KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica13. 1. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 20Sd/59/2014 z 13. 1. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 13. januára 2015, sp. zn. 20Sd/59/2014, ECLI:SK:KSBB:2015:6014200348.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 20Sd/59/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014200348
Dátum vydania rozhodnutia: 14. 01. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Jarmila Badíková
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6014200348.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici v konaní samosudkyňou JUDr. Jarmilou Badíkovou v právnej veci
navrhovateľky: S. F., nar. XX. O. XXXX, bytom T. XXX/XX, XXX XX C., proti odporkyni: Sociálna
poisťovňa, ústredie, ul. 29.augusta č.8, 813 63 Bratislava o preskúmanie rozhodnutia o invalidnom
dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 8. júla 2014 a rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX
XXXX X - X.. zo dňa 8. júla 2014 p o t v r d z u j e.

Konanie vo veci rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 29. januára 2014 z a s t a v u j e.

Navrhovateľke nepriznáva právo na náhradu trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

Odporkyňa rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 06.02.2014 podľa § 70 a § 71 zákona č. 461/2003
Z. z. o sociálnom poistení zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku.

Odporkyňa v odôvodnení rozhodnutia uviedla, že podľa posudku posudkového lekára SP pobočka
Banská Bystrica zo dňa 11.12.2014 jej miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je 20 %.

Navrhovateľka podala voči uvedenému rozhodnutiu opravný prostriedok s odvolaním sa na svoj zlý
zdravotný stav a žiadala o jeho opätovné posúdenie.

Na základe opravného prostriedku navrhovateľky bol opätovne posúdený jej zdravotný stav posudkový
lekár SP-ú so sídlom v Banskej Bystrici v posudku zo dňa 19.06.2014 so záverom, že je invalidná
od 07.05.2014 s 45 % mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Posudkový lekár ako
rozhodujúce zdravotné postihnutie uviedol choroby zmyslových orgánov, sluch, obojstranná praktická
hluchota s celkovou stratou sluchu podľa Fowllera XX,X %, kapitola VII, oddiel B, položka 2. V celkovom
posudku uviedol, že navrhovateľka je viac rokov v starostlivosti otorinolaryngológa pre opakované
zápaly stredoušia. V roku 2003 jej bol prvýkrát pridelený naslúchací aparát. Posledné 4 roky aj napriek
používaniu naslúchacieho aparátu nevedela dobre komunikovať, preto jej bol pridelený druhý naslúchací
aparát. Pri vyšetrení foniatrom dňa 29.10.2013 je popísaná kombinovaná nedočujnosť vpravo. Celková
strata sluchu podľa Fowllera bola určená na XX,X %. Opakovane bola vyšetrená foniatrom dňa 7.5.2014.
Kde celková strata sluchu podľa Fowllera bola určená na XX,X %. Pri vyšetrení celkovej straty sluchu
bolo urobené konfrontačné foniatrické vyšetrenie dňa 17.6.2014 v Novamede v Banskej Bystrici, pri
ktorom foniater popisuje praktickú hluchotu ľavého ucha a úplnú hluchotu pravého ucha. Celkovú stratu
sluchu podľa Fowllera určil na XXX %. Podľa objektívneho vyšetrenia ako aj na základe predložených



odborných foniatrických vyšetrení konštatuje, že sa jedná o praktickú hluchotu pri ktorej je miera poklesu
schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 45 %. Dátum vzniku invalidity stanovila od 7.5.2014 - dňom
foniatrického vyšetrenia, ktoré dokumentuje výrazné zhoršenie celkovej straty sluchu podľa Fowllera na
XX,X %.

Na základe uvedeného posúdenia zdravotného stavu navrhovateľky odporkyňa vydala ďalšie
rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 08.07.2014, ktorým opätovne zamietla žiadosť navrhovateľky
o priznanie invalidného dôchodku z dôvodu nesplnenia potrebnej doby dôchodkového poistenia,
pretože navrhovateľka pred vznikom invalidity, pred XX.XX.XXXX získala 13 rokov a 214 dní obdobia
dôchodkového poistenia. Odporkyňa ďalším rozhodnutím rovnakého čísla zo dňa 15.07.2014 v rámci
autoremedúry zrušila svoje rozhodnutie zo dňa 06.02.2014 o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného
dôchodku.

Odporkyňa v písomnom stanovisku zo dňa 23.10.2014 žiadala o poskytnutie lehoty na opätovné
posúdenie nároku navrhovateľky z dôvodu predloženia nových dokladov o jej zamestnaní.

Súd preskúmal napadnuté rozhodnutie na pojednávaní dňa 05.1.2014 v neprítomnosti navrhovateľky,
za účasti odporkyne a pojednávanie na žiadosť odporkyne odročil za účelom preverenia dokladov o
zamestnaní predložených navrhovateľkou.

Súd preskúmal uvedené rozhodnutie opätovne na pojednávaní dňa 29.10.2014 v zmysle § 250l OSP,
oboznámil sa s pripojenými listinnými dôkazmi, vypočul odporkyňu, vec preskúmal v neprítomnosti
navrhovateľky a dospel k záveru, že opravnému prostriedku navrhovateľky nie je možné vyhovieť.

Súd ospravedlnil neprítomnosť navrhovateľky na pojednávaní.

Odporkyňa na pojednávaní žiadala dnešné pojednávanie odročiť, nakoľko sa nedalo prešetriť doklady
o zamestnaní, ktoré navrhovateľka predložila SP.

Sociálna poisťovňa, listom zo dňa 17.12.2014 požiadala Mestský úrad v Banskej Bystrici o potvrdenie
formulára o zamestnaní navrhovateľky u bývalého zamestnávateľa W. D. D..

Podľa § 132 dôkazy súd hodnotí podľa svojej úvahy, a to každý dôkaz jednotlivo a všetky dôkazy v ich
vzájomnej súvislosti; pritom starostlivo prihliada na všetko, čo vyšlo za konania najavo, včítane toho,
čo uviedli účastníci.

Podľa § 70 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení poistenec má nárok na invalidný dôchodok,
ak sa stal invalidným, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 cit. zákona v znení
zákona č. 449/2008 Z. z. a ku dňu invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu
nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Podľa § 72 ods. 1 písm. b/ cit. zákona počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný
dôchodok poistenca vo veku nad 20 rokov do 24 rokov je najmenej jeden rok.

Podľa ods. 2 cit. ust. počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa
zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

Súd mal v konaní preukázané, že navrhovateľka žiadosťou spísanou dňa 11.12.2013 požiadala
odporkyňu o priznanie invalidného dôchodku od 11.12.2013.



Podľa ustanovenia § 70 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov poistenec má nárok na invalidný
dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu
vzniku invalidity nedovŕšil dôchodkový vek alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Navrhovateľka medicínsku podmienku nároku na invalidný dôchodok splnila.

Podľa ust. § 72 ods. 1 písm. g/ zákona v znení neskorších predpisov počet rokov dôchodkového poistenia
na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.

Podľa ustanovenia § 72 ods. 2 zákona v znení zákona č. 449/2008 Z. z. počet rokov dôchodkového
poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

Navrhovateľka ku dňu vzniku invalidity, t.j. k X.X.XXXX dosiahla vek XX rokov, preto splnenie zákonom
stanovenej podmienky získania potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na nárok na
invalidný dôchodok je v súlade s citovanými ustanoveniami zákona podmienené získaním najmenej 15
rokov dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity.

Doba poistenia navrhovateľky bola zhodnotená na základe spisového a evidenčného materiálu
nachádzajúceho sa v evidencii sociálnej poisťovne, ústredie.

Z obsahu evidenčného a spisového materiálu nepochybne vyplýva, že navrhovateľka pred vznikom
invalidity, t. j. pred X.X.XXXX, získala celkovo 4 959 dní t. j. 13 rokov a 214 dní dôchodkového poistenia.

Vzhľadom na to, že navrhovateľka získala pred vznikom invalidity celkovo 13 rokov a 214 dní
dôchodkového poistenia, čím nesplnila zákonom stanovenú podmienku na vznik nároku na invalidný
dôchodok podľa ustanovenia § 70 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov, bola jej žiadosť o
invalidný dôchodok novým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 8.7.2014 správne zamietnutá.

Súd po preskúmaní rozhodnutia zo dňa 08.07.2014 o zamietnutí žiadosti o invalidný dôchodok v
spojitosti s rozhodnutím zo dňa 08.07.2014 o zrušení rozhodnutia zo dňa 06.02.2014 potvrdil ako vecne
správne. Súd mal v konaní preukázané, že navrhovateľka nesplnila druhú podmienku pre priznanie
invalidného dôchodku a to potrebnú dobu dôchodkového poistenia.

V ostatnej časti konanie zastavil, pretože predmet konania odpadol.

Súd náhradu trov konania posúdil podľa § 250l ods. 2 v spojitosti s § 250k ods. 1 OSP, navrhovateľka
v konaní nemala úspech a preto jej súd nepriznal právo náhradu trov konania.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa

jeho doručenia, písomne vo dvoch vyhotoveniach, prostredníctvom

konajúceho súdu na Najvyšší súd SR v Bratislave.

Odvolanie je možné podať len z dôvodov uvedených v ust. § 205

ods. 2 O.s.p.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3

O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom roz-

sahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu

považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.