KAUZIS.SKTestovacia prevádzka
RozsudokKrajský súd Prešov5. 6. 2018plný textcitované 2×

Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 6Sa/7/2018 z 5. 6. 2018

CitáciaRozsudok Krajského súdu Prešov z 5. júna 2018, sp. zn. 6Sa/7/2018, ECLI:SK:KSPO:2018:8018200294.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Prešov
Spisová značka: 6Sa/7/2018
Identifikačné číslo súdneho spisu: 8018200294
Dátum vydania rozhodnutia: 06. 06. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Sláviková
ECLI: ECLI:SK:KSPO:2018:8018200294.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Prešove sudkyňou JUDr. Evou Slávikovou v právnej veci žalobcu U. X., bytom S. č. XXX/
XX, Q. D., právne zastúpeného JUDr. Ondrejom Krempaským, advokátom, so sídlom Račianska č. 66,
Bratislava, proti žalovanému Generálnemu riaditeľovi Sociálnej poisťovne, Ul. 29 augusta č. 8 - 10,
Bratislava, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia žalovaného č. XXX XXX XXXX X zo dňa
02.marca 2018 na základe správnej žaloby v sociálnych veciach, takto

r o z h o d o l :

I. Z r u š u j e rozhodnutie Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa
02.marca 2018 v spojení s rozhodnutím Sociálnej poisťovne, ústredie č. XXX XXX XXXX X zo dňa
18.decembra 2017 a vec v r a c i a Sociálnej poisťovni, ústredie na ďalšie konanie.

II. P r i z n á v a žalobcovi nárok na náhradu trov konania.

o d ô v o d n e n i e :

I.

1. Z obsahu administratívneho spisu žalovaného správny súd zistil, že žalobca žiadosťou spísanou dňa
04.10.2017 požiadal Sociálnu poisťovňu, ústredie (ďalej len „prvostupňový správny orgán“), o priznanie
starobného dôchodku od 12.01.2011. O predmetnej žiadosti rozhodol prvostupňový správny orgán
rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 18.12.2017, ktorým podľa § 65 ods. 1 a 2 zákona č. 461/2003
Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) zamietol
žiadosť žalobcu o starobný dôchodok zo dňa 04.10.2017.

2. Proti rozhodnutiu prvostupňového správneho orgánu podal žalobca odvolanie, o ktorom rozhodol
žalovaný preskúmavaným rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 02.03.2018 tak, že odvolanie
žalobcu zamietol a rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu č. XXX XXX XXXX X zo dňa
18.12.2017 potvrdil.

II.

3. Žalovaný preskúmavané rozhodnutie odôvodnil citovaním ustanovení § 218 ods. 1 a 2 zákona
o sociálnom poistení, citoval výrok rozhodnutia prvostupňového správneho orgánu, poukázal na
odvolanie žalobcu proti tomuto rozhodnutiu, v ktorom žalobca uviedol, že rozhodnutie je nezákonne
a diskriminačné, pretože pri rovnakých skutkovo a právnych veciach rozhoduje Sociálna poisťovňa
odlišne, poukázal na rozpor s článkom 33 Dohovoru č. 128, ako aj ustálenú súdnu prax a na nárok na
starobný dôchodok žiadal započítať aj dobu služobného pomeru colníka.



4. Žalovaný konštatoval, že preskúmal napadnuté rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu,
spisovú dokumentáciu v celom rozsahu a dospel k záveru, že postup prvostupňového orgánu bol správny
a jeho rozhodnutie je potrebné potvrdiť.

5. Uviedol, že žalobca žiadosťou spísanou dňa 04.10.2017 požiadal o starobný dôchodok od 12.01.2011.

6. Citoval ustanovenie § 65 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom poistení a konštatoval, že k 12.01.2011 získal
žalobca 2727 dní obdobia dôchodkového poistenia, čo v súlade s § 60 ods. 10 zákona o sociálnom
poistení predstavuje 7 rokov a 172 dní. Žalobca nebol dôchodkovo poistený 15 rokov, a teda nesplnil
jednu z podmienok na vznik nároku na starobný dôchodok.

7. Citoval ustanovenie § 60 ods. 2, § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení a argumentoval,
že žalobcovi bol podľa oznámenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky, útvaru sociálneho
zabezpečenia, č.XXXXXXX/X/XXXXXX/XXXX zo dňa 09.05.2014 v súlade so zákonom č. 200/1998
Z.z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších
predpisov od 01.01.2000 priznaný výsluhový príspevok, ktorý sa podľa § 124 ods. 7 zákona č. 328/2002
Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení
neskorších predpisov od 01. júla 2002 považuje za výsluhový dôchodok. Podľa predmetného oznámenia
bola žalobcovi na nárok na výsluhový dôchodok zhodnotená doba trvania služobného pomeru v colnej
správe od 01.03.1974 do 31.12.1999 a doba základnej vojenskej služby od 01.10.1969 do 30.09.1971,
teda celkovo 27 rokov a 306 dní. Z tohto oznámenia zároveň vyplýva, že doba služobného pomeru
nebola zaradená v rezortných zoznamoch I. ani v II. pracovných kategórii, t.j. bola zaradená do III.
pracovnej kategórie.

8. Argumentoval, že vzhľadom na to, že žalobca získal dobu služby v rozsahu zakladajúcom nárok na
výsluhový príspevok, ktorý sa považuje za výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a tento mu
bol priznaný, doba služobného pomeru v colnej správe a doba výkonu základnej vojenskej služby sa v
súlade s § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení nepovažuje za obdobie dôchodkového poistenia,
a teda na nárok na starobný dôchodok nebola hodnotená.

9. Poukázal na ustálenú judikatúru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, podľa ktorej nároky poistenca
vyplývajúce zo zaradenia doby služby do I. a II. kategórii funkcii sa musia podľa ustanovení § 274
zákona o sociálnom poistení zachovať na nárok a určenie sumy starobného dôchodku vo všeobecnom
systéme sociálneho poistenia, aj keď títo poistenci za dobu služby získali dávky v osobitnom systéme
sociálneho zabezpečenia, pretože v sume výsluhového dôchodku neboli zohľadnené. Zamestnanie -
funkcia colník, ktorú žalobca vykonával podľa oznámenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky
zo dňa 09.05.2014, nebola v predchádzajúcich obdobiach zaradená v rezortných zoznamoch v I. ani v
II. pracovnej kategórii. Žalobca teda nevykonával zamestnanie vo zvýhodnenej pracovnej kategórii a
ani dobu služby vo zvýhodnenej kategórii funkcii.

10. Uviedol, že žalobca nevykonával službu colníka vo zvýhodnenej kategórii funkcií, preto nie sú
splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku a nie je možné posudzovať jeho nárok na starobný
dôchodok podľa zovšeobecneného právneho názoru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

11. Citoval ustanovenie § 274 zákona o sociálnom poistení a dôvodil, že podľa ustálenej judikatúry
Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Sociálna poisťovňa v konaní o dôchodkovej dávke u poistencov,
ktorí vykonávali zamestnanie v služobnom pomere vo funkcii zaradenej do I. alebo II. kategórii funkcii a
nebol im priznaný, resp. nevznikol im nárok na starobný dôchodok, resp. nie je vyplácaná dávka priznaná
v osobitnom systéme vo výške starobného dôchodku, postupuje podľa piatej časti zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení.

12. K námietke žalobcu ohľadom diskriminácie oproti iným poistencom v osobitných systémoch
sociálneho zabezpečenia uviedol, že nie je dôvodná, pretože Sociálna poisťovňa zosúladila svoju
aplikačnú prax so všeobecným názorom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky tak, že pre posúdenie
dôchodkových nárokov zohľadňuje aj dobu profesionálnej služby zaradenú do zvýhodnenej I. a II.
kategórie funkcií a následne určuje aj sumu dôchodku v súlade s čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných,
starobných a pozostalostných dávkach č. 128 uverejneného v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb..
V prípade žalobcu uvedený postup neprichádza do úvahy z dôvodu, že obdobie profesionálnej služby



colníka nebolo zaradené do I. alebo II. kategórie funkcií. V prípade žalobcu bol zvolený rovnaký postup
ako u tých poistencov, ktorí nezískali dobu zamestnania alebo profesionálnu službu vo zvýhodnenej
pracovnej kategórii, resp. kategórii funkcii.

