KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica28. 9. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/227/2015 z 28. 9. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 28. septembra 2016, sp. zn. 26Sd/227/2015, ECLI:SK:KSBB:2016:6015201011.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/227/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6015201011
Dátum vydania rozhodnutia: 29. 09. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2016:6015201011.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľa C. T.,
nar. XX.F. XXXX, trvale bytom J. T. XXXX/X, W., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom
v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX
XXX XXXX X z 11.mája 2015 o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 11. mája 2015 potvrdzuje.
Navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie invalidného dôchodku
napriek vzniku jeho invalidity so 45 % poklesom jeho pracovnej schopnosti v porovnaní so zdravou
fyzickou osobou dňom 19.septembra 2013, pretože k uvedenému dňu nezískal potrebných 10 rokov
dôchodkového poistenia ale len 8 rokov a 15 dní dôchodkového poistenia, čím nesplnil všetky zákonné
predpoklady pre možnosť priznania žiadanej dôchodkovej dávky.

Navrhovateľ sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolal s poukazom na svoju nepriaznivú finančnú situáciu a
zhoršený zdravotný stav. Žiadal, aby mu bol invalidný dôchodok priznaný a z neho by dodatočne doplatil
potrebné obdobie jeho dôchodkového poistenia.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrval na podanom odvolaní s tým, že jeho zdravotný stav sa
už nezlepší a preto nemá možnosť odpracovať chýbajúce obdobie jeho dôchodkového poistenia. V
minulosti pracoval v zahraničí, v Belgicku, ale bol podvedený, preto mu toto obdobie dôchodkového
poistenia nebolo započítané. Dátum vzniku jeho invalidity ani priznaný percentuálny pokles jeho
pracovnej schopnosti nenamietal. Na invalidizujúce ochorenie sa pred rokom 2013 neliečil, hoci už
zdravotné ťažkosti mal. Na odborné vyšetrenie išiel až v roku 2013, keď mu začali tŕpnuť končatiny,
najskôr bol hospitalizovaný vo Zvolene a následne v Banskej Bystrici, kde mu bolo invalidizujúce
ochorenie diagnostikované aj s určením stupňa jeho závažnosti. Pred rokom 2013 sa s ohľadom na
svoje zdravotné ťažkosti nedal vyšetriť a ani sa neliečil.

Odporkyňa sa na pojednávanie pred krajským súdom pre zdravotné ťažkosti nedostavila, svoju
neúčasť ospravedlnila a súhlasila s prejednaním veci v neprítomnosti. Z jej písomného vyjadrenia
k veci zo 7.augusta 2015 vyplynulo, že napadnuté rozhodnutie žiadala potvrdiť ako zákonné a
vecne správne z totožných skutkových a právnych dôvodov, ktoré boli obsahom aj odôvodnenia
napadnutého rozhodnutia. Zdôraznila, že nepriaznivá sociálna a finančná situácia poistencov nemá
vplyv na posudzovanie ich nároku na invalidný dôchodok. Navrhovateľ bol informovaný o možnosti
dodatočného doplatenia dôchodkového poistenia v potrebnom rozsahu.



Podľa § 492 ods. 1 zákona č. 162/2015 Z.z. - správny súdny poriadok, konania podľa tretej hlavy V. časti
O.s.p. začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa dokončia podľa doterajších predpisov.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v súlade
s ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul navrhovateľa, oboznámil sa s písomnými podaniami účastníkov, s
obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľa o priznanie invalidného dôchodku,
s lekárskymi správami posudkových lekárov pobočky i ústredia Sociálnej poisťovne, s kontrolnou
zostavou pre výpočet dôchodku, vypracovanou odporkyňou, s osobným listom jeho dôchodkového
poistenia, s evidenčnými listami dôchodkového zabezpečenia navrhovateľa a s potvrdeniami o jeho
evidovanej nezamestnanosti a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie bolo vydané v súlade
so zákonom, preto ho podľa § 250q ods. 2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.

Z ust. § 71 ods. 1, § 72 ods. 1 písm. f) a ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
vyplýva, že poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal potrebný počet rokov
dôchodkového poistenia, čo u poistenca vo veku nad 40 do 45 rokov je najmenej 10 rokov a zisťuje
sa z obdobia pred vznikom invalidity a nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok ani mu nebol
priznaný predčasný starobný dôchodok.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľ požiadal odporkyňu o priznanie invalidného
dôchodku od 29.januára 2014 žiadosťou z toho istého dňa. Posudkovým lekárom pobočky Sociálnej
poisťovne so sídlom vo Zvolene bol v posudku z 29.januára 2014 uznaný invalidným so 45 % poklesom
jeho pracovnej schopnosti dňom 29.januára 2014. Napriek vzniku jeho invalidity bola jeho žiadosť
o priznanie invalidného dôchodku rozhodnutím odporkyne zo 14.apríla 2014 zamietnutá, pretože ku
dňu vzniku invalidity nezískal potrebných 10 rokov dôchodkového poistenia ale len 8 rokov a 15 dní.
Rozhodnutie odporkyne bolo v rámci preskúmavacieho konania krajským súdom zrušené rozsudkom
26Sd/135/2014-12 z 5.februára 2015, z dôvodu nepreskúmateľnosti rozhodnutia pre neúplný spis
správneho orgánu, pretože súčasťou administratívneho spisu nebola v čase rozhodovania krajským
súdom zdravotná dokumentácia navrhovateľa a ani tie lekárske správy, na základe ktorých posudkový
lekár uznal navrhovateľa invalidným. Krajský súd vrátil odporkyni vec na nové konanie a rozhodnutie.

V rámci realizácie zrušujúceho rozhodnutia Krajského súdu v Banskej Bystrici bol zdravotný stav
navrhovateľa opätovne posudzovaný posudkovým lekárom pobočky Sociálnej poisťovne so sídlom vo
Zvolene, ktorý v posudku z 8.apríla 2015 konštatoval vznik invalidity navrhovateľa dňom 19.septembra
2013 so 45 % poklesom jeho pracovnej schopnosti, keď za jeho rozhodujúce zdravotné postihnutie
označil ochorenie nervového systému, postihnutie mozgu, ľahkú formu roztrúsenej mozgo-miechovej
sklerózy s EDSS 2,5 v zmysle kapitoly VI. odd. A, pol. 7, písm. b) prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom
poistení. V posudku uviedol, že navrhovateľ bol 9.júla 2013 prvýkrát vyšetrený na neurologickej
ambulancii pre parestézie dolných a horných končatín s poruchou chôdze. Diagnosticky nebol stav
uzavretý, bola mu doporučená hospitalizácia na neurologickom oddelení vo Zvolene, ktorú absolvoval od
10.do 24.júla 2013. Stav bol uzavretý ako skleróza multiplex-relaps-remitujúca forma bez určenia štádia
ochorenia a bol odoslaný na neurologickú ambulanciu v Banskej Bystrici. Tu bol vyšetrený 19.septembra
2013, stav bol prvýkrát jednoznačne diagnostikovaný ako demyelinizačné ochorenie CNS typu SM, R-
R forma, EDSS 2,5 a odvtedy je sledovaný a liečený touto ambulanciou. Ochorenie v zistenom štádiu
mu spôsobuje problémy pri chôdzi, bolesti hlavy, poruchu zraku a zvýšenú unaviteľnosť, čo podmieňuje
45 % pokles jeho pracovnej schopnosti. Dátum vzniku invalidity určil dňom 19.septembra 2013, kedy
bolo ochorenie prvýkrát jednoznačne diagnostikované s určením štádia ochorenia, ktoré podmieňovalo
invaliditu. V skoršom období nebolo ochorenie navrhovateľa jednoznačne diagnosticky uzavreté a
nebolo určené ani štádium ochorenia. Konštatoval, že navrhovateľ sa môže uplatniť na trhu práce, avšak
nie v pôvodnom pracovnom zaradení s tým, že môže vykonávať prácu len v prostredí bez nadmernej
fyzickej záťaže, bez nosenia a dvíhania ťažkých bremien a s vylúčením prác vo vynútenej polohe. Ku dňu
vzniku invalidity dňom 19.septembra 2013 navrhovateľ dovŕšil fyzický vek 42 rokov, preto odporkyňa v
preskúmavanom konaní správne zisťovala, či okrem vzniku invalidity navrhovateľ ku dňu jej vzniku získal
aj potrebné obdobie dôchodkového poistenia, čo bolo v zmysle § 70 ods. 1, písm. f) 10 rokov. Z obsahu
administratívneho spisu krajský súd zistil, že obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa odporkyňa
správne a v celosti zistila z prvotných evidenčných podkladov tj. evidenčných listov dôchodkového
zabezpečenia navrhovateľa, v ktorých bolo jednotlivými jeho zamestnávateľmi potvrdené konkrétne
obdobie jeho zamestnania i zárobky, ktoré dosiahol, z potvrdení o jeho evidovanej nezamestnanosti a
z rozsahu dôchodkového poistenia, ktoré navrhovateľ získal v cudzine, v Českej republike a správne



ho preniesla do osobného listu dôchodkového poistenia, ktorý bol prílohou napadnutého rozhodnutia.
Uvedeným bolo preukázané, že navrhovateľ ku dňu vzniku invalidity získal 2 935 dní dôchodkového
poistenia vrátane dôchodkového poistenia získaného v cudzine, čo pri jednom roku dôchodkového
poistenia v rozsahu 365 dní činí 8 rokov a 15 dní dôchodkového poistenia.

V konaní nebolo medzi účastníkmi sporné zistené obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa, dátum
vzniku jeho invalidity ani priznaný percentuálny pokles jeho zníženej pracovnej schopnosti. Navrhovateľ
sa v konaní domáhal možnosti doplatenia dôchodkového poistenia v potrebnom rozsahu až zo sumy
priznaného invalidného dôchodku.

Z vyššie cit. zákonných ustanovení vyplýva, že pre možnosť priznania invalidného dôchodku zákon
vyžaduje, aby bol poistenec uznaný invalidným a zároveň, aby ku dňu vzniku invalidity získal aj
zákonom vyžadovaný rozsah dôchodkového poistenia. Obidva tieto zákonné predpoklady musia
byť splnené súčasne a to pred priznaním invalidného dôchodku, pretože práve splnenie týchto
zákonných predpokladov je podmienkou pre to, aby mohol byť invalidný dôchodok priznaný. Bez
splnenia ktorejkoľvek z týchto podmienok nemôže byť invalidný dôchodok priznaný preto po zistení,
že napriek vzniku invalidity navrhovateľ nesplnil druhú zákonnú podmienku pre možnosť priznania
invalidného dôchodku tým, že nezískal obdobie dôchodkového poistenia v potrebnom rozsahu,
odporkyňa napadnutým rozhodnutím správne jeho žiadosť o priznanie invalidného dôchodku zamietla.
Krajský súd preto jej rozhodnutie ako súladné so zákonom potvrdil.

Z uvedeného je zrejmé, že odvolaniu navrhovateľa a jeho požiadavke, aby mohol potrebné obdobie
dôchodkového poistenia doplatiť až z priznaného invalidného dôchodku, nebolo možné vyhovieť.
Navrhovateľ bol odporkyňou správne informovaný o tom, že existuje zákonná možnosť na dodatočné
doplatenie dôchodkového poistenia v potrebnom rozsahu, tj. do chýbajúceho obdobia 10 rokov
dôchodkového poistenia. Až jeho prípadnou úhradou však navrhovateľovi môže vzniknúť nárok na
invalidný dôchodok popri existujúcej invalidite, tzn., že odo dňa, od ktorého popri trvajúcej invalidite bude
dôchodkové poistenie v potrebnom rozsahu doplatené, môže byť navrhovateľovi invalidný dôchodok
priznaný. Iný postup zákon neumožňuje, pretože vznik invalidity aj obdobie dôchodkového poistenia v
potrebnom rozsahu musia byť splnené skôr, než je invalidný dôchodok priznaný, pretože sú zákonným
predpokladom pre možnosť priznania dôchodkovej dávky.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ust. § 250l ods.2
O.s.p. a navrhovateľovi právo na náhradu trov konania nepriznal, pretože v konaní pred súdom nebol
úspešný.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach
prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)