KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica12. 1. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 25CoKR/8/2014 z 12. 1. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 12. januára 2015, sp. zn. 25CoKR/8/2014, ECLI:SK:KSBB:2015:6013200286.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 25CoKR/8/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6013200286
Dátum vydania rozhodnutia: 13. 01. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: doc. JUDr. Milan Ďurica, PhD.
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6013200286.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici, ako súd odvolací, v senáte zloženom z predsedu senátu doc. JUDr.
Milana Ďuricu, PhD, a členiek senátu JUDr. Miroslavy Púchovskej a JUDr. Márie Jamriškovej, PhD., v
právnej veci navrhovateľa Slovenská konsolidačná a. s., Cintorínska 21, Bratislava, IČO: 35 776 005,
proti odporcovi JUDr. Miloš Levrinc, AK J. J. M., U., správca konkurznej podstaty úpadcu STAVIA a. s.
„v konkurze", so sídlom Majerská cesta 96, Banská Bystrica IČO: 35 668 360, o určenie pohľadávok vo
výške 140.596,71 Eur a určenie spôsobu ich uspokojenia, o odvolaní odporcu proti rozsudku Okresného
súdu Banská Bystrica č. k. 16Cbi/3/2014-260 z 18. júna 2014 takto

r o z h o d o l :

Rozsudok Okresného súdu Banská Bystrica č. k. 16Cbi/3/2014-260 z 18. júna 2014 v časti o určenie,
že pohľadávka navrhovateľa prihlásená:

1/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 20.06.2011 v sume 47.863,00 Eur, ako pohľadávka,
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 17.06.2011,

2/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 18.07.2011 v sume 70.670,00 Eur, ako pohľadávka,
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 08.07.2011,

3/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 04.08.2011 v sume 4.467,00 Eur, ako pohľadávka, ktorá
vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 02.08.2011,

4/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 10.10.2011 v sume 6.625,71 Eur, ako pohľadávka, ktorá
vznikla po vyhlásení konkurzu, a to predložením mesačného výkazu poistného a príspevkov odvádzateľa
(úpadcu) dňa: 08.06.2011 - MV za obdobie máj 2011,

8/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 10.10.2011 v sume 3.534,10 Eur, ako pohľadávka, ktorá
vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 06.10.2011,

9/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 11.11.2011 v sume 696,80 Eur, ako pohľadávka, ktorá
vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 11.11.2011,



11/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 06.12.2011 v sume 656,50 Eur, ako pohľadávka, ktorá
vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 06.12.2011,

15/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 20.03.2012 v sume 1.045,10 Eur, ako pohľadávka,
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 15.03.2012,

16/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 23.04.2012 v sume 1.034,60 Eur, ako pohľadávka,
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 19.04.2012,

17/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 21.05.2012 v sume 2.233,50 Eur, ako pohľadávka,
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3 zákona č.
462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky z garančného
poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa 16.05.2012,

19/ Prihláškou pohľadávky proti podstate zo dňa 12.06.2012 v sume 1.770,40 Eur, ako pohľadávka,
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu v zmysle § 102 a § 103 ako aj ustanovenia § 148 ods. 3
zákona č. 462/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov z titulu výplaty dávky
z garančného poistenia jednotlivým zamestnancom úpadcu, ktoré boli vyplatené individuálne dňa
07.06.2012, potvrdzuje.

V časti o určenie, že pohľadávka bude uspokojená z výťažku zo speňaženia majetku konkurznej podstaty
úpadcu STAVIA a.s. „v konkurze“, so sídlom Majerská cesta 96, 974 01 Banská Bystrica, IČO: 35 668
360 mení tak, že návrh zamieta.

V časti výroku o náhrade trov konania rozsudok potvrdzuje.

Navrhovateľovi nepriznáva právo na náhradu trov odvolacieho konania.

o d ô v o d n e n i e :

Okresný súd Banská Bystrica (ďalej len „konkurzný súd“) rozsudkom č. k. 16Cbi/3/2014-260 z 18. 06.
2014 (ďalej aj „napadnuté rozhodnutie“) určil, že pohľadávky prihlásené pôvodným veriteľom v celkovej
výške 140.596,71 Eur uplatnené jednotlivými prihláškami a v sumách, ktoré sú uvedené vo výroku tohto
rozhodnutia, sú pohľadávkami proti podstate. Zároveň rozhodol, že tieto pohľadávky budú uspokojené
z výťažku zo speňaženia majetku úpadcu.

K pohľadávke, ktorá bola uplatnená prihláškou č. 4 vo výške 6.625,71 Eur konkurzný súd konštatoval,
že z časového hľadiska pohľadávka Sociálnej poisťovne vzniká momentom predloženia mesačného
výkazu poistného platiteľom poistného. Uvedeným okamihom má Sociálna poisťovňa vedomosť o výške
pohľadávky a má aj právo požadovať od platiteľa poistného dané plnenie. To znamená, že pohľadávky sú
evidované v období po vyhlásení konkurzu (17. mája 2011), v dôsledku čoho súd považoval prihlásenú
pohľadávku podľa § 87 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z,z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a
doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZoKR“) za pohľadávku vzniknutú
po vyhlásení konkurzu.

