KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Prešov17. 11. 2011plný text

Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 1S/26/2010 z 17. 11. 2011

CitáciaRozsudok Krajského súdu Prešov z 17. novembra 2011, sp. zn. 1S/26/2010, ECLI:SK:KSPO:2011:8010200213.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Prešov
Spisová značka: 1S/26/2010
Identifikačné číslo súdneho spisu: 8010200213
Dátum vydania rozhodnutia: 18. 11. 2011
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Katarína Morozová Nemcová
ECLI: ECLI:SK:KSPO:2011:8010200213.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Prešove v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Kataríny Morozovej Nemcovej
a sudkýň JUDr. Ľuboslavy Mruškovičovej a JUDr. Moniky Tobiašovej v právnej veci žalobcu T. M., nar.
XX. F. XXXX, trvale bytom Z. č. XXX, XXX XX Z., právne zastúpeného JUDr. Dušanom Maruščákom,
advokátom, so sídlom v Stropkove, Hrnčiarska 1619/42, 091 01 Stropkov, proti žalovanej Sociálnej
poisťovne, ústredie, so sídlom v Bratislave, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava, o preskúmanie
zákonnosti rozhodnutia a postupu žalovanej zo dňa 20. januára 2009 č. : 223-8732-GC-09/2009 na
základe žaloby takto

r o z h o d o l :

Z r u š u j e rozhodnutie žalovanej zo dňa 20. januára 2009 č. 322-8732-GC-09/2009 podľa § 250j ods.
2 písm. c), d) O.s.p. a vec vracia žalovanej na ďalšie konanie.

Z a v ä z u j e žalovanú nahradiť žalobcovi trovy konania vo výške 191,40 Eur, ktoré je žalovaná povinná
zaplatiť v lehote 15 dní odo dňa právoplatnosti tohto rozsudku na účet právneho zástupcu JUDr. Dušana
Maruščáka, advokáta.

o d ô v o d n e n i e :

Včas podanou žalobou sa žalobca domáhal preskúmania rozhodnutia žalovanej uvedeného v úvodnej
časti rozsudku, ktoré žiadal zrušiť a vrátiť žalovanej na ďalšie konanie a priznať náhradu trov konania.

V úvode žaloby poukázal na výrok napadnutého rozhodnutia, ktorým žalovaná zmenila vo výroku
prvostupňové rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočky Svidník, v ostanom rozhodnutie potvrdila.
Napadnutým rozhodnutím žalovaná potvrdila rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu, v zmysle
ktorého dňa 01. februára 2006 nevzniklo žalobcovi povinné dôchodkové poistenie, povinné nemocenské
a povinné poistenie v nezamestnanosti založené pracovným pomerom u zamestnávateľa SENAJ a spol.
Svidník, spol. s r.o. Svidník.

Žalobca považuje žalobou napadnuté rozhodnutie, ako aj prvostupňové rozhodnutie za nezákonné,
pričom nezákonnosť rozhodnutí podľa žalobcu spočívajú v nasledujúcich dôvodov :

V zmysle ustanovenia § 218 ods. 2 Zákona o sociálnom poistení podľa žalobcu ak sú na to dôvody,
odvolací orgán rozhodnutie zmení alebo zruší, inak odvolanie zamietne a rozhodnutie potvrdí. Z dikcie
citovaného ustanovenia nepochybne vyplýva, že žalovaná mohla o odvolaním napadnutom rozhodnutí
organizačnej zložky rozhodnúť v odvolacom konaní tak, že rozhodnutie mohla zrušiť, zmeniť alebo
zamietnuť a rozhodnutie potvrdiť. Podľa žalobcu v danom prípade však žalovaná rozhodla predmetným
rozhodnutím v rozpore s ustanovením § 218 ods. 2 citovaného zákona, keď vo výrokovej časti
svojho rozhodnutia rozhodla o zmene rozhodnutia Sociálnej poisťovne, pobočky Svidník zo dňa 07.
septembra 2009 č. : 700-2697-GC-09/2009 tak, že z jeho výrokovej časti vypustila text „ ... vo veci



zániku sociálneho poistenia“ a nahradila ho textom „ ... vo veci vzniku sociálneho poistenia“ , avšak
rozhodnutie organizačnej zložky žalovaného vo svojej výrokovej časti takýto text ani neobsahovalo
a žalovaná zmenila niečo vo výrokovej časti, čo ani nebolo jeho súčasťou. Podľa žalobcu naviac
v predmetnom prípade, ak aj žalovaná chcela o odvolaní rozhodnúť tak, že potvrdí rozhodnutie
organizačnej zložky, musela v prvom rade odvolanie žalobcu zamietnúť a až tak rozhodnúť o potvrdení
odvolaním napadnutého rozhodnutia, v dôsledku čoho došlo zo strany žalovanej podľa žalobcu k
porušeniu citovaného ustanovenia § 218 ods. 2 zákona.

