KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica16. 12. 2015plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/298/2014 z 16. 12. 2015

Stav rozhodnutia: zmenené

Toto rozhodnutie bolo zmenené – rozsudok Najvyššieho súdu SR z 28. februára 2018, sp. zn. 9So/43/2016, ECLI:SK:NSSR:2018:6014201359.3 (27. 02. 2018). Zistené automaticky z výroku rozhodnutia vyššieho súdu; overte v jeho texte.

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 16. decembra 2015, sp. zn. 26Sd/298/2014, ECLI:SK:KSBB:2015:6014201359.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/298/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014201359
Dátum vydania rozhodnutia: 17. 12. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6014201359.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľa R.
F., nar. X.C. XXXX , bytom V. č. 5, L. L., právne zastúpeného JUDr. Mariánom Ďurinom, advokátom,
Advokátska kancelária so sídlom ul. Sibírska č. 4, Bratislava proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu
so sídlom v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne
č. XXX XXX XXXX X z 23.apríla 2014 o zvýšení starobného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 23.apríla 2014 potvrdzuje.
Navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa s poukazom na zákonné ust. § 21 zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení, § 259 ods. 1, § 261 ods. 1, § 112 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom
poistení zvýšila sumu starobného dôchodku navrhovateľa od 7.novembra 2010 na 138,40 € a na základe
jednotlivých, vo výroku rozhodnutia cit. valorizačných úprav ho od 1.januára 2014 zvýšila na 165,60 €.

V odôvodnení rozhodnutia uviedla, že navrhovateľovi vznikol nárok na starobný dôchodok dovŕšením
fyzického veku 55 rokov, tj. 2.apríla 2003, pretože bol zamestnaný najmenej 25 rokov, z toho najmenej 20
rokov v I. kategórii funkcií a nevznikol mu nárok na starobný dôchodok podľa V. časti zákona o sociálnom
zabezpečení (§ 21 ods. 1 písm. c) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení). K uvedenému dňu
získal 14 082 dní obdobia dôchodkového poistenia, tj. 38 rokov a 212 dní rokov. Pretože po dovŕšení
dôchodkového veku bol k 31.decembru 2003 nepretržite zamestnaný a starobný dôchodok nepoberal, s
poukazom na zákonné ust. § 261 ods. 1 zákona o sociálnom poistení vypočítala sumu jeho starobného
dôchodku podľa zákona o sociálnom zabezpečení aj podľa zákona o sociálnom poistení.

Sumu starobného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení určila podľa § 66 ods. 1 a 2 ako súčin
jeho priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku
nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty a zvýšila ho po zohľadnení obdobia
dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok. V rozhodujúcom období kalendárnych
rokov 1994 - 2002 (§ 261 ods. 1) navrhovateľ nezískal aspoň 10 kalendárnych rokov, za ktoré bolo možné
určiť osobný mzdový bod, preto bolo rozhodujúce obdobie postupne rozšírené pred 1.január 1994,
tj. 1993 - 2002. Zistené obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa i prehľad osobných mzdových
bodov, ktoré v rozhodujúcom období získal, boli obsiahnuté v osobnom liste dôchodkového poistenia,
ktorý bol prílohou napadnutého rozhodnutia. Hodnotu jeho priemerného osobného mzdového bodu
zistila ako podiel úhrnu osobných mzdových bodov a rokov dôchodkového poistenia, ktoré navrhovateľ
získal v rozhodujúcom období a po započítaní náhradných dôb a jeho zvýšení podľa § 63 ods. 4 písm.
g) cit. zákona ho určila hodnotou 0,5664. Vychádzala z aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej v roku
2010, ktorá bola určená zákonom vo výške 9,2246 € a sumu starobného dôchodku ku dňu dovŕšenia



dôchodkového veku určila vo výške 201,60 €,- mesačne. Za obdobie dôchodkového poistenia, ktoré
navrhovateľ získal po vzniku nároku na starobný dôchodok , tj. od 2.apríla 2003 do 30.júna 2008,
za 1872 dní ho zvýšila o 31%, tj. o 0,5 % za každých 30 dní dôchodkového poistenia, získaných po
vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku alebo jeho časti a o súčin súčtu
osobných mzdových bodov za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok
a aktuálnej dôchodkovej hodnoty na celkovú sumu 313,59611 € mesačne (§ 66/2). V takejto sume by
mal navrhovateľ nárok na starobný dôchodok v prípade, že by celé obdobie dôchodkového poistenia
získal len vo všeobecnom systéme dôchodkového zabezpečenia.

Podľa zákona o sociálnom zabezpečení určila sumu jeho starobného dôchodku ku dňu vzniku nároku
naň ako 92 % jeho priemerného mesačného zárobku 135,- € zisteného z rokov 2005, 2007, 2004, 2006 a
2002, tj. vo výške 124,20 € mesačne a za 1872 dní zamestnania po vzniku nároku na starobný dôchodok
ho zvýšila o 30 % priemerného mesačného zárobku, tj. 40,50 € mesačne na 164,70 € mesačne. Suma
starobného dôchodku bola ďalej zvýšená podľa zákona č. 306/2002 o 141,32 € mesačne na konečnú
sumu 306,02 € mesačne, pričom suma starobného dôchodku bola upravená tak, aby nepresiahla
306,02 € mesačne, čo bola najvyššia možná výmera starobného dôchodku podľa zákona o sociálnom
zabezpečení v čase vzniku nároku naň (a ku dňu, ku ktorému bolo vykonané porovnanie). Uvedená
suma starobného dôchodku zodpovedala celému obdobiu jeho dôchodkového poistenia vrátane doby
služby.

Pretože suma starobného dôchodku navrhovateľa, vypočítaná podľa zákona o sociálnom zabezpečení
neprevýšila sumu jeho starobného dôchodku určenú podľa zákona o sociálnom poistení, vychádzala z
vyššej dôchodkovej dávky s tým, že do obdobia jeho dôchodkového poistenia bola započítaná aj doba
hodnotená pre účely príspevku za službu, ktorý mu bol priznaný od 1.novembra 1993 podľa § 119 a
nasl. zákona č. 410/1991 Zb. o služobnom pomere príslušníkov Policajného zboru. Pre účely príspevku
za službu mu bolo zohľadnených celých 25 rokov.

Poukázala na čl. 33 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach (č. 128) - ďalej len
„Dohovor“ a sumu starobného dôchodku navrhovateľa vo výške 313,59611 € mesačne znížila, pretože
príspevok za službu, ktorý je považovaný za výsluhový dôchodok, plní po dosiahnutí dôchodkového
veku funkciu starobného dôchodku v sume primeranej dobe trvania jeho služobného pomeru. Znížila ho
tak, že ho vynásobila koeficientom 0,57195673, ktorý predstavoval podiel obdobia jeho dôchodkového
poistenia zhodnoteného pre účely priznania výsluhovej dávky (celých 25 rokov) a celkového obdobia
jeho dôchodkového poistenia v rozsahu 43,7096, ktoré získal vo všeobecnom systéme sociálneho
zabezpečenia aj výkonom služby v osobitnom systéme dôchodkového zabezpečenia. Takto dospela
k sume 179,36340561 €, ktorá zodpovedala obdobiu jeho dôchodkového poistenia, ktoré získal
počas služby v osobitnom systéme dôchodkového zabezpečenia, preto ju odpočítala zo sumy
starobného dôchodku 313,59611 € s dosiahnutím výslednej sumy 134,30 €, čo bola suma starobného
dôchodku zodpovedajúca obdobiu jeho dôchodkového poistenia, ktoré získal vo všeobecnom systéme
dôchodkového zabezpečenia. Takto určenú sumu starobného dôchodku zvýšila o 3,05 %, čo bola suma
zvýšenia starobného dôchodku v roku 2010, tj. v tom roku, od ktorého mu takýto nárok bol priznaný na
sumu 138,40 € mesačne a ďalej priznaný starobný dôchodok valorizovala až ku dňu 1.januára 2014.

Rovnakým postupom dospela aj k sume starobného dôchodku navrhovateľa, ktorá by mu patrila za
obdobie dôchodkového poistenia získaného len vo všeobecnom systéme dôchodkového zabezpečenia
pri jeho výpočte podľa zákona o sociálnom zabezpečení s tým, že suma krátenia bola nižšia, pretože
celkové obdobie jeho dôchodkového poistenia bolo započítané len v rozsahu 40,9316 rokov, pretože
podľa zákona o sociálnom zabezpečení sa započítava obdobie dôchodkového poistenia len od 18.roku
veku. Takto vypočítaná suma starobného dôchodku navrhovateľa bola nižšia, než tá zistená aj postupom
krátenia podľa zákona o sociálnom poistení, preto mu napadnutým rozhodnutím bol priznaný vyšší
starobný dôchodok.

Uviedla tiež, že k zvýšeniu sumy starobného dôchodku navrhovateľa pristúpila 3 roky spätne odo dňa
podanej žiadosti o prehodnotenie sumy starobného dôchodku, ktorú navrhovateľ podal 7.novembra
2013.

Navrhovateľ sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolal. Uviedol, že prvýkrát o priznanie starobného
dôchodku požiadal v čase dovŕšenia fyzického veku 55 rokov. Rozhodnutím odporkyne z 12.mája 2003



mu bol starobný dôchodok priznaný, následne mu bol od 8.júla 2003 odňatý s tým, že nesplnil podmienky
nároku na priznanie starobného dôchodku, pretože nezískal potrebné obdobie dôchodkového poistenia,
keďže v novom rozhodnutí bola pre účely zistenia obdobia dôchodkového poistenia vylúčená doba jeho
služby, ktorá bola zhodnotená pri priznaní príspevku za službu. Po odňatí starobného dôchodku podal vo
veci opravný prostriedok, v odvolacom konaní nebol úspešný. Zdôraznil, že nezákonným, retroaktívnym
odňatím starobného dôchodku bol ukrátený o svoj nárok na starobný dôchodok od 8.júla 2003, odkedy
mu bol odňatý napriek tomu, že nárok na starobný dôchodok splnil dovŕšením fyzického veku 55 rokov,
tj. 2. apríla 2003. Žiadal, aby bol jeho starobný dôchodok prepočítaný a aby mu bol priznaný spätne
3 roky od podania žiadosti. Doplňujúcim podaním z 18.novembra 2014 žiadal, aby mu bol priznaný
od dovŕšenia fyzického veku 55 rokov, od 2.apríla 2003. Poukázal na nepresné údaje obsiahnuté v
osobnom liste dôchodkového poistenia, podľa ktorého získal obdobie dôchodkového poistenia len v
rozsahu 38 rokov a 212 dní, čo nezodpovedá skutočnosti, pretože v I. kategórii funkcií získal celkom
25 rokov a 301 dní, ako vojak základnej služby 721 dní od 3.januára 1968 do 23.decembra 1969
a ako príslušník ZVJS 8 505 dní od 1.januára 1970 do 31.októbra 1993. Vo všeobecnom systéme
dôchodkového zabezpečenia, v civilnom zamestnaní získal 9 983 dní, tj. 27 rokov a 128 dní, čo
predstavuje celkom 53 rokov a 64 dní. Príspevok za službu mu bol priznaný podľa § 119 - 122 zákona č.
410/1991 Zb. o služobnom pomere príslušníkov Policajného zboru. Od 1.júla 2002 sa podľa § 124 ods.
3 písm. a) zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov táto výsluhová dávka
považuje za výsluhový dôchodok. Zdôraznil, že príspevok za službu nie je rovnocenný výsluhovému
dôchodku, pretože príspevok za službu nebol viazaný na dovŕšenie určitého fyzického veku ale závisel
od počtu rokov trvania služobného pomeru. Príspevok za službu, ktorý bol prekvalifikovaný na výsluhový
dôchodok poberá doposiaľ. Namietal zníženie sumy starobného dôchodku s poukazom na zákonné
ust. § 274 ods. 1, § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení a ust. § 14 ods. 4 zákona o sociálnom
zabezpečení s dôrazom na to, že výsluhový dôchodok mu priznaný nebol. Poukázal aj na čl. 39 ods. 1
Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého majú občania právo na primerané zabezpečenie v starobe,
tj. také, ktoré zohľadňuje celú dobu dôchodkového poistenia bez ohľadu na to, v akom systéme bolo
dosiahnuté. Namietal aj jednostranný výklad čl. 33 ods. 2 „Dohovoru“, podľa ktorého sa dávky môžu,
ale nemusia krátiť alebo zastaviť. Odporkyňa vykladá uvedené v neprospech poistencov. Namietal tiež
neprehľadnosť výpočtu dôchodkovej dávky, čo považoval za dôvod na zrušenie rozhodnutia. Uviedol,
že odporkyňa pravdepodobne nesprávne a protiprávne vyhodnotila celkovú dobu jeho zamestnania ako
aj dobu jeho služby v I. kategórie funkcií, čím bol diskriminovaný a poškodený, pretože si neosvojila
ustálenú judikatúru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v obdobných sporoch, čím porušila zákon
a zmarila prístup k spravodlivosti. Žiadal, aby krajský súd napadnuté rozhodnutie zrušil, vec vrátil
odporkyni na ďalšie konanie a zároveň odporkyňu zaviazal k náhrade trov konania. Uplatnil si úrok z
omeškania z dlžnej sumy na starobnom dôchodku vo výške 0,05 % denne.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrval na doterajších prednesoch. Namietal aplikáciu „Dohovoru“
pre účely krátenia jeho starobného dôchodku aj preto, že väčšinu služby vykonal v dobe, keď „Dohovor“
ešte nebol prijatý, preto považoval jeho aplikáciu vo vzťahu ku kráteniu výmery jeho starobného
dôchodku za retroaktívnu. Žiadal, aby mu bol starobný dôchodok doplatený od roku 2003, kedy mu bol
neprávom odňatý.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako zákonné a vecne správne. Poukázala na obsah
odôvodnenia napadnutého rozhodnutia a opakované písomné vyjadrenia odporkyne, ktorých sa v
podrobnostiach pridržiavala. Z písomných vyjadrení odporkyne vyplynuli rovnaké skutkové a právne
dôvody, ktoré boli obsahom aj odôvodnenia napadnutého rozhodnutia a na základe ktorých považovala
vydané rozhodnutie za vecne správne.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v súlade
s ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s obsahom administratívneho spisu,
najmä s rozhodnutím Správy ústredných služieb Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky
z 26.októbra 2005 a rozhodnutím generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže z
1.júla 2002, so žiadosťou navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku, so žiadosťou o jeho
prepočítanie podľa zákona o sociálnom zabezpečení v súvislosti s výkonom práce v I. kategórii funkcií, s
rozhodnutiami odporkyne vydanými vo veci nároku navrhovateľa na starobný dôchodok a nadväzujúcimi
rozhodnutiami krajského a Najvyššieho súdu, s potvrdením Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej
a justičnej stráže o priznaní príspevku za službu, o zhodnotení obdobia doby služby pre účely určenia
výšky výsluhovej dávky, s rozhodnutím o prekvalifikovaní príspevku za službu na výsluhový dôchodok,



o jeho zvyšovaní, s evidenčnými listami dôchodkového zabezpečenia, s dôkazmi o výkone základnej
vojenskej služby, o dosiahnutom vzdelaní navrhovateľa, s ostatným relevantným obsahom spisu a
dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom, preto ho podľa §
250q ods. 2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.

Podľa § 112 ods. 1 písm. a) zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení dávka sa prizná alebo sa zvýši
odo dňa, od ktorého dávka alebo jej zvýšenie patrí, najviac 3 roky spätne odo dňa zistenia, že sa dávka
priznala alebo sa vyplácala v nižšej sume, ako patrí, alebo najviac 3 roky spätne od uplatnenia nároku na
dávku alebo nároku na jej zvýšenie, ak sa dodatočne zistí, že sa dávka priznala v nižšej sume, ako patrí.

Podľa § 261 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení suma starobného dôchodku poistenca,
ktorý splnil podmienky nároku na tento dôchodok pred 1.januárom 2004, je po vzniku nároku na
starobný dôchodok nepretržite zamestnaný k 31.decembru 2003 a nepoberal starobný dôchodok,
invalidný dôchodok alebo ich časť, sa určí podľa tohto zákona. Nesmie byť nižšia ako suma určená
podľa predpisov účinných do 31.decembra 2003, a to vrátane úpravy dôchodkov a zvýšenia dôchodkov
prislúchajúcich podľa osobitného predpisu. Ustanovenia § 63 ods. 1 - 8 platia rovnako.

Podľa § 66 ods. 1 a 2 cit. zákona sa suma starobného dôchodku určí ako súčin priemerného
osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia, získaného ku dňu vzniku nároku na
starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Určenie obdobia dôchodkového poistenia,
osobného vymeriavacieho základu, osobného mzdového bodu, priemerného osobného mzdového bodu
a aktuálnej dôchodkovej hodnoty vyplýva z ust. § 60-64 cit. zákona. Ak poistenec bol dôchodkovo
poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a nepoberal tento dôchodok alebo jeho
časť, suma starobného dôchodku sa určí podľa ods. 1 a pripočíta sa k nej suma určená ako súčin súčtu
osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný
dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Takto určená suma starobného dôchodku sa zvýši o 0,5
% za každých 30 dní dôchodkového poistenia získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez
poberania tohto dôchodku alebo jeho časti.

Podľa § 274 ods. 1 zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení nároky vyplývajúce zo zaradenia
zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31.decembra 2023.

Podľa § 21 ods. 1 písm. c) zákona o sociálnom zabezpečení má občan nárok na starobný dôchodok,
ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov
v I. kategórii funkcií.

Podľa § 22 ods. 1., písm. a), ods. 2, 3, 5 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení základná
výmera starobného dôchodku je 60 % priemerného mesačného zárobku, ku ktorej sa od 21.roka
zamestnania pripočítajú za každý rok zamestnania v I. pracovnej kategórii 2 %, v III. pracovnej kategórii
1 % priemerného mesačného zárobku. Najprv sa započíta doba zamestnania III. pracovnej kategórie,
naposledy I. pracovnej kategórie. Hodnotí sa len doba zamestnania po dosiahnutí veku 18 rokov a do
vzniku nároku na starobný dôchodok.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľ prvýkrát požiadal o priznanie starobného dôchodku
od 1.apríla 2003, žiadosťou z 21.marca 2003. Starobný dôchodok mu bol priznaný rozhodnutím
odporkyne z 12.mája 2003 od 2.apríla 2003 vo výške 8 215,- Sk mesačne s tým, že bol vymeraný
z prvej pracovnej kategórie z priemerného mesačného zárobku zisteného za roky 1992, 1991, 1988,
1987 a 1990, ktorý bol zistený vo výške 3 558,- Sk. Celková započítaná doba zamestnania bola 38
rokov, pre výšku dôchodku bolo rozhodných 36 rokov, z toho v III. pracovnej kategórii 11 rokov a v I.
pracovnej kategórii 25 rokov. Starobný dôchodok činil 92 % priemerného mesačného zárobku a bol
upravený podľa zákona č. 306/2002 Z.z. v znení zákona č. 639/2002 Z.z. na priznanú sumu 8 215,- Sk.
Následne mu bol rozhodnutím z 8.júla 2003 starobný dôchodok odňatý podľa § 173i ods. 1 zákona č.
100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení s tým, že podľa § 21 ods. 3 cit. zákona v znení účinnom od 1.júla
2003 sa navrhovateľovi pre účely priznania starobného dôchodku neprihliadlo na dobu profesionálnej
služby v období od 3.januára 1968 do 23.decembra 1969 a od 1.januára 1970 do 31.októbra 1993,
ktorá bola zohľadnená pre účely priznania výsluhovej dávky a bez tejto doby nezískal potrebných 25
rokov zamestnania ale len 12 rokov a 276 dní, v dôsledku čoho mu nárok na starobný dôchodok zanikol.
Na základe podaného opravného prostriedku krajský súd odporkyňou vydané rozhodnutie potvrdil



rozsudkom 20Sd/202/2003-21 z 24.februára 2004, rozsudok krajského súdu potvrdil aj Najvyšší súd
SR rozsudkom z 23.novembra 2004 3So 104/2004 a podané dovolanie Najvyšší súd ako neprípustné
odmietol uznesením 1Sdo 7/2005 z 21.septembra 2005.

Ďalšiu žiadosť o priznanie starobného dôchodku navrhovateľ podal 19.apríla 2010 a žiadal priznať
starobný dôchodok od 2.apríla 2010. Jeho žiadosti bolo vyhovené a rozhodnutím odporkyne z 11.mája
2010 mu bol podľa § 65 a § 82 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení priznaný od 2.apríla 2010
starobný dôchodok vo výške 99,40 € mesačne s tým, že nárok na starobný dôchodok navrhovateľa bol
odvodený od dovŕšenia fyzického veku 62 rokov, dňom 2.apríla 2010. K uvedenému dňu odporkyňa
zistila obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa v rozsahu 6 543 dní, tj. 17 rokov a 338 dní, čím boli
splnené podmienky nároku na starobný dôchodok podľa § 65 cit. zákona. Sumu starobného dôchodku
určila podľa § 66 ods. 1 ako súčin priemerného osobného mzdového bodu vo výške 0,5827, obdobia
dôchodkového poistenia ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok v rozsahu 6 543 dní a aktuálnej
dôchodkovej hodnoty, platnej v roku 2010 vo výške 9,2246 €. Takto určenú sumu starobného dôchodku
navrhovateľa vo výške 96,40 € mesačne zvýšila o 3,05 %, tj. o 3,- € na základe opatrenia Ministerstva
práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 413/2009 na priznanú sumu 99,40 €. Vychádzala z obdobia
dôchodkového poistenia, v ktorom nebolo zahrnuté obdobie výkonu základnej vojenskej služby ani výkon
služby príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť, pretože
nebolo napadnuté opravným prostriedkom.

Poslednú, aktuálne preskúmavanú žiadosť o priznanie starobného dôchodku podal navrhovateľ
7.novembra 2013. Domáhal sa priznania starobného dôchodku podľa zákona č. 100/1988 Zb. o
sociálnom zabezpečení s uplatnením služby I. kategórie dovŕšením fyzického veku 55 rokov, tj. od
2.apríla 2003. Uviedol, že je poberateľom výsluhového dôchodku a tiež poberateľom starobného
dôchodku. Z potvrdenia Útvaru sociálneho zabezpečenia Zboru väzenskej a justičnej stráže z 21.októbra
2013 vyplynulo, že navrhovateľovi bol priznaný príspevok za službu od 1.novembra 1993 podľa §
119 a nasl. zákona č. 410/1991 o služobnom pomere príslušníkov Policajného zboru SR, ktorý bol
podľa § 124 ods. 3 písm. b) zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov
pretransformovaný od 1.júla 2002 na výsluhový dôchodok. Pre nárok a výšku príspevku za službu mu
bola zhodnotená doba služby zaradená do I. kategórii funkcií od 3.januára 1968 do 23.decembra 1969 -
základná vojenská služba a od 1.januára 1970 do 31.októbra 1993 - príslušník ZVJS. Ku dňu skončenia
služobného pomeru získal celkom 25 rokov a 294 dní dôchodkového poistenia. Podľa rozhodnutia
totožného orgánu z 1.júla 2002 bol príspevok za službu, ktorý bol navrhovateľovi priznaný zmenený od
1.júla 2002 na výsluhový dôchodok s tým, že od uvedeného dňa sa zvýšil o 0,5 % výšky, v akej patril k
uvedenému dňu za každý skončený rok trvania služobného pomeru. Dávku výsluhového zabezpečenia
navrhovateľ poberá vo vyššej sume, než bola suma krátenia.

Podľa článku 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach (č. 128), ktorý bol
vyhlásený v Zbierke zákonov ČSSR pod č. 416/1991 Zb. a má charakter medzinárodnej zmluvy, majúcej
prednosť pred zákonom (čl. 154c Ústavy Slovenskej republiky), ak má alebo ak by mala inak chránená
osoba nárok na dávku ustanovenú v tomto „Dohovore“ a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho
zabezpečenia za tú istú sociálnu udalosť s výnimkou rodinných prídavkov, môžu sa dávky podľa tohto
„Dohovoru“ krátiť alebo zastaviť za určených podmienok a v určenom rozsahu za podmienky, že časť
dávok, ktorá sa kráti alebo je zastavená, nepresahuje druhú dávku.

Podľa článku 39 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky majú občania právo na primerané hmotné
zabezpečenie v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa.

Výkladom zákonných ustanovení, týkajúcich sa (ne)započítania doby profesionálnej služby u
príslušníkov ozbrojených zborov pre účely zistenia obdobia dôchodkového poistenia pre možnosť
vzniku nároku na starobný dôchodok podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení a pre
určenie jeho výšky sa zaoberal v spojení s článkom 33 ods. 2 „Dohovoru“ a v súlade s Ústavou
Slovenskej republiky opakovane Najvyšší súd Slovenskej republiky vo svojej rozhodovacej činnosti.
Výsledkom bolo zverejnenie jeho rozhodnutia pod č. 55 v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu a
súdov Slovenskej republiky č. 5/2011, v ktorom bola riešená rovnaká právna problematika ako v
prejednávanej veci. Z označeného judikovaného rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky
vyplynulo, že „ak je príspevok za službu, priznaný ako dávka sociálneho zabezpečenia, považovaný
za výsluhový dôchodok, môže od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o



sociálnom poistení (zabezpečení) plniť funkciu starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho
poistenia (zabezpečenia) len vtedy, ak jeho výška zodpovedá výške starobného dôchodku, primeranej
dobe trvania služobného pomeru a tiež, že „pri určení výšky starobného dôchodku je potrebné do
doby dôchodkového poistenia započítať aj doby, hodnotené na účely príspevku za službu. Až po
takom stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu starobného dôchodku krátiť najviac o
sumu príspevku za službu, považovaného za výsluhový dôchodok“. Z uvedeného vyplýva jednoznačný
právny záver, že na účely stanovenia výšky starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového
poistenia započítať aj doby, hodnotené pre účely priznania výsluhovej dávky, (ktorá plní funkciu
zabezpečenia v starobe) a až po takom stanovení výšky starobného dôchodku možno jeho sumu krátiť
najviac o sumu výsluhovej dávky, ktorá je považovaná za výsluhový dôchodok (tj. aj príspevok za
službu navrhovateľa). Právo na primerané hmotné zabezpečenie totiž neznamená len to, že pre účely
priznania starobného dôchodku musí byť každému poistencovi zohľadnené celé získané obdobie jeho
dôchodkového poistenia ale aj to, že za totožné obdobie dôchodkového poistenia nemôže dostávať
2 dávky rovnakého druhu, (tj. pokrývajúce rovnakú sociálnu udalosť - dovŕšenie dôchodkového veku),
pretože ktorýkoľvek z týchto prístupov by bol v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, článkom 39 ods.
1 i článkom 12, podľa ktorého sú ľudia slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach.

Prvostupňový správny súd, tj. rozhodujúci krajský súd je pri súdnom prieskume napadnutých rozhodnutí
správnych orgánov zaťažený povinnosťou zohľadniť právne názory vyslovené Najvyšším súdom
Slovenskej republiky v jeho predchádzajúcej rozhodovacej činnosti, pretože tieto sú podľa článku 1
ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky analogicky s § 250j ods. 6 O.s.p. záväzné nielen pre adresáta v
konkrétnej rozhodovanej veci, v ktorej bol daný právny názor vyslovený, ale aj pre správny orgán a pre
konajúci preskúmavací súd a to aj pri riešení iných prípadov s totožnou právnou problematikou. Pokiaľ
by tak nepostupoval, vyvolal by svojím postupom vadu, ktorá by mala podstatný vplyv na zákonnosť
jeho rozhodnutia, pretože by bola porušená zásada legitímneho očakávania účastníkov vo vzťahu
k judikovanému právnemu názoru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky ohľadom rovnakej právnej
otázky.

Z vyššie uvedeného krajský súd po preskúmaní napadnutého rozhodnutia vyvodil, že starobný
dôchodok bol navrhovateľovi správne zvýšený 3 roky spätne odo dňa, od ktorého o prehodnotenie sumy
starobného dôchodku požiadal, v súlade s ust. § 112 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom poistení s tým,
že dátum vzniku starobného dôchodku navrhovateľa bol správne konštatovaný dovŕšením jeho fyzického
veku 55 rokov, pretože splnil podmienky nároku na starobný dôchodok vo zvýhodnenom fyzickom
veku, pretože vykonával potrebné obdobie prácu v I. kategórii funkcií. Správne odporkyňa do obdobia
jeho dôchodkového poistenia pre účely rozhodnutia o prehodnotení sumy starobného dôchodku zo
všeobecného systému sociálneho zabezpečenia zohľadnila obdobie jeho základnej vojenskej služby aj
výkon jeho služby príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže ako i zárobky, ktoré počas výkonu služby
dosiahol, pokiaľ spadali do rozhodujúceho obdobia. Správne sumu starobného dôchodku navrhovateľa
prepočítala podľa zákona o sociálnom zabezpečení aj podľa zákona o sociálnom poistení tak, ako to
vyplývalo zo zákonného ust. § 261 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Sumu starobného dôchodku
podľa obidvoch právnych noriem určila v súlade so správne aplikovanými zákonnými ustanoveniami,
pri správne a úplne zistenom období jeho dôchodkového poistenia, ktoré bolo preukázané prvotnými
podkladmi, tj. evidenčnými listami dôchodkového zabezpečenia, v ktorých zamestnávatelia navrhovateľa
potvrdili konkrétne obdobie výkonu jeho pracovnej činnosti. Tieto údaje odporkyňa správne a v celosti
preniesla do osobného listu dôchodkového poistenia, ktorý bol prílohou označeného rozhodnutia. V
ňom boli správne uvedené aj zárobky, ktoré navrhovateľ dosiahol v rozhodujúcom období a ktoré
boli zistené z evidenčných listov jeho dôchodkového zabezpečenia. Pretože príspevok za službu,
ktorý bol navrhovateľovi pri skončení jeho služby príslušníka ZVJS priznaný sa podľa platnej právnej
úpravy považuje za výsluhový dôchodok, tzn., že po dosiahnutí jeho dôchodkového veku plní čiastočne
funkciu starobného dôchodku vo vzťahu k obdobiu dôchodkového poistenia, ktoré získal výkonom
služby príslušníka ZVJS, správne pristúpila odporkyňa ku kráteniu starobného dôchodku navrhovateľa,
vypočítaného podľa zákona o sociálnom poistení, ktorý bol vyšší, než ten, ktorý bol určený postupom
podľa zákona o sociálnom zabezpečení, aj po jeho krátení. Krátenie starobného dôchodku navrhovateľa
bolo vykonané správne tak, že zo sumy starobného dôchodku určenej podľa obidvoch právnych noriem
odpočítala sumu starobného dôchodku, ktorá by zodpovedala obdobiu jeho dôchodkového poistenia,
ktoré navrhovateľ získal výkonom služby, tak, ako to bolo v napadnutom rozhodnutí uvedené a na čo v
podrobnostiach krajský súd poukazuje, pretože výpočet sumy starobného dôchodku i jeho krátenie bolo



vykonané správne na základe správne zistených rozhodujúcich období, pri správnej aplikácii príslušných
zákonných ustanovení a správnym matematickým postupom.

Z uvedených dôvodov krajský súd napadnuté rozhodnutie potvrdil ako súladné so zákonom.

Námietky navrhovateľa neboli dôvodné. Krátenie sumy starobného dôchodku navrhovateľa bolo
realizované v súlade s vyššie cit. zákonnými ustanoveniami a ich ustáleným výkladom v rámci
rozhodovacej činnosti Najvyššieho súdu SR, ktorý je záväzný. Správne bola suma starobného dôchodku
navrhovateľa so zohľadnením výkonu jeho práce v I. kategórii funkcií priznaná len od 7.novembra 2010,
tj. 3 roky spätne od podanej žiadosti, tak ako to maximálne umožňuje zákonné ustanovenie § 112 ods.
1 zákona o sociálnom zabezpečení. Nedôvodné boli aj námietky navrhovateľa ohľadom nesprávne
zisteného obdobia jeho dôchodkového poistenia. Obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa
bolo započítané v celosti na základe prvotných evidenčných podkladov tak, ako zistené obdobie
dôchodkového poistenia bolo zhrnuté v osobnom liste dôchodkového poistenia, ktorý bol prílohou
napadnutého rozhodnutia. Správne bolo obdobie jeho dôchodkového poistenia rozčlenené na obdobie
do vzniku nároku na starobný dôchodok a po vzniku nároku na starobný dôchodok, ktoré sa pre
účely určenia sumy dôchodkovej dávky zohľadňuje rozdielnym spôsobom. Rozhodnutiami, vydanými
v predchádzajúcich konaniach sa súd nemohol zaoberať jednak preto, že nadobudli právoplatnosť,
tj. sú všeobecne záväzné a tiež preto, že predmet preskúmavacieho konania krajského súdu je
vymedzený predmetom napadnutého rozhodnutia správneho orgánu. To znamená, že krajský súd mohol
preskúmať vecnú správnosť len rozhodnutia odporkyne z 23.apríla 2014, voči ktorému bol podaný
opravný prostriedok. Námietka navrhovateľa o retroaktívnej aplikácii „Dohovoru“ vzhľadom na pomer
dĺžky trvania jeho služby v osobitnom systéme dôchodkového zabezpečenia nebola dôvodná, pretože
rozhodujúci dátum, od ktorého sa odvíja aplikovateľnosť konkrétnych právnych predpisov je dátum
vzniku uplatneného nároku, tj. nároku na starobný dôchodok - dovŕšenie dôchodkového veku.

Z uvedených dôvodov krajský súd napadnuté rozhodnutie potvrdil ako súladné so zákonom.

Náhradu trov konania navrhovateľovi nepriznal, pretože v konaní pred súdom nebol úspešný, rozhodujúc
podľa § 250k ods. 1 a 250l ods. 2 O.s.p.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach
prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 6014201359)

  1. 16. 12. 2015Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/298/2014 z 16. 12. 2015 (toto rozhodnutie)zmenené
  2. 28. 2. 2018Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/43/2016 z 28. 2. 2018

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam