KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava13. 9. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 14S/69/2015 z 13. 9. 2016

Stav rozhodnutia: zrušené

Toto rozhodnutie bolo zrušené – rozsudok Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2019, sp. zn. 9Sžsk/24/2017, ECLI:SK:NSSR:2019:2015200256.1 (26. 02. 2019). Zistené automaticky z výroku rozhodnutia vyššieho súdu; overte v jeho texte.

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 13. septembra 2016, sp. zn. 14S/69/2015, ECLI:SK:KSTT:2016:2015200256.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 14S/69/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2015200256
Dátum vydania rozhodnutia: 14. 09. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Pavol Laczo
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2016:2015200256.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Pavla Lacza a členov senátu : JUDr.
Ľubomíra Bundzela a JUDr. Andrey Vyskočovej v právnej veci žalobcu: JUDr. J. K., nar. XX.XX.XXXX, B.
XXC, XXX XX S., proti žalovanej: Sociálna poisťovňa - ústredie, Ul. 29. augusta č.8, 813 63 Bratislava,
o návrhu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovanej č.20849-2/2015-BA zo dňa 23.3.2015 takto

r o z h o d o l :

I. Súd napadnuté rozhodnutie žalovanej Sociálnej poisťovne - ústredie Bratislava
č.20849-2/2015-BA zo dňa 23.3.2015 a rozhodnutie Sociálnej poisťovne pobočka
Galanta č.700-0600029914-GC09/14 zo dňa 16.10.2014 z r u š u j e a vec jej vracia
na ďalšie konanie.

II. Súd žalobcovi právo na náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

1.
Žalobou podanou dňa 01.04.2015 sa žalobca domáhal zrušenia rozhodnutia žalovanej č.20849-2/2015-
BA zo dňa 23.3.2015, ktorým táto zamietla odvolanie a potvrdila prvostupňové rozhodnutie Sociálnej
poisťovne pobočka Galanta č.700-0600029914-GC09/14 zo dňa 16.10.2014, ktorým rozhodla, že
samostatne zárobkovo činnej osobe JUDr. J. K. nezaniklo povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie dňa 31. decembra 2006.
2.
V žalobe žalobca namietal, že rozhodnutie žalovanej ako aj prvostupňové rozhodnutie vychádzalo z
nesprávneho právneho názoru. Poukázal na právny názor vyslovený Ústavným súdom SR v Náleze
č. II ÚS 426/2012 zo dňa 21.2.2013, podľa ktorého pri výklade pojmov uvedených v § 5 a v § 21
ods. 4 zákona o sociálnom poistení je potrebné uprednostniť výklad materiálny a dospieť k záveru,
že podľa ktorého fyzickou osobou ktorá má oprávnenie na vykonanie advokácie treba rozumieť iba
advokáta, ktorý môže ako fyzická osoba pri samostatnom výkone advokácie skutočne právne služby
poskytovať a prijímať za nich ako fyzická osoba odmenu. Fyzickou osobou ktorá má oprávnenie na
vykonanie advokácie je teda iba advokát vykonávajúci advokáciu samostatne a iba v prípade ak nemá
výkon advokácie pozastavený. Na tomto závere nič nemôže zmeniť ani skutočnosť, že aj advokát,
konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným musí byť v zozname advokátov vedenom Slovenskou
advokátskou komorou zapísaný. Fyzickou osobou ktorej oprávnenie na vykonávanie advokácie zaniklo
je preto každý advokát, ktorý vykonával advokáciu samostatne a následne začal advokáciu vykonávať
ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným, pretože samostatnú advokáciu vykonávať v takomto
prípade už nie je oprávnený, čo vyplýva priamo zo zákona o advokácii. Ústavný súd SR vo svojich
rozhodnutiach opakovane vyslovuje požiadavku, aby orgány verejnej moci rešpektovali a uplatňovali
právne názory vyjadrené v judikatúre Ústavného súdu. Právny názor žalovaného správneho orgánu je
v príkrom rozpore s právnym názorom Ústavného súdu SR, na ktorý žalobca poukázal aj vo svojom



odvolaní. Okrem toho poukázal aj na to, že Slovenská advokátska komora zaujala v predmetnej veci
stanovisko. Z predmetného záväzného stanoviska Slovenskej advokátskej komory vyplýva, že žalobca
od 01.01.2007 nebol samostatne zárobkovo činnou osobou. Je tiež nepochybné, že vzhľadom na
záväznosť tohto potvrdenia, vydané na základe špeciálnej právnej úpravy, bola Sociálna poisťovňa pri
aplikácii všeobecnej právnej normy (zákona o sociálnom poistení) povinná záväzné stanovisko SAK
rešpektovať. Žalobca ďalej uviedol, že z napadnutého rozhodnutia žalovaného ako aj z prvostupňového
rozhodnutia je zrejmé, že sú v rozpore so zákonom, v rozpore s právnym názorom ÚS SR a v rozpore
so záväzným potvrdením SAK vydaným na základe oprávnenia daného zákona, ktorý je taktiež povinný
rešpektovať a pri svojom rozhodovaní z neho vychádzať.
3.
Žalovaná vo svojom vyjadrení zo dňa 13.5.2015 uviedla, že svoje rozhodnutie považuje za vecne
správne, keďže na základe príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, ktorý dosiahol
žalobca za r.2005 vzniklo žalobcovi povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie
samostatne zárobkovo činných osôb od 1. júla 2006 ( do 30.júna 2007). Zmenou formy výkonu
advokácie nezaniká postavenie advokáta ako samostatne zárobkovo činnej osoby podľa § 5 písm. c)
zák.č.461/2003 Z.z. v znení účinnom od 31.12.2010, ani povinné nemocenské poistenie, ani povinné
dôchodkové poistenie podľa § 21 ods. 4 písm. b) citovaného zákona, pretože advokátovi nezaniklo
oprávnenie na výkon činnosti. Zmena formy výkonu advokácie vo vzťahu k postaveniu advokáta ako
samostatne zárobkovo činnej osoby podľa zák.č.461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov je právne
bezvýznamná. Žalovaná vo svojom vyjadrení poukázala na rozsudok NS SR č.7Sžso 32/2013 zo
dňa 27.11.2013, ktorý sa stotožnil s právnym názorom Sociálnej poisťovne pri posudzovaní právneho
postavenia advokátov na účely sociálneho poistenia pri zmene formy výkonu advokácie. NS SR v
uvedenom rozsudku zaujal stanovisko aj k záväznosti potvrdenia Slovenskej advokátskej komory a
spôsobe výkonu advokácie. Podľa právneho názoru NS SR takéto potvrdenie môže byť jedným z
podkladov rozhodnutia, to len jedným dôkazom ktoré môžu byť následne použité ako dôkazy pre
rozhodnutie správneho orgánu.
4.
V predmetnej veci podal následne vyjadrenie aj žalobca a to dňa 8.9.2016, v ktorom uviedol, že prioritnou
otázkou, ktorú musí súd v konaní vyriešiť je otázka, či správny orgán postupoval pri svojom rozhodovaní
v súlade so zákonom. Nakoľko potvrdenie Slovenskej advokátskej komory z 1.7.2007, z ktorého vyplýva,
že nie je samostatne zárobkovo činnou osobou je záväzné podľa § 71 ods. 2 písm. k) zákona o advokácii
podľa zásady lex specialis de rogat legi generali, bol žalovaný povinný toto záväzné potvrdenie vo svojej
rozhodovacej činnosti rešpektovať.
5.
Z prvostupňového rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočka Galanta č.700-0600029914-GC09/14 zo
dňa 16.10.2014, vyplýva, že Sociálna poisťovňa pobočka Galanta rozhodla, že žalobcovi JUDr. J. K.
nezaniklo povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie dňa 31. decembra 2006,
pričom zánik poistenia sa posudzuje podľa podmienok uvedených v § 21 zákona o sociálnom poistení
v znení neskorších predpisov. Podľa výpisu z daňového priznania za rok 2005 bol príjem žalobcu z
podnikania a z inej samostatne zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu súvisiacej s podnikaním
a s inou samostatne zárobkovou činnosťou za rok 2005 vo výške 1,664.006,-Sk (55.234,88 Eur), čo je
suma vyššia ako 82.800,-Sk (2.748,46 Eur) t. j. dvanásťnásobok minimálneho vymeriavacieho základu
a teda príjem za rok 2005 bol v sume vyššej ako zákonom stanovená hranica príjmu z podnikania a z
inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu alebo výnosu súvisiaceho s podnikaním
a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou pre posúdenie trvania povinnosti poistenia samostatne
zárobkovo činnej osoby od 1. júla 2006 do 30. júna 2007.
6.
Proti tomuto rozhodnutiu podal žalobca dňa 20.11.2014 odvolanie, v ktorom namietal v podstate rovnaké
skutočnosti aké boli uvedené v žalobe.
7.
Žalovaná ako druhostupňový správny orgán napadnutým rozhodnutím č.20849-2/2015-BA zo dňa
23.3.2015 zamietla odvolanie žalobcu a potvrdila prvostupňové rozhodnutie, pričom k jednotlivým
námietkam žalobcu uvedeným v odvolaní uviedla, že účastníkovi správneho konania t. j. žalobcovi
nezaniklo oprávnenie vykonávať advokáciu, zmenila sa iba forma samostatného výkonu za výkon v
mene spoločnosti, čo vyplýva aj z listu SAK č.7/2001-JUDr.Hr/Ma zo dňa 14.novembra 2014. Poukázala
na ustanovenie § 2 ods. 1 zákona o advokácii, podľa ktorého advokát je ten kto je zapísaný do zoznamu
advokátov, ktorý vedie SAK. Ďalej poukázala, že zánikom oprávnenia na vykonávanie činnosti podľa



