KAUZIS.SK
RozhodnutieKrajský súd Trenčín12. 10. 2016plný textcitované 1×

Rozhodnutie Krajského súdu Trenčín sp. zn. 4CoP/56/2016 z 12. 10. 2016

CitáciaRozhodnutie Krajského súdu Trenčín z 12. októbra 2016, sp. zn. 4CoP/56/2016, ECLI:SK:KSTN:2016:3616200529.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trenčín
Spisová značka: 4CoP/56/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 3616200529
Dátum vydania rozhodnutia: 13. 10. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Alica Beňová
ECLI: ECLI:SK:KSTN:2016:3616200529.2

Rozhodnutie
Krajský súd v Trenčíne v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Alice Beňovej a sudkýň JUDr.
Oľgy Lichnerovej a JUDr. Ivety Martinákovej vo veci starostlivosti o maloletého H. X., nar. XX.XX.XXXX,
bytom u otca, zastúpeného kolíznym opatrovníkom R., dieťa rodičov P. X., nar. XX.XX.XXXX, bytom A.,
T. XX, zastúpenej Mgr. P. M., advokátom, so sídlom A., Q. XX a D. X., nar. XX.XX.XXXX, bytom F., L.. X.
XXX/XX, o úprave práv a povinností rodičov k maloletému H. na čas do rozvodu manželstva, o odvolaní
matky proti rozsudku Okresného súdu Partizánske zo dňa 06. apríla 2016, č. k. 2P/14/2016-54, takto

r o z h o d o l :

Rozsudok súdu prvej inštancie v napadnutej časti vo výroku o zverení mal. H. do osobnej starostlivosti
otca a vo výroku o úprave styku matky s mal. H. na čas do rozvodu manželstva zmeňuje tak, že návrh
otca v tejto časti z a m i e t a .

Napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie vo výroku o určení výživného a vo výroku o zročnom výživnom
na čas do rozvodu manželstva z m e ň u j e takto:

Matka j e p o v i n n á prispievať na výživu mal. H. sumou 80 eur mesačne s účinnosťou od 01.02.2016
do 30.04.2016, k rukám otca.

Zročné výživné na mal. H. v sume 150 eur za obdobie od 01.02.2016 do 30.04.2016 je matka p o v
i n n á zaplatiť k rukám otca maloletého do troch dní.

o d ô v o d n e n i e :

1. Napadnutým rozsudkom súd prvej inštancie zveril maloletého H. na čas do rozvodu manželstva
do osobnej starostlivosti a výchovy otca s tým, že obaja rodičia budú maloleté dieťa zastupovať a
spravovať jeho majetok. Matke maloletého uložil povinnosť s účinnosťou od 01.02.2016 prispievať na
výživu maloletého H. sumou 80 eur mesačne, ktorú bude poukazovať vždy do 15. dňa v mesiaci vopred
k rukám otca. Zročné výživné pre maloletého H. v sume 150 eur za obdobie od 01.02.2016 do
30.04.2016 uložil matke zaplatiť k rukám otca maloletého H. do troch dní od právoplatnosti tohto výroku
rozsudku. Ďalej upravil styk matky s maloletým H. tak, že marka je oprávnená stretávať sa s maloletým
každý nepárny týždeň v mesiaci od piatku od 14:00 hod. do nedele do 17:00 hod., každý párny rok
počas jarných prázdnin od soboty od 09:00 hod. pred jarnými prázdninami, do nedele nasledujúcej po
poslednom dni prázdnin do 18:00 hod., každý nepárny rok počas Vianočných sviatkov v čase od 23.12.
od 12:00 hod. do 28.12. do 12:00 hod., každý párny rok počas Vianočných sviatkov v čase od 28.12.
od 12:00 hod. do 02.01. do 12:00 hod., každý nepárny rok počas Veľkonočných sviatkov v čase od
piatka pred veľkonočnými sviatkami od 09:00 hod. do veľkonočného pondelku do 18:00 hod., každý
rok počas letných prázdnin v čase od 15. júla od 19:00 hod. do 01. augusta do 07:00 hod. a od 15.
augusta od 19:00 hod. do 31. augusta do 19:00 hod. Matka je oprávnená v uvedenom čase maloletého
H. prevziať a odovzdať pred bydliskom otca a otec je povinný v uvedenom čase maloletého H. matke
odovzdať a na stretnutie s matkou ho riadne pripraviť. O náhrade trov konania rozhodol podľa § 146
ods. 1 písm. a) O.s.p. tak, že žiaden z účastníkov nemá právo na náhradu trov konania. Na základe



vykonaného dokazovania mal súd preukázanú tú skutočnosť, že tak matka ako aj otec maloletého majú
vytvorené vhodné podmienky na výchovu maloletého dieťaťa. Je tiež zrejmé, že ich bydlisko je navzájom
vzdialené, dieťa navštevuje materskú škôlku v F.. Zo záverov znaleckého posudku č. XX/XXXX PhDr.
P. M., PhD, znalkyne z odboru psychológia, odvetvie Klinická psychológia detí, Klinická psychológia
dospelých, Poradenská psychológia zo dňa 30.12.2015 vyplýva, že maloletý má pozitívny vzťah k obom
svojim rodičom. Súd mal za to, že z hľadiska zabezpečenia obojstranného vplyvu rodičov na výchovu
maloletého, ktorí majú obidvaja záujem starať sa o maloletého a majú na to vytvorené podmienky by
bola najvhodnejšou formou starostlivosti o maloletého striedavá osobná starostlivosť rodičov o dieťa,
avšak tejto bránia významné skutočnosti, a to vzdialenosť bydlísk rodičov a zdravotný stav maloletého.
Za takejto situácie, kde už samotný rozchod rodičov a nestabilné rodinné prostredie disharmonizuje
psychický vývoj dieťaťa súd rozhodol, prihliadajúc najmä na osobnostné vlastnosti rodičov a stanovisko
kolízneho opatrovníka, tak, že maloletého zveril do osobnej starostlivosti otcovi. Lepšie predpoklady na
výchovu dieťaťa boli zistené u otca, tu súd poukázal aj na jeho predstavu rodiny - kde je dieťa v centre
pozornosti, v protiklade s matkou kde znalkyňa konštatuje, že matka seba ani maloletého nezahrnula
do svojho konceptu rodiny, poukazujúc v porovnaní s otcom na viac osobnostných rizík -narušenú
osobnú a rodinnú identitu matky. Vychádzajúc z neverbálnej komunikácie dieťa mierne preferuje otca.
Hoci je v súčasnosti matka maloletého na rodičovskej dovolenke, má tak možnosť celodennej osobnej
starostlivosti o dieťa, musí sa starať aj o novorodenca - maloletú P., takto aj v spojitosti s celodennou
osobnou starostlivosťou o H. by matka bola zaťažená v porovnaní s otcom maloletej v podstatne väčšej
miere. Otec maloletého je síce zamestnaný, pričom v dobe pracovných zmien musí zabezpečovať
starostlivosť o dieťa za pomoci starých rodičov, vo zvyšnom čase však má možnosť sústreďovať svoju
pozornosť len na mal. H.. Majetkové pomery a výchovné prostredie po stránke materiálnej je vhodné u
obidvoch rodičov. Za týchto okolností súd, na základe vykonaného dokazovania, dospel k záveru, že v
najlepšom záujme maloletého dieťaťa bude v tomto čase zveriť ho do osobnej starostlivosti otca do jemu
dôverne známeho prostredia, v ktorom vyrastal od detstva a kde si už vytvoril isté väzby. Súd zohľadnil aj
odporúčania a závery znalkyne, najmä skutočnosť, že maloleté dieťa v súčasnosti potrebuje vyrastať v
stabilnom prostredí, ktoré je pre neho známe a byť s rodičom, ktorý má viac času sa dieťaťu venovať. Súd
mal za to, že pokiaľ rodičia zlyhali v schopnosti podriadiť svoje osobné záujmy pod záujem na budovaní
spoločnej rodiny a spoločnej výchove ich maloletého dieťaťa, akýkoľvek režim následnej starostlivosti
o maloleté dieťa nenahradí ich spoločnú starostlivosť. Podľa názoru súdu je v súčasnosti model
celodennej osobnej starostlivosti o dieťa otcom z hľadiska záujmu dieťaťa najvhodnejším zostávajúcim
riešením. Pretože nie je nijako preukázané, že by v otázke zastupovať a spravovať majetok maloletého
mali byť jednému z rodičov práva obmedzené, súd rozhodol tak, že toto právo majú obidvaja rodičia.
Súd upravil styk matky s maloletým s prihliadnutím na vek maloletého vzdialenosť bydlísk rodičov, ako aj
prihliadnuc k záverom znaleckého posudku, kde znalkyňa ako dostatočný považovala kontakt v rozsahu
každého druhého víkendu s osobitnou a porovnateľnou úpravou počas sviatkov a prázdnin. Preto súd
upravil rozsah styku ako je uvedené vo výroku napadnutého rozsudku s tým, že keďže doposiaľ bolo
preukázané, že otec maloletého nie je ústretový širšej úprave styku, ako vyplýva z rozhodnutia súdu o
predbežnom opatrení, čo nezdôvodňuje racionálnymi dôvodmi, má súd za to že osobitná úprava styku aj
v čase prázdnin a sviatkov je nutná. Miesto prevzatia a odovzdávania maloletého dieťaťa bude v záujme
maloletého pred bydliskom otca pričom otec je povinný v uvedenom čase maloletého H. matke odovzdať
a na stretnutie s matkou ho riadne pripraviť. Výšku výživného súd určil s prihliadnutím na majetkové
pomery, príjmy a výdavky rodičov a na oprávnené výdavky na výživu maloletého, ktorého životná úroveň
by sa mala rovnať životnej úrovni rodičov. Matka je poberateľkou rodičovského príspevku a prídavkov
na dieťa. Príjem otca je cca 800 eur mesačne, nevynakladá výdavky na samostatnú domácnosť, len
prispieva rodičom na chod spoločnej domácnosti. Hoci uvádza, že má náklady súvisiace so zdravotným
stavom dieťaťa tieto vyčíslil na sumu 20 eur mesačne, pričom náklady na špeciálnu výživu nepovažuje
za významné v porovnaním s bežnou výživou dieťaťa. Primerané výživné vyčíslil na 300 eur mesačne,
pričom poukazuje na nadštandardnú životnú úroveň matky. Súd však poukazuje na skutočnosť, že
súčasná životná úroveň matky sa neodzrkadľuje od jej príjmov, ale od príjmu jej partnera, ktorý hradí
náklady na spoločnú domácnosť z jeho príjmu na pomery X. nadštandardného. Hoci súd prihliadol k
tomu, že matka nie je nútená prispievať na chod spoločnej domácnosti, tiež je potrebné uviesť, že partner
matky nemá povinnosť podieľať sa na životnej úrovni maloletého H.. Tá je tvorená zo strany matky len jej
príjmom, teda príjmom z rodičovského príspevku, na ktorý bude mať matka nárok najmenej do dovŕšenia
tretieho roku veku maloletej P.. Hoci matka v súčasnosti poberá aj prídavok na maloletého H., ten by mala
do budúcna poukazovať otcovi, hoci tak mala urobiť už odkedy je jeho poberateľkou a rovnako svoju
povinnosť prispievať na výživu maloletého neobmedzovať len na znenie výroku predbežného opatrenia
o výživnom na maloletého. Pretože matka je objektívne neschopná z dôvodu starostlivosti o maloletú P.



sa zamestnať, čo nie je len krátkodobý stav, súd vychádzal z jej príjmu na úrovni 203,20 eur čo je výška
rodičovského príspevku pre rok 2016. Suma vyživovacej povinnosti 80 eur zodpovedá schopnostiam
matky prispievať na oprávnené výdavky na maloleté dieťa, tiež tomu, že je povinná prispievať aj na
náklady vyplývajúce z vlastníctva spoločného bytu s otcom maloletého (v sume 125 eur), pričom je
potrebné uviesť, že hoci výživné má prednosť pred ostatnými výdavkami, nemá matka v súčasnosti inú
možnosť, ako sa na týchto výdavkoch podieľať. Nad túto sumu určeného výživného nie je povinná na
úkor výživného - ktoré slúži na úhradu bežných potrieb maloletého, prostriedky v prospech maloletého
vynakladať. Súd sa nezaoberal tvrdeniami o zadržaní spoločných prostriedkov otcom maloletého na
spoločnom účte, pretože ide o vec vzájomného vyporiadania medzi manželmi, a tieto prostriedky nie sú
na účely výživného k maloletému započítateľné. Zročné výživné na maloletého za obdobie od podania
návrhu od 01.02.2016 do právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, t. j. do 30.04.2016 predstavuje
sumu 150 eur, čo je suma rozdielu medzi sumou 30 eur mesačne, ktorú na výživné matka platí a sumou
novourčeného výživného 80 eur x 3 mesiace. Právne rozhodnutie odôvodnil ust. § 36 ods. 1, § 25 ods.
2, § 62 ods. 1, 2, 3, 4, 5, § 65 ods. 1, § 75 ods. 1, § 76 ods. 1, § 77 ods. 1 Zákona o rodine.

2. Proti tomuto rozsudku podala v zákonnej lehote odvolanie matka maloletého. Navrhla ho zmeniť
tak, že maloletý H. bude zverený do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov s tým, že otec
je oprávnený mať maloletého v osobnej starostlivosti každý párny týždeň v kalendárnom roku, a to od
pondelka tohto týždňa od 18.00 hod. nepretržite do nasledujúceho pondelka do 18.00 hod a matka
je oprávnená mať maloletého v osobnej starostlivosti každý nepárny týždeň v kalendárnom roku, a
to od pondelka tohto týždňa od 18.00 hod nepretržite do nasledujúceho pondelka do 18.00 hod. Súd
počas trvania striedavej starostlivosti rodičov výživné neurčí. Namietala, že konanie má inú vadu, ktorá
mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci, neúplné zistenie skutkového stavu veci súdu
prvej inštancie, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy potrebné na zistenie rozhodujúcich skutočností, na
základe vykonaných dôkazov dospel k nesprávnym skutkovým zisteniam a nesprávne právne posúdenie
veci. Poukázala na dohodu rodičov maloletého H. o striedavej osobnej starostlivosti. Uviedla, že uvedený
spôsob starostlivosti o maloletého fungoval bez problémov, situácia sa zmenila v novembri 2015, keď
maloletému bol diagnostikovaný T. P. I. typu. Mala za to, že zabehnutý spôsob striedavej starostlivosti
je aj v súčasnosti pre maloletého najlepším a najmenej stresujúcim a najbezpečnejším spôsobom, keď
aj z vykonaného dokazovania vyplýva, že tak matka ako aj otec maloletého majú vytvorené vhodné
podmienky pre výchovu maloletého dieťaťa. Doposiaľ nebolo potvrdené, že práve striedavá starostlivosť
u maloletého by negatívne vyplývala na jeho zdravie, aj ďalší duševný vývin. Domnieva sa, že práve
strata kontaktu s matkou bude mať pre neho ďaleko negatívnejšie následky na zdraví a jeho duševnom
vývine. Zdôraznila, že i pri dvoch deťoch má všetky predpoklady zabezpečiť plnohodnotnú starostlivosť
o obe deti. V prípade potreby môže starostlivosť o syna zabezpečiť aj prostredníctvom partnera a
svojich rodičov, ktorých maloletý dôverne pozná a má k nim hlboký citový vzťah. Otec maloletého tiež
takýmto spôsobom zabezpečuje starostlivosť o maloletého, pričom prostredie u otcových rodičov je pre
maloletého novým prostredím, keďže s otcom obývali spoločný byt, ktorý zostal prázdny. Po vzájomnej
dohode sa rodičia dohodli, že budú spoločne - každý rovným dielom uhrádzať náklady naň. Nestotožnila
sa so závermi znaleckého dokazovania znalkyne PhDr. P. M., PhD. Poukázala na neštandardný postup
kolízneho opatrovníka v danej veci, ktorý bol k nej od počiatku negatívny, spolupracoval jedine s otcom
maloletého. Uviedla, že z tohto dôvodu podala na konanie konkrétnej zamestnankyne vystupujúcej ako
kolízny opatrovník sťažnosť. Pokiaľ sa týka výšky určeného výživného súdom prvej inštancie namietala,
že nie je objektívne v jej finančných možnostiach uhrádzať výživné vo výške 80 eur mesačne, nakoľko
jej mesačný príjem predstavuje rodičovský príspevok vo výške 209 eur mesačne. Poukázala na svoju
ďalšiu vyživovaciu povinnosť k maloletej P., na úhradu spoločného bytu 125 eur mesačne a na to, že s
nákladmi na živobytie jej pomáha súčasný partner, s ktorým žije v spoločnej domácnosti.

3. Otec sa k odvolaniu matky písomne nevyjadril.

4. Kolízny opatrovník v písomnom vyjadrením k odvolaniu matky navrhol prehodnotiť skutočnosti, ktoré
uvádza matka v odvolaní a na základe toho rozhodnúť.

5. Krajský súd v Trenčíne ako odvolací súd preskúmal vec podľa § 65 a § 66 Civilného mimosporového
poriadku /ďalej len C.m.p/, bez nariadenia odvolacieho pojednávania podľa § 385 ods. 1 v spojení s §
219 ods. 3 Civilného sporového poriadku /ďalej len C.s.p./ dospel k nasledovnému záveru:



6. Po podaní odvolania došlo k zmene právnej úpravy občianskeho súdneho konania, keď dňa
01.07.2016 nadobudol účinnosť zák. č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok (ďalej len C.m.p.) a
zákon č. 160/2015 Zb., ktorý okrem iného zrušil zákon č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok platný
v čase vydania napadnutého rozsudku súdu prvej inštancie.

7. Podľa § 470 ods. 1 C.s.p. ak nie je ustanovené inak, platí tento zákon /zák. č. 160/2015 Z. z. civilný
sporový poriadok účinný od 01.07.2016/ aj na konania začaté predo dňom nadobudnutia jeho účinnosti.

8. Podľa § 470 ods. 2 veta prvá C.s.p. právne účinky úkonov, ktoré v konaní nastali predo dňom účinnosti
tohto zákona, zostávajú zachované.

9. Podľa čl. 3 ods. 1 C.m.p, ak sa právne vec nedá prejednať a rozhodnúť na základe výslovného
ustanovenia tohto zákona, právna vec sa posúdi podľa tohto ustanovenia tohto alebo iného zákona,
ktoré upravuje právnu vec čo do obsahu a účelu najbližšie posudzovanej právnej veci.

10. Podľa § 100 C.m.p. s konaním o rozvod manželstva je spojené konanie o úpravu pomerov manželov
k ich maloletým deťom na čas po rozvode.

11. Nadobudnutie právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva má aj ten procesný dôsledok, že
predchádzajúca úprava výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas do rozvodu
manželstva stráca účinnosť a nadobudnutím právoplatnosti rozsudku, čo i len vo výroku o rozvode
manželstva, zanikajú podmienky pre rozhodovanie o úprave práv a povinností rodičov k maloletému
dieťaťu na čas do rozvodu manželstva okrem určenia výživného ku dňu právoplatnosti rozsudku o
rozvode manželstva. Vzhľadom na to, že manželstvo rodičov maloletého dieťaťa bolo právoplatne
rozvedené rozsudkom Okresného súdu Partizánske zo dňa 14.03.2016 č. k. 1P/41/2015-175, ktorý vo
výroku o rozvode manželstva nadobudol právoplatnosť 30.04.2016, napadnutý rozsudok vo výrokoch o
osobnej starostlivosti a úprave styku na čas do rozvodu manželstva rodičov stratil účinnosť.

12. Odvolací súd, preto podľa § 388 C.s.p. zmenil rozsudok súdu prvej inštancie vo výroku o zverení
maloletého H. do osobnej starostlivosti otca a vo výroku o úprave styku matky s maloletým H. na čas do
rozvodu manželstva zmenil, nakoľko nie sú splnené podmienky na jeho potvrdenie, ani na jeho zrušenie.

13. Predmetom odvolacieho konania zostalo ďalej posúdenie správnosti postupu a rozhodnutia súdu
prvej inštancie, ktorým bolo určené výživné zo strany matky na maloletého H. na čas do rozvodu
manželstva. Odvolací súd po preskúmaní danej veci dospel záveru, že súd prvej inštancie dospel
k správnym zisteniam, vec správne právne posúdil a stotožňuje sa aj o odôvodnením napadnutého
rozsudku v celom rozsahu v zmysle § 387 ods. 2 C.s.p..

14. K námietkam odvolateľky odvolací súd dodáva:

V časti určenia výživného, ktoré sa určuje do budúcnosti, v danom prípade do právoplatnosti rozsudku
o rozvode manželstva, t. j. do 30.04.2016, odvolací súd poukazuje na to, že výživné má prednosť pred
ostatnými výdavkami rodičov. Odvolací súd preto nezdieľa názor súdu prvej inštancie, že matka je
povinná prispievať aj na náklady vyplývajúce z vlastníctva spoločného bytu s otcom maloletého vo výške
125 eur mesačne, nakoľko v konaní bolo preukázané, že predmetnom byte nikto nebýva. Za situácie,
že matka je poberateľkou rodičovského príspevku vo výške 209 eur, má ďalšiu vyživovaciu povinnosť,
odvolací súd nezohľadnil do oprávnených výdavkov matky, uvedenú platbu, keďže rodičia situáciu s
bytom môžu riešiť aj tak, že tento byt dajú do nájmu, z ktorého môžu mať finančný efekt. Zročné výživné
na maloletého H. za obdobie od podania návrhu od 01.02.2016 do 30.04.2016 predstavuje sumu 150
eur, čo je suma rozdielu medzi sumou 30 eur mesačne, ktorú na výživné matka platí a sumou určeného
výživného 80 eur x 3 mesiace.

15. Z týchto dôvodov odvolací súd rozsudok súdu prvej inštancie zmenil podľa § 388 C.s.p. tak, že
výživné zo strany matky na maloletého H. určil tak, ako je uvedené vo výroku tohto rozsudku.

16. Toto rozhodnutie prijal senát krajského súdu jednomyseľne.



Poučenie:

P o u č e n i e : Proti rozhodnutiu odvolacieho súdu je prípustné dovolanie, ak to zákon pripúšťa (§ 419
C.s.p.), v lehote dvoch mesiacov od doručenia rozhodnutia odvolacieho súdu oprávnenému subjektu
na súde, ktorý rozhodoval v prvej inštancii. Ak bolo vydané opravné uznesenie, lehota plynie znovu od
doručenia opravného uznesenia len v rozsahu vykonanej opravy (§ 427 ods. 1 C.s.p.).

Dovolateľ musí byť v dovolacom konaní zastúpený advokátom. Dovolanie a iné podania dovolateľa
musia byť spísané advokátom (§ 429 ods. 1 C.s.p.).

V dovolaní sa popri všeobecných náležitostiach podania uvedie, proti ktorému rozhodnutiu smeruje,
v akom rozsahu sa rozhodnutie napáda, z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne
(dovolacie dôvody) a čoho sa dovolateľ domáha (dovolací návrh) (§ 428 C.s.p.).

Citované v ďalších rozhodnutiach

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 3616200529)

  1. 6. 4. 2016Rozsudok Okresného súdu Partizánske sp. zn. 2P/14/2016 z 6. 4. 2016
  2. 12. 10. 2016Rozhodnutie Krajského súdu Trenčín sp. zn. 4CoP/56/2016 z 12. 10. 2016 (toto rozhodnutie)