KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica4. 2. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/140/2014 z 4. 2. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 4. februára 2015, sp. zn. 26Sd/140/2014, ECLI:SK:KSBB:2015:6014200730.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/140/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014200730
Dátum vydania rozhodnutia: 05. 02. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6014200730.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici, samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou, v právnej veci navrhovateľky: I. D.,
rod. B., nar. XX.XX.XXXX, bytom J. S. č. XX, I. I., právne zast. JUDr. Petrom Tonhauserom, advokátom,
AK so sídlom v Banskej Bystrici, Námestie SNP 17, proti odporkyni: Sociálnej poisťovni ústrediu so
sídlom v Bratislave, Ul. 29. augusta č. 8 - 10, 813 63 Bratislava, o preskúmanie zákonnosti postupu a
rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 10.04.2014, o zamietnutí žiadosti o priznanie starobného
dôchodku, takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 10. apríla 2014 z r u š u j e podľa § 250j ods. 2 písm.
a) Občianskeho súdneho poriadku a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.

Navrhovateľke náhradu trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie starobného dôchodku
z 05.02.2014 s poukazom na ustanovenie § 21 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a
ustanovenie § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. V odôvodnení rozhodnutia
uviedla, že navrhovateľke nárok na priznanie starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho
poistenia od 05.02.2011 nevznikol, pretože jej bol rozhodnutím Ministerstva vnútra SR priznaný od
01.04.1992 starobný dôchodok podľa § 132 a 133 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení,
čím bola vylúčená možnosť vzniku nároku na starobný dôchodok podľa § 21 citovaného zákona.

Navrhovateľka sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolala s tým, že počas poberania starobného dôchodku
ešte pracovala. Po vyjadrení odporkyne k veci doplnila, že nepožiadala o zvýšenie starobného
dôchodku, ktorý je jej vyplácaný Ministerstvom vnútra SR, ale o priznanie starobného dôchodku od
Sociálnej poisťovne, pretože počas trvania jej zamestnania boli príslušné odvody do dôchodkového
systému poskytované Sociálnej poisťovni.

Na pojednávanie pred krajským súdom sa napriek riadnemu a včasnému predvolaniu nedostavila, svoju
neúčasť neospravedlnila, ani nepožiadala z dôležitého dôvodu o odročenie pojednávania, preto krajský
súd vec prejednal v jej neprítomnosti v súlade s ustanovením § 250g ods. 2 O.s.p.
a pri rozhodovaní prihliadol na ostatné vykonané dôkazy. Až po skončení pojednávania so záväzne
vyhláseným rozhodnutím bolo predložené späťvzatie návrhu na začatie preskúmavacieho konania súdu
prostredníctvom jej právneho zástupcu, na ktoré po vyhlásení rozhodnutia súd už nemohol prihliadať.



Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako zákonné a vecne správne, pridržiavajúc sa
obsahu písomného vyjadrenia zo 04.06.2014. V ňom boli zopakované skutkové a právne argumenty,
na základe ktorých považovala odporkyňa vydané rozhodnutie za súladné so zákonom a ktoré boli
obsahom aj odôvodnenia napadnutého rozhodnutia.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v súlade
s ustanovením § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul odporkyňu, oboznámil sa s písomnými podaniami
účastníkov, s obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľky o priznanie
starobného dôchodku z 05.02.2014, s prehľadom dôb zamestnania, ktorý bol obsahom tejto žiadosti,
s dokladom o odvádzaní poistného zo zárobkovej činnosti, ktorý bol vystavený Sociálnou poisťovňou
za obdobie od 01.02.1993 do 30.04.1995, od 01.04.2005 do 30.06.2007, od 16.01. do 10.10.2006 a
od 08.10. do 05.12.2011, s rozhodnutím Ministerstva vnútra SR z 19.06.1992 o priznaní starobného
dôchodku, s oznámením Ministerstva vnútra SR z 05.02.2014 o priznaní starobného dôchodku a o
započítaní doby pre účely jeho priznania, s rozhodnutím o zvýšení výsluhového dôchodku, s ostatným
relevantným obsahom spisu a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie odporkyne je potrebné
zrušiť, pretože vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci podľa § 250j ods. 2 písm. a)
Občianskeho súdneho poriadku a podľa ods. 3 citovaného zákonného ustanovenia vrátil vec odporkyni
na ďalšie konanie.

Z ustanovenia § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že v konaniach o
nárokoch na dávky a výplatu dávok z dôchodkového zabezpečenia, ktoré vznikli pred 01.01.2004 sa
rozhodne podľa predpisov účinných do 31.12.2003 s odchýlkami ďalej ustanovenými.

Podľa § 261 ods. 1 prvej až tretej vety citovaného zákona sa suma starobného dôchodku poistenca,
ktorý splnil podmienku nároku na tento dôchodok pred 01.01.2004, je po vzniku nároku na starobný
dôchodok nepretržite zamestnaný k 31.12.2003 a nepoberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok
alebo ich časť, určí podľa tohto zákona.

Podľa § 132 ods. 1 písm. b) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, vojak z povolania má
nárok na starobný dôchodok ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň 57 rokov,
ak vykonával najmenej 20 rokov službu v ostatných prípadoch. Podľa ods. 2 sa veková hranica pre
vznik nároku na starobný dôchodok vojačky z povolania posudzuje podľa počtu vychovaných detí, pokiaľ
je to pre ňu výhodnejšie. Do 31.06.2002 sa uvedené zákonné ustanovenie vzťahovalo aj na sociálne
zabezpečenie policajtov. O dávkach dôchodkového zabezpečenia rozhodujú orgány vymedzené v
ustanovení § 142 ods. 4 písm. a) až c) zákona o sociálnom zabezpečení.

Predpokladom vzniku nároku na starobný dôchodok podľa § 21 zákona o sociálnom zabezpečení je
zamestnanie trvajúce najmenej 25 rokov a dosiahnutie dôchodkového veku, špecifikovaného v ods. 1
a 2 tohto ustanovenia.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka požiadala odporkyňu o priznanie starobného
dôchodku od 05.02.2011 žiadosťou z 05.02.2014. Podľa oznámenia Ministerstva vnútra SR, odboru
sociálneho zabezpečenia z 05.02.2014 bol navrhovateľke od 01.04.1992 priznaný podľa § 132 a §
133 zákona č. 100/1998 Z.z.. o sociálnom zabezpečení starobný dôchodok, považovaný za výsluhový
dôchodok v zmysle § 125 ods. 1 zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a
vojakov od 01.07.2002. Pre nárok na starobný dôchodok jej bolo zhodnotené obdobie od 06.03.1956 do
30.09.1960 v III. pracovnej kategórii, od 01.10.1960 do 31.12.1964 služobný pomer v Policajnom zbore
v I. kategórii funkcií, od 01.01.1965 do 05.03.1992 služobný pomer v Policajnom zbore v II. kategórii
funkcií a od 06.03. do 31.03.1992 služobný pomer po vzniku nároku na dôchodok. Celkom jej bola
započítaná doba služby a zamestnania od 18. roku veku v rozsahu 36 rokov, z toho 4 roky v I. kategórii
funkcií, 27 rokov v II. kategórii funkcií a 5 rokov v III. kategórii funkcií.



Z vyššie uvedeného je zrejmé, že navrhovateľka je poberateľkou starobného dôchodku z osobitného
systému sociálneho zabezpečenia, pre účely ktorého jej bolo zhodnotené obdobie dôchodkového
poistenia od dosiahnutia 18. roku veku v civilnom zamestnaní ako aj obdobie služobného pomeru.
Pre účely priznania starobného dôchodku navrhovateľke nebola zhodnotená doba zamestnania od
01.02.1993 do 31.04.1995 a od 16.01. do 10.10.2006, ktorá bola potvrdená evidenčnými listami
dôchodkového zabezpečenia. Starobný dôchodok, ktorý bol navrhovateľke priznaný podľa § 132 a 133
zákona o sociálnom zabezpečení je naďalej starobným dôchodkom, hoci sa od 01.07.2002 považuje
výsluhový dôchodok pre účely jeho pokračujúcej výplaty z osobitného systému sociálneho poistenia
príslušníkov ozbrojených zložiek. Vznik nároku na starobný dôchodok a jeho výplatu podľa zákona o
sociálnom zabezpečení vylučuje možnosť vzniku nároku navrhovateľky na starobný dôchodok podľa
§ 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, pretože o jej nároku na túto dôchodkovú dávku už bolo
rozhodnuté podľa iného zákona, zákona o sociálnom zabezpečení, ktorý v V. časti obsahoval osobitnú
úpravu sociálneho zabezpečenia pre príslušníkov ozbrojených zložiek. Uvedeným bola založená vecná
príslušnosť iného orgánu než Sociálnej poisťovne na rozhodnutie o jej starobnom dôchodku, prípadne
jeho zvýšenie tak, ako to bolo upravené v ustanovení § 142 zákona o sociálnom zabezpečení.
Vylúčené bolo tiež priznanie starobného dôchodku podľa § 21 zákona o sociálnom zabezpečení, pretože
navrhovateľka je poberateľkou starobného dôchodku podľa špeciálnej právnej úpravy, § 132 a 133
zákona o sociálnom zabezpečení. Nárok na starobný dôchodok nevznikol navrhovateľke ani podľa §
261 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, pretože splnila podmienku nároku na starobný dôchodok pred
01.01.2004 a po vzniku nároku na starobný dôchodok nebola nepretržite zamestnaná k 31.12.2003 a
starobný dôchodok už poberala.

Nedostatok vecnej príslušnosti na konanie a rozhodnutie o uplatnenom nároku navrhovateľky na
priznanie starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia je neodstrániteľnou
prekážkou postupu v konaní, ktorá vylučuje možnosť konania a rozhodnutia vecne nepríslušného
orgánu. Rozhodnutie o zamietnutí uplatneného nároku je vecným hmotnoprávnym rozhodnutím, ktoré
nemôže vecne nepríslušný orgán vydať a ak tak urobí, jeho rozhodnutie nevyvoláva inak predpokladané
hmotnoprávne následky. Riešenie vzniknutej procesnej situácie v súlade s právom je v postúpení veci
na rozhodnutie vecne príslušnému orgánu.

Hoci uvedený postup zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ktorý je v konaní z hľadiska
procesných noriem potrebné aplikovať neupravuje, a zároveň vylučuje aplikovateľnosť všeobecného
predpisu o správnom konaní (§ 172 ods. 1), postupovala odporkyňa nesprávne, keď o uplatnenom
nároku navrhovateľky vecne hmotnoprávne rozhodla, pretože na také rozhodnite jej nebola zákonom
zverená právomoc (vecná príslušnosť), z dôvodov, ktoré sú ozrejmené vyššie. Správne sa mala riadiť
všeobecnými procesnými postupmi, ktoré riešia otázku vecnej nepríslušnosti a v súlade so zákonom
dovolenou analógiou légis ich mala pri absencii vlastnej právnej úpravy v zákone č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení aplikovať (napríklad § 20 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní...).

Žiadosť navrhovateľky o priznanie starobného dôchodku z 05.02.2014 bolo možné posúdiť iba ako
žiadosť o zvýšenie starobného dôchodku, pretože už je poberateľkou tejto dôchodkovej dávky z
osobitného systému sociálneho zabezpečenia. K jeho zvýšeniu však nebola daná vecná príslušnosť
odporkyne, ktorá o priznaní starobného dôchodku nerozhodovala a ani ho navrhovateľke nevypláca. Z
uvedených dôvodov nebolo možné jej rozhodnutie považovať za súladné so zákonom, preto ho krajský
súd zrušil pre nesprávne právne posúdenie veci a vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie. V ňom sa bude
odporkyňa zaoberať žiadosťou navrhovateľky o priznanie starobného dôchodku ako žiadosťou o jeho
zvýšenie a vysporiada sa s otázkou, komu patrí vecná príslušnosť o takejto žiadosti rozhodnúť a podľa
toho bude vo veci ďalej postupovať.

Náhradu trov konania krajský súd navrhovateľke nepriznal, napriek jej úspechu v konaní pred súdom,
pretože si žiadne trovy neuplatnila, rozhodujúc podľa § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ustanovenia §
250l ods. 2 O.s.p.



V prípade, že navrhovateľka nebude mať záujem na opätovnom posúdení jej žiadosti o priznanie
starobného dôchodku odporkyňou spôsobom, ktorý je vyššie uvedený, má možnosť ju zobrať späť tak,
ako to predpokladá ustanovenie § 194 zákona o sociálnom poistení.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku možno podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho

doručenia. Odvolanie sa podáva písomne v dvoch vyhotoveniach cestou

krajského súdu na Najvyšší súd SR. Odvolanie je možné podať len

z dôvodov uvedených v § 205 ods. 2 O.s.p. V odvolaní sa má popri

všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 O.s.p.) uviesť proti ktorému

rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto

rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa

odvolateľ domáha.