KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Košice23. 5. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 5Sd/19/2016 z 23. 5. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 23. mája 2016, sp. zn. 5Sd/19/2016, ECLI:SK:KSKE:2016:7016200303.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 5Sd/19/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7016200303
Dátum vydania rozhodnutia: 24. 05. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Tamara Sklenárová
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2016:7016200303.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach, samosudkyňou JUDr. Tamarou Sklenárovou v právnej veci navrhovateľa : T. B.
G. F. J. Ľ. , A. Q. Q. XXXX/XX, XXX XX B., proti odporkyni : Sociálna poisťovňa, ústredie Bratislava, Ul.
29. augusta 8, 816 63 Bratislava, v konaní o invalidnom dôchodku, takto

r o z h o d o l :

Krajský súd p o t v r d z u j e rozhodnutie odporkyne zo dňa 7. decembra 2015 č. XXX XXX XXXX X.

Navrhovateľovi právo na náhradu trov konania n e p r i z n á v a.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím zo dňa 07. 12. 2015 č. XXX XXX XXXX X odporkyňa podľa ustanovenia § 70 ods. 1 zákona
č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov zamietla žiadosť navrhovateľa o
invalidný dôchodok.

Z odôvodnenia rozhodnutia vyplýva, že navrhovateľ bol uznaný za invalidného z dôvodu, že má pokles
schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v rozsahu 50% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Jeho
dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť bol posúdený
posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočka Košice, pričom výsledok jeho
posúdenia je uvedený v odbornom posudku o invalidite zo dňa 11. 11. 2015. Pred vznikom invalidity,
pred 10. 11. 2014, získal navrhovateľ 4 660 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j. 12 rokov a
280 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Citujúc ustanovenia § 60 a § 255 ods.
5 zákona o sociálnom poistení konštatovala, že podľa rozhodnutia č. GR ZVJS-15569/33-12 zo dňa 25.
07. 2012 bol navrhovateľovi od 01. 08. 2012 priznaný výsluhový dôchodok podľa ustanovenia § 38, §
39, § 58 a § 60, v súlade s § 81 ods. 3 zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov
a vojakov. Pre nárok a výšku výsluhového dôchodku mu bola zhodnotená doba výkonu služby od 30.
09. 1977 do 26. 09. 1977 v I. kategórii funkcií, od 01. 06. 1988 do 31. 12. 1999 v I. kategórii funkcií
a od 01. 01. 2000 do 31. 07. 2012 v III. pracovnej kategórii. Vzhľadom na uvedené skutočnosti, doba
výkonu služby sa nepovažuje za obdobie dôchodkového poistenia, a preto ju nie je možné započítať
pre nárok na invalidný dôchodok. Obdobie dôchodkového poistenia je uvedené v osobnom liste, ktorý
je neoddeliteľnou súčasťou rozhodnutia.

Navrhovateľ sa včas podaným opravným prostriedkom domáhal preskúmania zákonnosti citovaného
rozhodnutia odporkyne. S poukazom na judikát NS SR, ktorý bližšie nešpecifikoval uviedol, že občania
majú nárok na primerané hmotné zabezpečenie v starobe, pričom tomuto môže zodpovedať iba také
hmotné zabezpečenie, ktoré zodpovedá celej dĺžke poistenia bez ohľadu na to, či poistenie bolo
získané v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia alebo aj vo všeobecnom systéme sociálneho
poistenia. Až po zohľadnení všetkých dôb poistenia (dôb služby z osobitného systému a dôb poistenia zo



všeobecného systému) podľa zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov je potrebné vykonať
výpočet dôchodkovej dávky vo výške zodpovedajúcej rozsahu poistenia vo všeobecnom systéme, a
to v súlade s čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach (č. 128)
uverejneného v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb. Vzhľadom na uvedený právny názor poistenec,
ktorý ako policajt alebo vojak vykonával dobu služby zaradenú do I. alebo II. kategórie funkcií v
požadovanom rozsahu a získal najmenej 25 rokov doby poistenia súčtom dôb poistenia zo všeobecného
systému sociálneho poistenia a osobitného systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov, má
nárok na dôchodkovú dávku.

