KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica21. 8. 2017plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/8/2016 z 21. 8. 2017

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 21. augusta 2017, sp. zn. 26Sd/8/2016, ECLI:SK:KSBB:2017:6016200033.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/8/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6016200033
Dátum vydania rozhodnutia: 22. 08. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2017:6016200033.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky B.
T., nar. X. X. XXXX, trvale bytom L. č. XX okres Q. K., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so
sídlom v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne
č. XXX XXX XXXX X z 5. októbra 2015 v znení rozhodnutia totožného čísla z 11. decembra 2015 o
priznaní invalidného dôchodku takto

r o z h o d o l :

Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 5. októbra 2015 v znení rozhodnutia totožného čísla z
11. decembra 2015 potvrdzuje.
Navrhovateľke náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím odporkyňa priznala navrhovateľke podľa § 70 ods. 1 a § 82 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení od 21. septembra 2015 invalidný dôchodok vo výške 66,- EUR
mesačne.

V odôvodnení rozhodnutia konštatovala, že navrhovateľka splnila všetky zákonné podmienky pre
možnosť priznania invalidného dôchodku tým, že dňom 21. septembra 2015 bola posudkovým lekárom
sociálneho poistenia uznaná za invalidnú so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti a pred vznikom
invalidity získala potrebných 15 rokov dôchodkového poistenia (15 rokov a 35 dní) a zároveň jej ku
dňu vzniku invalidity nebol priznaný predčasný starobný dôchodok ani nesplnila podmienky nároku na
starobný dôchodok. Sumu invalidného dôchodku určila ako súčin je priemerného osobného mzdového
bodu vo výške 0,5451, aktuálnej dôchodkovej hodnoty platnej v čase vzniku nároku na invalidný
dôchodok tj. k 21. septembru 2015 a určenej zákonom vo výške 10,6865 EUR, percentuálneho poklesu
jej zníženej pracovnej schopnosti a celkového obdobia dôchodkového poistenia vypočítaného do vzniku
nároku na starobný dôchodok v rozsahu 24,1370 rokov dôchodkového poistenia. Uvedeným postupom
dospela k sume invalidného dôchodku vo výške 63,30 EUR mesačne a podľa § 82 zákona o sociálnom
poistení k nej pripočítala valorizačné zvýšenie patriace v roku 2015 2,70 EUR mesačne a dospela k
celkovej priznanej sume invalidného dôchodku 66,- EUR mesačne. Prílohou rozhodnutia bol osobný
list dôchodkového poistenia, v ktorom bolo zhrnuté preukázané obdobie dôchodkového poistenia
navrhovateľky a zárobky, ktoré dosiahla v rozhodujúcom období. Dobu osobnej starostlivosti o syna
Zoltána nar. 30. septembra 1982, trvajúcu od 1. februára 2002 do obdobia dôchodkového poistenia
nehodnotila s poukazom na ust. § 9 ods. 1 písm. k), § 6 ods. 2 písm. c) a § 169c ods. 2 zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení, pretože jej syn nebol uznaný za osobu prevažne alebo úplne bezvládnu
a navrhovateľka sa neprihlásila na dobrovoľné dôchodkové poistenie. Uvedené dôvody boli súladné s
platnou právnou úpravou účinnou do 31. decembra 2003. Od 1. januára 2004, kedy nadobudol účinnosť
zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení až do 31. júla 2006 táto právna norma neobsahovala
žiadne ustanovenie, na základe ktorého by bolo možné zhodnotiť dobu starostlivosti o ťažko zdravotne



postihnutého syna do obdobia dôchodkového poistenia. Od 1. januára 2006 bol podľa § 15 ods. 1
písm. e) cit. zákona taký postup možný v prípade, že osoba, poskytujúca celodennú starostlivosť podala
prihlášku na dôchodkové poistenie, čo v prípade navrhovateľky nebolo preukázané, preto ani obdobie
od 1. augusta 2006 nezhodnotila v rámci obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľky.

Navrhovateľka sa voči rozhodnutiu odporkyne odvolala a namietala, že do obdobia jej dôchodkového
poistenia nebolo započítané poberanie peňažného príspevku za opatrovanie od 1. februára 2002 až
doposiaľ.

Na pojednávanie pred krajským súdom sa napriek riadnemu a včasnému predvolaniu včas nedostavila,
svoju neúčasť neospravedlnila ani nepožiadala z dôležitého dôvodu o odročenie pojednávania, preto
postupoval krajský súd podľa § 250g ods. 2, vec prejednal v neprítomnosti navrhovateľky a vo veci
rozhodol na základe ostatných vykonaných dôkazov.

Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie v znení jeho zmeny potvrdiť ako zákonné a vecne správne,
pridržiavajúc sa obsahu písomného vyjadrenia zo 7. januára 2016, v ktorom boli zopakované skutkové
zistenia a právne závery obsiahnuté aj v odôvodnení napadnutého rozhodnutia v znení jeho zmeny.

Dňa 1. júla 2015 nadobudol účinnosť zákon č. 162/2015 Z.z.- Správny súdny poriadok, ktorý v ust. § 492
ods. 1 upravil, že konania podľa III. hlavy piatej časti O.s.p., začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti
tohto zákona, sa dokončia podľa doterajších predpisov.

V súlade s týmto zákonným ust. preskúmal krajský súd napadnuté rozhodnutie odporkyne v znení
jeho zmeny i konanie, ktoré mu predchádzalo podľa 250l ods. 1 O.s.p., vypočul odporkyňu, oboznámil
sa s písomnými podaniami účastníkov, s obsahom administratívneho spisu, najmä so žiadosťou
navrhovateľky o priznanie invalidného dôchodku, s lekárskymi správami posudkových lekárov, s
potvrdením Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Rimavskej Sobote z 5. mája 2015 o poberaní
príspevku za opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, s prvotnými evidenčnými
podkladmi, týkajúcimi sa dôchodkového poistenia/zabezpečenia navrhovateľky, s ostatným obsahom
spisu a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie odporkyne bolo vydané v súlade so zákonom,
preto ho podľa § 250q ods. 2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.

Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka bola uznaná invalidnou od 21. septembra 2015
so 45 % poklesom jej pracovnej schopnosti. Dátum vzniku invalidity, určené rozhodujúce zdravotné
postihnutie ani priznaná percentuálna miera zníženej pracovnej schopnosti neboli medzi účastníkmi
v konaní sporné. V priebehu odvolacieho správneho konania bola suma invalidného dôchodku
navrhovateľky zvýšená od 17. októbra 2016, pretože uvedeným dňom bola konštatovaná zmena miery
poklesu jej pracovnej schopnosti z pôvodných 45 % pri vzniku jej invalidity na aktuálnych 75 %.

Sporné bolo medzi účastníkmi konania zistené obdobie dôchodkového poistenia a tým aj výška
priznaného invalidného dôchodku, keď navrhovateľka namietala, že jej do obdobia dôchodkového
poistenia nebolo započítané obdobie od 1. februára 2002 do súčasnosti, z titulu poberania peňažného
príspevku za opatrovanie jej syna T. T., nar. XX. K. XXXX, ktorý je ťažko zdravotne postihnutý.
Odporkyňa obdobie od 1. februára 2002 do vzniku nároku na invalidný dôchodok nezapočítala do
obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľky z dôvodov, ktoré boli vyššie konkretizované.

Vychádzala z prvotných evidenčných podkladov a to evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia,
vypracovaného X. T., n.p. R., v ktorom bolo potvrdené, že navrhovateľka v roku 1978 pracovala od 1.
júla do 31. decembra a dosiahla zárobok 5 617,- Kčs, rok 1979 a 1980 odpracovala celý so zárobkom 17
390,- Kčs a 19 049,- Kčs a v roku 1981 odpracovala 90 dní so zárobkom 3 053,- Kčs. 30. septembra 1982
sa jej narodil syn T. T., o ktorého sa od jeho narodenia nepretržite stará. Z uvedeného titulu bolo zistené
obdobie dôchodkového poistenia od 30. septembra 1982 do 29. septembra 1985 a od 1. júna 1991 do 29.
septembra 2000, tj. do dňa, ktorý predchádzal dovŕšeniu jeho fyzického veku 18 rokov. Na základe týchto
zistení jej pred vznikom invalidity, pred 21. septembrom 2015 bolo započítané obdobie dôchodkového
poistenia v rozsahu 5 510 dní a k uvedenému obdobiu dôchodkového poistenia bolo pripočítané obdobie
od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku, tj. od 21. septembra 2015 do
2. októbra 2024 v rozsahu 3 300 dní, spolu 8 810 dní dôchodkového poistenia, čo predstavuje pri 1 roku
dôchodkového poistenia v rozsahu 365 dní 24,1367 rokov dôchodkového poistenia. Z ostatného obsahu



