KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica28. 10. 2015plný textcitované 1×

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/375/2014 z 28. 10. 2015

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 28. októbra 2015, sp. zn. 26Sd/375/2014, ECLI:SK:KSBB:2015:6014201646.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/375/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014201646
Dátum vydania rozhodnutia: 29. 10. 2015
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6014201646.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľa A.
U., nar. XX.O. XXXX, trvale bytom M. R. S. č. XX, S. G., prechodne bytom D. A. č. 9, N., A. č. XX, v
konaní zastúpeného advokátskou kanceláriou Ivan Syrový, s.r.o. so sídlom v Bratislave, Kadnárova č.
83 zastúpenou konateľom JUDr. Ivanom Syrovým, PhD., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu
so sídlom v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne
č. XXX XXX XXXX X z 28.novembra 2014 o zamietnutí žiadosti navrhovateľa o zvýšenie invalidného
dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 28.novembra 2014 zrušuje podľa § 250j ods. 2 písm. a),
c) a d) O.s.p. a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.
Odporkyňa je povinná nahradiť navrhovateľovi trovy konania vo výške 255,29 € do 15 dní od
právoplatnosti tohto rozhodnutia k rukám jeho právneho zástupcu na jeho účet vedený v Z. a.s. č.
XXXXXXXXXX/XXXX, IBAN Z

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa podľa § 73 a § 112 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení zamietla žiadosť navrhovateľa o zvýšenie sumy invalidného dôchodku. V odôvodnení
rozhodnutia uviedla, že na základe neformálnej žiadosti navrhovateľa z 9.júla 2013, ktorou sa domáhal
prehodnotenia zdravotného stavu a zvýšenia sumy jeho invalidného dôchodku bol opätovne posúdený
jeho zdravotný stav podľa kritérií daných v zákone č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a bolo
konštatované, že je naďalej invalidný podľa § 71 ods. 1 cit. zákona so 75 % poklesom jeho pracovnej
schopnosti. Uvedené vyhodnotila tak, že sa nezmenili skutočnosti rozhodujúce na nárok na výplatu
invalidného dôchodku a jeho sumu, pretože pokles jeho pracovnej schopnosti pri trvajúcej invalidite
naďalej prevyšuje 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Uviedla, že invalidný dôchodok bol
navrhovateľovi prvýkrát priznaný od 19.októbra 2004, od kedy bol konštatovaný vznik jeho invalidity
podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení s 50 % poklesom jeho pracovnej schopnosti a to na
základe jeho žiadosti z 20.septembra 2004. Suma jeho invalidného dôchodku bola vypočítaná jednak
podľa zákona o sociálnom poistení ale s poukazom na zákonné ust. § 274 cit. zákona aj postupom,
vyplývajúcim zo zákona o sociálnom zabezpečení, pretože navrhovateľ v období od 1.augusta 1981 do
30.apríla 1990 vykonával zamestnanie vojaka z povolania, zaradené do zvýhodnenej I. kategórie funkcií,
preto suma jeho invalidného dôchodku určená podľa zákona o sociálnom poistení, za účinnosti ktorého
mu nárok na invalidný dôchodok vznikol, nemohla byť nižšia, než suma invalidného dôchodku určená
postupom vyplývajúcim zo zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení. Pri priznaní invalidného
dôchodku mu obdobie jeho dôchodkového poistenia počas výkonu služby I. kategórie funkcií bolo
zhodnotené v plnom rozsahu, čo vyplynulo z osobného listu dôchodkového poistenia, ktoré bolo vydané
k rozhodnutiu zo 17.decembra 2004. Invalidný dôchodok bol priznaný vo výške 5 561,- Sk mesačne a
po valorizácii od 1.decembra 2004 vo výške 5 751,- Sk mesačne. Priznaná suma invalidného dôchodku



bola určená postupom, vyplývajúcim zo zákona o sociálnom zabezpečení, pretože prevyšovala sumu
invalidného dôchodku určeného postupom, vyplývajúcim zo zákona o sociálnom poistení, čo bolo 2
700,- Sk mesačne ku dňu vzniku invalidity a po dodatočnom započítaní obdobia dôchodkového poistenia
rozhodnutím zo 14.septembra 2005 2 996,- Sk mesačne a podľa zákona o sociálnom zabezpečení 7
105,- Sk mesačne.