Ostatné pohľadávky sa týkajú dávok garančného poistenia, ktoré boli vyplatené zamestnancom úpadcu,
na základe žiadostí zamestnancov. V tejto časti konkurzný súd konštatoval, že podľa § 148 ods.
3 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon
o sociálnom poistení“) sa po vyplatení dávky z garančného poistenia stal zamestnávateľ (úpadca)



dlžníkom Sociálnej poisťovne a Sociálna poisťovňa sa stala veriteľom zamestnávateľa (úpadcu),
z čoho vyplýva, že pohľadávka navrhovateľa vznikla po vyhlásení konkurzu. Ďalej konkurzný súd
uviedol, že právnym dôvodom vzniku pohľadávky navrhovateľa (pôvodného veriteľa) voči úpadcovi
nie je pracovnoprávny vzťah medzi úpadcom a jeho zamestnancom, teda nejde o mzdový nárok
navrhovateľa voči úpadcovi. Garančné postenie ako jeden z druhov sociálneho poistenia je poistenie
pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa, ktoré má zabezpečiť náhradu mzdových nárokov
zamestnancov úpadcu v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Za splnenia predpokladov
platobnej neschopnosti zamestnávateľa a zákonom požadovaných podmienok podľa znenia zákona o
sociálnom poistení, výplatou týchto dávok síce dôjde k uspokojeniu mzdových nárokov zamestnancov,
avšak nie zo strany samotného úpadcu ako zamestnávateľa, ale plnením zo strany pôvodného veriteľa
poskytnutím dávok z garančného fondu. Podľa názoru konkurzného súdu, odlišnosť právnej povahy
mzdových nárokov zamestnancov od dávok vyplatených z garančného fondu ustanovuje práve znenie
§ 148 ods. 3 zákona o sociálnom poistení. Podľa tohto ustanovenia až vyplatením dávok garančného
poistenia sa zamestnávateľ (úpadca) stáva dlžníkom Sociálnej poisťovne a Sociálna poisťovňa sa
stáva veriteľom zamestnávateľa (úpadcu). Navrhovateľ (pôvodný veriteľ) ako poskytovateľ dávky z
garančného fondu nie je veriteľom úpadcu, t. j. zamestnávateľa v platobnej neschopnosti, z dôvodu
existencie mzdových nárokov ale je veriteľom z dôvodu výplaty dávok garančného fondu vyplateného v
rámci jedného druhu sociálneho poistenia, a to garančného poistenia. Vznik pohľadávky navrhovateľa
je teda pohľadávkou vzniknutou z garančného poistenia a nie zo mzdových nárokov zamestnancov,
ktorým sa touto výplatou uhrádzajú ich samostatné mzdové nároky voči zamestnávateľovi, ktorý ich nie je
schopný uhradiť. Konkurzný súd vyslovil názor, že podľa § 148 ods. 3 zákona o sociálnom poistení došlo
na strane navrhovateľa (pôvodného veriteľa) ku vzniku pohľadávky voči odporcovi z dôvodu výplaty
dávok z garančného poistenia, pričom ku výplate týchto dávok došlo až po vyhlásení konkurzu. Súd pri
posudzovaní otázky, či vyplatené dávky garančného poistenia patria medzi pohľadávky proti podstate,
vychádzal aj z rozhodnutí Najvyššieho súdu SR a Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktoré cituje v tomto
odôvodnení.

Pokiaľ ide o trovy konania súd rozhodol tak, že nepriznáva navrhovateľovi právo na ich náhradu, pretože
tento si žiadnu náhradu trov konania neuplatnil.

Proti tomuto rozhodnutiu podal odvolanie odporca v lehote stanovenej v § 204 O.s.p., v ktorom žiadal,
aby odvolací súd napadnuté rozhodnutie zmenil tak, že návrh navrhovateľa na určenie pohľadávok
proti podstate spolu vo výške 140.596,71 Eur zamietne alebo aby zrušil napadnuté rozhodnutie a
vec vrátil konkurznému súdu na ďalšie konanie. V odvolaní namieta, že došlo k vadám konania
uvedeným v § 221 ods. 1 písm. f/ a h/ O.s.p. (účastníkovi konania sa postupom súdu odňala možnosť
konať pred súdom, súd prvého stupňa nesprávne vec právne posúdil tým, že nepoužil správne
ustanovenie právneho predpisu a nedostatočne zistil skutkový stav), pričom súd nevykonal navrhované
dôkazy potrebné na zistenie rozhodujúcich skutočností. Ďalej v odvolaní konštatoval, že konkurzný
súd na základe vykonaných dôkazov prišiel k nesprávnym skutkovým zisteniam a zároveň aj to,
že rozhodnutie konkurzného súdu vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci. V odvolaní
poukazuje predovšetkým na to, že na pojednávaní 14. novembra 2012 predložil a navrhol v konaní
vykonať dôkazy, a to potvrdenia zamestnávateľa (úpadcu), vystavené zamestnancom na účely plnenia
dávok z garančného fondu, pričom súd tieto dôkazy potrebné na zistenie rozhodujúcich skutočností
nevykonal a v odôvodnení predmetného rozsudku sa k nim vôbec nevyjadruje. Z výplat dávok Sociálnej
poisťovne nie je zrejmé aká časť mzdových nárokov je pohľadávkou proti podstate a aká časť vznikla
pred vyhlásením konkurzu, t. j. pred 17. májom 2011. Uvedené dôkazy považoval odporca za potrebné
vykonať analogicky s prihliadnutím na definíciu pohľadávok proti podstate podľa § 87 ods. 2 písm. l/
v spojení s § 87 ods. 2 písm. g/ ZoKR účinného od 1. januára 2012. Podľa stanoviska odporcu má v
tomto prípade ísť o sumu 52.014,11 Eur. Konkurzný súd sa nevysporiadal s odporcovou argumentáciou,
podľa ktorej, ak by aj výklad právnej úpravy ZoKR v znení účinnom do 31. decembra 2011, ktorý
sa vzťahuje na toto súdne konanie, pripúšťal, že dávky garančného poistenia sú pohľadávkami proti
podstate, tak za použitia vyššie uvedenej analógie sa pod pojem pohľadávky proti podstate dajú
subsumovať len tie pohľadávky na peňažných náhradách, ktoré boli vyplatené z garančného fondu,
ak ide o dávky poskytnuté zamestnancom za ich pracovnoprávne nároky, ktoré sú pohľadávkami proti
podstate. Pokiaľ by nároky Sociálnej poisťovne boli uspokojené z konkurznej podstaty „prednostne“
ako pohľadávky proti podstate pred ostatnými veriteľmi, je to podľa názoru správcu v rozpore so
zákonom a aj s účelom samotného poistenia. Odporca je toho názoru, že pohľadávky navrhovateľa



z titulu vyplatenia dávok garančného poistenia nie sú pohľadávky proti podstate podľa § 87 ods.
2 ZoKR, pretože tieto nepredstavujú dane, poplatky, clá, poistné na zdravotné poistenie, poistné
na sociálne poistenie, mzdy alebo platy zamestnancov úpadcu alebo ďalšie nároky zamestnancov
úpadcu z pracovnoprávnych zmlúv alebo dohôd o prácach uzatvorených mimo pracovného pomeru.
Budúce pohľadávky navrhovateľa (pôvodného veriteľa) z titulu plnenia dávok garančného poistenia
si bol navrhovateľ oprávnený uplatniť podľa § 28 ods. 3 a 4 ZoKR ako tzv. podmienené pohľadávky,
ktorých vznik je viazaný na splnenie odkladacej podmienky. Prípadné predkonkurzné nároky veriteľov
odporcu bolo možné uplatniť v lehote do 1. júla 2011 prihláškou pohľadávky, pričom navrhovateľovi
(pôvodnému veriteľovi) boli už od mája 2011 zasielané potvrdenia na účely výpočtu nároku na dávku
garančného poistenia, a teda tento mal dostatok času si uvedené pohľadávky prihlásiť formou prihlášky
ako predkonkurzné nároky. Odporca nesúhlasí s rozlišovaním právnej povahy mzdových nárokov a
nárokov z dôvodu vyplatených dávok z garančného fondu. Odporca je toho názoru, že ak zákonodarca
chcel upraviť v novej právnej úprave ZoKR nároky z dôvodu vyplatených dávok z garančného fondu
ako pohľadávky proti podstate, upravil by to doslovne, tak ako to bolo doposiaľ upravené v zákone
č. 328/1991 Zb. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov. Odporca je toho názoru,
že podľa § 148 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého „po vyplatí dávky garančného
poistenia sa zamestnávateľ stáva dlžníkom Sociálnej poisťovne a Sociálna poisťovňa sa stáva veriteľom
dlžníka“, nejde o vznik nového záväzku zamestnávateľa, ale na Sociálnu poisťovňu prechádza nárok
- pohľadávka, ktorá pôvodne patrila zamestnancovi voči zamestnávateľovi - odporcovi. Ide o bežný
regresný nárok navrhovateľa (pôvodného veriteľa) voči odporcovi.

Pokiaľ ide o neuhradené poistné za obdobie z pred vyhlásenia konkurzu vo výške 6.625,71 Eur
uplatnené prihláškou č. 4, považuje rozhodnutie konkurzného súdu za nesprávne, keď priznal túto
pohľadávku ako pohľadávku proti podstate. Poistné na sociálne poistenie, podľa stanoviska odporcu,
je pohľadávkou proti podstate len vtedy, ak pohľadávka vznikla po vyhlásení konkurzu. Povinnosť platiť
poistné za zamestnanca vzniká za každý jednotlivý deň trvania pracovného pomeru a v prípade, ak
by sme vychádzali z toho, že tvrdenie konkurzného súdu je správne, pohľadávka na poistnom by
navrhovateľovi vôbec nevznikla, ak by si odporca svoju povinnosť nesplnil a pobočke navrhovateľa by
nepredložil výkaz poistného a príspevkov. Nárok navrhovateľa na poistné na sociálne poistenie vzniká
už na základe samotnej existencie právneho vzťahu, ktorý zakladá právo na príjem zamestnanca, a to
konkrétne za každý deň výkonu práce zamestnanca, pričom tento nárok Sociálnej poisťovne sa stáva
splatným v zmysle § 143 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v deň určený na výplatu príjmov.

Odporca poukazuje aj na to, že bol zaviazaný na uspokojenie pohľadávok uplatnených prihláškami z
výťažku zo speňaženia majetku konkurznej podstaty úpadcu. Takáto formulácia je nesprávna, pretože
súd nemôže zaviazať odporcu k takémuto plneniu z toho dôvodu, že v súčasnosti nie je možné
jednoznačne určiť, či bude dostatok finančných prostriedkov na uspokojenie pohľadávok proti podstate
podľa § 87 ZoKR a v akej výške.

Navrhovateľ vo vyjadrení k odvolaniu navrhol potvrdiť napadnuté rozhodnutie ako vecne správne. Vo
vyjadrení poukazuje predovšetkým na to, že konkurz bol vyhlásený uznesením konkurzného súdu,
ktoré bolo zverejnené v Obchodnom vestníku 16. mája 2011, a preto účinky konkurzu nastali 17.
mája 2011. Znenie ZoKR, ktoré je účinné od 1. januára 2012 a na ktoré sa odporca vo vyjadrení
odvoláva je pre toto konanie právne irelevantné. Ďalej argumentuje tým, že úpadca nevyplatil svojím
zamestnancom mzdu, čím porušil ustanovenie § 118 ods. 1 Zákonníka práce. Zamestnancom ako
veriteľom vzniklo podľa § 28 ods. 1 ZoKR právo uplatniť si prihláškou svoje pohľadávky, avšak nie je
to ich povinnosť, ako to tvrdí odporca. Podľa § 102 ods. 1 zákona o sociálnom poistení zamestnanec
zamestnávateľa má podľa § 18 nárok na dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal
platobne neschopný a nemôže uspokojiť nároky tohto zamestnanca. Citované ustanovenie v taxatívnom
výpočte uvádza nároky zamestnanca, ktoré sa plnia z titulu garančného poistenia. Podľa § 234 ods.
1 a 6 zákona o sociálnom poistení zamestnávateľ, predbežný správca alebo správa konkurznej
podstaty sú povinní oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne platobnú neschopnosť zamestnávateľa do
8 dní od jej vzniku. Zároveň sú povinní oznámiť príslušnej pobočke všetky informácie súvisiace s
poskytnutím dávky garančného poistenia a potvrdiť zamestnancovi nároky z pracovnoprávneho vzťahu
podľa § 102 ods. 1 za posledné tri mesiace pracovného pomeru pred vznikom platobnej neschopnosti
zamestnávateľa, alebo za posledné tri mesiace pred skončením pracovnoprávneho vzťahu. Následne
je príslušná pobočka povinná doručiť zamestnávateľovi, predbežnému správcovi, správcovi konkurznej



podstaty tlačivá na získanie údajov potrebných na poskytovanie dávky a správca je povinný v prípade
vyhláseného konkurzu potvrdiť ich správnosť a doručiť ho príslušnej pobočke do 10 pracovných dní od
doručenia tlačiva. Ďalej sa navrhovateľ odvoláva na § 148 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, podľa
ktorého po vyplatení dávky garančného poistenia sa zamestnávateľ stáva dlžníkom Sociálnej poisťovne
a Sociálna poisťovňa sa stáva veriteľom zamestnávateľa. Z týchto ustanovení vyplýva, že pôvodný
veriteľ Sociálna poisťovňa vyplatením dávok garančného poistenia zamestnancom získala pohľadávku
ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu, a preto ide o pohľadávku proti podstate.

Pokiaľ ide o pohľadávku, ktorá sa týka poistného na nemocenské poistenie, navrhovateľ konštatuje,
že poistné ktoré platí a odvádza zamestnávateľ je splatné v deň určený na výplatu príjmov, ktoré
sú vymeriavacím základom zamestnanca. Až márnym uplynutím lehoty splatnosti poistného, ktorú
si zamestnávateľ v tomto prípade určil na posledný deň v mesiaci vzniká pohľadávka Sociálnej
poisťovne. Pri uplatňovaní svojich pohľadávok nemôže v konkurznom konaní vedenom na majetok
úpadcu postupovať odporca v zmysle § 152 zákona o sociálnom poistení, nakoľko toto ustanovenie bolo
s účinnosťou od 1. augusta 2006 vypustené. Od tohto dátumu nie je možné v konkurzných konaniach
rozdeľovať mesačné poistné na sociálne poistenie na obdobie pred vyhlásením konkurzu a na obdobie
po vyhlásení konkurzu. Odporca vychádza z nesprávne právneho posúdenia veci, keď si zamenil
vznik sociálneho poistenia podľa § 20 zákona o sociálnom poistení so vznikom pohľadávky Sociálnej
poisťovne, pričom vôbec neberie do úvahy § 129 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého
suma poistného na nemocenské poistenie, suma poistného na starobné poistenie, suma poistného
na invalidné poistenie, suma poistného na úrazové poistenie, suma poistného na garančné poistenie,
suma poistného na poistenie v nezamestnanosti a suma poistného do rezervného fondu solidarity
sa určujú percentuálnou sadzbou z vymeriavacieho základu dosiahnutého v rozhodujúcom období.
Podľa § 138 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom poistení vymeriavací základ zamestnanca, ak tento
zákon neustanovuje inak, je príjem zamestnanca za vykonanú prácu, ktorý podlieha z dani z príjmov
fyzických osôb podľa osobitného predpisu a funkčný plat zamestnanca, ktorý je dočasne vyslaný na
vykonávanie štátnej služby do cudziny. Podľa § 139 ods. 1 zákona o sociálnom poistení rozhodujúce
obdobie na určenie vymeriavacieho základu zamestnanca je kalendárny mesiac, za ktorý platí poistné
na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti.
Podľa § 139 ods. 3 zákona o sociálnom poistení rozhodujúce obdobie na určenie vymeriavacieho
základu zamestnávateľa je kalendárny mesiac, za ktorý platí poistné. Ďalej navrhovateľ poukazuje na
§ 142 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého sa poistné platí na účet Sociálne poisťovne v
Štátnej pokladnici za kalendárny mesiac pozadu, ak tento zákon nestanovuje inak. Pohľadávka Sociálnej
poisťovne vo výške 12.837,32 Eur, ktorá predstavuje nezaplatené poistné na sociálne poistenie za
obdobie máj 2011, podľa názoru navrhovateľa vznikla 30. júna 2011.

Krajský súd v Banskej Bystrici prejednal odvolanie podľa § 211 ods. 1 O.s.p., bez nariadenia podľa §
214 ods. 2 O.sp. a napadnuté rozhodnutie zmenil podľa § 220 O.s.p.

Predmetom odvolania je určenie poradia uspokojovania pohľadávok, ktoré si pôvodne uplatnila
Sociálna poisťovňa v konkurze na majetok úpadcu. Medzi správcom a veriteľom vznikol spor ohľadne
poradia uspokojenia pohľadávky, ktorá predstavuje nezaplatené poistné na nemocenské poistenie a
pohľadávok, ktoré vznikli z titulu vyplatenia dávok z garančného poistenia.

Pohľadávky špecifikované v návrhu na začatie konania boli uplatnené pôvodným veriteľom Sociálna
poisťovňa ako pohľadávky proti podstate. Správca v písomnom vyjadrení uplatnené pohľadávky neuznal
ako pohľadávky proti podstate a tvrdil, že tieto mali byť uplatnené prihláškou postupom podľa § 28 ZoKR.

Pohľadávky proti podstate sa uspokojujú prednostne pred pohľadávkami, ktoré sú prihlásené v
prihláškach, a teda ide o poradie uspokojovania. U sporných pohľadávok totiž nebol popretý právny
dôvod, vymáhateľnosť alebo ich výška. Právna úprava ZoKR účinná do 1.1.2012 neupravovala postup
veriteľov, správcu a ani konkurzného súdu v prípade popretia pohľadávok proti podstate. Z týchto
dôvodov v prípade ich popretia prichádza do úvahy určenie poradia pohľadávok na základe „všeobecnej“
určovacej žaloby upravenej v § 80 písm. c) O.s.p. Naliehavý právny záujem je daný tým, že správca
poprie uplatnené pohľadávky. V zásade nie je vylúčená ani žaloba veriteľa na plnenie, pretože podľa §



87 ods. 3 ZoKR v znení účinnom do 1.1.2012 je správca povinný uspokojovať pohľadávky proti podstate
z výťažku získaného z majetku dotknutej podstaty podľa poradia ich splatnosti.

Právo na určenie pohľadávok si uplatnila ako veriteľ návrhom na začatie konania Sociálna poisťovňa. V
dôsledku postúpenia pohľadávky, uznesením Krajského súdu Banská Bystrica č. k. 24S/43/2013-212
z 23. augusta 2013, súd súhlasil aby do konania vstúpila Slovenská konsolidačná a.s. Bratislava ako
nový veriteľ, ktorý nadobudol pohľadávku.

V záujme právnej istoty a predvídateľnosti rozhodnutí vychádzal odvolací súd predovšetkým z
konštantnej judikatúry, ktorá už opakovane riešila buď explicitne to, či dávky z garančného poistenia sú
pohľadávkami proti podstate (podľa právnej úpravy účinnej do 1.1.2012) alebo riešila moment vzniku,
či splatnosti pohľadávky na poistné na nemocenské poistenie.

Pokiaľ ide o pohľadávku na poistnom, odvolací súd vychádzal z judikatúry Najvyššieho súdu SR č. k.
2 M Cdo 30/2012 zo 14. decembra 2012, v ktorom sa medzi iným konštatuje, že zamestnávateľ sa
nemôže stať dlžníkom poisťovne skôr než mu vznikne povinnosť zaplatiť poistné, teda skôr než sa na
základe mesačných výkazov o vyplatených mzdách a výkazov poistného nestane zrejmým, za ktorého
zamestnanca a v akej výške je zamestnávateľ povinný platiť a odviesť jednotlivé druhy poistného.
Túto výšku je oprávnená stanoviť aj poisťovňa predpísaním dlžného poistného (§ 178 ods. 1 písm. a/
bod 8 zákona o sociálnom poistení). Povinnosť zamestnávateľa platiť poistné a stanoviť jeho výšku a
odviesť poistné za zamestnanca je povinnosťou, ktorá sa viaže na existenciu vzniku a zániku samotného
pracovného pomeru, ale aj na okolnosti podmieňujúce vznik nároku na mzdu, jej výšku a osobný status
zamestnanca ako platiteľa poistného.

Odvolací súd rešpektuje nezastupiteľnú úlohu Najvyššieho súdu SR pri zjednocovaní judikatúry, a
to obzvlášť pri rozhodnutiach, ktoré sú vydané v dovolacom konaní. Na strane druhej, je logická aj
argumentácia odporcu, že pri nepredložení výkazov zamestnávateľom, by v zmysle vyššie uvedeného
záveru toto právo nevzniklo nikdy. K tomu je ešte potrebné uviesť, že pohľadávka nemôže mať dva
rôzne momentu vzniku, a to buď predložením mesačných výkazov alebo rozhodnutím správneho orgánu.
Pohľadávky podľa predpisov verejného práva v zásade vznikajú ex lege. Bez ohľadu na uvedené,
odvolací súd konštatuje v zmysle citovaného rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, že aj dlžné poistné za
máj (za obdobie pred vyhlásením konkurzu) je pohľadávkou proti podstate.

Pokiaľ ide o pohľadávku ktorá sa týka dávok garančného poistenia, odvolací súd vychádzal z konštantnej
judikatúry Najvyššieho súdu SR, ktorá sa zaoberala v dovolacom konaní vyplateným dávkami z
garančného poistenia ako pohľadávkami proti podstate, v právnej úprave ZoKR účinnej do 1. januára
2012. Pri posudzovaní dávok garančného poistenia ako pohľadávok proti podstate bolo konštatované,
napr. v rozhodnutí Najvyššieho súdu SR sp. zn. 5Obdo/2/2010 z 27. mája 2010, že pohľadávky
vymenované v § 87 ods. 2 ZoKR nepredstavujú konečný výpočet pohľadávok, ktoré vznikli po vyhlásení
konkurzu, keďže po texte „pohľadávky proti podstate sú tiež pohľadávky ktoré vznikli po vyhlásení
konkurzu“ nasleduje spojka „ako“, a táto v konkrétnom prípade vyjadruje vzťah medzi vetnými členmi,
konkrétne vzťah medzi „pohľadávky proti podstate sú tiež pohľadávky, ktoré vznikli po vyhlásení
konkurzu“, ako dane, poplatky, clá atď., teda príkladne uvádza, ktoré pohľadávky sú pohľadávkami proti
podstate, ktoré môžu vzniknúť po vyhlásení konkurzu. Dovolací súd konštatoval, že pohľadávky ktoré
sú v § 87 ods. 2 ZoKR uvedené za spojkou „ako“ sú len demonštratívne vymedzené a ZoKR použitím
slovného spojenia „ako“ nevylúčil možnosť považovať aj iné pohľadávky za pohľadávky proti podstate
v zmysle ustanovenia § 87 ods. 2 ZoKR. Ďalej konštatoval, že pohľadávka veriteľa vznikla z titulu
vyplatenia dávok garančného poistenia po vyhlásení konkurzu, a preto použitím jazykového výkladu
dovolací súd mal za to, že predmetnú pohľadávku možno považovať za pohľadávku proti podstate.
(Podobne v rozhodnutí Najvyššieho súdu SR sp. zn. 4 Obdo 3/2010 alebo sp. zn. 5 M Obdo 6/2008).

Uvedený právny názor prešiel aj testom ústavnosti. „Ústavný súd však nemá v okolnostiach
posudzovanej veci dôvod pochybovať o správnosti právneho záveru krajského súdu vychádzajúceho
z právneho názoru okresného súdu a spočívajúceho v tom, že pohľadávka Sociálnej poisťovne, ktorá
vznikla z titulu vyplatenia dávok garančného poistenia zamestnancom úpadcu po vyhlásení konkurzu



na jeho majetok, je pohľadávkou proti podstate. Tento záver v žiadnom prípade nemožno považovať
za arbitrárny či zjavne neodôvodnený. Už okresný súd v záujme zachovania princípu právnej istoty
s odvolaním sa tiež na argumentáciu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v uznesení sp. zn.
5 Obdo 2/2010 z 27. mája 2010 uverejnenom v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky a rozhodnutí súdov Slovenskej republiky 07/2010 pod č. 9/2010 v inej obdobnej právnej
veci svoje závery ústavne akceptovateľným spôsobom odôvodnil, keď ustálil, že keďže právo na
peňažné plnenie Sociálnej poisťovne proti úpadcovi vyplývajúce z ustanovenia § 148 ods. 3 zákona
o sociálnom poistení je právom, ktoré vzniká priamo zo zákona po vyplatení dávok garančného
poistenia zamestnancom úpadcu, k čomu nesporne došlo až po vyhlásení konkurzu na majetok
úpadcu, ide o pohľadávku proti podstate v zmysle ustanovenia § 87 ods. 2 zákona o konkurze a
reštrukturalizácii. Inými slovami, pokiaľ už okresný súd uzavrel, že priamo z garančného poistenia
vyplýva tak (originálny) záväzok Sociálnej poisťovne spočívajúci v jeho povinnosti uspokojiť pracovno-
právne nároky zamestnancov zamestnávateľa v prípade jeho platobnej neschopnosti, ako aj (originálna)
pohľadávka Sociálnej poisťovne voči zamestnávateľovi (úpadcovi) z titulu vyplatenia dávok garančného
poistenia, ktorá je pohľadávkou úplne (novou) inou ako dávkami garančného poistenia, uspokojené
pohľadávky zamestnancov, hoci aj z obdobia pred vyhlásením konkurzu (nedochádza tu k zmene osoby
veriteľa pohľadávok zamestnancov, pozn.), pričom keďže táto zjavne vznikla zo zákona po vyhlásení
konkurzu, je pohľadávkou proti podstate, s čím sa krajský súd v napadnutom rozsudku v celom rozsahu
stotožnil, tento záver podľa názoru ústavného súdu žiadne znaky arbitrárnosti či svojvôle nevykazuje“.
(Ústavný súd SR sp. zn. II. ÚS 51/2014 z 23. januára 2014).

Z týchto dôvodov odvolací súd vychádzal z judikatúry Najvyššieho súdu SR. Vyslovený právny názor
nerozlišuje, či dávkami z garančného poistenia boli uspokojené pohľadávky zamestnanca, ktoré vznikli
pred vyhlásením konkurzu a ktoré vznikli po vyhlásení konkurzu (tak ako je to v právnej úprave účinnej
od 1. januára 2012), ale fixuje moment vzniku pohľadávky na vyplatenie dávok z garančného poistenia,
čo v posudzovanom prípade bolo po vyhlásení konkurzu. V zmysle tohto právneho názoru, každá
pohľadávka ktorú Sociálna poisťovňa vyplatí z titulu garančného poistenia po vyhlásení konkurzu, je
pohľadávkou proti podstate bez ohľadu na to, aké nároky zamestnanca sú ňou uspokojené, pretože
Sociálna poisťovňa sa stáva veriteľom dlžníka po vyplatení dávky garančného poistenia.

Navrhovateľ vo vyjadrení k odvolaniu správne tvrdil, že prihlásenie pohľadávky najmä u
súkromnoprávnych pohľadávok, je právom veriteľa a nie jeho povinnosťou. Zamestnancovi nezaniká
právo na výplatu dávok garančného poistenia tým, že si neuplatní pohľadávky prihláškou v konkurzu voči
svojmu zamestnávateľovi. Dávky garančného poistenia plnia práve tú funkciu, že veriteľ (zamestnanec)
si nemusí tieto pohľadávky uplatňovať formou prihlášky v konkurze v takom rozsahu ako mu ju
splní Sociálna poisťovňa a nemusí tak čakať na uspokojenie pohľadávky z výťažku získaného zo
speňažovania majetku v konkurze.

Pokiaľ ide o výšku prihlásených pohľadávok, je pravdou, že správca v písomnom zdôvodnení popretia
prihlásených pohľadávok z 18. júna 2012, ktoré adresuje veriteľovi konštatuje, že prihlásené pohľadávky
bolo potrebné bližšie špecifikovať nielen podľa zamestnancov, ale u jednotlivých zamestnancov aj podľa
konkrétnych mzdových nárokov (druh nároku, čas vzniku, obdobie - suma za konkrétny kalendárny
mesiac, resp. deň), za ktoré Sociálna poisťovňa poskytla plnenie dávok garančného poistenia, avšak v
súdnom konaní toto nenamietal. Vo vyjadrení k žalobe z 19. septembra 2012 uvádza, že ide o súdne
konanie, v ktorom ide len o právne posúdenie veci, pričom odporca nepopiera, že zo strany navrhovateľa
neboli vyplatené bývalým zamestnancom odporcu dávky garančného poistenia v takej výške, ako sú
uvedené v žalobe, resp. že by výška poistného na sociálne poistenie bola navrhovateľom v žalobe
vypočítaná v nesprávnej výške. V tomto vyjadrení odporca žiadal konajúci súd v záujme hospodárnosti,
ako aj v záujme veriteľov prihlásených pohľadávok, aby bolo pojednávanie v tejto veci nariadené čo
možno v najkratšom čase. Odporca ďalej uviedol, že predmetom sporu je právne posúdenie uplatnených
nárokov, a preto je vo veci možné rozhodnúť už na prvom pojednávaní.

Na pojednávaní 14. novembra 2012 odporca namietal tú skutočnosť, že nevidel originál zmluvy
o postúpení pohľadávok medzi Sociálnou poisťovňou Bratislava a Slovenskou konsolidačnou, a.s.,
Bratislava. Ďalej predložil do spisu potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného



poistenia a konštatoval, že na 2. strane potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku
garančného poistenia sú uvedenú sumy mzdových nárokov, ktoré refundovala Sociálna poisťovňa z
garančného fondu a je z nich zrejmé, aká časť mzdových nárokov je pohľadávkou proti podstate a aká
časť vznikla pred vyhlásením konkurzu, t. j. pred 17. májom 2011. Na pojednávaní 18. júna 2014, na
ktorom bolo rozhodnuté, správca uviedol že sa nestotožňuje s argumentáciou navrhovateľa a návrh
považuje za nedôvodný. Odkázal na svoje vyjadrenie podané dňa 21. septembra 2012 a tvrdenia na
pojednávaní 14. novembra 2012, vrátane návrhov na vykonanie dokazovania. Na výzvu sudcu, uviedol
že ďalšie návrhy na dokazovanie nemá.

Z uvedeného vyplýva, že odporca nežiadal vykonať dokazovanie ohľadne výšky vyplatených dávok
garančného poistenia, naopak sa s nimi stotožnil. V konečnom dôsledku Sociálna poisťovňa vyplácala
dávky z garančného poistenia na základe hlásení, ktoré podpísal správca konkurznej podstaty.
Vzhľadom na to, že ide o spor vyvolaný konkurzom, s poukazom na koncentračnú zásadu vyjadrenú v
§ 118a O.s.p., mohol odporca opísať rozhodujúce skutočnosti a označiť dôkazy, ktoré sa týkajú výšky
pohľadávok len do skončenia prvého pojednávania. Pokiaľ tak odporca neurobil, nemôže v odvolaní
úspešne spochybňovať výšku pohľadávok a namietať v tom smere procesné pochybenie konkurzného
súdu.

Navrhovateľ v návrhu na začatie konania žiadal, aby súd uložil odporcovi povinnosť uspokojiť
pohľadávky, ktorých určenia sa domáha z výťažku zo speňaženia majetku konkurznej podstaty úpadcu.
Odvolací súd konštatuje, že v tejto časti návrh nie je návrhom na určenie povinnosti plniť, pretože
v takom prípade by musel navrhovateľ vyslovene žiadať, aby súd uložil odporcovi povinnosť zaplatiť
konkrétnu peňažnú sumu. Takýto nárok v návrhu nie je uplatnený. Svojim obsahom, i keď neperfektnou
formuláciou, je to tiež určovací návrh, ktorý má vyjadriť to, že pohľadávky proti podstate sa uspokojujú
z výťažku zo speňaženia majetku z konkurznej podstaty úpadcu.

Z iných prostriedkov ako z výťažku zo speňaženia z konkurznej podstaty správca ani nemôže
pohľadávky proti podstate uspokojovať. Na takomto určení nie je naliehavý právny záujem, pretože
pokiaľ súd prizná a určí, že ide o pohľadávky proti podstate, tieto sa môžu uspokojovať len z prostriedkov
konkurznej podstaty a maximálne len do výšky získaných prostriedkov. Z týchto dôvodov zmenil v tejto
časti odvolací súd napadnuté rozhodnutie tak, že návrh zamietol.

Rozhodnutie o trovách konania odvolací súd potvrdil, pretože ani čiastočná zmena napadnutého
rozhodnutia nemala vplyv na správnosť rozhodnutia v tejto časti.

O trovách odvolacieho konania odvolací súd rozhodol tak, že navrhovateľ, ktorý bol v odvolacom konaní
úspešný nemá právo na ich náhradu, pretože si právo na ich náhradu neuplatnil a ani mu žiadne trovy
konania nevznikli.

Toto rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov 3:0.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu nie je odvolanie prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 6013200286)

  1. 18. 6. 2014Rozsudok Okresného súdu Banská Bystrica sp. zn. 16Cbi/3/2014 z 18. 6. 2014potvrdené
  2. 12. 1. 2015Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 25CoKR/8/2014 z 12. 1. 2015 (toto rozhodnutie)