KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica30. 10. 2019plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 30Sa/6/2019 z 30. 10. 2019

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 30. októbra 2019, sp. zn. 30Sa/6/2019, ECLI:SK:KSBB:2019:6019200215.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 30Sa/6/2019
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6019200215
Dátum vydania rozhodnutia: 31. 10. 2019
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Silvia Zdráhalová Rúfusová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2019:6019200215.3

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici, ako súd správny, v konaní pred sudkyňou JUDr. Silviou Zdráhalovou
Rúfusovou, v právnej veci žalobcu: D. C., nar. XX.XX.XXXX, bytom C. XXX/X, XXX XX H., právne
zastúpený: JUDr. Peter Tonhauser, advokát, s. r. o., so sídlom Jána Cikkera 8, 974 01 Banská Bystrica,
IČO: 47 234 725, proti žalovanej: Sociálna poisťovňa, ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta č. 8 - 10, 813
63 Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovanej č. 26548-3/2019-BA zo dňa 23. januára
2019, takto

r o z h o d o l :

I. Súd správnu žalobu z a m i e t a .
II. Návrh na peňažnú moderáciu z a m i e t a .
III. Žalobcovi právo na náhradu trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

1. Rozhodnutím č. 700-2410118818-GC04/18 zo dňa 26.07.2018 Sociálna poisťovňa, pobočka Veľký
Krtíš (orgán verejnej správy 1. stupňa) podľa § 144 ods. 1, § 152a a § 178 ods. 1 písm. a) 8. bod zákona č.
461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o sociálnom poistení“
v príslušnom znení) predpísala žalobcovi za obdobie jún 2010, júl 2010, august 2010, september 2010,
október 200, november 2010, december 2010, január 2011, február 2011, marec 2011, apríl 2011, máj
2011, jún 2011, júl 2011, august 2011, september 2011, október 2011, november 2011, december 2011,
január 2012, február 2012, marec 2012, apríl 2012, máj 2012, jún 202, júl 2012, august 2012, september
2012, október 2012, november 2012, december 2012, január 2013, február 2013, marec 2013, apríl
2013, máj 2013, jún 2013, júl 2013 a august 2013 poistné na nemocenské poistenie v sume 580,83
Eur, poistné na starobné poistenie a príspevky / povinné príspevky na starobné dôchodkové sporenie
v sume 2 378,33 Eur, poistné na invalidné poistenie v sume 792,28 Eur a poistné do rezervného fondu
solidarity v sume 570,81 Eur, spolu vo výške 4 322,25 Eur.

2. Prílohou rozhodnutia bol rozpis dlžného poistného za jednotlivé mesiace.

3. Orgán verejnej správy 1. stupňa poukázal na to, že Sociálna poisťovňa predpíše poistné a príspevky
fyzickej osobe povinnej odvádzať poistné a príspevky, ak táto osoba neodviedla poistné a príspevky
vôbec, alebo ak ich neodviedla v správnej sume. Na základe kontroly odvodu poistného a povinných
príspevkov bolo zistené, že žalobca poistné a povinné príspevky neodviedol vôbec za mesiace júl 2010
až august 2013 a za mesiac jún 2010 odviedol tieto v nesprávnej sume. Podľa Sociálnej poisťovne došlo
k porušeniu ustanovenia § 128 ods. 1 písm. c), ods. 2 písm. c), ods. 3 písm. c) Zákona o sociálnom
poistení, § 128 ods. 11 písm. b) Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 43/2004 Z. z., § 141 ods.
1 a § 143 ods. 1 prvá veta Zákona o sociálnom poistení a § 20 ods. 1 písm. b), § 26 ods. 1, § 27 ods. 1
a § 28 ods. 1 zákona č. 43/2004 Z. z. v znení účinnom do 31.12.2012 a § 21 ods. 1 písm. b), §
26 ods. 1, § 27 ods. 1 a § 28 ods. 1 zákona č. 43/2004 Z. z. v znení účinnom od 01.01.2013.



4. Proti uvedenému rozhodnutiu orgánu verejnej správy 1. stupňa podal žalobca odvolanie. V odvolaní
namietal nepreskúmateľnosť rozhodnutia orgánu verejnej správy 1. stupňa a jeho nedostatočné
odôvodnenie a ďalej nesprávnu aplikáciu Nariadenia Rady (EHS) č. 1408/71 zo dňa 14.06.1971 o
uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnancov a ich rodiny, ktorí sa pohybujú v rámci
spoločenstva (ďalej len „nariadenie č. 1408/71“) a Nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č.
883/2004 zo dňa 29.04.2004 o koordinácii systému sociálneho zabezpečenia (ďalej len „nariadenie č.
883/2004“).

5. Žalovaná o odvolaní žalobcu rozhodla tak, že zmenila výrok rozhodnutia orgánu verejnej správy 1.
stupňa. Vypustila text: „...Vám predpisuje za obdobie jún 2010, júl 2010, august 2010, september 2010,
október 200, november 2010, december 2010, január 2011, február 2011, marec 2011, apríl 2011, máj
2011, jún 2011, júl 2011, august 2011, september 2011, október 2011, november 2011, december 2011,
január 2012, február 2012, marec 2012, apríl 2012, máj 2012, jún 202, júl 2012, august 2012, september
2012, október 2012, november 2012, december 2012, január 2013, február 2013, marec 2013, apríl
2013, máj 2013, jún 2013, júl 2013, august 2013...“ a doplnil text: „...Vám predpisuje za obdobie jún 2010
(od 1. júna 2010 do 2. júna 2010 a od 9. júna 2010 do 30. júna 2010), júl 2010, august 2010, september
2010, október 200, november 2010, december 2010, január 2011, február 2011, marec 2011, apríl 2011,
máj 2011, jún 2011, júl 2011, august 2011, september 2011, október 2011, november 2011, december
2011, január 2012, február 2012, marec 2012, apríl 2012, máj 2012, jún 202, júl 2012, august 2012,
september 2012, október 2012, november 2012, december 2012, január 2013, február 2013, marec
2013, apríl 2013, máj 2013, jún 2013, júl 2013, august 2013...“ V ostatnom rozhodnutie orgánu verejnej
správy 1. stupňa potvrdila.

6. Žalovaná v odôvodnení správnou žalobou napadnutého rozhodnutia poukázala na ustanovenia §
3 ods. 1 písm. b) a § 5 Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 01.01.2011 do 31.12.2013.
Poukázala na to, že žalobca je oprávnený na vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti od
20.04.2009, resp. od 16.04.2015, na základe živnostenského oprávnenia (živnostenský list č. O.
až č. O. a osvedčenia o živnostenskom oprávnení č. O.), čo vyplýva zo Živnostenského registra
Okresného úradu Veľký Krtíš č. 660-5974. Žalobca mal pozastavené prevádzkovanie živnosti v období
od 01.09.2013 do 31.10.2014. Žalobca bol v Registri daňových subjektov registrovaný v období od
24.04.2009 do 28.10.2013 s prideleným DIČ: XXXXXXXXXX.

7. Podľa žalovanej od 01.02.2005 je žalobca sporiteľom podľa osobitného predpisu, a to zákona č.
43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom poistení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení
neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o starobnom dôchodkovom sporení“).

8. Žalovaná ďalej poukázala na ustanovenia § 14 ods. 1 písm. b) Zákona o sociálnom poistení v
znení účinnom od 01.01.2011, § 15 ods. 1 písm. b) Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od
01.01.2008, § 21 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 01.01.2011 do 31.12.2013, §
128 ods. 1 písm. c), ods. 2 písm. c), ods. 3 písm. c) a ods. 11 písm. b) Zákona o sociálnom poistení v znení
účinnom od 01.01.2005, § 20 ods. 1 písm. b) zákona č. 43/2004 Z. z. v znení účinnom do 31.12.2012,
§ 20 ods. 1 písm. b) a § 21 ods. 1 písm. b) zákona č. 43/2004 Z. z. v znení účinnom od 01.01.2013
do 31.12.2014, ďalej na ustanovenia § 129 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od
01.01.2005 a § 129 ods. 2 Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 01.01.2011.

9. S poukazom na príslušné ustanovenia Zákona o sociálnom poistení a Zákona o starobnom
dôchodkovom sporení žalovaná vyhodnotila odvolacie námietky žalobcu za nedôvodné. Podľa žalovanej
žalobca ako samostatne zárobkovo činná osoba bol povinný odvádzať poistné a povinné príspevky
včas a v správnej sume. Z údajov Finančného riaditeľstva SR (do 31.12.2011 Daňové riaditeľstvo SR)
vyplývalo, že žalobca ako samostatne zárobkovo činná osoba dosahoval príjmy zo živnosti za rok 2008
(daňové priznanie podané 31. marca 2009), v sume 382 102,00 Sk, za rok 2009 (daňové priznanie
podané 31. marca 2010) v sume 15 606,00 Eur, za rok 2010 (daňové priznanie podané 31. marca 2011)
v sume 18 714,00 Eur, za rok 2011 (daňové priznanie podané 2. apríla 2012) v sume 18 527,00 Eur a
za rok 2012 (daňové priznanie podané 2. apríla 2013) v sume 22 342,00 Eur, t. j. vyššie ako zákonom
ustanovená suma pre rok 2008 (106 827,00 Sk), pre rok 2009 (3 834,96 Eur), pre rok 2010 (3 948,72
Eur), pre rok 2011 (4 078,68 Eur) a pre rok 2012 (4 716,00 Eur).



10. Žalovaná poukázala na nevyvrátiteľnú právnu domnienku o znalosti právnych predpisov s tým, že
v predmetnom období nevyplývala pre Sociálnu poisťovňu zo zákona povinnosť upozorňovať platiteľov
poistného a povinných príspevkov na plnenie povinnosti v zmysle Zákona o sociálnom poistení.

11. Ďalej Sociálna poisťovňa uviedla, že v prípade využitia služieb informačno-poradenského servisu
Sociálnej poisťovne je vhodné, aby žiadateľ uviedol zamestnancovi Sociálnej poisťovni všetky
rozhodujúce informácie, ktoré by mohli mať vplyv na správnosť a úplnosť informácií poskytovaných
zamestnancami Sociálnej poisťovne.

12. S účinnosťou od 01.01.2011 do 30.06.2014 boli pre nadobudnutie postavenia samostatne zárobkovo
činnej osoby rozhodujúce dve podmienky, a to podmienka veku (dovŕšenia 18 rokov) a registrácia
v Registri daňových subjektov v súvislosti so zárobkovou činnosťou, pričom žalobca splnil obidve
podmienky.

13. Dňa 15.12.2010 Sociálna poisťovňa, pobočka Veľký Krtíš prijala od žalobcu registračný list
fyzickej osoby - odhlášku zo sociálneho poistenia, v ktorom tento uviedol ako dátum zániku poistenia
30. apríl 2010. Registračný list - odhláška má len deklaratórne účinky a nemôže deklarovať zánik
nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia v rozpore so zákonom a koordinačnými
nariadeniami EÚ. Sociálna poisťovňa, pobočka Veľký Krtíš rozhodnutím č. 6252-1/2018-VK/GC09/50
zo dňa 17.01.2018 rozhodla, že žalobcovi ako samostatne zárobkovo činnej osobe nezaniklo povinné
nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie dňa 30.04.2010. Na základe odvolania žalobcu Sociálna
poisťovňa, ústredie rozhodnutím č. 39975-2/2018-BA zo dňa 19.04.2018 prvostupňové rozhodnutie
potvrdila.

14. Sociálna poisťovňa ďalej poukázala na ustanovenie § 228 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v
znení účinnom do 31.12.2010, ako aj na ustanovenie § 228 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení
účinnom od 01.01.2011 do 31.12.2014 s tým, že v zmysle týchto ustanovení samostatne zárobkovo
činná osoba bola povinná prihlásiť sa na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie najneskôr do
8 dní od vzniku týchto poistení a odhlásiť sa z nich do 8 dní od ich zániku.

15. Ďalej Sociálna poisťovňa poukázala na koordinačné nariadenia, ktoré sa uplatňujú od vstupu
Slovenskej republiky do EÚ, teda od 01.05.2004.

16. V zmysle čl. 13 ods. 3 nariadenia č. 883/2004, čl. 14c písm. b) nariadenia č. 1408/71, ako aj prílohy
VI. nariadenia č. 1408/71 a čl. 87 ods. 8 a čl. 90 ods. 1 písm. c) nariadenia č. 883/2004, sa podľa Sociálnej
poisťovne na žalobcu v oblasti sociálneho zabezpečenia v dotknutom období vzťahovali legislatívy dvoch
členských štátov, a to Slovenskej republiky a Maďarska. O tejto skutočnosti bol žalobca informovaný
podaním Sociálnej poisťovne č. 36512-2/2013-BA zo dňa 19.07.2013.

17. Na svojom závere o určení uplatniteľnej legislatívy zotrvala Sociálna poisťovňa aj v podaní č.
51011-2/2017-BA zo dňa 30.08.2017.

18. Podľa Sociálnej poisťovne sa v zmysle vyššie uvedeného na žalobcu vzťahovali právne predpisy
dvoch členských štátov a v rozhodnutí vo veci predpísania poistného a povinných príspevkov preto
nebolo potrebné uvádzať ustanovenia európskeho práva. Konanie bolo začaté na podnet organizačnej
zložky Sociálnej poisťovne, a to odo dňa, keď príslušná organizačná zložka Sociálnej poisťovne urobila
voči žalobcovi prvý úkon (§ 85 ods. 4 Zákona o sociálnom poistení). Na konanie pred Sociálnou
poisťovňou sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní, preto nebolo povinnosťou Sociálnej
poisťovne upovedomovať účastníka konania o začatí konania, ani umožniť účastníkovi konania vyjadriť
sa k podkladom rozhodnutia a k spôsobu ich zistenia, prípadne navrhnúť jeho doplnenie.

19. Podľa žalovanej orgán verejnej správy 1. stupňa rozhodol na základe spoľahlivo zisteného
skutkového stavu a rozhodnutie obsahuje všetky náležitosti stanovené zákonom. Boli uvedené všetky
ustanovenia zákona, na základe ktorých orgán verejnej správy 1. stupňa rozhodoval a ďalej aj úvahu,
ktorou bol pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov vedený.

20. Príloha k napadnutému rozhodnutiu obsahovala presný rozpis poistného a povinných príspevkov
za jednotlivé mesiace podľa jednotlivých fondov, dátumy splatnosti poistného a povinných príspevkov



spolu za jednotlivé mesiace, ako aj celkové dlžné poistné a povinné príspevky predpísané odvolaním
napadnutým rozhodnutím.

21. Žalobca podľa Sociálnej poisťovne v odvolacom konaní nepredložil žiadne dôkazy, ktoré by zakladali
pochybnosti o správnosti odvolaním napadnutého rozhodnutia.

22. Správnou žalobou sa žalobca domáhal preskúmania zákonnosti rozhodnutia žalovaného, ako aj
rozhodnutia orgánu verejnej správy 1. stupňa, ich zrušenia a vrátenia veci orgánu verejnej správy 1.
stupňa na ďalšie konanie a rozhodnutie.

23. V správnej žalobe poukázal na ustanovenie § 209 ods. 2 a 4 Zákona o sociálnom poistení
týkajúce sa náležitostí rozhodnutia Sociálnej poisťovne a odôvodnenia rozhodnutia. Žalobca namietal
nepreskúmateľnosť rozhodnutia žalovanej, ktoré podľa žalobcu na rozdiel od prvostupňového
rozhodnutia už obsahovalo aj odkaz na relevantnú právnu úpravu vnútroštátneho práva, ako aj
čiastočne právny rámec európskeho práva, ktoré bolo potrebné na daný skutkový stav aplikovať,
avšak nijako nereflektovalo na požiadavku výkladu týchto ustanovení v kontexte skutkového stavu
veci. Podľa žalobcu nebolo zrejmé, z akého skutkového stavu veci žalovaná vychádzala, a pod
ktoré konkrétne právne normy skutkový stav subsumovala, a akým spôsobom interpretovala obsah
jednotlivých právnych noriem.

24. Podľa žalobcu žalovaná nepreskúmala rozhodnutie orgánu verejnej správy 1. stupňa tak, ako
prikazuje v zmysle úplného revízneho princípu ustanovenie § 218 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení.
Žalovaná sa obmedzila na vlastnú „novú“ argumentáciu, ktorou mienila konvalidovať nezákonné a
nepreskúmateľné rozhodnutie orgánu verejnej správy 1. stupňa. Takýto postup žalovanej označil žalobca
za nezákonný. Za nesprávnu až absurdnú označil žalobca argumentáciu, resp. konštatáciu o tom, že „v
rozhodnutí vo veci predpísania poistného a povinných príspevkov nebolo potrebné uvádzať ustanovenie
európskeho práva“. Samotná absencia uvedenia sekundárneho európskeho práva v rozhodnutí orgánu
verejnej správy 1. stupňa už bola podľa žalobcu dôvodom na zrušenie rozhodnutia prvostupňového
orgánu a vrátenie veci na ďalšie konanie.

25. Podľa žalobcu dokazovaniu a zisteniu skutkového stavu sa nevenoval tak prvostupňový orgán, ako
ani žalovaná, a žalovaná konala benevolentne a arbitrárne, keď nerešpektovala dikciu ustanovenia §
209 ods. 2 v nadväznosti na ustanovenie § 209 ods. 4 Zákona o sociálnom poistení.

26. Ďalej žalobca namietal, že v správnou žalobou napadnutých rozhodnutiach sa orgány Sociálnej
poisťovne nezmieňujú o zistenom skutkovom stave veci, preto sa možno len domnievať, že vzhľadom k
predpísaným poistným plneniam za jednotlivé obdobia, vychádzali zrejme z takého skutkového stavu, že
žalobca od 20.04.2009 vykonával samostatnú zárobkovú činnosť na Slovensku a zároveň od 07.09.2009
vykonával závislú prácu v pracovnom vzťahu v Maďarsku. Do nadobudnutia účinnosti nariadenia
č. 883/2004 (teda do 01.05.2010) sa pri určení príslušnosti právnych predpisov v prípade súbehu
sociálneho poistenia aplikoval čl. 14c písm. b) v spojení s prílohou č. VI. bod 15 nariadenia č. 1408/71,
podľa ktorého v prípade súbehu pracovnoprávneho vzťahu v inom členskom štáte EÚ (Maďarsko), s
vykonávaním samostatnej zárobkovej činnosti v Slovenskej republike, sa na osobu poistenca vzťahovali
právne poriadky oboch členských štátov, teda Maďarska aj Slovenskej republiky. Nadobudnutím
účinnosti nariadenia č. 883/2004 došlo k zmene v koncepcii súbehu sociálneho poistenia tak, že pokiaľ
určitá osoba vykonáva prácu v pracovnoprávnom vzťahu a zároveň činnosť ako samostatne zárobkovo
činná osoba v odlišných členských štátoch, podlieha právnym predpisom toho členského štátu, v ktorom
vykonáva činnosť ako zamestnanec. Teda od 01.05.2010 sa na žalobcu začal vzťahovať právny režim
sekundárneho práva európskej legislatívy, konkrétne čl. 13 ods. 3 nariadenia č. 883/2004, podľa ktorého
podliehal výlučne právnym predpisom Maďarska.

27. Žalobca zdôraznil, že nariadenie č. 883/2004 Z.z. je sekundárny právny akt, ktorý sa vyznačuje
priamym účinkom na vnútroštátny právny poriadok bez potreby akejkoľvek implementácie alebo
transpozície. Preto ak Sociálna poisťovňa chcela predpísať poistné tak, ako je to uvedené vo výrokovej
časti rozhodnutí, nemal tu absentovať odkaz na relevantné právne normy európskej legislatívy. Keďže
prvostupňový orgán verejnej správy neuviedol žiadnu zmienku o európskom práve, jeho rozhodnutie je
arbitrárne a nepreskúmateľné.



28. Žalobca ďalej poukázal na čl. 87 nariadenia č. 883/2004 s tým, že z tohto ustanovenia vyplýva, že
na to, aby aj za účinnosti nového nariadenia č. 883/2004 podliehala osoba právnym predpisom podľa
nariadenia č. 1408/71, vyžaduje sa kumulatívne splnenie určitých podstatných náležitostí:

- musí dôjsť k zmene aplikovateľnosti právnych predpisov, ktorým daná osoba podlieha,
- musí byť zachovaný rovnaký skutkový stav veci, než aký existoval pred účinnosťou nariadenia č.
883/2004 a súčasne sa daná osoba musí zdržať prejavu vôle smerujúceho k žiadosti o podliehanie
právnym predpisom, ktoré by sa mali na ňu uplatňovať podľa nariadenia č. 883/2004.

29. Sociálne poistenie žalobcu zaniklo dňa 30.04.2010, čo žalobca preukazoval registračným listom
fyzickej osoby. Podľa žalobcu túto skutočnosť žalovaná opomenula a na základe nesprávne a
nedostatočne zisteného skutkového stavu vyvodila nesprávne právne závery. Z registračného listu,
ako aj z ďalších písomností (výpis z účtu a žiadosť o vrátenie preplatku) vyplýva, že orgány Sociálnej
poisťovne prejav vôle žalobcu, smerujúci k zániku poistného, akceptovali a dokonca mu poslali preplatok
poistného v sume 506,40 eur. Neboli splnené predpoklady pre aplikovateľnosť právnych predpisov
založených podľa nariadenia č. 1408/71, teda že žalobca by mal podliehať tak právnym predpisom
Maďarska, ako aj Slovenskej republiky, a to preto, že nebola splnená podmienka v zmysle čl. 87 ods. 8
nariadenia č. 1408/71, a to konkrétne, že nedošlo k zmene príslušnej situácie. K zmene situácie došlo, a
to zásadným spôsobom, pretože na základe prejavu vôle žalobcu poistné podľa právneho poriadku SR
- podľa Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 43/2004 Z. z. zaniklo. Každé podanie je potrebné
posudzovať extenzívnym spôsobom a podľa jeho obsahu, nielen podľa formy, ako to predpokladá aj
ustanovenie § 186 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení. Z registračného listu je zrejmé, kto ho podával,
akej veci sa týkalo, čo sa navrhovalo, resp. k čomu prejav vôle smeroval, bolo podpísané, ako aj
označené dátumom podania. To, že toto podanie nebolo označené ako „Žiadosť o podliehanie právnym
predpisom“, neznamená, že takúto vôľu žalobcu z jeho prejavu nebolo možné vyvodiť. Nebolo náhodou,
že dátum zániku poistenia bol podľa registračného listu fyzickej osoby viazaný na deň 30.04.2010,
pretože nové nariadenie č. 883/2004 vstúpilo do účinnosti dňa 01.05.2010. Nemôže obstáť argument
žalovanej v zmysle zásady neznalosť práva neospravedlňuje, pretože čl. 87 ods. 11 nariadenia č.
883/2004 zakotvuje, že členské štáty majú zabezpečiť, aby sa poskytovali primerané informácie týkajúce
sa zmien práv a povinností zavedených týmto nariadením a vykonávacím nariadením. Pracovníkovi
Sociálnej poisťovne, pobočka Veľký Krtíš nič nebránilo v tom, aby vykonal ďalšie úkony, ak takýto prejav
vôle žalobcu nepovažoval za dostatočne relevantný, aby založil žalobcom mienené právne účinky, teda
vôľu podliehať len právnym predpisom Maďarska, a nie právnym predpisom Slovenskej republiky.

30. Žalobca sa nestotožnil s výkladom ustanovenia čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004 tak, ako ho
prezentovali orgány Sociálnej poisťovne. Podmienka podliehania právnym predpisom iného členského
štátu podľa nariadenia č. 883/2004 v porovnaní s nariadením č. 1408/71, je podľa žalobcu splnená vtedy,
keď nariadenie č. 883/2004 založí aplikovateľnosť iného právneho poriadku, než predtým zakladalo
nariadenie č. 1408/71. V prípade žalobcu ale nariadenie č. 883/2004 nezaložilo aplikovateľnosť iného
právneho poriadku v porovnaní s nariadením č. 1408/71, pretože aplikovateľnosť právneho poriadku
Maďarska už bola založená. Argumentum e ratione legis preto možno vysloviť, že úmyslom európskeho
zákonodarcu bolo prostredníctvom čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004 regulovať diametrálne odlišné
prípady, najmä tie, kedy účinnosťou nariadenia č. 883/2004 dôjde napríklad k aplikovateľnosti takého
právneho poriadku, ktorému daná osoba doposiaľ nepodliehala. Muselo by ísť o prípad, kedy by žalobca
nepodliehal právnym predpisom Maďarska, pričom ich aplikovateľnosť bola založená až účinnosťou
nariadenia č. 883/2004.

31. Ďalej žalobca poukázal na požiadavku ústavne konformného výkladu s odkazom na závery v
náleze Ústavného súdu SR II. ÚS 148/06 zo dňa 12.04.2017. Nárok Sociálnej poisťovne tak, ako bol
vyčíslený vo výrokovej časti rozhodnutia v spojení s prílohami, ktoré tvoria jeho neoddeliteľnú súčasť,
je neexistentný, pretože odhlásením sa žalobcu zo systému sociálneho poistenia a nadobudnutím
účinnosti nariadenia č. 883/2004 žalobca prestal podliehať právnym predpisom Slovenskej republiky
a podliehal už len právnym predpisom Maďarska. Počas celého obdobia, za ktoré orgány Sociálnej
poisťovne predpísali poistné, odvádzal zamestnávateľ za žalobcu poistné riadne a včas v súlade s
právnymi predpismi Maďarska.

32. Žalobca zároveň odkázal na ustanovenie § 192 Správneho súdneho poriadku (ďalej len „SSP“) s tým,
že pokiaľ by sa správny súd stotožnil so správnou žalobou napadnutým rozhodnutím, žiada, aby správny



súd po vykonanom dokazovaní znížil výšku peňažného plnenia, a to z dôvodu, že žalovaným vypočítaná
výška je zjavne šikanózna a neprimeraná vzhľadom ku konkrétnym skutkovým okolnostiam prípadu.
Aj keď zákon pojednáva o určitých kvalifikovaných dôvodoch pre fakultatívnu možnosť sudcovskej
moderácie, je potrebné vziať zreteľ aj na také inštitúty práva, ako sú dobromyseľnosť toho, kto je povinný
plniť, dobré mravy, pohnútku a v neposlednom rade mieru spoluzavinenia žalovaného za vzniknutý
protiprávny stav. Žalobca preto navrhol, aby súd vykonal dokazovanie na základe predložených
listinných dôkazov preukazujúcich, že žalobca bol práceneschopný v čase od 03.06.2010 do 09.06.2010,
v čase od 02.11.2010 do 18.11.2010, v čase od 03.10.2011 do 12.10.2011, v čase od 15.02.2012 do
24.02.2012, v čase od 23.05.2012 do 30.06.2012, v čase od 05.11.2012 do 14.11.2012, v čase od
25.03.2013 do 01.09.2013 a napriek tomu si dávku z fondu sociálneho poistenia neuplatňoval, aj keď
podľa záverov žalovaného mal na ňu právny nárok. Nebolo by v súlade s požiadavkou spravodlivého
usporiadania spoločenských vzťahov, aby žalobca, v prípade neúspechu v tomto súdnom konaní, bol
povinný Sociálnej poisťovni plniť poistné aj za obdobia, počas ktorých bol práceneschopný a vyslovene
vedome a účelovo si o dávky z fondu sociálneho poistenia v presvedčení, že sa na neho v zmysle
príslušných normatívnych európskych aktov vzťahuje právny poriadok republiky, kde vykonával závislú
prácu v pracovno-právnom vzťahu, nepožiadal.

33. Ďalej žalobca poukázal na čl. 87 ods. 11 nariadenia č. 883/2004 s tým, že žalovaný a orgán verejnej
správy 1. stupňa si nesplnili povinnosť zabezpečiť primerané informácie týkajúce sa zmien práv a
povinností, ktoré boli zavedené nariadením č. 883/2004 a jeho vykonávacím nariadením. Poukázal na
výrazné spoluzavinenie žalovaného a jeho organizačnej zložky, ako aj na ústavno-právnu zásadu výkonu
práv a povinností adresátov právnych noriem s vážnosťou prejavenej vôle. Postup orgánov Sociálnej
poisťovne označil žalobca za šikanózny výkon práva s cieľom získania finančného plnenia na jeho úkor s
tým, že on bol dobromyseľný a evidentne aj uvedený do omylu, a to jedným zo zamestnancov Sociálnej
poisťovne, pobočka Veľký Krtíš. Ak by mal znášať nedoplatok na poistnom v celom rozsahu, išlo by o
ukážkový prípad, kedy by mal žalovaný de facto prospech z vlastného protiprávneho konania, čo by
znamenalo absolútnu deštrukciu právneho a demokratického štátu.

34. Žalovaná vo vyjadrení k správnej žalobe poukázala na definíciu samostatne zárobkovo činnej osoby
v Zákone o sociálnom poistení v znení účinnom do 31.12.2010 a v znení účinnom od 01.01.2011 do
30.06.2014. Do 31.12.2010 bolo skutočnosťou rozhodujúcou na nadobudnutie právneho postavenia
samostatne zárobkovo činnej osoby na účely sociálneho poistenia výkon určitej činnosti alebo udelenie
oprávnenia na výkon takejto určenej činnosti. V tejto súvislosti žalovaná poukázala na to, že žalobca bol
držiteľom živnostenských listov s dátumom vzniku oprávnenia dňa 20.04.2009 s tým, že pozastavené
prevádzkovanie živnosti bolo v období od 01.09.2013 do 31.10.2014. Ďalej žalovaná poukázala na to,
že od 01.01.2011 do 30.06.2014 pre právne postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby na účely
sociálneho poistenia právna úprava vyžadovala dovŕšenie 18 rokov veku a registráciu podľa osobitného
predpisu - podľa zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných
finančných orgánov v znení neskorších predpisov, resp. podľa zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní
(Daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v súvislosti so zárobkovou činnosťou
uvedenou v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3. Žalobca bol podľa údajov poskytnutých Finančným
riaditeľstvom SR registrovaný v Registri daňových subjektov od 24.04.2009 do 28.10.2013. V období
od januára 2011 do augusta 2013 preto spĺňal podmienky v zmysle § 5 Zákona o sociálnom poistení v
znení zákona č. 543/2010 Z. z. a mal na účely sociálneho postavenia právne postavenie samostatne
zárobkovo činnej osoby.

35. Podľa § 21 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení, ak samostatne zárobkovo činná osoba dosiahne
v predchádzajúcom kalendárnom roku príjem podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani
z príjmov v znení neskorších predpisov alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou
zárobkovou činnosťou vyšší, ako ustanovuje Zákon o sociálnom poistení, vzniká jej od 01.07.
kalendárneho roka povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie, ktoré trvá až
do 30.06. nasledujúceho kalendárneho roka, kedy dochádza k opätovnému posudzovaniu príjmov z
podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti alebo výnosov súvisiacich s podnikaním a s inou
samostatne zárobkovou činnosťou. Podľa žalovanej z údajov Finančného riaditeľstva SR vyplýva, že
príjmy žalobcu zo živnosti za roky 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 boli vyššie ako Zákonom o sociálnom
poistení stanovená suma. V zmysle príslušných ustanovení Zákona o sociálnom poistení teda žalobca
bol povinne nemocensky poistenou a povinne dôchodkovo poistenou samostatne zárobkovo činnou
osobou a bol povinný platiť a odvádzať poistné a povinné príspevky včas a v správnej sume. Žalovaná



zdôraznila, že predmetom tohto súdneho konania je preskúmanie zákonnosti rozhodnutí vo veci
predpísania dlžnej sumy poistného a povinných príspevkov žalobcovi a otázka zániku poistného pomeru
už bola právoplatne vyriešená ešte pred vydaním prvostupňového rozhodnutia. Rozhodnutím zo dňa
17.01.2018 Sociálna poisťovňa, pobočka Veľký Krtíš rozhodla, že žalobcovi nezaniklo dňa 30.04.2010
ako samostatne zárobkovo činnej osobe povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové
poistenie a na základe odvolania žalobcu bolo toto rozhodnutie potvrdené žalovanou rozhodnutím zo
dňa 19.04.2018. Tieto rozhodnutia nadobudli právoplatnosť dňa 09.05.2018 a žalobca podľa vedomostí
Sociálnej poisťovne nepodal správnu žalobu o preskúmanie ich zákonnosti.

36. Rozhodnutie, ktorým sa rozhodlo vo veci zániku povinného poistenia, nadobudlo právoplatnosť,
teda konečným a záväzným spôsobom upravilo právne pomery účastníkov konania a táto otázka preto
nemôže byť predmetom opätovného posudzovania v tomto súdnom konaní.

37. V tejto súvislosti žalovaná poukázala na závery rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9Sžso/1/2015
zo dňa 28.09.2016, ako aj na závery rozsudku Krajského súdu v Prešove sp. zn. 2Sa/18/2017 zo dňa
08.12.2017. Taktiež poukázal aj na závery v rozsudku Krajského súdu v Trnave sp. zn. 20Sa/6/2018
zo dňa 30.11.2018 a v rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7Sžsk/5/2017 zo dňa 30.05.2018, kde
Najvyšší súd SR vyslovil záver, že správny súd je v konaní súdneho prieskumu zákonnosti rozhodnutia
orgánu verejnej správy viazaný predmetom správneho rozhodnutia.

38. Podľa žalovanej bol žalobca v spornom období povinne nemocensky poistenou a povinne
dôchodkovo poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou povinnou platiť a odvádzať poistné. Túto
svoju povinnosť si nesplnil, a preto bola pobočka Sociálnej poisťovne v zmysle § 144 ods. 1 Zákona o
sociálnom poistení povinná mu poistné a povinné príspevky predpísať rozhodnutím.

39. Žalovaná sa nestotožnila s výkladom dotknutých ustanovení nariadenia č. 1408/71 a č. 883/2004 tak,
ako to prezentoval v správnej žalobe žalobca. Podľa žalovanej žalobca k 30.04.2010 podliehal v súlade
s čl. 14c písm. b) nariadenia č. 1408/71, účinného do 30.04.2010, právnym predpisom Maďarska, ako
osoba vykonávajúca v tomto štáte závislú činnosť a súčasne právnym predpisom Slovenskej republiky
ako osoba vykonávajúca samostatne zárobkovú činnosť, pričom táto situácia sa po 30.04.2010 nijako
nezmenila a žalobca nepožiadal Maďarsko, t. j. členský štát, pod ktorého legislatívu mal od 01.05.2010
výhradne podliehať v zmysle čl. 13 ods. 3 nariadenia č. 883/2004 o to, aby sa na neho od 01.05.2010
vzťahovali jeho právne predpisy. Preto podľa čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004 podliehal žalobca
naďalej aj po 30.04.2010 právnym predpisom dvoch členských štátov - Slovenskej republike a Maďarska.

40. Žalovaná vyjadrila nesúhlas s tvrdením žalobcu, že po 30.04.2010 došlo k zmene jeho situácie,
keďže na základe registračného listu fyzickej osoby - odhlášky došlo ku zániku jeho povinného
nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia. Povinné nemocenské poistenie a
povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osobe vzniká, resp. zaniká len z dôvodov
taxatívne uvedených v § 21 Zákona o sociálnom poistení, t. j. až po naplnení dôvodov ustanovených
zákonom. Vznik alebo zánik povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia
preto nezávisí od podania registračného listu fyzickej osoby, čo je záver odobrený aj v rozhodnutí
Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1Sžso/16/2016 zo dňa 27.06.2017. Preto podľa žalovanej na základe
registračného listu - odhlášky nezaniklo žalobcovi povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové
poistenie. Podľa žalovanej túto odhlášku nebolo možné považovať ani za „Žiadosť o podliehanie
právnym predpisom“. Z registračného listu nevyplývalo, že by žalobca chcel od 01.05.2010 podliehať len
právnym predpisom Maďarska. Aj keby tento registračný list mohol byť považovaný za žiadosť, nemalo
by to vplyv na zákonnosť preskúmavaného rozhodnutia, pretože čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004
vyžaduje, aby dotknutá osoba požiadala príslušnú inštitúciu členského štátu, ktorého právne predpisy sa
na ňu majú vzťahovať podľa čl. 13 ods. 3 nariadenia č. 883/2004, o podliehanie jej právnym predpisom.
Žalobca mal teda požiadať Maďarsko o podliehanie jeho právnym predpisom, ak chcel, aby sa na neho
od 01.05.2010 vzťahovala výhradne maďarská legislatíva. Sociálna poisťovňa nemá vedomosť o tom,
že by žalobca takýto úkon urobil.

41. Žalovaná sa nestotožnila s výkladom čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004 prezentovaným žalobcom
v správnej žalobe. Za relevantné považovala to, že podľa čl. 13 ods. 3 nariadenia č. 83/2004 mal žalobca
podliehať iba právnym predpisom členského štátu, kde vykonával činnosť ako zamestnaná osoba, t. j.



právnym predpisom Maďarska, a preto s účinnosťou nového nariadenia č. 883/2004 od 01.05.2010 u
žalobcu k zmene malo dôjsť.
42. Žalovaná označila námietky smerujúce voči nepreskúmateľnosti rozhodnutia za nedôvodné s tým,
že vo svojom rozhodnutí zaujala stanovisko a vysporiadala sa so všetkými námietkami žalobcu, ktoré
uviedol v odvolaní a zdôvodnila skutkový aj právny stav predmetnej veci.

43. Vydaním rozhodnutia v odvolacom konaní nedošlo k vydaniu nového rozhodnutia a v tomto
rozhodnutí Sociálna poisťovňa už obšírnejšie ako v prvostupňovom rozhodnutí zdôvodnila, prečo
pobočka Sociálnej poisťovne postupovala správne, ak predpísala dlžné sumy poistného a povinných
príspevkov. Aj v zmysle názoru Najvyššieho súdu SR, prezentovaného v rozsudku sp. zn. 1Sžso/57/2013
zo dňa 18.11.2014, je potrebné považovať rozhodnutie pobočky a rozhodnutie Sociálnej poisťovne,
ústredie za jeden celok.

44. Podklady, ktorými Sociálna poisťovňa disponovala v čase vydania rozhodnutia, preukazovali,
že skutkový stav bol dostatočne preukázaný a riadne právne posúdený. V odvolacom konaní
bolo prvostupňové rozhodnutie zmenené len preto, aby bola spresnená výroková časť odvolaním
napadnutého prvostupňového rozhodnutia, avšak išlo len o odstránenie formálneho nedostatku, ktorý
nemal vplyv na výšku predpísanej dlžnej sumy poistného a povinných príspevkov. Žalobca bol v mesiaci
jún 2010, a to od 03.06.2010 do 08.06.2010 uznaný za dočasne práceneschopného, kedy nebol v zmysle
§ 140 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení povinný platiť poistné a povinné príspevky, pričom pobočka
Sociálnej poisťovne mu v prvostupňovom rozhodnutí za dané dni mesiaca jún 2010 ani nepredpísala
dlžnú sumu poistného a povinných príspevkov, preto žalovaná ako odvolací orgán považovala za
potrebné túto skutočnosť (zrejmú z prílohy prvostupňového rozhodnutia) premietnuť priamo do výroku
prvostupňového rozhodnutia.

45. K námietkami o nepreskúmateľnosti žalovaná ešte poukázala na rozsudok Najvyššieho súdu SR
sp. zn. 4Sž/98-102/02 zo dňa 17.12.2002, v ktorom Najvyšší súd SR vyslovil názor, že rozhodnutie sa
nezrušuje preto, aby sa zopakoval proces a odstránili formálne vady, ktoré nemôžu privodiť vecne iné,
či výhodnejšie rozhodnutie pre účastníka.

46. Pokiaľ žalobca vymenoval obdobia, počas ktorých bol údajne práceneschopný, Sociálna poisťovňa
okrem obdobia od 22.03.2010 do 28.03.2010 a obdobia od 03.06.2010 do 08.06.2010 neeviduje iné
obdobia práceneschopnosti, preto za iné obdobia nemohlo ani dôjsť k aplikovaniu § 140 ods. 3 Zákona
o sociálnom poistení (vylúčenie z povinnosti platiť a odvádzať poistné a povinné príspevky v období,
počas ktorého bola samostatne zárobkovo činná osoba uznaná za dočasne práceneschopnú). Žalobca
si navyše v Sociálnou poisťovňou evidovaných obdobiach ani neuplatnil nárok na nemocenskú dávku.

47. Podľa žalovanej nemožno pristúpiť ani k peňažnej moderácii, pretože Zákon o sociálnom poistení v
jednotlivých ustanoveniach upravuje presný spôsob výpočtu poistného a povinných príspevkov, ktoré je
samostatne zárobkovo činná osoba povinná odvádzať za obdobie povinného nemocenského poistenia
a povinného dôchodkového poistenia, pričom Sociálnej poisťovni nedáva možnosť tento spôsobom
zmeniť.

48. Na základe vyššie uvedenej argumentácie žalovaná žiadala, aby správny súd správnu žalobu
žalobcu zamietol.

49. Žalobca nevyužil právo zaujať k vyjadreniu žalovanej repliku.

50. Na prejednanie veci správny súd nariadil pojednávanie podľa § 107 ods. 1 písm. a) SSP na
deň 24.10.2019. Pojednávanie bolo odročené za účelom vyhlásenia rozhodnutia podľa § 116 SSP na
30.10.2019.

51. Správny súd preskúmal správnou žalobou napadnuté rozhodnutia orgánov Sociálnej poisťovne,
vrátane postupu, ktorý im predchádzal, nielen v rozsahu a z dôvodov správnej žaloby ale v celom
rozsahu (§203 ods. 2 SSP) a dospel k záveru, že správna žaloba je nedôvodná, preto ju podľa § 190
SSP zamietol.



52. Žalobné námietky o nepreskúmateľnosti a arbitrárnosti rozhodnutia orgánov Sociálnej poisťovne
nepovažoval správny súd za dôvodné. Orgán verejnej správy 1. stupňa uviedol vo svojom rozhodnutí
len ustanovenia právnej úpravy Slovenskej republiky, konkrétne Zákona o sociálnom poistení a zákona
o starobnom dôchodkovom sporení, odôvodňujúce orgánom verejnej správy 1. stupňa prijatý záver,
že žalobca nesplnil svoju povinnosť zaplatiť poistné a povinné príspevky včas a v správnej, zákonom
stanovenej výške. Z aplikácie Zákona o sociálnom poistení na prípad žalobcu je zrejmé, že orgán
verejnej správy 1. stupňa vychádzal zo záveru, že na žalobcu sa vzťahujú ustanovenia právnej úpravy
sociálneho zabezpečenia Slovenskej republiky.

53. S námietkami smerujúcimi voči rozhodnutiu orgánu verejnej správy 1. stupňa sa žalovaná
vysporiadala v správnou žalobou napadnutom rozhodnutí a odobrila postup orgánu verejnej správy 1.
stupňa. Druhostupňovým rozhodnutím došlo k zásahu do výroku rozhodnutia orgánu verejnej správy
1. stupňa, avšak išlo len o spresnenie výroku, bez toho, aby sa zasiahlo do výšky plnenia uloženého
orgánom verejnej správy 1. stupňa. Konkrétne bolo odôvodnené, prečo Sociálna poisťovňa považuje
za dôvodné postupovať voči žalobcovi ako voči samostatne zárobkovo činnej osobe podľa právnych
predpisov Slovenskej republiky. Pokiaľ žalovaná vysvetlila prečo sa na žalobcu uplatňuje legislatíva
Slovenskej republiky a orgán verejnej správy 1. stupňa túto legislatívu aj aplikoval, žalovaná nemala
dôvod zrušiť rozhodnutie orgánu verejnej správy 1. stupňa. Legislatíva Európskej únie bola podstatná
pre určenie právnych predpisov sociálneho zabezpečenia, ktoré sa mali na sociálne poistenie žalobcu
vzťahovať. Ďalej už bolo potrebné túto určenú legislatívu na prípad žalobcu priamo aplikovať, čo orgán
verejnej správy 1. stupňa aj urobil. Odvolacie námietky, ktorými žalobca vyjadril nesúhlas s aplikáciou
legislatívy Slovenskej republiky, boli žalovanou vyhodnotené a podľa správneho súdu nebol dôvod na
zrušenie rozhodnutia orgánu verejnej správy 1. stupňa pre nepreskúmateľnosť jeho rozhodnutia.

54. Nariadením č. 883/2004 bola zavedená zmena v systéme koordinácie systémov sociálneho
zabezpečenia. Z nariadenia vyplýva, že jeho hlavným cieľom bolo zmierniť veľké rozdiely medzi
vnútroštátnymi pravidlami a aby osoby, ktoré sa pohybujú v rámci spoločenstva, podliehali systému
sociálneho zabezpečenia iba jediného členského štátu, aby sa tak predišlo prekrývaniu uplatniteľných
ustanovení vnútroštátnych právnych predpisov a komplikáciám, ktoré by z tohto mohli vzniknúť.

55. S ohľadom na čo najefektívnejšie zaručenie rovnosti zaobchádzania so všetkými osobami
pôsobiacimi na území členských štátov, bola vyjadrená požiadavka, určiť ako všeobecné pravidlo, aby
sa za uplatniteľné právo považovali predpisy tohto členského štátu, na území ktorého daná osoba
vykonáva svoju činnosť ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba.

56. Zároveň je v nariadení konštatované, že je potrebné, aby nariadenie č. 1408/71 zostalo v účinnosti
a malo naďalej právne účinky, na účely niektorých aktov a dohôd spoločenstva, ktorých je spoločenstvo
stranou, aby sa zachovala právna istota.

57. Podľa čl. 1. písm. a) a b) nariadenia č. 883/2004; na účely tohto nariadenia:
a) "činnosť ako zamestnanec" znamená každú činnosť alebo rovnocennú situáciu, ktorá sa za takú
považuje na účely právnych predpisov v oblasti sociálneho zabezpečenia členského štátu, v ktorom
takáto činnosť alebo rovnocenná situácia existuje;
b) "činnosť ako samostatne zárobkovo činná osoba" znamená každú činnosť alebo rovnocennú situácia,
ktorá sa za takú považuje na účely právnych predpisov v oblasti sociálneho zabezpečenia členského
štátu, v ktorom takáto činnosť alebo rovnocenná situácia existuje;

58. Podľa čl. 2 ods. 1 nariadenia č. 883/2004; toto nariadenie sa vzťahuje na štátnych príslušníkov
členského štátu, osoby bez štátnej príslušnosti a utečencov, ktorí majú bydlisko v členskom štáte a
podliehajú alebo podliehali právnym predpisom jedného alebo viacerých členských štátov, ako aj na ich
rodinných príslušníkov a ich pozostalých.

59. Podľa čl. 11 ods. 1 a 2 nariadenia č. 883/2004; (1) Osoby, na ktoré sa toto nariadenie vzťahuje,
podliehajú právnym predpisom len jedného členského štátu. Tieto právne predpisy sa určia v súlade s
touto hlavou.
(2.) Na účely tejto hlavy osoby, ktoré prijímajú peňažné dávky na základe ich činnosti ako zamestnanca
alebo samostatne zárobkovo činnej osoby, alebo ako dôsledok tejto činnosti, sa považujú za osoby,
ktoré vykonávajú túto činnosť. Toto sa nevzťahuje na dôchodky v invalidite, starobné dôchodky alebo



pozostalostné dôchodky alebo, na dôchodky v súvislosti s pracovným úrazom alebo chorobou z
povolania, alebo na nemocenské peňažné dávky vzťahujúce sa na ošetrenie počas neobmedzenej doby.

60. Podľa čl. 13 ods. 3 nariadenia č. 883/2004; osoba, ktorá zvyčajne vykonáva činnosť ako zamestnaná
osoba a činnosť ako samostatne zárobkovo činná osoba v odlišných členských štátoch, podlieha
právnym predpisom členského štátu, v ktorom vykonáva činnosť ako zamestnanec, alebo ak vykonáva
takúto činnosť v dvoch alebo viacerých členských štátoch, právnym predpisom určeným v súlade s
odsekom 1.

61. Keďže žalobca nevykonával činnosť ako zamestnanec v dvoch alebo viacerých členských štátoch
Európskej únie, čl. 13 ods. 1 nariadenia č. 883/2004 by sa na jeho prípad neaplikoval.

62. Podľa čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004; ak ako dôsledok tohto nariadenia osoba podlieha
právnym predpisom členského štátu iného, ako sú právne predpisy určené v súlade s hlavou II nariadenia
(EHS) č. 1408/71, tieto právne predpisy sa ďalej uplatňujú, pokiaľ príslušná situácia zostáva nezmenená,
pokiaľ daná osoba nepožiada, aby podliehala právnym predpisom, ktoré sa uplatňujú podľa tohto
nariadenia. Žiadosť sa predkladá do troch mesiacov od dátumu uplatňovania tohto nariadenia príslušnej
inštitúcii členského štátu, ktorého právne predpisy sa uplatňujú podľa tohto nariadenia, ak daná osoba
podlieha právnym predpisom tohto členského štátu k dátumu uplatňovania tohto nariadenia. Ak sa
žiadosť predloží po uvedenom časovom limite, zmena sa uskutoční v prvý deň nasledujúceho mesiaca.

63. Podľa § 3 Zákona no sociálnom poistení v znení do 31.12.2010; zárobková činnosť podľa tohto
zákona je
a) na účely nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia
1. činnosť zamestnanca,
2. činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, z ktorej je povinne nemocensky poistená a povinne
dôchodkovo poistená,
b) na účely poistenia v nezamestnanosti činnosť zamestnanca.

64. Podľa § 3 Zákona o sociálnom poistení v znení od 01.01.2011 do 30.06.2014; zárobková činnosť
podľa tohto zákona je, ak osobitný predpis alebo medzinárodná zmluva, ktorá má prednosť pred zákonmi
Slovenskej republiky, neustanovuje inak, činnosť vyplývajúca z právneho vzťahu, ktorý zakladá
a) právo na príjem zo závislej činnosti podľa osobitného predpisu, okrem nepeňažného príjmu z
predchádzajúceho právneho vzťahu, ktorý zakladal právo na príjem zo závislej činnosti podľa osobitného
predpisu, poskytnutého z prostriedkov sociálneho fondu,
b) dosahovanie príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu.

65. Podľa § 5 Zákona o sociálnom poistení v znení do 31.12.2010; samostatne zárobkovo činná osoba
podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá
a) vykonáva poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách a je
zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu,
b) má oprávnenie prevádzkovať živnosť,
c) má oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu okrem činnosti fyzickej osoby v
pracovnom pomere, na ktorej výkon je povinná mať oprávnenie podľa osobitného predpisu,
d) je spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti alebo komplementárom komanditnej spoločnosti,
e) vykonáva športovú činnosť zárobkovo, ale nie v pracovnom pomere,
f) vykonáva činnosť obchodného zástupcu.

66. Podľa § 5 Zákona o sociálnom poistení v znení od 01.01.2011 do 30.06.2014; samostatne zárobkovo
činná osoba podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a je registrovaná podľa
osobitného predpisu v súvislosti so zárobkovou činnosťou uvedenou v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3,
okrem fyzickej osoby, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu
fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.

67. Podľa § 14 ods. 1 písm. b) Zákona o sociálnom poistení; povinne nemocensky poistená je
samostatne zárobkovo činná osoba, ktorej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti
podľa osobitného predpisu 6) alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou
činnosťou bol vyšší ako 12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5.



68. Podľa § 15 ods. 1 psím. b) Zákona o sociálnom poistení; povinne dôchodkovo poistená je samostatne
zárobkovo činná osoba, ktorá je povinne nemocensky poistená.

69. Podľa § 21 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení; povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osobe vzniká od 1. júla kalendárneho roka
nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem uvedený v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a
3 bol vyšší ako 12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5, a zaniká 30. júna
kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem uvedený v § 3 ods. 1 písm.
b) a ods. 2 a 3 nebol vyšší ako 12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5, ak tento
zákon neustanovuje inak.

70. Podľa § 128 ods. 1, 2 a 3 Zákona o sociálnom poistení v znení do 30.06.2014; (1)Poistné na
nemocenské poistenie platí
a) zamestnanec,
b) zamestnávateľ,
c) povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba,
d) dobrovoľne nemocensky poistená osoba.

(2) Poistné na starobné poistenie platí
a) zamestnanec,
b) zamestnávateľ,
c) povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba,
d) dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba,
e) štát,
f) Sociálna poisťovňa.

(3) Poistné na invalidné poistenie platí, ak tento zákon neustanovuje inak,
a) zamestnanec,
b) zamestnávateľ,
c) povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba,
d) dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba,
e) štát.

71. Podľa § 20 ods. 1 písm. b) Zákona č. 43/2004 Z. z. v znení do 31.12.2012; príspevky na starobné
dôchodkové sporenie (ďalej len "príspevky") platí, ak tento zákon neustanovuje inak, samostatne
zárobkovo činná osoba povinne dôchodkovo poistená podľa osobitného predpisu zúčastnená na
starobnom dôchodkovom sporení.

72. Podľa § 20 ods. 1 písm. b) Zákona č. 43/2004 Z. z. v znení od 01.01.2012 do 31.decembra 2012;
príspevky na starobné dôchodkové sporenie (ďalej len "príspevky") platí, ak tento zákon neustanovuje
inak, samostatne zárobkovo činná osoba povinne dôchodkovo poistená podľa osobitného predpisu
zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení.

73. Podľa § 129 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení; suma poistného na nemocenské
poistenie, suma poistného na starobné poistenie, suma poistného na invalidné poistenie, suma
poistného na úrazové poistenie, suma poistného na garančné poistenie, suma poistného na poistenie
v nezamestnanosti a suma poistného do rezervného fondu solidarity (ďalej len "poistné") sa určujú
percentuálnou sadzbou z vymeriavacieho základu dosiahnutého v rozhodujúcom období (ďalej len
"vymeriavací základ").
74. Správny súd pri vysporiadávaní sa so žalobnými námietkami žalobcu prihliadol aj na iné jazykové
znenia nariadenia č. 887/2004 (český, nemecký, anglický).

75. Po oboznámení sa s vyššie uvedeným nariadením č. 883/2004 a jeho relevantnými článkami
správny súd dospel k záveru, že žalobné námietky žalobcu nie sú dôvodné. V zmysle vyššie
uvedeného je zrejmé, že účelom nariadenia č. 883/2004 bolo zjednodušiť postavenie poistencov, ktorí
sú činní na území viacerých štátov Európskej únie a z tohto dôvodu podliehali v oblasti sociálneho
zabezpečenia právnym úpravám viacerých členských štátov. Článok 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004



je prechodným ustanovením zabezpečujúcim ochranu dotknutých osôb pri prechode na režim zavedený
týmto nariadením, keďže dôsledkom bola zmena v určení systému sociálneho zabezpečenia, ktorému
majú resp. mali v zmysle tohto nariadenia dotknuté osoby podliehať. Dôsledkom uplatňovania tohto
článku by mohol byť aj zánik sociálneho poistenia v jednom z členských štátov, ktorého legislatíve
v rámci sociálneho zabezpečenia osoba podliehala v zmysle nariadenia č. 1408/71, ak by nedošlo
k zmene situácie dotknutej osoby (výkon činnosti v dvoch a viacerých členských štátoch by zostal
nezmenený) a ak by táto osoba nepožiadala príslušnú inštitúciu členského štátu, ktorého predpisom
v oblasti sociálneho zabezpečenia má v zmysle nariadenia č. 883/2004 podliehať, že chce, aby sa
na ňu vzťahovali právne predpisy sociálneho zabezpečenia v zmysle kritérií stanovených nariadením
č. 883/2004. Účinnosťou nariadenia č. 883/2004 tak situácia dotknutých osôb (pri rešpektovaní, že
sa nezmenili skutkové okolnosti pôsobenia v dvoch alebo viacerých členských štátoch, a aj v prípade
žalobcu podľa správneho súdu tieto skutkové okolnosti zostali nezmenené, keď naďalej vykonával
činnosť ako zamestnanec v Maďarsku a ako samostatne zárobkovo činná osoba na Slovensku) zostala
nezmenená a kritéria určenia rozhodujúcej legislatívy podľa nariadenia č. 883/2004 by sa na tieto osoby
vzťahovali len ak by dotknuté osoby realizovali úkon, ktorým by požiadali o aplikáciu nariadenia č.
883/2004 resp. aplikáciu týmto nariadením určeného systému sociálneho zabezpečenia konkrétneho
členského štátu. Na tento úkon by potom nadväzoval zánik sociálneho poistenia v členskom štáte,
ktorého predpisy sociálneho zabezpečenia by sa na dotknutú osobu uplatňovali v zmysle nariadenia č.
1408/71 a ktoré by sa na dotknutú osobu už nemali aplikovať v zmysle kritérií určených nariadením č.
883/2004.

76. Všetky okolnosti a skutočnosti, ktoré by súviseli s vyššie uvedeným prechodným ustanovením čl. 87
ods. 8 nariadenia č. 883/2004 a s tým súvisiace prípadné žalobné námietky by ale podľa správneho súdu
bolo možné v konkrétnostiach vyhodnocovať v rámci konania, v ktorom by sa riešila otázka spornosti
zániku poistenia resp. jeho trvania v dôsledku aplikácie uvedeného čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004.
V tomto konaní sú predmetom súdneho prieskumu rozhodnutia, ktorým boli žalobcovi predpísané dlžné
sumy poistného a povinných príspevkov. Otázku trvania poisteného vzťahu v tomto konaní nie je
možné opätovne riešiť, pretože o tejto otázke bolo právoplatne rozhodnuté orgánom verejnej správy
1. stupňa rozhodnutím č. 6252-1/2018-VK GC09/50 zo dňa 17.01.2018 tak, že povinné nemocenské
poistenie a povinné dôchodkové poistenia žalobcu dňa 30.04.2010 nezaniklo a žalovaná rozhodnutím č.
39975-2/2018-BA zo dňa 19.04.2018 uvedené rozhodnutie potvrdila a odvolanie žalobcu zamietla. Ako
správne uviedla žalovaná (aj s poukazom na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9Sžso/1/2015
zo dňa 28.09.2016) v konaní o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia, ktorým bolo predpísané dlžné
poistené, otázku trvania poisteného vzťahu, ak bola právoplatne vyriešená, nie je možné opätovne riešiť.
Žalobca nevyužil svoje oprávnenie podať proti rozhodnutiam o tom, že jeho poistenie k 30.04.2010
nezaniklo, správnu žalobu.

77. Z administratívneho spisu a ani z tvrdení žalobcu nezistil správny súd iný dôvod, ktorý by svedčil o
zániku účasti žalobcu na sociálnom poistení v období, za ktoré bolo predpísané poistné a príspevky a
ktoré by orgány Sociálnej poisťovne nezobrali do úvahy.

78. Význam, povahu a dôsledky úkonu žalobcu, a to podania Registračného listu - odhlášky nie je
podľa správneho súdu možné riešiť v tomto súdnom konaní, pretože sporná otázka zániku účasti na
sociálnom poistení bola orgánmi Sociálnej poisťovne s konečnou platnosťou vyriešená. V dôsledku tejto
skutočnosti preto nemožno uznať ani argumentáciu žalobcu, že u neho došlo k zmene skutkovej situácie
v zmysle požiadavky vyslovenej v čl. 87 ods. 8 nariadenia č. 883/2004, nakoľko podanie odhlášky
nemalo za následok zánik účasti na sociálnom poistení v Slovenskej republike, čo bolo konštatované v
právoplatných rozhodnutiach orgánov Sociálnej poisťovne a správnemu súdu v tomto konaní neprináleží
posudzovať správnosť tohto záveru.

79. Správnemu súdu sa žiada ešte uviesť, že ak by aj žalobca požiadal o aplikáciu nariadenia č.
883/2004 úkonom, ktorý by bol vyhodnotený ako jednoznačný a akceptovateľný, ale urobil by ho voči
inštitúcii nesprávneho členského štátu, ktorý je určený nariadením č. 883/2004, bolo by povinnosťou tejto
inštitúcie postúpiť vec príslušnej inštitúcii podľa č. 2 ods. 3 nariadenia č. 987/2009 zo 16.09.2009, ktorým
sa stanovuje postup pri vykonávaní nariadenia (ES) č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho
zabezpečenia (ďalej aj len „nariadenie č. 987/2009“ alebo „vykonávacie nariadenie“).



80. Akékoľvek tvrdenia žalobcu o tom, že mu bola nedostatočne poskytnutá pomoc zo strany
zamestnanca Sociálnej poisťovne, sú preto podľa správneho súdu v tomto konaní (ktorého predmetom
súdneho prieskumu sú rozhodnutia o predpísaní poisteného a povinných príspevkov) s ohľadom na
vyššie uvedenú argumentáciu nepodstatné. Je potrebné taktiež uznať skutočnosť, prednesenú aj
zástupcami účastníkov konania na pojednávaní pred správnym súdom, že s ohľadom na značný časový
odstup by bolo ťažké preukázať skutočný obsah komunikácie medzi zamestnancom Sociálnej poisťovne
a žalobcom.

81. Aj keď problematika sociálneho zabezpečenia pri výkone činností na území rôznych členských štátov
Európskej únie je komplikovaná, je potrebné uviesť, že nariadenie č. 883/2004 a vykonávacie nariadenie
k nemu na to pamätajú a aj prechodné ustanovenia poskytli dotknutým osobám zodpovedajúcu ochranu.
Tieto nariadenia navyše ukladajú tak členským štátom, ako aj ich konkrétnym inštitúciám, povinnosť
poskytovať dotknutým osobám pomoc a poradenstvo.

82. Pokiaľ žalobca poukazoval na čl. 87 ods. 13 nariadenia č. 883/2004, tu je potrebné uviesť, že v
tomto článku sú formulované požiadavky voči členským štátom a nie voči konkrétnej inštitúcii sociálneho
poistenia. Preto poukaz na tento článok nariadenia v kontexte zanedbania povinností zo strany Sociálnej
poisťovne nebol dôvodný. Požiadavky vo vzťahu k inštitúciám členských štátov sú uvedené skôr vo
vykonávacom nariadení k nariadeniu č. 883/2004.

83. Aj pri rešpektovaní povinnosti orgánov Sociálnej poisťovne poskytovať pomoc a poradenstvo nebolo
podľa správneho súdu preukázané, že by bol žalobca nesprávne usmernený. Aj pri rešpektovaní
požiadavky voči Sociálnej poisťovni, aby jej orgány plnili uvedené povinnosti je potrebné zdôrazniť, že
tieto povinnosti Sociálnej poisťovne nezbavujú fyzickú osobu pôsobiacu na území viacerých štátov
Európskej únie, aby dbala na svoje práva a povinnosti, tieto si relevantným spôsobom uplatňovala a
plnila a využila k tomu slúžiace prostriedky pomoci a poradenstva.

84. Po dôkladnom oboznámení sa s prejednávanou vecou a po prejednaní veci správny súd dospel
k záveru, že otázkou vyhodnotenia Registračného úkonu žalobcu - odhlášky sa v tomto konaní
nemôže zaoberať, pretože otázka zániku poistenia na základe tohto úkonu žalobcu už bola orgánmi
Sociálnej poisťovne právoplatne vyriešená a žalobca príslušné rozhodnutia orgánov Sociálnej poisťovne
nerozporoval podanou správnou žalobou. V tomto súdnom konaní je predmetom súdneho prieskumu
otázka predpísania dlžného poisteného a povinných príspevkov.

85. Preskúmavané rozhodnutia boli vydané v nadväznosti na uvedené rozhodnutia orgánov Sociálnej
poisťovne o tom, že postenie žalobcu k 30.04.2010 nezaniklo a žalobca v dôsledku týchto rozhodnutí v
spojení so splnením zákonom stanovených podmienok bol povinný platiť poistené a povinné príspevky, a
preto boli predpísané správne. Správny súd nezistil iné dôvody, v dôsledku ktorých by povinnosť žalobcu
platiť poistené a povinné príspevky zanikla.

86. Aj žalobné námietky, ktorými žalobca poukazoval na to, že orgány Sociálnej poisťovne jeho
odhlášku najprv akceptovali a bol mu vrátený preplatok poistného v sume 506,40 Eur podľa správneho
súdu nemožno vyhodnocovať v tomto súdnom konaní. Žalobca sa poukazom na tieto skutočnosti
snažil preukázať, že odhláška bola akceptovaná a teda k zániku jeho poistenia k 30.04.2010 došlo.
Opätovne však správny súd uvádza, že ide skutočnosti týkajúce sa trvania poisteného pomeru, čo bolo
predmetnom iných rozhodnutí Sociálnej poisťovne, ktoré neboli predmetom tohto súdneho prieskumu.

87. Správny súd s ohľadom na vyššie uvedenú argumentáciu považuje preskúmavané rozhodnutia
orgánov Sociálnej poisťovane za preskúmateľné a zákonné, zodpovedajúce právnej úprave. Z prílohy
rozhodnutia orgánu verejnej správy 1. stupňa je zrejmé ako a v akej sume bolo predpísané poistné
a povinné príspevky. Žalobca výšku predpísanej sumy nerozporoval a ani správny súd nezistil žiadne
skutočnosti, ktoré by boli dôkazom tohto, že výška predpísanej sumy nie je správna.

88. Žalobca v správnej žalobe alternatívne navrhol, aby správny súd v zmysle § 192 SSP pre
prípad, že sa stotožní so správnou žalobou napadnutými rozhodnutiami, využil právo moderovať výšku
predpísanej sumy poistného a povinných príspevkov. Žalobca žiadal, aby správny súd prihliadol na to,
že výška je šikanózna a neprimeraná vzhľadom ku konkrétnym okolnostiam prípadu. Žalobca žiadal
zohľadniť jeho dobromyseľnosť, pohnútku, dobré mravy a aj spoluzavinenie Sociálnej poisťovne za



vzniknutý protiprávny stav. Rovnako žiadal zohľadniť aj tú skutočnosť, že bol v období od 03.06.2010
do 09.06.2010, od 02.11.2010 do 18.11.2010, od 03.10.2011 do 12.10.2011, od 05.02.2012 do
24.02.2012, od 23.05.2012 do 30.06.2012, od 05.11.2012 do 14.11.2012 a od 25.03.2013 do 01.09.2013
práceneschopný, čo dokladoval vyhláseniami ošetrujúceho lekára, podanými na tlačive VÝMENNÝ
LIST-POUKAZ, všetky datované dňa 29.06.2018. Žalobca zdôraznil, že by bolo nespravodlivé žiadať
od neho plniť poistené aj za obdobia, počas ktorých bol práceneschopný a vedome si neuplatňoval
dávky zo sociálneho zabezpečenia v Slovenskej republike v presvedčení, že sa na neho vzťahovali len
právne predpisy Maďarskej republiky, na území ktorej vykonával zárobkovú činnosť ako zamestnanec.

89. Na pojednávaní pred správnym súdom právny zástupca žalobcu konkretizoval výšku peňažnej
moderácie a žiadal, aby správny súd zmenil rozhodnutie tak, že bude povinný zaplatiť len 20% z
predpísanej dlžnej sumy.

90. Pokiaľ žalobca žiadal správny súd, aby v rámci peňažnej moderácie prihliadol na jeho
dobromyseľnosť, dobré mravy, pohnútku a spoluzavinenie Sociálnej poisťovne na vzniknutom
protiprávnom stave, správny súd dospel k záveru, že tieto skutočnosti nie je možné zohľadniť v tomto
konaní, keď je nutné rešpektovať právoplatné rozhodnutie o tom, že poistný pomer žalobcu nezanikol.
Prípadná obrana žalobcu týkajúca sa nesúhlasu s tým, že orgány Sociálnej poisťovne neuznali, že jeho
poistenie dňa 30.04.2010 zaniklo, mohla byť prednesená v správnej žalobe a sporná otázka tak mohla
byť vyriešená správnym súdom, prípadne následne kasačným súdom. Bez zaujatia stanoviska k otázke
zániku poistenia v rámci správneho súdnictva by zohľadnením žalobcom namietaných skutočností
správny súd zasahoval do takého konania a jeho výsledného rozhodnutia, ktoré síce predchádzali
správnou žalobou napadnutým rozhodnutiam, ale nie sú predmetom súdneho prieskumu.

91. Žalobcom tvrdené práceneschopnosti boli preukazované len vyhláseniami ošetrujúceho lekára,
všetky datované v ten istý deň, bez konkrétnejšieho a jednoznačného dôkazu, ktorý by tvrdené
práceneschopnosti preukázal.

92. Navyše má správny súd za to, že inštitút peňažnej moderácie v ustanovení § 192 SSP nie je
možné aplikovať bezvýhradne na všetky peňažné plnenia, ktoré sú obsiahnuté v preskúmavaných
rozhodnutiach orgánov verejnej správy. Pokiaľ je peňažné plnenie dôsledkom aplikácie zákonných
ustanovení, v ktorých je presne stanovený spôsob výpočtu a je odrazom plnenia povinnosti dotknutého
subjektu na základe presne stanovených kritérií, vylučuje to neprimeranú povahu uloženého plnenia.
Vychádzajúc z koncepcie moderácie peňažného plnenia správnym súdom, ktorá bola obsiahnutá aj v
Občianskom súdnom poriadku (§ 250j ods. 5 v spojení s § 250i ods. 2 OSP) je priestor na uplatnenie
peňažnej moderácie skôr v prípadoch, kedy by peňažné plnenie bolo uložené vo veci súkromnoprávnej
povahy alebo by išlo o náhradu škody.

93. Z vyššie uvedených dôvodov preto správny súd návrh na peňažnú moderáciu zamietol.

94. Žalobca nebol v konaní pred správnym súdom úspešný, preto mu správny súd nepriznal právo na
náhradu trov konania podľa § 167 ods. 1 SSP a contrario.

Poučenie:

Doručený rozsudok je právoplatný (§ 145 ods. 1 SSP).

Proti tomuto rozsudku je prípustná kasačná sťažnosť (§ 438 ods. 1 SSP, § 439 ods. 1 SSP
a § 439 ods. 3 SSP a contr.).

O kasačnej sťažnosti rozhoduje kasačný súd - Najvyšší súd SR (§ 438 ods. 2 SSP). Kasačnú sťažnosť
je potrebné podať na Krajskom súde v Banskej Bystrici (§ 444 ods. 1 SSP) v lehote jedného mesiaca od
doručenia rozhodnutia oprávnenému subjektu (§ 443 ods. 1 SSP). Kasačná sťažnosť podaná v listinnej
podobe musí byť podaná v potrebnom počte vyhotovení (§ 56 ods. 3 SSP).

Podľa § 445 ods. 1, 2 SSP, (1) v kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania
podľa § 57 uviesť



a) označenie napadnutého rozhodnutia,
b) údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené,
c) opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440
sa podáva (ďalej len "sťažnostné body"),
d) návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).
(2) Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.

Sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ nemusí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený
advokátom (§ 449 ods. 2 písm. b) SSP).

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje