KAUZIS.SKTestovacia prevádzka
RozsudokKrajský súd Košice17. 5. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 9Co/369/2015 z 17. 5. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Košice z 17. mája 2016, sp. zn. 9Co/369/2015, ECLI:SK:KSKE:2016:7513201052.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Košice
Spisová značka: 9Co/369/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 7513201052
Dátum vydania rozhodnutia: 18. 05. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Táňa Veščičiková
ECLI: ECLI:SK:KSKE:2016:7513201052.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Košiciach v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Táne Veščičikovej a sudcov
JUDr. Miroslava Sogu a JUDr. Dany Popovičovej vo veci žalobcu C. T., obchodné meno Jindřich Hamřík
- HENRI, Košice, Inžinierska 16, IČO: 37 260 774, proti žalovaným 1) N. B., N. D. T.N., T. XX a 2)
Wüstenrot poisťovňa, a.s., Bratislava, Karadžičova 17, IČO: 31 383 408, o náhradu škody 1.361,94 eur
istiny s prísl., o odvolaní žalovanej v 1. rade proti rozsudku 15C/9/2013-67 z 27.2.2015 Okresného súdu
Košice - okolie

r o z h o d o l :

P o t v r d z u j e rozsudok v znení opravného uznesenia.

Účastníkom náhradu trov odvolacieho konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Súd prvého stupňa (ďalej len súd) rozsudkom žalovaným v 1. a 2. rade uložil povinnosť zaplatiť žalobcovi
1.369,94 eur s 9% ročným úrokom z omeškania od 24.3.2011 do zaplatenia a priznal náhradu trov
konania právneho zást. Vojčík & Partners, Rázusova 28, Košice vo výške 100%.

Vychádzajúc z § 420 ods. 1, 3, § 431, § 427 ods. 1, § 442 ods. 1, 2, § 443 OZ, § 15 ods. 1 zák. č. 381/2001
Z.z. o povinnom zmluvnom poistení a zodpovednosti za škodu (ich znenie citoval) z predloženého
tlačiva - Zápis o poškodení motorového vozidla, škodovej udalosti (č.l. 6) zistil, že 6.12.2010 došlo k
dopravnej nehode, kedy žalobca prechádzal svojím motorovým vozidlom cez areál Bytového podniku
mesta Košice, Južné nábrežie, kedy žalovaná v 1. rade svojím motorovým vozidlom vychádzala zo
svojho parkovacieho miesta cúvaním, v okamihu kedy žalobca míňal toto motorové vozidlo, pohla sa z
tohto parkovacieho miesta a spôsobila škodu na motorovom vozidle žalobcu. Konštatoval, že je pravdou,
že na tomto zápise o poškodení motorového vozidla je uvedený dátum na konci - v Košiciach dňa
9.12.2010, túto skutočnosť mu však na pojednávaní potvrdil samotný žalobca s tým, že sa pri vypisovaní
tohto tlačiva dátumovo pomýlil, avšak v skutočnosti sa dopravná nehoda stala 6.12.2012, čo mu vo
svojej výpovedi potvrdila i žalovaná v 1. rade.

Keďže účastníci tejto škodovej udalosti mali za to, že predmetná škodová udalosť neprevyšovala
1,5-násobok väčšej škody v súlade so zák. č. 300/2005 Z. z. trestný zákon v znení neskorších
predpisov, vyhodnotili túto škodovú udalosť ako udalosť, ku ktorej nie je potrebná oznamovacia
povinnosť policajnému zboru. Uviedol, že následne, 13.12.2010 nahlásila žalovaná v 1. rade žalovanej
v 2. rade dopravnú nehodu z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú
prevádzkou motorového vozidla - jej motorového vozidla typu Škoda Fabia Combi EČ L. - XXX
V., ktorá sa stala 6.12.2010 a pri ktorej bolo poškodené motorové vozidlo žalobcu. Podľa oznámenia
o tejto poistnej udalosti za škodu v plnom rozsahu zodpovedá vodič motorového vozidla, ktorým



je žalovaná. Žalovaná v 2. rade po ohlásení tejto dopravnej nehody mala pristúpiť k jej likvidácii.
Podľa vyjadrenia žalovanej v 2. rade (č.l. 33) žalovaná pristúpila k začatiu prešetrovania potrebného
k zisteniu rozsahu jej povinnosti poskytnúť poistné plnenie, avšak na základe ohliadky motorového
vozidla a následne vyhotovenej fotodokumentácie mala žalovaná v 2. rade za to, že rozsah poškodenia
motorových vozidiel nezodpovedal deklarovanému priebehu dopravnej nehody, čo znamená absenciu
právneho základu zodpovednosti poisteného za škodu. Mali na mysli najmä technickú neprijateľnosť
poškodenia motorových vozidiel. Zároveň uviedla, že súhlasný postoj všetkých účastníkov k vzniku
a priebehu dopravnej nehody, nie je podľa nich automatickým podkladom, ktorý preukazuje nárok
poškodeného. Konštatoval, že obaja účastníci konania, t.j. žalobca i žalovaní zhodne opísali priebeh
tejto dopravnej nehody, ktorý nastal tak, že žalovaná v 1. rade pri cúvaní z parkovacieho miesta zasiahla
zadnou stranou svojho motorového vozidla do pravej bočnej strany prichádzajúceho motorového vozidla
žalobcu, ktorého následne odsotilo. Keďže obaja účastníci si vymenili telefónne čísla, poistky a dohodli
sa na nahlásení škodovej udalosti u poisťovni žalovanej v 2. rade, žalobca následne prešiel niekoľko
autoservisov, ktoré by mu boli schopní túto škodu opraviť, avšak nie všetky autoservisy mali náhradné
diely a dokázali opraviť motorové vozidlo anglickej továrenskej značky, a preto až 24.1.2011 (č.l. 7)
bola žalobcovi vystavená faktúra č. 03/2011 s dobou splatnosti do 7.2.2011, ktorej autoservis - R. K.,
nákup, predaj tovaru, autokarosárske práce, L., W. Č.. XX vyfakturoval práce za vykonané opravy na
motorovom vozidle Land Rover Freelander, ev. č. L. XXX N.. Na základe tejto faktúry sa teda žalobca
dozvedel o výške škody, ktorú si mal uplatniť u žalovanej v 2. rade. Ďalej uviedol, že na základe tejto
faktúry boli fakturované pravé dvere - počet 1 ks za sumu 1.004,16 eur, mzda za prácu týkajúca sa
výmeny dverí 4,4 hod., t.j. 88,- eur + práca za lakovanie a práca na novom diele pravých dverí, t.j.
spolu 1.369,94 eur. O skutočnosti, že táto suma bola tomuto servisu vyplatená mu svedčil i pokladničný
príjmový doklad č. 03/2011 zo dňa 25.01.2011, ktorým táto úhrada bola daná (č.l. 8).

Obaja účastníci zároveň zhodne podpísali a nakreslili moment stretu obidvoch motorových vozidiel, ktorý
korešponduje s náčrtom na oznámení o poistnej udalosti predloženej žalovanou v 1. rade (č.l. 40). I
napriek skutočnosti, že táto dopravná nehoda bola ohlásená poisťovateľovi, táto poistná udalosť však
likvidovaná nebola.

Žalobca do spisu doložil celú korešpondenciu so spoločnosť Wüstenrot, žalovanou v 2. rade s tým, že
26.05.2011 žalobcovi oznámila, že po opätovnom prešetrení postupu likvidačnej udalosti konštatovali
stanovisko, ktoré už zaslali žalobcovi v korešpondencii zo 4.4.2010, a teda škodovú udalosť uzatvorili
bez náhrady škody z dôvodu odlišných dátumov na doložených tlačivách - oznámení o poistnej udalosti.
Zároveň uviedli, že ďalším šetrením bolo zistené, že poškodenia vozidiel spolu nekorešpondujú -
rozsah poškodenia je technicky neprijateľný a nakoľko neboli zistené žiadne nové skutočnosti, ktoré
by potvrdzovali oprávnenosť nároku žalobcu, túto škodovú udalosť zlikvidovali bez uhradenia. Zároveň
žalobca, listom zo 14.8.2012 vyzval i žalovanú na úhradu tejto sumy vyplývajúcej zo škodovej udalosti
(č.l. 18). Súd sa oboznámil zároveň aj s oznámením o poistnej udalosti (č.l. 40,41), ktoré predložila
žalovaná v 1. rade žalovanej - svojej poisťovni.

I z prehľadu, resp. náčrtu z miesta nehody, ktorý je načrtnutý v tomto oznámení o poistnej udalosti
ako i z priebehu dopravnej nehody, tak ako opísali účastníci konania, je zrejmé, akým spôsobom k
nej došlo. Z uvedeného mal súd za zrejmé, že predmetnú kolíziu účastníci vyhodnotili ako škodovú
udalosť, ku ktorej nie je potrebná oznamovacia povinnosť Policajného zboru SR v súlade s § 66 zákona
o cestnej premávke a zároveň aj sa zhodli na zavinení, ktoré žalovaná v 1. rade v plnej miere uznala
za svoje. Práve touto škodovou udalosťou, t.zn. stretom dvoch motorových vozidiel , následne došlo k
spôsobeniu škody, a to zalomením pravých predných dverí motorového vozidla žalobcu. Urobil záver,
že škodová udalosť bola spôsobená žalovanou v 1. rade v rozsahu povinného zmluvného poistenia
zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla v súlade so z zák. č. 381/2001 Z.z.
o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,
ktoré mala žalovaná v 1. rade uzavreté na základe poistnej zmluvy u žalovanej v 2. rade, táto mala byť
uhradená. K jej likvidácii však zo strany žalovanej v 2. rade nedošlo. Citujúc znenie § 11 ods. 6 zákona
o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu, uviedol, že napriek skutočnosti, že došlo k
riadnemu ohláseniu škodovej udalosti, táto škoda nebola žalobcovi uhradená. Konštatoval, že žalovaná
v 2. rade vzniesla námietku premlčania vzhľadom na uplynutie subjektívnej premlčacej doby, keďže k
nehode došlo dňa 6.12.2010, že žaloba na súd bola podaná až dňa 24.1.2013.



Citujúc znenie § 106 ods. 1, § 100 ods. 1 OZ, pri posudzovaní otázky, kedy sa žalobca dozvedel o
škode, ktorá je pre posúdenie predmetnej veci správna, mal za to, že z preukázanej skutočnej vedomosti
žalobcu o vzniknutej škode, sa žalobca dozvedel o tom, kto za škodu na motorovom vozidle zodpovedá
a kto ju spôsobil v deň dopravnej nehody, t.j. 6.12.2010 ako preukazuje i zápis o poškodení motorového
vozidla škodovej udalosti (č.l. 6), ako i hlásenie žalovanej v 1. rade u žalovanej v 2. rade (č.l. 40 až 41).
Vedomosť žalobcu, nielen o osobe žalovanej v 1. rade, ale aj o rozsahu škody (č.l. 7) vo výške 1.369,94
eur na jeho motorovom vozidle sa dozvedel 24.1.2011, čo preukazuje i faktúra, ktorá sa nachádza v
spise, ktorú vystavil autoservis. Mal za to, že od tohto okamihu, od zistenia výšky škody fakturovanej
autoservisom, mal žalobca preukázateľne vedomosť, kto za škodu zodpovedá, ale aj o jeho rozsahu a
mohol si teda na súde uplatniť nárok na náhradu škody. So zreteľom na uvedené pre začatie plynutia
subjektívnej premlčacej doby podľa § 106 ods. 1 OZ, mal za to, že žalobca podal žalobu na náhradu
škody 24.1.2003, resp., posledný deň, a preto mu táto ostala zachovaná. Na základe takto zistených
skutočností, žalobe žalobcu v plnom rozsahu vyhovel a zároveň priznal žalobcovi i úroky z omeškania
s plnením peňažného dlhu a to v súlade s § 517 ods. 2 OZ, nariadením vlády č. 586/2008 Z.z., ktorým
sa mení a dopĺňa nariadenie vlády SR č. 87/1995 Z.z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia
OZ. Na základe toho je výška úrokov z omeškania o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná
úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu.
Keďže škodová udalosť mala byť zo strany žalovanej v 2. rade uzavretá najneskôr do 23.3.2011, súd
priznal úroky z omeškania od 24.3.2011. O trovách konania rozhodol podľa § 142 ods. 1 O.s.p. a priznal
úspešnému žalobcovi trovy konania, o ktorých rozhodol v súlade s § 151 ods. 7 O.s.p. a priznal ich
náhradu právnemu zást. žalobcu vo výške 100%.

Uznesením 15C/9/2013-83 z 25.3.2015 opravil rozsudok tak, že vo výroku I. druhý riadok doplnil lehotu
na peňažné plnenie, ako aj číslo účtu: „od 24.3.2011 až do zaplatenia“ na „od 24.3.2011 až do zaplatenia“
a to všetko do 3 dní odo dňa právoplatnosti tohto rozhodnutia na účet žalobcu, č. účtu: 2917853012/1100,
vedený v Tatra banke a.s., návrh žalobcu na opravu druhého výroku rozsudku zamietol a vyslovil, že v
ostatnej časti zostáva rozsudok nezmenený, vychádzajúc z § 164 O.s.p., § 167 ods. 2 O.s.p. a § 151
ods. 7 O.s.p.

Proti rozsudku podala v zákonnej lehote odvolanie žalovaná v 1. rade a žiadala rozsudok zrušiť a vrátiť
vec na prejednanie prvostupňovému súdu alebo žalobu v celom rozsahu zamietnuť.

Odvolanie oprela o odvolacie dôvody uvedené v § 205 ods. 2 písm. d) a f) O.s.p. a mala za to, že
súd prvého stupňa dospel na základe vykonaných dôkazov k nesprávnym skutkovým zisteniam a , že
rozhodnutie vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci. V odvolaní poukázala, o.i., na to, že
z celého priebehu konania na súde prvého stupňa, najmä s poukázaním na vykonané dokazovanie,
či už výsluchmi účastníkov konania alebo listinnými dôkazmi je zrejmé, že z jej strany nedošlo k
žiadnemu porušeniu jej povinností, ani vo vzťahu k žalovanej v 2. rade, ani vo vzťahu k žalobcovi,
že si riadne a včas splnila svoju oznamovaciu povinnosť voči žalovanej v 2. rade, s ktorou mala
uzavretú zmluvu o povinnom zmluvnom poistení za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.
Následne, poskytla žalovanej v 2. rade všetku potrebnú súčinnosť nevyhnutnú k dôslednému prešetreniu
poistnej udalosti. Žalobca si taktiež uplatnil svoj nárok u žalovanej v 2. rade, pričom žalovaná v 2. rade
mala uplatňovanú náhradu škody nahradiť žalobcovi. Tvrdila, že nebolo v jej možnostiach žiadnym
spôsobom relevantne ovplyvniť postoj žalovanej v 2. rade k náhrade škody žalobcovi, nakoľko urobila
vo vzťahu k prešetreniu predmetnej škodovej udalosti všetko, čo je potrebné a všetko, čo jej vyplýva
zo zmluvného vzťahu so žalovanou v 2. rade, resp., z príslušných právnych predpisov. Rovnako nebolo
možné spravodlivo očakávať, že nahradí žalobcovi vzniknutú škodu na základe predžalobnej výzvy
žalobcu, ak bolo aj na základe súhlasného stanoviska oboch účastníkov zrejmé, že túto škodu má
nahradiť žalobcovi práve a výlučne žalovaná v 2. rade. Poukázala na to, že ani súd prvého stupňa nezistil
žiadne porušenie povinností z jej strany, či už vo vzťahu k žalovanej v 2. rade alebo k žalobcovi, práve
naopak, ustálil sa na skutočnosti, že vzniknutá škoda mala byť uhradená žalovanou v 2. rade, avšak
uhradená nebola. Rovnako zo strany žalovanej v 2. rade nedošlo k žiadnemu relevantnému preukázaniu
jej tvrdení o tom, že škodová udalosť bola náležite a opakovane prešetrená a, že na základe týchto
svojich tvrdení odmietla nahradiť nárok uplatňovaný žalobcom. Uviedla, že na základe všetkých vyššie
uvádzaných skutočností, zhodných stanovísk žalobcu a žalovanej v 1. rade, ako aj ustálených názorov
súdu vyplývajúcich z celého odôvodnenia napadnutého rozsudku nie je zrejmé, z akého dôvodu a na
akom právnom základe súd prvého stupňa zaviazal k náhrade škody aj ju a nie výlučne žalovanú v 2.
rade, nakoľko uvedené nevyplývalo ani zo skutkových zistení súdu. Na tomto mieste mala za potrebné



zdôrazniť, že poisťovňa žalovanej v 2. rade v konaní nevystupovala ako vedľajší účastník, ale priamo ako
riadny účastník konania na strane žalovanej. Tvrdila, že na základe výsledkov vykonaného dokazovania
a to najmä jeho poslednej fázy, ktorou je hodnotenie dôkazných prostriedkov, konečné rozhodnutie
súdu prvého stupňa popiera zásady formálnej logiky. Napriek skutočnosti, že z jej strany nedošlo k
žiadnemu porušeniu jej povinností, sa aj napriek predloženým dôkazom javí, že sa ocitla v procesnej
pozícii, v ktorej prakticky nemohla zvrátiť, resp. nemohla reálne ovplyvniť výsledok konania na súde.
Teda napriek skutočnosti, že mala formálne rovnaké procesné práva ako žalobca a žalovaná v 2. rade,
a aj ich podľa svojich možností využila, ako je vo výsledku zrejmé, nebol na ne dôsledne a v konečnom
výsledku braný zreteľ zo strany súdu pri vynesení konečného rozhodnutia. Pri uvedenom postavení,
ak by nepodala voči napadnutému rozhodnutiu odvolanie, je zrejmé, že uvedený nárok by bol výlučne
voči nej uplatňovaný cestou exekučného konania, s čím by jej vznikli ďalšie nie malé náklady a jedinou
účinnou možnosťou domáhať sa svojich práv voči žalovanej v 2. rade , by bolo podanie žaloby na
súd a uplatňovať si regresný nárok voči žalovanej v 2. rade, čo by bolo spojené s ďalšími nesporne
vysokými nákladmi, nehovoriac o čase potrebnom na vynaloženie uplatňovaného nároku. Taktiež nie je
možné s istotou tvrdiť, či by následne súd nepovažoval jej nárok voči žalovanej v 2. rade za premlčaný.
Poukázala na to, že napadnuté rozhodnutie súdu sa prieči aj zásade materiálnej pravdy, ak cieľom
súdneho konania je zistenie skutkového stavu. Súd musí rozhodovať na základe skutkového stavu veci,
ktorý bol v predmetnom konaní aj preukázaný a ustálený, napriek tomu súd prvého stupňa zaviazal k
náhrade škody aj ňou, čo nie je možné spravodlivo žiadať a očakávať na základe všetkých skutočností a
okolností celého prípadu. S prihliadnutím na všetky vyššie uvádzané skutočnosti, nie je možné od nej, pri
rešpektovaní zásady spravodlivosti , žiadať, aby bola zaviazaná k náhrade škody spoločne so žalovanou
v 2. rade. Pokiaľ ide o druhý napadnutý výrok rozsudku, týkajúci sa priznania náhrady trov konania
právnemu zást. žalobcu vo výške 100%, vo vzťahu k uvedenému výroku mala za potrebné nevyhnutné
konštatovať, že tento výrok je neurčitý a zjavne nie je ani vykonateľný. Ani z odôvodnenia napadnutého
rozsudku vôbec nevyplýva, v akej výške si právny zást. žalobcu uplatňoval náhradu trov konania a
teda ani to, v akej výške ju súd právnemu zást. v skutočnosti priznal. Vzhľadom na všetky uvádzané
skutočnosti navrhla napadnuté výroky rozhodnutia zrušiť a vrátiť vec v zrušenej časti na prejednanie
súdu prvého stupňa.

Žalobca vo vyjadrení k odvolaniu k nesprávnemu skutkovému zisteniu, o.i., poukázal na to, že v priebehu
celého konania, tak z jednotlivých vyjadrení žalovaných, resp. žalovanej v 1. rade, ako aj z jeho výpovede
a žalovanej v 1. rade na pojednávaní 6.2.2015 jednoznačne vyplýva, že konaním žalovanej v 1. rade
došlo k spôsobeniu škody žalobcovi, že samotná žalovaná v 1. rade vo svojom odvolaní, ako aj v
priebehu doterajšieho konania nepopierala jednotlivé skutkové okolnosti situácie, ktorá vznikla medzi
nimi. Rovnako, žalovaná v 2. rade v konaní žiadnym spôsobom nepreukázala, že k škodovej udalosti
nedošlo tvrdeným a preukázaným spôsobom. Mal teda za to, že žalovaní sa s ním v plnom rozsahu
zhodli, tak na spôsobení škody za dokázaných okolností, ako aj na jej výške, ktorú nenamietali. Skutkové
okolnosti prípadu sú teda jednoznačné a konajúci súd na základe dôkazov dospel k správnym skutkovým
zisteniam týkajúcich sa škody mu spôsobenej. S odvolacím dôvodom uvedeným v § 205 ods. 2 písm. f)
O.s.p., takisto nesúhlasil. Poukázal na to, že je to predovšetkým žalovaná v 1. rade, ktorá mu v súlade
s hmotným právom svojim konaním spôsobila škodu, a za ňu aj zodpovedá podľa platných právnych
predpisov. Škoda mu vznikla v priamej príčinnej súvislosti s konaním žalovanej v 1. rade. žalovaná v
2. rade mu spôsobila škodu svojim nekonaním a nelikvidovaním škodovej udalosti v lehotách určených
zák. č. 381/2001 Z. z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou
motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej
len „zákon") a nesplnením si tak svojej povinnosti, ktorá mu vyplývala zo vzťahu uzatvoreného medzi
žalovanými v 1. a 2. rade. Poukázal na to, že § 15 ods. 1 zákona oprávňuje poškodeného, teda jeho, aby
uplatnil svoj nárok na náhradu škody priamo voči žalovanej v 2. rade, čo však zároveň ale nezbavuje
zodpovednosti za škodu žalovanú v 1. rade. V záujme hospodárnosti konania a efektívneho poskytnutia
práva na súdnu a inú právnu ochranu žalobca uplatnil svoj nárok voči žalovaným v 1. a 2. rade v
spoločnom konaní, a to i z dôvodu, že splnením povinnosti jedným zo žalovaných , zaniká táto povinnosť
voči nemu i druhej zo žalovaných. Vzhľadom na skutočnosť, že jeho nárok na náhradu škody bol
uplatnený u oboch žalovaných a následne včas a riadne preukázaný a dokázaný i v konaní pred súdom,
považoval rozsudok za vecne správny. Solidárne zaviazanie žalovaných v 1. rade a v 2. rade rozsudkom
súdu považoval za vecne i skutkovo správne, z vyššie uvedených dôvodov. Konkrétne vyporiadanie
vzájomných vzťahov medzi žalovanými v 1. rade a v 2. rade im vyplývajúce zo zmluvy o poistení č.
XXXXXXXXXX, ktorú má žalovaná v 1. rade uzavretú u žalovanej v 2. rade , je záležitosťou týkajúcou sa
spoločnej dohody a rokovaní, resp. regresných nárokov samotných žalovaných, vyplývajúcich im z ich



hmotnoprávneho zmluvného vzťahu, s ktorým jeho postavenie , ako poškodeného, žiadnym spôsobom
nesúvisí. Z uvedeného dôvodu , považoval preto podanie odvolania žalovanou v 1. rade argumentujúce
nevyhnutnosťou si následne so žalovanou v 2. rade vyporiadať svoj hmotnoprávny vzťah, prípadne
vznikom ďalších nákladov a ďalšej žaloby za nedôvodné a nesúvisiace s konaním súdu v prejednávanej
veci, ktorej predmetom je výlučne náhrada škody, úrokov z omeškania a trov konania mu spôsobených
konaním žalovaných. Poukázal na konštantnú judikatúru Najvyššieho súdu SR (porov. R 29/1983 a
rozsudok zo dňa 30.03.2011, sp.zn.: 3 Cdo 231/2009), a preto považuje odvolanie žalovanej v 1. rade
za nedôvodné. Žiadal rozsudok potvrdiť ako vecne správny.

Odvolací súd bez nariadenia pojednávania (§ 214 ods. 2 O.s.p. - v ostatných prípadoch, t.j. neuvedených
v § 214 ods. 1 O.s.p., možno o odvolaní rozhodnúť aj bez nariadenia odvolacieho pojednávania)
prejednal odvolanie v rozsahu vyplývajúcom z § 212 ods. 1, 3 O.s.p. a rozsudok potvrdil podľa § 219
ods. 1, 2 O.s.p., lebo je správny, súd úplne zistil skutkový stav veci, správne ho právne posúdil ,jeho
odôvodnenie má podklad v zistení skutkového stavu a odvolací súd sa s ním v celom rozsahu stotožňuje,
pretože dôvody napadnutého rozsudku sú správne, na čom nič nemenia ani skutočnosti uvedené v
odvolaní žalovanej v 1. rade.

Ani jeden z uplatnených odvolacích dôvodov nie je daný.

Odvolací dôvod podľa § 205 ods.2 písm. d) O. s. p. sa týka chyby v zisťovaní skutkového stavu
veci súdom prvého stupňa spočívajúcej v tom, že skutkové zistenie, ktoré bolo podkladom pre jeho
rozhodnutie je nesprávne, t. zn. musí ísť o skutkové zistenie, na základe ktorého vec posúdil po právnej
stránke a ktoré je nesprávne v tom zmysle, že nemá oporu vo vykonanom dokazovaní, pričom medzi
chybami skutkového zistenia a chybami právneho posúdenia je úzka vzájomná súvislosť, keďže príčinou
nesprávnych (v zmysle nedostatočných) skutkových zistení môže byť chybný právny názor, v dôsledku
ktorého zisťoval iné skutočnosti, príp. zisteným skutočnostiam prisudzoval iný právny význam. Skutkové
zistenie nezodpovedá vykonaným dôkazom, ak výsledok hodnotenia dôkazov nie je v súlade s § 132
O. s. p. a to vzhľadom na to, že buď vzal do úvahy skutočnosti, ktoré z vykonaných dôkazov alebo
prednesov účastníkov nevyplynuli, ani inak nevyšli počas konania najavo alebo opomenul rozhodujúce
skutočnosti, ktoré boli vykonanými dôkazmi preukázané alebo vyšli počas konania najavo. Nesprávne
sú i také skutkové zistenia, ktoré založil na chybnom hodnotení dôkazov. Ide o situáciu, keď je logický
rozpor v hodnotení dôkazov, príp. poznatkov, ktoré vyplynuli z prednesov účastníkov, alebo ktoré vyšli
najavo inak, z hľadiska závažnosti (dôležitosti), zákonnosti, pravdivosti, event. vierohodnosti alebo, keď
výsledok hodnotenia dôkazov nezodpovedá tomu, čo malo byť zistené spôsobom vyplývajúcim z § 132
až § 135 O. s. p.

Z odôvodnenia napadnutého rozsudku jednoznačne vyplýva, že súd vzal do úvahy iba skutočnosti,
ktoré boli vykonanými dôkazmi preukázané, resp. vyšli počas konania najavo a neopomenul žiadnu
skutočnosť, ktorá z vykonaných dôkazov vyplynula, resp. vyšla počas konania najavo, jeho skutkové
zistenia nie sú založené na chybnom hodnotení dôkazov, nie je logický rozpor v hodnotení dôkazov, príp.
poznatkov, ktoré vyplynuli z prednesov účastníkov, resp., ktoré vyšli najavo inak, z hľadiska závažnosti
(dôležitosti), zákonnosti, pravdivosti, event. vierohodnosti a výsledok hodnotenia dôkazov zodpovedá
tomu, čo bolo zistené spôsobom vyplývajúcim z § 132 až § 135 O. s. p., preto tento odvolací dôvod
nie je daný.

Právnym posúdením je činnosť súdu prvého stupňa, pri ktorej aplikuje konkrétnu právnu normu na
zistený skutkový stav, t. zn. vyvodzuje zo skutkového zistenia, aké práva a povinnosti majú účastníci
podľa príslušného právneho predpisu a nesprávnym právnym posúdením veci je jeho omyl pri aplikácii
práva na zistený skutkový stav (skutkové zistenie). O mylnú aplikáciu právnych predpisov ide, ak použil
iný právny predpis, než ktorý mal správne použiť alebo aplikoval správny právny predpis, ale nesprávne
ho vyložil, príp. ho na daný skutkový stav inak nesprávne aplikoval (z podradenia skutkového stavu pod
právnu normu vyvodil nesprávne závery o právach a povinnostiach účastníkov konania).

Súd použil správny právny predpis, správne ho aj vyložil a na daný skutkový stav ho i správne aplikoval, t.
zn. z podradenia skutkového stavu pod právnu normu vyvodil správne závery o právach a povinnostiach
účastníkov konania.



K správnym a výstižným dôvodom uvedeným v rozsudku je potrebné poukázať na skutočnosť, že
zodpovednosť žalovanej v 1. rade v tomto prípade vyplýva nielen zo zákona č. 381/2001 Z.z. o
povinnom zmluvnom poistení a zodpovednosti za škodu spôsobenej prevádzkou motorového vozidla v
znení neskorších predpisov; pri uplatnení náhrady škody záleží výlučne na poškodenom (žalobcovi), či
bude požadovať náhradu škody na jednom, resp. na druhom žalovanom, že žalobca si uplatnil nárok
tak voči prevádzkovateľke motorového vozidla, ktorou bola žalobcovi spôsobená škoda a rovnako aj
poisťovateľovi, a to zo vzťahu vyplývajúceho zo zákona č. 381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení
a zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.

Podľa § 15 ods. 1 cit. zák. náhradu škody uhrádza poisťovateľ poškodenému, poškodený je oprávnený
uplatniť svoj nárok na náhradu škody priamo proti poisťovateľovi a je povinný tento nárok uhrádzať.

Pritom nie je vylúčená súčasne aj povinnosť škodcu uhrádzať škodu, ktorú spôsobil poškodenej osobe
pri prevádzke motorových vozidiel podľa § 427 a nasl .OZ.

Zodpovednosť za škodu spôsobená prevádzkou motorového vozidla v znení neskorších predpisov je
upravená predovšetkým aj v § 427 a nasl. OZ, ktoré ustanovenie súd pri svojom rozhodovaní vzal do
úvahy, ktorá je objektívnou zodpovednosťou, pri ktorej sa nevyžaduje zavinenie škodcu.

Z vykonaného dokazovania jednoznačne vyplýva, že nebol naplnený žiaden liberačný dôvod, v zmysle
ktorého by sa prevádzkovateľ - žalovaná v 1. rade zbavila svojej zodpovednosti, čo v tomto konaní
nebolo ani prezentované a z vykonaného dokazovania ani nevyplynulo. Pri uplatnení náhrady škody
spôsobenej pri prevádzke motorovým vozidlom záleží výlučne na poškodenom, či si nárok na náhradu
škody uplatní nielen voči poisťovni, ale aj voči prevádzkovateľovi motorového vozidla, ktorý zodpovedá
za škodu spoločne.

Výrok o trovách konania bolo potrebné potvrdiť ako vecne správny, keď súd priznal úspešnému žalobcovi
trovy konania vo výške 100% vychádzajúc z § 151 ods. 7 O.s.p., podľa ktorého súd môže o náhrade
trov konania rozhodnúť aj tak, že namiesto určenia výšky trov , prizná účastníkovi náhradu trov konania
vyjadrenú zlomkom alebo percentom. Po právoplatnosti tohto rozhodnutia, rozhodne súd aj o výške
náhrady trov konania samostatným uznesením.

O trovách odvolacieho konania bolo rozhodnuté podľa § 224 ods. 1 a § 142 ods. 1 O.s.p. a účastníkom
náhradu trov odvolacieho konania nepriznal, lebo žalovaná v 1. rade nemala v odvolacom konaní
úspech, žalovanej v 2. rade žiadne trovy odvolacieho konania nevznikli a žalobca si ich náhradu
neuplatnil.

Výsledok hlasovania - pomer hlasov : 3 hlasy za (§ 3 ods. 9 tretia veta zák. č. 757/04 Z.z. o súdoch a o
zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporuIdentifikačné číslo spisu 7513201052