Rozhodnutím zo 14.septembra 2005 bola suma invalidného dôchodku navrhovateľa odo dňa jeho
priznania zvýšená na 7 105,- Sk mesačne po dodatočnom preukázaní a zhodnotení vymeriavacích
základov za obdobie od 31.januára 1995 do 18.októbra 1996 a od 31.decembra 2002 do 20.januára
2003.

Od 27. januára 2007 bol konštatovaný pri trvajúcej invalidite 75 % pokles pracovnej schopnosti
navrhovateľa ale k zvýšeniu sumy invalidného dôchodku nedošlo, pretože jeho suma s prihliadnutím
na zvýhodnenú kategóriu funkcií, tj. podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení naďalej
prevyšovala sumu invalidného dôchodku určenú podľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.
Výpočet bol obsahom rozhodnutia odporkyne zo 14.mája 2007, ktorým bol jeho invalidný dôchodok od
20.júna 2007 znížený. Uvedené rozhodnutie bolo zrušené právoplatným rozhodnutím z 11.júla 2007 s
tým, že odporkyňa pokračuje vo výplate invalidného dôchodku v prospech navrhovateľa v nezmenenej
sume.

Citovala rozhodnutia o zvýšení sumy invalidného dôchodku na základe zákonných valorizácií a vyjadrila
sa k nezapočítaniu obdobia jeho dôchodkového poistenia. Nositeľ poistenia v Spolkovej republike
Nemecko oznámil, že navrhovateľ nezískal v rokoch 1991 - 1993 žiadne obdobie dôchodkového
poistenia a počas evidovanej nezamestnanosti od 1.marca 2001 do 2.októbra 2002 nepoberal podporu
v nezamestnanosti. V tejto súvislosti poukázala na zákonné ust. § 169c ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb.
o sociálnom zabezpečení a § 255 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Uvedeným
rozhodnutím malo byť realizované predchádzajúce zrušujúce rozhodnutie krajského súdu v konaní č.
26Sd/24/2014-24 z 22.mája 2014.

Navrhovateľ sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolal a žiadal ho zrušiť a vec vrátiť odporkyni na
ďalšie konanie. Uplatnil si právo na náhradu trov konania. Namietal nepreskúmateľnosť rozhodnutia
odporkyne a nesprávne právne posúdenie veci, pretože odporkyňa nerešpektovala právny názor súdu
vyslovený v zrušujúcom rozhodnutí. Rozhodnutie nedáva presvedčivú odpoveď na jeho žiadosti o
zvýšenie sumy invalidného dôchodku, keď sa odporkyňa opäť uspokojila s konštatovaním, že žiadosti
nevyhovuje, pričom jej odôvodnenie neposkytuje ani základný rámec pre možnosť posúdenia úvah,
ktorý sa spravovala pri hodnotení jeho požiadaviek. Pôvodne mu bol priznaný čiastočný invalidný
dôchodok podľa § 37 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení a zmenou zdravotného stavu
došlo k vzniku jeho plnej invalidity, čo pri určení výšky invalidného dôchodku nebolo zohľadnené.
Namietal tiež nezohľadnenie doby výkonu práce v zahraničí (1991-1993) a obdobie výkonu služby
vojaka z povolania (1981-1990). Poukázal aj na rozdielne vykázané obdobie dôchodkového poistenia v
jednotlivých rozhodnutiach odporkyne, z čoho vyvodil, že suma jeho invalidného dôchodku bola určená
v nižšej sume, než mu patrila. Namietal nezohľadnené obdobie jeho evidovanej nezamestnanosti v
rokoch 2001-2002, s tým, že poukaz na zákonné ust. § 169c ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. nie
je relevantný, keďže obdobie jeho nezamestnanosti trvalo až po 1.januári 2001. Nepreskúmateľnosť
rozhodnutia odôvodnil aj poukazom odporkyne na nariadenie Rady EHS č. 1408/71 a jeho čl. 46 ods.
1 bez ozrejmenia súvislostí.

Na pojednávanie pred krajským súdom sa navrhovateľ ani jeho zástupca napriek riadnemu a včasnému
predvolaniu nedostavili. Svoju neúčasť ospravedlnili s tým, aby súd vec prejednal v ich neprítomnosti,
zotrvajúc na doterajších námietkach a tvrdeniach. Od priznania invalidného dôchodku bol tento zvýšený
len v dôsledku zákonnej valorizácie, bez jeho zvýšenia po zmene čiastočnej invalidity na invaliditu, čoho
sa domáhal. K tejto skutočnosti sa odporkyňa doposiaľ nevyjadrila. Pokiaľ išlo o vybraté príspevky na
dôchodkové poistenie v Nemecku uviedol, že si vybral len jeden z pilierov, no základný (u nás 1.pilier) sa
vybrať nedá. Zdôraznil, že sa nedomáhal priznania ďalšieho dôchodku, len zohľadnenia odpracovaných
rokov v Nemecku. Za rozporné považoval závery odporkyne, že príspevky na dôchodkové poistenie v
Nemecku mu boli vrátené, čo považoval za dôkaz o odpracovaných rokoch, na druhej strane tvrdila,
že žiadne obdobie dôchodkového poistenia v Nemecku nezískal. Nezdôvodnila ani nezohľadnenie
obdobia jeho dôchodkového poistenia v rokoch 2005-2008 a 2012 a 2013, hoci sa uvedeného domáhal a



nevyjadrila sa k rozdielnemu vyčísleniu obdobia jeho dôchodkového poistenia, ktorého rozsah v novších
rozhodnutiach znížila. Právo na náhradu trov konania uplatnil v celkovej výške 255,29 € za 3 úkony
právnej služby, spolu s režijným paušálom a s 20 % DPH.

