KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica26. 2. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/176/2013 z 26. 2. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 26. februára 2014, sp. zn. 26Sd/176/2013, ECLI:SK:KSBB:2014:6013201701.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/176/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6013201701
Dátum vydania rozhodnutia: 27. 02. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6013201701.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky C. C.,
nar. X. H. XXXX, bytom M. K. K. H. č. XX, A. F., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom
v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX
XXX XXXX X z 26. júla 2013 o zamietnutí žiadosti o zvýšenie invalidného dôchodku priznaného podľa
zákona o sociálnom zabezpečení a o jeho pokračujúcej výplate takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 26. júla 2013 zrušuje podľa § 250j ods. 2 písm. c) a d)
Občianskeho súdneho poriadku a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.

Navrhovateľke náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa s poukazom na ust. § 263 ods. 1 zákona o sociálnom poistení a
§ 29 ods. 1 zákona o sociálnom zabezpečení zamietla žiadosť navrhovateľky o zvýšenie invalidného
dôchodku priznaného podľa zákona o sociálnom zabezpečení, konštatovala vznik nároku navrhovateľky
na výplatu invalidného dôchodku priznaného podľa zákona o sociálnom poistení a s poukazom na ust. §
263a ods. 5 zákona o sociálnom poistení rozhodla o trvajúcej výplate invalidného dôchodku priznaného
podľa zákona o sociálnom zabezpečení vo výške 177,30 € mesačne s tým, že nárok na výplatu
invalidného dôchodku priznaného podľa zákona o sociálnom poistení vo výške 174,50 € mesačne ako
nižšej dôchodkovej dávky zaniká.

V odôvodnení konštatovala, že navrhovateľka bola uznaná za čiastočne invalidnú podľa kritérií daných
zákonom o sociálnom zabezpečení a bol jej priznaný čiastočný invalidný dôchodok podľa tohto zákona.
Pri kontrolnej lekárskej prehliadke, realizovanej na žiadosť navrhovateľky z 18. februára 2013 posudkový
lekár sociálneho zabezpečenia v lekárskej správe z 18. februára 2013 konštatoval, že nedošlo k takému
zhoršeniu zdravotného stavu navrhovateľky, ktoré by podmieňovalo zmenu jej čiastočnej invalidity na
invaliditu podľa medicínskych a zákonných kritérií upravených v zákone o sociálnom zabezpečení
(zákona č. 100/1988 Zb.), preto nebol naplnený zákonný predpoklad pre zvýšenie sumy čiastočného
invalidného dôchodku (považovaného za invalidný dôchodok). Vzhľadom k tomu, že jej žiadosť o
zvýšenie sumy invalidného dôchodku sa považuje aj za žiadosť o priznanie invalidného dôchodku
podľa zákona o sociálnom poistení (zákon č. 461/2003 Z.z.), posúdil posudkový lekár jej aktuálny
zdravotný stav vo vzťahu k jej zníženej pracovnej schopnosti aj podľa medicínskych a zákonných kritérií
upravených týmto zákonom a konštatoval, že navrhovateľka je od 18.februára 2013 invalidná so 60 %
poklesom jej pracovnej schopnosti. Keďže popri vzniku invalidity splnila aj ďalšie zákonné predpoklady
pre možnosť priznania invalidného dôchodku tým, že pred vznikom invalidity získala viac ako potrebných
15 rokov dôchodkového poistenia (45,0905 rokov) a zároveň jej nebol priznaný predčasný starobný
dôchodok ani ku dňu vzniku invalidity nesplnila podmienky nároku na starobný dôchodok, bol jej priznaný



invalidný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení vo výške 174,50 € mesačne. V odôvodnení
rozhodnutia konkretizovala výpočet sumy invalidného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení.
Vzhľadom k tomu, že dňom priznania invalidného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení došlo
k súbehu nárokov na výplatu 2 dôchodkových dávok, aplikovala zákonné ust. § 263a ods. 5 zákona
o sociálnom poistení a rozhodla o pokračujúcej výplate doteraz vyplácaného invalidného dôchodku
(pôvodne čiastočný invalidný dôchodok), pretože svojou výškou prevyšoval sumu novopriznaného
invalidného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení.

Navrhovateľka sa voči rozhodnutiu odvolala a žiadala o zvýšenie sumy invalidného dôchodku.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrvala na podanom odvolaní. Poukázala na svoj nepriaznivý
zdravotný stav - hluchotu, vysoký krvný tlak a cukrovku.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako zákonné a vecne správne. Poukázala na to,
že podľa zákonných a medicínskych kritérií upravených v zákone o sociálnom zabezpečení neboli
naplnené predpoklady pre zmenu jej čiastočnej invalidity na invaliditu, preto nebol naplnený zákonný
predpoklad pre zvýšenie vyplácaného invalidného (pôvodne čiastočného invalidného) dôchodku. Pri
posudzovaní jej aktuálneho zdravotného stavu podľa zákonných a medicínskych kritérií upravených v
zákone o sociálnom poistení boli jej zdravotné ťažkosti zhodnotené maximálne. Pre obojstrannú úplnú
hluchotu jej bol priznaný zákonom určený 50 % pokles pracovnej schopnosti a pre ďalšie zdravotné
ťažkosti bolo uvedené navýšené o ďalších maximálne možných 10 %.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v súlade s
ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s obsahom administratívneho spisu, najmä so
žiadosťou navrhovateľky o zvýšenie sumy invalidného dôchodku z 18. februára 2013, s jej žiadosťou o
priznanie invalidného dôchodku, s lekárskymi správami posudkových komisií sociálneho zabezpečenia
a posudkových lekárov sociálneho poistenia, ktorí posudzovali zdravotný stav navrhovateľky v čase
vzniku jej čiastočnej invalidity, v nasledujúcom období i na základe aktuálne podanej žiadosti o zvýšenie
sumy invalidného dôchodku, so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky, s písomnými podaniami
účastníkov a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie odporkyne je potrebné zrušiť podľa
§ 250j ods. 2, písm c) a d) Občianskeho súdneho poriadku, pretože zistenie skutkového stavu veci
je nedostatočné na posúdenie jeho vecnej správnosti a pre jeho nepreskúmateľnosť pre nedostatok
dôvodov. Podľa ods.3 cit. zákonného ustanovenia vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie.

Z ust. § 37 ods. 3 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení vyplýva, že občan je čiastočne
invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a) jeho telesné alebo duševné schopnosti
dosahujú polovicu schopností na výkon sústavného zamestnania u zdravých občanov, alebo b) je
schopný vykonávať doterajšie alebo iné sústavné zamestnanie len za osobitne uľahčených pracovných
podmienok, alebo c) má značne sťažené všeobecné životné podmienky.

Podľa § 29 ods. 3 cit. zákona je občan invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a)
je neschopný vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie, alebo b) je schopný vykonávať sústavné
zamestnanie iba za celkom mimoriadnych podmienok.

Z ust. § 112 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že dávka sa vypláca vo vyššej
sume, ak sa zmenia skutočnosti rozhodujúce na nárok na výplatu dávky.

Z ust. § 70 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že pokles schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje na základe a) lekárskych správ a údajov zo zdravotnej
dokumentácie zdravotníckeho zariadenia a zhodnotenia liečby s určením diagnostického záveru,
stabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby a b) komplexných funkčných vyšetrení a
ich záverov, pričom sa prihliada na zostávajúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, zostávajúcu
schopnosť prípravy na povolanie, možnosti poskytnutia pracovnej rehabilitácie alebo rekvalifikácie.



Podľa § 195 ods. 1, 2 a 3 cit. zákona je organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním
rozhodnutia povinná postupovať tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci a na ten účel má
obstarať potrebné podklady na rozhodnutie. Pri posudzovaní veci má objasňovať rovnako dôkladne
všetky rozhodujúce skutočnosti bez ohľadu na to, či svedčia v prospech alebo v neprospech účastníka
konania. Dôkazom je všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu skutočného stavu veci (§ 196
ods. 1 cit. zákona).

Podľa § 209 ods. 1-4 cit. zákona musí byť rozhodnutie v súlade so všeobecne záväznými právnymi
predpismi a musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci. Odôvodnenie rozhodnutia
má obsahovať skutočnosti, ktoré boli podkladom pre vydanie rozhodnutia, akými úvahami bola
odporkyňa vedená pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na základe ktorých
rozhodovala.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka bola uznaná čiastočne invalidnou podľa § 37
ods. 2 písm. b) zákona o sociálnom zabezpečení od 14.októbra 1991, pretože pre dlhodobo nepriaznivý
zdravotný stav bola schopná vykonávať doterajšie alebo iné sústavné zamestnanie len za osobitne
uľahčených pracovných podmienok. Jej zdravotný stav bolo považovaný za dlhodobo nepriaznivý s
poklesom jej schopnosti vykonávať doterajšiu prácu pre hypacúsis perceptiva bilat. gravis s celkovou
stratou sluchu podľa Fowlera 76 %, tympanosclerosis, chronický vertebrogénny algický syndróm C
a LS chrbtice pri skolióze s poruchou hybnosti stredne ťažkého stupňa a mentálnu subnormu s
prejavmi nerurotickej nadstavby. Jej totožný status bol zachovaný aj pri ďalších kontrolných lekárskych
prehliadkach. Od 15.októbra 2003 bolo konštatované trvanie jej čiastočnej invalidity, avšak podľa § 37
ods. 3 písm. c) zákona o sociálnom zabezpečení pre značne sťažené životné podmienky. Posudkovo
zohľadnené boli hypacusis perceptiva bilat. ťažkého stupňa s celkovou stratou sluchu podľa Fowlera
97 %, jednoduchá dorzalgia v Th a L úseku, gonartrosis 1.sin. a mentálna retardácia v ľahkom pásme
- debilita stredného stupňa. Bola poberateľkou čiastočného invalidného dôchodku priznaného podľa
zákona o sociálnom zabezpečení a k 18.februáru 2013 ho poberala vo výške 177,30 € mesačne, čo
nebolo medzi účastníkmi konania sporné a vyplynulo aj z rozhodnutia odporkyne zo 6.decembra 2012.

18.februára 2013 požiadala navrhovateľka o prehodnotenie svojho zdravotného stavu, pretože sa od
poslednej kontrolnej lekárskej prehliadky zhoršil a žiadala o zvýšenie sumy invalidného dôchodku.
Na základe uvedenej žiadosti posudzoval zdravotný stav navrhovateľky posudkový lekár sociálneho
poistenia pobočky Sociálnej poisťovne v Žiari nad Hronom podľa posudkových kritérií upravených v
zákone o sociálnom zabezpečení aj v zákone o sociálnom poistení a konštatoval, že u navrhovateľky
je pracovný potenciál naďalej redukovaný na polovicu, čo podmieňuje naďalej trvanie jej čiastočnej
invalidity podľa zákona o sociálnom zabezpečení pre všeobecne sťažené životné podmienky. Podľa
zákona o sociálnom poistení označil za jej rozhodujúce zdravotné postihnutie obojstrannú úplnú hluchotu
s celkovou stratou sluchu podľa Fowlera 97,9 %, pre ktorú jej priznal 50 % pokles pracovnej schopnosti
a uvedené navýšil o ďalších, maximálne možných 10 % pre cukrovku II. typu na PAD s diabetickou
polyneuropatiou a diabetickou nefropatiou v zmysle kapitoly IV., pol. 1, písm. c) prílohy č. 4 k zákonu
o sociálnom poistení. V posudku uviedol, že u navrhovateľky s ľahkou duševnou zaostalosťou, ktorá
je od ranného detstva v sledovaní pre postupne progredujúcu nedočujnosť, ide naďalej o dlhodobo
nepriaznivý zdravotný stav pre obojstrannú prakticky úplnú nedočujnosť a pre cukrovku s pridruženými
komplikáciami, s kolísavými hodnotami glykémií. Dátum vzniku invalidity podľa zákona o sociálnom
poistení stanovil dňom posúdenia, tj. 18.februárom 2013. K pridruženým zdravotným ťažkostiam
navrhovateľky a to ľahkej duševnej zaostalosti i esenciálnej hypertenzii, cefalei a dorzalgiám sa vyjadril
tak, že táto chorobnosť nie je percentuálne významnejšia ako jej rozhodujúce zdravotné postihnutie a
pridružené ochorenie. Konštatoval, že je schopná uplatniť sa na trhu práce v prostredí bez rizika hluku
a nutnosti verbálnej komunikácie, bez nočných zmien a nadčasov, s telesnými a časovými úľavami
a s možnosťou pravidelného stravovania. Svoj posudkový záver nezmenil ani po podaní opravného
prostriedku a uvedené posúdenie zdravotného stavu navrhovateľky sa stalo podkladom pre vydanie
napadnutého rozhodnutia.

Pretože navrhovateľke nebolo na pobočke Sociálnej poisťovne vyhovené v zmysle vyššieho
zhodnotenia poklesu jej pracovnej schopnosti, posudzoval jej zdravotný stav aj posudkový lekár



ústredia Sociálnej poisťovne, pracovisko v Banskej Bystrici. V posudku z 29.októbra 2013 vychádzal
posudkový lekár popri vlastnom klinickom vyšetrení navrhovateľky z diabetologických, nefrologických,
neurologických, psychiatrických, psychologických, ORL vyšetrení, z CT vyšetrenia mozgu, EMG
vyšetrenia a USG vyšetrenia a dospel k rovnakému posudkovému záveru ako prvoposudzovateľ vo
všetkých jeho častiach. V zhode s jeho posudkovým záverom konštatoval, že u navrhovateľky trvá
naďalej čiastočná invalidita podľa kritérií daných zákonom o sociálnom zabezpečení a zároveň dňom
posúdenia jej zdravotného stavu na základe podanej žiadosti vznikla jej invalidita podľa posudkových
kritérií upravených v zákone o sociálnom poistení. Rovnakým spôsobom označil rozhodujúce zdravotné
postihnutie navrhovateľky, jej pridružené ochorenie, s totožným zaradením pod príslušnú položku v
rámci prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a s totožným percentuálnym zhodnotením jej zníženej
pracovnej schopnosti. V posudku uviedol, že 59-ročná žena so základným vzdelaním ukončeným v
osobitnej škole bola uznaná za čiastočne invalidnú od 14.októbra 1991 pre nedoslýchavosť a ľahkú
mentálnu retardáciu. V tom období vykonávala prácu V. na 6-hodinový pracovný úväzok. Od roku
2004 je dlhodobo nezamestnaná. Od ranného detstva bola opakovane vyšetrovaná psychológom aj
psychiatrom, stav bol hodnotený ako ľahká mentálna retardácia v strednom pásme pri IQ 64. Tiež bola
sledovaná pre zhoršujúcu sa nedoslýchavosť, v súčasnosti je jej celková strata sluchu podľa Fowlera na
úrovni 97,9 %, čo prakticky znamená úplnú nedoslýchavosť. Pri uvedených zdravotných ťažkostiach je
jej pracovný potenciál znížený na úroveň čiastočnej invalidity podľa kritérií daných zákonom o sociálnom
zabezpečení. Podľa zákona o sociálnom poistení stanovil jej rozhodujúce zdravotné postihnutie a to
obojstrannú úplnú hluchotu, pre ktorý jej priznal 50 % pokles jej pracovnej schopnosti a pre pridruženú
cukrovku s komplikáciami (diabetická polyneuropatia potvrdená EMG vyšetrením a diabetická nefropatia
dokumentovaná nefrologickým vyšetrením) uvedené percento navýšil o ďalších maximálne možných
10 % s tým, že v percentuálnom navýšení zohľadnil aj ľahkú duševnú zaostalosť, vysoký krvný tlak a
bolesti chrbtice. Uviedol, že psychiatrickým vyšetrením z júna 2013 psychiater u navrhovateľky popísal
organický psychosyndróm ťažkého stupňa, čo však nebolo v súlade s opakovanými psychiatrickými
vyšetreniami, ktorými psychológ popísal len známky organického poškodenia mozgu.

Z predloženej zdravotnej dokumentácie navrhovateľky, z psychiatrického vyšetrenia z júna 2013
krajský súd zistil, že bol u nej diagnostikovaný organický psychosyndróm ťažkého stupňa a ľahká
mentálna retardácia v strednom stupni s emočnými a behaviorálnymi poruchami, vyžadujúcimi liečbu.
V lekárskej správe bolo uvedené, že u navrhovateľky ide o vrodené a následne aj získané ochorenie
pri organickom poškodení centrálnej nervovej sústavy, ktoré je liečbou v základe neovplyvniteľné.
Nie je schopná samostatnej existencie, je odkázaná na doživotnú opateru a starostlivosť druhou
osobou. Nie je a nebude schopná trvalej systematickej zárobkovej činnosti, je schopná vykonávať
len veľmi jednoduché mechanické činnosti aj to len pod dozorom zdravej osoby vzhľadom na jej
intelektový deficit a organický postih mozgu. Jej pracovný potenciál označil za nulový. Toto psychiatrické
vyšetrenie bolo realizované s ročným odstupom po poslednom psychologickom vyšetrení (25.júla
2012), v ktorom boli popisované u navrhovateľky známky organického poškodenia centrálnej nervovej
sústavy. Na základe tohto psychologického nálezu nezobral posudkový lekár do úvahy psychiatrický
nález z júna 2013 s odôvodnením, že nemá kolerát s opakovanými psychologickými vyšetreniami
bez toho, aby sa s rozdielnymi diagnostickými závermi vysporiadal odbornými, vecnými, logickými
a presvedčivými argumentami. Zvlášť, ak medzi obidvoma nálezmi je takmer ročný časový odstup
a v rámci anamnézy navrhovateľky bolo popisované zvýrazňovanie porúch jej správania. Nijakým
spôsobom sa tiež nevysporiadal s vyjadrením psychiatra ohľadom nulového pracovného potenciálu
navrhovateľky a tiež s tvrdením, že navrhovateľka nie je schopná samostatnej existencie a je odkázaná
na doživotnú opateru a starostlivosť druhou osobou. Uvedené okolnosti však majú posudkový význam,
pretože majú priamy vzťah k schopnosti navrhovateľky zúčastňovať sa pracovného procesu, a to
podľa posudkových kritérií obidvoch aplikovaných právnych noriem. V tejto súvislosti je posudkový
záver, na ktorom bolo založené napadnuté rozhodnutie nepresvedčivé a pochybné, pokiaľ nie je
podložené iným relevantným dôkazom (aktuálne psychologické vyšetrenie). Podľa prílohy č. 4 k
zákonu o sociálnom poistení, kapitoly V. predpokladá ťažký organický psychosyndróm poistenca
pokles pracovnej schopnosti v rozpätí 50-80 %. EMG vyšetrením dolných končatín navrhovateľky
bola preukázaná demyelinizačná senzitívno-motorická polyneuropatia na horných končatinách len
incipientná, akcentovaná na dolných končatinách s postihnutím stredne ťažkého stupňa už aj s
prejavmi axonopatie. Polyneuropatia dolných končatín patrí k diabetickým komplikáciám v zmysle
kapitoly IV., bodu 1, písm. c) prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a spolu s opakovanými
stavmi kolísania hodnôt glykémie a objektívne preukázanou diabetickou nefropatiou s evidovanou



proteinúriou potencovanou vaskulárnou nefrosklerózou predpokladá pokles pracovnej schopnosti
poistenca v rozpätí 50-75 %. Z hľadiska rozsahu a stupňa preukázaných komplikácií cukrovky by
mohol pokles pracovnej schopnosti navrhovateľky pri posudzovaní jej zdravotných ťažkostí podľa
zákona o sociálnom poistení presiahnuť striktne stanovený 50 % pokles jej pracovnej schopnosti
pre označené rozhodujúce zdravotné postihnutie, obojstrannú úplnú hluchotu, preto nie je možné
prehliadnuť nedostatok odbornej vecnej argumentácie posudkového lekára vo vzťahu k objektívne
preukázaným komplikáciám cukrovky navrhovateľky. Podľa zákona o sociálnom zabezpečení sa
pre účely invalidizácie poistenca a určenia stupňa invalidity posudzuje zdravotný stav komplexne,
tzn. vo vzťahu ku všetkým zdravotným ťažkostiam poistenca. Posudkoví lekári na pobočke ani na
ústredí Sociálnej poisťovne však pred vydaním napadnutého rozhodnutia ďalšie zdravotné postihnutie
navrhovateľky a to cukrovku II. stupňa, nesporne zistenú spolu s pridruženými komplikáciami nijakým
spôsobom posudkovo nevyhodnotili.

Uvedené nedostatky v posúdení zdravotného stavu navrhovateľky lekárskou správou posudkového
lekára pobočky Sociálnej poisťovne, ktorá bola zásadným podkladom pre vydanie napadnutého
rozhodnutia boli dôvodom pre jeho zrušenie podľa § 250j ods. 2, písm. c) a d) Občianskeho súdneho
poriadku. Na základe posudkových kritérií obsiahnutých v zákone o sociálnom poistení aj v zákone
o sociálnom zabezpečení musel krajský súd po oboznámení sa s lekárskou správou posudkového
lekára z 18.februára 2013 a so zdravotnými ťažkosťami navrhovateľky zistenými odbornými vyšetreniami
konštatovať, že napadnuté rozhodnutie bolo vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového
stavu veci a tiež bolo nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. Nedostatočnosť zistenia skutkového
stavu veci sa dotýka najmä duševných ťažkostí navrhovateľky, keď nebol odstránený rozpor
medzi psychologickým diagnostickým záverom, konštatujúcim u navrhovateľky známky organického
poškodenia centrálnej nervovej sústavy a psychiatrickým nálezom potvrdzujúcim u navrhovateľky ťažký
organický psychosyndróm. Vzhľadom na časový odstup medzi obidvoma vyšetreniami je odvolanie sa
na rozhodujúce psychologické vyšetrenie nedostatočné a nepresvedčivé zvlášť, ak z anamnestických
údajov vyplynulo zhoršovanie prejavov duševného postihnutia navrhovateľky. Odporkyňa postupovala
nesprávne, keď sa v tejto súvislosti uspokojila s neúplným posudkom posudkového lekára a rozhodla
tak na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu veci. Úlohou odporkyne preto v ďalšom konaní
bude, pokiaľ naďalej nezoberie do úvahy nález z psychiatrického vyšetrenia z júla 2013, aby svoje
stanovisko podporila vecnými, logickými a presvedčivými medicínskymi argumentami a zároveň ich
podložila relevantným dôkazom, tj. aktuálnym psychologickým vyšetrením navrhovateľky, ktorým bude
jej diagnóza ťažkého organického psychosyndrómu buď potvrdená, alebo vyvrátená. Nie je možné
akceptovať rozhodnutie odporkyne, ktoré je založené na nedostatočne zistenom skutkovom stave veci,
pretože zákonnou povinnosťou odporkyne je pred vydaním rozhodnutia postupovať tak, aby presne
a úplne zistila skutočný stav veci, tj. všetky aktuálne zdravotné ťažkosti poistenca bez ohľadu na to,
či jej zistenia budú v jeho prospech alebo v neprospech. Vada napadnutého rozhodnutia, spočívajúca
v nedostatočne zistenom skutočnom stave veci sa týka aj nekomplexného zhodnotenia zdravotných
ťažkostí navrhovateľky tak, ako to predpokladá zákon o sociálnom zabezpečení. Konštatovala, že oproti
predchádzajúcemu obdobiu, keď navrhovateľka bola uznaná čiastočne invalidnou podľa posudkových
kritérií upravených v zákone o sociálnom zabezpečení nedošlo k zhoršeniu jej zdravotného stavu, hoci v
minulosti nebola liečená pre cukrovku v štádiu komplikácií a pri aktuálnom posudzovaní jej zdravotných
ťažkostí uvedené ochorenie vôbec posudkovo nezohľadnila.

Ďalším dôvodom pre zrušenie napadnutého rozhodnutia bola jeho nepreskúmateľnosť pre nedostatok
dôvodov. Uvedené sa dotýka predovšetkým posudkového vyhodnotenia aktuálnych zdravotných
ťažkostí navrhovateľky podľa kritérií daných zákonom o sociálnom poistení. Odporkyňa konštatovala,
že rozhodujúcim zdravotným postihnutím navrhovateľky je obojstranná úplná hluchota so striktne
stanoveným 50 % poklesom jej pracovnej schopnosti a žiadne z jej pridružených zdravotných
ťažkostí uvedené percento nepresahuje. Podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení však
vyššie zhodnotenie zníženej pracovnej schopnosti poistenca predpokladá jednak duševné postihnutie
navrhovateľky, pokiaľ bude ťažký organický syndróm nepochybne preukázaný a tiež cukrovka II. typu,
ťažko kompenzovateľná, s opakovanými stavmi kolísania hodnôt glykémie a so zistenými diabetickými
komplikáciami. Ich závažnosť však posudkoví lekári nijakým spôsobom neozrejmili, hoci by uvedené
mohlo ovplyvniť priznaný percentuálny pokles pracovnej schopnosti navrhovateľky i označenie jej
rozhodujúceho zdravotného postihnutia.



S poukazom na vyššie uvedené bude v ďalšom konaní povinnosťou odporkyne posúdiť zdravotný
stav navrhovateľky komplexne, vychádzajúc zo všetkých odborných lekárskych nálezov s náležitým
odôvodnením vysloveného posudkového záveru podľa kritérií daných zákonom o sociálnom poistení
i zákonom o sociálnom zabezpečení. Podľa potreby doplní ďalšie odborné vyšetrenia navrhovateľky
tak, aby bol skutkový stav veci riadne a úplne zistený (duševné postihnutie navrhovateľky, závažnosť
komplikácií cukrovky). Nové rozhodnutie odôvodní spôsobom, ktorý jej vyplýva z ust. § 209 ods. 4 zákona
o sociálnom poistení tak, aby bolo jednoznačné, logické, zrozumiteľné a presvedčivé pre účastníka
konania a aj pre prípadné preskúmanie krajským súdom.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s použitím ust. § 250l ods. 2
O.s.p. a navrhovateľke nepriznal právo na náhradu trov konania, napriek jej úspechu vo veci, pretože
si žiadne trovy neuplatnila.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu v časti výroku vo veci samej odvolanie nie je prípustné. Proti výroku o náhrade
trov konania je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa podáva
písomne, v dvoch vyhotoveniach prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V
odvolaní je potrebné popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti
ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup
súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.