Odporkyňa v písomnom vyjadrení zo dňa 08. 03. 2016 uviedla, že námietkam navrhovateľa nie je možné
vyhovieť z nasledujúcich dôvodov. Poukázala na to, že navrhovateľ žiadosťou spísanou dňa 11. 11.
2015 požiadal o priznanie invalidného dôchodku, ktorý žiadal priznať od 23. 10. 2015. Na základe
žiadosti o priznanie invalidného dôchodku bol zdravotný stav navrhovateľa posúdený posudkovým
lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočka Košice dňa 11. 11. 2015 so záverom,
že navrhovateľ je invalidný podľa ustanovenia § 71 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov a
miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je 50% od 10. 11. 2014. Podľa § 70 ods.
1 zákona v znení zákona č. 439/2004 Z. z. poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal
invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 uvedeného zákona a ku dňu vzniku
invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný
dôchodok. Tieto podmienky musia byť splnené súčasne. Potrebný počet rokov obdobia dôchodkového
poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15
rokov a zisťuje sa z obdobia pred vznikom invalidity. Pred vznikom invalidity, t. j. pred 10. 11. 2014,
navrhovateľ získal 4 660 dní obdobia dôchodkového poistenia. Pri posúdení nároku na dôchodok a
určení jeho sumy boli hodnotené všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia (vrátane dôb,
ktoré sa za obdobie dôchodkového poistenia podľa zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších
predpisov považujú). Získanie ďalšieho obdobia dôchodkového poistenia nebolo preukázané. Podľa
ustanovenia § 60 ods. 9 zákona rok dôchodkového poistenia je 365 dní dôchodkového poistenia.
Z uvedeného vyplýva, že navrhovateľ ku dňu vzniku invalidity získal 12 rokov a 280 dní obdobia
dôchodkového poistenia, čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového
poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Podľa § 60 ods. 1 zákona v znení neskorších
predpisov obdobím dôchodkového poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie
dobrovoľného dôchodkového poistenia, ak za tieto obdobia bolo zaplatené poistné na dôchodkové
poistenie podľa zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov, ak zákon č. 461/2003 Z. z.
neustanovuje inak. Podľa § 60 ods. 2 zákona obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu
služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa zákona
č. 328/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov. Podľa ustanovenia § 255 ods. 5 zákona za obdobie
dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a
vojaka prípravnej služby získané do 31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak
a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa
osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo
čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu. Podľa rozhodnutia č. GR ZVJS-15569/33-12
zo dňa 25. 07. 2012 mu bol od 01. 08. 2012 priznaný výsluhový dôchodok podľa ustanovenia § 38, §
39, § 58 a § 60, v súlade s § 81 ods. 3 zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov
a vojakov. Pre nárok a výšku výsluhového dôchodku mu bola zhodnotená doba výkonu služby od 30.
09. 1977 do 26. 09. 1977 v I. kategórii funkcií, od 01. 06. 1988 do 31. 12. 1999 v I. kategórii funkcií a
od 01. 01. 2000 do 31. 07. 2012 v III. pracovnej kategórii. Na posúdenie nároku na invalidný dôchodok
a na určenie sumy invalidného dôchodku nie je možné započítať dobu výkonu služby a hrubé zárobky,
pretože vtedajšia Československá socialistická republika sa v roku 1991 zaviazala prijímať záväzky
len pokiaľ ide o časť III. Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach týkajúcich sa
starobného dôchodku. Nakoľko invalidný dôchodok je uvedený v II. časti prijatí Dohovoru o invalidných,
starobných a pozostalostných dávkach, do úvahy neprichádza ani aplikácia čl. 33 ods. 2 uvedeného
Dohovoru v časti VI- Spoločné ustanovenia na invalidný dôchodok. Vzhľadom na uvedené skutočnosti
doba výkonu služby sa nepovažuje za obdobie dôchodkového poistenia a preto ju nie je možné započítať
pre nárok na invalidný dôchodok. Podotkla, že rovnaký právny názor vyslovil aj Krajský súd v Trenčíne vo
svojom rozsudku č. 18Sd/2/2015-21 zo dňa 23. 11. 2015 a tiež Krajský súd v Prešove č. 3Sd/67/2015-15
zo dňa 06. 10. 2015. K námietke navrhovateľa týkajúcej sa zhodnotenia doby služby pri posudzovaní



nároku na invalidný dôchodok a právny názor Najvyššieho súdu Slovenskej republiky uviedla, že tento
sa týka poistenca, ktorý žiadal o priznanie starobného dôchodku. Nakoľko navrhovateľ žiadal o priznanie
invalidného dôchodku, nie je možné na jeho prípad aplikovať uvedený právny názor Najvyššieho súdu
Slovenskej republiky.

Súd v konaní podľa § 250l a nasledujúcich O. s. p. po preskúmaní napadnutého rozhodnutia,
oboznámení sa s dávkovým spisom odporkyne dospel k záveru, že opravný prostriedok navrhovateľa
nie je dôvodný.

Z obsahu dávkového spisu odporkyne vyplýva, že navrhovateľ žiadosťou spísanou dňa 23. 10. 2015
požiadal o priznanie invalidného dôchodku od dňa 23. 10. 2015.

Zdravotný stav navrhovateľa bol posúdený posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej
poisťovne, pobočka Košice dňa 11. 11. 2015 so záverom, že navrhovateľ je invalidný podľa ustanovenia
§ 71 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov a miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú
činnosť je 50% od 10. 11. 2014.

Zo spisového a evidenčného materiálu nachádzajúceho sa v evidencii Sociálnej poisťovne, ústredie
Bratislava, ktorý je súčasťou administratívneho spisu súd zistil, že navrhovateľ získal ku dňu vzniku
invalidity, t. j. ku dňu 10. 11. 2014, 4 660 dní obdobia dôchodkového poistenia. Z uvedeného vyplýva, že
navrhovateľ ku dňu vzniku invalidity získal 12 rokov a 280 dní obdobia dôchodkového poistenia.

Podľa rozhodnutia č. GR ZVJS-15569/33-12 zo dňa 25. 07. 2012 bol navrhovateľovi od 01. 08. 2012
priznaný výsluhový dôchodok podľa ustanovenia § 38, § 39, § 58 a § 60, v súlade s § 81 ods. 3 zákona č.
328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Pre nárok a výšku výsluhového dôchodku
mu bola zhodnotená doba výkonu služby od 30. 09. 1977 do 26. 09. 1977 v I. kategórii funkcií, od 01.
06. 1988 do 31. 12. 1999 v I. kategórii funkcií a od 01. 01. 2000 do 31. 07. 2012 v III. pracovnej kategórii.

Navrhovateľ v priebehu súdneho pojednávania dňa 24. 05. 2016 uviedol, že trvá na podanom návrhu
z dôvodov, ktoré sú v ňom uvedené. Zdôraznil, že v priebehu výkonu jeho služby sa menila legislatíva,
pričom pôvodne podľa všeobecného systému dôchodkového poistenia bolo potrebné pre vznik nároku
na invalidný dôchodok získať obdobie 10 rokov dôchodkového poistenia, následne sa to zmenilo na
obdobie 15 rokov. Pokiaľ ide o výkon služby, tento v I. kategórii získal 14 rokov, pokiaľ by získal 15 rokov,
vznikol by mu nárok na dôchodkovú dávku podľa tohto osobitného systému. Z uvedeného vyplýva, že
podľa zákona č. 328/2002 Z. z. mu chýba 1 rok a podľa zákona č. 461/2003 Z. z. mu chýbajú 2 roky
aj 3 mesiace. Z toho hľadiska sa cíti byť ukrátený na svojich právach a znevýhodnený. Zastáva názor,
že podľa v návrhu citovaného dohovoru je potrebné zhodnotiť všetky doby dôchodkového poistenia
a dôchodok krátiť v zmysle čl. 33 ods. 2 tohto dohovoru. Poukázal tiež na to, že v čase keď bol v
činnej službe, odvádzal značné množstvo prostriedkov do sociálnej poisťovne z titulu poistného, pričom
vzhľadom na uvedené by sa mu to malo vo forme invalidného dôchodku čiastočne vrátiť.

Zástupkyňa odporkyne zotrvala na písomnom vyjadrení, ktoré bolo súdu doručené a v jeho zmysle
navrhla napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť.

Podľa ustanovenia § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení poistenec má nárok na
invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72
a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný
predčasný starobný dôchodok.

Podľa ustanovenia § 72 ods. 1 písm. g) zákona počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku
na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.

Podľa ustanovenia § 72 ods. 2 počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný
dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

Podľa ustanovenia § 60 ods. 1 veta prvá zákona obdobie dôchodkového poistenia je obdobie povinného
dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového poistenia, ak za tieto obdobia okrem



období uvedených v § 140 bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie podľa tohto zákona a ak
tento zákon neustanovuje inak.

Podľa ustanovenia § 60 ods. 2 zákona obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby
policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a profesionálny
vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a
nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok
podľa osobitného predpisu.

Podľa ustanovenia § 255 ods. 5 zákona za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj
obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.
decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného
predpisu.

Súd na základe dokazovania vykonaného v správnom i súdnom konaní, vyhodnotiac jednotlivé dôkazy
jednotlivo aj v ich vzájomnej súvislosti , dospel k záveru, že odporkyňa pri vydaní napadnutého
rozhodnutia postupovala v súlade splatnou právnou úpravou. Táto dostatočne vyhodnotila skutkový
stav veci a z neho vyvodila aj správny právny záver. Toto bolo náležitým a presvedčivým spôsobom
aj odôvodnené.

Vychádzajúc z obsahu opravného prostriedku navrhovateľa spornou skutočnosťou v tomto prípade bolo
posúdenie obdobia dôchodkového poistenia pre priznanie predmetného nároku. Súdom bolo zistené, že
v predmetnej veci navrhovateľovi, potom čo bol od 10. 11. 2014 uznaný za invalidného, nebol priznaný
invalidný dôchodok s poukazom na nedosiahnutie potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového
poistenia počítaných z obdobia pre vznikom invalidity. Súd mal za preukázané, že pred vznikom invalidity,
t. j. pred 10. 11. 2014, navrhovateľ získal iba 12 rokov a 280 dní obdobia dôchodkového poistenia,
čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia (15 rokov) na vznik
nároku na invalidný dôchodok. Pri posúdení nároku na dôchodok a určení jeho sumy boli zhodnotené
všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia. V zmysle ustanovenia § 60 ods. 2 v spojení s §
255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení obdobie služby policajta, ktoré navrhovateľ požadoval započítať
do obdobia dôchodkového poistenia pre účely priznania invalidného dôchodku, nebolo možné zhodnotiť
pre jeho nárok na invalidný dôchodok, pretože obdobie výkonu služby policajta v trvaní zakladajúcom
nárok na výsluhový dôchodok, mu bolo zhodnotené pre účely nároku na výsluhový dôchodok, ktorý mu
bol priznaný, o čom svedčí aj rozhodnutie č. GR ZVJS-15569/33-12 zo dňa 25. 07. 2012.

V danom prípade neprichádza do úvahy ani aplikácia čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných
a pozostalostných dávkach, uverejneného oznámením Federálneho ministerstva zahraničných vecí v
Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb., ktorý nadobudol platnosť dňa 11. 01. 1991, v zmysle ktorého
Československá Socialistická republika prijala záväzky iba pokiaľ ide o časť III. Dohovoru. Invalidný
dôchodok je upravený v časti II, ktorá ratifikovaná nebola, preto sa na konanie o invalidnom dôchodku
tento dohovor nevzťahuje.

Navrhovateľom prezentovaný postup pri hodnotení obdobia dôchodkového poistenia by bolo možné
akceptovať iba pri posudzovaní nároku na starobný dôchodok.

Súd zvážil uvedené skutočnosti a na ich základe a v súlade s citovanými zákonnými ustanoveniami
podľa ustanovenia § 250q ods. 3 O.s.p. napadnuté rozhodnutie odporkyne ako zákonné potvrdil.

Právo na náhradu trov konania súd v súlade s ustanovením § 250k ods. 1 O.s.p. navrhovateľovi
nepriznal, pretože tento v konaní úspešný nebol.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd SR v
Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Košiciach, a to písomne v dvoch vyhotoveniach.



V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods.3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Odvolanie možno odôvodniť len tým, že v konaní došlo k vadám uvedeným v § 221 ods.1 O.s.p., konanie
má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci a rozhodnutie súdu prvého
stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje