KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice3. 3. 2014plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 8Sd/79/2013 z 3. 3. 2014

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 3. marca 2014, sp. zn. 8Sd/79/2013, ECLI:SK:KSKE:2014:7013201596.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 8Sd/79/2013
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7013201596
Dátum vydania rozhodnutia: 04. 03. 2014
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Styková
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2014:7013201596.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach, samosudkyňa JUDr. Eva Styková, v právnej veci navrhovateľa: Y. U.,
A.. XX.XX.XXXX, W. U. XX, O., zastúpený JUDr. Richardom Plichcikom, advokátom, Advokátska
kancelária, Urbánkova 6, Košice, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa, ústredie Bratislava, Ul. 29.
augusta 8- 10, 813 63 Bratislava, o preskúmanie rozhodnutia zo dňa 04.03.2014 č. XXX XXX XXXX X,
v konaní o starobnom dôchodku, takto

r o z h o d o l :

P o t v r d z u j e rozhodnutie odporkyne zo dňa 05.11.2013 č. XXX XXX XXXX X.

Účastníkom náhradu trov konania n e p r i z n á v a.

o d ô v o d n e n i e :

Odporkyňa napadnutým rozhodnutím zo dňa 05.11.2013 č. XXX XXX XXXX X podľa § 142 ods. 4 písm.
c/ zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení (ďalej len „zákon o sociálnom zabezpečení“) a
§ 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“)
v znení zákona č. 721/2004 Z. z. zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku od
02.08.2010.

Odporkyňa sa vo svojom rozhodnutí zaoberala žiadosťou navrhovateľa zo dňa 11.10.2013 o priznanie
starobného dôchodku od 02.08.2010. Uviedla, že z obsahu spisového materiálu, najmä z potvrdenia L.
H. N. Q.Ä. Y. U. X. Q. W. Č.. L. N.-XXXX/XX-XX z 30.03.2009 vyplýva, že rozhodnutím L.Á. H. N. Q. Y.
U. X. X. W. (ďalej len „N.“) z 13.02.2002 bol navrhovateľovi od 24.03.2002 priznaný starobný dôchodok
podľa § 132 a § 133 zákona o sociálnom zabezpečení. Tento starobný dôchodok podľa § 125 ods. 2
zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a zmene a doplnení niektorých
zákonov, s účinnosťou od 01.07.2002, sa považuje za výsluhový dôchodok.

Odporkyňa prihliadla na to, že z evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia zo dňa 11.02.2002
vyplýva, že pre nárok na starobný dôchodok a jeho výšku bola navrhovateľovi zhodnotená doba výkonu
základnej (náhradnej) vojenskej služby v období od 29.07.1966 do 11.09.1968 (I. kategória funkcií), doba
služobného pomeru príslušníka N. v období od 01.02.1969 do 31.03.1999 (I. kategória funkcií), ako aj
doba civilného zamestnania (v III. pracovnej kategórii) od 24.03.1965 do 09.07.1965 (doba učebného
pomeru), od 01.08.1965 do 28.07.1966, od 12.09.1968 do 13.10.1968, 14.10.1968 do 13.11.1968,
od 01.04.1999 do 31.12.2000 a od 01.03.2001 do 23.03.2002. Uvedený starobný dôchodok, naďalej
vyplácaný Ú.S. X. N. L. H.Ľ. N. Q. W., sa za výsluhový dôchodok iba považuje, naďalej je starobným
dôchodkom priznaným podľa zákona o sociálnom zabezpečení, pre priznanie ktorého k 24.03.2002
splnil navrhovateľ všetky zákonné podmienky. Vznik nároku na starobný dôchodok (a jeho priznanie)



podľa zákona č. 100/1988 Zb. súčasne vylučuje možnosť vzniku nároku na starobný dôchodok podľa §
65 zákona č. 461/2003 Z. z.. Takýto právny názor vyslovil aj Najvyšší súd Slovenskej republiky v rozsudku
sp. zn. 9So/41/2008 z 29.09.2008. Z tohto dôvodu navrhovateľovi nárok, uplatnený na pobočke Sociálnej
poisťovne O. žiadosťou z 11.10.2013 o priznanie starobného dôchodku zo všeobecného sociálneho
poistenia od 02.08.2010 nevznikol a z toho dôvodu odporkyňa zamietla túto žiadosť navrhovateľa.

V závere svojho rozhodnutia upozornila odporkyňa navrhovateľa na to, že v súlade s § 67 ods. 3 zákona
č. 519/2007 Z. z. má možnosť požiadať o zvýšenie priznaného starobného dôchodku, vyplácaného L.
H. N. Q. W. za obdobie dôchodkového poistenia, získané po 31.12.2003 podľa zákona č. 461/2003 Z.
z.. Starobný dôchodok v takomto prípade zvýši L. H. N. po prevedení poistného na starobné poistenie
od Sociálnej poisťovne na žiadosť Ú.J. X. N. L. H. N. Q. W..

Včas podaným opravným prostriedkom zo dňa 12.12.2013 sa navrhovateľ domáhal preskúmania
napadnutého rozhodnutia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 05.11.2013. Navrhovateľ prostredníctvom
splnomocneného zástupcu poukázal na skutočnosť, že odporca pri rozhodovaní o jeho žiadosti na
priznanie starobného dôchodku zohľadnil iba prvú časť ustanovení § 255 ods. 5 a § 60 ods. 2 zákona
o sociálnom poistení a nevysporiadal sa so skutočnosťou, že navrhovateľovi bol priznaný výsluhový
dôchodok podľa § 123 ods. 2 zákona č. 328/2002 Z. z. a nie invalidný dôchodok, ani čiastočne invalidný
dôchodok podľa § 40 a § 45 a § 101 zákona č. 328/2002 Z. z.. Podľa jeho názoru bol odporca povinný
skúmať nárok navrhovateľa nielen podľa § 273 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v spojení s § 60 ods.
2 a § 255 ods. 2 citovaného zákona, ale aj podľa § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.

V opravnom prostriedku splnomocnený zástupca navrhovateľa citoval rozsudok Najvyššieho súdu
Slovenskej republiky zo dňa 15.08.2012 sp. zn. 7So/138/2011 a po jeho aplikácii na predmetný prípad
navrhovateľa vyvodil, že starobný dôchodok navrhovateľa môže odporca krátiť primerane k počtu
skončených rokov doby trvania služby príslušníka N., rozhodujúcich pre výšku výsluhového dôchodku
podľa § 39 zákona č. 328/2002 Z. z..

Na záver splnomocnený zástupca navrhovateľa poukázal na tú skutočnosť, že z potvrdenia C. Q.
O., pripojeného k žiadosti, vyplýva, že navrhovateľ bol v období od 01.03.2001 do 31.03.2007
zamestnancom C. Q. O. a teda celková ním odpracovaná a započítaná doba predstavuje ku dňu
skončenia pracovného pomeru 41 rokov a 179 dní. Odporca však vo svojom rozhodnutí zamietol žiadosť
navrhovateľa na základe toho, že určil dobu jeho dôchodkového poistenia vo všeobecnom systéme
na základe zákona o sociálnom poistení (po zohľadnení poistenia v osobitnom systéme - 30 rokov),
výpočtom ku dňu 24.03.2009 iba vo výške 7 rokov a 53 dní a aj to za toto obdobie s poukazom na §
65 zákona o sociálnom poistení, na základe ktorého jeho žiadosť zamietol. Navrhol preto, aby krajský
súd zrušil rozhodnutie odporkyne zo dňa 05.11.2013 č. k. XXX XXX XXXX X zo dňa 05.06.2012 č. k.
8C/57/2011 a vec mu vrátil na ďalšie konanie s tým, že je povinná nahradiť navrhovateľovi trovy konania
podľa písomného vyčíslenia do troch dní od právoplatnosti rozsudku.

Podľa vyjadrenia odporkyne zo dňa 17.01.2014, s poukazom na potvrdenie L. H. N. Q. W. Č.. L. N.-
XXXX/XX-XX z 30.03.2009, v zmysle ktorého rozhodnutím L. H. N. W. z 13.02.2002 bol navrhovateľovi
od 24.03.2002 priznaný starobný dôchodok, ktorý od 01.07.2002 sa považuje za výsluhový dôchodok,
ako aj s poukazom na evidenčný list dôchodkového zabezpečenia z 11.02.2002, starobný dôchodok
je navrhovateľovi naďalej vyplácaný Ú.S. X.D. N. L. H. N. Q. W., ktorý sa za výsluhový dôchodok iba
považuje, naďalej je však starobným dôchodkom priznaným podľa zákona o sociálnom zabezpečení, pre
priznanie ktorého navrhovateľ k 24.03.2002 splnil všetky zákonné podmienky. Vznik nároku na starobný
dôchodok (a jeho priznanie) podľa zákona č. 100/1988 Z. z. súčasne vylučuje možnosť vzniku nároku na
starobný dôchodok podľa § 65 zákona o sociálnom zabezpečení, čo vyslovil aj Najvyšší súd Slovenskej
republiky v rozsudku sp. zn. 9Sd/41/2008 z 29.09.2008. Odporkyňa preto navrhla, aby krajský súd
napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdil.

Krajský súd v Košiciach ako vecne a miestne príslušný preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne
podľa ustanovení § 250l a nasledujúcich zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok (ďalej



len „O.s.p.“) a na základe vykonaného dokazovania, výsluchu navrhovateľa a jeho splnomocneného
zástupcu a splnomocnenej zástupkyne odporkyne a po oboznámení sa s obsahom dávkového spisu
odporkyne dospel k záveru, že opravný prostriedok navrhovateľa nie je dôvodný, nakoľko napadnuté
rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 05.11.2013 bolo v plnej miere zákonné a správne,
odporkyňa dostatočne zistila skutkový stav veci a vyvodila z neho i správny právny záver, s ktorým sa
krajský súd v plnej miere stotožnil.

Na pojednávaní, nariadenom na deň 04.03.2014, navrhovateľ trval na podanom opravnom prostriedku
s tým, že nežiada od odporkyne nič iné, len na čo má nárok, na základe zrážaných daní. Jemu boli
v starobnom dôchodku zohľadnené iba odpracované roky pred nástupom do zboru a potom už nič.
Konkrétne mu neboli zohľadnené roky odpracované vo C. O. od roku 2001 do roku 2007 a tiež doba,
kedy bol evidovaný na úrade práce po skončení služobného pomeru a preto žiadal zohľadniť uvedené
obdobie. Tvrdil, že jemu tieto doby neboli finančne zohľadnené pri výpočte starobného dôchodku.

Splnomocnený zástupca navrhovateľa zotrval na písomných dôvodoch návrhu a dodal, že
navrhovateľovi neboli zohľadnené žiadne doby civilného zamestnania. Predložil súdu evidenčný list
dôchodkového zabezpečenia z 11.02.2002, v zmysle ktorého navrhovateľovi bola doba služby pre
prídavok k dôchodku od 01.02.1969 do 31.03.1999 zohľadnená doba 30 rokov a 59 dní. Navrhol preto
zrušiť napadnuté rozhodnutie odporkyne a zaviazať odporkyňu k náhrade trov konania na základe
predloženého vyčíslenia a potvrdenia o porade s klientom.

Splnomocnená zástupkyňa odporkyne v plnom rozsahu zotrvala na vyjadrení a dôvodoch napadnutého
rozhodnutia. Uviedla, že navrhovateľovi bol starobný dôchodok priznaný podľa § 132 a § 133 zákona č.
100/1988 Zb. a doba poistenia bola hodnotená do dňa priznania starobného dôchodku. Pokiaľ ide o dobu
poistenia, pre vznik nároku po roku 2004 má navrhovateľ možnosť požiadať o zvýšenie dôchodku tak,
ako to uviedla odporkyňa v napadnutom rozhodnutí. Navrhla preto napadnuté rozhodnutie ako vecne
správne potvrdiť.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne v rozsahu podaného návrhu - opravného
prostriedku, súc viazaný pri svojom rozhodovaní dispozičnou zásadou v zmysle § 250l, § 212 ods. 1
O. s. p..

Na základe obsahu dávkového spisu odporkyne považoval krajský súd za preukázané, že navrhovateľ
žiadosťou spísanou dňa 11.10.2013 požiadal o priznanie starobného dôchodku od 02.08.2010.

Odporkyňa následne rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 05.11.2013 zamietla túto žiadosť
navrhovateľa podľa § 142 ods. 4 písm. c/ zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a § 259 ods.
1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z. z..

Z rozhodnutia odporkyne, ako aj z administratívneho spisu je zrejmé, že podľa obsahu potvrdenia L.
H. N. zo dňa 22.08.2013, navrhovateľovi bol priznaný rozhodnutím L. H. N.-XXXXX-XX-XXXX zo dňa
13.02.2002 starobný dôchodok podľa V. časti zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení od
24.03.2002, ktorý sa od 01.07.2002 podľa § 125 ods. 2 zákona č. 328/2002 Z. z. považuje za výsluhový
dôchodok. Pre výšku a nárok na starobný dôchodok bola navrhovateľovi započítaná doba, a to od
24.03.1965 do 09.07.1965 J. F., od 01.08.1965 do 28.07.1966 - U. T., od 29.07.1966 do 11.09.1968 N.
Q. X., od 12.09.1968 do 13.10.1968 - U. T., od 14.10.1968 do 13.11.1968 - M. E., od 01.02.1969 do
31.03.1999 F. N., od 01.04.1999 do 31.12.2000 - B. A. Ú. F. a od 01.03.2001 do 23.03.2002 - C. O..

Odporkyňa na základe týchto skutočností v odôvodnení svojho rozhodnutia uviedla, že starobný
dôchodok, navrhovateľovi naďalej vyplácaný Ú. X. N. L. H. N. Q. W., je naďalej starobným dôchodkom
priznaným podľa § 132 a § 133 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, pre priznanie ktorého k
24.03.2002 navrhovateľ splnil všetky zákonné podmienky a tento starobný dôchodok sa za výsluhový iba
považuje. Vznik nároku na starobný dôchodok (a jeho priznanie) podľa zákona č. 100/1988 Zb. súčasne



vylučuje možnosť vzniku nároku na starobný dôchodok podľa § 65 zákona č. 461/2003 Z. z.. Odporkyňa
pritom poukázala na právny názor Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vyslovený v rozsudku sp. zn.
9So/41/2008 z 29.09.2008.

Na základe týchto skutočností odporkyňa dospela k záveru, že navrhovateľovi nárok, uplatnený
na pobočke Sociálnej poisťovne O. žiadosťou z 11.10.2013 o priznanie starobného dôchodku zo
všeobecného systému sociálneho poistenia od 02.08.2010, nevznikol. Zároveň však upozornila
navrhovateľa na to, že v súlade s § 67 ods. 3 zákona č. 519/2007 Z. z. má navrhovateľ možnosť požiadať
o zvýšenie priznaného starobného dôchodku, vyplácaného L. H. N. Q. W., za obdobie dôchodkového
poistenia, získaného po 31.12.2003 podľa zákona č. 461/2003 Z. z.. Starobný dôchodok v takom prípade
zvýši L. H. N. po prevedení poistného na starobné poistenie od Sociálnej poisťovne na žiadosť Ú. X.
N. L. H. N. Q. W..

Podľa § 142 ods. 4 písm. c/ zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení o dávkach dôchodkového
zabezpečenia vojakov z povolania Česko-slovenskej armády rozhoduje Vojenský úrad sociálneho
zabezpečenia.

Podľa § 67 ods. 3 zákona č. 519/2007 Z. z. ak poistenec Sociálnej poisťovne, ktorému vznikol nárok
na výplatu starobného dôchodku pred 1. januárom 2004 a na výplatu tohto dôchodku je príslušný
útvar sociálneho zabezpečenia ministerstva alebo Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia, požiada o
zvýšenie starobného dôchodku podľa osobitného predpisu, vyžiada si útvar sociálneho zabezpečenia
alebo Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia prevedenie poistného na starobné poistenie, údaje o
dobe trvania dôchodkového poistenia a údaje o príjmoch za obdobie dôchodkového poistenia získané po
31. decembri 2003 od Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa je povinná vyžiadané poistné na starobné
poistenie a údaje o poistencovi odviesť útvaru sociálneho zabezpečenia ministerstva alebo Vojenskému
úradu sociálneho zabezpečenia do 30 dní od vyžiadania, ak také poistné nebolo zhodnotené pre nárok
na dôchodok a jeho výšku Sociálnou poisťovňou. Starobný dôchodok podľa osobitného predpisu v takom
prípade zvyšuje príslušný útvar sociálneho zabezpečenia ministerstva alebo Vojenský úrad sociálneho
zabezpečenia.

K odvolacím námietkam splnomocneného zástupcu navrhovateľa krajský súd udáva nasledovné:

Podľa tvrdenia, uvedeného v návrhu, mal byť navrhovateľovi priznaný výsluhový dôchodok podľa § 123
ods. 2 zákona č. 328/2002 Z. z. a nie invalidný dôchodok, ani čiastočný invalidný dôchodok podľa § 40 a
45 a § 101 tohto zákona. K tomu krajský súd uvádza, že z potvrdenia L. H. N. zo dňa 22.08.2013 vyplýva,
že navrhovateľovi bol od 24.03.2002 priznaný starobný dôchodok podľa V. časti zákona č. 100/1988 Zb.
o sociálnom zabezpečení, ktorý sa od 01.07.2002 iba považuje podľa § 125 ods. 2 zákona č. 328/2002
Z. z. za výsluhový dôchodok. Tieto starobné dôchodky sú teda naďalej starobnými dôchodkami podľa
zákona č. 100/1988 Zb. a za výsluhový dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z. z. sa iba považujú,
najmä na účely ich zvyšovania za dobu trvania služby. Taký záver vyplýva tak z rozdielnych podmienok
vzniku nároku na výsluhový dôchodok a nároku na starobný dôchodok, ako aj z rozdielneho spôsobu
výpočtu a výšky starobných dôchodkov, priznaných podľa § 22 až 24 v spojení s § 132 a § 133 zákona
č. 100/1988 Zb. a spôsobu výpočtu a výšky výsluhového dôchodku, priznaného podľa § 28 zákona č.
114/1998 Z. z., respektíve podľa § 39 zákona č. 328/2002 Z. z.. Tieto skutočnosti vyplývajú aj z právneho
názoru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vysloveného v rozsudku č. 9So/41/2008 z 29.09.2008,
na ktorý poukázala odporkyňa vo svojom rozhodnutí. Splnomocneným zástupcom navrhovateľa citovaný
rozsudok Najvyššieho súdu SR zo dňa 15.08.2012 sp. zn. 7So/138/2011, je podľa názoru krajského
súdu na posudzovaný prípad bezpredmetný, rovnako ako žiadosť o posudzovanie nároku navrhovateľa
aj podľa § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.

Splnomocnený zástupca navrhovateľa tiež v opravnom prostriedku poukázal na to, že v zmysle
potvrdenia od C. Q. O. bol navrhovateľ v období od 01.03.2002 do 31.03.2007 zamestnancom C. Q. O.,
takže celková odpracovaná doba predstavuje ku dňu skončenia pracovného pomeru 41 rokov a 179 dní,
ale odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľa na základe toho, že určila dobu dôchodkového poistenia
navrhovateľa vo všeobecnom systéme na základe zákona o sociálnom poistení (po zohľadnení poistenia



v osobitnom systéme poistenia - 30 rokov), výpočtom ku dňu 24.03.2009 iba vo výške 7 rokov a 53 dní
a aj za toto obdobie s poukazom na § 65 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.

K tejto odvolacej námietke krajský súd udáva, že tieto skutočnosti nie sú obsiahnuté vo výroku, ani v
odôvodnení napadnutého rozhodnutia zo dňa 05.11.2013 č. XXX XXX XXXX X. Z administratívneho
spisu odporkyne však vyplýva, že v tomto zmysle rozhodla odporkyňa v predchádzajúcom rozhodnutí
z 02.06.2009 č. XXX XXX XXXX X. Krajský súd dodáva, že napadnutému rozhodnutiu odporkyne
predchádza tiež jej rozhodnutie zo dňa 02.05.2013 č. XXX XXX XXXX X.

Krajský súd považoval za zmätočný návrh na vydanie rozsudku, v zmysle ktorého mal krajský súd zrušiť
rozhodnutie odporcu zo dňa 05.11.2013 č. XXX XXX XXXX X zo dňa 05.06.2012 č. k. 8C/57/2011. Z prvej
strany podaného odvolania vyplýva, že opravným prostriedkom bolo napadnuté rozhodnutie odporcu zo
dňa 05.11.2013 č. XXX XXX XXXX X.

K námietke navrhovateľa na pojednávaní krajského súdu dňa 04.03.2014, že v starobnom dôchodku
mu boli zohľadnené iba odpracované roky pred nástupom do zboru a neboli mu zohľadnené roky
odpracované vo C. O. od roku 2001 do roku 2007 a tiež doba, kedy bol evidovaný na úrade práce po
skočení služobného pomeru s tým, že navyše mu ani zohľadnené doby neboli finančne zohľadnené pri
výpočte starobného dôchodku, krajský súd udáva:

Z potvrdenia L. H. N. z 22.08.2013 vyplýva, že nielen pre nárok na starobný dôchodok, ale aj pre jeho
výšku bola navrhovateľovi započítaná doba, ako to už bolo vyššie uvedené, a to v rozhodnutí L. N. -
XXXXX/XX-XXXX zo dňa 13.02.2002. Starobný dôchodok bol navrhovateľovi priznaný od 24.03.2002,
preto z doby odpracovanej vo C. O. mu bola započítaná iba doba od 01.03.2001 do 23.03.2002.

Navrhovateľ v žiadosti o dôchodok zo dňa 15.04.2013 žiadal aj o započítanie doby, kedy bol
nezamestnaný a neevidovaný na úrade práce v období od 24.03.2003 do 31.08.2003 a od 01.04.2007 do
podania žiadosti. Žiadal však aj o započítanie doby zamestnania vo C. O. od 01.09.2003 do 31.03.2007,
pričom táto doba je uvedená aj v osobnom liste dôchodkového poistenia. Uvedená doba zamestnania
vo C. O. je dobou ďalšieho zamestnania po vzniku nároku na starobný dôchodok. Na dobu, počas ktorej
bol navrhovateľ nezamestnaný, v roku 2003 a od 01.04.2007, sa neprihliada pri posudzovaní nároku
na starobný dôchodok.

Ako už bolo uvedené, o dávkach dôchodkového zabezpečenia vojakov z povolania Česko-slovenskej
armády rozhoduje Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia v zmysle § 142 ods. 4 písm. a/ 100/1988
Zb., u ktorého si mal navrhovateľ svoj nárok uplatniť.

Žiadosť navrhovateľa ohľadom zhodnotenia doby zamestnania vo C. O. od 01.09.2003 do 31.03.2007
odporkyňa postúpi na rozhodnutie príslušnému orgánu v súlade s § 142 ods. 4 písm. a/ zák. č.
100/1988 Zb., t.j. Vojenskému úradu sociálneho zabezpečenia (rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn.
9So/41/2008 z 29.09.2008). Ďalší postup je upravený v § 67 ods. 3 zák. č. 519/2007 Z. z..

O trovách konania bolo rozhodnuté podľa ustanovenia § 250k ods. 1 O.s.p. v spojení s ustanovením §
250l ods. 2 O.s.p.. Navrhovateľ a jeho splnomocnený zástupca boli v konaní neúspešní, preto nemajú
právo na náhradu trov konania. Odporkyni náhrada trov konania nepatrí, preto súd účastníkom náhradu
trov konania nepriznal.

Poučenie:

Odvolanie sa podáva do 15 dní od doručenia rozhodnutia na súde, proti rozhodnutiu ktorého smeruje.



V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3 O. s. p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny, čoho sa odvolateľ domáha.

Odvolanie proti rozsudku alebo uzneseniu, ktorým bolo rozhodnuté vo veci samej, možno odôvodniť
len tým, že:

a/ v konaní došlo k vadám uvedeným v § 221 ods. 1,

b/ konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci,

c/ súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy, potrebné
na zistenie rozhodujúcich skutočností,

d/ súd prvého stupňa dospel na základe vykonaných dôkazov k nesprávnym skutkovým zisteniam,

e/ doteraz zistený skutkový stav neobstojí, pretože sú tu ďalšie skutočnosti alebo iné dôkazy, ktoré
doteraz neboli uplatnené (§ 205a),

f/ rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.

Rozsah, v akom sa rozhodnutie napáda a dôvody odvolania môže odvolateľ rozšíriť len do uplynutia
lehoty na odvolanie.