súd zistil, že navrhovateľka nie je a ani nikdy nebola vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie a
nebola ani poberateľkou dávky v hmotnej núdzi. Čestne vyhlásila, že o svojho syna T. T. sa celodenne
starala od jeho narodenia, tj. od 30. septembra 1982 do 31. decembra 2000 s tým, že jej syn nebol
umiestnený v ústave ani do výchovy inej osoby. Zo zápisnice o rokovaní posudkovej komisie sociálneho
zabezpečenia z 3. septembra 1991 súd zistil, že syn navrhovateľ T. T. nar. XX. K. XXXX bol uznaný
za dlhodobo ťažko zdravotne postihnuté dieťa, vyžadujúce mimoriadnu starostlivosť v zmysle § 37
ods. 1 a 2 vyhl. č. 139/1988 Zb. na účely § 24 zákona č. 88/1968 Zb. Uvedený stav bol potvrdený aj
posudkovou komisiou sociálneho zabezpečenia 17. júna 1994. Od 1. februára 2002 do doby trvania
podmienok jej bol priznaný peňažný príspevok na opatrovanie za opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým
zdravotným postihnutím. Z administratívneho spisu odporkyne nebolo zistené žiadne ďalšie obdobie
jej dôchodkového poistenia než to, ktoré bolo na základe prvotných evidenčných podkladov správne
prenesené do osobného listu dôchodkového poistenia, ktorý bol prílohou napadnutého rozhodnutia. V
písomnom vyjadrení zo 7. januára 2016 odporkyňa zotrvala napriek vznesenej námietke navrhovateľky
na vecnej správnosti svojho rozhodnutia.

Podľa § 255 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia
sa považuje aj zamestnanie a náhradná doba, získané pred 1. januárom 2004 podľa predpisov účinných
pred 1. januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak. Na hodnotenie náhradnej doby ako obdobia
dôchodkového poistenia od 1. augusta 2006 sa nevyžaduje splnenie podmienky získania najmenej 1
roka zamestnania.

Počas sporného obdobia, tj. od 1. februára 2002 do 21. septembra 2015 boli z hľadiska definovania
dôchodkového poistenia účinné 2 právne predpisy a to zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení,
ktorý bol účinný do 31. decembra 2003 a od 1. januára 2004 vstúpil do účinnosti zákon č. 461/2003 Z.z.
o sociálnom poistení.

Od 1. januára 2001 do 30. júna 2003 bolo účinné zákonné ustanovenie § 9 ods. 1 písm. e) zákona č.
100/1988 Zb. v znení: ak zamestnanie trvalo aspoň rok, započítava sa doňho doba, po ktorú sa rodič
staral o dieťa do 6 rokov alebo o dlhodobo ťažko zdravotne postihnuté maloleté dieťa, ktoré vyžaduje
mimoriadnu starostlivosť alebo osobitne náročnú mimoriadnu starostlivosť, ak nebolo umiestnené v
zariadení pre takéto deti s celoročným alebo týždenným pobytom.

Na základe tohto zákonného ustanovenia odporkyňa správne nezapočítala do obdobia dôchodkového
poistenia navrhovateľky obdobie od 1. februára 2002 do 30. júna 2003, pretože navrhovateľka sa
v uvedenom období nestarala o ťažko zdravotne postihnuté maloleté dieťa, vyžadujúce mimoriadnu
starostlivosť alebo osobitne náročnú mimoriadnu starostlivosť. V uvedenom období jej syn už dosiahol
fyzický vek 18 rokov, tj. už nebol maloletým dieťaťom. Uvedené obdobie dôchodkového poistenia nebolo
možné navrhovateľke zohľadniť ani z titulu osobnej starostlivosti o blízku osobu v zmysle § 169c ods. 2
zákona o sociálnom zabezpečení v znení účinnom od 1. januára 2001, pretože blízka osoba (jej syn), o
ktorú sa starala, nebola uznaná prevažne alebo úplne bezvládnou (podľa § 169c ods. 2 cit. zákona doba
osobnej starostlivosti o blízku osobu, ktorá bola prevažne alebo úplne bezvládna a nebola umiestnená v
zariadení sociálnych služieb alebo v obdobnom zdravotníckom zariadení, získaná od 1. januára 1986 do
31. decembra 2000, sa hodnotí od 1. januára 2001 podľa predpisov účinných do 31. decembra 2000).

Uvedené okolnosti odporkyňa správne zistila a v súlade s cit. zákonnými ustanoveniami z nich vyvodila
správny právny záver.

Na doplnenie považuje krajský súd za potrebné uviesť, že navrhovateľke nebolo správne do obdobia
dôchodkového poistenia započítané ani obdobie od 30. septembra 1985, tj. po dovŕšení fyzického veku
3 rokov jej syna až do 31. mája 1991, pretože jej syn bol za dlhodobo ťažko zdravotné postihnuté dieťa
uznaný až 1. júna 1991.

Dňa 1. januára 2004 vstúpil do účinnosti zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a preto bolo
potrebné prípadné obdobie dôchodkového poistenia navrhovateľky posudzovať podľa tohto zákona.

Až 1. augusta 2006 vstúpilo do účinnosti zákonné ustanovenie § 15 ods. 1 písm. e) tohto zákona,
podľa ktorého je povinne dôchodkovo poistená aj fyzická osoba s trvalým pobytom na území Slovenskej
republiky, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok za opatrovanie podľa osobitného predpisu v rozsahu



najviac 12 rokov, ak nie je dôchodkovo poistená podľa písm. a) - d), nebol jej priznaný predčasný
starobný alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila dôchodkový vek a podala prihlášku na dôchodkové
poistenie z dôvodu tohto opatrovania. Citované zákonné ustanovenie sa vzťahuje na opatrované osoby,
ktoré dovŕšili fyzický vek 18 rokov, tj. bolo správne aplikované pre účely zistenia dôchodkového poistenia
navrhovateľky, pretože za účinnosti tohto zákonného ustanovenia už jej syn dosiahol plnoletosť.

Z cit. zákonné ustanovenia je zrejmé, že podmienkou pre započítanie obdobia poberania peňažného
príspevku za opatrovanie je podanie prihlášky na dôchodkové poistenie z dôvodu tohto opatrovania.

Z obsahu administratívneho spisu však odporkyňa a pri preskúmaní vecnej správnosti konania a
rozhodnutia odporkyne ani súd nemali preukázané, žeby navrhovateľka podala prihlášku na dôchodkové
poistenie z titulu opatrovania svojho syna od 1. augusta 2006, preto nebolo možné uvedené obdobie
od 1. augusta 2006 až do vzniku nároku na invalidný dôchodok hodnotiť do obdobia dôchodkového
poistenia, čo odporkyňa v napadnutom rozhodnutí správne konštatovala. Do 31. júla 2006 zákon o
sociálnom poistení neobsahoval žiadne zákonné ustanovenie, na základe ktorého by bolo možné dobu
opatrovania osoby s nepriaznivým zdravotným stavom, ktorá dosiahla plnoletosť, považovať za obdobie
dôchodkového poistenia.

Na základe uvedených skutkových zistení krajský súd dospel k presvedčeniu, že o nároku navrhovateľky
na invalidný dôchodok rozhodla odporkyňa v súlade so zákonom. Správne po zistení, že navrhovateľka
bola uznaná invalidnou a splnila aj ďalšie zákonné predpoklady pre možnosť priznania invalidného
dôchodku k priznaniu invalidného dôchodku pristúpila odo dňa jej invalidity. Správne tiež určila sumu
jej invalidného dôchodku ako súčin jej priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového
poistenia spolu s pripočítaným obdobím, aktuálnej dôchodkovej hodnoty a percentuálneho poklesu jej
zníženej pracovnej schopnosti. V podrobnostiach krajský súd poukazuje na výpočet sumy priznanej
dôchodkovej dávky, ktorý bol obsahom odôvodnenia napadnutého rozhodnutia v znení jeho zmeny,
pretože bol realizovaný v súlade so zákonom a na základe správne a úplne zistených relevantných
údajov.

Súd sa podrobne zaoberal námietkou navrhovateľky ohľadom nesprávne zisteného obdobia
dôchodkového poistenia a z dôvodov, ktoré sú vyššie konkretizované jej nemohol priznať úspech. Preto
napadnuté rozhodnutie odporkyne v znení jeho zmeny ako súladné so zákonom potvrdil.

O náhrade trov konania rozhodol podľa § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ust. § 250l ods. 2 O.s.p. a
navrhovateľke, ktorá v konaní pred súdom nebola úspešná, právo na náhradu trov konania nepriznal.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa
podáva písomne, v dvoch vyhotoveniach
prostredníctvom krajského súdu na Najvyšší súd SR. V odvolaní je potrebné
popri všeobecných náležitostiach / § 42 ods. 3 O. s. p. / uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.