KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica13. 5. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 21Sd/313/2013 z 13. 5. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 13. mája 2014, sp. zn. 21Sd/313/2013, ECLI:SK:KSBB:2014:6013201149.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 21Sd/313/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6013201149
Dátum vydania rozhodnutia: 14. 05. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Valenčíková
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6013201149.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici v konaní pred samosudkyňou JUDr. Evou Valenčíkovou v právnej veci
navrhovateľa: P. O., nar. XX. G. XXXX, bytom I. O. XXX, XXX XX X. proti odporkyni: Sociálna poisťovňa,
ústredie, Ul. 29. augusta 8, 813 63 Bratislava o preskúmanie rozhodnutia o zamietnutí žiadosti o invalidný
dôchodok takto

r o z h o d o l :

Súd rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 14. mája 2013 v spojení s rozhodnutím č. XXX
XXX XXXX X zo dňa 12. augusta 2013 p o t v r d z u j e.

Navrhovateľovi právo na náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Navrhovateľ podaným opravným prostriedkom napadol rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX
X zo dňa 14.5.2013, ktorým podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v
znení neskorších predpisov, zamietla jeho žiadosť o invalidný dôchodok s odôvodnením, že nesplnil
podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný
dôchodok, keď získal len 12 rokov a 331 dní obdobia dôchodkového poistenia, pričom vzhľadom na vek
navrhovateľa (nad 45 rokov) bolo potrebné získať najmenej 15 rokov doby dôchodkového poistenia a
táto doba sa musí zisťovať z obdobia pred vznikom invalidity, t. z. pred 26.4.2013.

Navrhovateľ v opravnom prostriedku uviedol, že v rozhodnutí bolo uvedené, že získal 12 rokov a 331 dní
obdobia dôchodkového poistenia, čím splnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového
poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Invalidný dôchodok však nedostal, preto žiadal
prešetriť všetky okolnosti o jeho zdravotnom stave, z ktorého vyplýva, že nie je schopný práce. Musí sa
o neho starať manželka, musí ho doprevádzať všade na vyšetrenia. Navrhovateľ sa nemôže namáhať,
preto je stále doma.

Súd prejednal vec na pojednávaní dňa 14.5.2014 v neprítomnosti navrhovateľa, ktorý mal riadne
vykázané predvolanie na pojednávanie.

Odporkyňa trvala na vecnej správnosti napadnutého rozhodnutia, ktoré žiadala potvrdiť v spojení s
rozhodnutím č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 12.8.2013.

Súd preskúmal vec podľa § 250l ods. 1, 2 O.s.p. Vykonal vo veci dokazovanie oboznámením sa s
predloženými listinnými dôkazmi, administratívnym spisom a zistil tento skutkový stav:



V predmetnej veci súd rozhodol rozhodnutím zo dňa 30.10.2013 č.k. 21Sd/313/2013-19, keď napadnuté
rozhodnutie v spojení s rozhodnutím zo dňa 12.8.2013 ako vecne správne potvrdil. Po podaní odvolania
navrhovateľa Najvyšší súd SR uznesením zo dňa 26.3.2014 č.k. 1So/20/2014 rozsudok krajského
súdu zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie a uložil súdu priamo konať s navrhovateľom, teda nie
so splnomocneným zástupcom. Súd predvolal navrhovateľa na pojednávanie, navrhovateľ sa však
nedostavil, opätovne poslal manželku aby ho v konaní zastupovala, čo nebolo možné zo strany súdu
pripustiť vzhľadom na ust. § 27 ods. 3 O.s.p. Z tohto dôvodu súd prejednal vec v neprítomnosti
navrhovateľa.

Odporkyňa ďalším rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 12.8.2013 podľa § 70 ods. 1 zákona
č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov opätovne po zhodnotení obdobia
dôchodkového poistenia od 17.4.1997 do 31.12.1997 podľa potvrdenia Obecného úradu Pohorelá z
17.7.2013, zamietla žiadosť navrhovateľa o invalidný dôchodok s odôvodnením, že má mieru poklesu
schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 45 % a pred dňom vzniku invalidity - 26.4.2013 - získal 13 rokov
a 225 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Týmto rozhodnutím odporkyňa zmenila
napadnuté rozhodnutie zo dňa 14.5.2013.

Manželka navrhovateľa L. O. dňa 30.10.2013 pred súdom uviedla, že majú 3 deti, stará sa o
neho kompletne, umýva, oblieka, pretože manžel nevládze, je ťažko chorý. Finančné prostriedky im
nepostačujú ani na lieky a hygienu. Žiadala preto v mene navrhovateľa priznať invalidný dôchodok aspoň
v takej výške, ktorá by pokryla náklady na hygienu a lieky. Stačilo by, keby mu bolo priznaných 2 800,--
Sk. Navrhovateľ nemôže vykonávať žiadnu prácu, aj keď ho lekárka posiela do práce. Navrhovateľ bol
aj vo výkone trestu, ale nevie či tam pracoval. Pracoval na aktivačných prácach.

Súd po preskúmaní veci podľa § 250l ods. 1 O.s.p. dospel k záveru, že opravný prostriedok podal
navrhovateľ nedôvodne.

Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení /ďalej len zákon/ poistenec má nárok
na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72
a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný
predčasný starobný dôchodok.

Podľa § 72 ods. 1 písm. g/ zákona počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný
dôchodok vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.

Podľa § 72 ods. 2 počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje
z obdobia pred vznikom invalidity.

Na základe vykonaného dokazovania mal súd preukázané, že navrhovateľ si žiadosťou zo dňa
26.4.2013 uplatnil u odporkyni nárok na priznanie invalidného dôchodku od tohto dátumu. Vzhľadom
na zdravotný stav je navrhovateľ od uvedeného dátumu invalidný s určenou mierou poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť 45 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Vzhľadom na vek navrhovateľa, narodeného 21.2.1962, pre splnenie potrebnej doby dôchodkového
poistenia by musel navrhovateľ získať najmenej 15 rokov doby dôchodkového poistenia. Navrhovateľ
aj po započítaní obdobia dôchodkového poistenia od 17.4.1997 do 31.12.1997 (podľa potvrdenia
obecného úradu Pohorelá zo dňa 17.7.2013) získal len 13 rokov a 225 dní obdobia dôchodkového
poistenia. Navrhovateľ teda nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového
poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok, nakoľko nezískal potrebný počet rokov dôchodkového
poistenia podľa § 72 ods. 1 písm. g/ zákona, teda najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia.
Navrhovateľ ani v súdnom konaní nepreukázal žiadnu inú ako odporkyňou v ňou vydaných rozhodnutia
zhodnotenú dobu dôchodkového poistenia.



Súd mal preukázané, že navrhovateľ nesplnil zákonnú podmienku potrebnej doby dôchodkového
poistenia pre priznanie nároku na invalidný dôchodok, preto napadnuté rozhodnutie v spojení so
zmenovým rozhodnutím potvrdil tak, ako je vo výrokovej časti tohto rozsudku uvedené.

O trovách konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 O.s.p. v spojení s § 250l ods. 2 O.s.p. Navrhovateľ
nebol so svojim opravným prostriedkom úspešný, preto súd navrhovateľovi právo na náhradu trov
konania nepriznal.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa

jeho doručenia, písomne vo dvoch vyhotoveniach, prostredníctvom

konajúceho súdu na Najvyšší súd SR v Bratislave.

Odvolanie je možné podať len z dôvodov uvedených v ust. § 205

ods. 2 O.s.p.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3

O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom roz-

sahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu

považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam