Text rozhodnutia
Súd: Krajský súd Košice Spisová značka: 5Co/252/2013 Identifikačné číslo súdneho spisu: 7108226570 Dátum vydania rozhodnutia: 26. 02. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ján Slebodník ECLI: ECLI:SK:KSKE:2014:7108226570.2 Uznesenie Krajský súd v Košiciach v právnej veci navrhovateľky: U. J., S.. U., T. P., P. XX, proti odporcovi: Q. J., T. P.O., P. XX, o vyporiadanie BSM a odmene znalca r o z h o d o l : Znalcovi O.. J. J. nepriznáva odmenu za odborné vyjadrenie z 28.1.2014. o d ô v o d n e n i e : Znalec v odbornom vyjadrení č. 3/2014 ku znaleckému posudku č. 4/2012 požiadal ohľadne vysvetlenia všeobecnej hodnoty bytu vypočítanej metódou polohovej diferenciácie aj o svoje výdavky pri odbornom vyjadrení na podnet súdu a so zreteľom na analýzu prípadných rizík spojených s využívaním nehnuteľností, ktoré popisoval v znaleckom posudku pripojil na č.l. 240 žiadosť o preplatenie paušálnych odmien 39,84 € za vykonanú prácu troch hodín pri spracovaní znaleckého posudku bez hotových výdavkov. Podľa § 3 ods.5 zák. č. 382/2004 Z.z. tarifná odmena sa zníži alebo neprizná, ak znalec alebo tlmočník alebo prekladateľ vykonal úkon oneskorene, neúčelne alebo nekvalitne. Napokon aj vyhl. č. 490/2004 Z.z., ktorou sa vykonáva zák. č. 382/2004 Z.z. o náhradách za stratu času pre znalcov, tlmočníkov a prekladateľov v ust. § 18 ods. 5 písm. b) nepripúšťa odmenu v prípadoch podávania odborných vyjadrení, ale podľa predmetu úpravy, táto vyhláška ustanovuje spôsob určenia a výšku odmeny, náhradu hotových výdavkov a náhrady za stratu času za znaleckú činnosť, tlmočnícku činnosť atď. V predmete úpravy ani v žiadnom ďalšom ustanovení sa neuvádza iný výraz ako odmena za znaleckú činnosť, avšak nie za podávanie odborných vyjadrení, keď treba považovať za znaleckú činnosť vždy podávanie znaleckých posudkov, alebo jeho doplnkov pre zadávateľa. Aj vo vyúčtovaní znalečného podľa § 16 cit. vyhl. používa tieto výrazy znalec O.. J. pri vyúčtovaní odmeny za spracovanie znaleckého úkonu v počte troch hodín, tarifná odmena - § 3 - hodinová odmena, takže nejde o odmenu za odborné vyjadrenie, a podľa § 18 ods. 5 písm. b) vyhl. č. 490/2004 Z.z. za doplnenie znaleckého posudku odmena nepatrí. Z týchto dôvodov odvolací súd nepriznal odmenu znalcovi za vyjadrenie v odvolacom konaní. Výsledok hlasovania - pomer hlasov: 3 hlasy za (§ 3 ods.9 tretia veta zák.č.757/04 Z.z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov). Poučenie: Proti uzneseniu odvolacieho súdu odvolanie nie je prípustné.