Ďalej žalobca argumentoval tým, že v zmysle ustanovenia § 209 ods. 1 až 4 citovaného
zákona musí rozhodnutie sociálnej poisťovne obsahovať náležitosti, ktoré sú presne citované v
predmetných ustanoveniach. Podľa žalobcu napadnutým rozhodnutím žalovaná potvrdila rozhodnutie
prvostupňového správneho orgánu, ktorým podľa jeho výrokovej časti bolo rozhodnuté, že žalobcovi
podľa § 20 písm. a) zákona a čl. 13.1 a 13.2 písm. a) Nariadenia rady č. 1408/71 povinné dôchodkové
poistenie, nemocenské poistenia a poistenie v nezamestnanosti založené pracovným pomerom u
zamestnávateľa SENAJ s spol. Svidník, spol. s r.o. Svidník dňa 01. februára 2006 nevzniklo. Žalobca
poukázal na to, že v zmysle ustanovenia § 20 písm. a) citovaného zákona povinné poistenie vzniká
fyzickej osobe v pracovnom pomere odo dňa vzniku pracovného pomeru a zaniká dňom skončenia
pracovného pomeru. Poukázal na to, že na jednej strane organizačná zložka žalovaného vo výrokovej
časti svojho rozhodnutia rozhodla, že nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné
poistenie v nezamestnanosti žalobcu bolo založené pracovným pomerom, avšak v tým istým výrokom
rozhodla, že toto poistenie nevzniklo. Žalobca ďalej dôvodil tým, že výrok rozhodnutia, ktorý je jadrom
celého rozhodnutia a ktorým sa určujú konkrétne práva a povinnosti účastníkov správneho konania musí
v presnej, stručnej formulácii vyjadriť záver správneho orgánu o otázke, ktorá je predmetom rozhodnutia.
Požiadavku určitosti, presnosti a zrozumiteľnosti výroku treba dôsledne rešpektovať aj pri vydávaní
rozhodnutia odvolacieho orgánu. Podľa žalobcu takáto formulácia výrokovej časti rozhodnutia je však
vnútorne rozporuplná a nezrozumiteľná, nakoľko na jednej strane s poukazom na ustanovenie § 20 písm.
a) zákona organizačná zložka žalovaného konštatuje, že vznikom pracovného pomeru bolo založené
jeho povinné poistenie, pričom zároveň uvádza, že toto poistenie žalobcovi nevzniklo a v odôvodnení
svojho rozhodnutia už s poukazom na čl. 13 ods. 2 písm. a) Nariadenia uvádza, že žalobca bol poistený v
systéme sociálneho zabezpečenia Slovenskej republiky v rozpore s týmto nariadením, v dôsledku čoho
je takéto rozhodnutie nepreskúmateľné pre jeho absolútnu nezrozumiteľnosť. Žalobca ďalej poukázal
na to, že nakoľko táto nezákonnosť nebola žalovanou v odvolacom konaní odstránená, došlo z jej strany
k porušeniu citovaných ustanovení § 209 ods. 1, 3 a 4 zákona.

Žalobca poukázal na to, že žalovaná sa dôsledne neriadila ustanoveniami § 209 ods. 1 a 4 citovaného
zákona. V odôvodnení rozhodnutia prvostupňový správny orgán len všeobecne poukázal na citáciu
čl. 13 ods. 2 písm. a) Nariadenia, pričom podľa žalobcu právne posúdenie veci znamená, že správny
orgán musí substumovať zistený skutkový stav pod príslušné ustanovenie hmotnoprávneho predpisu v
ich logickom vzťahu a právne posúdenie musí obsahovať konkrétny odkaz na tento príslušný právny
predpis, z ktorého správny orgán vo výrokovej časti rozhodnutia vychádzal a z ktorého odvodil svoje
právne závery. Žalobca zdôraznil, že nestačí len citácia príslušného ustanovenia, ale je potrebné,
aby správny orgán aj obsah právnej normy vyložil, aby účastník pochopil vzťah medzi skutkovým
zistením a právnym posúdením. Podľa žalobcu ani žalovaná v danom prípade uvedeným spôsobom
nepostupovala, odôvodnenie napadnutého rozhodnutia neobsahuje také skutočnosti, z ktorých by bol
zrejmý právny záver aj s poukazom na rozsudok krajského súdu 3S 26/2009 - 20 zo dňa 19. februára
2010, čím sa rozhodnutie žalovanej javí nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť a nedostatok dôvodov.

Žalobca ďalej argumentoval tým, že nemôže akceptovať ani konštatovanie žalovanej, že dôvodom
nepriznania nároku na úrazový príplatok bola tá skutočnosť, že na strane zamestnávateľa nemohol
byť vystavený formulár E101, ktorý by potvrdzoval, že sa na žalobcu vzťahuje legislatíva Slovenskej
republiky v súlade s ustanovením čl. 13 ods. 2 písm. a) Nariadenia, teda na žalobcu sa tak vzťahuje
legislatíva Českej republiky. Ďalej žalobca citoval čl. 14 až 17 Nariadenia, ako aj čl. 13 ods. 1 a 2 písm.
a), d) Nariadenia.

V závere žaloby žalobca dôvodil tým, že žalovaná odmietla účasť žalobcu v systéme sociálneho
poistenia Slovenskej republiky, čím došlo z jej strany k porušeniu ustanovenia § 20 písm. a) Zákona
o sociálnom poistení, ako aj čl. 13 ods. 1 Nariadenia č. 1408/71. Vzhľadom k tomu, že žalobca bol
ukrátený na svojich právach rozhodnutím a postupom správneho orgánu, ktorými mu bola odňatá účasť v



systéme povinného dôchodkového poistenia, povinného nemocenského poistenia a povinného poistenia
v nezamestnanosti, navrhol žalobca napadnuté rozhodnutie žalovanej zrušiť.

K žalobe sa písomným vyjadrením zo dňa 01. júna 2010 vyjadrila žalovaná v tom zmysle, že navrhla
žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovanej zamietnúť, pričom poukázala na dôvody
napadnutého rozhodnutia, s ktorými sa v plnom rozsahu stotožnila.

Z administratívneho spisu predloženého žalovanou mal súd preukázané, že Sociálna poisťovňa,
pobočka Svidník dňa 07. septembra 2009 pod č. 700-2697-GC-09/2009 ako príslušný orgán na
rozhodovanie podľa § 178 ods. 1 písm. a) bod 1 a § 180 ods. 1 písm. a) zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení v platnom znení vo veci zániku sociálneho poistenia vydala rozhodnutie, na základe
ktorého žalobcovi podľa § 20 písm. a) zákona a článku 13.1 a 13.2 (a) Nariadenia Rady (EHS) č. 1408/71
o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnané osoby, samostatne zárobkovo činné
osoby a členov ich rodín pohybujúcich sa v sámci spoločenstva, povinné dôchodkové poistenie,
povinné nemocenské poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti založené pracovným pomerom
u zamestnávateľa SENAJ a spol. Svidník, spol. s r. o., Sov. Hrdinov AB/200, 089 01 Svidník, IČO:
36483541 dňa 01. ferbuára 2006 nevzniklo. Prvostupňový správny orgán odôvodnil výrok rozhodnutia
tým, že poukázal na citáciu ustanovenia § 178 ods. 1 písm. a) prvého bodu a § 180 ods. 1 písm.
a) na základe ktorých ustanovení je Sociálna poisťovňa, pobočka Svidník, vecne a miestne príslušná
rozhodnúť vo veci sporného prípadu vzniku sociálneho poistenia účastníka konania. Ďalej prvostupňový
správny orgán citoval ustanovenie § 20 písm. a) zákona, podľa ktorého povinné nemocenské poistenie,
povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca vzniká fyzickej
osobe v pracovnom pomere odo dňa vzniku pracovného pomeru a zaniká dňom skončenia pracovného
pomeru.

Prvostupňový správny orgán ďalej odôvodnil rozhodnutie tým, že v zmysle všeobecného pravidla určenia
uplatniteľnej legislatívy uvedeného v článku 13.1 nariadenia sa na účastníka konania má vzťahovať
legislatíva sociálneho zabezpečenia len jedného členského štátu Európskej únie, resp. štátu, v ktorom
toto nariadenie platí. V zmysle všeobecného pravidla určenia uplatniteľnej legislatívy uvedeného v
článku 13.2 (a) nariadenia sa na osobu zamestnanú na území jedného členského štátu Európskej
únie, resp. štátu, v ktorom toto nariadenie platí, vzťahuje legislatíva toho štátu dokonca aj vtedy, ak
má bydlisko na území iného členského štátu, alebo ak sa sídlo alebo miesto podnikania podniku alebo
jednotlivca, ktorý ju zamestnáva, nachádza na území iného členského štátu. Podľa prvostupňového
správneho orgánu ku dňu 01. februáru 2006 bol účastník konania zamestnávateľom SENAJ a spol.
Svidník, spol. s r. o. prihlásený do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia na
povinné dôchodkové poistenie, povinné nemocenské poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti
zamestnanca v Sociálnej poisťovni, pobočka Svidník. Dňa 13. februára 2009 účastníkovi konania
Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky listom č. 1116/09-1/73, 7500/09,
zamietlo žiadosť o udelenie výnimky podľa čl. 17 nariadenia Rady (EHS) č. 1408/71. Prvostupňový
správny orgán ďalej dôvodil tým, že účastník konania vo svojom hlásení úrazu na účely nemocenských
a úrazových dávok uviedol miesto úrazu Lego Kladno v Českej republike a Sociálna poisťovňa, pobočka
Svidník potom vykonala v máji 2009 kontrolu u zamestnávateľa, aby zistila výkon práce účastníka
konania zistila, že účastník konania vykonával prácu výlučne v M. republike a zamestnávateľ nepodal
žiadosť o vystavenie formulára E 101. Vzhľadom na túto skutočnosť, účastník konania podľa článku
13 ods. 2 písm. a) Nariadenia podlieha podľa správneho organu legislatíve štátu výkonu činnosti
odo dňa, v ktorom začal vykonávať činnosť na území M. republiky. Keďže účastníkovi konania nebol
vystavený formulár E 101 na obdobie výkonu činnosti na území M. republiky, bol poistený v systéme
sociálneho zabezpečenia SR v rozpore s článkom 13 ods. 2 písm. a) nariadenia. Vzhľadom na vyššie
uvedené skutočnosti Sociálna poisťovňa, pobočka Svidník rozhodla tak, ako je uvedené vo výroku tohto
rozhodnutia.

O odvolaní žalobcu, ktoré obsahuje identické dôvody ako sú uvedené v žalobe, žalovaná ako odvolací
orgán rozhodla napadnutým rozhodnutím, ktoré je uvedené vo výrokovej časti rozsudku tak, že
rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočka Svidník, č.: 700-2697-GC09/2009 zo 7. septembra 2009,



mení tak, že zvýrokovej časti vypúšťa text: „...vo vecí zániky sociálneho poistenia" a nahrádza ho textom:
„vo veci vzniku sociálneho poistenia". V ostatnom rozhodnutie potvrdzuje.

Výrok rozhodnutia odôvodnila žalovaná tým, že poukázala na obsah prvostupňového rozhodntuia
Sociálnej poistovne, pobočky Svidník, ako aj na dôvody odvolania žalobcu.

Sociálna poisťovňa ústredie, ako odvolací orgán preskúmala napadnuté rozhodnutie v celom rozsahu
a dospela k záveru, že napadnuté rozhodnutie je potrebné pozmeniť z dôvodu formálneho nedostatku,
ktorý ale nemá podľa nej vplyv na skutočnosť, že účastníkovi konania u zamestnávateľa poistné na
sociálne poistenie dňa 01. ferbuára 2006 nevzniklo. Žalovaná citovala ustanovenue § 4 ods. 1 písm.
a), § 6 ods. 1, § 7 ods. 1 písm. a), § 14 ods. 1 písm. a), § 15 ods. 1 písm. a) a § 19 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.

Argumentovala ďalej tým, že zamestnávateľ je právnická osoba zapísaná v Obchodnom registri, IČO:
36 483 541 od 29. januára 2003 a v registri zamestnávateľov vedenom v Sociálnej poisťovni, pobočka
Svidník je registrovaný od 1. apríla 2004. Žalobca bol ako zamestnanec zamestnávateľa registrovaný v
registri poistencov Sociálnej poisťovne, pobočka Svidník, od 1. februára 2006 do 10. augusta 2009.

Žalovaná ďalej dôvodila tým, že od vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie sa od 1. mája 2004
v oblasti sociálneho zabezpečenia uplatňujú koordinačné nariadenia. Základným nariadením vo vzťahu
ku koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia je nariadenie Rady (EHS) č. 1408/71 zo 14. júna 1971
o uplatňovaní systémov sociálneho zabezpečenia na zamestnané osoby, samostatne zárobkovo činné
osoby a členov ich rodín pohybujúcich sa v rámci spoločenstva v znení neskorších zmien a doplnkov a
jeho vykonávacie nariadenie Rady (EHS) č. 574/1972 z 21. marca 1972. Tieto koordinačné nariadenia
ustanovujú určité spoločné pravidlá a zásady, medzi ktoré okrem iného patrí aj zásada uplatniteľnosti
jednej legislatívy, ktorá znamená ochranu pred platením príspevkov na sociálne zabezpečenie vo
viacerých členských štátoch a určenie členského štátu, ktorého právne predpisy sa použijú; v zásade
možno použiť právne predpisy len jedného členského štátu tak, aby osoba nepodliehala právnym
predpisom dvoch alebo viacerých členských štátov naraz. Žalovaná ďalej citovala ustanovenie čl. 13
ods. 2 písm. a) nariadenia, podľa ktorého na osobu zamestnanú na území jedného členského štátu sa
vzťahuje legislatíva tohto štátu dokonca aj vtedy, ak má bydlisko na území iného členského štátu, alebo
ak sa sídlo alebo miesto podnikania podniku alebo jednotlivca, ktorý ju zamestnáva, nachádza na území
iného členského štátu.

Ďalej žalovaná poukázala, že pri určovaní uplatniteľnej legislatívy v zmysle nariadenia, je jednou
z výnimiek zo všeobecného pravidla čl. 14 ods. 1 písm. a) nariadenia, týkajúcej sa vysielania
zamestnancov, podľa ktorého sa na situáciu, kedy zamestnávateľ vyšle svojich zamestnancov dočasne
vykonávať pre zamestnávateľa prácu na územie iného členského štátu EÚ, aj naďalej vzťahuje
legislatíva tohto štátu za predpokladu, že očakávané trvanie práce neprekročí 12 mesiacov a že
zamestnanci nie sú vyslaní nahradiť iné osoby, ktoré dokončili svoju dobu vyslania. Problematiku
vysielania zamestnancov podrobne upravuje rozhodnutie Správnej komisie Európskych spoločenstiev
pre sociálne zabezpečenie migrujúcich pracovníkov č. 181 z 13. decembra 2000.

Podľa žalovanej počas doby vyslania sa zamestnanci preukazujú v štáte vykonávania zamestnania
formulárom E 101, ktorý po podaní žiadosti a splnení podmienok vyslania vystaví nositeľ poistenia v
štáte, kde je osoba poistená. V Slovenskej republike je to Sociálna poisťovňa. Tento formulár potvrdzuje,
že vyslaný zamestnanec v oblasti sociálneho zabezpečenia podlieha právnym predpisom Slovenskej
republiky a teda nepodlieha právnym predpisom štátu, na území ktorého vykonáva činnosť, pričom
žiadosť o vystavenie formulára E 101 z dôvodu vyslania zamestnanca spolu s príslušnými dokladmi
podávajú zamestnávateľ a zamestnanec v príslušnej pobočke v dostatočnom časovom predstihu
vzhľadom na začiatok doby vyslania. Podľa rozhodnutia č. 181 je prvou rozhodujúcou podmienkou
pre uplatňovanie článkov 14 ods. 1 alebo 14b ods. 1 nariadenia existencia priameho vzťahu medzi
podnikom a zamestnancom, ktorého zamestnáva. Druhou rozhodujúcou podmienkou pre uplatňovanie
článkov 14 ods. 1 alebo 14b ods. 1 nariadenia je existencia väzieb medzi podnikom a členským štátom,
v ktorom bol podnik založený. S poukazom na tieto skutočnosti vyplýva, že možnosť vysielania by sa
preto mala výlučne obmedziť na podniky zvyčajne vykonávajúce svoju činnosť na území členského
štátu, ktorého legislatíva je naďalej uplatniteľná na vyslaného zamestnanca; predpokladajúc pritom,
že uvedené ustanovenia sa vzťahujú iba na podniky, ktoré obvykle vykonávajú významné činnosti na
území členského štátu, v ktorom boli založené. Z toho vyplýva, že vysielajúci zamestnávateľ musí



na území Slovenskej republiky naďalej vykonávať obvyklú dôležitú hospodársku činnosť, zachovať si
svoju štruktúru, právo uzatvárať zmluvy a pod. Pre vysielajúceho zamestnávateľa súčasne naďalej
platí, že počet zamestnancov pracujúcich v Slovenskej republike musí byť minimálne 25 % z celkového
počtu zamestnancov, vynímajúc zamestnancov zaoberajúcich sa zabezpečovaním vnútorného chodu
činnosti zamestnávateľa. Podľa žalovanej aby zamestnávateľ mohol splniť podmienku týkajúcu sa
obvyklého výkonu významných ekonomických činností na území Slovenskej republiky, musí okrem iného
vykonávať na tomto území svoju činnosť určitú dobu. Táto podmienka sa podľa kódexu týkajúceho
sa vysielania zamestnancov a vykonávania vedľajšej činnosti samostatne zárobkovo činnými osobami
mimo štátu, v ktorom sú etablovaní, považuje za splnenú, ak je táto činnosť vykonávaná najmenej 4
mesiace.

Žalovaná ďalej argumentovala tým, že Sociálna poisťovňa, pobočka Svidník vykonala v dňoch 4.
mája 2009 až 7. mája 2009 u zamestnávateľa kontrolu, ktorej predmetom bolo šetrenie poistných
pomerov zamestnancov kontrolovaného subjektu za obdobie od 1. apríla 2004 do 31. decembra 2008.
Kontrolou bolo zistené, že zamestnávateľ zamestnával za kontrolované obdobie 236 zamestnancov
a v čase kontroly 5 zamestnancov. Zamestnávateľ v pracovných zmluvách uvádzal miesto výkonu
práce J. republika a M. republika alebo opačne. Na potvrdeniach zamestnávateľa o zamestnancovi na
účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku uvádzal, že zamestnanec vykonáva prácu na území
Slovenskej republiky, pričom už od 1. januára 2005 na základe vyjadrenia zamestnávateľa zamestnanci
pracovali v M. republike.

Zamestnávateľ nepodal žiadosť o vystavenie formulára E 101 z dôvodu vyslania zamestnanca T. M. na
územie M. republiky, napriek tomu, že bolo zistené, že žalobca vykonával pracovnú činnosť na území
M. republiky od 1. februára 2006. Ďalej žalovaná poukázala na zamietnutie žiadosti zamestnávateľa
o udelenie výnimky z článku 14 ods. 1 písm. a) nariadenia pre T. M. zo dňa 13. ferbuára 2009
Ministertstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskje republiky, v zmysle ktorej zamestnávateľ
nespĺňal podmienky vyslania podľa nariadenia.

Zo zistených skutočností vyplýva, že žalobca vykonával svoju prácu na území M. republiky od 1. februára
2006 a s poukazom na obsah čl. 13 ods. 2 písm. a) nariadenia sa na neho vzťahuje od 1. februára
2006 v oblasti sociálneho zabezpečenia podľa žalovanej legislatíva M. republiky. Zamestnávateľ platil
a odvádzal poistné na sociálne poistenie od 1. februára 2006 v rozpore s legislatívnou úpravou, ktorá
upravuje sociálne zabezpečenie migrujúcich pracovníkov v rámci Európskej únie, pričom nespĺňal
podmienky, za ktorých je možné považovať výkon práce jeho zamestnancov na území iného štátu
Európskej únie za výkon práce vyslaných zamestnancov.

Na základe uvedeného mala žalovaná preukázané, že žalobcovi nevzniklo ako zamestnancovi
zamestnávateľa SENAJ a spol. Svidník, spol. s r. o. od 1. februára 2006 povinné nemocenské poistenie,
povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti na území Slovenskej republiky.

Čo sa týka námietok žalobcu uviedla žalovaná, že pri rozhodovaní o vzniku, prerušení a zániku
sociálneho poistenia v sporných prípadoch viazaná len zákonmi a inými všeobecne záväznými právnymi
predpismi, pričom vychádza zo zisteného skutkového stavu, bez ohľadu na skutočnosť, kto tento stav
zavinil a do akej miery ho môže účastník konania ovplyvniť. Námietka účastníka konania, týkajúca
sa úrazového poistenia a nároku na výplatu úrazového príplatku nesúvisí s predmetným konaním. S
poukazom na ustanovenia § 178 ods. 1 písm. a) bod prvý zákona bola Sociálna poisťovňa, pobočka
Svidník oprávnená rozhodovať v prvom stupni o vzniku, prerušení a zániku sociálneho poistenia v
sporných prípadoch. Z tohto dôvodu nebola povinná v zmysle čl. 86 nariadenia postúpiť odvolanie
účastníka konania proti napadnutému rozhodnutiu zodpovedajúcemu orgánu iného členského štátu.
Zákon neukladá oznamovaciu povinnosť v predmetnej veci Sociálnej poisťovni, ale zamestnávateľovi.

Krajský súd podľa § 250j ods. 1 O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie, ako aj konanie, ktoré
jeho vydaniu predchádzalo v rozsahu a z dôvodou uvedneých v žalobe, vypočul účastníkov konania,
oboznámil sa s administratívnym spisom žalovanej a dospel k záveru, že žaloba je dôvodná, pretože
napadnuté rozhodnutie bolo vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu a je
nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť a nedostatok dôvodov.



Predmetom preskúmania je právoplatné rozhodnutie správneho orgánu, ktorým bolo rozhodnuté vo veci
vzniku sociálneho poistenia žalobcu.

Podľa § 244 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku, v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na
základe žalôb alebo opravných prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy.

Podľa § 244 ods. 2 O.s.p., v správnom súdnictve preskúmavajú súdy zákonnosť rozhodnutí a postupov
orgánov štátnej správy, orgánov územnej samosprávy, ako aj orgánov záujmovej samosprávy a
ďalších právnických osôb, ako aj fyzických osôb, pokiaľ im zákon zveruje rozhodovanie o právach a
povinnostiach fyzických a právnických osôb v oblasti verejnej správy.

Podľa § 244 ods. 3 O.s.p., rozhodnutiami správnych orgánov sa rozumejú rozhodnutia vydané nimi
v správnom konaní, ako aj ďalšie rozhodnutia, ktoré zakladajú, menia alebo zrušujú oprávnenia a
povinnosti fyzických alebo právnických osôb alebo ktorými môžu byť práva, právom chránené záujmy
alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb priamo dotknuté. Postupom správneho orgánu
sa rozumie aj jeho nečinnosť.

Z vyššie citovaných skutočností je nepochybné, že žalobca sa domáha preskúmania zákonnosti a
postupu rozhodnutia žalovanej podľa druhej hlavy piatej časti O.s.p., ktoré upravuje rozhodovanie o
žalobách proti rozhodnutiam a postupom správnych orgánov podliehajúcich právnej úprave ustanovení
§ 247 až § 250k O.s.p.

Z ustanovenia § 249 ods. 2 O.s.p. je nepochybné, že v správnom súdnictve sa súd riadi dispozičnou
zásadou, a teda zákonnosť rozhodnutia a postupu správneho orgánu skúma iba z hľadiska namietaných
zákonností uvedených v žalobe.

Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v § 4 ods. 1 písm. a) upravuje, že zamestnanec podľa tohto
zákona je fyzická osoba v pracovnom pomere.

Podľa § 6 ods. 1 citovaného zákona, poistenec podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá je nemocensky
poistená, dôchodkovo poistená alebo poistená v nezamestnanosti podľa tohto zákona.

Podľa § 7 ods. 1 písm. a) citovaného zákona, zamestnávateľ podľa tohto zákona je pre fyzickú osobu
v pracovnom pomere právnická osoba alebo právnická osoba, ku ktorej je fyzická osoba v pracovnom
pomere.

Podľa § 14 ods. 1 písm. a) citovaného zákona, povinne nemocensky poistený je zamestnanec, ktorý
vykonáva prácu na území Slovenskej republiky, alebo mimo územia Slovenskej republiky počas obdobie
určeného zamestnávateľom, ak medzinárodná zmluva, ktorá má prednosť pred zákonmi Slovenskej
republiky neustanovuje inak, ... .

Podľa § 15 ods. 1 písm. a) citovaného zákona, povinne dôchodkovo poistený je zamestnanec, ktorý je
povinne nemocensky poistený, ... .

Podľa § 19 ods. 1 citovaného zákona, povinne poistený v nezamestnanosti je zamestnanec, ktorý je
povinne nemocensky poistený, ak tento zákon neustanovuje inak.

Podľa § 20 písm. a) citovaného zákona, povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie
a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca vzniká fyzickej osobe, v pracovnom pomere odo
dňa vzniku pracovného pomeru a zaniká dňom skončenia pracovného pomeru, ... .



Z Preambuly Nariadenia Rady ( EHS ) č. 1408/71 o uplatňovaní sociálneho zabezpečenia na
zamestnancov a ich rodiny, ktorú sa pohybujú v rámci spoločenstva vyplýva, že Rada Európskej únie
so zreteľom o zložení Európskeho spoločenstva keďže hľadisko zaručenia rovnakého zaobchádzania
so všetkými pracovníkmi, ktorí sú zamestnaní na území členského štátu, tak účinne ako je to možné,
je vhodné za právne predpisy, ktoré sa majú uplatňovať, určiť právne predpisy toho členského štátu, v
ktorom je osoba v zamestnaneckom vzťahu alebo vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť.

Podľa čl. 13.1 nariadenia Rady ( EHS ) č. 1408/71, pokiaľ v článkoch 14c a 14f nie je ustanovené inak,
osoby,na ktoré sa vzťahuje toto nariadenie, podliehajú právnym predpisom len jedného členského štátu.
Tieto právne predpisy sa určia v súlade s ustanoveniami tejto hlavy.

Podľa čl. 13 ods. 2 písm. a) nariadenia, pokiaľ články 14 až 17 neustanovujú inak: a) na osobu
zamestnanú na území jedného členského štátu sa vzťahujú právne predpisy tohto štátu dokonca aj
vtedy, ak má bydlisko na území iného členského štátu alebo ak sa sídlo alebo miesto podnikania podniku
alebo fyzickej osoby, ktorá ho zamestnáva, nachádza na území iného členského štátu;

Podľa čl. 14 ods. 1 písm. a) nariadenia, osoba, ktorá je zamestnaná na území členského štátu podnikom,
pre ktorý zvyčajne pracuje, a ktorá je vyslaná týmto podnikom na územie iného členského štátu, aby
tam vykonávala prácu pre tento podnik, naďalej podlieha právnym predpisom prvého členského štátu za
predpokladu, že predpokladané trvanie tejto práce neprekročí 12 mesiacov a že nie je vyslaná s cieľom,
aby nahradila inú osobu, ktorá ukončila dobu svojho vyslania;

Podľa čl. 17 nariadenia, dva alebo viac členských štátov, príslušné orgány týchto štátov alebo úrady
určené týmito orgánmi môžu spoločnou dohodou upraviť výnimky z ustanovení článkov 13 až 16 v
záujme určitých kategórii osôb alebo určitých osôb.

Podľa § 178 ods. 1 bod 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, do pôsobnosti pobočky patrí
rozhodovať v prvom stupni o vzniku, prerušení a zániku sociálneho poistenia v sporných prípadoch.

Podľa § 195 ods. 1 citovaného zákona, organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním
rozhodnutia postupuje tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci, a na ten účel obstará potrebné
podklady na rozhodnutie.

Podľa § 196 ods. 1 citovaného zákona, dôkazom je všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu
skutočného stavu veci, najmä výpovede účastníkov konania a vyjadrenia účastníkov konania a svedkov,
odborné posudky, znalecké posudky, správy, listiny, vyjadrenia a potvrdenia iných fyzických osôb a
právnických osôb. Netreba dokazovať skutočnosti všeobecne známe alebo skutočnosti známe z činnosti
Sociálnej poisťovne.

Podľa § 196 ods. 6 citovaného zákon, účastník konania je povinný navrhnúť dôkazy na podporu svojich
tvrdení. Organizačná zložka Sociálnej poisťovne rozhodne, ktoré z dôkazov sa vykonajú. Organizačná
zložka Sociálnej poisťovne je povinná vykonať aj iné dôkazy, ktoré účastníci konania nenavrhli, ak sú
potrebné na zistenie a objasnenie skutočného stavu veci.

Podľa § 196 ods. 7 citovaného zákona, organizačná zložka Sociálnej poisťovne hodnotí dôkazy podľa
svojej úvahy, a to každý dôkaz osobitne a všetky dôkazy v vzájomnej súvislosti.

Podľa § 209 ods. 1 citovaného zákona, rozhodnutie organizačnej zložky Sociálnej poisťovne sa vydáva
písomne, ak tento zákon neustanovuje inak. Rozhodnutie musí byť v súlade so všeobecne záväznými



právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci a musí obsahovať
predpísané náležitosti.

Podľa § 209 ods. 3 citovaného zákona, výrok obsahuje rozhodnutie vo veci s uvedením ustanovenia
právneho predpisu, podľa ktorého sa rozhodlo, prípadne aj rozhodnutie o povinnosti nahradiť trovy
konania. Ak sa v rozhodnutí ukladá účastníkovi konania povinnosť na plnenie, organizačná zložka
Sociálnej poisťovne určí pre ňu lehotu.

Podľa § 209 ods. 4 citovaného zákona, v odôvodnení rozhodnutia organizačná zložka Sociálnej
poisťovne uvedie, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými úvahami bola vedená pri
hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na ktorých základe rozhodovala.

Podľa § 218 ods. 1 citovaného zákona, odvolací orgán preskúma napadnuté rozhodnutie v celom
rozsahu. Ak je to nevyhnutné, doterajšie konanie doplní, prípadne zistené nedostatky odstráni.

Podľa § 250i ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku, pri preskúmavaní zákonnosti a postupu správneho
orgánu súd prihliadne len na tie vady konania pred správnym orgánom, ktoré mohli mať vplyv na
zákonnosť napadnutého rozhodnutia.

S poukazom na vyššie citované ustanovenia § 209 ods. 1 až 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení súd konštatoval, že žalovaná sa tak v odôvodnení napadnutého rozhodnutia, ako
aj prvostupňový správny orgán v odôvodnení svojho rozhodnutia vôbec neriadili vyššie citovanými
ustanoveniami zákona o sociálnom poistení. Všeobecný poukaz na ustanovenie § 20 ods. 1 písm.
a) citovaného zákona, ako aj na čl. 13.1 a čl. 13ods. 2 písm. a) Nariadenia č. 1408/71, v zmysle
ktorého sa na žalobcu, ako zamestnanec pracujúci u zamestnávateľa SENAJ spol. Svidník, spol.
s r.o., Svidník, a ktorý riadne platil povinné dôchodkové poistenie, povinné nemocenské poistenie
a poistenie v nezamestnanosti od 01. februára 2006, t.j. od vzniku pracovného pomeru až do 10.
augusta 2009 na území Slovenskej republiky, mala sa vzťahovať na základe tvrdení tak žalovanej,
ako aj prvostupňového správneho orgánu legislatíva Českej republiky, z týchto ustanovení zákona a ani
nariadenia avšak jednoznačne nevplýva. Tieto tvrdenia boli uvádzané správnym orgánom bez náležitého
právneho odôvodnenia s poukazom na citáciu príslušných ustanovení čl. 13.1 , ako aj 13 ods. 2 písm.
a) nariadenia, s uvedením ako hlavného dôvodu zamietnutia odvolania žalobcu, ktorým bol dôvod, že
na strane zamestnávateľa nebol vystavený formulár E 101. V tomto kontexte je potrebné poukázať na
článok 84 ods. 1 písm. a), b) citovaného nariadenia, podľa ktorého príslušné orgány členských štátov
sa vzájomne informujú o všetkom čo sa týka:

a) opatrení uskutočnených na vykonávanie tohto nariadenia;

b) zmien ich právnych predpisov, ktoré môžu ovplyvniť vykonávanie tohto nariadenia.

Ak teda prvostupňový správny orgán sa riadil vo svojom postupe voči žalobcovi podľa citovaného
nariadenia, tak mal postupovať v intenciách nariadenia vo všetkých postupoch voči žalobcovi, pretože
ako vyplýva z čl. 84 ods. 3 nariadenia, orgány a inštitúcie členských štátov môžu na účely vykonávania
tohto nariadenia komunikovať medzi sebou a dotknutými osobami alebo ich zástupcami priamo.

Zistený skutkový stav podľa súdu je nedostatočný na vyslovenie právneho záveru, ktorý je uvedený
v odôvodnení napadnutého rozhodnutia žalovanej, nakoľko medzi samotným právnym posúdením a
skutkovými zisteniami nie je logické vyústenie a skutkové zistenia nezodpovedajú následne prijatému
právnemu posúdeniu žalovanej. S poukazom na ustanovenie § 20 písm. a) zákona č. 461/2003 Z.z.
o sociálnom poistení, z ktorého vychádza podstata celého problému tohto konania je tá skutočnosť,
že žalobcovi zákonné povinné poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v
nezamestnanosti ako zamestnancovi vzniklo v pracovnom pomere, odo dňa vzniku pracovného pomeru



a táto povinnosť mu zaniká dňom skončenia pracovného pomeru. S poukazom na citáciu príslušných
ustanovení, ktoré sú obsahom odôvodnenia prvostupňového správneho orgánu, na ktoré poukazuje aj
žalobca tak v odvolaní, ako aj v samotnej žalobe, ani žalovaná ako odvolací orgán sa s uvedenými
námietkami žalobcu dostatočne nevyporiadala v napadnutom rozhodnutí, a tak isto použila iba citáciu
príslušných ustanovení zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ako aj citáciu príslušných článkov
nariadenia č. 1408/71 v spojení s vykonávacím predpisom 574/72, pričom dôraz kládla na rozhodnutie
č. 181 vydané dňa 13. decembra 2000, o ktorého obsah oprela zdôvodnenia svojho rozhodnutia, pričom
poukázala na legislatívu vzťahujúcu sa na vyslaných pracovníkov, t.j. na žalobcu, na ktorého sa v zmysle
citovaného rozhodnutia č. 181 vzťahuje legislatíva Českej republiky.

Aj podľa názoru súdu žalovaná v predmetnom konaní uvedeným spôsobom, ktoré je citované v
ustanovení § 20 písm. a) Zákona o sociálnom poistení, ako aj v príslušných ustanoveniach § 209
ods. 1 až 4 citovaného zákona nepostupovala. Samotné odôvodnenie napadnutého rozhodnutia pritom
neobsahuje presvedčivé skutočnosti, z ktorých by bol jasný právny záver vyplývajúci z tej skutočnosti,
že na strane zamestnávateľa nebol vystavený formulár E 101 - potvrdenie o uplatniteľnej legislatívy, čo
mal byť práve dôvod, podľa ktorého sa má na žalobcu vzťahovať legislatíva Českej republiky. V danom
prípade súd poukazuje na to, že ani samotný list Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej
republiky zo dňa 13. februára 2009, ktorým bola zamietnutá žiadosť zamestnávateľa o udelenie výnimky,
takéto skutočnosti neobsahuje, teda neobsahuje konkrétne ustanovenie z akej právnej normy vyplýva
záver písomného vyjadrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, prečo
zamestnávateľovi žalobcu nebola udelená výnimka zo zákona.

Ak teda správne orgány ďalej svoje rozhodnutia odôvodňovali ustanoveniami citovaného nariadenia,
bolo potrebné, aby sa nariadením riadili v celom svojom konaní a to aj v tejto časti, keď bolo potrebné
žiadosť zamestnávateľa žalobcu posúdiť aj podľa ďalších ustanovení nariadenia, nielen s poukazom na
čl. 13 ods. 2 písm. a), ale i s poukazom na čl. 86 ods. 1, podľa ktorého každá žiadosť, vyhlásenie alebo
opravné prostriedky, ktoré by sa mali predložiť v určenej lehote orgánu, inštitúcii alebo súdu jedného
štátu, aby sa dodržali ustanovenia právnych predpisov tohto štátu, sú prípustné, ak sa predložia v tej
istej lehote zodpovedajúcemu orgánu, inštitúcii alebo súdu iného členského štátu. V takom prípade
orgán, inštitúcia alebo súd prijímajúci žiadosť, vyhlásenie alebo opravný prostriedok, ho bez zbytočného
odkladu postúpi príslušnému orgánu, inštitúcii alebo súdu prvého štátu, priamo alebo prostredníctvom
príslušných orgánov dotknutého členského štátu. Deň, ku ktorému sa taká žiadosť, vyhlásenie alebo
opravný prostriedok predložilo orgánu, inštitúcii alebo súdu druhého štátu, sa považuje za deň ich
predloženia príslušnému orgánu, inštitúcii alebo súdu.

Žalovaná v predmetnom napadnutom rozhodnutí neuviedla presné ustanovenie právnej normy, v zmysle
ktorej rozhodla tak ako je uvedené vo výrokovej časti napadnutého rozhodnutia. Súdu absentuje priamy
vzťah medzi obsahom právnej normy a samotným postupom Sociálnej poisťovne, pobočky Svidník.
Absentuje tu priamy vzťah medzi skutkovým zistením a právnym posúdením, ktoré by mali na seba
nadväzovať. Z tohto dôvodu je preto rozhodnutie žalovanej nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť a
nedostatok dôvodov.

Súd sa nestotožnil s konštatovaním prvostupňového správneho orgánu, ako aj žalovanej, že dňom
01. februára 2006 nevzniklo žalobcovi povinné dôchodkové poistenie, povinné nemocenské poistenie
a povinné poistenie v nezamestnanosti založené pracovným pomerom zamestnávateľa SENAJ spol.
Svidník, spol. s r.o. Svidník, nakoľko toto tvrdenie je v priamom rozpore s citovaným ustanovením § 20
písm. a) zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, pretože pracovný pomer žalobcu v tomto období
u zamestnávateľa trval a skončil až 10. augusta 2009. Počas celej tejto doby uhrádzal zamestnávateľ
poistenie za žalobcu riadne a včas počas celého trvania pracovného pomeru, t.j. od 01. februára 2006
do 10. augusta 2009.

S poukazom na vyššie citované ustanovenia § 195 ods. 1, § 196 ods. 6, v spojení s ustanoveniami § 209
ods. 1 až 4 Zákona o sociálnom poistení vyplývajú pre správny orgán povinnosti úplne a presne zistiť
skutkový stav veci a vykonať aj také dôkazy, ktoré sú potrebné pre zistenie a objasnenie skutočného



stavu veci. Týmito ustanoveniami sa neriadili v konaní správne orgány, a preto súd predmetné
rozhodnutie napadnuté žalobou zrušil aj pre nedostatočne zistený skutkový stav veci.

Z uvedených dôvodov krajský súd podľa § 250j ods. 2 písm. c), d) O.s.p. zrušil napadnuté rozhodnutie
žalovanej a vec vrátil žalovanej na ďalšie konanie.

Na rozsudku sa senát Krajského súdu v Prešove jednohlasne uzniesol v pomere 3:0 hlasom.

Úlohou žalovanej v ďalšom konaní je na základe právneho názoru vysloveného súdom v následovnom
rozhodnutí opätovne vec posúdiť a rozhodnúť o odvolaní žalobcu, ktoré smerovalo proti rozhodnutiu
správnych orgánov, ktoré vyporiadať sa so všetkými námietkami žalobcu, pričom je potrebné s
poukazom na ustanovenie § 250j ods. 6 O.s.p. riadiť sa právnym názorom súdu, ktorým je správny
orgán viazaný.

O trovách konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 O.s.p. a žalobcovi, ktorý v konaní bol úspešný
priznal trovy konania 191,40 Eur.

Trovy konania pozostávajú zo zaplateného súdneho poplatku vo výške 66 Eur, ako aj za tieto právne
úkony :

- príprava a prevzatie zastúpenia zo dňa 31. marca 2010 ( podľa § 11 ods. 4 v spojení s § 14 ods.1 písm.
a), c) vyhlášky č. 655/2004 Z.z. ) vo výške 55,49 Eur

- za spísanie a podanie žaloby zo dňa 31. marca 2010 ( podľa § 11 ods. 4 v spojení s § 14 ods.1 písm.
a), c) vyhlášky č. 655/2004 Z.z. ) vo výške 55,49 Eur

- režijný paušál podľa § 15 ods. 1 písm. a) vyhlášky a to 2x 7,21 Eur ( 14,42 Eur )

- daň z pridanej hodnoty podľa § 18 ods. 3 vyhlášky vo výške 20 % zo sumy 125,40 Eur, čo tvorí 23,83
Eur ( podľa kópie osvedčenia o registrácii č. 1024667116 vydaného dňa 18. augusta 2044 v Stropkove )

Súd priznal trovy konania vo výške 191,40 Eur, ktoré je povinná žalovaná zaplatiť právnemu zástupcovi
žalobcu JUDr. Dušanovi Maruščákovi na jeho účet vo VÚB, a.s. č. 102340612/0200 do 15 dní odo dňa
právoplatnosti tohto rozsudku.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd
Slovenskej republiky v Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Prešove a to písomne v dvoch
vyhotoveniach.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha, teda ako navrhuje, aby vo veci rozhodol odvolací súd.