KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica5. 7. 2017plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/340/2015 z 5. 7. 2017

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 5. júla 2017, sp. zn. 26Sd/340/2015, ECLI:SK:KSBB:2017:6015201424.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/340/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6015201424
Dátum vydania rozhodnutia: 06. 07. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2017:6015201424.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľa W.. B.
O., nar. X. F. XXXX, bytom M.R. O. XXX/X, O. N., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom
v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX
XXX XXXX X z 18. septembra 2015 o priznaní invalidného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 18. septembra 2015 potvrdzuje.
Navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa podľa § 70 ods. 1 a § 82 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom
poistení priznala navrhovateľovi od 12. augusta 2015 invalidný dôchodok vo výške 89,90 EUR mesačne.

V odôvodnení rozhodnutia citovala aplikované zákonné ustanovenia a konštatovala, že navrhovateľovi
vznikol nárok na invalidný dôchodok dňom 12. augusta 2015, kedy bol posudkovým lekárom sociálneho
poistenia uznaný invalidným so 45 % poklesom jeho pracovnej schopnosti. K uvedenému dňu získal
potrebné obdobie dôchodkového poistenia (8 rokov) v rozsahu 11 rokov a 350 dní, čím spolu s invaliditou
splnil podmienky vzniku nároku na priznanie invalidného dôchodku, pretože ku dňu vzniku invalidity mu
nevznikol nárok na starobný dôchodok ani mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok. Sumu
jeho invalidného dôchodku určila podľa § 73 ods. 2 zákona o sociálnom poistení ako súčin jeho
priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia, získaného ku dňu vzniku
nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému pripočítala obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok
do dovŕšenia dôchodkového veku, aktuálnej dôchodkovej hodnoty a percentuálneho poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť. Priemerný osobný mzdový bod navrhovateľa určila z rozhodujúceho
obdobia kalendárnych rokov 1995 - 2014, zohľadnila získanú náhradnú dobu a po jeho zvýšení podľa
§ 63 ods. 4 písm. c) cit. zákona o 19 % s rozdielu medzi hodnotou 1 a hodnotou jeho priemerného
osobného mzdového bodu 0,3398 ho ustálila vo výške 0,4653. Vychádzala z aktuálnej dôchodkovej
hodnoty platnej v čase vzniku nároku na invalidný dôchodok, tj. v roku 2015, ktorá činila na základe
platnej právnej úpravy 10,6865 EUR. Takto určila sumu invalidného dôchodku navrhovateľa vo výške
87,20 EUR mesačne a ku dňu jeho priznania ho na základe zákonnej valorizácie zvýšila o 2,70 EUR
mesačne na priznanú sumu 89,90 EUR mesačne. Prílohou rozhodnutia bol osobný list dôchodkového
poistenia, v ktorom bolo zhrnuté preukázané obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa i zárobky,
ktoré v rozhodujúcom období dosiahol.

Navrhovateľ sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolal a namietal výšku priznanej dôchodkovej dávky.
Za nesprávne považoval zistené a popísané obdobie dôchodkového poistenia, ktoré získal pred
vznikom invalidity. Tvrdil, že mu nesprávne nebolo započítané obdobie dôchodkového poistenia,
ktoré získal po 31. decembri 2000, na základe čoho bol tiež nesprávne určený priemerný osobný



mzdový bod. Odôvodnenie rozhodnutia považoval za zmätočné a preto nepreskúmateľné a žiadal
napadnuté rozhodnutie odporkyne zrušiť v časti určenej výšky invalidného dôchodku. Po oboznámení
sa s písomným vyjadrením odporkyne doplnil, že po 31. decembri 2000 získal obdobie dôchodkového
poistenia z titulu štúdia na vysokej škole, preto tvrdenie odporkyne, že po 31. decembri 2000 nepoberal
podporu v nezamestnanosti považoval za neadekvátne.

Na pojednávaní pred krajským súdom zotrval na svojom odvolaní a písomných vyjadreniach. Žiadal,
aby bolo jeho odvolaniu vyhovené, pretože rozhodnutie odporkyne považoval za nesprávne.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako vecne správne, pridržiavajúc sa obsahu
písomného vyjadrenia z 1. marca 2017. Zdôraznila, že obdobie štúdia navrhovateľa na vysokej
škole externe nebolo možné hodnotiť ako dobu dôchodkového poistenia z titulu jeho evidovanej
nezamestnanosti, pretože v období od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003 bolo možné obdobie
evidovanej nezamestnanosti hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia, len pokiaľ bola vyplácaná
podpora v nezamestnanosti, čo u navrhovateľa realizované nebolo a od 1. januára 2004 sa evidovaná
nezamestnanosť podľa platnej právnej úpravy ako obdobie dôchodkového poistenia nehodnotí, keďže
štát za nezamestnané evidované osoby už poistné na dôchodkové poistenie neuhrádza.

Vo vyjadrení zo 4. novembra 2015 odporkyňa zopakovala skutkové zistenia a právne argumenty, na
základe ktorých bolo jej rozhodnutie vydané a ktoré boli obsahom aj jeho odôvodnenia, doplnila citáciu
zákonného ust. § 255 ods. 1 zákona o sociálnom poistení a zdôraznila, že navrhovateľ neuviedol
konkrétne dôvody nesprávnosti výpočtu priznanej dôchodkovej dávky. V písomnom vyjadrení z 1. marca
2017 poukázala na zákonné ust. § 255 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, v ktorom je vyjadrená
zásada zachovania získaných nárokov uplatňovaných v dôchodkovom poistení a doby zamestnania,
náhradné doby a hrubé zárobky sa hodnotia podľa tých právnych predpisov, ktoré boli účinné v čase,
keď boli získané a nie podľa právnych predpisov, účinných v čase vzniku nároku na dôchodkovú dávku,
čím je zabezpečená právna istota poistencov. Dobu štúdia, získanú do 31. decembra 2003 bolo možné
hodnotiť ako dobu zamestnania len v takom rozsahu, v akom bola právnymi predpismi, účinnými v
čase, kedy štúdium trvalo, definovaná ako sústavná príprava na budúce povolanie. V tejto súvislosti
citovala aplikované zákonné ustanovenia, týkajúce sa definovania zamestnania, či sústavnej prípravy na
budúce povolanie a uviedla, že štúdium popri zamestnaní sa považovalo za sústavnú prípravu dieťaťa
na budúce povolanie len do 30. júna 1995. Vychádzajúc z ust. § 5 ods. 6 zákona č. 281/2002 Z.z.
obdobie štúdia navrhovateľa na vysokej škole externe do 31. decembra 2003 nehodnotila ako obdobie
dôchodkového poistenia, pretože od 10. augusta 1998 do 29. apríla 2004 bol evidovaný ako uchádzač o
zamestnanie. Externé štúdium na vysokej škole v období od 12. januára 2004 nehodnotila ako obdobie
dôchodkového poistenia navrhovateľa s poukazom na ust. § 60 zákona o sociálnom poistení preto, že
podľa tohto zákonného ust. už štúdium nie je obdobím dôchodkového poistenia. Z uvedených dôvodov
žiadala napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako vecne správne.

Podľa § 492 ods. 1 zákona č. 162/2015 Z.z. - Správny súdny poriadok, konania podľa III. hlavy piatej
časti O.s.p., začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, sa dokončia podľa doterajších
predpisov.

V súlade s cit. zákonným ustanovením krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i
konanie, ktoré mu predchádzalo podľa § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s
ich písomnými podaniami, s obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľa o
priznanie invalidného dôchodku, s potvrdením M. T.N. vo O. N. o ukončení štúdia navrhovateľa dňom
30. júna 1996, s fotokópiou diplomu U. W. Z. v Z. Z. o ukončení štúdia navrhovateľa v odbore právo,
s potvrdením o jeho evidovanej nezamestnanosti, s vysvedčením o maturitnej skúške, s lekárskymi
správami posudkových lekárov, s evidenčnými listami dôchodkového poistenia z rokov 2007 - 2013 a
dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom, preto ho podľa
§ 250q ods. 2 O.s.p ako vecne správne potvrdil.

Z ust. § 71 ods. 1 a 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že poistenec je invalidný, ak
pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako
o 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný
stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov



lekárskej vedy trvať dlhšie ako 1 rok. Pokles pracovnej schopnosti poistenca sa posudzuje na základe
lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie, zhodnotenia liečby s určením diagnostického
záveru, stabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby a komplexných funkčných vyšetrení a
ich záverov. Prihliada sa na zostávajúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť (§ 71 ods. 4). Miera
poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného
postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom
na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú, ale pokles pracovnej schopnosti priznaný pre rozhodujúce
zdravotné postihnutie možno zvýšiť, najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí
ovplyvňuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, prípadne je tento dôsledkom viacerých
zdravotných postihnutí, podmieňujúcich dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Miera poklesu schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť je uvedená v prílohe č. 4 (§ 71 ods. 5,6, 7 a 8 cit. zákona).

Podľa prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení, kapitoly XV., odd. E, pol.4, písm. b) možno pokles
pracovnej schopnosti poistenca pre stav po operácii chrbtice a medzistavcových platničiek, stav po úraze
chrbtice, s často recidivujúcimi prejavmi nervového a svalového dráždenia, so slabosťou svalového
korzetu chrbta s podstatným obmedzením celkovej výkonnosti organizmu vyjadriť v rozpätí 35-45 %.
Konkrétne percento zníženej pracovnej schopnosti poistenca sa určí podľa funkčného postihnutia a jeho
vplyvu na ostatné systémy a orgány. Samotné röntgenologicky zistené degeneratívne zmeny pokles
pracovnej schopnosti poistenca nezapríčiňujú.

Podľa § 73 ods. 2 zákona o sociálnom poistení suma invalidného dôchodku poistenca, ktorý má
percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % sa určí ako súčin
percentuálneho poklesu schopnosti poistenca vykonávať zárobkovú činnosť, priemerného osobného
mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný
dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia
dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Určenie obdobia dôchodkového poistenia,
osobného vymeriavacieho základu, osobného mzdového bodu, priemerného osobného mzdového bodu,
či aktuálnej dôchodkovej hodnoty vyplýva zo zákonných ust. § 60-64 cit. zákona.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľ bol na základe jeho žiadosti o priznanie invalidného
dôchodku z 12. augusta 2015 uznaný invalidným od 12. augusta 2015 so 45 % poklesom jeho pracovnej
schopnosti pre stav po operácii chrbtice a medzistavcových platničiek s často recidivujúcimi prejavmi
nervového a svalového dráždenia v zmysle kapitoly XV., odd. E, pol. 4, písm. b) prílohy č. 4 k zákonu
o sociálnom poistení. V posudku posudkového lekára z 12. augusta 2015 bolo uvedené, že 35-ročný
posudzovaný navrhovateľ s ukončeným vysokoškolským vzdelaním bol od detstva dispenzarizovaný pre
ľavostrannú skolióziu Th chrbtice 21° podľa Cobba s akútnym zhoršením v roku 2009, zvýraznená bola
porucha statodynamiky TH, LS chrbtice so spastickou paraparézou dolných končatín. MR vyšetrením
bol diagnostikovaný nezhubný nádor - fibrolipom Th chrbtice s útlakom na miechu v oblasti Th 6. stavca.
Bola realizovaná operácia, extrakcia nádoru, dekompresia nervových štruktúr a stabilizácia Th chrbtice
2 teleskopickými titánovými implantátmi. V objektívnom neurologickom náleze pretrvávala reziduálna
paraparéza ľavej dolnej končatiny ľahkého až stredne ťažkého stupňa, porucha statodynamiky Th,
LS chrbtice s chronickým koreňovým dráždením S1 vľavo, čo bolo verifikované EMG vyšetrením.
Konštatoval, že uvedené ochorenie pohybového aparátu čiastočne limituje možnosť pracovného
uplatnenia navrhovateľa v jeho profesii, preto mu bol priznaný pokles pracovnej schopnosti pri danom
pracovnom postihnutí na hornej hranici možného percentuálneho rozpätia.

Určený dátum vzniku invalidity ani percentuálna miera zníženej pracovnej schopnosti navrhovateľa
nebola medzi účastníkmi konania sporná. Sporným bolo zistené obdobie dôchodkového poistenia, z
ktorého odporkyňa vychádzala pri určení sumy priznaného invalidného dôchodku.

Z obsahu podanej žiadosti o priznanie invalidného dôchodku, z prehľadu dôb zamestnania, poistenia a
iných činností, ktorý bol podpísaný navrhovateľom krajský súd zistil, že navrhovateľ bol nezamestnaný a
evidovaný ako uchádzač o zamestnanie od 10. augusta 1988 do 29. februára 2004. Od 22. mája 2007 je
navrhovateľ zamestnaný ako zamestnanec s pravidelným príjmom. Stredoškolské štúdium navrhovateľ
ukončil maturitnou skúškou vykonanou 5. júna 1988, od 10. augusta 1988 do 29. februára 2004 bol
evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. V školskom roku 2001 - 2002, od 1. septembra 2001 začal
externe študovať na vysokej škole a štúdium ukončil 14. mája 2007. Z osobného listu dôchodkového



poistenia, ktorý bol podkladom pre vydanie napadnutého rozhodnutia súd zistil, že pre účely zistenia
obdobia dôchodkového poistenia odporkyňa navrhovateľovi hodnotila dobu štúdia na strednej škole od
1. septembra 1995 do 9. augusta 1998, od 10. augusta 1998 do 31. decembra 2000 mu do obdobia
dôchodkového poistenia započítala obdobie evidovanej nezamestnanosti a od 22. mája 2007 mu do
konca roku 2013 započítala celé kalendárne roky titulom jeho zamestnaneckého vzťahu. Uvedené
započítané obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľ nenamietal. Sporným medzi účastníkmi bolo
nezapočítané obdobie dôchodkového poistenia od 1. januára 2001 do 21. mája 2007.
Z vyššie uvedeného je zrejmé, že od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003 bol navrhovateľ
evidovaný ako uchádzač o zamestnanie, avšak podporu v nezamestnanosti nepoberal, čo bolo
dôvodom pre vylúčenie tejto doby z obdobia dôchodkového poistenia, pretože v uvedenom období bola
evidovaná nezamestnanosť poistenca obdobím dôchodkového poistenia len v prípade, že poistenec bol
poberateľom dávky v nezamestnanosti. Uvedené vyplýva z ust. § 9 ods. 1 písm. d) zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení, ktorý bol účinný do 31. decembra 2003. Od 1. januára 2004, kedy vstúpil
do účinnosti zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení nie je obdobie evidovanej nezamestnanosti
poistenca, ktorá u navrhovateľa trvala až do 29. februára 2004, obdobím dôchodkového poistenia, čo
vyplýva z ust. § 60 v spojení s ust. § 15 zákona o sociálnom poistení. Z uvedeného dôvodu nemohlo byť
obdobie evidovanej nezamestnanosti navrhovateľa od 1. januára 2003 do 29. februára 2004 započítané
do obdobia jeho dôchodkového poistenia pre účely určenia výšky priznaného invalidného dôchodku.

Obdobie jeho diaľkového štúdia na vysokej škole od 1. septembra 2001 do 14. mája 2007 (čiastočne
sa prekrýva s obdobím jeho evidovanej nezamestnanosti) nebolo možné započítať do obdobia
dôchodkového poistenia z toho dôvodu, že právna úprava, ktorá považovala za sústavnú prípravu
dieťaťa na budúce povolanie aj dobu štúdiu popri zamestnaní, pokiaľ nebol študent v tejto dobe
zamestnaný, tj. ust. § 24 ods. 5 vyhlášky MS SR č. 149/1988 Zb., ktorou sa vykonával zákon o sociálnom
zabezpečení č. 100/1988 Zb. bola zrušená od 1. septembra 1995, preto jeho diaľkové štúdium na vysokej
škole do 31. decembra 2003 nebolo možné považovať za obdobie dôchodkového poistenia. Ani po
prijatí zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, tj. od 1. januára 2004 do skončenia externého
vysokoškolského štúdia dňom 14. mája 2007 nebolo možné toto obdobie považovať za obdobie
dôchodkového poistenia, pretože externé štúdium na vysokej škole nie je obdobím dôchodkového
poistenia, čo vyplýva z ust. § 60 ods. 1 v spojení s ust. § 15 zákona o sociálnom poistení.

Uvedené sporné okolnosti nezapočítaného obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľa od 1. januára
2001 do 21. mája 2007 odporkyňa správne právne posúdila v súlade s uvedenými zákonnými
ustanoveniami, správne vychádzajúc z ust. § 255 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého
sa za obdobie dôchodkového poistenia považuje aj zamestnanie a náhradné doby získané pred 1.
januárom 2004 podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak.

Z uvedeného je zrejmé, že odvolanie navrhovateľa s namietaným nesprávne započítaným obdobím jeho
dôchodkového poistenia pre účely určenia výšky jeho invalidného dôchodku nebolo dôvodné.

Odporkyňa obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľa správne zistila na základe prvotných
evidenčných podkladov, tj. potvrdení o jeho štúdiu, potvrdení o jeho evidovanej nezamestnanosti bez
poberania podpory v nezamestnanosti a na základe evidenčných listov dôchodkového zabezpečenia,
ktorými bolo potvrdené trvanie jeho pracovného pomeru i príjem, ktorý v rozhodujúcom období dosiahol.
Odporkyňa správne určila aj rozhodujúce obdobie pre účely zistenia priemerného osobného mzdového
bodu navrhovateľa z celého obdobia dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity, v ktorom dosiahol
zárobok, pretože uvedené nepresiahlo rok 1984. Správne zistila aj hodnotu jeho priemerného osobného
mzdového bodu ako podiel úhrnu jeho osobných mzdových bodov a rokov dôchodkového poistenia,
ktoré dosiahol v rozhodujúcom období a správne ho zvýšila podľa § 63 ods. 4 písm. c) zákona o
sociálnom poistení na celkovú hodnotu 0,4653. Pre účely určenia výšky invalidného dôchodku správne
pripočítala k získanému obdobiu dôchodkového poistenia do vzniku invalidity obdobie od vzniku
invalidity do dosiahnutia dôchodkového veku, správne ho zistila celkom v rozsahu 38.9672 rokov a
sumu invalidného dôchodku správne určila ako súčin jeho priemerného osobného mzdového bodu,
celkového obdobia dôchodkového poistenia, percentuálnej miery jeho zníženej pracovnej schopnosti a
aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorú aplikovala v súlade s platnou právnou úpravou. Z hľadiska výpočtu
sumy priznanej dôchodkovej dávky nezistil krajský súd v rozhodnutí odporkyne žiadne pochybenia,
výpočet bol realizovaný na základe správne aplikovaných zákonných ustanovení, na základe správne
zistených prvotných relevantných údajov, tj. obdobia dôchodkového poistenia a zárobkov zistených v



rozhodujúcom období a správnym matematickým postupom. Krajský súd v podrobnostiach poukazuje
na výpočet sumy invalidného dôchodku, ktorý bol obsahom odôvodnenia napadnutého rozhodnutia,
pretože bol realizovaný v súlade so zákonom.

O náhrade trov konania rozhodol krajský súd podľa § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ust. § 250l ods. 2
O.s.p. a navrhovateľovi, ktorý v konaní pred súdom nebol úspešný náhradu trov konania nepriznal.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach
prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.