KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice29. 9. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 2Sd/72/2012 z 29. 9. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 29. septembra 2014, sp. zn. 2Sd/72/2012, ECLI:SK:KSKE:2014:7012201190.7

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 2Sd/72/2012
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7012201190
Dátum vydania rozhodnutia: 30. 09. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Baranová
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2014:7012201190.7

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach samosudkyňou JUDr. Evou Baranovou, v právnej veci navrhovateľky G. S.,
bývajúceho v A. E. I., E.. A. XXX/X, proti odporcovi Sociálnej poisťovni, ústredie, Bratislava, Ul. 29.
augusta č. 8, o invalidnom dôchodku, takto

r o z h o d o l :

P o t v r d z u j e rozhodnutie odporcu z 01.07.2014 č. XXX XXX XXXX X.

Náhradu trov konania účastníkom n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Odporca rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 28.06.2012 podľa § 70 a § 71 zákona č. 461/2003
Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) zamietol
žiadosť navrhovateľky o invalidný dôchodok zo dňa 13.06.2012.

Navrhovateľka podala návrh na preskúmanie rozhodnutia, v ktorom namietala svoj nepriaznivý
zdravotný stav.

Odporca na základe podaného opravného prostriedku opätovne posúdil zdravotný stav navrhovateľky
a vydal nové rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X - I. zo dňa 01.07.2014 , ktorým podľa § 70 ods.1 a § 82
zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení priznal navrhovateľke od 21.05.2014 invalidný dôchodok
v sume 145,10 eur mesačne. Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X - II. zo dňa 01.07.2014 podľa § 112
zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení zrušil rozhodnutie zo dňa 28.06.2012 o zamietnutí žiadosti
o priznanie invalidného dôchodku.

Nové rozhodnutie odôvodnil tým, že navrhovateľka podľa odborného posudku posudkového lekára
Sociálnej poisťovne, pobočky Košice zo dňa 21.05.2014 je invalidná podľa § 71 ods.1 zákona o
sociálnom poistení, lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať
zárobkovú činnosť o 50 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Navrhovateľka v podaní zo dňa 03.09.2014 zotrvala v návrhu na preskúmanie rozhodnutia odporcu,
ktorým jej bol priznaný dôchodok v sume 145,10 eur mesačne odo dňa 21.05.2014 z dôvodu, že jej
nebol invalidný dôchodok priznaný odo dňa podania žiadosti alebo od obdobia vydania rozhodnutia o
zamietnutí, t.j. od júna 2012.



Odporca v písomnom vyjadrení k opravnému prostriedku navrhol napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako
vecne správne.

Súd podľa § 250l a nasl. O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie, oboznámil sa s dávkovým spisom
a zistil tento skutkový stav.

Navrhovateľka žiadosťou zo dňa 13.06.2012 požiadala odporcu o priznanie invalidného dôchodku,
ktorý žiadala priznať odo dňa 11.06.2012. Podkladom pre vydanie nového rozhodnutia odporcu zo
dňa 01.07.2014 bol posudok posudkového lekára sociálneho poistenia, ústredie, pracovisko Košice z
21.05.2014, podľa ktorého navrhovateľka je invalidná podľa § 71 ods.1 zákona o sociálnom poistení
s dátumom vzniku invalidity odo dňa 21.05.2014, nakoľko do tohto dňa navrhovateľka poberala
nemocenské dávky. Mieru poklesu schopností vykonávať zárobkovú činnosť posudkový lekár určil na
50 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Podľa posudkového lekára rozhodujúcim zdravotným postihnutím u navrhovateľky je recidivujúca
depresívna porucha ťažká, bez psychotických príznakov zaradené do kapitoly V, položka 3, písm.b)
prílohy č. 4 zákona o sociálnom poistení. V posudku uvádza, že zdravotný stav navrhovateľky bol
opakovane zhodnotený a posúdený posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie na základe
novodokladovaných lekárskych nálezov v rokoch 2012 a 2013 (dňa 08.10.2012, v dopĺňajúcich
posudkoch dňa 13.02.2013, 26.06.2013, 20.08.2013 a 27.01.2014). V posudku zo dňa 21.05.2014
posudkový lekár uviedol, že postihnutie vyplývajúce z pohybového ústrojenstva ako rozhodujúce
zdravotné postihnutie pri známych degeneratívnych zmenách bez motorického deficitu, bez známok
koreňového poškodenia, bez periférnej artritídy na kĺboch a výraznejšieho funkčného postihu zodpovedá
maximálne 35 % miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Lekárske nálezy dokumentujú,
že navrhovateľka je liečená pre prieduškovú astmu, avšak bez náležitého odborného zdokumentovania
diagnostického záveru bez vyšetrenia bronchokonstrikčným, ev. bronchodilatačným testom, na ktorom
posudkový lekár netrvá, lebo z hľadiska funkčného postihnutia aj pri ev. zdokumentovaní diagnostického
záveru lege artis je tento nález posudkovo málo významný. Postihnutie vyplývajúce z depresívnej
poruchy pri závažnom sociálnom strese (smrť manžela, existenčné a zdravotné problémy) boli
zhodnotené aj za prítomnosti prísediacej lekárky z odboru psychiatrie dňa 26.06.2013, kedy bolo
konštatované, že recidivujúca depresívna porucha má undulujúci priebeh a podľa doložených
lekárskych nálezov nezdôvodňuje invaliditu. Pri opätovnom zhodnotení zdravotného stavu aj na
základe novodoložených lekárskych nálezov a opätovného psychiatrického vyšetrenia posudkový lekár
konštatoval dlhodobé pretrvávanie depresívnej symptomaticky ťažkého stupňa v rámci diagnostického
záveru - recidivujúcej depresívnej poruchy v poslednom období už bez výraznejšieho zlepšenia napriek
intenzívnej antidepresívnej liečbe, aj pre pretrvávajúci dlhodobý nezlepšujúci sa algický stav, ktorý v
podstatnej miere ovplyvňuje ťažkú depresívnu poruchu. Funkčné postihnutie vyplývajúce z psychického
ochorenia spĺňa charakter takého dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, ktorý už zdôvodňuje u
navrhovateľky invaliditu. Nakoľko sa jedná o chronicky pretrvávajúcu depresiu ťažkého stupňa bez
psychotických príznakov, posudkový lekár stanovil dolnú hranicu príslušného percentuálneho rozpätia,
t.j. 50 % s dátumom vzniku odo dňa tohto posúdenia, t.j. od 21.05.2014.

Navrhovateľka na pojednávaní dňa 30.09.2014 uviedla, že trvá na svojom návrhu z dôvodu, že žiada o
priznanie dôchodku od podania žiadosti, teda od roku 2012. Zástupkyňa odporcu uviedla, že zdravotný
stav navrhovateľky bol posudzovaný opakovane, naposledy v máji 2014 na základe lekárskych správ.
Bola stanovená miera poklesu schopností vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá už podmieňuje priznanie
invalidity, a preto na základe tohto posudku bol aj rozhodnutím zo dňa 01.07.2014 navrhovateľke
priznaný invalidný dôchodok. Tento dôchodok sa jej však pri výplate kráti o polovicu vzhľadom na to, že
navrhovateľka je poberateľkou aj vdovského dôchodku. Napadnuté rozhodnutie navrhla potvrdiť.

Podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal
invalidným, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa
podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.



Podľa § 71 ods.1 zákona o sociálnom poistení poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý
zdravotný stav má pokles schopností vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so
zdravou fyzickou osobou.

Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopností
vykonávať zárobkovú činnosť a ktorú má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok (§
71 ods.2 zákona o sociálnom poistení).

Pokles schopností vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej schopnosti,
duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom
a telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby (§ 71 ods.3
prvá veta zákona o sociálnom poistení).

Pokles schopností vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje na základe:

a) lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia a z hodnotenia
liečby s určením diagnostického záveru, stabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby, a

b) komplexne funkčných vyšetrení a ich záverov, pričom sa prihliada na zostávajúcu schopnosť
vykonávať zárobkovú činnosť, zostávajúcu schopnosť prípravy na povolanie, možnosti poskytnutia
pracovnej rehabilitácie alebo rekvalifikácie.

Miera poklesu schopností vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného
postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a so zreteľom na
závažnosť ostatných zdravotných postihnutí (§ 71 ods.6 zákona o sociálnom poistení).

Zdravotný stav navrhovateľky bol pre účely posudzovania invalidity opakovane posudzovaný
posudkovým lekárom sociálneho poistenia, ktorý hodnotil jej zdravotný stav na podklade aktuálnych
lekárskych správ a nálezov. Ešte vo svojom posudku z 27.01.2014 za rozhodujúce zdravotné
postihnutie stanovil choroby podporného a pohybového aparátu s 35 % mierou poklesu schopností
vykonávať zárobkovú činnosť. Psychické ochorenie - depresívna porucha v tom čase z hľadiska
dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu nedosahovala takú závažnosť, ktorá by podmieňovala
spolu s ostatnými ochoreniami invaliditu. V posudku z 21.05.2014 posudkový lekár po zhodnotení
nových lekárskych nálezov a opätovného psychiatrického vyšetrenia stanovil rozhodujúcim ochorením
recidivujúcu depresívnu poruchu ťažkú, bez psychotických príznakov, zaradenú v kapitole V, pol. 3,
písm.b) a určil mieru poklesu zárobkovej činnosti 50 % s odôvodnením, že toto ochorenie napriek
intenzívnej liečbe je bez výrazného zlepšenia a pre pretrvávajúci dlhodobý nezlepšujúci sa algický stav,
ktorý v podstatnej miere ovplyvňuje ťažkú depresívnu poruchu. Posudkový lekár určil dátum vzniku
invalidity dňom 21.05.2014 z dôvodu, že navrhovateľka do tohto dňa poberala nemocenské dávky.
Z uvedeného vyplýva, že navrhovateľkina požiadavka, že invalidný dôchodok jej mal byť priznaný
od podania žiadosti alebo podania opravného prostriedku, je neopodstatnená, pretože v tom čase
podľa lekárskych správ bolo rozhodujúcim ochorením ochorenie pohybového ústrojenstva, ktoré však
nemalo také dôsledky na pracovnú schopnosť, ktoré by odôvodňovali invaliditu. Invalidita navrhovateľky
je následok psychického ochorenia - depresívnej poruchy, ktorá napriek liečbe nadobudla charakter
dlhodobého ochorenia s podstatným vplyvom na pracovnú schopnosť navrhovateľky. Z uvedeného
dôvodu súd rozhodnutie odporcu z 01.07.2014, ktorým priznal navrhovateľke invalidný dôchodok od
21.05.2014, potvrdil podľa § 250q ods.2 O.s.p. ako zákonný.

Náhradu trov konania súd účastníkom nepriznal, pretože navrhovateľka nebola v konaní úspešná a
odporcovi právo na náhradu trov zo zákona nepatrí.



Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd SR v
Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Košiciach, a to písomne v dvoch vyhotoveniach.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods.3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Odvolanie možno odôvodniť len tým, že

a) v konaní došlo k vadám uvedeným v § 221 ods.1,

b) konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci,

c) súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy, potrebné
na zistenie rozhodujúcich skutočností,

d) súd prvého stupňa dospel na základe vykonaných dôkazov k nesprávnym skutkovým zisteniam,

e) doteraz zistený skutkový stav neobstojí, pretože sú tu ďalšie skutočnosti alebo iné dôkazy, ktoré
doteraz neboli uplatnené (§ 205a),

f) rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.