posudku uviedol, že rozhodujúce zdravotné postihnutie
navrhovateľky pri vzniku jej invalidity v minulosti sa zlepšilo, nález kostnej denzity je normálny, preto
uvedené ochorenie naďalej invaliditu nepodmieňuje. RTG vyšetrením rúk aj nôh boli u navrhovateľky
popísané počínajúce artrotické zmeny, inak je skelet bez podstatnejších deštruktívnych zmien. Prítomná
je porucha dynamiky a statiky krčnej a hrudnej chrbtice nanajvýš stredne ťažkého stupňa, čo považoval
za posudkovo nezávažné. Skleróza multiplex u navrhovateľky jednoznačne diagnosticky potvrdená
nebola, zmeny v bielej hmote mozgu nie sú diagnosticky doriešené, preto uvedené nie je možné
posudkovo hodnotiť. V starostlivosti psychiatra je od roku 2001, spočiatku pre úzkostne fóbickú poruchu,
neskôr pre panickú poruchu, ktorá bola v ambulantnej starostlivosti dobre ovplyvnená. K zhoršeniu
zdravotného stavu došlo v júni 2011, kedy psychológ prehodnotil úzkostnú poruchu na depresívnu
poruchu závažnejšieho stupňa, preto bola zahájená liečba antidepresívami. Ťažká depresívna porucha
je popisovaná aj psychiatrom, bez psychotických prejavov, halucinácií, či depresívneho stuporu. Nie
sú prítomné perzekučné obsahy v myslení ani nihilizmus, preto pokles pracovnej schopnosti pre toto
ochorenie vyjadril na dolnej hranici možného percentuálneho rozpätia.

Na základe tohto posúdenia zdravotného stavu navrhovateľky, so zmenou percentuálneho vyjadrenia
zníženej pracovnej schopnosti vydala odporkyňa rozhodnutia I., II. z 10.januára a 15.januára 2013.

V rámci preskúmavacieho konania krajského súdu, po dodatočnom predložení výsledkov
psychologických vyšetrení z 22.júna 2011, z 12.decembra 2002, vyšetrenia na úrazovej ambulancii
z januára 2013 požiadal krajský súd posudkového lekára o ich dodatočné posudkové vyhodnotenie
aj v súvislosti s námietkami navrhovateľky ohľadom nesprávne určenej psychiatrickej diagnózy i
vyjadreného percenta jej zníženej pracovnej schopnosti. Posudkový lekár v posudku z 18.apríla 2013
svoje posudkové stanovisko nezmenil. V posudku doplnil, že psychologické vyšetrenie z 12.decembra
2002 je pre aktuálne hodnotenie zdravotného stavu navrhovateľky a jej zníženej pracovnej schopnosti
neaktuálne. Vyšetrenia magnetickou rezonanciou, ktoré absolvovala v ročných intervaloch v roku



2004-2008 dokumentujú stacionárny obraz drobných hyperintenzívnych ložísk v oboch hemisférach
mozgu s ľahkou kortikálnou atrofiou. Zlomenina rebier, ktorú navrhovateľka utrpela pri páde na ľade a
ktorá bola riešená konzervatívne, nemala z posudkového hľadiska význam, pretože nešlo o dlhodobo
nepriaznivý, liečbou neovplyvniteľný zdravotný stav.

Zo zdravotnej dokumentácie navrhovateľky, ktorá je súčasťou administratívneho spisu odporkyne
krajský súd zistil, že navrhovateľka sa na psychiatrickej ambulancii lieči pravidelne od roku 2001, najskôr
s diagnostickým záverom F 40.1-syndróm vyhorenia, únavový syndróm, neskôr, od roku 2003 sa ako
hlavná diagnóza uvádza depresia ťažkého stupňa a organická depresívna porucha vzhľadom k MR
mozgu preukázanej kortikálnej atrofii a suspektnému demyelinizačnému ochoreniu CNS typu SM. Jej
psychiatrická liečba prebieha kontinuálne až do súčasnosti s uvádzanými diagnózami F 32-1-2, F 06.3,
F 40.01. Z psychologického vyšetrenia realizovaného 12.októbra 2002 bolo zistené, že psychologicky
bola prvýkrát vyšetrená 5.októbra 2001, vtedy v popredí so silnou depresiou u neuroticky štrukturovanej
osobnosti s hysteroidnými črtami. Extrémne ťažká depresia bola zistená aj v čase tohto psychologického
vyšetrenia tým, že v porovnaní s predchádzajúcim vyšetrením došlo k vystupňovaniu príznakov depresie.
V tom čase neboli prítomné známky organických zmien CNS. Ďalším psychologickým vyšetrením z
22.júna 2011 bolo u navrhovateľky potvrdené depresívne prežívanie závažného stupňa bez známok
psychotického ochorenia. Jej pracovný potenciál bol označený za obmedzený, s jej neschopnosťou
vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť, s nepravdepodobnosťou obnovy pracovného potenciálu.

Vo vzťahu k dátumu vzniku invalidity pre označené rozhodujúce zdravotné postihnutie - ťažkú depresívnu
poruchu posudkový lekár ústredia Sociálnej poisťovne vychádzal z psychologického nálezu z 12.októbra
2002, v ktorom bolo v závere konštatované, že nie je motivovaná pre psychoterapeutickú liečbu, čo
naznačuje, že hľadanie riešenia únikom do choroby je pre navrhovateľku východiskom a možno aj určitou
výhodou. Tým odôvodnil nemožnosť skoršieho určenia vzniku invalidity navrhovateľky. Z psychiatrického
nálezu z 8.januára 2012 však vyplynulo, že navrhovateľka sa počas psychiatrickej liečby trvajúcej od
roku 2001 pravidelne zúčastňovala liečebných postupov - užívala predpísané lieky, pravidelne chodila
na kontrolné vyšetrenie. V tomto náleze bolo konštatované, že v roku 2003 aj 2007 absolvovala denný
stacionár. Zo sociálnych dôvodov ale aj pri základnej poruche (panická porucha) nebola zrealizovaná
jej hospitalizačná liečba, pretože nebola schopná samostatného cestovania do iného mesta a tiež
sa v tom čase starala o svoju imobilnú matku, trpiacu Parkinsonovým syndrómom. Psychologickými
nálezmi, napr. už aj v roku 2005 bolo konštatované, že pri svojich duševných ťažkostiach nie je schopná
dodržiavať pracovné tempo, učiť sa nové úlohy, jej pracovný potenciál bol redukovaný a nebola schopná
samostatnej zárobkovej činnosti.

Pri takto zistených zdravotných ťažkostiach navrhovateľky a ich vyhodnotení posudkovým lekárom
dospel krajský súd k presvedčeniu, že rozhodnutie odporkyne o priznaní invalidného dôchodku (I.)
bolo vydané na základe skutkového stavu veci, ktorý bol v rozpore s obsahom spisu a že bolo
nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. Skutkový záver, že ťažká depresia bola u navrhovateľky
objektívne zistená až psychologickým vyšetrením z 22.júna 2011 (od uvedeného dňa bola navrhovateľka
uznaná invalidnou) nezodpovedalo skutočnosti, pretože ťažká depresia bola u nej psychologickými
vyšetreniami konštatovaná už v roku 2001, 2002. Argumentácia posudkového lekára, že v tom
čase navrhovateľka nebola motivovaná na liečbu je bez ďalších vecných, odborných argumentov
nepresvedčivá a nedostatočná, najmä v súvislosti s psychiatrickým nálezom z 8.januára 2012, v ktorom
je záujem navrhovateľky o liečbu i prebiehajúca liečba jednoznačne dokumentovaná. Pokiaľ aj nebola
v tom čase realizovaná hospitalizačná liečba, bolo to z akceptovateľných dôvodov (starostlivosť o
imobilnú matku), prípadne bolo uvedené dôsledkom jej duševnej - panickej - poruchy. Určený dátum
vzniku invalidity navrhovateľky pre jej rozhodujúce duševné ochorenie nebol vzhľadom na vyššie
uvedené rozpory presvedčivý, logický a nepochybný, založený na objektívne preukázaných zdravotných
ťažkostiach navrhovateľky.

Ďalší nedostatok v zistení skutočného stavu veci - objektívne preukázaných zdravotných ťažkostí
navrhovateľky sa týkal jej ochorenia pohybovo-oporného aparátu a jej neurologických ťažkostí.
Posudkoví lekári pri nanajvýš stredne ťažkej funkčnej poruche pohybovo-oporného aparátu nezistili
u navrhovateľky radikulárnu symptomatológiu a to napriek tomu, že neurologickými nálezmi bola



opakovane konštatovaná. Difúzny vertebrogénny syndróm chronický, s častými recidívami, s difúznou
poruchou statodynamiky stredne ťažkého stupňa s radikulárnou symptomatológiou S1 bilat. CB syndróm
bilat, s cervikokranialgiou bol u navrhovateľky konštatovaný aj neurologickým nálezom z 26.marca 2012.
V objektívnom neurologickom náleze bolo na horných a dolných končatinách zistené rr živšie vľavo,
zániková symptomatológia zľava, algická hemihypestéza vľavo, pyramídové iritačné javy na dolných
končatinách, taxia hypometria zľava, brušná areflexia, redukovaný vibrocit na dolných končatinách,
algická, taktilná hypoestéza bilat. od členkov distálne, stoj III. s instabilitou, chôdza II. ataktická, výrazne
redukovaná dynamika C chrbtice difúzne (o 1 až 2/3), a tiež bola v diagnostických záveroch uvedená
disseminovaná neurologická symptomatológia aj s MR korelátom zmien v bielej hmote, s diferenciálnou
diagnózou demyelinizačného ochorenia CNS, polyneuropatický syndróm na dolných končatinách pri
anémii, chronická depresia, panická porucha, insomnia, chronický únavový syndróm. Disseminovaná
neurologická symptomatológia bola potvrdená opakovane vykonanými MR vyšetreniami mozgu a zadnej
jamy, keď od roku 2004 až do roku 2007 bola preukázaná progresia počtu hyperintenzívnych ložiskových
lézií v bielej hmote mozgu, v roku 2008 bol po vykonanom MR vyšetrení konštatovaný stacionárny
nález. Neurologickým nálezom z 20.augusta 2013 bola v závere konštatovaná progresia neurologickej
symptomatológie s parestéziami, vertigom, ktorý je jedným z dôvodov jej úrazov, ako o tom svedčí
aj jej hospitalizácia z februára 2011. Uvedené neurologické ťažkosti navrhovateľky neboli nijakým
spôsobom posudkovo vyhodnotené s odôvodnením, že pokiaľ nebola stanovená jednoznačná diagnóza,
nie je možné ich posudkovo hodnotiť. Takéto stanovisko posudkového lekára považoval krajský súd
za zjednodušujúce a nepreskúmateľné. Pre zhodnotenie zníženej pracovnej schopnosti poistenca
sú rozhodujúce jeho zdravotné ťažkosti, jeho dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Je nesporné,
že navrhovateľka sa na uvedené lieči, jej zdravotný stav sa nepodarilo zlepšiť a v neurologickom
je opakovane konštatované, že nie je schopná sústavnej práce. Pokiaľ sú u poistenca odbornými
vyšetreniami preukázané zdravotné ťažkosti, je potrebné vzhľadom na stupeň ich závažnosti a ich vplyv
na pracovnú schopnosť ich posudkovo vyhodnotiť, aby mohlo byť rozhodnuté o uplatnenom nároku
na invalidný dôchodok poistenca na základe riadne a úplne zisteného skutočného stavu veci. Práve
úlohou posudkového lekára sociálneho poistenia je riešiť odborné (medicínske) otázky a za využitia
svojich odborných znalostí podať súdu potrebné vysvetlenie o vplyve zistených poškodení zdravia
na pracovnú schopnosť poistenca. Napriek tomu, že u navrhovateľky je podľa odborných lekárskych
nálezov určitá neurologická diagnóza len predpokladaná (demyelinizačné ochorenie centrálnej nervovej
sústavy), je nesporné, že disseminovaná neurologická symptomatológia je objektívne zistená. Nemôže
byť na ujmu poistenca, pokiaľ jednoznačná diagnóza odbornými lekármi nie je stanovená, ak zistené
prejavy poškodenia zdravia je možné posudkovo vyhodnotiť napr. aj podľa zásady prirovnania k
zdravotnému postihnutiu, ktoré je s ich funkčným dopadom najviac porovnateľné (§ 71 ods. 9 zákona
o sociálnom poistení). V týchto súvislostiach však posudok posudkového lekára, na ktorom z hľadiska
zistenia skutočného stavu veci bolo založené rozhodnutie odporkyne o priznaní invalidného dôchodku
(I.) neposkytuje navrhovateľke ani súdu žiadne informácie o ich vplyve na jej pracovnú schopnosť.
Dôsledkom uvedeného je nemožnosť zistenia, či zdravotné ťažkosti navrhovateľky vo vzťahu k jej
invalidizácii a k vyjadrenej percentuálnej miere jej zníženej pracovnej schopnosti boli zhodnotené
komplexne a či boli správne posudkovo vyhodnotené. V tejto súvislosti boli označené rozhodnutia
odporkyne nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.

Nedostatočné zistenie skutkového stavu veci videl krajský súd aj v opomenutí posudkového
vyhodnotenia opakovane v neurologických a psychiatrických nálezoch konštatovaného únavového
syndrómu. Tento by podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení mohol mať posudkový význam,
pokiaľ bol preukázaný vyžadovaným spôsobom. Lekárske správy posudkových lekárov neposkytli súdu
žiadne argumenty pre možnosť posúdenia, či zdravotné ťažkosti navrhovateľky boli v tejto súvislosti
zistené úplne, pretože neobsahujú žiadne informácie o uvedenej diagnóze a jej posudkovej závažnosti,
najmä, či bol diagnostikovaný únavový syndróm zistený zákonom vyžadovaným spôsobom a či je
posudkovo významným poškodením zdravia navrhovateľky.

Uvedené výhrady súdu vo vzťahu k zákonnej povinnosti odporkyne zistiť úplne skutočný stav veci a
za tým účelom zisťovať všetky rozhodujúce skutočnosti, či svedčia v prospech alebo v neprospech
účastníka konania, sa týkali najmä možného navýšenia percentuálnej miery zníženej pracovnej
schopnosti navrhovateľky pre ďalšie zdravotné ťažkosti, ktorými trpí tak, ako to predpokladá ust. § 71
ods. 8 zákona o sociálnom poistení a tiež určeného dátumu vzniku jej invalidity. Posudkový záver o
posudkovej nevýznamnosti pôvodného invalidizujúceho ochorenia navrhovateľky - osteoporóza stredne



ťažká forma k 1.januáru 2010, od ktorého navrhovateľka požiadala o priznanie invalidného dôchodku v
zmysle § 293ax zákona o sociálnom poistení, považoval krajský súd za správne, pretože už v roku 2008
bol kontrolným denzitometrickým vyšetrením preukázaný zlepšený nález, kostná denzita bola v pásme
osteopénie, čo trvanie invalidity neodôvodňuje.

Po vydaní rozhodnutia z 10.januára 2013, ktorým bolo navrhovateľke započítané obdobie dôchodkového
poistenia do vzniku nároku na invalidný dôchodok spolu s pripočítaným obdobím od vzniku nároku
na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku v rozsahu 31 rokov a 317 dní sa s ním
navrhovateľke stotožnila s tým, že osobným listom dôchodkového poistenia bolo preukázané, že jej
bolo započítané obdobie štúdia, aj obdobie starostlivosti o dieťa. Evidovaná nezamestnanosť jej ako
náhradná doba bola započítaná len v rozsahu zákonných možností s tým, že pokiaľ bola nezamestnaná
a nebol evidovaná ako uchádzačka o zamestnanie, prípadne bola evidovaná ale nebola jej vyplácaná
podpora v nezamestnanosti jej ako náhradná doba započítaná byť nemohla. Rozhodnutia odporkyne
neobsahuje dostatok dôvodov ohľadom započítania poberania peňažného príspevku navrhovateľky za
opatrovanie jej matky, keď uvedené bolo zhodnotené len od 12.novembra 2008 a podľa potvrdenia úradu
práce, sociálnych vecí a rodiny zo 6.júla 2011 bola poberateľkou peňažného príspevku za opatrovanie
už od 1.augusta 2006.

Požiadavke navrhovateľky, aby bol pokles jej pracovnej schopnosti vyjadrený 70 % od 1.januára
2010 tak, že budú započítané pre percentuálne vyjadrenie jej zníženej pracovnej schopnosti aj ďalšie
ochorenia ktorými trpí, nebolo možné vyhovieť. Podľa platnej právnej úpravy sa jednotlivé percentuálne
miery zníženej pracovnej schopnosti poistenca za každé jednotlivé ochorenia nesčítava, ale vychádza sa
z rozhodujúceho zdravotného postihnutia a pre všetky ďalšie zdravotné ťažkosti možno pokles pracovnej
schopnosti navýšiť len o 10 % (§ 71 ods. 7,8 zákona o sociálnom poistení).

Z vyššie uvedených dôvodov, týkajúcich sa invalidity navrhovateľky, tj. určenia jej rozhodujúceho
zdravotného postihnutia, vyjadrenej percentuálnej miery jej zníženej pracovnej schopnosti, určeného
dátumu vzniku jej invalidity a posudkového vyhodnotenia pridružených zdravotných ťažkostí krajský
súd zrušil rozhodnutie odporkyne o priznaní invalidného dôchodku (I.) a vec vrátil odporkyni na ďalšie
konanie za účelom, aby bol zdravotný stav navrhovateľky posúdený komplexne, vychádzajúc zo
všetkých odborných lekárskych nálezov s náležitým odôvodnením vysloveného posudkového záveru
vo vzťahu k všetkým zdravotným ťažkostiam a ich vplyvu na jej pracovnú schopnosť, ako aj vo vzťahu
k určenému dátumu vzniku jej invalidity. Podľa potreby odporkyňa doplní ďalšie odborné vyšetrenia
navrhovateľky tak, aby bol jej posudkový záver náležite podložený, najmä v súvislosti s únavovým
syndrómom. Svoje rozhodnutie odôvodní spôsobom, ktoré jej vyplýva z ust. § 209 ods. 4 zákona o
sociálnom poistení tak, aby bolo jednoznačné, logické, zrozumiteľné a presvedčivé jednak pre účastníka
konania ako aj pre prípadne preskúmanie krajským súdom. Skutkové zistenia a ich právne vyhodnotenie
doplní aj vo vzťahu k vyššie uvedenému obdobiu poberania peňažného príspevku za opatrovanie.

Rozhodnutie z 15.januára 2013, ktorým odporkyňa v rámci autoremedúry zrušila svoje prvé rozhodnutie
o priznanie invalidného dôchodku navrhovateľke z 8.júna 2012 krajský súd potvrdil ako vecne správne,
pretože odporkyňa správne v rámci svojej autoremedúry, vyplývajúcej z ust. § 217 ods. 1 zákona o
sociálnom poistení zrušila skôr vydané rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku navrhovateľke po
zistení, že nebolo správne, keďže v odvolacom správnom konaní posudkový lekár ústredia Sociálnej
poisťovne inak označil jej rozhodujúce zdravotné postihnutie i percentuálne vyjadrenie jej zníženej
pracovnej schopnosti.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s použitím ust. § 250l ods. 2
O.s.p. a navrhovateľke nepriznal právo na náhradu trov konania, napriek jej úspechu vo veci, pretože
si náhradu trov konania neuplatnila.

Poučenie:



Proti tomuto rozsudku z dôvodu zrušenia podľa § 250j ods. 2 písm. b) O.s.p. a voči výroku o trovách
konania je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia.

Voči výroku rozsudku z dôvodu zrušenia podľa § 250j ods. 2 písm. c) a d) O.s.p. odvolanie nie je
prípustné.

Odvolanie sa podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach prostredníctvom krajského súdu
na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné popri všeobecných náležitostiach /
§ 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom
sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.