Text rozhodnutia
Súd: Krajský súd Nitra Spisová značka: 23Sd/130/2016 Identifikačné číslo súdneho spisu: 4016200280 Dátum vydania rozhodnutia: 24. 04. 2017 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Dana Kálnayová ECLI: ECLI:SK:KSNR:2017:4016200280.4 ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Krajský súd v Nitre v právnej veci navrhovateľky: W. B., bytom G., D. XXX, zastúpená JUDr. Petrom Bojdom, advokátom, so sídlom Nitra, Fr. Mojtu 43, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie v Bratislave, Bratislava, Ul. 29. augusta 8, o zhodnotenie obdobia starostlivosti o dieťa, sudkyňou JUDr. Danou Kálnayovou, takto r o z h o d o l : Krajský súd p o t v r d z u j e rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 15.1.2016 v spojení so zmenovým rozhodnutím zo dňa 29.3.2016. Krajský súd navrhovateľke nepriznáva náhradu trov konania. o d ô v o d n e n i e : Rozhodnutím odporkyne č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 15.1.2016, bola navrhovateľke zamietnutá žiadosť o zhodnotenie obdobia od 01. 08. 2006 do 12. 02. 2009 ako obdobia dôchodkového poistenia pre určenie sumy poberaného invalidného dôchodku. Svoje rozhodnutie odporkyňa odôvodnila tým, že Sociálna poisťovňa, pobočka Levice podľa § 178 ods. 1 písm. a/ zákona č. 461/2003 Z. z. ako vecne a miestne príslušná organizačná zložka sociálnej poisťovne rozhodnutím č. 331 89-1/2015-LV zo dňa 22. 12. 2015 určila vznik povinného dôchodkového poistenia podaním prihlášky od 13. 08. 2009. Rozhodnutím sociálnej poisťovňa č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 30. 10. 2014 o priznaní invalidného dôchodku bolo pre účely určenia sumy invalidného dôchodku ako obdobia dôchodkového poistenia zhodnotené povinné dôchodkové poistenie, rovnako od 13. 02. 2009. Odporkyňa poukázala na to, že podľa právoplatného rozhodnutia z 22. 12. 2015 jej povinné dôchodkové poistenie vzniklo od 13. 08. 2009, od tohto dňa bolo ako obdobie dôchodkového poistenia aj zhodnotené rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 30. 10. 2014 o priznaní invalidného dôchodku na účely určenia jeho sumy, nebolo zistené, že invalidný dôchodok sa prizná v nižšej sume ako patrí, ani sa nezmenili skutočnosti rozhodujúce pre nárok na výplatu invalidného dôchodku. Navrhovateľka podala opravný prostriedok voči tomuto rozhodnutiu, kde namietala tú skutočnosť, že od začiatku tvrdila, že riadne vyplnila registračný list v r. 2005 na pobočke v Leviciach, rodný list syna W.. Dátum nástupu na materskú dovolenku bol vyznačený dňa 01. 10. 2005. Osobne dňa 30. 11. 2005 bola na pobočke Sociálnej poisťovni v Leviciach a svoju povinnosť si splnila. Žiada, aby jej toto obdobie bolo započítané do doby poistenia a taktiež namietala nesprávne započítaný príjem za rok 2009. V písomnom vyjadrení zo dňa 26. 04. 2016 žiadala napadnuté rozhodnutie v spojení so zmenovým rozhodnutím zo dňa 29. 03. 2016 ako vecne správne potvrdiť, pretože Sociálna poisťovňa, pobočka Levice ako vecne a miestne príslušná organizačná zložka sociálnej poisťovne rozhodnutím č. 33189-1/2015-LV zo dňa 22. 12. 2015 určila vznik povinného dôchodkového poistenia podaním prihlášky od 13. 02. 2009. Podľa § 15 ods. 1 písm. c/ zákona účinného od 01. 08. 2006, povinne dôchodkovo poistená je fyzická osoba s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa do 6 rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec ako samostatne zárobkovo činná, nebol je priznaný predčasný starobný dôchodok, alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti. Sociálna poisťovňa, pobočka Levice považuje predloženú fotokópiu registračného listu zo dňa 30. 11. 2005 s dátumom vzniku poistenia 01. 10. 2005 za nehodnovernú. Na použitom tlačive v riadku 11 vymeriavací základ pre predtlačená suma v mene euro, čo v r. 2005 nie je možné pretože vtedy platila mena v korunách. Euro platí od r. 2009. Sociálna poisťovňa mohla začať používať tlačivo v eurách až po roku 2008. Sociálna poisťovňa eviduje ako prvú prihlášku na dôchodkové poistenie poistenca štátu doručenej sociálnej poisťovni dňa 13. 02. 2009 a od tohto dátumu vzniklo navrhovateľke povinné dôchodkové poistenie poistenca štátu. Keďže navrhovateľke podľa rozhodnutia č. 33189-1/2015-LV zo dňa 22. 12. 2015 povinné dôchodkové poistenie vzniklo až dňa 13. 02. 2009. Od tohto dňa bolo ako dôchodkové poistenie aj zhodnotené pre účely určenia jeho sumy. Nebolo zistené, že by sa dôchodok navrhovateľke určil v nižšej sume ako jej patrí. Pokiaľ navrhovateľka namietala vymeriavací základ za rok 2009, navrhovateľke bol zhodnotený vymeriavací základ za obdobie od 13. 02. 2009 do 31. 12. 2009 v sume 4.437,36 eur. Poistné za uvedené obdobie za navrhovateľku platil štát. Na pojednávaní dňa 13. 02. 2017 právny zástupca navrhovateľky trval na podanom návrhu v plnom rozsahu. Uviedol, že žiada napadnuté rozhodnutie, v spojení so zmenovým rozhodnutím zrušiť a vrátiť vec na nové konanie, pretože odporkyňa riadne nezistila skutkový stav veci. Nezaoberala sa registračným listom, ktorý navrhovateľka predložila zo dňa 30. 11. 2005, považovala ho za nehodnoverný, čo riadne nezdôvodnila, taktiež poukázala, že podpis nie je podpisom ako na ostatných dokladoch, ktoré predložila navrhovateľka. Taktiež spochybnila, keď vymeriavací základ za rok 2009 určila 4.437,- eur, i keď podľa daňového dokladu navrhovateľka mala príjem za rok 2009 - 5.639,- Sk, čo aj odporkyňa vo svojom rozhodnutí, alebo vyjadrení konštatuje zo dňa 06. 04. 2011. Z týchto dôvodov žiadal zrušiť rozhodnutia a vrátiť správnemu orgánu na nové konanie. Zástupkyňa odporkyne na pojednávaní žiadala napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť. Skutočnosti, ktoré zistila odporkyňa, riadne zdôvodnila v napadnutom rozhodnutí. Navrhovateľka predložila registračný list z r. 2008, kde je uvedená mena v euro, s dátumom v r. 2005, pretože v r. 2005 na Slovenskej republike eurá ešte neplatili. Preto sa správny orgán vysporiadal tak, že tento registračná list nepovažoval za hodnoverný. Na základe prihlášky došlo najskôr od 13. 02. 2009. Napadnutým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 15. 01. 2016 bola navrhovateľke zamietnutá žiadosť o zhodnotenie obdobia rokov 2005 až 2009 podľa § 73 a § 112 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z. z. Rozhodnutím č. 33189-1/2015-LV zo dňa 22. 12. 2015 Sociálna poisťovňa, pobočka Levice, podľa § 178 ods. 1 písm. a/ zákona č. 461/2003 Z. z. ako vecne a miestne príslušná organizačná zložka určila vznik povinného dôchodkového poistenia podaním prihlášky od 13. 02. 2009. Podľa § 15 ods. 1 písm. c/ zákona účinného od 01. 08. 2006, povinne dôchodkovo poistená je fyzická osoba s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa do 6 rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR, ak nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec ako samostatne zárobkovo činná, nebol je priznaný predčasný starobný dôchodok, alebo invalidný dôchodok, nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti. Keďže navrhovateľke podľa vyššie uvedeného rozhodnutia vzniklo poistné od 13. 02. 2009, od tohto dňa bolo zhodnotené ako obdobie dôchodkového poistenia, aj pri priznaní invalidného dôchodku na účely určenia jeho sumy. Námietky navrhovateľky ohľadne zhodnotenia vymeriavacieho základu za rok 2009, bol navrhovateľke pri výpočte invalidného dôchodku zhodnotený vymeriavací základ od 13. 02. 2009 do 31. 12. 2009 v sume 4.437,36 euro. Poistné za uvedené obdobie platil za navrhovateľku štát v súlade s § 128. Podľa § 138 ods. 20 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 449/2008 vymeriavací základ, z ktorého štát platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za fyzickú osobu uvedenú v § 15 ods. 1 písm. a/ a b/ v období, v ktorom sa je poskytuje materské a za fyzickú osobu uvedenú v § 15 ods. 1 písm. c/ až d/ je mesačne a/ v období od 01. 01. do 30. 06. kal. roka 60 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kal. roku, ktorý dva roky predchádza kal. roku, v ktorom platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, b/ v období od 01. 07. do 31. 12. kal. roka 60 % jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, v ktorom platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. Skutočnosť, že navrhovateľka podľa výpisu z daňového priznania za rok 2009 dosiahla v r. 2009 príjem zo živnosti v sume 5.636,66 eur, je v danom prípade irelevantná. Suma vymeriavacieho základu navrhovateľky 4.437,36 eur za obdobie od 13. 02. 2009 do 31. 12. 2009 bola stanovená výpočtom vymeriavacieho základu za mesiace marec až jún 2009 a 16 dní februára 2009 (13-28 február) sa vychádzalo zo všeobecného vymeriavacieho základu 241.752,-Sk, t.j. 8.024,70 eur, ktorý platil v kal. roku 2007. Pri určení vymeriavacieho základu za mesiace júl až december 2009 sa vychádzalo zo všeobecného vymeriavacieho základu 261.384,-Sk, t.j. 8.676,36 eur, ktoré by platil v kal. roku 2008. Úhrn vymeriavacích základov bol stanovený správne a predstavuje sumu 4.437,36 eur, a preto námietky navrhovateľky sú, vzhľadom na uvedené skutočnosti, irelevantné. Vzhľadom na horeuvedené skutočnosti a citované zákonné ustanovenia dospel súd k záveru, že napadnuté rozhodnutie odporkyne zo dňa 15.1.2016, v spojení so zmenovým rozhodnutím zo dňa 29.3.2016 sú vecne správne, a preto ich podľa § 250q ods. 3 O. s. p. potvrdil. Krajský súd rozhodol o trovách konania tak, že navrhovateľke trovy konania nepriznal, pretože nemala v konaní úspech. Poučenie: Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie do 15 dní, odo dňa jeho doručenia, cestou podpísaného súdu, v dvoch vyhotoveniach. V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods.3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie, alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.