KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica28. 10. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 20Sd/139/2014 z 28. 10. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 28. októbra 2014, sp. zn. 20Sd/139/2014, ECLI:SK:KSBB:2014:6014200733.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 20Sd/139/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014200733
Dátum vydania rozhodnutia: 29. 10. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Jarmila Badíková
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6014200733.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici v konaní samosudkyňou JUDr. Jarmilou Badíkovou v právnej veci
navrhovateľky: C. G., nar. XX. O. XXXX, bytom U. G. XXXX/X, N., proti odporkyni: Sociálna poisťovňa,
ústredie, ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava o preskúmanie rozhodnutia o invalidnom dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 2. júla 2014 v spojení s rozhodnutím odporkyne
rovnakého čísla zo dňa 7. júla 2014 p o t v r d z u j e.

Konanie vo veci rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 28. februára 2014
z a s t a v u j e.

Navrhovateľke nepriznáva právo na náhradu trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

Odporkyňa rozhodnutím č XXX XXX XXXX X zo dňa 28.02.2014 podľa § 70 a § 71 zákona č. 461/2003
Z. z. o sociálnom poistení zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku.

Odporkyňa v odôvodnení rozhodnutia uviedla, že podľa posudku posudkového lekára SP pobočka
Zvolen zo dňa 03.02.2014 navrhovateľka je od 03.02.2014 invalidná lebo jej miera poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť je 50 %. Odporkyňa ďalej uviedla, že potrebný počet rokov obdobia
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 20 rokov do 24
rokov je najmenej jeden rok a zisťuje sa z obdobia pred vznikom invalidity. Navrhovateľka pred vznikom
invalidity t.j. pred 3.2.2014, nezískala žiadny deň obdobia dôchodkového poistenia. Z uvedeného
vyplýva, že nesplnila podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik
nároku na invalidný dôchodok.

Navrhovateľka podala voči uvedenému rozhodnutiu opravný prostriedok s odvolaním sa na svoj zlý
zdravotný stav a žiadala o jeho opätovné posúdenie a zmenu dátumu invalidity.

Na základe opravného prostriedku navrhovateľky bol opätovne posúdený jej zdravotný stav posudkovým
lekárom SP-ú so sídlom v Banskej Bystrici v posudku zo dňa 05.06.2014 so záverom, že je invalidná
od 16.06.2012 s 50 % mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Posudkový lekár ako
rozhodujúce zdravotné postihnutie choroby nervového systému - kapitola VI., postihnutie mozgu - oddiel
A., epileptické záchvaty - položka 4., ťažká forma so sprievodnými psychiatrickými zmenami - písm. c/. V
celkovom posudku uviedol, že u navrhovateľky bola v októbri 2010 potvrdená diagnóza epilepsie (klinicky
aj EEG vyšetrením - 14.10.2010). V nasledujúcom období, pri pravidelnej liečbe stav kompenzovaný,
epilepsia hodnotená diagnóza G 40.1 - lokalizovaná fokálna s jednoduchými fokálnymi záchvatmi



trvajúce 1 - 2 min., s frekvenciou asi 1 x týždenne. V čase diagnostikovania aj v nasledujúcich rokoch
neboli preukázané ani prípadné psychické zmeny. Psychické zmeny, preukázané v psychologickom
vyšetrení dňa 26.6.2012, hodnotené ako akcentovaná osobnosť, vyvíjajúca sa oslabenom organickom
teréne CNS. Napriek uvedeným psychickým zmenám psychiater neindikuje žiadnu farmakoterapiu a
kontroly na psychiatrickej ambulancii sú len sporadické - jedenkrát do roka. Pri komplexnom hodnotení
zdravotného stavu je možné určiť dátum vzniku invalidity jedine dňom vykonávania psychologického
vyšetrenia, teda 26.6.2012, so stotožnením sa s úrovňou miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú
činnosť na úrovni 50 %, ako bolo posúdené na pobočke sociálnej poisťovne.

Na základe uvedeného posúdenia zdravotného stavu navrhovateľky odporkyňa vydala ďalšie
rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 02.07.2014, ktorým opätovne zamietla žiadosť navrhovateľky
o priznanie invalidného dôchodku z dôvodu nesplnenia potrebnej doby dôchodkového poistenia,
pretože navrhovateľka pred vznikom invalidity, t. j. pred 26.06.2012 nezískala ani jeden deň obdobia
dôchodkového poistenia. Odporkyňa ďalším rozhodnutím rovnakého čísla zo dňa 07.07.2014 v rámci
autoremedúry zrušila svoje rozhodnutie zo dňa 28.02.2014 o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného
dôchodku.

Odporkyňa v písomnom stanovisku zo dňa 11.07.2014 uviedla právne a skutkové dôvody, pre ktoré
žiadala napadnuté rozhodnutie v spojení s rozhodnutím zo dňa 02.07.2014 potvrdiť ako vecne správne.

Súd preskúmal uvedené rozhodnutie na pojednávaní dňa 29.10.2014 v zmysle § 250l OSP, oboznámil
sa s pripojenými listinnými dôkazmi, vypočul odporkyňu, vec preskúmal v neprítomnosti navrhovateľky
a dospel k záveru, že opravnému prostriedku navrhovateľky nie je možné vyhovieť.

Súd ospravedlnil neprítomnosť navrhovateľky na pojednávaní.

Odporkyňa na pojednávaní žiadala napadnuté rozhodnutie zo dňa 2.7.2014 v spojení s rozhodnutím
rovnakého čísla zo dňa 7.7.2014 potvrdiť ako zákonné a vecne správne. Poukázala na písomné
stanovisko SP zo dňa 11.7.2014, kde sú uvedené právne aj skutkové dôvody, pre ktoré žiadala
napadnuté rozhodnutie potvrdiť. Uviedla, že navrhovateľka nesplnila druhú podmienku pre vznik nároku
na invalidný dôchodok a to potrebnú dobu dôchodkového poistenia, pretože ku dňu vzniku invalidity
nezískala ani jeden deň dôchodkového poistenia.

Podľa § 132 Osp dôkazy súd hodnotí podľa svojej úvahy, a to každý dôkaz jednotlivo a všetky dôkazy
v ich vzájomnej súvislosti; pritom starostlivo prihliada na všetko, čo vyšlo za konania najavo, včítane
toho, čo uviedli účastníci.

Podľa § 70 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení poistenec má nárok na invalidný dôchodok,
ak sa stal invalidným, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 cit. zákona v znení
zákona č. 449/2008 Z. z. a ku dňu invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu
nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Podľa § 72 ods. 1 písm. b/ cit. zákona počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný
dôchodok poistenca vo veku nad 20 rokov do 24 rokov je najmenej jeden rok.

Podľa ods. 2 cit. ust. počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa
zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

Súd mal v konaní preukázané, že navrhovateľka žiadosťou spísanou dňa 03.02.2014 požiadala
odporkyňu o priznanie invalidného dôchodku od 03.02.2014.



Podľa posudku posudkového lekára sociálneho poistenia SP, pobočky Zvolen zo dňa 3.2.2014, ktorý bol
vypracovaný na základe podanej žiadosti o invalidný dôchodok, je navrhovateľka od 3.2.2014 invalidná
podľa ustanovenia § 71 ods. 1 zákona s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50
% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Navrhovateľka ku dňu vzniku invalidity t. j. k 03.02.2014 dosiahla vek XX rokov.

Z obsahu evidenčného a spisového materiálu nepochybne vyplýva, že navrhovateľka pred vznikom
invalidity t. j. pred 3.2.2014, nezískala žiadny deň obdobia dôchodkového, preto bola jej žiadosť o
invalidný dôchodok napadnutým rozhodnutím zo dňa 28.2.2014 zamietnutá.

Na základe podaného opravného prostriedku bol zdravotný stav navrhovateľky opätovne posúdený
posudkovým lekárom sociálneho poistenia SP pobočky Zvolen dňa 30.4.2014 a posudkovým lekárom
sociálneho poistenia SP, ústredie dňa 5.6.2014, so záverom, že navrhovateľka je od 26.6.2012 invalidná
podľa ustanovenia § 71 ods. 1 zákona s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50
% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Z dôvodu zmeny dátumu vzniku invalidity navrhovateľky posudkovým lekárom sociálneho poistenia SP,
ústredie dňa 5.6.2014 bolo vydané nové rozhodnutie č. XXX XXX XXXX zo dňa 2.7.2014, v ktorom bola
táto skutočnosť zohľadnená.

Navrhovateľka ku dňu vzniku invalidity, určenom v rámci konania o opravnom prostriedku t.j. k 26.6.2012,
dosiahla vek XX rokov.

Vzhľadom na skutočnosť, že podľa evidenčného a spisového materiálu SP, ústredia nezískala
navrhovateľka pred vznikom invalidity, t.j. pred 26.6.2012 žiadny deň obdobia dôchodkového poistenia,
bola jej žiadosť o invalidný dôchodok zo dňa 3.2.2014 podľa § 70 ods. 1 zákona v znení neskorších
predpisov zamietnutá.

Súčasne bolo vydané rozhodnutie č. XXX XXX XXXX zo dňa 7.7.2014, ktorým bolo podľa § 112 zákona
v znení neskorších predpisov zrušené napadnuté rozhodnutie zo dňa 28.2.2014.

Súd pre úplnosť uvádza, že podľa § 142 ods. 3 zákona v znení zákona č. 721/2004 Z. z. je možné
poistné na dôchodkové poistenie doplniť aj dodatočne za obdobie, počas ktorého fyzická osoba a) mala
prerušené poistenie podľa § 26 citovaného zákona, b) bola zaradená do evidencie nezamestnaných
občanov alebo c) sústavne sa pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole alebo na vysokej
škole po dovŕšení 16 rokov veku.

Súd po preskúmaní napadnutého rozhodnutia v spojitosti so zmenovým rozhodnutím dospel k záveru,
že tieto rozhodnutia sú vecne správne, boli vydané v súlade s príslušnými právnymi predpismi a preto
ich potvrdil. Súd mal v konaní preukázané, že navrhovateľka nesplnila druhú podmienku pre priznanie
invalidného dôchodku a to potrebnú dobu dôchodkového poistenia.

V ostatnej časti konanie zastavil, pretože predmet konania odpadol.

Súd náhradu trov konania posúdil podľa § 250l ods. 2 v spojitosti s § 250k ods. 1 OSP, navrhovateľka
v konaní nemala úspech a preto jej súd nepriznal právo náhradu trov konania.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa

jeho doručenia, písomne vo dvoch vyhotoveniach, prostredníctvom



konajúceho súdu na Najvyšší súd SR v Bratislave.

Odvolanie je možné podať len z dôvodov uvedených v ust. § 205

ods. 2 O.s.p.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3

O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom roz-

sahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu

považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.