osobitného predpisu sa rozumie vyčiarknutie advokáta zo zoznamu advokátov, čo v danom prípade
nebolo preukázané.
8.
Krajský súd predmetnú vec prejednal na pojednávaní konanom dňa 14.9.2016 v zmysle § 107 a nasl.
SSP, pričom zistil, že napadnuté rozhodnutie vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci a
preto ho zrušil a vec vrátil správnemu orgánu na ďalšie konanie.
9.
Žalobca na pojednávaní konanom dňa 14.9.2016 uviedol, že chce len doplniť, že v žalobe vyzdvihol
aj tú skutočnosť že Advokátska komora vydala záväzné potvrdenie, v ktorom hodnotí status advokáta
v postavení právnickej osoby a to, že on nebol samostatne zárobkovo činná osoba. Toto potvrdenie je
záväzné aj pre Sociálnu poisťovňu a táto bola povinná ho rešpektovať, preto žiadal, aby súd vyhovel
žalobe v zmysle petitu.
10.
Žalovaná sa pojednávania dňa 14.9.2016 nezúčastnila, svoju neúčasť ospravedlnila elektronicky dňa
9.9.2016 a následne listom zo dňa 14.9.2016 a súhlasila s prejednaním veci v jej neprítomnosti.
11.
Podľa § 5 zákona č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
Samostatne zárobkovo činná osoba podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku
a v kalendárnom roku rozhodujúcom na vznik alebo na trvanie povinného nemocenského poistenia a
povinného dôchodkového poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby dosahovala príjmy uvedené v §
3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3, okrem fyzickej osoby, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie
vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.

Podľa § 21 ods. 4 zák.č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení
(4) Povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej
osobe, ktorá je oprávnená na výkon alebo na prevádzkovanie činnosti uvedenej v § 3 ods. 1 písm. b)
a ods. 2 a 3, zaniká aj odo dňa, od ktorého nie je oprávnená na výkon alebo na prevádzkovanie tejto
činnosti. Povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej
osobe, ktorá nevykonáva činnosť uvedenú v § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3 na základe oprávnenia,
zaniká aj odo dňa, od ktorého podľa svojho čestného vyhlásenia nevykonáva túto činnosť, najskôr
odo dňa doručenia tohto vyhlásenia Sociálnej poisťovni. Ak povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej osobe nevznikne podľa odseku 5, odseky 1 a 2 sa
nepoužijú v kalendárnom roku,
a) v ktorom oprávnenie zaniklo alebo v ktorom podľa čestného vyhlásenia samostatne zárobkovo činnej
osoby nevykonáva činnosť podľa § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 2 a 3, ak táto skutočnosť nastala v období
od 1. januára do 30. júna, alebo do 30. septembra, ak jej bola predĺžená lehota na podanie daňového
priznania,

b) ktorý nasleduje po kalendárnom roku, v ktorom oprávnenie zaniklo alebo v ktorom podľa čestného
vyhlásenia samostatne zárobkovo činnej osoby nevykonáva činnosť podľa § 3 ods. 1 písm. b) a ods.
2 a 3.

Podľa článku 152 Ústavy SR ústavné zákony, zákona a ostatné všeobecné záväzné právne predpisy
zostávajú v Slovenskej republike v platnosti ak neodporujú tejto ústave, meniť a zrušovať ich môžu
príslušné orgány Slovenskej republiky.

Podľa článku 2 ods. 2 Ústavy SR štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v
rozsahu a spôsobom ktorý ustanoví zákon.
12.
Zo spisového materiálu Krajský súd v Trnave zistil, že predmetom prieskumu a rozhodovania je
vyriešenie otázky, či advokát ktorý bol pôvodne v postavení samostatne zárobkovo činnej osoby
následne po zmene právnej formy advokácie, kedy vykonáva advokáciu už ako konateľ spoločnosti
s ručením obmedzeným je naďalej povinný odvádzať povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie. V tomto smere sa Krajský súd v Trnave prikláňa k právnemu názoru vyslovenému
žalobcom, ktorý je odvodený od právneho názoru vysloveného Ústavným súdom SR v Náleze č. II. ÚS
426/2012-53 zo dňa 21.2.2013.



Z právnej vety uvedenej v tomto náleze vyplýva „pokiaľ advokát zmenil formu výkonu advokácie zo
samostatného výkonu advokácie na výkon advokácie ako konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným,
po takejto zmene formy výkonu advokácie mu nezostal zachovaný status advokáta podľa zákona o
advokácii, ani status samostatne zárobkovo činnej osoby pre účely zákona o sociálnom poistení“.

Krajský súd v Trnave v súlade s právnym názorom Ústavného súdu SR uvádza, že pri výklade pojmov
v § 5 a v § 21 ods. 4 zákona o sociálnom poistení je potrebné uprednostniť materiálny výklad a dospieť
k záveru, podľa ktorého „fyzická osoba ktorá má oprávnenie na vykonávanie advokácie“ je iba advokát,
ktorý môže ako fyzická osoba pri samostatnom výkone advokácie skutočne právne služby klientom
poskytovať a prijímať za nich ako fyzická osoba aj odmenu“. „Fyzickou osobou ktorá má oprávnenie
na vykonávanie advokácie“ je teda iba advokát vykonávajúci advokáciu samostatne a iba v prípade ak
nemá výkon advokácie pozastavený. Na tomto závere nič nemôže zmeniť ani skutočnosť, že aj advokát
- konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným musí byť v zozname advokátov zapísaný. Takýto zápis
je totiž podmienkou na to, aby mohol advokát v mene a na účet iného subjektu (spoločnosti s ručením
obmedzeným) advokáciu vykonávať. „Fyzickou osobou ktorej oprávnenie vykonávať advokáciu zaniklo“
je preto každý advokát ktorý vykonáva advokáciu samostatne a následne začal advokáciu vykonávať ako
konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným, pretože samostatne advokáciu vykonávať v takom prípade
už nie je oprávnený, čo vyplýva priamo zo zákona o advokácii. K tomuto názoru dospel Ústavný súd
SR použitím metódy gramatického, logického, ale najmä systematického výkladu sporných ustanovení
zákona o sociálnom poistení v kontexte s ustanovením zákona o advokácii tak ako sú citované.

Pokiaľ ide o argumentáciu žalovanej poukazujúcu na rozsudok NS SR č.7Sžso 32/13 27.11.2013, ktorý
bol uverejnený v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu, neobstojí preto názor tohto súdu, podľa ktorého
na účely zákona o sociálnom poistení treba advokáta zapísaného v zozname advokátov vedenom
Slovenskou advokátskou komorou považovať za nemocensky a dôchodkovo poistenú samostatne
zárobkovo činnú osobu a to bez ohľadu na skutočnosť, či advokátsku činnosť vykonáva ako advokát
vo vlastnom mene alebo ako spoločník príp. konateľ právnickej osoby poskytujúcej služby advokácie.
Takto formulovaný názor totiž vychádza iba z formalistického výkladu dotknutých ustanovení, ktoré
nezohľadňujú ich materiálnu podstatu a tým ani zmysel a účel právnej úpravy. Je potrebné poukázať na
dva súvisiace aspekty v tejto veci - chápanie následkov pozastavenia samostatného výkonu advokácie
pre jeho pozastavenie v systéme sociálneho poistenia a následnú zmenu právnej úpravy zákona o
sociálnom poistení ku ktorej došlo od 1. januára 2011 zákonom č.543/2010 Z.z.. Ako vyplýva z viacerých
stanovísk NS SR ako aj zákona o advokácii, v okamihu pozastavenia výkonu advokácie advokát už
nie je oprávnený poskytovať právne služby a teda nemá oprávnenie na vykonanie činnosti podľa
osobitného predpisu ak je naďalej zapísaný v zozname advokátov. Táto skutočnosť má za následok na
účely zákona o sociálnom poistení, že od tohto okamihu nemožno advokáta považovať za samostatne
zárobkovo činnú osobu podľa § 5 písm. c) zákona o sociálnom poistení. Ako vyplýva z uvedeného aj v
tomto prípade naďalej ide advokáta, ktorý je v zozname advokátov vedenou komorou zapísaný, avšak
zákon o advokácii nepripúšťa, aby poskytoval právne služby klientom obdobne ako v prípade zmeny
formy výkonu advokácie, rovnako nepripúšťa, aby advokát - fyzická osoba poskytovala právne služby
samostatne. Aj tento právny názor je teda založený na materiálnom výklade sporných pojmov a upúšťa
od prísne formalistického chápania oprávnenia vykonávať advokáciu patriaceho každému iba z dôvodu
jeho zápisu v zozname advokátov.

Zákon o sociálnom poistení v znení zákona č.543/2010 Z.z. od 1. januára 2011 obsahuje už odlišnú
úpravu nielen paragrafu 5, ale aj paragrafu 21 ods. 4, od 1. januára 2011 tieto ustanovenia znejú takto:

Podľa § 21 ods.4 zákona o sociálnom poistení povinné nemocenské a dôchodkové poistenie SZČO
zaniká vždy dňom od ktorého nie je oprávnená na výkon alebo prevádzkovanie činnosti uvedené v §
3 ods. 1 písm. b) a ods.2 a 3. Povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie SZČO
ktoré nemá oprávnenie na výkon alebo prevádzkovanie činnosti uvedené v § 3 ods.1 písm. b) a ods. 2,
3 zaniká dňom zrušenia registrácie podľa osobitného predpisu.

Podľa § 5 zákona o sociálnom poistení samostatne zárobkovo činná osoba podľa tohto zákona je fyzická
osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a je registrovaná podľa osobitného predpisu.

Ako vyplýva z týchto novelizovaných ustanovení, zákonodarca považoval v súvislosti s § 21 ods. 4
zákona o sociálnom poistení za potrebné spresniť podmienky zániku povinného nemocenského a



dôchodkového poistenia SZČO, pričom postupoval tak, že výslovne stanovil, že toto zaniká dňom od
ktorého fyzická osoba nie je oprávnená na výkon alebo prevádzkovanie činnosti. Takto zákonodarca
nahradil sporne mať oprávnenie jednoznačným byť oprávnený, čo podľa názoru Ústavného súdu
posunulo dikciu ustanovenia k jej materiálnemu chápaniu a potvrdzuje správnosť uvedených úvah. Tomu
nasvedčuje aj úprava § 5 zákona o sociálnom poistení.

Z vyššie uvedených dôvodov Krajský súd v Trnave zrušil obe rozhodnutia správnych orgánov podľa §
191 ods. 1 písm. c) SSP, keďže rozhodnutia vychádzali z nesprávneho právneho posúdenia.
13.
O náhrade trov konania rozhodol súd tak, že žalobcovi právo na náhradu trov konania nepriznal, keďže
tento si trovy konania neuplatnil.
14.
Vzhľadom na hore uvedené skutočnosti súd rozhodol tak ako je uvedené vo výrokovej časti tohto
rozsudku.
15.
Toto rozhodnutie senát Krajského súdu v Trnave prijal pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods.9 zák. č. 757/2004
Z.z. v znení zákona č. 33/2011 Z.z.).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok ( § 133 ods. 2 SSP).
Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná na Krajskom súde v
Trnave a to v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu.
V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie
napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie
rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva
(ďalej len "sťažnostné body"); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).
Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.
Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné
podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho
zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské
právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d);
je žalovaným Centrum právnej pomoci.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 2015200256)