KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava11. 12. 2016plný text

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 43Sd/74/2015 z 11. 12. 2016

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 11. decembra 2016, sp. zn. 43Sd/74/2015, ECLI:SK:KSTT:2016:2015200788.2

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 43Sd/74/2015
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2015200788
Dátum vydania rozhodnutia: 12. 12. 2016
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubomír Bundzel
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2016:2015200788.2

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Ľubomírom Bundzelom v právnej veci navrhovateľa: I. G., nar.
X.X.XXXX, bytom G., E.F.D. XXXX/XX proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie, so sídlom Ul. 29.
augusta č. 8, 813 63 Bratislava, o preskúmanie rozhodnutia odporkyne takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporkyne Sociálnej poisťovne - ústredie Bratislava číslo: XXX XXX XXXX
X zo dňa 16.9.2015 p o t v r d z u j e.

Navrhovateľovi sa náhrada trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 16.9.2015 bola navrhovateľovi podľa § 29 zák.č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o sociálnom zabezpečení)
a podľa § 70 a § 259 ods. 1 zák.č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004
Z.z. (ďalej len zákon o sociálnom poistení) zamietnutá jeho žiadosť zo dňa 1.12.2014 o priznanie
invalidného dôchodku od 1.5.2003. V odôvodnení rozhodnutia bolo konštatované, že navrhovateľovi
bol rozhodnutím Ministerstva vnútra SR č. SPC-36.951-8/5-2003 zo dňa 6.11.2003 priznaný invalidný
dôchodok podľa § 101 zák.č. 328/2002 Z.z. s poukázaním na § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom
zabezpečení, a to od 1.5.2003 v sume 8 172,- Sk mesačne. Podľa potvrdenia Ministerstva vnútra SR č.
SPOU-OSZ-36.951-48/2015-VZ zo dňa 18.7.2014 na určenie sumy invalidného dôchodku priznaného
Ministerstvom vnútra SR boli navrhovateľovi zhodnotené nasledovné obdobia; od 9.2.1978 do 8.2.1981
ako doba štúdia do 18 roku veku zhodnotená v III. kategórii funkcií, od 9.2.1981 do 30.6.1982 ako doba
štúdia zhodnotená v III. kategórii funkcií, od 1.7.1982 do 31.3.1983 ako doba zamestnania zhodnotená
v III. pracovnej kategórii, od 1.4.1983 do 31.8.1983 ako doba NVS zhodnotená v I. kategórii funkcií,
od 1.9.1983 do 31.12.1999 ako doba služobného pomeru v policajnom zbore zhodnotená v I. kategórii
funkcií, od 1.1.2000 do 30.4.2003 ako doba služobného pomeru v policajnom zbore zhodnotená v III.
kategórii funkcií a od 1.5.2003 do 8.2.2023 dopočet do 60 roku veku. V tejto súvislosti bolo ďalej v
rozhodnutí uvedené, že celú dobu, ktorú navrhovateľ získal, t.j. dobu štúdia, dobu zamestnania a aj dobu
služobného pomeru mu zhodnotilo Ministerstvo vnútra SR na priznanie invalidného dôchodku a sumu
invalidného dôchodku. Zo samotného potvrdenia Ministerstva vnútra SR č. SPOU-OSZ-36.951-48/2015-
VZ zo dňa 18.2.2015 vyplýva, že invalidita bola u navrhovateľa naposledy preskúmavaná dňa 28.2.2007
podľa § 263a zákona o sociálnom poistení v znení zák.č. 529/2006 Z.z. v súlade s Nálezom Ústavného
súdu. Podľa zápisnice o rokovaní lekárskej komisie OSZZ SPSČ MV SR zo dňa 28.2.2007 je navrhovateľ
naďalej invalidný podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení v znení zákona NR
SR č. 194/1994 Z.z. a zákona NR SR č. 107/1999 Z.z., lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav
nie je schopný vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie. Na záver bolo v odôvodnení napadnutého
rozhodnutia uvedené, že jeho žiadosť zo dňa 1.12.2014 bola zamietnutá z dôvodu, že invalidný
dôchodok mu už bol priznaný Ministerstvom vnútra SR podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom



zabezpečení a nárok na ten istý druh dôchodku podľa toho istého zákona vzniknúť nemôže. Týmto
bol realizovaný rozsudok Krajského súdu v Trnave č.k. 44Sd/41/2015-25 zo dňa 3.8.2015, ktorým bolo
rozhodnutie sociálnej poisťovne č. 630 209 6218 0 zo dňa 19.3.2015 o zamietnutí žiadosti navrhovateľa o
priznanie invalidného dôchodku podľa § 250j ods. 2 písm. d) O.s.p. zrušené a vec bola vrátená odporkyni
na ďalšie konanie pre jeho nepreskúmateľnosť.

Navrhovateľ napadol správnosť tohto rozhodnutia opravným prostriedkom a žiadal ho zrušiť a vec vrátiť
odporkyni na ďalšie konanie. Namietal, že mu vznikol nárok na dôchodkovú dávku aj podľa § 134
ods. 1 písm. b) zákona o sociálnom zabezpečení v spojení s ust. § 13 ods. 2 zákona o sociálnom
zabezpečení, keď v rozhodnom období (1.5.2003) sa na neho vzťahovali dva právne predpisy, a to
zákon č. 328/2002 Z.z. ako aj zákon č. 100/1988 Zb. . V tejto súvislosti poukázal na to, že rozhodnutím
MV SR č. SPC-36.951-8/5-2003 zo dňa 6.11.2003 mu bol priznaný invalidný dôchodok podľa § 101
zák.č. 328/2002 Z.z. v spojení s ust. § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení (podľa
jeho tvrdení mu mal byť tento priznaný podľa § 29 ods. 2 písm. a) zák.č. 100/1988 Zb.), a to počnúc
od 1.5.2003. Tvrdil, že žiadosť o vyplácanie a doplatenie dávky sociálneho zabezpečenia si podal dňa
18.8.2014, čo preukázal predloženou žiadosťou, ktorá bola opatrená pečiatkou Sociálnej poisťovne,
pobočka Trnava, vysunuté pracovisko Piešťany. Považoval preto za nesprávne, pokiaľ odporkyňa jeho
žiadosť posudzovala až od 1.12.2014, kedy bola s ním spísaná žiadosť posudkovou lekárkou - MUDr.
T.. Ďalej uviedol, že sa odmietol podrobiť posúdeniu jeho zdravotného stavu posudkovým lekárom,
pretože bol posudzovaný komisiou Ministerstva vnútra SR v roku 2003, pričom nežiadal o priznanie
invalidného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení, ale podľa zákona o sociálnom zabezpečení.
Vzhľadom k tomu, že bol zúčastnený na dôchodkovom zabezpečení v sociálnej poisťovni žiadal o
priznanie invalidného dôchodku podľa § 134 ods. 1 písm. b) zákona o sociálnom zabezpečení a jeho
vymeranie v zmysle § 13 tohto zákona ku dňu 1.5.2003, pričom ho požadoval od 25.7.2014 a doplatiť
tri roky spätne.

Poverená zástupkyňa odporkyne žiadala rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť. Uviedla, že pokiaľ
by bol navrhovateľovi priznaný invalidný dôchodok, tak ako ho požadoval od 1.5.2003, dôchodková
dávka by mu bola priznaná duplicitne za rovnaké obdobie dôchodkového poistenia a aj podľa rovnakých
právnych predpisov. V tejto súvislosti ďalej uviedla, že navrhovateľ požiadal o priznanie invalidného
dôchodku od 1.5.2003, pričom od rovnakého dátumu mu Ministerstvo vnútra SR invalidný dôchodok
určený podľa § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení v znení zákona NR SR č. 194/1994
Z.z. a zákona č. 107/1999 Z.z. vypláca. Pokiaľ ide o dátum uplatnenia nároku zo strany navrhovateľa, tak
uviedla, že žiadosť s navrhovateľom bola spísaná dňa 1.12.2014, a preto tento deň sa považuje za deň
začatia konania o invalidnom dôchodku, čo je v súlade s ust. § 185 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie podľa § 244 ods. 1,2,3 O.s.p. v spojení s § 250l ods. 1,2
O.s.p. a dospel k záveru, že podanie opravného prostriedku navrhovateľom nie je dôvodné.

Podľa § 244 ods. 1 O.s.p. v správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných
prostriedkov zákonnosť rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy. Súd v správnom súdnictve
preskúmava rozhodnutia a postupy orgánov verejnej správy predovšetkým v rozsahu a z dôvodov
uvedených v žalobe. Rozsahom tvrdení uvedených v žalobe je súd viazaný.

Podľa § 250l ods. 1 O.s.p. podľa ustanovení tejto hlavy sa postupuje v prípadoch, v ktorých zákon zveruje
súdom rozhodovanie o opravných prostriedkoch proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov.



Podľa § 259 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. v konaniach o
nárokoch na dávky dôchodkového zabezpečenia, ktoré vznikli pred 1. januárom 2004, o ktorých nebolo
do tohto dňa právoplatne rozhodnuté, a o priznaní, odňatí alebo zmene sumy dávky dôchodkového
zabezpečenia, sa rozhodne podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003, ak zákon č. 461/2003 Z.z.
v znení neskorších predpisov neustanovuje inak.

Ustanovenie § 263 ods. 1 zákona o sociálnom poistení transformovalo invalidné a čiastočné invalidné
dôchodky priznané podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004 na invalidné dôchodky podľa
zákona o sociálnom poistení, účinného po 1. januári 2004 s tým, že naďalej sa budú vyplácať za
podmienok ustanovených predpismi účinnými pred 1. januárom 2004, ak tento zákon (účinný od
1.1.2004) neustanovuje inak.

Ustanovenia § 263 ods. 2 a 4 až 7 zákona o sociálnom poistení (neskôr zrušené na základe Nálezu
Ústavného súdu SR č. 460/2006 Z.z.) uložili odporkyni preskúmať trvanie invalidity pre trvanie nároku
na invalidný dôchodok, a to podľa kritérií ustanovených pre invaliditu podľa zákona o sociálnom
poistení. Vzhľadom na skutočnosť, že uvedené ustanovenia neboli v súlade s Ústavou SR, boli
prijaté ustanovenia § 263a a § 263b tohto zákona o sociálnom poistení, ktoré novo upravili spôsob
posudzovania zdravotného stavu a trvania invalidity a čiastočnej invalidity pri ich transformácii do novej
právnej úpravy. Z obsahu § 263a zákona o sociálnom poistení treba vyvodiť, že v každom prípade, keď
došlo k posúdeniu invalidity podľa § 263 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, bolo odporkyni uložené
preskúmať znovu trvanie invalidity, avšak podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, t.j. podľa
zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a podľa výsledku preskúmania aj rozhodnúť podľa
tohto predpisu.

Podľa § 143a bodu 1 zák.č. 328/2002 Z.z. v znení zákona č. 447/2002 Z.z. od 1. júla 2002 sa na
sociálne zabezpečenie policajtov a vojakov nepoužijú §§ 130 až 145 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom
zabezpečení v znení neskorších predpisov.

Z citovaného ustanovenia vyplýva, že v ňom uvedené ust. zákona č. 100/1988 Zb. sa nepoužijú až od
1. júla 2002, počnúc ktorým mohol policajtom najskôr vzniknúť nárok na výsluhový dôchodok podľa
zák.č. 328/2002 Z.z. .

Podľa § 94 ods. 1 zákona o sociálnom zabezpečení nárok na dávku vzniká dňom splnenia podmienok
ustanovených týmto zákonom, prípadne vykonávacími predpismi.

Z obsahu spisového materiálu administratívneho spisu je zrejmé, že navrhovateľovi bol rozhodnutím MV
SR č. SPC-36.951-8/5-2003 zo dňa 6.11.2003 priznaný invalidný dôchodok podľa § 101 zák.č. 328/2002
Z.z., ktorý nadobudol účinnosť dňom 1.7.2002. S poukazom na ust. § 101 zák.č. 328/2002 Z.z. v spojení
s ust. § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení mu bol tento invalidný dôchodok priznaný
od 1.5.2003, pričom na určenie sumy priznanej dávky mu bola zhodnotená celková doba tak ako je
uvedená v rozhodnutí MV SR.



Podľa názoru krajského súdu navrhovateľovi vznikol nárok na invalidný dôchodok podľa § 101 zák.č.
328/2002 Z.z. v spojení s ust. § 29 ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení, t.j. podľa piatej časti
tohto zákona a tento dôchodok navrhovateľovi naďalej vypláca Ministerstvo vnútra SR a v prípade, že by
mu bol priznaný podľa § 134 zákona o sociálnom zabezpečení tak ako ho navrhovateľ požaduje tak by
mu bol priznaný duplicitne. Okrem toho je potrebné uviesť, že preskúmanie trvania invalidity podľa § 263a
zákona o sociálnom poistení nebolo u navrhovateľa zrealizované v dôsledku jeho správania sa (tento sa
odmietol podrobiť posúdeniu jeho zdravotného stavu), a preto nebolo možné preskúmať trvanie invalidity
pre trvanie nároku na invalidný dôchodok podľa kritérií ustanovených pre invaliditu podľa zákona o
sociálnom poistení. V tejto súvislosti súd považuje za potrebné k veci uviesť, že o každej ďalšej žiadosti
navrhovateľa, ktorou sa domáha invalidného dôchodku vo vyššej sume, než je vyplácaný (za takú treba
považovať jeho podanie - žiadosť z 18.8.2014 a nie zo dňa 1.12.2014), treba potom rozhodovať podľa
zákona o sociálnom poistení, to znamená, že aj invaliditu treba posúdiť podľa kritérií stanovených pre
invaliditu v zákone č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení (§ 71 tohto zákona). Za nesprávny je potrebné
považovať len postup odporkyne v súvislosti s dátumom začatia konania o invalidnom dôchodku, pretože
tento bol žiadosťou preukázateľne uplatnený zo strany navrhovateľa dňom 18.8.2014 (v tento deň bola
z jeho strany podaná žiadosť o invalidný dôchodok), keď takúto žiadosť bolo potrebné považovať za
začatie konania o zmene poskytovania dôchodku alebo sumy už priznaného dôchodku. Tento nesprávny
postup odporkyne však nemal vplyv na správnosť napadnutého rozhodnutia. Súd považuje za potrebné
zdôrazniť, že ak by navrhovateľovi bol priznaný invalidný dôchodok tak ako ho požadoval počnúc od
1.5.2003, tak dôchodková dávka by mu bola priznaná duplicitne za rovnaké obdobie dôchodkového
poistenia, ktoré mu už bolo v celom rozsahu zhodnotené.

Vzhľadom k vyššie zisteným skutočnostiam krajský súd rozhodnutie odporkyne č. 630 209 6218 0 zo
dňa 16.9.2015 postupom podľa § 250q ods. 2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.

O trovách konania súd rozhodol postupom podľa § 250k ods. 1 v spojení s § 250l ods. 2 O.s.p. tak, že
v konaní neúspešnému navrhovateľovi súd nepriznal náhradu trov konania.

Poučenie:

Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie v lehote 15 dní odo dňa jeho doručenia
prostredníctvom Krajského súdu v Trnave na Najvyšší súd SR.
Podľa § 205 ods. 1 O.s.p., v odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach ( § 42 ods. 3) uviesť, proti
ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu
považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje