KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava13. 9. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 14S/79/2015 z 13. 9. 2016

Stav rozhodnutia: opravný prostriedok zamietnutý / odmietnutý

Opravný prostriedok proti tomuto rozhodnutiu bol zamietnutý alebo odmietnutý (rozhodnutie ostalo v platnosti) – rozsudok Najvyššieho súdu SR z 28. mája 2019, sp. zn. 9Sžsk/58/2017, ECLI:SK:NSSR:2019:2015200315.1 (28. 05. 2019). Zistené automaticky z výroku rozhodnutia vyššieho súdu; overte v jeho texte.

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 13. septembra 2016, sp. zn. 14S/79/2015, ECLI:SK:KSTT:2016:2015200315.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 14S/79/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2015200315
Dátum vydania rozhodnutia: 14. 09. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Pavol Laczo
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2016:2015200315.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Pavla Lacza a členov senátu :
JUDr. Ľubomíra Bundzela a JUDr. Andrey Vyskočovej v právnej veci žalobcu: Ing. Vladimír Šišovský
- Royal Market, IČO: 35242353, M. Bela 5, 921 01 Piešťany, proti žalovanému: Sociálna poisťovňa
- ústredie, Ul. 29. augusta č.8, 813 63 Bratislava, o návrhu na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia
žalovaného č.154-2/2015-BA zo dňa 16.3.2015, č.155-2/2015-BA zo dňa 16.3.2015, č.156-2/2015-BA
zo dňa 14.4.2015, č.157-2/2015-BA zo dňa 16.3.2015 takto

r o z h o d o l :

I. Súd žalobu z a m i e t a.

II. Žalovanému súd právo na náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

1.
Žalobou podanou dňa 22.04.2015 sa žalobca domáhal zrušenia rozhodnutia žalovaného č.154-2/2015-
BA zo dňa 16.3.2015, č.155-2/2015-BA zo dňa 16.3.2015, č.156-2/2015-BA zo dňa 14.4.2015,
č.157-2/2015-BA zo dňa 16.3.2015, ktorými žalovaný ako druhostupňový správny orgán zamietol
odvolanie žalobcu a potvrdil prvostupňové rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočky Trnava č.
55716-44/2014-TT, č. 55716-43/2014-TT, č. 55716-42/2014-TT a č. 55716-41/2014-TT. Sociálna
poisťovňa, pobočka Trnava ako prvostupňový správny orgán rozhodla, že žalobca ako samostatne
zárobkovo činná osoba nemal prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové
poistenie za obdobie od 1. januára 2009 do 30. novembra 2009, za obdobie od 1.januára 2010 do 30.
novembra 2010, za obdobie od 1. februára 2011 do 29. decembra 2011, za obdobie od 4. januára 2012
do 26. decembra 2012.
2.
V žalobe žalobca namietal, že sociálna poisťovňa svoje rozhodnutia založila na neúplných a
nesprávnych zisteniach. Poukázal na rozsudok NS SR z 15.12.2011 sp.zn.7Sžso 20/2011 podľa ktorého
je sociálna poisťovňa povinná posúdiť osobitne zánik povinného nemocenského a dôchodkového
poistenia a z každého jednotlivého statusu uvedeného v § 5 zákona o sociálnom poistení, ktorý fyzická
osoba spĺňa. Žalobca v žalobe poukázal aj na rozsudky tunajšieho súdu 20S/44/2012, 14S/29/2013
a 14S/49/2013, ktorými boli zrušené rozhodnutia sociálnej poisťovne vo veci kde vystupoval ako
žalobca. Ďalej žalobca uviedol, že správne orgány sa náležitým spôsobom nezaoberali argumentami
žalobcu, pričom úlohou správnych orgánov je v rozhodnutí uviesť dostatočné a relevantné dôvody na
ktorých svoje rozhodnutie založili. V danom prípade zo strany správnych orgánov nedošlo k riadnemu
vysporiadaniu sa so skutkovými okolnosťami prípadov. V odôvodnení je správny orgán povinný uviesť
skutočnosti, ktoré boli podkladom tohto rozhodnutia, akými úvahami bol vedený pri hodnotení dôkazov.
Uviedol, že zákonnú povinnosť úhrady nemocenského poistného pokladá za splnenú a z toho titulu mu



nevyplýva povinnosť uhradiť sumu podľa prílohy prvostupňového rozhodnutia vo výške 3447,48 Eur.
Predpísané poistné je nezákonné a odporuje zákonu.
3.
Žalovaný vo svojom vyjadrení zo dňa 27.10.2015 uviedol, že v prvom rade je nevyhnutné uviesť,
že námietky žalobcu resp. samotné podanie žaloby pramenia z nepochopenia významu napadnutých
rozhodnutí žalobcom. Žalobca v žalobe vyslovuje domnienku, že z napadnutých rozhodnutí mu ako
samostatne zárobkovo činnej osobe vyplýva povinnosť zaplatiť poistné na nemocenské poistenie a
poistné na dôchodkové poistenie za celé obdobie od januára 2009 do júna 2012 v sume 3447,48
Eur. Táto domnienka je však nesprávna. Predmetom tohto konania nie je konanie vo veci predpísania
poistného za obdobie od januára 2009 do júna 2012, ani konanie o veci nezániku (resp. zániku povinného
nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia žalobcu ku dňu 31.12.2008).
4.
Z prvostupňového rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č.55716-41/2014-TT zo dňa
3.10.2014 vyplýva, že samostatne zárobkovo činná osoba Ing. Vladimír Šišovský nemal prerušené
povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. januára 2009 do 30. novembra
2009.
Z prvostupňového rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č.55716-42/2014-TT zo dňa
3.10.2014 vyplýva, že samostatne zárobkovo činná osoba Ing. Vladimír Šišovský nemal prerušené
povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. januára 2010 do 30. novembra
2010.
Z prvostupňového rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č.55716-43/2014-TT zo dňa
20.10.2014 vyplýva, že samostatne zárobkovo činnej osobe Ing. Vladimírovi Šišovskému nevzniklo
prerušenie povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia od 1. februára
2011 do 30.júna 2011, vzniklo povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1.júla
2011 a mal prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1.júla 2011
do 29.decembra 2011.
Z prvostupňového rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č.55716-44/2014-TT zo dňa
20.10.2014 vyplýva, že samostatne zárobkovo činná osoba Ing. Vladimír Šišovský mal prerušené
povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. januára 2012 do 30.júna 2012,
nemal prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1.júla 2012 do
26.decembra 2012.
5.
Proti týmto rozhodnutiam podal žalobca dňa 07.11.2014 odvolanie, v ktorom namietal v podstate rovnaké
skutočnosti ako sú predmetom žaloby.
6.
Žalovaný svojim rozhodnutím sp.zn.157-2/2015-BA zo dňa 16.03.2015 zamietol odvolanie a potvrdil
rozhodnutie Sociálnej poisťovne pobočka Trnava, ktorým tento prvostupňový správny orgán rozhodol, že
Ing. Vladimír Šišovský ako samostatne zárobkovo činná osoba nemal prerušené povinné nemocenské
poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1.januára 2009 do 30. novembra 2009. Svoje rozhodnutie
odôvodnila tým, že vzhľadom že právna úprava účinná do 31.12.2010 neupravuje možnosť prerušenia
povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia z dôvodu pozastavenia
prevádzkovania živnosti, Sociálna poisťovňa pobočka Trnava napadnutým rozhodnutím správne
rozhodla o tom, že účastník konania nemal prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie od 1. januára 2009 do 30. novembra 2009.

Žalovaný svojim rozhodnutím zo dňa 16.3.2015 sp.zn.154-2/2015-BA zamietol odvolanie a potvrdil
rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č. 55716-42/2014-
TT zo dňa 3.10.2014, ktorým tento prvostupňový správny orgán rozhodol, že Ing. Vladimír Šišovský
ako samostatne zárobkovo činná osoba nemal prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie od 1. januára 2010 do 30. novembra 2010 a to z rovnakého dôvodu ako
v predchádzajúcom prípade, s poukazom na to, že právna úprava účinná do 31. decembra 2010
neupravila možnosť prerušenia povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového
poistenia z dôvodu pozastavenia prevádzkovania živnosti a vzhľadom na to, že účastník konania nebol
ku dňu 01.júla 2009 povinne nemocensky poistenou a povinne dôchodkovo poistenou samostatne
zárobkovo činnou osobou. Prvostupňový správny orgán napadnutým rozhodnutím rozhodol správne
o tom, že účastník konania nemal prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové
poistenie od 1. januára 2010 do 30. novembra 2010.



Žalovaný svojim rozhodnutím zo dňa 16.3.2015 sp.zn.155-2/2015-BA zamietol odvolanie a potvrdil
rozhodnutie Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č.55716-43/2014-TT z 20.10.2014, ktorým tento
prvostupňový správny orgán rozhodol, že Ing. Vladimírovi Šišovskému ako samostatne zárobkovo činnej
osobe nevzniklo prerušenie povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia
od 1. februára 2011 do 30. júna 2011. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že pred začiatkom obdobia
pozastavenia prevádzkovania živnosti t. j. pred 1.februárom 2011 účastník konania ako samostatne
zárobkovo činná osoba nebol povinne nemocensky poistený a povinne dôchodkovo poistený, preto
ani nevznikol dôvod na prerušenie povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového
poistenia účastníka konania od 1.februára 2011 do 30. júna 2011. Podmienky na vznik povinného
nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia účastník konania splnil až 1.júla
2011. K rovnakému dňu zároveň účastník konania splnil podmienky pre vznik prerušenia povinného
nemocenského poistenia a povinného dôchodkové poistenia, ktoré trvalo až do 29. decembra 2011 t.j.
do dňa trvania obdobia pozastavenia činnosti.
Žalovaný svojim rozhodnutím zo dňa 14.4.2015 sp.zn.156-2/2015-BA zamietol odvolanie a potvrdil
rozhodnutie Sociálnej poisťovne pobočka Trnava č.55716-44/2014-TT z 20.10.2014, ktorým tento
prvostupňový správny orgán rozhodol, že samostatne zárobkovo činná osoba Ing. Vladimír Šišovský mal
prerušené povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1.januára 2012 do 30.júna
2012, pričom svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že v dôsledku pozastavenia prevádzkovania živnosti
mal účastník konania prerušené povinné sociálne poistenie aj od 4.januára 2012 do 30.júna 2012. Ku
dňu 1.júla 2012 mal účastník konania naďalej pozastavené prevádzkovanie živnosti, avšak nesplnil
podmienku pre vznik povinného sociálneho poistenia v zmysle § 21 ods. 1 zákona v znení účinnom
od 1.januára 2011 t.j. nebol povinne nemocensky poistený a povinne dôchodkovo poistený. Dôvod na
prerušenie povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia účastníka konania
od 1.júla 2012 do 26.decembra 2012 t.j. do dňa skončenia pozastavenia prevádzkovania živnosti preto
nevznikol.
7.
Krajský súd predmetnú vec prejednal na pojednávaní konanom dňa 14.9.2016 v zmysle § 107 a nasl.
SSP, pričom zistil, že všetky preskúmavané rozhodnutia sú vecne správne.
8.
Žalobca na pojednávaní konanom dňa 14.9.2016 uviedol, že trvá na podanej žalobe, nakoľko on má
svoje platby všetky splnené a chce dosiahnuť zadosťučinenie za to, že prakticky 8 rokov sa domáhal
svojich práv a z tohto titulu žiadal zrušiť rozhodnutia v zmysle svojho návrhu, jedná sa o 4 rozhodnutia
Sociálnej poisťovne ústredie Bratislava. Ďalej uviedol, že chce aby sa celá kauza uzatvorila čo najskôr
úspešne v jeho prospech.
9.
Žalovaný sa pojednávania nezúčastnil, svoju neúčasť písomne ospravedlnil listom zo dňa 9.9.2016 a
súhlasil s prejednaním veci v neprítomnosti.
10.
Podľa § 5 zák.č.461/2003 Z.z. (v znení účinnom do 31.12.2010)
Samostatne zárobkovo činná osoba podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá
a) vykonáva poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách 17) a je
zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu, 11)
b) má oprávnenie prevádzkovať živnosť, 18)
c) má oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu 19) okrem činnosti fyzickej osoby
v pracovnom pomere, na ktorej výkon je povinná mať oprávnenie podľa osobitného predpisu, 21)
d) je spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti alebo komplementárom komanditnej spoločnosti, 22)
e) vykonáva športovú činnosť zárobkovo, ale nie v pracovnom pomere,
f) vykonáva činnosť obchodného zástupcu. 23)

Podľa § 15 ods. 1 písm. b) zák.č.461/2003 Z.z. ( v znení účinnom od 1.1.2008)
Osobný rozsah dôchodkového poistenia
(1) Povinne dôchodkovo poistení sú
b) samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je povinne nemocensky poistená,

Podľa § 21 ods. 1 zák.č.461/2003 Z.z. (v znení účinnom od 1.1.2008 do 31.12.2010)
Vznik a zánik povinného nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia samostatne
zárobkovo činnej osoby



(1) Povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie samostatne zárobkovo činnej
osobe vzniká od 1. júla kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý jej príjem z
podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu 34) alebo výnos súvisiaci
s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou bol vyšší ako 12-násobok vymeriavacieho
základu uvedeného v § 138 ods. 9, a zaniká 30. júna kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom
roku, za ktorý jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu
34) alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou nebol vyšší ako
12-násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 9, ak tento zákon neustanovuje inak.

Podľa § 21 ods. 4 písm. b) zák.č.461/2003 Z.z. (v znení účinnom do 31.12.2010)
(4) Povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie zaniká vždy
b) samostatne zárobkovo činnej osobe uvedenej v § 5 písm. b) a c) dňom zániku týchto oprávnení, a
samostatne zárobkovo činnej osobe uvedenej v § 5 písm. c) odo dňa vzniku pracovného pomeru, v
ktorom na výkon činnosti je povinná mať oprávnenie podľa osobitného predpisu, 21) ak od tohto dňa
podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby uvedenej v § 5 písm.
c),

Podľa § 57 ods. 1 písm. d) zák.č.455/1991 Zb.
(1) Živnostenské oprávnenie zaniká
d) rozhodnutím živnostenského úradu o zrušení živnostenského oprávnenia podľa § 58,

11.
Preskúmaním spisového materiálu krajský súd zistil, že napadnuté rozhodnutia sú vecne správne.
Krajský súd v Trnave sa stotožňuje s argumentáciou žalovaného, ktorú uviedol vo svojom písomnom
vyjadrení v prvom rade v tom, že žalobca nepochopil význam napadnutých rozhodnutí, keď sa mylne
domnieval, že z napadnutých rozhodnutí mu ako samostatne zárobkovo činnej osobe vyplýva povinnosť
zaplatiť poistné na nemocenské poistenie a poistné na dôchodkové poistenie za celé obdobie od januára
2009 do júna 2012 v sume 3447,48 Eur. Súd vychádzal rovnako ako žalovaný k tejto domnienke z
toho, že žalobca na záver žaloby uviedol, že svoju zákonnú povinnosť úhrady pokladá za splnenú
a z toho titulu mu nevyplýva povinnosť uhradiť sumu podľa prílohy prvostupňového rozhodnutia vo
výške 3447,48 Eur. Žalobca sa okrem toho odvoláva aj na predchádzajúce rozhodnutia Krajského
súdu v Trnave, ktorými tento súd zrušil rozhodnutia Sociálnej poisťovne ústredie resp. aj prvostupňové
rozhodnutia Sociálnej poisťovne pobočky Trnava v iných veciach týkajúce sa predpísaného povinného
nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia. V tomto smere krajský súd poukazuje,
že po preskúmaní spisového materiálu súd zistil, že žalovaný sa riadil právnym názorom krajského
súdu vysloveným v zrušujúcich rozhodnutiach a dospel k záveru, že povinne nemocenské poistenie a
povinné dôchodkové poistenie ako samostatne zárobkovo činnej osobe vzniklo žalobcovi len v období
od 30.decembra 2011 do 03.januára 2012. Prvostupňový orgán však pri rozhodovaní o celom období
od 1.januára 2009 do 30.júna 2012 sa musel vysporiadať s tým, že žalobca podal štyri registračné listy
fyzickej osoby - prerušenie s uvedením obdobia prerušenia od 1.januára 2009 do 30.novembra 2009,
od 1.januára 2010 do 30.novembra 2010, od 1.februára 2011 do 29.decembra 2011, od 4.januára 2012
do 26.decembra 2012 a taktiež registračný list fyzickej osoby - odhlášku s dátumom zániku poistenia
30.6.2012. Z uvedeného dôvodu musel prvostupňový orgán rozhodnúť o každom období uvedenom v
registračných listoch, teda musel rozhodnúť o žiadosti o prerušenie tak ako sa domáhal žalobca.

Vydaniu rozhodnutí Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, číslo:55716-41/2014-TT,
číslo:55716-42/2014-TT, obe z 3.októbra 2014 a číslo:55716-43/2014-TT a číslo:55716-44/2014-TT,
obe z 20.októbra 2014, predchádzalo vydanie rozhodnutia Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava,
číslo:55716-8/2014-TT, z 18.marca 2014 vo veci zániku povinného nemocenského a povinného
dôchodkového poistenia žalobcu ku dňu 31. decembra 2008. Toto rozhodnutie malo vplyv na ďalšie
nasledujúce rozhodnutia, keďže sa nimi rozhodovalo o období po 31. decembri 2008.

Výrokové časti rozhodnutí Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, číslo: 55716-41/2014-TT a číslo:
55716-42/2014-TT, obe z 3.októbra 2014 znejú: „...nemal prerušené povinné nemocenské poistenie
a povinné dôchodkové poistenie...“, pretože žalobcovi povinné nemocenské poistenie a povinné
dôchodkové poistenie zaniklo dňa 31. decembra 2008. Žalovaný a ani prvostupňový správny orgán
nemohol rozhodnúť iným spôsobom, pretože žalobca podal registračné listy fyzickej osoby - prerušenie



za obdobia od 1.januára 2009 do 30. novembra 2009 a od 1.januára 2010 do 30.novembra 2010,
avšak tieto registračné listy boli nesprávne podané, pretože inštitút prerušenia poistenia v súvislosti s
pozastavením prevádzkovania živnosti je obsiahnutý v právnej úprave ( § 26 ods. 2 zákona č.461/2003
Z.z.) až od 1. januára 2011.
Do 31.decembra 2010 sa pozastavenie prevádzkovania živnosti považovalo za zánik tohto poistenia,
avšak žalobcovi zaniklo poistenie už 31.decembra 2008. Táto skutočnosť je zrejmá z odôvodnení
rozhodnutí Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, číslo:55716-41/2014-TT a číslo: 55716-42/2014-TT,
obe z 3.októbra 2014, ako aj v rozhodnutia Sociálnej poisťovne, ústredie číslo: 157-2/2015-BA a číslo:
154-2/2015-BA, obe zo 16.marca 2015. Z týchto rozhodnutí nevyplýva, že žalobca bol v období od
1.januára 2009 do 30.novembra 2009 a od 1.januára 2010 do 30.novembra 2010 povinne nemocensky
a povinne dôchodkovo poistený, vyplýva z nich len záver, že v týchto obdobiach nemal prerušené
poistenie.

Zánik poistenia žalobcu ku dňu 31. decembra 2008 mal vplyv aj na ďalšie rozhodnutie prvostupňového
orgánu číslo:55716-43/2014-TT, z 20.októbra 2014. Toto rozhodnutie pozostáva z troch výrokových
častí.

Z prvej výrokovej časti rozhodnutia vyplýva, že žalobcovi nevzniklo prerušenie povinného
nemocenského poistenia a povinného dôchodkového poistenia od 1.februára 2011 do 30.júna 2011.
Rovnako ako v predchádzajúcich dvoch rozhodnutiach nemohlo k prerušeniu poistenia žalobcu dôjsť z
dôvodu, že mu poistenie zaniklo dňa 31.decembra 2008.

Druhá a tretia výroková časť rozhodnutia spolu úzko súvisia, pretože z nich vyplýva, že žalobcovi síce
vzniklo poistenie od 1.júla 2011 (pretože spĺňal podmienky v zmysle § 21 ods. 1 zák.č.461/2003 Z.z.), ale
toto poistenie bolo zároveň od 1. júla 2011 do 29.decembra 2011 prerušené, pretože mal žalobca v tomto
období pozastavené prevádzkovanie živnosti a od 1.januára 2011 má pozastavenie prevádzkovania
živnosti poistenia za následok prerušenie poistenia v zmysle § 26 ods. 2 zák.č.461/2003 Z.z.. Aby mohlo
dôjsť k prerušeniu poistenia, musel však prvostupňový orgán rozhodnúť aj o vzniku poistenia, ktoré bolo
zároveň prerušené.

Posledné rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, číslo 55716-44/2014-TT, z 20.októbra 2014
obsahuje dve výrokové časti. V prvej výrokovej časti je uvedené, že žalobca mal prerušené povinné
nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 4. januára 2012 do 30.júna 2012 (po oprave
rozhodnutia zo 17.marca 2015). Podobne ako pri tretej výrokovej časti predchádzajúceho rozhodnutia,
poistenie mal žalobca v tomto období prerušené, pretože mal pozastavené prevádzkovanie živnosti
a od 1. januára 2011 má pozastavenie prevádzkovania živnosti poistenia za následok prerušenie
poistenia. Žalobca však dňa 30.júna 2012 podal aj registračný list fyzickej osoby - odhlášku s dátumom
zániku poistenia 30.júna 2012. Túto odhlášku bol prvostupňový orgán povinný akceptovať, pretože
zánik poistenia žalobcu ku dňu 30.júna 2012 nebol sporný (žalobca za rok 2011 nedosiahol príjem zo
živnosti presahujúci zákonom ustanovenú hranicu pre vznik poistenia od 1.júla 2012). V nadväznosti
na to, že žalobcovi zaniklo poistenie dňa 30.júna 2012, nemohol mať toto poistenie prerušené až do
26.decembra 2012, t.j. tak ako to uviedol v registračnom liste fyzickej osoby - prerušenie, ktorú podal
21.decembra 2012. Z uvedeného dôvodu znie druhá výroková časť rozhodnutia:...“nemal prerušené
povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1.júla 2012 do 26.decembra 2012.“

Čo sa týka konania vo veci predpísania poistného žalobcovi, i keď to nie je predmetom tohto konania,
je nevyhnutné uviesť, že po doriešení poistného pomeru žalobcu, vznikla žalobcovi povinnosť zaplatiť
poistné len za obdobie od 30.decembra 2011 do 3.januára 2012, a to v sume 14,35 Eur. Žalobca mal v
tomto období povinnosť platiť poistné, pretože spĺňal podmienky v zmysle § 21 ods. 1 zák.č.461/2003
Z.z. - mal status samostatne zárobkovo činnej osoby podľa § 5 zák.č.461/2003 Z.z. v znení účinnom
od 1.januára 2011, v tomto období nemal pozastavené prevádzkovanie živnosti a jeho príjem zo
živnosti za rok 2010 (5900 Eur) bol vyšší ako zákonom ustanovená hranica - 3948,72 Eur (12-
násobok vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5 zákona, t.j. 12 x 329,06 Eur). Rozhodnutia
súvisiace s predpísaním poistného žalobcovi sú priložené v prílohách administratívneho spisu č.37 až
42. Konanie vo veci predpísania poistného za obdobie od januára 2009 do júna 2012 bolo zastavené
rozhodnutím Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, číslo: 42401-10/2015-TT z 25.augusta 2015, ktoré
žalobca prevzal dňa 28.augusta 2015. Toto konanie bolo zastavené z dôvodu, že po zaúčtovaní
sumy 14,65 Eur z preplatku žalobcu vo výške 253,84 Eur (platby žalobcu z 27.decembra 2012, ktoré



spomína v žalobe) odpadol dôvod konania začatého na podnet Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava.
Následne žalobca podal žiadosť o vystavenie potvrdenia o vysporiadaní záväzkov na sociálnom poistení
(príloha č.43 administratívneho spisu). Potvrdenie mu bolo vystavené (príloha č.44 administratívneho
spisu) a preplatok na poistnom (253,84 Eur - 14,65 Eur =239,19 Eur) mu bol vrátený (príloha č.45
administratívneho spisu).
12.
O náhrade trov konania súd rozhodol tak, že procesne úspešnému žalovanému náhradu trov konania
nepriznal, nakoľko mu žiadne nevznikli.

13.
Vzhľadom na hore uvedené skutočnosti súd rozhodol tak ako je uvedené vo výrokovej časti tohto
rozsudku.
14.
Toto rozhodnutie senát Krajského súdu v Trnave prijal pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods.9 zák. č. 757/2004
Z.z. v znení zákona č. 33/2011 Z.z.).

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok ( § 133 ods. 2 SSP).
Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná na Krajskom súde v
Trnave a to v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu.
V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie
napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie
rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva
(ďalej len "sťažnostné body"); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).
Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.
Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné
podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho
zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské
právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d);
je žalovaným Centrum právnej pomoci.

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 2015200315)

  1. 13. 9. 2016Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 14S/79/2015 z 13. 9. 2016 (toto rozhodnutie)opravný prostriedok zamietnutý / odmietnutý
  2. 28. 5. 2019Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9Sžsk/58/2017 z 28. 5. 2019