Text rozhodnutia
Súd: Krajský súd Nitra Spisová značka: 23Sd/254/2015 Identifikačné číslo súdneho spisu: 4015200728 Dátum vydania rozhodnutia: 12. 10. 2015 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Dana Kálnayová ECLI: ECLI:SK:KSNR:2015:4015200728.1 ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Krajský súd v Nitre v právnej veci navrhovateľky: I. W., bytom P., P. XXXX/XX, odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie v Bratislave, Bratislava, Ul. 29. augusta 8, o invalidný dôchodok, samosudkyňou JUDr. Danou Kálnayovou, takto r o z h o d o l : Krajský súd p o t v r d z u j e rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 25.5.2015. Krajský súd nepriznáva navrhovateľke náhradu trov konania. o d ô v o d n e n i e : Rozhodnutím odporkyne č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 25.5.2015, bolo zrušené rozhodnutie zo dňa 09. 02. 2015 o priznaní invalidného dôchodku od 18. 12. 2010 v sume 668,30 eur mesačne. Predmetné rozhodnutie odporkyňa zrušila z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia nároku na invalidný dôchodok Podľa § 70 ods. 1, nárok na invalidný dôchodok má poistenec, ak sa stal invalidným, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedených v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky na starobný dôchodok, alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok. Podľa § 72 ods. 1 písm. a/ zákona, počet rokov dôchodkového poistenia pre vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku do 20 rokov je najmenej 1 rok. Dňa 27. 02. 2014 bol preskúmaný zdravotný stav navrhovateľky s tým, že invalidita vznikla v čase, keď bola nezaopatreným dieťaťom. Na účely § 70 ods. 1 zákona, nezískala status poistenca aj napriek skutočnosti, že dňa 04. 11. 2014 dodatočne zaplatila poistné podľa § 142 ods. 3 písm. c/ zákona za obdobie od 14. 01. 2010 do 14. 01. 2010. Dodatočné zaplatenie poistné po dátume, kedy bol posudzovaný zdravotný stav navrhovateľky na účely nároku na invalidný dôchodok neznamená, že získala status poistenca, teda, že jej nárok môže byť posúdený podľa § 70 ods. 1. Nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona, môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom už v čase posudzovania nároku na invalidný dôchodok. Dodatočné doplatenie poistného pritom nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osobe, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je nezaopatreným dieťaťom. Fyzická osoba má nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala invalidnou v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom a má na území SR trvalý pobyt. Nárok na invalidný dôchodok tejto fyzickej osobe vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku (§ 70 ods. 2 zákona). Fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidná v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom sa podmienka počtu rokov dôchodkového poistenia uvedená v odseku 1 považuje za splnenú, čo znamená, že nemusí preukázať žiadne obdobie dôchodkového poistenia, a preto sa suma invalidného dôchodku určí za podmienok a spôsobom stanoveným v § 73 ods. 3 zákona. Voči tomuto rozhodnutiu podala navrhovateľka včas návrh na preskúmanie rozhodnutia, v ktorom uviedla, že už pred posúdením zdravotného stavu dňa 14. 01. 2010 bola dôchodkovo poistená, čo jej príslušný zákon dovoľuje, preto žiadala, aby zostalo v platnosti rozhodnutie z 09. 02. 2015, ktorým jej bol priznaný invalidný dôchodok v sume 668,30 eur. Odporkyňa v písomnom vyjadrení zo dňa 03. 08. 2015 uviedla, že navrhovateľkin zdravotný stav bol posudzovaný dňa 27. 02. 2015 so záverom, že navrhovateľke vznikla invalidita v čase, kedy bola nezaopatreným dieťaťom. Na účely § 70 ods. 1 nezískala navrhovateľka status poistenca, aj napriek skutočnosti, že dňa 04. 11. 2014 dodatočne zaplatila poistné podľa § 142 ods. 3 písm. c/ od 14. 01. 2010. Dodatočné zaplatenie poistného po dátume, kedy bol posudzovaný zdravotný stav neznamená, že získala status poistenca, a teda že nárok navrhovateľky na invalidný dôchodok môže byť posúdený podľa § 70 ods. 1 zákona. Nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom už v čase posudzovania nároku na invalidný dôchodok. Dodatočné zaplatenie poistného, nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je nezaopatreným dieťaťom. Fyzická osoba, ktorá sa stala invalidná v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom sa podmienka počtu rokov dôchodkového poistenia považuje za splnenú, čo znamená, že nemusí preukázať žiadne obdobie dôchodkového poistenia, a preto sa suma invalidného dôchodku určí za podmienok zákonom stanovených v § 73 ods. 3. Na pojednávanie sa navrhovateľka nedostavila. Doručenie mala riadne vykázané. Súd pojednával v jej neprítomnosti podľa § 101 ods. 2 O. s. p. Zástupkyňa odporkyne žiadala napadnuté rozhodnutie v spojení so zmenovým rozhodnutím ako vecne správne potvrdiť. Pridržiavala sa písomného vyjadrenia zo dňa 03. 08. 2015. Navrhovateľka ku dňu posudzovania zdravotného stavu nebola poistencom, bola fyzickou osobou, ktorá bola uznaná za invalidnú z mladosti, kde nie je potrebná žiadna doba poistenia. Zdravotný stav navrhovateľky bol posudzovaný vo februári 2014. V tom čase nemala status poistenca. Poistné zaplatila až 04. 11. 2014, a to za jeden deň 14. 01. 2010, avšak zaplatením tohto poistného nezískala status poistenca. Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne v zmysle ustanovenia § 250 l ods. 1 a nasl. O. s. p. a dospel k záveru, že návrh nie je dôvodný. Fyzická osoba má nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala invalidnou v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom a má na území SR trvalý pobyt. Nárok na invalidný dôchodok tejto fyzickej osobe vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku (§ 70 ods. 2 zákona). Fyzickej osobe, ktorá sa stala invalidná v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom sa podmienka počtu rokov dôchodkového poistenia uvedená v odseku 1 považuje za splnenú, čo znamená, že nemusí preukázať žiadne obdobie dôchodkového poistenia, a preto sa suma invalidného dôchodku určí za podmienok a spôsobom stanoveným v § 73 ods. 3 zákona. Dňa 27. 02. 2014 bol preskúmaný zdravotný stav navrhovateľky s tým, že invalidita vznikla v čase, keď bola nezaopatreným dieťaťom. Na účely § 70 ods. 1 zákona, nezískala status poistenca aj napriek skutočnosti, že dňa 04. 11. 2014 dodatočne zaplatila poistné podľa § 142 ods. 3 písm. c/ zákona za obdobie od 14. 01. 2010 do 14. 01. 2010. Dodatočné zaplatenie poistné po dátume, kedy bol posudzovaný zdravotný stav navrhovateľky na účely nároku na invalidný dôchodok neznamená, že získala status poistenca, teda, že jej nárok môže byť posúdený podľa § 70 ods. 1. Nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona, môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom už v čase posudzovania nároku na invalidný dôchodok. Dodatočné doplatenie poistného pritom nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osobe, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je nezaopatreným dieťaťom. Vzhľadom na horeuvedené skutočnosti a citované zákonné ustanovenia dospel súd k záveru, že napadnuté rozhodnutie odporkyne zo dňa 25.5.2015 je vecne správne, a preto ho podľa § 250q ods. 2 O. s. p. potvrdil. Krajský súd rozhodol o trovách konania tak, že navrhovateľke nepriznáva trovy konania, pretože v konaní nemala úspech. Poučenie: Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie do 15 dní, odo dňa jeho doručenia, cestou podpísaného súdu, v dvoch vyhotoveniach. V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie, alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.