KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica30. 11. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/293/2015 z 30. 11. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 30. novembra 2016, sp. zn. 26Sd/293/2015, ECLI:SK:KSBB:2016:6015201256.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/293/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6015201256
Dátum vydania rozhodnutia: 01. 12. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2016:6015201256.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky S. K.,
nar. 9. októbra XXXX, bytom M. W. XXXX/XX, U., adresa na doručovanie Z. R. X/X, N., proti odporkyni
Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti
postupu a rozhodnutia odporkyne č. 736 XXX XXXX X z 2. júna 2015 v spojení s rozhodnutím totožného
čísla z 28. októbra 2015 a rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 27. októbra 2015 o invalidnom
dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 28. októbra 2015 potvrdzuje.
Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 27. októbra 2015 zrušuje podľa § 250j ods. 2 písm. a/
O.s.p. a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.
Navrhovateľke náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím z 2. júna 2015 odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného
dôchodku napriek vzniku jej invalidity od 12. novembra 2012 so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti.
Dôvodom zamietnutia žiadosti bola skutočnosť, že pred vznikom invalidity navrhovateľka nezískala
potrebných 8 rokov dôchodkového poistenia ale len 6 rokov a 270 dní, v dôsledku čoho neboli splnené
všetky zákonné podmienky pre možnosť priznania žiadanej dôchodkovej dávky. Prílohou rozhodnutia
bol osobný list dôchodkového poistenia a odborný lekársky posudok o invalidite z 25. marca 2015 a z
26. marca 2013.

Rozhodnutím z 28. októbra 2015 odporkyňa v rámci autoremedúry zrušila svoje rozhodnutie z 2. júna
2015, pretože po opätovnom posúdení zdravotného stavu navrhovateľky bol u nej konštatovaný vznik
invalidity od 27. apríla 2005 so 45 % poklesom a od 12. novembra 2012 so 75 % poklesom jej pracovnej
schopnosti.

Rozhodnutím z 27. októbra 2015 odporkyňa podľa § 70 ods. 1 zákona č 461/2003 Z. z. o sociálnom
poistení zamietla žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku z 11. mája 2015 napriek
vzniku jej invalidity dňom 27. apríla 2005, pretože v posledných 10 rokoch pred vznikom invalidity
nezískala potrebných 5 rokov dôchodkového poistenia ale len 1 rok a 158 dní, preto jej nárok na žiadanú
dôchodkovú dávku nevznikol.

Navrhovateľka sa odvolala voči rozhodnutiu z 2. júna 2015, pretože posúdenie jej zdravotného stavu
posudkovým lekárom z 26. marca 2015 nepovažovala za správne. Poukázala na závažnosť svojich
zdravotných ťažkostí.



Navrhovateľka sa na pojednávanie pred krajským súdom nedostavila, doručenie predvolania na
pojednávanie nemala vykázané. Nedostavila sa ani odporkyňa, ktorá svoju neúčasť ospravedlnila
vážnymi prevádzkovými dôvodmi a súhlasila s prejednaním veci v neprítomnosti.

V písomnom vyjadrení z 9. novembra 2015 žiadala odporkyňa potvrdiť ako vecne správne svoje
rozhodnutie o zamietnutí žiadosti navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku z 27. októbra
2015. Zopakovala v ňom skutkové a právne dôvody, ktoré boli obsiahnuté v odôvodnení vyššie
označených rozhodnutí. Doplnila, že obdobie vedenia navrhovateľky v evidencii nezamestnaných
občanov hľadajúcich zamestnanie od 16. júla 2001 do 21. apríla 2002 a od 2. júla 2002 do 12. januára
2003, počas ktorého jej nebola vyplácaná podpora v nezamestnanosti nie je obdobím jej dôchodkového
poistenia. Uviedla tiež, že podľa § 142 ods. 3 je možné poistné na dôchodkové poistenie doplatiť
dodatočne za tam splnených skutkových predpokladov.

Podľa § 492 ods. 1 zákona č. 162/2015 Z. z. - Správny súdny poriadok, konania podľa tretej hlavy piatej
časti O.s.p. začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa dokončia podľa doterajších
predpisov.

V súlade s uvedeným preskúmal krajský súd napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré
mu predchádzalo podľa § 250l ods.1 O. s. p. v neprítomnosti účastníkov podľa § 250g ods. 2
O.s.p., oboznámil sa s písomnými podaniami účastníkov, s obsahom administratívneho spisu, najmä
s prvotnými podkladmi relevantnými pre zistenie obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľky, s
potvrdeniami o jej evidovanej nezamestnanosti, s evidenčnými listami dôchodkového poistenia, s
lekárskymi správami posudkových lekárov pobočky a ústredia Sociálnej poisťovne, ktorí vyhodnocovali
stav zdravotných ťažkostí navrhovateľky v minulosti i v súčasnosti, s lekárskou správou posudkového
lekára ústredia Sociálnej poisťovne z 23. marca 2013, ktorou bola navrhovateľka uznaná invalidnou
od 12. novembra 2012, s jej žiadosťou o priznanie invalidného dôchodku z 15. novembra 2012, s
rozhodnutím odporkyne o zamietnutí jej žiadosti o priznanie invalidného dôchodku, s ďalšou žiadosťou
o priznanie invalidného dôchodku z 11. mája 2015, so zdravotnou dokumentáciou navrhovateľky a
ostatným obsahom spisu a dospel k presvedčeniu, že rozhodnutie odporkyne z 27. októbra 2015, ktorým
bola zamietnutá žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku je potrebné zrušiť podľa §
250j ods. 2 písm. a/ O.s.p., pretože bolo vydané na základe nesprávneho právneho posúdenia veci a
podľa ods. 3 citovaného zákonného ustanovenia vrátil vec odporkyni na ďalšie konanie. Rozhodnutie
odporkyne z 28. októbra 2015, ktorým v rámci autoremedúry zrušila svoje skôr vydané z 2. júna 2015
potvrdil ako súladné so zákonom.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka požiadala prvý krát odporkyňu o priznanie
invalidného dôchodku žiadosťou z 15. novembra 2012 a žiadala ho priznať od 12. novembra 2012.
Posudkovým lekárom sociálneho poistenia pobočky Sociálnej poisťovne so sídlom vo Zvolene, ktorý
posudzoval zdravotný stav navrhovateľky za účelom rozhodnutia o tejto žiadosti 15. novembra 2012
bol konštatovaný pokles jej pracovnej schopnosti na úrovni 35 % tzn. že jej invalidita nebola uznaná.
V odvolacom správnom konaní bol po opätovnom posúdení jej zdravotného stavu na základe tejto
žiadosti konštatovaný vznik jej invalidity dňom 12. novembra 2012 so 45 % poklesom jej pracovnej
schopnosti. Napriek vzniku invalidity bola jej žiadosti o priznanie invalidného dôchodku zamietnutá
podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení rozhodnutím odporkyne zo 17. apríla
2013 s tým, že ku dňu vzniku invalidity, k 12. novembru 2012, navrhovateľka dosiahla fyzický vec 39
rokov, s ohľadom na dosiahnutý vek zákon vyžadoval obdobie dôchodkového poistenia v rozsahu 8
rokov, ktoré sa zisťovalo z obdobia pred vznikom invalidity a navrhovateľka získala len 6 rokov a 259
dní dôchodkového poistenia, čím nesplnila podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového
poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok, čo bolo dôvodom na zamietnutie jej žiadosti. Týmto
rozhodnutím bolo zmenené predchádzajúce rozhodnutie odporkyne z 28. novembra 2012, ktorým bola
zamietnutá žiadosť navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku z toho dôvodu, že nevznikla jej
invalidita. Preskúmavacie konanie krajského súdu bolo zastavené v dôsledku späťvzatia opravného
prostriedku navrhovateľkou.

Neformálnou žiadosťou z 20. marca 2015 požiadala navrhovateľka o posúdenie - prehodnotenie jej
zdravotného stavu s tým, že už v 33. roku svojho života trpela duševnou poruchou, pre ktorú bola uznaná
invalidnou so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti. Zároveň žiadala, aby jej duševné ochorenie
bolo zhodnotené v jeho ťažkej forme, pretože taký stupeň jej invalidizujúceho ochorenia vyplýva z



jej zdravotnej dokumentácie. Už na základe neoficiálnej žiadosti bol zdravotný stav navrhovateľky
posúdený posudkovým lekárom, ktorý v posudku z 26. marca 2015 konštatoval trvanie invalidity
navrhovateľky so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti, pričom za jej rozhodujúce zdravotné
postihnutie označil stredne ťažký stupeň duševného ochorenia v zmysle kapitoly V, položky 3 písm. a/
prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení. V posudku uviedol, že dátum vzniku invalidity navrhovateľky
je totožný s predchádzajúcim posúdením jej zdravotného stavu a to od 12. novembra 2012 so 45 %
poklesom jej pracovnej schopnosti. Toto posúdenie zdravotného stavu navrhovateľky bolo podkladom
pre vydanie rozhodnutia z 2. júna 2015. Po podaní odvolania posudzoval v rámci odvolacieho správneho
konania zdravotný stav navrhovateľky opätovne posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne, ktorý v
posudku z 12. augusta 2015 dospel k rovnakému posudkovému záveru.

Pretože navrhovateľke nebolo na pobočke Sociálnej poisťovne vyhovené v zmysle navýšenia
percentuálnej miery jej zníženej pracovnej schopnosti i skoršieho dátumu vzniku jej invalidity zaoberal sa
posúdením jej zdravotného stavu aj posudkový lekár ústredia Sociálnej poisťovne, pracovisko v Banskej
Bystrici. V posudku z 2. októbra 2015 posudkový lekár konštatoval vznik invalidity navrhovateľky od 27.
apríla 2005 so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti pre stredne ťažkú formu jej duševného ochorenia
v zmysle kapitoly V, položky 3, písm. a/ prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení a od 12. novembra
2015 konštatoval trvanie jej invalidity so zmenenou 75 % mierou jej zníženej pracovnej schopnosti pre
ťažkú formu jej duševného ochorenia v zmysle kapitoly V, položky 3, písm. b/ prílohy č. 4 k zákonu o
sociálnom poistení.

V posudku uviedol, že u navrhovateľky s odborným vzdelaním dominujú psychické problémy s
psychiatrickým sledovaním od roku 1997. Znalecký posudok vypracovaný Dr. O. I., odborníkom z
odvetvia psychiatrie 12. februára 2015 zhodnotil celkový priebeh ochorenia na základe predloženej
zdravotnej dokumentácie a vlastného vyšetrenia. Konštatoval, že navrhovateľka už v roku 2005
trpela a dodnes trpí duševnou poruchou. Dátum vzniku invalidity 27. apríla 2005 stotožnil s prvým
psychiatrickým vyšetrením, ktoré bolo označené v znaleckom posudku. Podľa priebehu ochorenia aj
v nasledujúcich rokoch, kedy boli dokumentované kolísavé známky ochorenia s kompenzáciou aj so
subkompenzovanými stavmi bol uvedeným dňom 27. apríla 2005 konštatovaný pokles jej pracovnej
schopnosti na úrovni 45 %, čo je horná hranica pre stredne ťažkú formu ochorenia. Zhoršenie
zdravotného stavu navrhovateľky na úroveň ťažkej formy ochorenia bolo dokumentované v priebehu
nasledujúcich rokov, stav vyžadoval dlhodobú pracovnú neschopnosť, preto od skončenia podporného
obdobia, od 12. novembra 2012 stanovil pokles pracovnej schopnosti pri trvajúcej invalidite na úrovni 75
% s tým, že od uvedeného obdobia je v odborných nálezoch konštatovaná ťažká forma jej duševného
postihnutia. Toto posúdenie zdravotného stavu navrhovateľky bolo podkladom pre vydanie rozhodnutia
odporkyne z 28. októbra 2015 a 27. októbra 2015.

Z posledného posúdenia zdravotného stavu navrhovateľky posudkovým lekárom sociálneho poistenia
z 2. októbra 2015 je zrejmé, že vznik jej invalidity bol konštatovaný dňom 27. apríla 2005 so 45 %
poklesom jej pracovnej schopnosti a od 12. októbra 2012 bola miera poklesu jej pracovnej schopnosti
pri trvajúcej invalidite zvýšená na 75 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Dôvodom zamietnutia
žiadosti navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku rozhodnutím odporkyne z 27. októbra 2015
bola s poukazom na ust. § 70 ods 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení skutočnosť, že pred
vznikom invalidity, t. j. pred 27. aprílom 2005, ku ktorému dňu dovŕšila fyzický vek 31 rokov nezískala
potrebných 5 rokov dôchodkového poistenia ale len 1 rok a 158 dní, v dôsledku čoho neboli splnené
všetky zákonné podmienky pre možnosť priznania invalidného dôchodku. Obdobie jej dôchodkového
poistenia zisťovala z obdobia pred vznikom jej invalidity a keďže navrhovateľka ku dňu vzniku invalidity, k
27. aprílu 2005 dovŕšila fyzický vek viac ako 28 rokov, zisťovala ho z posledných 10 rokov pred vznikom
invalidity a vychádzala z potrebného obdobia dôchodkového poistenia najmenej 5 rokov, t. j. z právnej
úpravy účinnej do 31. decembra 2009, teda v čase vzniku invalidity navrhovateľky.

Uvedený postup odporkyne a právne posúdenie zisteného skutkového stavu veci nepovažoval krajský
súd za súladné so zákonom.

S účinnosťou od 1. januára 2010 sa stalo súčasťou právneho poriadku ust. § 293ax zákona o sociálnom
poistení, podľa ktorého poistencovi, ktorému nevznikol nárok na invalidný dôchodok alebo čiastočný
invalidný dôchodok podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2010 z dôvodu nezískania potrebného
počtu rokov dôchodkového poistenia a ktorý nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo



mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok, Sociálna poisťovňa na jeho žiadosť znovu posúdi
dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a rozhodne o nároku na invalidný dôchodok a o jeho sume podľa
zákona účinného od 1. januára 2010. Ak po posúdení dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu po
31. decembri 2009 je poistenec uznaný invalidným, vznik invalidity sa znovu určí najskôr od 1. januára
2010 a počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia
predo dňom, od ktorého bol určený vznik invalidity po 31. decembri 2009 (ods. 1 - 3).

Vychádzajúc zo zisteného skutkového stavu veci, keď sa navrhovateľka opätovne domáhala priznania
invalidného dôchodku po predchádzajúcom zamietnutí jej žiadosti z dôvodu nezískania potrebného
počtu rokov dôchodkového poistenia a zároveň určenia skoršieho dátumu vzniku jej invalidity s následne
vydaným rozhodnutím, že pred 1. januárom 2010 jej nárok na invalidný dôchodok nevznikol z dôvodu
nezískania potrebného počtu rokov dôchodkového poistenia dospel krajský súd k presvedčeniu, že
nárok navrhovateľky na invalidný dôchodok mal byť odporkyňou posúdený podľa § 293ax zákona o
sociálnom poistení, z ktorého vyplýva iné relevantné obdobie pre zistenie potrebného počtu rokov
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Jej žiadosť mala podľa obsahu a
zisteného skutkového stavu veci považovať za žiadosť podľa § 293ax ods. 1 zákona o sociálnom
poistení.

Keďže sa odporkyňa v konaní o žiadosti navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku neriadila aj
platnou právnou úpravou v čase rozhodovania a nárok navrhovateľky na priznanie invalidného dôchodku
neposúdila v súlade s ust. § 293ax zákona o sociálnom poistení považoval krajský súd jej rozhodnutie
z 27. októbra 2015 za rozhodnutie vydané na základe nesprávneho právneho posúdenia veci, preto
ho zrušil a vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie. V novom konaní sa bude odporkyňa dôsledne riadiť
platnou právnou úpravou v čase jej rozhodovania a nárok navrhovateľky posúdi podľa § 293ax zákona
o sociálnom poistení.

Rozhodnutie odporkyne z 28. októbra 2015, ktorým odporkyňa v rámci autoremedúry, predpokladanej
v ust. § 217 ods. 1 zákona o sociálnom poistení zrušila svoje skôr vydané rozhodnutie z 2. júna 2015
potvrdil ako súladné so zákonom. Organizačná zložka Sociálnej poisťovne, ktorá napadnuté rozhodnutie
vydala (rozhodnutie z 2. júna 2015) môže o odvolaní (odvolanie navrhovateľky z 29. júna 2015) sama
rozhodnúť, ak odvolaniu v plnom rozsahu vyhovie a ak sa rozhodnutie netýka iného účastníka konania
ako účastníka konania, ktorý sa odvolal alebo ak s tým ostatní účastníci konania súhlasia. Pretože po
podaní odvolania navrhovateľkou došlo k zmene dátumu vzniku jej invalidity z 12. novembra 2012 na
27. apríla 2005 správne odporkyňa zrušila svoje rozhodnutie z 2. júna 2015, pretože toto vychádzalo z
nesprávneho dátumu vzniku invalidity navrhovateľky dňom 12. novembra 2012.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ust. § 250l ods.
2 O.s.p. a navrhovateľke, ktorá bola v konaní pred súdom úspešná, právo na náhradu trov konania
nepriznal, pretože si žiadne trovy neuplatnila.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach
prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.