Odporkyňa žiadala, aby súd napadnuté rozhodnutie ako dostatočne zdôvodnené a preskúmateľné
potvrdil, pretože navrhovateľovi boli poskytnuté odpovede na všetky jeho požiadavky a výhrady. V
písomnom vyjadrení zo 6.marca 2015 zhrnula námietky navrhovateľa, ktoré považovala za nedôvodné
s totožným odôvodnením, aké bolo obsiahnuté už v napadnutom rozhodnutí. Doplnila, že v Spolkovej
republike Nemecko navrhovateľ nezískal žiadne obdobie dôchodkového poistenia, preto mu obdobie
rokov 1991-1993 nebolo možné hodnotiť na dôchodkové účely. Počas evidovanej nezamestnanosti
podporu v nezamestnanosti nepoberal, preto nebolo možné toto obdobie považovať za náhradnú dobu
ani za obdobie dôchodkového poistenia s poukazom na zákonné ust. 255 ods. 1 zákona o sociálnom
poistení a § 169c ods. 1 zákona o sociálnom zabezpečení, podľa ktorého sa v období od 1.januráa
2001 do 31.decembra 2003 do doby zamestnania na dôchodkové účely započítavala aj doba vyplácania
podpory v nezamestnanosti, čo u navrhovateľa naplnené nebolo. K v rozhodnutí citovanému článku
46 ods. 1 Nariadenia Rady EHS uviedla, že v súlade s čl. 35 Nariadenia EHS č. 574/72, ktoré
ustanovuje postup vykonávania Nariadenia Rady EHS č. 1408/71 postúpila žiadosť navrhovateľa o
invalidný dôchodok nositeľovi poistenia Spolkovej republiky Nemecko, za účelom posúdenia jeho nároku
a tento subjekt žiadosť navrhovateľa o priznanie invalidného dôchodku zamietol, pretože v roku 1997 mu
boli príspevky, pôvodne poskytnuté na účely dôchodkového poistenia v Spolkovej republike Nemecko,
vrátené.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutia odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v súlade
s ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul odporkyňu, oboznámil sa s písomnými podaniami účastníkov, s
obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľa o priznanie invalidného dôchodku,
s rozhodnutím o priznaní invalidného dôchodku, s rozhodnutiami odporkyne o jeho zvýšení z dôvodu
valorizácie, s evidenčnými listami dôchodkového zabezpečenia, s potvrdeniami o jeho evidovanej
nezamestnanosti, s osobnými listami dôchodkového poistenia, ktoré boli vydané k rozhodnutiam o
priznaní resp. zvýšení invalidného dôchodku, s písomnou korešpondenciou medzi účastníkmi konania,
s dôkazmi o výkone práce v zahraničí, s odpoveďou príslušného orgánu dôchodkového poistenia v
Spolkovej republike Nemecko, s ostatným relevantným obsahom spisu a dospel k presvedčeniu, že
napadnuté rozhodnutie odporkyne je potrebné zrušiť podľa § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p. pre nesprávne
právne posúdenie veci, podľa § 250j ods. 2 písm. d) O.s.p. pre jeho nepreskúmateľnosť pre nedostatok
dôvodov a z dôvodu nedostatočne zisteného skutkového stavu veci podľa § 250j ods. 2 písm. c) O.s.p.
Podľa ods. 3 cit. zákonného ust. vrátil vec odporkyni na ďalšie konanie.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľovi bol priznaný invalidný dôchodok od 19.októbra
2004 rozhodnutím odporkyne zo 17.decembra 2004 na základe jeho žiadosti z 20.septembra 2004 a
jeho suma bola určená postupom, vyplývajúcim zo zákona o sociálnom poistení a bola určená ako
súčin priemerného osobného mzdového bodu, zisteného v rozhodujúcom období rokov 1994 - 2003
vo výške 0,7500, získaného obdobia dôchodkového poistenia do vzniku nároku na invalidný dôchodok
spolu s pripočítaným obdobím od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového
veku, celkom v rozsahu 39,2100 rokov, aktuálnej dôchodkovej hodnoty, platnej v čase vzniku nároku
na invalidný dôchodok vo výške 183,58 € a 50 % poklesu jeho pracovnej schopnosti vo výške 2 700,-
Sk mesačne. Zároveň bola určená aj postupom, vyplývajúcim zo zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom
zabezpečení a to v súlade s ust. § 274 zákona o sociálnom poistení, pretože navrhovateľ vykonával
službu I. kategórie funkcií, bol vojakom z povolania od 1.augusta 1981 do 30.apríla 1990. Bola určená
ako 69 % jeho priemerného mesačného zárobku zisteného v piatich zárobkovo najlepších rokoch v
období 10 rokov pred vznikom invalidity, tj. v rokoch 1997, 1998, 2000, 2002 a 2003, tj. 1 779,- Sk
mesačne, so zohľadnením doby zamestnania v rozsahu 36 rokov, pretože na dobu zamestnania pred 18.
rokom veku sa neprihliada. K uvedenej sume pripočítala jednotlivé zákonné zvýšenia do výšky 5 561,-
Sk mesačne a ku dňu rozhodnutia ju ešte valorizovala podľa § 293a ods. 4 zákona o sociálnom poistení
na 5 751,- Sk mesačne. Napriek tomu, že navrhovateľ bol uznaný za invalidného podľa medicínskych
a zákonných kritérií upravených v zákone č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení s 50 % poklesom jeho
pracovnej schopnosti, invalidný dôchodok mu bol priznaný vo výške určenej postupom, vyplývajúcim zo
zákona o sociálnom zabezpečení (zákon č. 100/1988 Zb.), pretože takto určená suma prevýšila sumu
invalidného dôchodku určenú postupom podľa zákona o sociálnom poistení (2 700,- Sk mesačne)



V rámci riadne určenej kontrolnej lekárskej prehliadky bol navrhovateľ od 27.januára 2007 uznaný
invalidným podľa medicínskych a zákonných kritérií upravených v zákone o sociálnom poistení (zákon
č. 461/2003 Z.z.) a bol určený 75 % pokles jeho pracovnej schopnosti. Po navýšení percentuálnej miery
zníženej pracovnej schopnosti navrhovateľa bola suma jeho invalidného dôchodku nanovo určená podľa
zákona o sociálnom poistení vo výške 6 866,- Sk mesačne a rozhodnutím odporkyne zo 14.mája 2007
bol jeho invalidný dôchodok znížený od 20.júna 2007 na 6 866,- Sk. Uvedené rozhodnutie bolo následne
zrušené rozhodnutím odporkyne z 11.júla 2007 s tým, že sa navrhovateľovi naďalej vypláca invalidný
dôchodok v nezmenenej sume, tj. vo výške určenej podľa zákona o sociálnom zabezpečení, pretože
jeho suma naďalej prevyšovala sumu novo určenú sumu invalidného dôchodku rozhodnutím zo 14.mája
2007.

V priebehu rokov žiadal navrhovateľ odporkyňu opakovane o správne určenie sumy jeho invalidného
dôchodku z dôvodov, ktoré boli vyššie už uvedené. Odporkyňa najskôr reagovala vo forme listov, bez
vydania rozhodnutia, neskôr začala konanie a vykonala kontrolnú lekársku prehliadku navrhovateľa
dňa 13.augusta 2013 s výsledkom, že nedošlo k takej zmene v jeho zdravotnom stave, ktorá by
sa prejavila navýšením percentuálnej miery jeho zníženej pracovnej schopnosti. Výsledkom tohto
posúdenia jeho zdravotného stavu bolo rozhodnutie odporkyne z 5.septembra 2013, ktorým bola jeho
žiadosť o zvýšenie sumy invalidného dôchodku zamietnutá. Uvedené rozhodnutie bolo zrušené v
predchádzajúcom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici jeho rozhodnutím z 22.mája 2014 č.
26Sd/24/2014-24, pre nepreskúmateľnosť pre nedostatok dôvodov podľa § 250j ods. 2 písm. d) O.s.p.

V novom konaní vydala odporkyňa rozhodnutie z 28.novembra 2014, ktorým opäť zamietla žiadosť
navrhovateľa o zvýšenie invalidného dôchodku podľa § 73 a § 112 ods. 4 zákona o sociálnom poistení.
Uvedené rozhodnutie je predmetom aktuálneho preskúmavacieho konania krajského súdu.

Z ust. § 209 ods. 1-4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že rozhodnutie organizačnej
zložky Sociálnej poisťovne sa vydáva písomne, ak tento zákon neustanovuje inak. Rozhodnutie musí
byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného
skutočného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti. V odôvodnení rozhodnutia má
organizačná zložka Sociálnej poisťovne uviesť, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými
úvahami bola vedená pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na základe ktorých
rozhodovala. Z ust. § 195 ods. 1 a 2 cit. zákona vyplýva organizačnej zložke Sociálnej poisťovne
povinnosť postupovať pred vydaním rozhodnutia tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci a
na ten účel má obstarať potrebné podklady na rozhodnutie. Podkladom sú najmä podania, návrhy a
vyjadrenia účastníkov konania, dôkazy, čestné vyhlásenia ako aj skutočnosti všeobecne známe alebo
známe organizačnej zložke Sociálnej poisťovne z jej činnosti.

Predpokladom zákonnosti rozhodnutia je aj jeho preskúmateľnosť, tj. uvedenie skutkových predpokladov
a ich právne vyhodnotenie, tj. konkrétne úvahy rozhodujúceho subjektu, akým spôsobom bol zistený
skutkový stav veci interpretovaný a akým spôsobom bol právne zohľadnený a vyhodnotený pre
konkrétne rozhodnutie o podanej žiadosti.

Napriek predchádzajúcemu zrušujúcemu rozhodnutiu krajského súdu s konkrétnym usmernením
ohľadom potrebného odôvodnenia napadnutého rozhodnutia, ktoré malo ozrejmiť skutkové zistenia a
právne úvahy vo vzťahu ku všetkým požiadavkám navrhovateľa na zvýšenie sumy jeho invalidného
dôchodku a ich prípadného nezohľadnenia, vydala odporkyňa rozhodnutie, ktoré opätvme nezodpovedá
zákonným požiadavkám na preskúmateľnosť rozhodnutia, pretože neposkytlo účastníkovi konania ani
súdu potrebné odpovede vo vzťahu k uplatneným požiadavkám navrhovateľa, ktoré sa týkali zvýšenia
sumy poberanej dôchodkovej dávky. Uvedené bolo dôvodom na zrušenie napadnutého rozhodnutia
pre nesprávne právne posúdenie veci v dôsledku nerešpektovania záväzného právneho názoru súdu
v zmysle § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p.

Napriek opakovaným požiadavkám navrhovateľa nebolo preskúmavaným rozhodnutím ozrejmené,
prečo po navýšení percentuálnej miery jeho zníženej pracovnej schopnosti z pôvodných 50 % na 75 % od
27.januára 2007 nedošlo k zvýšeniu sumy invalidného dôchodku. Zamietnutie žiadosti bolo odôvodnené
len tvrdením, že určenie sumy invalidného dôchodku s prihliadnutím na zvýhodnenú kategóriu
funkcií je pre navrhovateľa naďalej výhodnejšie. Uvedené zostáva len v rovine nepreskúmateľného
tvrdenia, pokiaľ odporkyňa nevysvetlila, prečo nedošlo k zvýšeniu sumy jeho invalidného dôchodku



po zhoršení jeho zdravotného stavu postupom vyplývajúcim zo zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom
zabezpečení, tj. pri zachovaní nárokov, vyplývajúcich zo zvýhodnenej kategórie funkcií. Nebol
ozrejmený ani výpočet sumy invalidného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení po navýšení
percentuálnej miery jeho zníženej pracovnej schopnosti. Tzn., že tvrdenie odporkyne, že suma
invalidného dôchodku navrhovateľa po zvýšení percentuálnej miery jeho zníženej pracovnej schopnosti
naďalej nepresahuje sumu vyplácaného invalidného dôchodku určeného postupom podľa zákona
o sociálnom zabezpečení nie je preskúmateľné a nemá žiadny reálny základ. Novo určená suma
invalidného dôchodku navrhovateľa po zmene percentuálnej miery jeho zníženej pracovnej schopnosti
bola obsahom odôvodnenia rozhodnutia odporkyne zo 14.mája 2007, ktoré však bolo v rámci
autoremedúry odporkyňou zrušené, tzn., že je potrebné naň hľadieť, akoby neexistovalo. Na uvedené
bola odporkyňa upozornená už v predchádzajúcom zrušujúcom rozhodnutí krajského súdu, avšak
záväzný právny názor súdu o potrebe zdôvodnenia výšky invalidného dôchodku po zmene percentuálnej
miery zníženej pracovnej schopnosti navrhovateľa nerešpektovala. Jej rozhodnutie bolo vo vyššie
uvedených súvislostiach nepreskúmateľné v podstatnej otázke, ktorou bolo odôvodnenie zamietnutia
jeho žiadosti o zvýšenie sumy invalidného dôchodku po zhoršení jeho zdravotného stavu. Na uvedenom
nič nemení tvrdenie navrhovateľa, že pôvodne priznaný čiastočný invalidný dôchodok podľa zákona
č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení bol zmenený na invalidný dôchodok bez zmeny výšky
dôchodkovej dávky, pretože uvedené tvrdenie nezodpovedalo skutkovému stavu veci. Navrhovateľ
požiadal o priznanie invalidného dôchodku za účinnosti zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
a aj vznik jeho invalidity bol po posúdení jeho zdravotného stavu konštatovaný dňom, ktorý spadal do
účinnosti zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Za invalidného bol uznaný podľa medicínskych
a zákonných kritérií upravených v zákone o sociálnom poistení so stanovením percentuálnej miery
jeho zníženej pracovnej schopnosti v dôsledku jeho dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu. Vznik
jeho invalidity nebol posudzovaný podľa medicínskych a zákonných kritérií upravených v zákone o
sociálnom zabezpečení (100/1988 Zb.). Podľa zákona o sociálnom zabezpečení bola určená len výška
jeho invalidného dôchodku s poukazom na zákonné ust. § 274 zákona o sociálnom poistení za tým
účelom, aby mohla byť porovnaná so sumou invalidného dôchodku určenou podľa zákona o sociálnom
poistení. Keďže suma invalidného dôchodku podľa zákona o sociálnom zabezpečení prevýšila sumu
invalidného dôchodku, určeného postupom podľa zákona o sociálnom poistení, bol navrhovateľovi
priznaný invalidný dôchodok vo vyššej sume, tj. v sume určenej postupom podľa zákona o sociálnom
zabezpečení.

Námietka navrhovateľa, týkajúca sa nezapočítania obdobia výkonu jeho služby vojaka z povolania v
rokoch 1981-1990 nebola dôvodná. Odporkyňa v napadnutom rozhodnutí ozrejmila, že uvedené obdobie
dôchodkového poistenia mu bolo započítané pre účely rozhodnutia o jeho nároku na invalidný dôchodok
a uvedené vyplýva aj z osobného listu dôchodkového poistenia, ktoré bolo podkladom pre vydanie
rozhodnutia o priznaní invalidného dôchodku.

Za nedôvodnú považoval krajský súd aj námietku navrhovateľa ohľadom nezohľadnenia obdobia
jeho dôchodkového poistenia počas výkonu zamestnania v Spolkovej republike Nemecko. Odporkyňa
postupovala správne, keď uvedené obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa nezohľadnila,
pretože podľa oznámenia nositeľa poistenia Spolkovej republiky Nemecko nezískal navrhovateľ v tomto
štáte žiadne obdobie dôchodkového poistenia, čo v napadnutom rozhodnutí správne a dostatočne
zdôvodnila. Nie je daný žiadny rozpor medzi tvrdením odporkyne, že navrhovateľ v Spolkovej republike
Nemecko pracoval, a nezískaním žiadneho obdobia dôchodkového poistenia v dôsledku vrátenia
odvodov na dôchodkové poistenia. Dostatočným odôvodnením je aspoň minimálne zhodnotenie
zisteného skutkového stavu veci a jeho právne vyhodnotenie, čo bolo odporkyňou poskytnuté, pretože
zamestnanie je obdobím dôchodkového poistenia len v prípade úhrady platieb na dôchodkové poistenie
bez ohľadu na to, akým spôsobom navrhovateľ uvedenému porozumel.

Správne namietal nesprávne právne zdôvodnenie nezapočítania obdobia dôchodkového poistenia
navrhovateľa od 1.marca 2001 do 2.októbra 2002 z hľadiska aplikovanej právnej normy, pretože poukaz
na zákonné ust. § 169c ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení rieši len dobu
zamestnanosti získanú do 31.decembra 2000. Je pravdou, že odporkyňa popri citovaniu ust. § 255
ods. 1 zákona o sociálnom poistení nesprávne poukázala na ust. § 169c ods. 1 zákona o sociálnom
zabezpečení, z hľadiska právneho vyhodnotenia (obsah právnej úpravy § 9 ods. 1 písm. d) zákona
o sociálnom zabezpečení v znení od 1.januára 2001) bolo jej zdôvodnenie správne a s ohľadom



na minimálne požiadavky na odôvodnenie rozhodnutia aj dostatočné, pretože dané skutkové zistenia
správne právne vyhodnotila.