13. K rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, na ktoré poukazuje žalobca, žalovaný uviedol,
že právny názor uvedený v predmetných rozsudkoch nebol doposiaľ zovšeobecnený, a preto nejde o
prezentovanú rozhodovaciu prax súdu najvyššej inštancie v skutkovo i právne porovnateľných veciach.
V odvolacom konaní bolo preukázané, že žalobca nezískal obdobie dôchodkového poistenia v rozsahu
najmenej 15 rokov, a preto mu nárok na starobný dôchodok od 12.01.2011 nevznikol. O nároku žalobcu
na starobný dôchodok bolo rozhodnuté v súlade s platnými právnymi predpismi o sociálnom poistení.

III.

14. Včas podanou žalobou sa žalobca domáhal preskúmania napadnutého rozhodnutia žalovaného
v spojení s rozhodnutím prvostupňového správneho orgánu a tvrdil, že týmito rozhodnutiami ako aj
ich postupom bolo porušené jeho právo tým, že bola zamietnutá jeho žiadosť o priznanie starobného
dôchodku, aj keď splnil obidve zákonné podmienky.

15. Dôvodil, že celková doba poistenia podľa jeho názoru nemôže byť posudzovaná u výsluhových
dôchodcov odlišne. Odlišné posudzovanie celkovej doby poistenia spočíva v tom, že prvostupňový
správny orgán ako aj žalovaný u tých výsluhových dôchodcov, ktorí boli zaradení do I. alebo II. kategórie
funkcií, považuje za celkovú dobu poistenia aj dobu poistenia, ktorá im bola hodnotená pri priznaní
výsluhových dôchodkov (čo je v súlade s rozhodovacou činnosťou súdov). U výsluhových dôchodcov,
ktorí neboli zaradení do jednej z týchto kategórii postupuje opačne a to tak, že dobu, ktorá bola
hodnotená pri priznaní výsluhového dôchodku od celkovej doby poistenia odpočítava. Z uvedeného
vyplýva, že aj keď obaja výsluhoví dôchodcovia boli poistení rovnakú dobu, je im priznaný výsluhový
dôchodok podľa rovnakého zákona, prístup žalovaného k posúdeniu tejto, z hľadiska uplatneného
nároku, rozhodujúcej skutočnosti, je nielen iný, ale aj diskriminujúci.

16. Uviedol, že právne posúdenie veci prvostupňovým správnym orgánom a žalovaným je v rozpore
s § 65 zákona o sociálnom poistení, pretože z listinných dôkazov založených v dávkovom spise je
preukázané, že splnil zákonné podmienky pre vznik nároku na starobný dôchodok podľa § 65 ods. 1
a 2 zákona o sociálnom poistení, dosiahol dôchodkový vek XX rokov dňa 12.01.2011 a jeho celková
doba poistenia je 35 rokov a 113 dní (7 rokov a 272 dní + 27 rokov a 305 dní hodnotených pri priznaní
výsluhového dôchodku) a nie ako uvádza žalovaný 7 rokov a 172 dní. Žalovaný nemá žiadny právny
ani vecný argument na záver, že nebol dôchodkovo poistený viac ako 15 rokov. Podotkol, že nielen on,
ale aj všetci výsluhoví dôchodcovia (bez ohľadu na kategóriu činností) boli aj do účinnosti zákona č.
328/2002 Z.z. dôchodkovo poistení tiež v Sociálnej poisťovni (kým nedošlo k zmenám), teda žalobca
bol poistencom Sociálnej poisťovne od roku 1957.

17. Citoval čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128 a argumentoval, že splnil obidve zákonné podmienky na
priznanie starobného dôchodku, t.j. dosiahol dôchodkový vek a celkovo bol dôchodkovo poistený viac
ako 15 rokov. Rovnako nemôže byť sporné to, že právny názor žalovaného je v rozpore s § 274 zákona
o sociálnom poistení a ustálenou judikatúrou, ak s poukazom na citované ustanovenie tvrdí, že nemôže
vychádzať z judikatúry, pretože táto sa vzťahuje na výsluhových dôchodcov, ktorí boli zaradení v I. alebo
II. kategórii funkcií. V tejto súvislosti poukázal na to, že pri podávaní žiadosti neodvodzoval svoj nárok
na dôchodok tým, že dosiahol dôchodkový vek podľa § 274 zákona o sociálnom poistení, ale žiadosť
na dôchodok podal potom, čo dosiahol dôchodkový vek podľa § 65 ods. 1 citovaného zákona.

18. Poukázal na rozsudky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky 7So/138/2011, 10So/59/2014 a
argumentoval, že tieto rozsudky vyvracajú závery žalovaného, že judikatúra je použiteľná len na
výsluhových dôchodcov zaradených do I. a II. kategórii funkcií, pričom je potrebné zdôrazniť, že
závery rozsudkov plne rešpektujú čl. 33 Dohovoru č. 128 a vykladajú vnútroštátne právne predpisy v
súlade nielen s týmto Dohovorom ale aj s Ústavou Slovenskej republiky. Z postupu žalovaného ako
aj prvostupňového správneho orgánu vyplýva, že odmietajú rešpektovať výkladovú prax. Poukázal aj
na ďalšie rozsudky Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktoré vyvracajú argumentáciu žalovaného,



že právny názor vyslovený v týchto rozsudkoch nebol zovšeobecnený, a preto nejde o prezentovanú
rozhodovaciu prax súdu najvyššej inštancie.

19. Žalobca ďalej argumentoval, že Ústavný súd Slovenskej republiky vo svojej judikatúre konštatuje,
že súčasťou princípu právnej istoty je tiež požiadavka, aby sa na určitú právne relevantnú otázku
pri opakovaní v rovnakých podmienkach dala rovnaká odpoveď (rozhodnutie ÚS SR I. ÚS 87/93,
PL. ÚS 16/95 a II. ÚS 80/99), teda to, že obdobné situácie musia byť rovnakým spôsobom právne
posudzované, pretože inak dochádza k porušeniu zásady právnej istoty a zákonom ustanovenej
povinnosti pri zabezpečovaní jednoty rozhodovania. Podľa názoru Ústavného súdu za diskriminačný
možno považovať taký postup, ktorý rovnaké alebo analogické situácie rieši odchýlnym spôsobom,
pričom ho nemožno objektívne a rozumne odôvodniť.

20. Poukázal aj na rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp. zn.: 10So/59/2014 zo dňa
15.04.2015, v ktorom Najvyšší súd vyslovil svoj právny názor na záväznosť predchádzajúcej judikatúry
aj na prípad, ktorý je totožný s touto vecou, čím vyjadril aj to, na čom je založené uznesenie Ústavného
súdu Slovenskej republiky IV.ÚS 481/2011 zo dňa 10.11.2011, ktorému žalovaný pripisuje iný právny
význam. Žalovaný odlišnosť stavia na pracovných kategóriách, pričom okrem poukázania na §274
zákona o sociálnom poistení nepredložil žiadny právny argument, ktorým by zdôvodnil odlišný spôsob
posudzovania celkovej doby dôchodkového poistenia u výsluhových dôchodcov zaradených do I. a II.
kategórie a nezaradených do týchto kategórií. Týmto diskriminujúcim spôsobom posudzuje celkovú dobu
poistenia výlučne vo vzťahu k výsluhovým dôchodkom nezaradeným do I. alebo II. kategórie funkcií.
Žalovaný preukázateľne rozhoduje v rozpore s čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128.

21. Konštatoval, že v danom prípade nie je sporné, či mu bol priznaný výsluhový dôchodok, ani
či dosiahol dôchodkový vek, ale sporná je celková doba dôchodkového poistenia, ktorú žalovaný
posúdil v rozpore s právnymi predpismi a s rozhodovacou praxou Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky. Výsledkom rozhodovacej činnosti žalovaného aj prvostupňového správneho orgánu je
arbitrárne rozhodnutie, pretože skutkové zistenia a právne závery sú v rozpore s právnymi predpismi,
o ktoré žalovaný opiera svoje rozhodnutie, rovnako ako interpretácia právnych predpisov je v
nesúlade s obsahom právnej praxe. Žiadal rozhodnutie žalovaného v spojení s rozhodnutím
prvostupňového správneho orgánu zrušiť a vrátiť vec na nové konanie Sociálnej poisťovni, ústredie,
teda prvostupňovému správnemu orgánu.

IV.

22. K žalobe sa vyjadril žalovaný písomným podaním zo dňa 10.5.2018, v ktorom zotrval na skutkových
a právnych dôvodoch uvedených v odôvodnení napadnutého rozhodnutia z dôvodu, že žalobca uvádza
rovnaké námietky ako v odvolaní podanom proti napadnutému rozhodnutiu, navrhol žalobu ako
nedôvodnú zamietnuť.

V.

23. Podľa ustanovenia § 2 ods. 1 zákona č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok (ďalej len „S.s.p.“) v
správnom súdnictve poskytuje správny súd ochranu právam alebo právom chráneným záujmom fyzickej
osoby a právnickej osoby v oblasti verejnej správy a rozhoduje v ďalších veciach ustanovených týmto
zákonom. Podľa ods. 2 citovaného ustanovenia každý, kto tvrdí, že jeho práva alebo právom chránené
záujmy boli porušené alebo priamo dotknuté rozhodnutím orgánu verejnej správy, opatrením orgánu
verejnej správy, nečinnosťou orgánu verejnej správy alebo iným zásahom orgánu verejnej správy, sa
môže za podmienok ustanovených týmto zákonom domáhať ochrany na správnom súde.

24. Podľa § 177 ods. 1 S.s.p. správnou žalobou sa žalobca môže domáhať ochrany svojich
subjektívnych práv proti rozhodnutiu orgánu verejnej správy alebo opatreniu orgánu verejnej správy.

25. Podľa § 178 ods. 1 S.s.p. žalobcom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá o sebe tvrdí,
že ako účastník administratívneho konania bola rozhodnutím orgánu verejnej správy alebo opatrením
orgánu verejnej správy ukrátená na svojich právach alebo právom chránených záujmoch.



26. Podľa § 180 ods. 1 S.s.p. žalovaným je orgán verejnej správy, ktorý rozhodol o riadnom opravnom
prostriedku, ak je žalobcom fyzická osoba alebo právnická osoba. Ak osobitný predpis nepripúšťa riadny
opravný prostriedok, žalovaným je orgán verejnej správy, ktorý vydal rozhodnutie alebo opatrenie.

27. Podľa § 199 ods. 1 a 3 S.s.p. sociálnymi vecami sa na účely tohto zákona rozumie rozhodovanie
a) Sociálnej poisťovne,
b) Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky,
c) Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny,
d) Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny,
e) zdravotných poisťovní,
f) Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,
g) Ministerstva obrany Slovenskej republiky, ministra obrany Slovenskej republiky a nadriadeného
určeného podľa osobitného predpisu,
h) príslušného útvaru sociálneho zabezpečenia,
i) obcí, miest, mestských častí a samosprávnych krajov v oblasti sociálnych služieb.

28. Podľa § 199 ods. 3 S.s.p., ak nie je v tejto hlave ustanovené inak, použijú sa na konanie v sociálnych
veciach ustanovenia o konaní o všeobecnej správnej žalobe.

29. Predmetom preskúmania v tomto konaní je rozhodnutie žalovaného, ktorý rozhodoval o odvolaní
žalobcu proti rozhodnutiu Sociálnej poisťovne, ústredie, č. XXX XXX XXXX X zo dňa 18.12.2017, ktorým
podľa § 65 ods. 1 a 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení bola zamietnutá žiadosť žalobcu
o starobný dôchodok zo dňa 04.10.2017. Z uvedeného je teda zrejmé, že ide o správnu žalobcu v
sociálnych veciach podľa §199 a nasl. S.s.p..

30. Správny súd vec prejednal v neprítomnosti žalobcu a jeho právneho zástupcu v súlade s §114 S.s.p..
Právny zástupca neprítomnosť na pojednávaní ospravedlnil e-mailovou správou zo dňa 04.06.2018 a
súhlasil po dohode so žalobcom s pojednávaním veci v jeho neprítomnosti.

31. Správny súd preskúmal napadnuté rozhodnutie žalovaného a konanie, ktoré mu predchádzalo,
vypočul povereného zástupcu žalovaného, oboznámil sa s obsahom administratívneho spisu
žalovaného a dospel k záveru, že žaloba žalobcu je dôvodná.

32. Podľa § 65 ods. 1 zákona poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený
najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.

33. Podľa § 65 ods. 2 zákona dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon neustanovuje
inak.

34. Z obsahu žiadosti o priznanie starobného dôchodku zo dňa 04.10.2017 vyplýva, že žalobca žiadal
priznať nárok na starobný dôchodok od 12.01.2011, kedy dovŕšil dôchodkový vek podľa § 65 ods. 2
zákona, čo nie je sporné. Je preto nedôvodné, ak sa žalovaný v odôvodnení napadnutého rozhodnutia
zaoberal otázkou posúdenia a preukázania splnenia podmienky nároku na zníženie dôchodkového veku
žalobcu pre priznanie starobného dôchodku, ktoré v podstate ani nežiadal.

35. S prihliadnutím na námietky žalobcu uvedené v opravnom prostriedku bolo potrebné v tomto
konaní vyriešiť otázku, či sa žalovaný dostatočne právne kvalifikovane zaoberal posúdením obdobia
dôchodkového poistenia žalobcu a to jednak za obdobie zamestnania a štúdia ako aj dobu
nezamestnanosti, ktoré patrí do všeobecného systému poistenia podľa zákona č. 461/2003 Z.z., ako aj
obdobím výkonu služby colníka, ktoré mu bolo započítané podľa osobitných predpisov a to zákona č.
328/2002 Z.z., ktoré mu bolo zhodnotené pre účely výsluhového dôchodku.

36. Podľa § 60 ods. 2 zákona obdobie dôchodkového poistenia je obdobie výkonu služby policajta,
profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak
nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im
priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa
osobitného predpisu.



37. Podľa § 255 ods. 1 a 5 zákona za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj zamestnanie
a náhradná doba získané pred 01.01.2004 podľa predpisov účinných pred 01.01.2004, ak tento zákon
neustanovuje inak. Za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta,
profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.12.2003, ak toto obdobie policajt,
profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový
dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný
dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.

38. Podľa § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I.
a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31. decembra 2023.

39. Sociálne zabezpečenie príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného
bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície, Hasičského a
záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, colníkov upravuje osobitný predpis a to zákon č.
328/2002 o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Podľa § 1 ods. 2 citovaného zákona pod pojmom policajt sa na účely tohto zákona rozumie
príslušník Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej
informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a colník, ak
tento zákon neustanovuje inak.

40. Z obsahu dávkového spisu žalovaného - Potvrdenia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky zo
dňa 09.05.2014 nesporne vyplýva, že žalobca vykonával službu colníka v III. pracovnej kategórii v období
od 01.03.1974 do 31.12.1999 a vykonával základnú vojenskú službu od 01.10.1969 do 30.09.1971 a
na určenie sumy výsluhového dôchodku mu bola zhodnotená doba služobného pomeru v rozsahu 27
rokov a 306 dní.

41. Žalovaný v danom prípade vyššie uvedené obdobie služobného pomeru colníka žalobcovi pre účely
nároku na starobný dôchodok nehodnotil a aplikoval ustanovenia § 65 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom
poistení a zhodnotení iba 2727 dní obdobia dôchodkového poistenia vo všeobecnom systéme, t.j. 7
rokov a 172 dní.

42. Žalovaný v tomto prípade pri posudzovaní nároku žalobcu na starobný dôchodok postupoval v
rozpore so zákonom ako aj s ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Žalovaný
síce poukázal v odôvodnení rozhodnutia na rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, avšak
právny názor aplikoval nesprávne. Najvyšší súd sa v rozsudku sp. zn.: 7So/138/2011 zaoberal aj
výkladom niektorých pojmov upravených v zákone o sociálnom poistení v spojitosti so zabránením
diskriminácie, kde uviedol, že z právnych úprav týkajúcich sa sociálneho poistenia alebo zabezpečenia
rôznych skupín poistencov jednoznačne vyplýva, že všeobecný systém sociálneho poistenia a osobitný
systém sociálneho poistenia sú založené na základe hodnotenia dôb poistenia (zamestnania) pre
dávky dôchodkového poistenia. Kým zákon o sociálnom poistení upravuje nároky poistencov zo
všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho cieľom je zabezpečiť, aby doby poistenia poistencovi
pre vznik nároku na dávky podmienené dosiahnutím veku, alebo v dôsledku jeho nepriaznivého
zdravotného stavu boli riadne zohľadnené, osobitné právne úpravy používané v osobitnom systéme
sociálneho poistenia obsahujú len úpravu, ktorá zabezpečuje užší okruh dávok dôchodkového poistenia
a zohľadňuje ako dobu poistenia iba dobu výkonu služby (prípadné náhradnú dobu výkonu služby).
Osobitný systém poistenia príslušníkov ozbrojených zborov neobsahuje úpravu starobných dôchodkov,
sirotských a vdovských dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia v celom rozsahu a to
aj v civilnom zamestnaní, ale obsahuje len úpravu výsluhových dôchodkov, sirotských výsluhových
dôchodkov, vdovských výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových dôchodkov, ktoré sú založené
len na hodnotení doby služby poistenca a vôbec nehodnotí dobu poistenia, ktorú poistenci získali vo
všeobecnom systéme. V dôsledku tejto skutočnosti potom vychádza záver, že poistenci osobitného
systému sociálneho zabezpečenia sú vylúčení z pôsobnosti zákona o sociálnom poistení len v rozsahu
zodpovedajúcom dobe poistenia v osobitnom systéme (s výnimkou prípadov podľa § 60 ods. 2 zákona
o sociálnom poistení, ktorým sa pre nárok na tieto dávky aj so započítaním doby služby v ozbrojených
silách v celom rozsahu), ale nie v časti upravujúcej nárok na starobný, predčasný starobný, invalidný,
sirotský, vdovský alebo vdovecký dôchodok. V dôsledku súbežného uplatňovania týchto systémov tak
nesprávnym a výlučne gramatickým výkladom zákona dochádza k diskriminácii poistencov osobitného



systému, lebo žalovaný im niektoré doby poistenia nehodnotí vôbec alebo im ich hodnotenie odsúva
a aj mení podmienky alebo odníma výhody poskytované poistencom v osobitnom systéme sociálneho
poistenia. Takýto postup, pri ktorom sa nehodnotia príslušníkom ozbrojených zborov v čase vzniku
nároku na výsluhovú dávku všetky doby poistenia, však právna úprava, pri ktorej došlo k odčleneniu
dôchodkového zabezpečenia príslušníkov ozbrojených zborov do osobitného systému, nemala za
cieľ. Nová právna úprava obsiahnutá v zákone o sociálnom poistení tiež nemala za cieľ vylúčiť tieto
zvýhodnenia a vyžadovať, aby zvýhodnené zamestnanie znemožnilo pri posudzovaní vzniku nároku na
dávku podľa zákona o sociálnom poistení zohľadniť celú dobu poistenia (bez ohľadu na skutočnosť, v
ktorom systéme ju poistenec získal) a vyžadovať od zamestnanca nadobudnutie doby poistenia výlučne
podľa ustanovení zákona o sociálnom poistení vo všeobecnom systéme tak, ako by poistenec bol
poistený výlučne len za podmienok uvedených v zákone o sociálnom poistení, pričom tieto podmienky
sú stanovené pre iné kategórie zamestnaní, a ako by v ostatnom období nebol poistený vôbec.

43. Najvyšší súd v odôvodnení citovaného rozhodnutia ďalej konštatoval, že absolútne vylúčenie
hodnotenia doby poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového
poistenia v inom systéme sociálneho poistenia a nie v systéme všeobecnom, má za následok horšie
zaobchádzanie s nimi ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch sociálneho
poistenia a u ktorých samotná poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových
dávok spôsobom krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobia, v ktorých boli
poistení na Slovensku po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Správne by preto žalovaný
mal pri rozhodovaní o nárokoch poistencov, ktorým bola priznaná niektorá z dávok výsluhového
zabezpečenia poistencov osobitného systému, vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im patrila
vtedy, ak by všetky doby poistenia získali vo všeobecnom systéme (samozrejme pri zachovaní výhod z
preferovaných zamestnaní, teda napr. pri skoršom odchode do dôchodku) následne vypočítať teoretickú
výšku dôchodku, ktorá by im patrila pri zhodnotení doby poistenia v osobitnom systéme a odpočítať ju
od teoretickej výšky dôchodku vypočítanej pri zohľadnení celej doby poistenia a až tak tu vypočítanú
dávku môže zachovať všetky upravené nároky uvedených poistencov osobitného systému a nebude
poškodzovať žalovaného. Poukázal pritom na článok 33 ods. 2 Dohodu o invalidných, starobných a
pozostalostných dávkach, ktorý bol vyhlásený v zbierke zákonov ČSSR pod č. 416/1991 Zb..

44. Vychádzajúc z vyššie citovaného právneho názoru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky je teda
zrejmé, že vec sa týka všetkých poistencov, ktorí získali dobu poistenia v osobitnom systéme a dobu
poistenia vo všeobecnom systéme, nie iba poistencov zaradených do zvýhodnenej I. alebo II. kategórie
funkcií (pracovnej kategórie) tak, ako to nesprávne interpretuje žalovaný a prvostupňový správny orgán.
Správny súd tak ako aj žalobca poukazuje napr. na rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp.
zn.: 10So/59/2014, 1So/59/2012, 10So/18/2015, 9So/187/2014, ktoré riešili skutkovo a právne rovnaké
veci, ako je vec v predmetnom konaní.

45. Ako vyplýva z obsahu napadnutého rozhodnutia žalovaný pri vydávaní rozhodnutia o zamietnutí
žiadosti žalobcu o starobný dôchodok nerešpektoval citovaný judikát Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky a vec nesprávne právne posúdil, ak žalobcovi dobu výkonu služby colníka ako dobu poistenia
v osobitnom systéme pri výpočte sumy starobného dôchodku nezohľadnil.

46. Podľa § 218 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom poistení odvolací orgán preskúma napadnuté rozhodnutie
v celom rozsahu. Ak je to nevyhnutné, doterajšie konanie doplní, prípadne zistené nedostatky odstráni.
Podľa ods. 2 citovaného ustanovenia, ak sú na to dôvody, odvolací orgán rozhodnutie zmení alebo zruší,
inak odvolanie zamietne a rozhodnutie potvrdí.

47. Z vyššie uvedených dôvodov správny súd zrušil napadnuté rozhodnutie žalovaného v spojení s
rozhodnutím prvostupňového správneho orgánu a vrátil vec prvostupňovému správnemu orgánu na
ďalšie konanie z dôvodu, že rozhodnutie vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci podľa §
191 ods. 1 písm. c/ S.s.p..

48. Úlohou správneho orgánu v ďalšom konaní bude opätovne posúdiť odvolanie žalobcu a jeho
uplatnený nárok o starobný dôchodok v súlade s doterajšou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky, posúdiť aj zhodnotenie obdobia dôchodkového poistenia, ktoré žalobca získal v osobitnom
systéme a vo veci opätovne rozhodnúť pri rešpektovaní Dohovoru č. 128 čl. 33 ods. 2 a judikatúry
Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.



48. O trovách konania správny súd rozhodol podľa § 175 ods. 1 v súlade s § 167 ods. 1 S.s.p.. Žalobca
bol v konaní úspešný, preto mu správny súd priznal nárok na náhradu trov konania. Podľa § 175 ods. 2
S.s.p. o výške náhrady trov konania rozhodne správny súd po právoplatnosti tohto rozhodnutia, ktorým
sa konanie končí a to samostatným uznesením, ktoré vydá súdny úradník.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná v lehote jedného mesiaca
od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu.

V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 uviesť označenie
napadnutého rozhodnutia, údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, opísanie
rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva
(ďalej len „sťažnostné body“), návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh). Sťažnostné body možno
meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.

Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné
podanie sťažovateľa musia byť spísané advokátom.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje