KAUZIS.SK
UznesenieKrajský súd Prešov22. 2. 2016plný text

Uznesenie Krajského súdu Prešov sp. zn. 1S/22/2015 z 22. 2. 2016

CitáciaUznesenie Krajského súdu Prešov z 22. februára 2016, sp. zn. 1S/22/2015, ECLI:SK:KSPO:2016:8015200575.3

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Prešov
Spisová značka: 1S/22/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 8015200575
Dátum vydania rozhodnutia: 23. 02. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Magdaléna Želinská
ECLI: ECLI:SK:KSPO:2016:8015200575.3

Uznesenie
Krajský súd v Prešove v právnej veci žalobcu C. N., bytom E. č. XXX, proti žalovanej Sociálnej poisťovni,
ústrediu v Bratislave, Ul. 29. augusta č. 8, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu
žalovanej zo dňa 09.apríla 2015 č. 18318-2/2015-BA na základe žaloby takto

r o z h o d o l :

Súd konanie z a s t a v u j e .

Žiaden z účastníkov n e m á právo na náhradu trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

V preskúmavanej veci Sociálna poisťovňa, pobočka Prešov ako správny orgán prvého stupňa
rozhodnutím zo dňa 22.09.2014 č. 700-2712164614-GC04/14 podľa § 144 ods. 1 zákona č. 461/2003
Z.z. o sociálnom poistení § 152a a § 178 ods. 1 písm. a/ ôsmeho bodu citovaného zákona na základe
právoplatného rozhodnutia sociálnej poisťovne ústredia č. 14631-2/2014-BA zo dňa 03.02.2014, ktorým
bolo zrušené rozhodnutie č. 700-2712224813-GC04/13 zo dňa 24.09.2013 a vec vrátená na nové
prejednanie a rozhodnutie, predpísala žalobcovi za obdobie máj 2013, jún 2013, júl 2013 poistné
na nemocenské poistenie v sume 319,81 eur, poistné na starobné poistenie a povinné príspevky na
starobné dôchodkové poistenie v sume 1.308,34 eur, poistné na invalidné poistenie v sume 436,11 eur,
poistné na poistenie v nezamestnanosti v sume 145,36 eur a poistné do rezervného fondu solidarity
v sume 346,50 eur, spolu sumu 2.556,12 eur s tým, že neoddeliteľnou súčasťou tohto rozhodnutia
je príloha. Uložila žalobcovi povinnosť dlžnú sumu uhradiť na jej účet do 15 dní odo dňa doručenia
rozhodnutia.

Na základe odvolania žalobcu vo veci rozhodla Sociálna poisťovňa, ústredie v Bratislave rozhodnutím
zo dňa 09.04.2015 č. 18318-2/2015-BA tak, že napadnuté rozhodnutie menila tak, že z výrokovej časti
vypustila text: „...Sociálna poisťovňa, pobočka Prešov, podľa § 144 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení (ďalej len „zákon!) v znení zákona č. 572/2009 Z.z., § 152a zákona v znení neskorších
predpisov a § 178 ods. 1 písm. a/ ôsmy bod zákona v znení zákona č. 43/2004 Z.z., na základe
právoplatného rozhodnutia Sociálnej poisťovne, ústredie, č. 14631-2/2014-BA, zo dňa 03.februára 2014,
ktorým bolo zrušené rozhodnutie č. 700-2712224813-GC04/13 zo dňa 24.septembra 2013, a vec vrátená
na nové prejednanie a rozhodnutie, Vám predpisujeme za obdobie máj 2013, jún 2013, júl 2013...“ a
dopĺňa text: „...Sociálna poisťovňa, pobočka Prešove, podľa § 144 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o
sociálnom poistení (ďalej len „zákon o sociálnom poistení) v znení zákona č. 572/2009 Z.z. a § 178
ods. 1 písm. a/ ôsmy bod zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 43/2004 Z.z. a na základe
právoplatného rozhodnutia Sociálnej poisťovne, ústredie, č. 14631-2/104-BA, zo dňa 03.februára 2014,
ktorým bolo zrušené rozhodnutie č. 700-2712224812-GC04/13, zo dňa 24.septembra 2013, a vec
vrátená na nové prejednanie a rozhodnutie, Vám predpisujeme za obdobie máj 2013, jún 2013 a 01.júl
2013...“. V ostatnom rozhodnutie potvrdzuje.



Poukázala na prvostupňové rozhodnutie a obsah odvolania, v ktorom žalobca namietal, že v odôvodnení
rozhodnutia sa uvádza, že podľa § 129 ods. 2 Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od
01.01.2011 jednotlivé sumy sa zaokrúhľujú na najbližší eurocent nadol a v rozhodnutí, ktorým bolo
zrušené pôvodné rozhodnutie a vec vrátená na nové prejednanie a rozhodnutie sa však uvádza, že
vymeriavací základ účastníka konania na platenie poistného na nemocenské poistenie, poistného na
starobné poistenie, poistného na invalidné poistenie a poistenie na poistenie v nezamestnanosti mal
byť upravený v súlade s ustanovením § 138 ods. 11 veta štvrtá v znení zákona č. 252/2012 Z.z.,
pretože presiahol sumu v úhrne mesačne najviac, čo je potrebné pri predpísaní poistného zohľadniť.
Ďalej odvolateľ uviedol, že si tieto odôvodnenia protirečia. Ďalšou odvolacou námietkou bola skutočnosť,
že bol uvedený do omylu neoprávneným a nezákonným predlžovaním lehoty zo strany sociálnej
poisťovne pri rozhodovaní o nepriznaní nároku na nemocenské rozhodnutím č. 200-018424-CA01/2013,
v dôsledku čoho mu nebolo umožnené odhlásiť sa včas z dobrovoľného nemocenského poistenia,
ktoré si platil v období od 15.12.2010 do 31.01.2012. Ďalej poukázal na to, že 04.05.2013 v sobotu
utrpel úraz, a pretože bol ešte v ochrannej lehote z dobrovoľného nemocenského poistenia, prihlásil sa
opäť do systému dobrovoľného nemocenského poistenia a to v najbližší pracovný deň, t.j. v pondelok
06.05.2013.

Žalobca v odvolaní poukázal na to, že 06.05.2013 mu bolo obvodným lekárom vystavené dvakrát
Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti, jedno pre zamestnávateľa SAD Prešov, a.s., pre plnenie
z povinného nemocenského poistenia a jedno pre plnenie z dobrovoľného nemocenského poistenia. Pri
vypĺňaní prihlášky na dobrovoľné poistenie mu zamestnankyňa Sociálnej poisťovne, pobočka Prešov
povedala, aby lekár opravil dátum, kvôli dobrovoľnému poisteniu na 06.05.2014. Na základe uvedeného
bol v Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti pôvodný dátum 04.05.2014 opravený na dátum
06.05.2014.

Žalobca v odvolaní konštatoval, že z dobrovoľného poistenia sa odhlásil 01.07.2013, následne po
ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti , pričom stále nevedel, ako o nároku na nemocenské
rozhodla pobočka Sociálnej poisťovne Prešov. Počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti nemal
žiaden príjem, a keby mal včas vedomosť o tom, že nárok na nemocenské mu Sociálna poisťovňa,
pobočka Prešov nepriznala, bol by sa z dobrovoľného poistenia včas odhlásil. Prihlásením na
dobrovoľné poistenie chcel iba využiť čerpanie nároku na nemocenské v ochrannej lehote, načo má
podľa jeho názoru nárok podľa Zákona o sociálnom poistení, avšak pobočka Sociálnej poisťovne Prešov
mu nárok na nemocenské z dobrovoľného poistenia rozhodnutím zo dňa 18.07.2013 č. 200-018424-
CA01/2013 zamietla.

Žalovaná ďalej poukázala na to, že v odvolaní žalobca argumentoval aj ustanovením §49 ods. 2 Zákona
o správnom konaní, a že napriek tomuto ustanoveniu Sociálna poisťovňa, pobočka Prešov rozhodovala
o nepriznaní nároku na nemocenské od 06.05. do 18.07.2013, to znamená 74 dní, pričom ako
účastníka konania ho o predĺžení konania neinformovala, čím mu znemožnila odhlásiť sa z dobrovoľného
nemocenského poistenia včas, pretože ak by rozhodla v zákonnej lehote do 30 dní a nie až následne
po ukončení dočasnej práceneschopnosti, odhlásiť sa mohol skôr. V odvolaní zdôraznil, že Sociálnou
poisťovňou, pobočkou Prešov bol zámerne uvedený do omylu, aby v dobrovoľnom nemocenskom
poistení zotrval čo najdlhšie a tým boli porušené jeho ústavné práva a vzhľadom na uvedené skutočnosti
považoval napadnuté rozhodnutie za nezákonné a žiadal ho zrušiť.

Žalovaná v odôvodnení rozhodnutia uviedla, že preskúmala prvostupňové rozhodnutie v celom rozsahu
a dospela k záveru, že napadnuté rozhodnutie má formálny nedostatok, ktorý ale neovplyvňuje
správnosť výpočtu predpísaného poistného, pretože vo výrokovej časti je potrebné spresniť, že poistné
za mesiac júl 2013 sa predpisuje len za 01.07.2013, t.j. v rozsahu za jeden kalendárny deň a rovnako je
potrebné z výrokovej časti napadnutého rozhodnutia vypustiť ustanovenie § 152a Zákona o sociálnom
poistení v znení neskorších predpisov, lebo účastník konania nie je sporiteľom podľa zákona č. 43/2004
Z.z. o starobnom dôchodkovom sporení a to zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších
predpisov.

Žalovaná poukázala na zistený skutkový stav a to, že žalobca bol dobrovoľne nemocensky poistenou,
dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou a dobrovoľne poistenou osobou v nezamestnanosti a to
na základe registračného listu fyzickej osoby - prihlášky, ktorú prijala Sociálna poisťovňa, pobočka
Prešov 06.05.2013, s dátumom vzniku nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia



v nezamestnanosti 06.05.2013. Vymeriavací základ si účastník konania určil v sume 3.930,00 eur.
Registračný list fyzickej osoby - odhlášku prijala Sociálna poisťovňa, pobočka Prešov 01.07.2013, s
dátumom zániku nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti
01.07.2013. Účastník konania dňa 06.05.2013 podpísal vyhlásenie dobrovoľne poistenej osoby, ktoré je
neoddeliteľnou súčasťou registračného listu fyzickej osoby - prihlášky zo 06.05.0213. Účastník konania
vo vyhlásení uviedol, že berie na vedomie podmienky dobrovoľného poistenia stanovené zákonom
(medzi ktoré, okrem iných, patrí aj podmienka, že dobrovoľné poistenie zaniká dňom odhlásenia sa z
dobrovoľného poistenia, najskôr však dňom podania odhlášky.

Podľa ustanovenia § 23 Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 521/2011 Z.z.
dobrovoľné nemocenské poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie alebo dobrovoľné poistenie v
nezamestnanosti vzniká odo dňa prihlásenia sa na dobrovoľné poistenie, najskôr odo dňa podania
prihlášky, a zaniká dňom odhlásenia sa z dobrovoľného poistenia, najskôr odo dňa podania odhlášky.
Dobrovoľné poistenie zaniká aj odo dňa, v ktorom nie sú splnené podmienky podľa §14 ods. 2, § 15
ods. 4 a § 19 ods. 2 a 3.

Podľa ustanovenia § 128 ods. 1 písm. d/ Zákona o sociálnom poistení poistené na nemocenské poistenie
platí dobrovoľne nemocensky poistená osoba.

Podľa ustanovenia § 128 ods. 2 písm. d/ Zákona o sociálnom poistení poistné na starobné poistenie
platí dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba.

Podľa ustanovenia § 128 ods. 3 písm. d/ Zákona o sociálnom poistení poistné na invalidné poistenie
platí, ak tento zákon neustanovuje inak, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba.

Podľa ustanovenia § 128 ods. 10 písm. c/ Zákona o sociálnom poistení poistné na poistenie v
nezamestnanosti platí dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti.

Podľa ustanovenia § 128 ods. 11 písm. c/ Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 43/2004 Z.z.
poistné do rezervného fondu solidarity platí dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba.

V zmysle ustanovenia § 129 ods. 1 a 2 Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 543/2010 Z.z.
suma poistného na nemocenské poistenie, suma poistného na starobné poistenie, suma poistného
na invalidné poistenie, suma poistného na poistenie v nezamestnanosti a suma poistného do
rezervného fondu solidarity, sa určuje percentuálnou sadzbou z vymeriavacieho základu dosiahnutého
v rozhodujúcom období. Jednotlivé sumy poistného na nemocenské poistenie, poistného na starobné
poistenie, poistného na invalidné poistenie, poistného na poistenie v nezamestnanosti a poistného do
rezervného fondu solidarity (ďalej len „poistné“) sa zaokrúhľujú na najbližší eurocent nadol.

Podľa ustanovenia § 144 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 572/2009 Z.z. Sociálna
poisťovňa predpíše poistné fyzickej osobe alebo právnickej osobe povinnej odvádzať poistné, ak táto
osoba neodviedla poistné vôbec, alebo ak ho odviedla v nesprávnej sume. Ak suma dlžného poistného
v úhrne je nižšia ako 3,32 eur, Sociálna poisťovňa dlžnú sumu nepredpíše.

Podľa ustanovenia § 138 ods. 4 Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 521/2011 Z.z. účinnom
od 01.februára 2012 vymeriavací základ poistenca, ktorý je
a/ súčasne dobrovoľne nemocensky poistený, dobrovoľne dôchodkovo poistený a dobrovoľne poistený
v nezamestnanosti, je ním určená suma,
b/ súčasne dobrovoľne dôchodkovo poistený a dobrovoľne poistený v nezamestnanosti, je ním určená
suma,
c/ dobrovoľne dôchodkovo poistený alebo dobrovoľne poistený v nezamestnanosti, je ním určená suma.

V zmysle § 138 ods. 6 Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 252/2012 Z.z. vymeriavací základ
v úhrne je mesačne najviac
a/ na platenie poistného na nemocenské poistenie zamestnancom a dobrovoľne nemocensky poistenou
osobou v kalendárnom roku 5-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý
platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné na
nemocenské poistenie,



b/ na platenie poistného na dôchodkové poistenie zamestnancom a dobrovoľne dôchodkovo poistenou
osobou a na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti zamestnancom a dobrovoľne
poistenou osobou v nezamestnanosti v kalendárnom roku 5-násobok jednej dvanástiny všeobecného
vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku,
v ktorom sa platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti.

Podľa § 138 ods. 7 Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 252/2012 Z.z. vymeriavací základ na
platenie poistného do rezervného fondu solidarity povinne dôchodkovo poistenou samostatne zárobkovo
činnou osobou a dobrovoľne dôchodkovo poistenou osobou v úhrne je mesačne najviac v kalendárnom
roku 5-násobok jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý platil v kalendárnom
roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa platí poistné do rezervného fondu
solidarity.

V zmysle ustanovenia § 138 ods. 11 veta štvrtá Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 252/2012
Z.z. účinnom od 01.januára 2013, ak poistenec vykonáva zárobkovú činnosť a súčasne je dobrovoľne
nemocensky poistená osoba, dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba alebo dobrovoľne poistená osoba
v nezamestnanosti, poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenia a poistné na
poistenie v nezamestnanosti sa platí prednostne z vymeriavacieho základu dosiahnutého z výkonu
zárobkovej činnosti.

Podľa registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia sociálnej poisťovne je
účastník konania od 01.01.2002 zamestnancom zamestnávateľa SAD PREŠOV, a.s. Prešov.

Pri predpísaní poistného napadnutým rozhodnutím prvostupňový orgán zohľadnil, že úhrn
vymeriavacích základov na platenie poistného na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a
poistenie v nezamestnanosti zamestnanca a dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, dobrovoľne
dôchodkovo poistenej osoby a dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti za deň 01.07.2013
presiahol sumu mesačne najviac ustanovenú Zákonom o sociálnom poistení v znení zákona č. 252/2012
Z.z. účinnom od 01.03.2013.

Vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie
v nezamestnanosti účastníka konania ako dobrovoľne nemocensky poistenej, dobrovoľne dôchodkovo
poistenej osoby a dobrovoľne poistenej osoby v nezamestnanosti za deň 01.07.2013 bol upravený v
súlade s ustanovením § 138 ods. 11 vetá štvrtá Zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 252/2012
Z.z. účinnom od 01:01.2013.

Poistné bolo predpísané napadnutým rozhodnutím v súlade s ustanovením § 129 ods. 1 a 2 Zákona o
sociálnom poistení v znení zákona č. 543/2010 Z.z., § 144 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení
zákona č. 572/2009 Z.z. a zároveň v súlade s ustanovením § 138 ods. 11 vetá štvrtá Zákona o sociálnom
poistení v znení zákona č. 252/2012 Z.z.. Ustanovenia § 129 ods. 1 a 2 Zákona o sociálnom poistení v
znení zákona č. 543/2010 Z.z. a § 138 ods. 11, vetá štvrtá Zákona o sociálnom poistení v znení zákona
č. 252/2012 Z.z. účinnom od 01.01.2013, si neodporujú, ani sa vzájomne nevylučujú.

Žalovaná zdôraznila, že dobrovoľné poistenie fyzickej osoby je prejavom vôle fyzickej osoby byť
dobrovoľne zúčastnená na jednotlivých druhoch poistenia. Prihlásením sa na dobrovoľné nemocenské
poistenie, dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti vznikla
účastníkovi konania, ako súčasne dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, dobrovoľne dôchodkovo
poistenej osobe a dobrovoľne poistenej osobe v nezamestnanosti povinnosť odvádzať poistné včas a v
správnej výške z ním určeného vymeriavacieho základu v príslušnej percentuálnej sadzbe.

Podľa ustanovenia § 140 ods. 4 Zákona o sociálnom poistení dobrovoľne nemocensky poistená osoba,
dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba, dobrovoľne poistená osoba v nezamestnanosti nie je povinná
platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v
nezamestnanosti ani v období, počas ktorého sa jej poskytuje nemocenské.

Účastníkovi konania ako dobrovoľne poistenej fyzickej osobe nebolo vyplatené nemocenské od
04.05.2013. Podľa rozhodnutia Sociálnej poisťovne, pobočka Prešov, č. 200-018424-CA01/2013 z
18.07.2013, účastník konania nemá nárok na nemocenské od 04.05.2013, ktorý si uplatnil predložením



potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti č. M 431407. Vzhľadom na uvedené skutočnosti nebolo
možné pri vydaní napadnutého rozhodnutia aplikovať ustanovenie § 140 ods. 4 Zákona o sociálnom
poistení. Predmetom tohto rozhodnutia nie je rozhodovanie o nároku na nemocenské.

Na konanie vo veciach sociálneho poistenia sa vzťahuje Zákon o sociálnom poistení v znení neskorších
predpisov, a nie zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (Správny poriadok) v znení neskorších
predpisov.

Vzhľadom na uvedené skutočnosti sociálna poisťovňa ústredie rozhodla tak, ako je uvedené vo
výrokovej časti rozhodnutia.

Rozhodnutie žalovanej napadol včas podanou žalobou žalobca, v ktorej poukázal na vydané rozhodnutia
v predmetnej veci. Ako námietku nezákonnosti uviedol, že v žiadnom prípade nesúhlasí s rozhodnutím
sociálnej poisťovne ústredia, a preto žiada o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu žalovanej
a zrušenia rozhodnutia žalovanej.

Uznesením zo dňa 19.06.2015 č.k.: 1S/22/2015-21 súd vyzval žalobcu, aby v lehote 10 dní od doručenia
uznesenia odstránil vady žaloby, a to uviedol, v čom vidí nezákonnosť, nesprávnosť napadnutého
rozhodnutia alebo postupu žalovanej, ktoré zákonné ustanovenia žalovaná svojim rozhodnutím alebo
postupom porušila, uviedol petit návrhu, t.j. ako žiada, aby súd vo veci rozhodol a predložil doplnenie
návrhu v dvoch vyhotoveniach s poučením, že ak nebude jeho podanie v stanovenej lehote doplnené,
súd postupom podľa § 250d ods. 3 O.s.p. konanie zastaví.

Žalobu žalobca doplnil písomným podaním, ktoré bolo súdu doručené dňa 01.07.2015 a v ňom poukázal
na zistený skutkový stav, teda že v sobotu dňa 04.05.2013 mal úraz, bol ošetrený na pohotovostnej
službe. Potvrdenie o práceneschopnosti mu bolo vypísané až v pondelok 06.05.2013 s dátumom od
04.05.2013, a keďže bol platcom dobrovoľného poistenia, na pobočke sociálnej poisťovne chcel podať
prihlášku na poistenie. Pracovníčkou poisťovne bol informovaný, že sa môže poistiť až od pondelka,
preto si išiel opraviť potvrdenie o práceneschopnosti k lekárovi od 06.05.2013. Na poistenie sa nemohol
prihlásiť v sobotu, keďže pobočka bola zatvorená. Takto nepostupoval z vypočítavosti, ale keďže si
platil dva roky poistné, tak len chcel využiť poistenie a sociálna poisťovňa mu rozhodnutie o nepriznaní
nemocenského z dobrovoľného poistenia doručila až na 70 deň. Takže celý čas nevedel, či bude mať
priznanú PN alebo nie a zdôraznil, že by mu pracovníčka sociálnej poisťovne vysvetlila, že to nemôže
byť opravované, nezobrala by od neho prihlášku, tak sa nepoistí. Ďalej uviedol, že vie, že neznalosť
zákona neospravedlňuje, nechce na nikoho hádzať vinu, no pracuje ako šofér autobusu za priemerný
plat, je pred dôchodkom, takže je to pre neho veľmi veľká suma. Tiež uviedol, že si platil poistné na
dobrovoľné zdravotné poistenie 2 roky a nikdy to nevyužil, nebol nikdy práceneschopný a nezneužíval
systém poistenia. Nezákonnosť a nesprávnosť napadnutého rozhodnutia alebo postupu žalovanej vidí
v tom, že rozhodnutie o nepriznaní PN mu bolo zaslané až na 70 deň, čo je veľmi dlhá doba a nemal
vedomosť o ďalšom postupe, preto žiadal o preskúmanie rozhodnutia žalovanej.

Žalovaná sa k veci vyjadrila v písomnom podaní zo dňa 18.08.2015 a navrhla žalobu ako nedôvodnú
zamietnuť. Okrem iného poukázala na to, že žalobca bol považovaný za dobrovoľne nemocensky
poistenú osobu aj v období od 15.12.2010 do 31.01.2012 na základe prihlášky na dobrovoľné
nemocenské poistenie, ktorú podal v sociálnej poisťovni pobočke 15.12.2010. S poukazom na §
293cb zákona č. 461/2003 Z.z. v znení zákona č. 521/2011 Z.z. žalobcovi zaniklo toto dobrovoľné
nemocenské poistenie dňa 31.01.2012. Podľa § 32 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení v znení účinnom
od 01.01.2011 je ochrana lehota 7 dní po zániku nemocenského poistenia, ak tento zákon neustanovuje
inak. S odkazom na citované ustanovenia zákona č. 461/2003 Z.z. v znení účinnom od 01.01.2011
ochrana lehota, v rámci ktorej by bolo možné poskytovať žalobcovi nemocenské pri splnení ostatných
zákonom ustanovených podmienok, uplynula dňa 07.02.2012. Pretože žalobca nespĺňal podmienky, na
základe ktorých by bol vylúčený z povinnosti platiť poistné, sociálna poisťovňa prezentuje názor, že pri
predpísaní poistného postupovala v súlade so zákonom č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov
a súčasne poukázala na to, že predmetom konania, ktoré bolo právoplatne ukončené rozhodnutím
napadnutým žalobou, ktoré je teraz predmetom súdneho preskúmavania, nebolo posúdenie vzniku
nároku na nemocenské, ale predpísanie poistného dobrovoľne poistenej osobe na základe právnych
skutočností podmieňujúcich platenie poistného.



Súd v predmetnej veci nariadil pojednávanie na deň 23.02.2016.

Poverená zástupkyňa žalovanej uviedla, že v predmetnej veci došlo k zmene skutkového stavu a
to v tom zmysle, že pán žalobca dlžnú sumu na poistnom zaplatil 18.05.2015, bol mu priznaný aj
starobný dôchodok od 17.09.2015. Ak by súd dospel k záveru, že je potrebné rozhodnutia správnych
orgánov zrušiť a vrátiť vec na ďalšie konanie, znamenalo by to tú skutočnosť, žeby síce poisťovňa
vrátila zaplatenú sumu poistného, ale muselo by sa opätovne prehodnocovať aj obdobie dôchodkového
poistenia žalobcu. Musel by sa meniť aj evidenčný list, lebo obdobie máj, jún a 01.07.2013, kedy bol
žalobca dobrovoľne poistený, mu bolo započítané ako obdobie dôchodkového poistenia a vymeriavací
základ bol za celý rok navýšený takmer o 7.400,-- eur.

Žalobca v účastníckej výpovedi uviedol, že je pravdou to, čo uviedla zástupkyňa žalovanej. On
predpísané dlžné poistné zaplatil. Skutočne mu bol priznaný starobný dôchodok, a ak je to tak, ako mu
bolo vysvetlené, nechce aby sa niečo menilo, chce mať s touto vecou pokoj. Rozhodol sa tak, že žalobu
berie späť a žiada, aby súd konanie zastavil.

Občiansky súdny poriadok v druhej hlave piatej časti upravuje, konkrétne v § 250h ods. 1, že až do
rozhodnutia súdu môže žalobca rozsah napadnutia správneho rozhodnutia obmedziť, rozšíriť ho môže
len v lehote podľa § 250b.

Podľa ods. 2 tohto ustanovenia - až do rozhodnutia súdu môže žalobca vziať žalobu späť; ak žalovanému
medzitým vznikli trovy konania, rozhodne súd o ich náhrade.

Podľa § 250d ods. 3 O.s.p. - súd uznesením konania zastaví, ak sa žaloba podala oneskorene, ak ju
podala neoprávnená osoba, ak smeruje proti rozhodnutiu, ktoré nemôže byť predmetom preskúmania
súdom, ak žalobca neodstránil vady žaloby, ktorých odstránenie súd nariadil, a ktoré bránia vecnému
vybaveniu žaloby, alebo ak žalobca nie je zastúpený podľa §250a, alebo ak žaloba bola vzatá späť (§
250h ods. 2). Odvolanie proti uzneseniu je prípustné.

Vzhľadom na tú skutočnosť, že žalobca pred rozhodnutím súdu vzal žalobu späť, súd postupom podľa
§ 250d ods. 3 O.s.p. konanie zastavil.

O náhrade trov konania rozhodol podľa § 146 ods. 1 písm. c/ v spojení s ustanovením §246c ods. 1
O.s.p., lebo žiaden z účastníkov nemá právo na náhradu trov konania podľa jeho výsledku, ak konanie
bolo zastavené.

Poučenie:

Proti tomuto uzneseniu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd SR v
Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Prešove a to písomne v dvoch vyhotoveniach.

V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu
smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za
nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha, teda ako navrhuje, aby vo veci rozhodol odvolací súd.