Poukaz odporkyne na čl. 46 ods. 1 Nariadenia Rady EHS č. 1408/71 v odôvodnení napadnutého
rozhodnutia nebol nijakým spôsobom skutkovo alebo právne odôvodnený, čo navrhovateľ dôvodne
namietal.

Ďalším dôvodom pre zrušenie napadnutého rozhodnutia bol nedostatočne zistený skutkový stav veci.
Uvedené sa dotýkalo obdobia dôchodkového poistenia, ktoré navrhovateľ získal po vzniku nároku na
starobný dôchodok. Navrhovateľ sa opakovane domáhal zvýšenia sumy invalidného dôchodku aj s
poukazom na ďalšie obdobie dôchodkového poistenia, ktoré mu vo výške invalidného dôchodku nebolo
zohľadnené a odporkyňa mu v týchto súvislostiach neposkytla žiadne vysvetlenie, čo spadá pod zákonný
zrušujúci dôvod nepreskúmateľnosti rozhodnutia. Zároveň postupovala nesprávne, keď opakované
žiadosti navrhovateľa o zvýšenie sumy invalidného dôchodku neposúdila aj vo vzťahu k možnému
zvýšeniu jeho sumy za obdobie dôchodkového poistenia, ktoré získal popri poberaní invalidného
dôchodku. V čase rozhodovania o žiadosti navrhovateľa o zvýšenie sumy invalidného dôchodku jej tieto
skutkové okolnosti boli známe a bolo možné ich v rozhodnutí zohľadniť.

V ďalšom konaní bude povinnosťou odporkyne zaoberať sa opätovne žiadosťou navrhovateľa o zvýšenie
sumy jeho invalidného dôchodku vo vzťahu ku všetkým ním tvrdeným dôvodom pre jeho zvýšenie. Nové
rozhodnutie náležitým spôsobom zdôvodní v súlade s ust. § 209 zákona o sociálnom poistení tak, aby
jej rozhodnutie bolo spôsobilým objektom na jeho preskúmanie krajským súdom a dostatočným zdrojom
informácií pre navrhovateľa, aby mohol poznať skutkové a aj právne dôvody vydaného rozhodnutia.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ust. § 250l ods.2
O.s.p. a navrhovateľovi, ktorý bol v konaní úspešný, priznal náhradu trov konania voči odporkyni, ktorá
v konaní úspešná nebola. Trovy konania spočívajú v trovách právneho zastúpenia za 3 úkony právnej
pomoci (prevzatie veci a príprava zastúpenia - 61,87 €, odvolanie voči rozhodnutiu - 61,87 € a vyjadrenie
navrhovateľa k vyjadreniu odporkyne - 64,53 €). Ku každému úkonu právnej služby prináleží aj režijný
paušál - 2 x 8,04 €, 1 x 8,39 €, spolu 188,27 € a 24,47 €. Keďže právny zástupca navrhovateľa je
plátcom DPH, prináleží mu aj 20 % z hodnoty úkonov právnej služby, tj. 42,55 €. Celkom predstavujú
trovy právneho zastúpenia 255,29 € a boli navrhovateľovi priznané v celosti tak ako si ich uplatnil,
pretože boli uplatnené v súlade s vyhláškou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2004
o odmenách a náhradách advokátoch za poskytovanie právnych služieb.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu v jeho zrušujúcej časti podľa § 250j ods. 2 písm. c) a d) O.s.p. odvolanie nie je
prípustné. Odvolanie možno podať voči jeho zrušujúcej časti podľa § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p. a voči
výroku o náhrade trov konania v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa podáva písomne,
v dvoch vyhotoveniach prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je
potrebné popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému
rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu
považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje