KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice16. 3. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 6S/126/2014 z 16. 3. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 16. marca 2016, sp. zn. 6S/126/2014, ECLI:SK:KSKE:2016:6014201180.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 6S/126/2014
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014201180
Dátum vydania rozhodnutia: 17. 03. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Baranová
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2016:6014201180.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Evy Baranovej, členov senátu
JUDr. Milana Končeka a JUDr. Valérie Mihalčínovej, v právnej veci žalobcu U. I., bývajúceho v F. XXX,
zastúpeného advokátkou Mgr. Jankou Krakovskou, so sídlom Košice, Čajakova 1, proti žalovanému
Sociálnej poisťovni, ústredie, Bratislava, Ul. 29. augusta 8, v konaní o preskúmanie rozhodnutia
žalovaného z 19.08.2014 č. 44478-2/2014-BA, takto jednomyseľne

r o z h o d o l :

Žalobu z a m i e t a .

Žalobcovi právo na náhradu trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Sociálna poisťovňa, pobočka Rožňava rozhodnutím zo 06.06.2014 č. 15089-7/2014-RV podľa § 194
ods.3 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov zastavila konanie
vo veci náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia, o ktorú si žalobca prostredníctvom svojho
právneho zástupcu požiadal žiadosťou zo dňa 08.04.2014. Správny orgán v odôvodnení rozhodnutia
uviedol, že žalobca so žiadosťou predložil písomnú žiadosť zo dňa 03.04.2014, v ktorej poukázal na
už vydané a právoplatné rozhodnutia Sociálnej poisťovne, pobočky Rožňava o nároku na náhradu za
sťaženie spoločenského uplatnenia: rozhodnutie č. 300-430/2005-2 zo dňa 17.05.2005 a rozhodnutie
č. 300-431/2005-2 zo dňa 17.05.2005. Obe rozhodnutia nadobudli právoplatnosť 31.05.2005. Správny
orgán v konaní o nároku na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia žalobcu vyzval výzvou
zo dňa 22.04.2014 o predloženie dôkazov nevyhnutných na posúdenie nároku na dávku, nároku na
jej výplatu a určenie jej sumy, a to nového lekárskeho posudku o sťažení spoločenského uplatnenia
vydaného v zmysle zákona č. 437/2004 Z.z. o náhrade za bolesť a náhrade za sťaženie spoločenského
uplatnenia v znení neskorších predpisov. Na lekársky posudok zo dňa 10.03.2005, na ktorý prihliadala
Sociálna poisťovňa už v právoplatne skončenom konaní, nebude v prebiehajúcom konaní prihliadať.
Žalobca nový lekársky posudok nepredložil, preto konanie bolo zastavené.

V odôvodnení správny orgán ďalej uviedol, že spolu s formálnou žiadosťou žalobcu bola pobočke
Sociálnej poisťovne, Rožňava doručená 08.04.2004 aj jeho neformálna žiadosť, a to uplatnenie nároku
na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia zo dňa 03.04.2014. Vzhľadom na to, že choroba z
povolania bola žalobcovi zistená 20.07.2004, sa na vec vzťahuje prechodné ustanovenie § 11 ods.1
zákona č. 437/2004 Z.z. Toto prechodné ustanovenie je vymedzené jednoznačne, neumožňujúc dvojaký
výklad. Správny orgán ďalej poukázal na to, že v prejednávaných veciach žalobcu nebola porušená
ochrane súkromných osôb pred nepredvídateľnými mocenskými zásadami, najmä k tomu, že mohol proti
rozhodnutiam pobočky z roku 2005 podať odvolanie v zmysle § 214 ods.1 zákona o sociálnom poistení
a mal následne aj možnosť napadnúť prípadné právoplatné rozhodnutia odvolacieho orgánu žalobou
podľa druhej hlavy piatej časti O.s.p.



Proti tomuto rozhodnutiu podal žalobca odvolanie, v ktorom uviedol, že podľa jeho názoru prvý dátum
zistenia choroby z povolania nie je ešte odškodniteľný. Až druhý dátum spojený so splnením zákonných
kritérií je odškodniteľný, ku ktorému sa choroba z povolania „hlási“, od toho dátumu vždy iba do
budúcnosti. Súčasne musí byť splnená aj posledná podmienka, aby sa poškodenému príslušné tlačivo
dostalo do dispozičnej sféry a mohol si svoje oprávnené nároky uplatniť. V otázke vydania nezákonných
rozhodnutí Sociálnou poisťovňou, pobočka Rožňava v roku 2005 žalobca poukázal na ustanovenie §
39 Občianskeho zákonníka v spojení s § 28 zákona o sociálnom poistení.

Podľa názoru žalobcu je potreba odstrániť ten rozpor, že lekársky posudok s bodovým hodnotením je
vystavený na starom vzore tlačiva podľa vyhlášky č. 32/1965 Zb., ktorá k dátumu 10.03.2005 už nebola
súčasťou platného právneho poriadku Slovenskej republiky. Tento nedostatok musí byť odstránený v
súčinnosti s príslušnou Klinikou pracovného lekárstva a klinickej toxikológie, a súčasne musí zodpovedať
platnému právnemu poriadku SR. Nový lekársky posudok podľa žalobcu musí byť vystavený na tlačive
podľa vzoru 2 prílohy k zákonu č. 437/2004 Z.z. a priznanými bodmi zodpovedať tomuto zákonu.
V danom prípade správny orgán nezistil presne a úplne skutočný stav veci, keď nezohľadnil všetky
skutočnosti vyplývajúce z listinných dôkazov a nevykonal dokazovanie v potrebnom rozsahu. Navrhol,
aby na základe skutkových a právnych dôvodov bolo vydané rozhodnutie zrušené a vec vrátená za nové
konanie. Po vrátení veci na nové konanie nové rozhodnutie o zrušení pôvodných ničotných rozhodnutí,
odstránení sporných otázok a priznania úrazovej dávky minimálne do sumy 3.677,30 eur, ktorá bude
zodpovedať platnému právnemu poriadku.

Žalovaný rozhodnutím z 19.08.2014 č. 44478-2/2014-BA odvolanie žalobcu zamietol a rozhodnutie
Sociálnej poisťovne, pobočka Rožňava potvrdil. V odôvodnení žalovaný konštatoval, že po preskúmaní
napadnutého rozhodnutia a priloženej dokumentácie v celom rozsahu, zistil, že postup správneho
orgánu prvého stupňa bola správny.

Ďalej konštatoval, že žalobca si uplatnil nárok na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia
podaním žiadosti doručenej pobočke Sociálnej poisťovne, Rožňava 25.04.2005, ku ktorej pripojil
posudok o odškodnení za sťaženie spoločenského uplatnenia pri chorobách z povolania, profesionálnej
otravy a iného poškodenia zdravia pri prácu zo dňa 10.03.2005, vystavený lekárom Kliniky pracovného
lekárstva a klinickej toxikológie FN L. Pasteura Košice a potvrdený prednostom tejto kliniky. V posudku
bolo sťaženie spoločenského uplatnenia ohodnotené na 350 bodov. Sociálna poisťovňa, pobočka
Rožňava rozhodnutím zo 17.05.2005 č. 300-430/2005-2 priznala žalobcovi nárok na náhradu za
sťaženie spoločenského uplatnenia v sume 21.000,-- Sk (350 bodov x 60,-- Sk). Rozhodnutie nadobudlo
právoplatnosť a vykonateľnosť dňa 31.05.2005.

Sociálna poisťovňa, pobočka Rožňava na základe zápisnice zo zasadnutie komisie pre odškodňovanie
pracovných úrazov a chorôb z povolania zo dňa 19.04.2005 spísanej zamestnávateľom žalobcu, ktorý
navrhol a schváli zvýšenie sumy zodpovedajúcej základnému počtu bodov za sťaženie spoločenského
uplatnenia o 80 %, vydala dňa 17.05.2005 rozhodnutie č. 300-431/2005-2, ktorým žalobcovi priznala
nárok na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia v sume 16.800,-- Sk. Rozhodnutie nadobudlo
právoplatnosť a vykonateľnosť dňa 31.05.2005.

Žiadosťou z 08.04.2014, ktorého prílohou bol list označený ako Uplatnenie nároku na náhradu za
sťaženie spoločenského uplatnenia, si žalobca uplatnil nárok na náhradu za sťaženie spoločenského
uplatnenia v sume 2.422,50 eur ako doplatok k už vyplatených súm vo výške 21.000,-- Sk a 16.800,--
Sk na základe právoplatných rozhodnutí, ktoré žalobca považuje za nezákonné, ničotné a žiada ich
zrušiť a vydať nové rozhodnutie s priznaním sumy zodpovedajúcej hodnote bodov podľa zákona, ako aj
hodnoty za jeden bod. Podľa názoru žalobcu mal priznanú chorobu z povolania až za účinnosti zákona
č. 437/2004 Z.z., pričom poukázal na lekársku správu zo dňa 24.02.2005, z ktorej vyplýva záver, že na
základe klinického obrazu a výsledkov objektivizovaných vyšetrení a údajov z hygienického prešetrenia
pracoviska, a objektivizovanej pracovnej anamnézy, bola hlásená v kolektíve lekárov KPLaKT chorobu z
povolania. Hlásenie choroby z povolania bolo vydané, a následne hlásené dňa 10.03.2005. To znamená,
že v rámci výkonu ambivalentnej činnosti klinického pracovného lekára bolo pôvodné všeobecné
ochorenie o zistenom poškodení zdravia po splnení jednotlivých kritérií transformované na profesionálne
ochorenie. Týmto dňom hlásenie choroby z povolania a lekársky posudok sťaženia spoločenského
uplatnenia nadobudli právnu účinnosť a možnosť uplatniť si úrazovú dávku.



Žalobca k žiadosti zo dňa 08.04.2014 predložil posudok zo dňa 10.03.2005 a na výzvu prvostupňového
správneho orgánu, aby predložil nový lekársky posudok, listom z 21.05.2014 oznámil, že v uplatnenom
nároku uviedol všetky podstatné skutočnosti. V liste upozornil na procesnú povinnosť a odstránenie
rozporov na zistenie skutočného stavu veci, a na vykonanie dôkazov, predovšetkým ustanovením znalca
z odvetvia chorôb z povolania. Ďalej uviedol, že povinnosťou Sociálnej poisťovne je výklad dotknutej
právnej úpravy tak, aby zodpovedal skutočnosti a platnému právnemu poriadku v roku 2005, kedy mal
priznanú chorobu z povolania. Navrhovaným dôkazom na znalecké dokazovanie sa súčasne odstráni
pretrvávajúci rozpor v tom, že lekársky posudok, ako aj posúdenie bodového hodnotenia sťaženia
spoločenského uplatnenia musí byť vykonané podľa zákona č. 437/2004 Z.z.

Zo spisovej dokumentácie vyplýva, že žalobca v určenej lehote nedostatky podania neodstránil a svoj
nárok na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia v dôsledku choroby z povolania zistenej dňa
20.07.2004 uplatnený žiadosťou zo dňa 08.04.2014, nepreukázal.

K odvolacím námietkam žalovaný uviedol, že lekársky posudok zo dňa 10.03.2005 bol predložený v
konaniach, ktoré boli ukončené právoplatnými a vykonateľnými rozhodnutiami. Rozhodnutia boli vydané
v súlade so zákonom na základe dokladov, ktoré predložil žalobca. Ten nevyužil zákonom danú možnosť
na podanie žaloby na preskúmanie právoplatného rozhodnutia v lehote 2 mesiacov podľa § 250b ods.1
O.s.p., pričom zameškanie lehoty už nie je možné odpustiť. Sociálna poisťovňa pri vydaní rozhodnutia
zo 17.05.2005 vychádzala z právnych predpisov vzťahujúcich sa na vec v čase posúdenia žiadosti
žalobcu v roku 2005. Z hlásenia choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z povolania vystavenom
v mesiaci marec 2005 jednoznačne vyplýva, že žalobcovi bola choroba z povolania prvýkrát zistená dňa
20.07.2004, teda pred účinnosťou zákona č. 437/2004 Z.z. Preto sa s poukazom na § 11 ods.1 zákona
č. 437/2004 Z.z. na vec vzťahovali doterajšie predpisy. Preto nebolo potrebné nariadiť v tomto konaní
znalecké dokazovanie, pretože pri rozhodovaní o nároku žalobcu sa Sociálna poisťovňa riadila platnou
úpravou.

Označenie právoplatných rozhodnutí zo 17.05.2005 žalobcom ako nezákonných a ničotných, považuje
žalovaný za svojvoľné, ničím nepodložené a s platným právom absolútne nesúladné. Akékoľvek
spochybňovanie právoplatných rozhodnutí zo dňa 17.05.2005 ako individuálnych právnych aktov
znamená spochybnenie prejavu štátnej suverenity, a preto poukazovanie na ustanovenie § 39
Občianskeho zákonníka považuje žalovaný za neopodstatnené. Pre úplnosť žalovaný uviedol, že
prípadná do úvahy prichádzajúca obnova konania je podľa § 221 a nasl. zákona o sociálnom poistení
prípustná len v nedávkovom konaní, ktorého predmet je taxatívne vymedzený v § 172 ods.5 tohto
zákona. Z týchto dôvodov považoval žalovaný za odvolanie žalobcu za nedôvodné.

V zákonnej lehote podal žalovaný žalobu na preskúmanie rozhodnutia žalovaného a žiadal, aby súd
toto rozhodnutie, ako aj rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočky Rožňava, zrušil a vec vrátil na ďalšie
konanie. Zároveň si uplatnil tiež nárok na náhradu trov právneho zastúpenia. V žalobe konštatoval, že k
hláseniu choroby z povolania nedošlo, a ani nemohlo dôjsť v roku 2004, ako to tvrdí žalovaný. Vydané
hlásenie o priznanej chorobe z povolania k dátumu 10.03.2005 bolo vydané v súlade s úpravou MZD SR
č. Z-10 949/1973-B1, v zmysle ktorej je hlásenie dokladom o zistení choroby a podkladom pre uplatnenie
nárokov vyplývajúcich zo zisteného ochorenia. Až po vystavení hlásenia a jeho odovzdania k registrácii
do príslušných registračných systémov, sa podľa žalobcu pôvodné tzv. všeobecné ochorenie mení na
tzv. profesionálne ochorenie. Preto o chorobe z povolania nerozhodujú používané termíny „zistená“,
alebo „priznaná“, ale obsah, ktorý vyjadrujú. Žalovaný na túto skutočnosť neprihliadol, a preto rozhodol
v rozpore s ustanovením § 195 a § 196 zákona č. 461/2003 Z.z.

Žalovaný tiež použil nesprávny výklad platnej právnej úpravy, keď tvrdí, že choroba z povolania
bola zistená 20.07.2004. Ide o nesprávne, nezákonné, zmätočné tvrdenie, a na tom základe ničotné
rozhodnutie. Tvrdenie žalovaného, že choroba z povolania bola zistená 20.07.2004, je aj v rozpore s
metodickými pokynmi na vyplňovanie „hlásení“, z ktorých vyplýva, že najprv ide o všeobecné ochorenie,
ktoré sa až neskôr zmení a prizná ako choroba z povolania. V tejto súvislosti poukázal na judikáty
krajských súdov a Najvyššieho súdu SR ohľadom hodnoty za jeden bod, v zmysle ktorých sa žalobcovi
nemala priznať hodnota za jeden bod 60,-- Sk. Nesúhlasil s tvrdením žalovaného, že pri vydávaní t.č.
právoplatných rozhodnutí zo 17.05.2005 vychádzal z právnych predpisov, vzťahujúcich sa na vec v čase
posúdenia žiadosti žalobcu v roku 2005, poukazujúc na ustanovenie § 11 ods.1 zákona č. 437/2004 Z.z.,



pretože žalovaný nebral do úvahy citovanú úpravu Ministerstva zdravotníctva, ktorá platila do októbra
2006. Podľa žalobcu prechodné ustanovenia § 11 ods.1 používa žalovaný zmätočne z dôvodu, že k
hláseniu choroby z povolania v odškodniteľnom stupni došlo až v marci 2005, v takom prípade podľa
rozhodnutí Najvyššieho súdu SR (napr. R 47/2010) sa musí použiť nová hodnota bodov platná pre rok
2005.

Žalobca ďalej poukázal na to, že si neuplatňoval nárok z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu, preto
nemal dôvod zhoršenie zdravotného stavu preukazovať. Nesprávny postup žalovaného je v tom, že
ak vznikla sporná otázka (§ 7 ods.6 zákona č. 437/2004 Z.z.), potom fakultatívna možnosť ustanoviť
znalca, sa musí zmeniť na obligatórnu povinnosť a procesnú povinnosť vyplývajúcu z ustanovenia § 195
zákona o sociálnom poistení. Z uvedeného vyplýva, že tak rozhodnutie žalovaného, ako aj podklad pre
ich vydanie - lekársky posudok KPLaKT s bodovým hodnotením sťaženia spoločenského uplatnenia sa
musia zrušiť, pretože sú vydané na základe nesprávnych listín.

Žalobca poukázal na právne závery rozsudku Európskeho súdneho dvora z 13.01.2004 vo veci C-453/00
Kühne und Heinz, pričom povinnosťou žalovaného bolo sa so závermi vo svojom rozhodnutí vysporiadať.

Žalobca ďalej uviedol, že žalovaný síce poukazuje na právoplatnosť a vykonateľnosť rozhodnutí a
nevyužitie odvolania.

Obsah ustanovenia § 39 O.z., ako aj závery uvedeného rozsudku, je jednoznačný. Vyplýva z
neho povinnosť zmeniť správne rozhodnutie, ktoré už nadobudlo právoplatnosť, aby sa dosiahol
súlad s dikciou jednotlivých ustanovení komunitárneho práva. Aj keď záväznosť a nezmeniteľnosť
právoplatného rozhodnutia je jednou zo záruk stability právnych vzťahov, ktoré boli takýmto rozhodnutí
založené, vymedzená právoplatnosť právneho rozhodnutia má vo svojej podstate iba relatívny charakter.
Odôvodňuje ju existencia verejného záujmu na tom, aby bolo každé rozhodnutie, vydané v rozpore s
právnym predpisom, zrušené alebo zmenené.

Žalovaný navrhol žalobu zamietnuť. Uviedol, že zastavenie konania o žiadosti žalobcu z 08.04.2014
bolo odôvodnené, pretože žalobca nepredložil žiadne dôkazy nevyhnutné na posúdenie nároku na
dávku, nároku na jej výplatu a na určenie sumy. Lekársky posudok zo dňa 10.03.2005 bol predložený v
konaniach, ktoré boli ukončené právoplatnými a vykonateľnými rozhodnutiami. Právoplatné rozhodnutie
už nie je možné napadnúť riadnymi opravnými prostriedkami. Rozhodnutia boli vydané v súlade so
zákonom na základe dokladov, ktoré predložil žalobca. Žalobca nevyužil zákonom danú možnosť na
podanie žaloby na preskúmanie právoplatného rozhodnutia v lehote dvoch mesiacov, podľa § 250p ods.1
O.s.p. Sociálna poisťovňa pri vydaní právoplatných a vykonateľných rozhodnutí z roku 2005 vychádzala
z právnych predpisov vzťahujúcich sa na vec v čase posúdenia žiadosti žalobcu.

Podľa § 11 ods.1 zákona č. 437/2004 Z.z. na bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia v dôsledku
úrazu a iného poškodenia na zdraví, ktoré bolo spôsobené pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona, a
ak ide o chorobu z povolania z takej choroby, ktorá bola zistená pred týmto dňom, sa vzťahujú doterajšie
predpisy. Hlásenia choroby z povolania z 10.03.2005 vyplýva, že žalobcovi bola choroba z povolania
prvýkrát zistená dňa 20.07.2004, teda pred účinnosťou citovaného zákona. Hlásenie choroby z povolania
obsahuje poučenie o možnosti v lehote 15 dní odo dňa, kedy bol posudok fyzickej osobe doručený,
podať odvolanie. O tomto odvolaní rozhodoval vedúci bez zdravotníckeho zariadenia a rozhodnutie je
konečné. Žalobca odvolanie proti posudku (hláseniu) z 10.03.2005 nepodal. Žalovaný ďalej uviedol,
že nepovažuje za potrebné nariadiť znalecké dokazovanie, lebo pri rozhodovaní o nároku žalobcu sa
riadila platnou právnou úpravou. Označenie právoplatných rozhodnutí zo dňa 17.05.2005 zo strany
žalobu ako nezákonných a ničotných, považuje žalovaný za svojvoľné, ničím nepodložené a s platným
právom absolútne nesúladné. Akékoľvek spochybňovanie právoplatných rozhodnutí zo dňa 17. mája
ako individuálnych právnych aktov znamená spochybnenie prejavu vnútornej štátnej suverenity, a preto
poukázanie žalobcu na ustanovenie § 39 O.z., považuje žalovaný za neopodstatnené.

Súd v konaní podľa § 247 a nasl. O.s.p. preskúmal žalobou napadnuté rozhodnutia žalovaného, ako
aj správneho orgánu prvého stupňa, oboznámil sa s administratívnym spisom a dospel k záveru, že
žaloba nie je dôvodná.



Z administratívneho spisu žalovaného vyplýva, že žalobca si v roku 2005 uplatnil nárok na náhradu za
sťaženie spoločenského uplatnenia na základe posudku z 10.03.2005, ktorý vyhotovil lekár KPLaKT, a
z ktorej vyplýva, že žalobca mal zistenú chorobu z povolania dňa 20.07.2004, a to chorobu z vibrácií -
ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobené vibráciou. Toto sťaženie spoločenského
uplatnenia kolektív lekárov KPLaKT v Košiciach hodnotili podľa položky č. 90 tabuľky č. IV, prílohy
k vyhláške č. 32/196 Zb. počtom bodov 350. Posudok obsahuje poučenie o možnosti podať proti
nemu odvolanie. V spise sa nachádza tiež hlásenie choroby z povolania alebo ohrozenia chorobou z
povolania, z ktorého vyplýva dátum prvého zistenia choroby 20.07.2004, dátum priznania 10.03.2005.
Na základe týchto listín, ako aj oznámenia zamestnávateľa žalobcu o vzniku poistnej udalosti, žalovaný
rozhodnutiami zo 17.05.2005 č. 300-410/2005-2 a č. 300-431/2005-2 žalobcovi nárok na náhradu za
sťaženie spoločenského uplatnenia v sume 21.000,-- Sk a 16.800,-- Sk (zvýšenie o 80 %).

Z obsahu administratívneho spisu vyplýva, že žalobca nepodal odvolanie ani proti posudku, ani proti
rozhodnutiam Sociálnej poisťovne, pobočky Rožňava, ktoré nadobudli právoplatnosť 31.05.2005.

Sociálna poisťovňa, pobočka Rožňava pri rozhodovaní o nároku žalobcu o náhradu za sťaženie
spoločenského uplatnenia rozhodovala v roku 2005 podľa platných a účinných právnych predpisov
zákona č. 461/2003 Z.z., ustanovenia § 11 ods.1 zákona č. 437/2004 Z.z. a vyhlášky č. 32/1965
Zb. v znení neskorších predpisov. Pretože choroba z povolania bola u žalobcu zistená 20.07.2004,
postupovala v súlade s ustanovením § 11 ods.1 zákona č. 437/2004 Z.z. a výšku náhrady stanovila
podľa vyhlášky č. 32/1965 Zb. v znení neskorších predpisov.

Súd konštatuje, že v čase rozhodovania o nároku žalobcu Sociálna poisťovňa, pobočka Rožňava
postupovala v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi, keďže podľa citovaného prechodného
ustanovenia zákona č. 437/2004 Z.z. rozhodujúci bol dátum zistenia choroby z povolania.

Neskoršou judikatúrou Najvyššieho súdu SR bolo ustálené, že aj v týchto prípadoch, keď choroba z
povolania bola zistená pred účinnosťou zákona č. 437/2004 Z.z., sa výška bodu posudzovala podľa
novej právnej úpravy.

Z uvedeného vyplýva, že žalobcovi v roku 2005 nič nebránilo, aby sa proti rozhodnutiam Sociálnej
poisťovne, pobočky Rožňava, eventuálne aj proti posudku KPLaKT odvolal, a ak by v odvolacom konaní
neuspel, mal ešte právo podať v dvojmesačnej lehote žalobu na preskúmanie právoplatných rozhodnutí
Sociálnej poisťovne na príslušnom krajskom súde.

Žalobca 08.04.2014 doručil Sociálnej poisťovne, pobočky Košice podanie, ktoré nazval Uplatnenie
nároku na náhradu sťaženia spoločenského uplatnenia, ku ktorému pripojil žiadosť o priznanie náhrady
za sťaženie spoločenského uplatnenia a lekársku správu z 24.02.2005.

Keďže žalobca k svojej žiadosti nepripojil žiadne nové dôkazy, Sociálna poisťovňa, pobočka Rožňava
postupovala v súlade s ustanovením § 184 ods.5 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého žiadosť o
priznanie dávky sa podáva na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou. Fyzická osoba uvedená v odseku
1 je povinná preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na dávku a nárok na jej výplatu spôsobom
určeným Sociálnou poisťovňou. Zároveň bol žalobca upozornený, že ak v stanovenej lehote nepredloží
nový lekársky posudok, konanie bude podľa § 194 ods.3 zákona o sociálnom poistení zastavené.

Podľa § 186 ods.4 zákona o sociálnom poistení ak podanie neobsahuje predpísané náležitosti,
alebo nebolo predložené na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou, organizačná zložka Sociálnej
poisťovne pomôže účastníkovi konania nedostatky odstrániť, prípadne vyzve účastníka konania, aby v
určenej lehote nedostatky odstránil. Súčasne upozorní účastníka konania na dôsledky neodstránenia
nedostatkov na ďalší priebeh konania.

Podľa § 194 ods.3 citovaného zákona konanie sa zastaví, ak účastník konania neodstránil nedostatky
podania podľa § 193 ods.1 v lehote určenej organizačnou zložkou Sociálnej poisťovne.

Podľa § 210 ods.1 citovaného zákona organizačné zložky Sociálnej poisťovne vydávajú rozhodnutia o
zastavení konania.



Z citovaných ustanovení zákona o sociálnom poistení teda vyplýva, že žalovaný ako aj správny orgán
prvého stupňa postupovali v súlade s nimi. Požiadavka žalobcu, aby správny orgán v konaní v roku
2014 zrušil svoje právoplatné a vykonateľné rozhodnutia z roku 2005 ako nulitné, je s poukazom
na ustanovenie § 39 Občianskeho zákonníka, neprípustná. Rovnako nie je prípustné ani opätovné
rozhodovanie vo veciach, v ktorých už bolo právoplatne rozhodnuté, a to na základe tých istých
podkladov. Tento postup by mal za následok revíziu rozhodnutí z roku 2005, čo by bolo v rozpore s
právnym poriadkom SR. Súd v tejto súvislosti poukazuje na rozsudok Najvyššieho súdu SR z 24.09.2014
č.k. 9Sžso/6/2013, ktorým rozhodoval v obdobnej skutkovej a právnej veci.

Z uvedených dôvodov sa súd nezaoberá jednotlivými žalobnými námietkami žalobkyne, vzhľadom na
to, že nie sú k povahe veci právne významné. Z týchto dôvodov súd žalobu podľa § 250j ods.1 O.s.p.
zamietol.

Žalobcovi, ktorý nemal v konaní úspech, súd nepriznal právo na náhradu trov konania (§ 250q ods.1
O.s.p.).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd SR v
Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Košiciach, a to písomne v dvoch vyhotoveniach.
V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods.3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.
Odvolanie možno odôvodniť len tým, že
a) v konaní došlo k vadám uvedeným v § 221 ods.1,
b) konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci,
c) súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy, potrebné
na zistenie rozhodujúcich skutočností,
d) súd prvého stupňa dospel na základe vykonaných dôkazov k nesprávnym skutkovým zisteniam,
e) doteraz zistený skutkový stav neobstojí, pretože sú tu ďalšie skutočnosti alebo iné dôkazy, ktoré
doteraz neboli uplatnené (§ 205a),
f) rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 6014201180)

  1. 16. 3. 2016Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 6S/126/2014 z 16. 3. 2016 (toto rozhodnutie)
  2. 26. 9. 2017Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7Sžso/20/2016 z 26. 9. 2017