KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice1. 2. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 2Sd/41/2015 z 1. 2. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 1. februára 2016, sp. zn. 2Sd/41/2015, ECLI:SK:KSKE:2016:7015200817.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 2Sd/41/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7015200817
Dátum vydania rozhodnutia: 02. 02. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Baranová
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2016:7015200817.3

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach samosudkyňou JUDr. Evou Baranovou, v právnej veci navrhovateľa J. H.,
bývajúceho v L. X. S. XXX, právne zastúpeného JUDr. Mikulášom Pavlíkom, advokátom, so sídlom
Michalovce, Š. Kukuru 14, proti odporcovi Sociálnej poisťovni, ústredie, Bratislava, Ul. 29. augusta 8,
o výšku invalidného dôchodku, takto

r o z h o d o l :

Podľa § 250q ods.2 O.s.p. z dôvodov uvedených v § 250j ods.2 písm.b), d) O.s.p. z r u š u j e rozhodnutie
odporcu z 30.04.2015 č. XXX XXX XXXX X I. a rozhodnutie odporcu z 30.04.2015 č. XXX XXX XXXX
X II. a v r a c i a ich odporcovi na ďalšie konanie.

Právo na náhradu trov konania navrhovateľovi n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Odporca rozhodnutím z 30.04.2015 I. podľa § 112 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení
neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o sociálnom poistení“) zrušil rozhodnutie odporcu z 11.03.2015
č. XXX XXX XXXX o priznaní invalidného dôchodku od 04.06.2012 v sume 1.215,40 eur mesačne z
dôvodu nesprávneho posúdenia nároku na invalidný dôchodok podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom
poistení. V odôvodnení rozhodnutia konštatoval, že dňa 30.04.2015 bol opätovne preskúmaný zdravotný
stav navrhovateľa so záverom, že jeho invalidita vznikla v čase, keď bol nezaopatreným dieťaťom.
Na účely § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení nezískal status poistenca napriek skutočnosti,
že 07.01.2015 dodatočne zaplatil poistené podľa § 142 ods.3 písm.c) za obdobie 29.05.2012 do
31.05.2012. Dodatočné zaplatenie poisteného po dátume, kedy bol posudzovaný jeho zdravotný stav
na účely nároku na invalidný dôchodok neznamená, že získal status poistenca, a teda že jeho nárok na
invalidný dôchodok môže byť posúdený podľa § 70 ods.1 zákona. Uviedol ďalej, že nárok na invalidný
dôchodok podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom
už v čase posudzovania nároku na invalidný dôchodok. Dodatočné doplatenie poistného nemá žiadny
vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je
nezaopatreným dieťaťom.

Fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidnou v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom, sa podmienka
počtu rokov dôchodkového poistenia uvedená v odseku 1 tohto ustanovenia považuje za splnenú, t.z.
že nemusí preukázať žiadne obdobie dôchodkového poistenia, a preto sa suma invalidného dôchodku
určí za podmienok a spôsobom stanoveným v § 73 ods.3 zákona.

Rozhodnutím z toho istého dňa II. odporca podľa § 70 ods.2 a § 82 zákona o sociálnom poistení
priznal navrhovateľovi od 09.06.2012 invalidný dôchodok v sume 299,30 eur mesačne. V odôvodnení
rozhodnutia odporca uviedol, že navrhovateľ splnil podmienky na nárok na invalidný dôchodok podľa §
70 ods.2 zákona o sociálnom poistení. Uviedol, že jeho invalidita vznikla v čase, keď bol nezaopatreným



dieťaťom, preto status poistenca na účely § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení nezískal aj napriek
tomu, že 07.01.2015 dodatočne zaplatil poistné podľa § 142 ods.3 písm.c) zákona o sociálnom poistení
za obdobie od 29.05.2012 do 31.05.2012. Konštatoval, že dodatočné zaplatenie poistného nemá žiadny
vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je
nezaopatreným dieťaťom.

Proti obom rozhodnutiam podal navrhovateľ opravný prostriedok, v ktorom namietal, že v ustanovení §
112 nie je uvedené, že môže dôjsť k zrušeniu akéhokoľvek rozhodnutia na základe tohto ustanovenia,
keďže v ňom sú upravené zmeny nároku na dávky, zmeny nároku na výplatu a zmeny sumy dávky.
Tiež namietal nesprávne uvedenie zákona o sociálnom poistení, keď namiesto roku 2003 je uvedené
v rozhodnutí rok 2013. Ďalej v opravnom prostriedku tvrdil, že nárok na invalidný dôchodok mu vznikol
podľa ustanovenia § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení, pretože mu vznikol na tento dôchodok
nárok presne z týchto dôvodov, ktoré sú v tomto ustanovení uvedené. Tiež nesúhlasil, že dodatočné
doplatenie poistného nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku. V opačnom prípade by
ustanovenie § 142 ods.3 zákona o sociálnom poistení nemalo žiadne opodstatnenie.

V odôvodnení proti rozhodnutiu odporcu označeného II. uviedol, že v žiadnom ustanovení zákona o
sociálnom poistení nie je uvedené, že podmienkou posudzovania nároku na invalidný dôchodok podľa
§ 70 ods.1 zákona môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom v čase posudzovania nároku na
invalidný dôchodok. Konštatoval, že za invalidného bol uznaný z dôvodu, že má pokles schopností
vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Jeho dlhodobo
nepriaznivý zdravotný stav bol posudzovaný 06.11.2014 a výsledok tohto posúdenia je uvedený v
lekárskej správe zo 06.11.2014 a 30.04.2015. Pred vznikom invalidity, t.j. pred 04.06.2012 získal 3 dni
obdobia dôchodkového poistenia, a to za obdobie od 29.05.2012 do 31.05.2012 dodatočným doplatením
poisteného podľa § 142 ods.3 písm.c) zákona o sociálnom poistení. Z uvedeného vyplýva, že podľa
navrhovateľa vyplýva, že ku dňu vzniku invalidity získal menej ako jeden rok obdobia dôchodkového
poistenia, čím splnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik
nároku na invalidný dôchodok. Z uvedených dôvodov navrhol, aby súd zrušil obe rozhodnutia a vrátil
ich odporcovi na ďalšie konanie.

Odporca navrhol napadnuté rozhodnutia potvrdiť ako vecne správne. V písomnom vyjadrení uviedol,
že navrhovateľ žiadosťou spísanou 31.03.2014 požiadal o priznanie invalidného dôchodku, ktorý
žiadal priznať od 04.11.2013. 31.03.2014 bol zároveň predvolaný na posúdenie zdravotného stavu
posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočky Michalovce. V čase vykonania
zisťovacej lekárskej prehliadky navrhovateľ nezískal ani jeden deň obdobia dôchodkového poistenia.
V priebehu konania o nároku na invalidný dôchodok bol zdravotný stav navrhovateľa opätovne
posudzovaný na základe opravného prostriedku. Posudkový lekár sociálneho poistenia ako dátum
invalidity stanovil 04.06.2012, kedy bol navrhovateľ nezaopatreným dieťaťom. Následne 07.01.2015
navrhovateľ dodatočne zaplatil poistné na dôchodkové poistenie podľa § 142 ods.3 zákona o sociálnom
poistení v znení neskorších predpisov. Na základe uvedeného bol jeho zdravotný stav posúdený
opätovne a nárok na invalidný dôchodok bol priznaný podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení.

V čase vykonania zisťovacej lekárskej prehliadky dňa 31.03.2014 bol navrhovateľ fyzickou osobou, ktorej
invalidita vznikla v čase nezaopatrenosti. Zákon o sociálnom poistení rozlišuje dva druhy invalidných
dôchodkov. Nárok na invalidný dôchodok môže vzniknúť poistencovi a fyzickej osobe, ak sa táto stala
invalidnou vo veku, keď bola nezaopatreným dieťaťom. Navrhovateľ splnil podmienky zákona stanovené
v § 70 ods.2 zákona o sociálnom poistení, keď mu vznikol nárok na invalidný dôchodok od 04.06.2012.
Odporca konštatoval, že ak fyzická osoba (nezaopatrené dieťa), ktorej invalidita vznikla podľa § 70 ods.2
zákona v znení neskorších predpisov dodatočne doplatí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 142
ods.3 zákona v znení neskorších predpisov až po zisťovacej lekárskej prehliadke, nezíska spätne status
poistenca na účely posúdenia invalidity podľa § 70 ods.1 zákona v znení neskorších predpisov. Znamená
to, že dodatočné doplatenie poistného nemôže spätne založiť nárok na invalidný dôchodok podľa §
70 ods.1 v znení neskorších predpisov fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla v čase nezaopatrenosti
dieťaťa. Z uvedeného dôvodu došlo k pochybeniu zamestnancov Sociálnej poisťovne, keď rozhodnutím
z 11.03.2015 č. XXX XXX XXXX X priznali navrhovateľovi dôchodok podľa § 70 ods.1 zákona o
sociálnom poistení.



Z dôvodu nesprávneho posúdenia nároku navrhovateľa na invalidný dôchodok bol jeho zdravotný
stav posúdený posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie v Košiciach
30.04.2015 so záverom, že navrhovateľ je invalidný podľa § 71 ods.1 zákona o sociálnom poistení na
účely § 70 ods.2 a miera poklesu schopností vykonávať zárobkovú činnosť je 80 %. Invalidita vznikla
v čase nezaopatrenosti dieťaťa. Navrhovateľovi preto vznikol nárok na invalidný dôchodok ako fyzickej
osobe podľa § 70 ods.2 zákona o sociálnom poistení.

Suma invalidného dôchodku bola určená podľa § 73 ods.3 zákona tak, ako je to podrobne uvedené v
odôvodnení napadnutého rozhodnutia označeného II.

Odporca ďalej konštatoval, že navrhovateľ status poistenca spätne nezískal aj napriek tomu, že
dodatočne doplatil poistenie podľa § 142 ods.3 písm.d) zákona o sociálnom poistení za obdobie od
29.05.2012 do 31.05.2012. Poistné bolo dodatočne doplatené až 07.01.2015, teda po dátume, kedy bol
posúdený jeho nárok na invalidný dôchodok. Aby nezaopatrenému dieťaťu mohol vzniknúť nárok na
invalidný dôchodok podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení, musí mať už v čase posudzovania
zdravotného stavu pri zisťovacej lekárskej prehliadke aj status poistenca, t.j. musí mať získané obdobie
dôchodkového poistenia.

Skutočnosť, že navrhovateľ ako invalidná fyzická osoba využil možnosť dodatočného doplatenia
poistného, bude mať vplyv až na posudzovaní ďalšieho nároku na dôchodkovú dávku a určovaní jej
sumy. Uvedené mu nezakladá spätne nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom
poistení. O nároku navrhovateľa na invalidný dôchodok a tiež o sume invalidného dôchodku bolo
rozhodnuté správne a v súlade s príslušnými právnymi predpismi.

Súd v konaní podľa § 250l a nasl. O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutia odporcu, oboznámil sa
s dávkovým spisom a dospel k záveru, že návrh navrhovateľa na zrušenie rozhodnutí odporcu je
opodstatnený, i keď z iných dôvodov.

Podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení nárok na invalidný dôchodok má poistenec, ak sa stal
invalidný, získal počet rokov obdobia dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku vzniku invalidity
nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo mu nebol priznaný predčasný starobný
dôchodok.

Podľa § 70 ods.2 citovaného zákona fyzická osoba má nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala
invalidnou v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom a má na území Slovenskej republiky trvalý
pobyt. Nárok na invalidný dôchodok tejto fyzickej osobe vzniká najskôr dovŕšením 18 rokov veku.

Podľa § 72 ods.2 zákona o sociálnom poistení počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na
invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

Poistencovi, ktorý sa stal invalidný v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania a fyzickej
osobe, ktorá sa stala invalidná v období, v ktorom je nezaopatrené dieťa alebo doktorand v dennej
forme štúdia, a nedovŕšila 26 rokov veku, sa podmienka počtu rokov dôchodkového poistenia uvedená
v odseku 1 považuje za splnenú.

Podľa § 142 ods.3 písm.d) zákona o sociálnom poistení poistné na dôchodkové poistenie sa môže
zaplatiť aj dodatočne za obdobie, počas ktorého fyzická osoba sústavne sa pripravovala na povolanie
štúdiom na strednej škole, alebo na vysokej škole po dovŕšení 16 rokov.

Z obsahu spisu vyplýva, že navrhovateľ bol uznaný invalidným dňom 04.06.2012, teda v čase,
keď navrhovateľ bol v zmysle zákona o sociálnom poistení nezaopatreným dieťaťom. Navrhovateľ
v čase vzniku invalidity bol starší ako 16 rokov a nedovŕšil ešte vek 18 rokov. Na podnet odporcu



využil ustanovenie § 142 ods.3 písm.d) zákona o sociálnom poistení a dodatočne zaplatil poistné na
dôchodkové poistenie za obdobie, počas ktorého sa pripravoval na povolenie štúdiom na strednej škole.

Súd súhlasí s právnym názorom odporcu, že dodatočným zaplatením poistného sa navrhovateľ, ktorý
sa stal invalidným ešte pred dovŕšením 18. roku veku, nestal poistencom, a preto mu nevznikol
nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods.1 zákona o sociálnom poistení. Odporca však vo svojich
rozhodnutiach sa vôbec nezaoberal tou okolnosťou, či dodatočné zaplatenie poistného podľa § 142
ods.3 písm.d) zákona o sociálnom poistení môže mať vplyv na výšku invalidného dôchodku odo dňa
zaplatenia tohto poistného do budúcna. Súd tiež nesúhlasí s právnym názorom odporcu, že rozhodujúce
je obdobie posudzovania invalidity navrhovateľa, a nie deň vzniku invalidity. Toto tvrdenie odporcu je
nelogické vo vzťahu k jeho rozhodnutiu, keďže invalidita navrhovateľa sa posudzovala už v čase, keď
navrhovateľ dovŕšil 18 rokov svojho veku.

Odporca sa v oboch svojich rozhodnutiach nezaoberal tou okolnosťou, že navrhovateľ dodatočne zaplatil
na poistnom nemalú čiastku (vyše 30.000,-- eur), pričom iba vo vyjadrení k opravným prostriedkom
odporca uviedol, že táto suma bude mať vplyv pri posudzovaní jeho ďalšieho nároku na dôchodkovú
dávku. Vyjadrenie k opravnému prostriedku nie je súčasťou odôvodnenia rozhodnutia. Odporca sa však
ani bližšie nevyjadril o akú dôchodkovú by malo ísť a v akom období.

Z obsahu spisu vyplýva, že navrhovateľ zaplatil dodatočne poistenie za obdobie pred vznikom jeho
invalidity. Odporca sa vo svojom rozhodnutí nezaoberal tou skutočnosťou, prečo dodatočné zaplatenie
poistného nemá vplyv na výšku jeho invalidného dôchodku odo dňa zaplatenia poistného.

Z uvedených dôvodov súd napadnuté rozhodnutie zrušil z dôvodu uvedeného v § 250q ods.2 písm.b)
(zistenie je v rozpore s obsahom spisov) a písm.d) (nepreskúmateľnosť pre nezrozumiteľnosť alebo
nedostatok dôvodov).

Ostatné námietky navrhovateľa týkajúce sa ustanovenia § 112, nesprávneho označenia zákona o
sociálnom poistení a jeho tvrdenie, že spĺňa podmienky pre nárok na invalidný dôchodok podľa § 70
ods.1 zákona o sociálnom poistení, sú podľa názoru nedôvodné, z dôvodov, ktoré uviedol odporca, a
ktoré súd považuje za správne.

Podľa § 250r O.s.p. ak súd zruší rozhodnutie správneho orgánu, je správny orgán pri novom prejednaní
viazaný právnym názorom súdu.

Navrhovateľ bol v konaní úspešný, preto mu súd pri vyhlasovaní rozsudku priznal právo na náhradu trov
konania. Právny zástupca navrhovateľa však neoznámil súdu v zákonnej lehote výšku trov právneho
zastúpenia, preto v písomnom vyhotovení rozsudku súd nie je viazaný rozhodnutím o prisúdení náhrady
trov konania (§ 151 ods.2 O.s.p.).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné (§ 250s O.s.p.).