KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava18. 2. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 20Sd/21/2015 z 18. 2. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 18. februára 2016, sp. zn. 20Sd/21/2015, ECLI:SK:KSTT:2016:2015200403.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 20Sd/21/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2015200403
Dátum vydania rozhodnutia: 19. 02. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Róbert Foltán
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2016:2015200403.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Róbertom Foltánom v právnej veci navrhovateľky: D. Y., bytom
F.. J. XXX č. XX, C. J., proti odporcovi: Sociálna poisťovňa - ústredie, so sídlom Ul. 29. augusta 8-10,
Bratislava, o odvolaní navrhovateľky proti rozhodnutiu odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 21.5.2015,
takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 21.5.2015 z r u š u j e podľa §
250j ods. 2 písm. a) O.s.p. a vec mu v r a c i a na ďalšie konanie.

Navrhovateľke sa náhrada trov konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 21.5.2015 odporca podľa § 236 ods. 1 písm. a) a b)
zák. č. 461/2003 Z.z. navrhovateľke uložil povinnosť vrátiť neprávom vyplatený predčasný starobný
dôchodok v sume 131,22 eur. Podľa odôvodnenia rozhodnutia neprávom vyplatená suma vznikla za
obdobie od 1.1.2008 do 31.12.2009 z dôvodu, že navrhovateľka pri podávaní žiadosti zo dňa 24.1.2008
o zvýšenie predčasného starobného dôchodku neuviedla, že je naďalej dôchodkovo poistená z titulu
ďalšieho zamestnania u iného zamestnávateľa - Crown Packaging Slovakia, s. r. o., teda jej dôchodkové
poistenie k 1.1.2008, od ktorého bola rozhodnutím z 31.3.2008 suma dôchodku zvýšená, naďalej trvalo.
Nenahlásením tejto skutočnosti navrhovateľka nesplnila povinnosť podľa ust. § 227 ods. 2 písm. a)
zák. č. 461/2003 Z.z., podľa ktorého poistenec a poberateľ dávky sú povinní preukázať skutočnosti
rozhodujúce na vznik, trvanie, prerušenie a na zánik sociálneho poistenia, čím spôsobila, že jej bol
dôchodok neprávom zvýšený a zavinila vznik neprávom vyplatenej sumy. O tom, že jej prepočet
dôchodku počas trvania dôchodkového poistenia nepatrí, navrhovateľka podľa odporcu musela vedieť,
nakoľko z uvedeného dôvodu boli jej predchádzajúce žiadosti zo dňa 13.1.2006 a 26.1.2007 zamietnuté.
Odporca v rozhodnutí konštatoval, že ním realizuje rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp.
zn. 9So/2/2014 zo dňa 25.2.2015, ktorým bolo zrušené jeho predchádzajúce rozhodnutie vo veci.

Proti tomuto rozhodnutiu podala navrhovateľka v zákonnej lehote opravný prostriedok, v ktorom
namietala, že odporca mal k dispozícii všetky relevantné údaje o všetkých jej zamestnaniach, nakoľko
svoju oznamovaciu povinnosť prostredníctvom nich v každom prípade riadne splnila, teda bola riadne
a včas zaevidovaná v databáze sociálnej poisťovne. O tom svedčí evidenčný list jej dôchodkového
poistenia u spoločnosti Crown Packaging Slovakia, s. r. o. a odporca sa o tom, že jej pracovný pomer
trvá, mohol presvedčiť, rovnako ako v rokoch 2006 a 2007. Podľa jej názoru preto nesie zodpovednosť za
vzniknutú situáciu odporca, ktorý nerešpektoval právny názor NS SR uvedený v rozhodnutí 9So/2/2014
a nevysporiadal sa so všetkými jej argumentami uvedenými v odvolaní.



Súd vec prejednal a rozhodnutie odporcu preskúmal postupom podľa § 250l O.s.p. v neprítomnosti
navrhovateľky, ktorá sa pojednávania nezúčastnila napriek včasnému doručeniu predvolania a
nepožiadala o jeho odročenie z dôležitého dôvodu, vypočul odporcu a po oboznámení sa s obsahom
spisového materiálu, vrátane administratívneho spisu odporcu, dospel k záveru o dôvodnosti opravného
prostriedku navrhovateľky.

Odporca vo svojom písomnom vyjadrení k veci navrhol preskúmavané rozhodnutie ako vecne správne
potvrdiť s tým, že z odôvodnenia rozhodnutia NS SR 9So/2/2014 nevyplýva, že by navrhovateľka
za neprávom vyplatenú sumu nezodpovedala. Nakoľko pri podaní žiadosti z 24.1.2008 o zvýšenie
predčasného starobného dôchodku neuviedla, že je naďalej povinne dôchodkovo poistená u iného
zamestnávateľa, nesplnila si povinnosť preukázať rozhodujúce skutočnosti uvedené v § 227 ods. 2 písm.
a) zákona, pričom odporca sa o tom, že je navrhovateľka naďalej dôchodkovo poistená, dozvedel až zo
žiadosti o prepočet dôchodku zo dňa 18.1.2010.

Na pojednávaní vo veci odporca zotrval na svojej argumentácii uvedenej v písomnom vyjadrení.

Podľa § 236 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z. je príjemca dávky povinný vrátiť dávku alebo jej časť odo dňa,
od ktorého mu nepatrila alebo nepatrila v poskytnutej sume, ak
a) nesplnil povinnosť uloženú týmto zákonom,
b) prijímal dávku alebo jej časť, hoci vedel alebo musel z okolností predpokladať, že sa vyplatila
neprávom alebo vo vyššej sume, ako patrila, alebo
c) vedome inak spôsobil, že dávka alebo jej časť sa vyplatila neprávom alebo vo vyššej sume, ako patrila.

Podľa § 227 ods. 2 písm. a) zák. č. 461/2003 Z.z., poistenec a poberateľ dávky sú povinní preukázať
skutočnosti rozhodujúce na vznik, trvanie, prerušenie a na zánik sociálneho poistenia.

Ustanovenie § 227 ods. 2 písm. a) zák. č. 461/2003 Z.z. upravuje dôkaznú povinnosť poistenca a
poberateľa dávky, nie povinnosť ohlasovaciu, ako ju pri definovaní skutku v preskúmavanom rozhodnutí
označil odporca, naviac ide o dôkaznú povinnosť týkajúcu sa vzniku, trvania, prerušenia a zániku
sociálneho poistenia, ktoré kategórie nie je dôvodné stotožňovať so zvýšením predčasného starobného
dôchodku. Odhliadnuc už od toho, že odporca sám v odôvodnení rozhodnutia neidentifikoval, či sa
navrhovateľkou neoznámená skutočnosť mala týkať vzniku, trvania, prerušenia alebo zániku sociálneho
poistenia, je z uvedeného zrejmé, že konštatovanie porušenia, respektíve nesplnenia zákonnej
povinnosti ako skutkového základu vzniku povinnosti navrhovateľky vrátiť prijaté plnenie, nie je dôvodné.

Pokiaľ odporca zodpovednosť navrhovateľky súčasne vyvodzoval z toho, že vedela, resp. musela
z okolností predpokladať, že jej priznané zvýšenie dôchodku nepatrí (§ 236 ods. 1 písm. b/), v
súvislosti s takouto okolnosťou v odôvodnení rozhodnutia iba stručne uviedol, že navrhovateľka musela
vedieť o tom, že jej prepočet (!) dôchodku počas trvania dôchodkového poistenia nepatrí, pretože
z uvedeného dôvodu boli zamietnuté jej predchádzajúce žiadosti zo dňa 13.1.2006 a 26.1.2007.
Tvrdenie odporcu v tomto smere v súlade s námietkou navrhovateľky logicky potvrdzuje vedomosť
odporcu o existencii dôvodov pre nevyhovenie žiadosti o zvýšenie predčasného starobného dôchodku.
Naproti tomu formulárové odôvodnenie rozhodnutí odporcu zo dňa 31.7.2006 a 8.6.2007, ktorými boli
zamietnuté žiadosti navrhovateľky o zvýšenie dôchodku zo dňa 13.1.2006 a 26.1.2007 jednoznačnú
informáciu o prekážke zvýšenia spočívajúcej v pretrvávaní dôchodkového poistenia navrhovateľky ako
zamestnankyne spoločnosti Crown Packaging Slovakia, s. r. o. neposkytuje. Samotná skutočnosť, že
navrhovateľka opakované žiadosti podávala, svedčí o tom, že ako laik vo vzťahu k predpisom sociálneho
poistenia, o nesplnení konkrétnych podmienok zvýšenia dôchodku, nemala vedomosť.

Z vyššie uvádzaných dôvodov, v súlade s právnym názorom navrhovateľky, súd dospel k záveru, že
zákonné podmienky pre vznik povinnosti navrhovateľky vrátiť prijaté plnenie vo výške 131,22 eur splnené
neboli a preskúmavané rozhodnutie odporcu zo dňa 21.5.2015 má pôvod v nesprávnom právnom
posúdení veci rozhodujúcim orgánom.

Súd preto podľa § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p. navrhovateľkou napadnuté rozhodnutie zrušil a vec vrátil
odporcovi na ďalšie konanie.



O trovách konania rozhodol súd s poukazom na skutočnosť, že v tomto konaní úspešnej navrhovateľke
žiadne trovy nevznikli.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd
SR prostredníctvom Krajského súdu v Trnave. V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§
42 ods. 3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto
rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam