KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica5. 11. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/58/2013 z 5. 11. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 5. novembra 2014, sp. zn. 26Sd/58/2013, ECLI:SK:KSBB:2014:6013201045.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/58/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6013201045
Dátum vydania rozhodnutia: 06. 11. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6013201045.3

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľa T. Y.,
nar. X. M. XXXX, trvale bytom C. bez konkrétnej adresy, s adresou doručovania na adresu pobočky
Sociálnej poisťovne v Lučenci, Dr. Vodu č. 6, proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom
v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX
XXX XXXX X zo 4. marca 2013 o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného dôchodku a rozhodnutia
odporkyne totožného čísla zo 16.mája 2013 o priznaní invalidného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo 4. marca 2013 potvrdzuje.

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo 16.mája 2013 potvrdzuje.

Navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím zo 4.marca 2013 odporkyňa s poukazom na ust. § 70 ods. 1 a § 293ax zákona č. 461/2003
Z.z. o sociálnom poistení zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie invalidného dôchodku napriek vzniku
jeho invalidity s viac ako 70 % poklesom pracovnej schopnosti, pretože pred vznikom invalidity, pred
7.februárom 2011 nezískal potrebných 15 rokov dôchodkového poistenia ale len 14 rokov a 73 dní.
Z odôvodnenia rozhodnutia tiež vyplynulo, že pred 1.januárom 2010 navrhovateľovi nevznikol nárok
na invalidný dôchodok z dôvodu nezískania potrebného počtu rokov dôchodkového poistenia, preto
bol jeho nárok na základe jeho žiadosti opätovne posúdený v súlade s ust. § 293ax ods. 1 zákona o
sociálnom poistení. Do obdobia dôchodkového poistenia bola dodatočne započítaná doba jeho štúdia
od 1.septembra do 1.októbra 1974 a od 29.mája do 30.júna 1975, naďalej bez splnenia podmienok pre
priznanie dôchodkovej dávky.

Rozhodnutím zo 16.mája 2013 odporkyňa priznala navrhovateľovi s počiatkom od 27.augusta 2012
invalidný dôchodok s poukazom na ust. § 70 ods. 1, § 293ax a § 82 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom
poistení vo výške 145,20 € mesačne a na základe zákonnej valorizácie ho od 1.januára 2013 zvýšila
na sumu 155,30 € mesačne.

V odôvodnení rozhodnutia uviedla, že navrhovateľovi nárok na invalidný dôchodok nevznikol pred
1.januárom 2010 z dôvodu nezískania potrebného počtu rokov dôchodkového poistenia, preto bol jeho
nárok na invalidný dôchodok opätovne posúdený podľa predpisov účinných po 31.decembri 2009.
Z lekárskej správy posudkového lekára z 28.apríla 2011 vyplynulo, že je invalidným od 7.februára
2011 s viac ako 70 % poklesom jeho pracovnej schopnosti. Odo dňa takto určeného dátumu vzniku
invalidity bol opätovne posúdený nárok na jeho invalidný dôchodok a bolo konštatované, že získal



potrebné obdobie dôchodkového poistenia (16 rokov a 195 dní), pretože u poistenca, ktorý sa
stal invalidným vo veku nad 45 rokov zákon vyžaduje najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového
poistenia. Sumu invalidného dôchodku určila podľa § 73 ods. 1 zákona o sociálnom poistení ako
súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia, získaného ku dňa
vzniku nároku na invalidný dôchodok, s pripočítaním dôchodkového poistenia od vzniku nároku na
invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Priemerný
osobný mzdový bod navrhovateľa zisťovala z rozhodujúceho obdobia kalendárnych rokov 1984-2011,
v ktorom však navrhovateľ nezískal aspoň 22 kalendárnych rokov, z ktorých by bolo možné zistiť
priemerný osobný mzdový bod a nezískal ich ani po postupnom rozšírení rozhodujúceho obdobia pred
1.január 2004, preto bol jeho priemerný osobný mzdový bod vypočítaný z nižšieho počtu kalendárnych
rokov. Konkretizovala spôsob určenia priemerného osobného mzdového bodu aj s ohľadom na zistené
náhradné doby, ktoré navrhovateľ získal (0,6029). K obdobiu dôchodkového poistenia, ktoré navrhovateľ
získal v rozhodujúcom období (5 669 dní) pripočítala obdobie dôchodkového poistenia od vzniku
nároku na invalidný dôchodok do dosiahnutia dôchodkového veku 62 rokov (2 625 dní) a pre určenie
výšky invalidného dôchodku vychádzala z obdobia dôchodkového poistenia v rozsahu 8 660 dní.
Uplatnila aktuálnu dôchodkovú hodnotu, platnú pre rok 2012, tj. v čase splnenia všetkých podmienok
pre možnosť priznania invalidného dôchodku vo výške 9,8182 €. Prílohou tohto rozhodnutia bol osobný
list dôchodkového poistenia, v ktorom bolo zhrnuté obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa i
zárobky, dosiahnuté v rozhodujúcom období.

Navrhovateľ sa odvolal voči rozhodnutiu odporkyne zo 4.marca 2013 s poukazom na to, že
18.septembra 2007 uhradil poistné na dôchodkové poistenie vo výške 40 438,- Sk a 17.septembra 2007
vo výške 10 915,- Sk, čím by mal mať uhradené dôchodkové poistenie v celom rozsahu. Napriek tomu
odporkyňa tvrdila, že poistné na dôchodkové poistenie v rokoch 1990-1997 neuhradil, preto žiadal, aby
krajský súd uvedené prešetril s tým, že prípadné nedoplatky je ochotný uhradiť.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrval na podanom odvolaní. Vo vzťahu k rozhodnutiu odporkyne
zo 16.mája 2013 uviedol, že mu invalidný dôchodok mal byť priznaný spätne už od roku 2011,
pretože v tom roku mu bola výplata invalidného dôchodku zastavená s tým, že zákonnú podmienku
potrebného obdobia dôchodkového poistenia pre možnosť výplaty invalidného dôchodku nesplnil. V tejto
súvislosti opätovne uviedol, že poistné na dôchodkové poistenie v čase jeho podnikania ako samostatne
zárobkovo činnej osoby dodatočne uhradil vo výške 53 000,- Sk. V súvislosti s vymáhaním poistného na
dôchodkové poistenie uviedol, že Sociálna poisťovňa nemala právo jeho úhradu od neho žiadať, pretože
exekučné príkazy, ktoré odporkyňa za tým účelom vydala sa stali právne nevymáhateľnými v dôsledku
premlčania. Obdobie dôchodkového poistenia, za ktoré bolo poistné uhradené mu malo byť podľa jeho
názoru započítané pre účely určenia výšky dôchodkovej dávky, ale nestalo sa tak. Poukázal tiež na
to, že zo strany odporkyne mu boli poskytované rôzne informácie o potrebnom období dôchodkového
poistenia. Už v minulosti bol uznaný čiastočne invalidným dôchodcom, čiastočný invalidný dôchodok
mu však nebol vyplácaný, pretože zo strany odporkyne nebola ochota nájsť mu potrebné obdobie
dôchodkového poistenia, napriek tomu, že on potrebné informácie, resp. dôkazy o príprave na budúce
povolanie poskytoval. Sám si v archíve vyhľadával dôkazy o započítateľnom období dôchodkového
poistenia. Domáhal sa toho, aby mu invalidný dôchodok bol vyplatený spätne aj za to obdobie, za ktoré
mu bol neprávom odobratý.

Odporkyňa navrhla rozhodnutia odporkyne zo 4.marca a 16.mája 2013 potvrdiť ako zákonné a vecne
správne. Poukázala na to, že obdobie dôchodkového poistenia bolo navrhovateľovi zohľadnené tak, ako
bolo v konaní preukázané. Zdôraznila, že odporkyňa nie je povinná vyhľadávať obdobie dôchodkového
poistenia v prospech poistencov, ale rozhoduje na základe dôkazov, ktoré sú predložené alebo aspoň
označené. Poistencov má v konaní usmerniť v tom zmysle, aby zabezpečili doklady, ktoré sú ešte
potrebné.

V písomnom vyjadrení z 31.mája 2013 odporkyňa uviedla, že rozhodnutím zo 4.marca 2013 bolo
navrhovateľovi pre účely posúdenia jeho nároku na invalidný dôchodok započítaná doba štúdia od
1.septembra do 1.októbra 1974 a od 29.mája do 30.júna 1975 na základe potvrdenia Strednej odbornej



školy v Banskej Bystrici z 12.novembra 2012, navrhovateľ však ani s touto dobou nezískal potrebné
obdobie dôchodkového poistenia.

Obdobie dôchodkového poistenia z titulu výkonu samostatnej zárobkovej činnosti v období od 1.februára
1997 do 30.apríla 1999 bolo navrhovateľovi zohľadnené až 27.augusta 2012 z toho dôvodu, že za
obdobie výkonu jeho samostatnej zárobkovej činnosti nemal v celosti uhradené poistné na dôchodkové
poistenie. Dňom 27.augusta 2012 však došlo k odpísaniu poslednej pohľadávky podľa § 151 zákona o
sociálnom poistení, čím prestalo byť evidované akékoľvek jeho dlžné poistné na dôchodkové poistenie,
preto bol jeho nárok na invalidný dôchodok opätovne posúdený k tomuto dňu s poukazom na zákonné
ust. § 78 zákona o sociálnom poistení. Na základe uvedeného mohlo byť obdobie dôchodkového
poistenia navrhovateľa počas jeho samostatnej zárobkovej činnosti (od 28.januára 1988 do 23.apríla
1999) v celosti započítané do obdobia dôchodkového poistenia až dňom odpísania zvyšnej dlžnej sumy
poistného, čo sa prejavilo priznaním invalidného dôchodku rozhodnutím zo 16.mája 2013.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutia odporkyne i konanie, ktoré im predchádzalo v
súlade s ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s ich písomnými podaniami,
s obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľa o priznanie čiastočného
invalidného dôchodku, s jeho žiadosťou o priznanie invalidného dôchodku, s rozhodnutiami vydanými v
súvislosti s podanými žiadosťami, s evidenčnými listami dôchodkového zabezpečenia, preukazujúcimi
jeho obdobie dôchodkového poistenia, s príjmovými pokladničnými dokladmi na úhradu sumy 10 915,-
Sk a 40 438,- Sk, s osobným listom dôchodkového poistenia vydaným k rozhodnutiu zo 16.mája
2013, s korešpondenciou medzi pobočkou a ústredím Sociálnej poisťovne, s potvrdením o evidencii
navrhovateľa ako uchádzača o zamestnanie, s ostatným relevantným obsahom spisu a dospel k
presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutia boli vydané v súlade so zákonom, preto ich podľa § 250q ods.
2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.

Podľa § 293ax ods. 1, 3, 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení poistencovi, ktorému
nevznikol nárok na invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa predpisov účinných
pred 1.januárom 2010 z dôvodu nezískania potrebného počtu rokov dôchodkového poistenia a ktorý
nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný
dôchodok, Sociálna poisťovňa na jeho žiadosť znovu posúdi dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a
rozhodne o nároku na invalidný dôchodok a o jeho sume podľa zákona účinného od 1.januára 2010.
Počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia
pred dňom, od ktorého bol určený vznik invalidity po 31.decembri 2009. Rozhodujúcim obdobím na
zistenie priemerného osobného mzdového bodu sú kalendárne roky pred rokom, v ktorom boli splnené
podmienky nároku na invalidný dôchodok podľa zákona účinného od 1.januára 2010.

Podľa § 73 ods. 1 cit. zákona sa suma invalidného dôchodku poistenca, ktorý má percentuálny pokles
schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako o 70 % určí ako súčin priemerného osobného
mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný
dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia
dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Zistenie obdobia dôchodkového poistenia,
osobného vymeriavacieho základu, osobného mzdového bodu, priemerného osobného mzdového bodu,
či aktuálnej dôchodkovej hodnoty vyplýva zo zákonných ust. § 60 a 64 cit. zákona.

Z ust. § 78 ods. 1 cit. zákona vyplýva, že povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo
činnej osobe a dobrovoľne dôchodkovo poistenej osobe, ktoré nezaplatili včas a v správnej sume
poistné na dôchodkové poistenie za obdobie, za ktoré boli povinné ho platiť poistné na dôchodkové
poistenie, sa toto obdobie započíta na nárok na invalidný dôchodok a na určenie jeho sumy ako obdobie
dôchodkového poistenia odo dňa, v ktorom bola zaplatená celá suma dlžného poistného na dôchodkové
poistenie.

V ust. § 151 cit. zákona sú uvedené predpoklady pre možnosť odpísania pohľadávky s tým, že odpísaním
pohľadávky táto zaniká (ods. 4).



Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľ bol uznaný za čiastočne invalidného podľa §
37 zákona o sociálnom zabezpečení od 6.augusta 1999. Čiastočný invalidný dôchodok mu nebol
priznaný, pretože nesplnil podmienku potrebnej doby zamestnania, ktorá bola vzhľadom na fyzický vek
navrhovateľa v čase vzniku jeho čiastočnej invalidity 5 rokov. Obdobie dôchodkového poistenia mal
vykázané len v rozsahu 2 rokov a 323 dní. Jeho čiastočná invalidita bola zmenená na invaliditu plnú
podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení dňom 12.marca 2007. Od 14.februára 2007
bol konštatovaný tiež vznik jeho invalidity podľa kritérií daných zákonom o sociálnom poistení so 75 %
poklesom jeho pracovnej schopnosti. V priebehu rokov vydávala odporkyňa rozhodnutia, ktorými žiadosť
navrhovateľa o priznanie čiastočného invalidného dôchodku, neskôr invalidného dôchodku zamietala,
pretože nezískal potrebné obdobie dôchodkového poistenia. Prechodne bol navrhovateľovi rozhodnutím
odporkyne invalidný dôchodok priznaný, neskôr však bolo rozhodnutie zrušené z totožného dôvodu, pre
nesplnenie podmienky potrebného obdobia dôchodkového poistenia. V konaní pred správnym orgánom
bola sporná otázka nedoplatkov na poistnom na dôchodkové poistenie v období rokov 1990-1997 a v
roku 2003. Z vyjadrení navrhovateľa bolo zrejmé, že predložil dôkazy o zaplatení sumy 40 438,- Sk a 10
915,- ako dlžné poistné na dôchodkové poistenie, nebolo však zrejmé, či a akým spôsobom boli úhrady
pre účely zistenia obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľa započítané.

14.novembra 2012 vydala Stredná odborná škola v Banskej Bystrici potvrdenie, z ktorého vyplynulo
ďalšie obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa a to od 1.septembra do 1.októbra 1974 a od
19.mája do 30.júna 1975, na základe čoho bol nárok na invalidný dôchodok navrhovateľa opäť posúdený
v súlade s ust. § 293ax zákona o sociálnom poistení ale jeho žiadosť bola opätovne zamietnutá
rozhodnutím zo 4.marca 2013, pretože pred 7.februárom 2011, tj. odo dňa vzniku jeho invalidity najskôr
po 1.januári 2010 navrhovateľ nezískal potrebných 15 rokov dôchodkového poistenia ale len 14 rokov
a 73 dní. Zákonom vyžadované obdobie dôchodkového poistenia sa predĺžilo z toho dôvodu, že dátum
vzniku invalidity navrhovateľa bol nanovo určený po 1.januári 2010, pretože pred uvedeným dátumom
mu nárok na dôchodkovú dávku nevznikol. Invalidný dôchodok mu bol priznaný až rozhodnutím zo
16.mája 2013 od 27.augusta 2012 v súvislosti s odpísaním poslednej pohľadávky odporkyne na úhradu
dlžného poistného navrhovateľa na dôchodkovom poistení.

Posledné dve označené rozhodnutia sú predmetom preskúmavania v tomto konaní.

V konaní bola medzi účastníkmi naďalej sporná otázka dátumu vzniku nároku navrhovateľa na invalidný
dôchodok v súvislosti s potrebným obdobím dôchodkového poistenia, vykazovaným obdobím, za ktoré
nebolo dôchodkové poistenie uhradené, započítaním peňažného plnenia na dôchodkové poistenie a
otázka zostávajúceho dlhu na dôchodkovom poistení.

Z evidenčných listov dôchodkového zabezpečenia, z korešpondencie medzi pobočkou a ústredím
Sociálnej poisťovne, z potvrdenia o evidovanej nezamestnanosti navrhovateľa, z potvrdenia Daňového
úradu v Lučenci o neuhradení dane z príjmov fyzických osôb v rokoch 1990-1992 vrátane, z príjmových
dokladov o úhrade dlžného poistenia navrhovateľom 17. a 18.septembra 2007 krajský súd zistil, že
navrhovateľ bol pre účely dôchodkového poistenia prihlásený do Sociálnej poisťovne ako samostatne
zárobkovo činná osoba v období od 28.januára 1988 do 23.apríla 1999 a od 1.júla 2004 do 1.mája
2005. V období od 16.mája 2005 do 14.decembra 2005 a od 5.mája 1991 do 30.novembra 2001 bol
evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. Po dodatočnej úhrade dlžného poistného na dôchodkové
poistenie dňa 18.septembra 2007 vo výške 40 438,- Sk bola uvedená suma započítaná na poistné za
obdobie od 1.februára 1997 do 23.apríla 1999 a za obdobie od 1.júla 2004 do 1.mája 2005. Ďalšia
platba navrhovateľa vo výške 10 915,- Sk zo dňa 17.septembra 2007 bola započítaná na dlžné poistné
za obdobie od 16.mája 2005 do 14.novembra 2005. Dlžné poistné na dôchodkové poistenie v období
od 1.mája 1990 do 31.januára 1997 bolo vymáhané aj v exekučnom konaní. Exekúcia bola vyhlásená
za neprípustnú a následne zastavená, pretože navrhovateľ (v tom konaní povinný) vzniesol úspešne
námietku premlčania. Pre účely dôchodkového poistenia navrhovateľovi nebolo započítané obdobie
rokov 1990 až do 31.januára 1997, pretože v rokoch 1990-1992 vrátane nepodal daňové priznanie k dani
z príjmov fyzických osôb, preto mu nevznikla povinnosť zaplatiť poistné na dôchodkové poistenie. Od
1.januára 1993 do 31.januára 1997 poistné na dôchodkové poistenie neuhradil, pohľadávka odporkyne



na úhradu uvedeného však bola odpísaná podľa § 153 zákona o sociálnom poistení a to za roky 1994 až
do 31.januára 1997 dňa 27.októbra 2011 a za rok 1993 dňa 27.augusta 2012. Obdobie dôchodkového
poistenia od 1.februára 1997 do 23.apríla 1999 mu bolo započítané dňom dodatočnej úhrady poistného
18.septembra 2007 (40 438,- Sk) a ďalšia platba navrhovateľa vo výške 10 915,- Sk bola započítaná na
obdobie jeho dôchodkového poistenia od 16.mája 2005 do 14.novembra 2005, ktoré bolo následne tiež
zahrnuté do obdobia dôchodkového poistenia dňom 17.septembra 2007.

Do 31.decembra 2009 navrhovateľovi nebol priznaný čiastočný invalidný dôchodok, resp. invalidný
dôchodok, pretože nespĺňal napriek vzniku jeho invalidity, resp. čiastočnej invalidity podmienku potrebnej
doby zamestnania. Invalidný dôchodok mu bol priznaný len prechodne s následným zastavením jeho
výplaty z totožného dôvodu.

Odporkyňa rozhodla rozhodnutím zo 4.marca 2013 v súlade so zákonom, keď žiadosť navrhovateľa
o priznanie invalidného dôchodku opäť zamietla napriek tomu, že invalidita navrhovateľa trvala aj
po 1.januári 2010 s dátumom jej určenia dňom 7.februára 2011 so 75 % poklesom jeho pracovnej
schopnosti. Správne zisťovala obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa z obdobia predo dňom,
od ktorého bol znova určený dátum vzniku jeho invalidity po 31.decembri 2009, tj. pred 7.februárom
2011. K tomuto dátumu navrhovateľ dovŕšil vek 45 rokov, preto odporkyňa správne zisťovala, či k
uvedenému dátumu 7.februára 2011 získal potrebných 15 rokov dôchodkového poistenia, pretože
takéto obdobie dôchodkového poistenia je vyžadované zákonným ust. § 72 ods. 1 písm. g) zákona
o sociálnom poistení. Keďže k takto novo určenému dátumu vzniku invalidity navrhovateľ nezískal
potrebných 15 rokov dôchodkového poistenia ale len 14.rokov a 73 dní, správne jeho žiadosť o priznanie
invalidného dôchodku zamietla. Zistené obdobie dôchodkového poistenia pre toto rozhodnutie bolo
totožné s obdobím dôchodkového poistenia, z ktorého odporkyňa vychádzala pri vydaní rozhodnutia zo
16.mája 2013, ktorým navrhovateľovi invalidný dôchodok už priznala, s tým rozdielom, že k 27.augustu
2012 bola odpísaná posledná pohľadávka odporkyne voči navrhovateľovi z titulu dlžného poistného na
dôchodkovom poistení a to za rok 1993. Až týmto dňom, 27.augusta 2012 bolo možné konštatovať,
že navrhovateľ nedlhuje žiadne poistné na dôchodkovom poistení, preto až týmto dňom bolo možné
započítať do obdobia dôchodkového poistenia aj to obdobie dôchodkového poistenia, za ktoré už uhradil
dlžné poistné skôr, hoci oneskorene. Celá suma dlžného poistného síce uhradená nebola, ale odporkyňa
správne vychádzala z predpokladu, že dlžné poistné neexistuje, pretože pohľadávka na úhradu dlžného
poistenia bola odpísaná v súlade s ust. § 151 zákona o sociálnom poistení, v dôsledku čoho zanikla (§
151 ods. 4 zákona o sociálnom poistení). Tým, že navrhovateľ bol úspešný ako povinný v exekučnom
konaní a po ním úspešne vznesenej námietke premlčania bola exekúcia zastavená, nedošlo k zániku
jeho dlhu na poistnom na dôchodkové poistenie. Tento dlh voči odporkyni sa len stal nevymáhateľným v
exekučnom konaní, neprestal však existovať. Bolo možné ho splniť aj dobrovoľne bez súdneho, prípadne
exekučného zásahu. Aj vo vzťahu k tomuto dlhu sa preto odporkyňa správne odvíjala až od dátumu
odpísania týchto pohľadávok voči navrhovateľovi.

Z uvedeného je zrejmé, že rozhodnutím zo 16.mája 2013 odporkyňa správne určila dátum vzniku nároku
navrhovateľa na priznanie invalidného dôchodku, ktorý správne stotožnila s dňom odpísania pohľadávky
voči navrhovateľovi na úhradu poslednej dlžnej sumy na poistnom na dôchodkové poistenie za rok
1993, pretože, ak za určité obdobie dôchodkového poistenia nebolo uhradené poistné, prípadne nebolo
uhradené v správnej výške, tak sa môže toto obdobie dôchodkového poistenia započítať pre účely
nároku na invalidný dôchodok len od toho dňa, keď bolo uhradené v celosti a v správnej výške za celé
obdobie, za ktoré bolo potrebné ho platiť. Odpísanie pohľadávky znamená zánik dlhu na poistnom, preto
sa už ďalšie dlžné poistné na dôchodkovom poistení zo strany navrhovateľa nevykazovalo, napriek
tomu, že dlh nebol v celosti uhradený.

Z ust. § 61, § 62 a § 63 ods. 6 zákona o sociálnom poistení vyplýva, že osobný vymeriavací základ je
úhrn vymeriavacích základov za kalendárny rok, z ktorých sa zaplatilo poistné na dôchodkové poistenie.
Osobný mzdový bod na určenie sumy dôchodkovej dávky sa určí ako podiel osobného vymeriavacieho
základu a všeobecného vymeriavacieho základu. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie priemerného
osobného mzdového bodu sa vylučujú obdobia za ktoré nemožno určiť osobný mzdový bod, ak tieto
obdobia trvali celý kalendárny rok.



Z uvedeného je zrejmé, že v rokoch, v ktorých navrhovateľ neuhradil poistné na dôchodkové poistenie,
pokiaľ toto obdobie trvalo celý kalendárny rok, nie je možné zistiť osobný mzdový bod pre účely
výpočtu sumy dôchodkovej dávky. Takéto obdobie sa z obdobia dôchodkového poistenia vylučujú.
Odporkyňa sa uvedeným správne riadila a správne nezapočítala do obdobia dôchodkového poistenia
navrhovateľa roky 1990 až do 31.januára 1997 a roky 2001-2003, pretože v týchto rokoch buď nebolo
poistné uhradené z toho dôvodu, že nebolo ani predpísané (roky 1990-1992, kedy navrhovateľ nepodal
daňové priznanie k dani z príjmu fyzických osôb) a v rokoch 1993 až do 31.januára 1997 dlžné poistné
uhradené nebolo. Dlh na poistnom neexistuje z dôvodu odpísania pohľadávky. V rokoch 2001-2003
nebol zúčastnený na dôchodkovom poistení, preto za toto obdobie tiež nebolo možné zistiť osobný
mzdový bod a zahrnúť uvedené do obdobia dôchodkového poistenia.

Samotný výpočet sumy priznaného invalidného dôchodku navrhovateľ nenamietal a ani krajský súd
nezistil žiadne pochybenia pri určení jeho výšky. Odporkyňa postupovala v súlade s ust. § 73
ods. 1 zákona o sociálnom poistení a správne určila sumu invalidného dôchodku navrhovateľa ako
súčin priemerného osobného mzdového bodu (pri jeho správnom výpočte s ohľadom aj na zistenú
náhradnú dobu), obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný
dôchodok s pripočítaním obdobia dôchodkového poistenia od vzniku nároku na invalidný dôchodok
do dovŕšenia dôchodkového veku (ktoré bolo v nadväznosti na vyššie uvedené správne zistené)
a aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ktorú správne určila ku dňu splnenia všetkých predpokladov pre
možnosť priznania dôchodkovej dávky), tj. k 27.augustu 2012. V podrobnostiach krajský súd poukazuje
na konkrétny výpočet sumy invalidného dôchodku, ktorý bol obsiahnutý v odôvodnení rozhodnutia
odporkyne zo 16.mája 2013, pretože bol realizovaný na základe správne aplikovaných príslušných
zákonných ustanovení a na základe správne zisteného skutkového stavu veci, týkajúceho sa obdobia
dôchodkového poistenia navrhovateľa a zárobkov dosiahnutých v rozhodujúcom období, tak, ako tieto
boli zhrnuté v osobnom liste dôchodkového poistenia, ktorý bol prílohou tohto rozhodnutia.

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že námietka navrhovateľa, týkajúca sa dátumu, od ktorého mu bol
invalidný dôchodok priznaný, nebola dôvodná. Popri vzniku invalidity splnil ďalší zákonný predpoklad
pre možnosť priznania invalidného dôchodku až 27.augusta 2012, pretože až týmto dňom prestal
byť evidovaný akýkoľvek dlh na poistnom na dôchodkové poistenie. Pre možnosť započítania celého
obdobia dôchodkového poistenia, za ktoré bolo potrebné v zmysle zákonných ustanovení platiť poistné,
zákon vyžaduje, aby bolo splnené v celosti a v správnej výške.

Náhradu trov konania krajský súd navrhovateľovi nepriznal rozhodujúc podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s
použitím ust. § 250l ods.2 O.s.p., pretože v konaní nebol úspešný.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach

prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.