KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Trnava12. 2. 2017plný textcitované 2×

Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 43Sd/8/2016 z 12. 2. 2017

CitáciaRozsudok Krajského súdu Trnava z 12. februára 2017, sp. zn. 43Sd/8/2016, ECLI:SK:KSTT:2017:2016200076.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Trnava
Spisová značka: 43Sd/8/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 2016200076
Dátum vydania rozhodnutia: 13. 02. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubomír Bundzel
ECLI: ECLI:SK:KSTT:2017:2016200076.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Trnave v konaní pred sudcom JUDr. Ľubomírom Bundzelom v právnej veci navrhovateľa:
T. R., nar. XX.X.XXXX, bytom F. XXX/X, XXX XX Y., zastúpeného advokátom: JUDr. Ondrejom
Krempaským, Račianska 66, 831 02 Bratislava, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie Bratislava,
ul. 29.augusta 8, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia odporkyne číslo XXX XXX XXXX
X zo dňa 21.01.2016 takto

r o z h o d o l :

Súd napadnuté rozhodnutie odporkyne Sociálnej poisťovne - ústredie, Bratislava číslo XXX XXX XXXX
X zo dňa 21.1.2016 podľa § 250j ods. 2 písm. d/ OSP z r u š u j e a vec jej vracia na ďalšie konanie.

Odporkyňa je povinná zaplatiť navrhovateľovi náhradu trov konania vo výške 485,33 eur na účet
zastupujúceho advokáta JUDr. Ondreja Krempaského, číslo účtu: XXXXXXXXXX/XXXX vedeného v
peňažnom ústave W. a.s. SK XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX v lehote 3 dní po právoplatnosti tohto
rozsudku.

o d ô v o d n e n i e :

Napadnutým rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 21.01.2016 odporkyňa podľa § 60, § 65,
§ 255 a § 274 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej
len zákon o sociálnom poistení) zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku. V
odôvodnení rozhodnutia bolo konštatované, že podľa potvrdenia Finančného riaditeľstva SR v Banskej
Bystrici číslo 1010400/1/197652/2014 zo dňa 23.04.2014 bol navrhovateľovi podľa zákona č. 328/2002
Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení
neskorších predpisov (ďalej len zákon č. 328/2002 Z.z.) priznaný od 01.júla 2005 výsluhový dôchodok,
pričom na nárok na výsluhový dôchodok a jeho sumu bola navrhovateľovi zhodnotená doba výkonu
základnej vojenskej služby od 01.04.1973 - 30.03.1975 (III. pracovná kategória) a doba služobného
pomeru od 01.04.1975 - 30.06.2005 (III. pracovná kategória) t.j. 32 rokov a 90 dní. Ďalej bolo v
odôvodnení rozhodnutia zo strany odporkyne poukázané na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, č.
k. 7So/138/2011 zo dňa 15.08.2012, v ktorom bolo uvedené, že je potrebné zohľadniť na určenie
dôchodkového veku a tiež na určenie sumy dôchodku v súlade s § 274 ods. 1 zákona o sociálnom
poistení v spojení s príslušnými ustanoveniami zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení aj dobu
služby zaradenú do I. a II. kategórií funkcií, ktorá bola zhodnotená na nárok na výsluhový dôchodok a
tiež príjmy dosiahnuté počas tejto doby služby. V súvislosti s uplatneným nárokom navrhovateľa bolo
v rozhodnutí poukázané na ustanovenia § 60 ods. 2 a § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení, z
ktorých vyplýva, že v prípade navrhovateľa nemožno znížiť jeho dôchodkový vek, pretože v období
trvania služobného pomeru v colnej správe nebol zaradený do I. alebo II. kategórie funkcií a bol mu
priznaný výsluhový dôchodok od 01.07.2005, na nárok ktorého mu bola zhodnotená doba výkonu
služby zaradená do III. pracovnej kategórie, pretože zamestnanie zaradené do III. pracovnej kategórie
nárok na zníženie dôchodkového veku pred 01.januárom 2004 nezakladalo. Tiež konštatoval, že nie



je možné zhodnotiť obdobie trvania služobného pomeru v colnej správe ako obdobie dôchodkového
poistenia pre vznik nároku na starobný dôchodok. V tejto súvislosti bolo ďalej v rozhodnutí uvedené, že
navrhovateľ ku dňu 30.mája 2014 získal 4049 dní obdobia dôchodkového poistenia t.j. 11 rokov a 34 dní
obdobia dôchodkového poistenia (presný rozpis je uvedený v priloženom osobnom liste dôchodkového
poistenia), čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik
nároku na starobný dôchodok podľa § 65 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č.
555/2007 Z.z., na ktorý má poistenec nárok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil
dôchodkový vek. Dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon neustanovuje inak, pričom
navrhovateľ tento dosiahol 30.05.2014.

Navrhovateľ napadol správnosť tohto rozhodnutia opravným prostriedkom, doručeným tunajšiemu súdu
dňa 08.02.2016, pričom rozhodnutie odporkyne číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 21.01.2016 žiadal zrušiť
a vec jej vrátiť na nové konanie. Namietal, že odporkyňa nezistila správne skutkový stav veci, vec
nesprávne právne posúdila, čoho dôsledkom je arbitrárne rozhodnutie. Za tohto stavu považoval preto
rozhodnutie za nezákonné, pričom odporkyňa postupovala pri posudzovaní jeho žiadosti diskriminačne,
keď z jej postupu je zrejmé, že pri rovnakých skutkovo a právnych veciach rozhoduje odlišne. Okrem
toho považoval rozhodnutie aj za nepreskúmateľné, keď odporkyňa len odcitovala právne predpisy bez
toho, aby bolo možné preskúmať dôvody, pre ktoré žiadosť navrhovateľa zamietla. V tejto súvislosti
poukázal na to, že tvrdenie odporkyne, že nebola splnená doba poistenia vyvracia k rozhodnutiu
priložený osobný list dôchodkového poistenia. Navrhovateľ ďalej uviedol, že odporkyňa bez akéhokoľvek
zdôvodnenia a použitia správnej úvahy zamietla jeho žiadosť s poukazom na to, že činnosť colníka
nebola zaradená ani do I. ani do II. kategórie, pričom navrhovateľ zdôraznil, že zaradenie do jednotlivých
kategórii nemá pre posúdenie jeho nároku žiadny vplyv na celkovú dobu poistenia. Postup odporkyne
nebol správny, pokiaľ z celkovej doby poistenia odpočítala dobu, ktorá bola navrhovateľovi zhodnotená
pre účely výsluhového dôchodku, a teda si zamieňa celkovú dobu poistenia s dobou zhodnotenou. V
tejto súvislosti poukázal na viaceré rozhodnutia Najvyššieho súdu SR (7So/138/2011, 10So/59/2014)
z odôvodnení ktorých vyplýva, že odporkyňa nesprávnym, výlučne gramatickým výkladom zákona
diskriminuje poistencov osobitného systému, pretože odporkyňa im niektoré doby poistenia nehodnotí
vôbec alebo im ich hodnotenie odsúva a aj mení podmienky alebo odníma výhody poskytované
poistencom v osobitnom systéme sociálneho poistenia. Poukázal na to, že zásadnou otázkou v danej
veci je nesporne posúdenie celkovej doby poistenia navrhovateľa (vrátane doby poistenia navrhovateľa
v osobitnom systéme poistenia), pričom táto doba poistenia musí byť zo strany odporkyne posudzovaná
rovnako u všetkých výsluhových dôchodcov, ktorí požiadali o priznanie starobného dôchodku, ak dosiahli
dôchodkový vek podľa preferovaných zamestnaní, alebo dosiahli dôchodkový vek podľa všeobecného
systému. Vzhľadom k tomu, že odporkyňa je účastníčkou konaní vo všetkých dôchodkových sporoch,
má vedomosť aj o rozsudku Najvyššieho súdu SR číslo 10So/59/2014 zo dňa 15.04.2015, ktorý
dal jednoznačnú odpoveď na to, že predchádzajúca judikatúra sa vzťahuje aj na tých výsluhových
dôchodcov, ktorí neboli zaradení v I. a II. kategórie funkcií. Skutočnosť, že odporkyňa nepostupovala
pri zápočte doby poistenia v súlade so zákonom je možné odôvodniť aj s poukazom na rozsudky
Najvyššieho súdu SR č. 7So/11/2011, 9So/159/2011, 9So/138/2011, 10So/59/2014, z ktorých vyplýva,
že po zohľadnení doby služby a osobných vymeriavacích základov dosiahnutých počas služby na
vznik nároku na dôchodkovú dávku a určenie sumy dôchodkovej dávky podľa všeobecných právnych
predpisov o sociálnom poistení, je potrebné dôchodkovú dávku určiť v súlade s článkom 33 ods. 2
dohovoru o individuálnych, starobných a pozostalých dávkach č. 128, uverejneného v Zbierke zákonom
pod číslom 416/1991 Zb. Za tohto stavu preto nemôže byť sporné, že ak bol poistencovi priznaný
výsluhový dôchodok, podľa ktorého sa suma dôchodkovej dávky poistenca, ktorému bol priznaný
výsluhový dôchodok, môže iba krátiť primerane k počtu skončených rokov doby služby rozhodujúcej
pre výšku výsluhového dôchodku. Tiež poukázal aj na rozsudok Najvyššieho súdu SR 1So/127/2014 zo
dňa 30.11.2015, ktorý závery odporkyne vyvracia, čo len potvrdzuje, že odporkyňa na rovnaké právne
aj skutkové veci pri rozhodovaní neprihliada, a v rovnakých skutkových a právnych veciach rozhoduje
odlišne. Za tohto stavu považoval postup odporkyne za nesúladný s právnymi predpismi, rozhodnutiami
Najvyššieho súdu SR, judikatúrou ako aj medzinárodným dohovorom.

Odporkyňa vo svojom písomnom vyjadrení zo dňa 17.03.2016 žiadala rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX
X zo dňa 21.01.2016 ako vecne správne potvrdiť. Uviedla, že navrhovateľ ku dňu 30.05.2014 získal
4049 dní obdobia dôchodkového poistenia, t.j. 11 rokov a 34 dní obdobia dôchodkového poistenia, a
teda nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na
starobný dôchodok uvedenú v § 65 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 555/2007



Z.z.. Vzhľadom k tomu, že navrhovateľ v období trvania služobného pomeru v colnej správe nebol
zaradený do I. alebo II. kategórie funkcií a bol mu priznaný výsluhový dôchodok od 01.07.2005, na nárok
ktorého mu bola zhodnotená doba výkonu služby zaradená do III. pracovnej kategórie, nie je možné
vzhľadom na ustanovenia § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 334/2011 Z.z.
ako aj § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení znížiť dôchodkový vek, pretože zamestnanie zaradené
do III. pracovnej kategórie nárok na zníženie dôchodkového veku pred 01.januárom 2004 nezakladalo.
Zároveň nie je možné zhodnotiť obdobie trvania služobného pomeru v colnej správe ako obdobie
dôchodkového poistenia pre vznik nároku na starobný dôchodok. Nakoľko zamestnanie navrhovateľa
nebolo zaradené do I. ani do II. pracovnej kategórie a navrhovateľ ani nevykonával službu zaradenú do
I. ani do II. kategórie funkcií, nevzťahuje sa na navrhovateľa právna úprava podľa § 274 ods. 1 zákona
o sociálnom poistení.

Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie na pojednávaní konanom dňa 13.02.2017 podľa § 244
ods. 1, 2 a 3 OSP v spojení s § 250l ods. 1, 2 OSP a dospel k záveru, že podanie opravného prostriedku
zo strany navrhovateľa je dôvodné.

Právny zástupca navrhovateľa na pojednávaní uviedol, že žiada rozhodnutie odporkyne zrušiť a vec
jej vrátiť na ďalšie konanie, nakoľko ho považuje za nezákonné. Poukázal na to, že odporkyňa pri
posudzovaní žiadosti navrhovateľa postupovala diskriminačne, keď pri rovnakých skutkovo a právnych
veciach rozhoduje odlišne. V danom prípade navrhovateľ splnil obidve podmienky pre priznanie
starobného dôchodku a to jednak dovŕšenie 62 veku roku ako aj to, že navrhovateľ ako poistenec bol
nepretržite poistený viac ako 15 rokov. Poukázal ďalej na to, že pri celkovej dobe poistenia je potrebné
zohľadniť aj dobu poistenia, ktorá bola zhodnotená pri priznávaní výsluhového dôchodku.

Poverená zástupkyňa odporkyne poukázala na dôvody uvádzané v písomnom vyjadrení zo dňa
17.03.2016, v ktorom reagovala na námietky vznesené zo strany navrhovateľa, zdôraznila, že
navrhovateľa nemožno považovať za poistenca, ktorý vykonával zamestnanie vo zvýhodnenej pracovnej
kategórii a ani dobu služby vo zvýhodnenej kategórii funkcií.

Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu
služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného
predpisu.

Podľa § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje
aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané
do 31.12.2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v
rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný
invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného
predpisu.

Podľa § 65 ods. 1 a 2 zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 555/2007 Z.z. má poistenec
nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.
Dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon neustanovuje inak.

Z ustanovenia § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení vyplýva, že právna úprava mala zabezpečiť,
aby od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení
(poistení) výsluhový dôchodok i dávky výsluhového zabezpečenia považované za výsluhový dôchodok
podľa zákona č. 328/2002 Z.z. plnili funkciu starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho
poistenia (zabezpečenia) vo výške primeranej dobe trvania služobného pomeru ako dávka sociálneho
zabezpečenia existujúca, či už samostatne alebo popri starobnom dôchodku, na ktorý vznikne nárok
dovŕšením dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.

Súčasne bolo cieľom zákona č. 328/2002 Z.z. dosiahnuť právny stav, podľa ktorého by pomerná výška
výsluhového dôchodku bola vyššia, ako keby colníkom, ktorých výsluhový príspevok sa považuje za
výsluhový dôchodok podľa zák. č. 328/2002 Z.z. hodnotená len vo všeobecnom systéme sociálneho
zabezpečenia. Z tohto zámeru teda vyplýva, že cieľom zákona bolo vytvorenie stavu, pri ktorom by súčet



výsluhového dôchodku a starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho poistenia bol vyšší,
resp. aspoň rovnaký ako suma starobného dôchodku poistenca, ktorý mal všetky doby zamestnania
hodnotené len vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia (zabezpečenia).

Krajský súd poukazuje aj na skutočnosť, že v zmysle článku 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných,
starobných a pozostalostných dávkach (č. 128), vyhlásené v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb.
(ďalej len Dohovor), ak má alebo ak by mala inak chránená osoba nárok na dávku ustanovenú v tomto
Dohovore a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú sociálnu udalosť (prežitie
ustanoveného veku), môžu sa dávky podľa tohto Dohovoru krátiť alebo zastaviť za určených podmienok
a v určenom rozsahu za podmienky, že časť dávok, ktorá sa kráti alebo je zastavená, nepresahuje druhú
dávku.

Z článku 33 ods. 2 Dohovoru vyplýva, že v prípade súbehu nárokov na starobný dôchodok tak zo
všeobecného ako aj osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) je v zmysle Dohovoru
možné starobný dôchodok zo všeobecného systému iba krátiť, a to najviac o sumu, ktorá neprevyšuje
sumu výsluhového dôchodku (výsluhového príspevku považovaného za výsluhový dôchodok).

Výsluhový príspevok ako dávka sociálneho zabezpečenia považovaný za výsluhový dôchodok má
od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení (zabezpečení)
plniť funkciu starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) vo
výške primeranej dobe trvania služobného pomeru. Znamená to, že na účely stanovenia výšky
starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby hodnotené
na účely výsluhového príspevku. Až po takom stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu
starobného dôchodku krátiť o sumu výsluhového príspevku, považovaného za výsluhový dôchodok.

V danom prípade odporkyňa v zmysle vyššie uvedeného tak nepostupovala. Okrem toho z ust. § 274
zákona o sociálnom poistení vyplýva záver, ktorý spočíva v tom, že výsluhový dôchodca, ktorý bol
zaradený podľa predchádzajúcej právnej úpravy do prvej alebo druhej kategórie funkcií môže požiadať o
priznanie starobného dôchodku už vtedy, ak dosiahol dôchodkový vek podľa zák. č. 100/1988 Zb., pričom
pre výsluhového dôchodcu, ktorý nebol zaradený ani do jednej z týchto kategórií nevyplýva záver, že
nemôže požiadať o priznanie starobného dôchodku, môže požiadať o priznanie výsluhového dôchodku
až po tom, keď dosiahne dôchodkový vek uvedený v § 65 ods. 2 zákona o sociálnom poistení, čo je
aj prípad navrhovateľa.

Okrem vyššie uvedených nedostatkov súd dospel k záveru, že odporkyňa nedostatočne zdôvodnila
z akých skutkových okolností vychádzala pri vydaní napadnutého rozhodnutia, v podstate v rámci
odôvodnenia rozhodnutia iba citovala jednotlivé ustanovenia, bez toho, že by sa náležitým spôsobom
vysporiadala s námietkami navrhovateľa a rozhodnutie náležitým spôsobom odôvodnila. Za tohto stavu
súd preto rozhodnutie odporkyne zrušil ako nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov postupom podľa
§ 250j ods. 2 písm. d) O.s.p..

V ďalšom konaní bude úlohou odporkyne prehodnotiť navrhovateľov nárok na starobný dôchodok a
určiť jeho výšku tak, že do doby dôchodkového poistenia je potrebné započítať aj doby, hodnotené na
účely výsluhového príspevku, pričom až po takom stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu
starobného dôchodku krátiť o sumu výsluhového príspevku, považovaného za výsluhový dôchodok.

Vzhľadom na úspech navrhovateľa v konaní mu súd postupom podľa § 250k ods. 1 O.s.p. priznal
náhradu trov právneho zastúpenia v celkovej výške 485,33 eur, a to za 4 úkony právnej pomoci (prevzatie
zastúpenia, podanie návrhu na preskúmanie rozhodnutia, vyjadrenie zo dňa 20.05.2016, ako aj účasť
na pojednávaní dňa 13.02.2017), a to 3 x 66 eur a 1 x 68 eur, 2 x režijný paušál 8,58 eur = 17,16 eur
a 1 x režijný paušál 8,84 eur, ďalej náhradu hotových výdavkoch - cestovného vo výške 24,53 eur a
náhradu za stratu času 1,15 hodiny (Bratislava - Trnava) 3 x á 14,73 eur = 44,19 eur a 1,15 hodiny
Trnava - Bratislava, 3 x á 14,73 eur = 44,19 eur. Celkom teda trovy právneho zastúpenia predstavovali
sumu 404,35 eur, čo spolu s 20%-tnou DPH vo výške 80,98 eur, spolu predstavuje sumu 485,33 eur,
ktoré je povinná odporkyňa poukázať na účet právneho zástupcu navrhovateľa vedených v peňažnom
ústave W. U. na číslo účtu XXXXXXXXXX/XXXX, SKXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX, v lehote 3 dní
po právoplatnosti tohto rozsudku.



Poučenie:

Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje